Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#701 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Manite se tih konvektora.Ko ima mogucnosti Mitsubishi Q Heat 635 ili 665.Garantujem da se nece pokajati.Jedan veliki plus je regulacija vlage.Prednost kod onih koji imaju pvc stolariju
Hajlac

#702 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:Hajlac znao sam da ti niko nece vjerovat :-)
Ja sam juce dobio zadnji racun od 13.nov do 13dec iznosi 85km
U pitanju je kuca odnosno jedan sprat sa stiroporom i plast stolarijom,znaci izolacija dobra,oko 85m2,grijale su 2 klime inverteri,fujitsu nocria 14 i lg12,lg se malo patio grijuci samo 17m2,ako od ovog racuna odbijem tv,sijalice,komp,frizider,el sporet,napa,perilica,ponekad i susilica,pegla,fen itd ne moze nikako vise od pola racuna otpasti na klime,i da neko rece da klima trosi kao dvije sijalice nije istina na mojoj nocriji pise da minimalno trosi 90w a max 1350,znaci ponekad radi a trosi malo manje od jedne 100w sijalice :-) vjerujem da je na minus 15 trosila vise zato je sad racun bio 85 a ne kao prethodni mjeseci 63km i 45km,lijep pozdrav
Mojoj Toshibi je 100-120W minimalna potrosnja. Maksimalna je oko 2kW mada sam je ja prosle zime na onim najgorim minusima testirao i nije htjela raditi na vise od 1,3kW (ima neku softversku caku da cini mi se tek nakon 1h takvog rada(HIGH POWER mod) jos poveca snagu/potrosnju).

Sace i tebi ovi dezurni konvektor/plin - kanarinci na temi ponavljati da cuvas mjerac struje od Elektrodistribucije :lol:

P.S. vidi li se razlika u zaledjivanju vanjske izmedju tih Fujitsu i LGa?
Ako ti nije zahmetli ta uslikas vanjske od obje sad nekad kad se pocnu lediti.
Ja svoju nikako da uhvatim - ako nekad i pobijeli, vrlo brzo se odmrzne pa ne stignem uslikati a nikad jos nije bilo ledenica po dnu - sve se otopi i odmah iscuri dolje na zemlju.
ketronsd1

#703 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Hajlac wrote:
lamudan wrote:Hajlac znao sam da ti niko nece vjerovat :-)
Ja sam juce dobio zadnji racun od 13.nov do 13dec iznosi 85km
U pitanju je kuca odnosno jedan sprat sa stiroporom i plast stolarijom,znaci izolacija dobra,oko 85m2,grijale su 2 klime inverteri,fujitsu nocria 14 i lg12,lg se malo patio grijuci samo 17m2,ako od ovog racuna odbijem tv,sijalice,komp,frizider,el sporet,napa,perilica,ponekad i susilica,pegla,fen itd ne moze nikako vise od pola racuna otpasti na klime,i da neko rece da klima trosi kao dvije sijalice nije istina na mojoj nocriji pise da minimalno trosi 90w a max 1350,znaci ponekad radi a trosi malo manje od jedne 100w sijalice :-) vjerujem da je na minus 15 trosila vise zato je sad racun bio 85 a ne kao prethodni mjeseci 63km i 45km,lijep pozdrav
Mojoj Toshibi je 100-120W minimalna potrosnja. Maksimalna je oko 2kW mada sam je ja prosle zime na onim najgorim minusima testirao i nije htjela raditi na vise od 1,3kW (ima neku softversku caku da cini mi se tek nakon 1h takvog rada(HIGH POWER mod) jos poveca snagu/potrosnju).

Sace i tebi ovi dezurni konvektor/plin - kanarinci na temi ponavljati da cuvas mjerac struje od Elektrodistribucije :lol:

P.S. vidi li se razlika u zaledjivanju vanjske izmedju tih Fujitsu i LGa?
Ako ti nije zahmetli ta uslikas vanjske od obje sad nekad kad se pocnu lediti.
Ja svoju nikako da uhvatim - ako nekad i pobijeli, vrlo brzo se odmrzne pa ne stignem uslikati a nikad jos nije bilo ledenica po dnu - sve se otopi i odmah iscuri dolje na zemlju
.
Razlika uvijek postoji.To je sve do proizvodjaca i koliko oni daju garanciju a samim tim i da sparaju na kompresoru.Imas proizvodjaca koji privlace kupce sa duzom garancijom a dobijes pumpu koja na jacem minusu je veoma malo u driftu (kao panasonic sto sam imao ranije na -15 u 100 minuta je tri puta odmrzavao vanjski dio) a sto naravno produzi vijek kompresoru.
To za ledenice je normalno samo pri velikom minusu gdje se odmrznuta tecnost uspije zalediti prije nego sto dodje na tlo.
Zatamnjena stakla

#704 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Zatamnjena stakla »

Šta preporučujete stan od 40m2?

Trenutno je plin al' odera. 150+ račun.
Hajlac

#705 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Sorel wrote:Šta preporučujete stan od 40m2?

Evo kazu konvektori su najbolja stvar od pronalaska tocka :D
ketronsd1

#706 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Sve zavisi koliko mozes uloziti u startu.Ja ti u svakom slucaju preporucujem toplotnu pumpu ili ti ga klimu jer daleko vece ustede imas sa njom u odnosu na sve ostale nacine zagrijavanja.
Jedna ugrubo racunica.
Recimo kupis pumpu koja ima COP 4,5.Ti imas nekih 180 dana da grijes i prosjecna temperatura ti je nekih 9-10 stepeni(najmanje) u tih 180 dana.Eh sad COP se racuna na 7 vani i 21 stepen unutra.Ti imas stan od 40 kvadrata i tebi treba otprilike 4 kw za tvoju kvadraturu.Tebi ce prosjecna potrosnja biti nekih 280-320w på satu.Sad ti sracunaj dalje koliko bi trosio.Naravno sam mislio na neku kvalitetniju pumpu koja mora ici na minimalno -20 stepeni vanjske temp.
radostan dan

#707 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

1. kad je zima, prvo utopliš sebe, kažu stari vikinzi. :mrgreen:
2. ako želiš male račune, ušuškaj stan, a to znači -
a. prozori novi ili da dihtuju kako treba
b. gumice-kederi, oko prozora i vrata između prostorija
c. stiropor, plafon komplet stan, 2-3 cm, i svi spoljni zidovi stana
d. štedne sijalice, komplet stan
e. bojlere ne držati 24 sata uključene. najbolji su novi, ako su stari, očistiti od kamenca
f. gasiti kompove, l topove, punjače mobilih ne ostavljati u utičnici
g. ako mjenjate el. uređaje, kupovati A energ. klasu
h. tajmirati tv, plejere i slično, nema potrebe da rade dok vi spavate
i. odrediti prioritet u grijanju - dnevna + trpezarija + dječija (npr),ostalo staviti pod upitnik ili po potrebi

ako su svi ovi uslovi ispunjeni, potpuno je sve jedno da li će izbor biti norveški ili uljani radijator i sl. uređaji od 80 do 230 m.
računi će drastično opasti, vjeruj na riječ, provjereno. i to za 2 do 2.5 puta.

ali ovo si trebao pitati u junu, a ne u decembru. :wink:

ps. naravno, uvjek ostaje opcija da pljuneš dvije tisuće krvnih zrnaca za inverter. ali ti sa njim ostaju negativne stare navike pod tačkama od d do i, koje nabijaju račun, kao i iskrivljeni prozori.
Zatamnjena stakla

#708 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Zatamnjena stakla »

Hvala raja :D
Jer stvarno, sviraj kurcu kad je zima i kad je minus.
Najbolje bi bilo da se čovjek odseli..
starii

#709 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

struja : il konvektor il el. grijac za radijatore :-)
ja sam u odnosu na proslu godinu uporedujuci samo racun za novembar ustedio 100KM prelaskom na struju..jebes plin nek se rusi griju na njega.... :)
radostan dan

#710 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

starii wrote:

struja : il konvektor il el. grijac za radijatore :-)
ja sam u odnosu na proslu godinu uporedujuci samo racun za novembar ustedio 100KM prelaskom na struju..jebes plin nek se rusi griju na njega.... :)
srbija, vojvodina, valjda si u toku po pitanju ruskog plina i navedenog područja.
familija, kuće, svi na parno, kotlovi, a kuće kO vile...
1996 svi pređu na plin,možda je nešto bilo i subvencionirano, to se bajke o plinu pričaju, .ebo ugalj, drvo itd...
već drugu ili treću godinu za redom piče struju. :mrgreen:
Gavijalov

#711 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Gavijalov »

Imam centralno grianje, bar zasad, i imam klimu običnu beko koju uklljučujem kada oslabi grijanje. Znam da su inverteri prdviđeni za niže temperature. Ima li rizika da se ova obična klima pokvari ako je uključim recimo na -10. Hvala!
ketronsd1

#712 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Gavijalov wrote:Imam centralno grianje, bar zasad, i imam klimu običnu beko koju uklljučujem kada oslabi grijanje. Znam da su inverteri prdviđeni za niže temperature. Ima li rizika da se ova obična klima pokvari ako je uključim recimo na -10. Hvala!
Nema nikakvog rizika ali ni profita jer ti COP pada na 1 sto ti je isto kao da ukkljucis neki direktni grijaci uredjaj.Klima ce ti biti veoma malo u driftu i stalno ce ti odledjavati.Vjerovatno bi u sat vremena omjer drifta i odledjavanja bio nekih 30% prema 70%.
Last edited by ketronsd1 on 16/12/2012 10:07, edited 1 time in total.
ketronsd1

#713 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:Ukljucis slobodno da radi i samo pratis vanjsku jedinicu,kad je cista slobodna bez leda ona radi grije,ako je okuje led i nema cirkulacije zraka onda nema potrebe da radi,mislim da sve klime imaju funkciju samoodledjivanja
Svaki vanjski dio mora lediti kod bilo kojeg uredjaja.to je neminovno.
Adara87

#714 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Adara87 »

Hajde pokušajte biti objektivni :)
Dakle, u kuću koja je novije gradnje, sa stiropolo izolacijom i kvalitetnom plastičnom stolarijom, namjeravam rješiti pitanje grijanja. Sprat je površine 60tak m2, 2 manje sobe, 1 veća + hodnik i wc.

Želio bih opciju sa kojom ću dobiti, prije svega, najkvalitetnije grijanje, dakle da grije dobro, da je pouzdano, da nije štetno za zdravlje...

Najbliži sam jednoj od ove 2 opcije:

1) - centralno grijanje na peć, na pelet. Računam da bi mi za sve skupa za ovo grijanje trebalo 7-8 hiljada KM, od čega je najskuplja sama peć, 3-4 hiljade. Za jednu sezonu grijanja mislim da bi mi trebalo oko 8-900KM.

2) - grijanje na struju, tačnije na ove klime o kojima sam dosta i ovdje pričitao (boljeg kvaliteta dakle, samim time i veće cijene - Toshiba, Fujitsu...) . Mislim da bi mi trebalo 3, eventualno 4 takve klime, različite jačine i cijene, i ukupne investicije oko 5-6 hiljada KM. Nemam predstavu koliko bi to trošilo za jednu sezonu grijanja.

Kakva iskustva, savjete, preporuke imate? Ima li ko da se grijao/grije na ovaj pelet, kako to ide, kako grije, koliko se troši toga?
Vezano za ove klime - koliko to utječe na kvalitet vazduha u kući? Da li se kvare, koliko je komplikovan proces servisiranja itd?

Ako neko ima najbolje iskustvo sa nekom opcijom koju ja ovdje nisam iznio, neka kaze :)

Lijepo pozdravljam :)
radostan dan

#715 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

pa to ti je prosta računica, vidiš izvještaje ovih sa inverterom, 24 km mjesečno.
tebi trebaju 4 jedinice, po 24 marke, to ti je cirka 96 maraka.
e sad uzmi da upareni imaju veći cop, i da oni sa jednim griju 40 metara kvadratnih, a ti hoćeš 4 na šezdeset kvadrata, računajući da se digiralno povežu putem blututa, a u cilju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje među njima (jedinicama, jelde), po jedinici cener, znači zbirno oko 40 maraka bi ti bio račun, sudim. :mrgreen:
ketronsd1

#716 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

radostan dan wrote:pa to ti je prosta računica, vidiš izvještaje ovih sa inverterom, 24 km mjesečno.
tebi trebaju 4 jedinice, po 24 marke, to ti je cirka 96 maraka.
e sad uzmi da upareni imaju veći cop, i da oni sa jednim griju 40 metara kvadratnih, a ti hoćeš 4 na šezdeset kvadrata, računajući da se digiralno povežu putem blututa, a u cilju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje među njima (jedinicama, jelde), po jedinici cener, znači zbirno oko 40 maraka bi ti bio račun, sudim. :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Stari hebena ti ta racunica.
Hendrix

#717 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Ajd sad zajebanciju u stranu i objasnite mi kako vi zagrijavate stan sa 100W potrošnjom?

Neka je COP klime i 5, što nikad neće postići, opet to znači da potrošnjom 100w ona predaje prostoru 500w energije grijanja...to je za super izolovane objekte dovoljno da grije 5 kvadrata ?!?!?! :?

Hoćete reći da ste mogli kuću-stan grijati isto tako i konvektorom od 1kW kad vam već tako inverteri malo troše...ne znam što ste davali toliko para na klime, mogli ste jeftinije proći kupovinom jednog konvektora. :shock:

I na kraju sve ove bajke, recimo da sve ovo fakat grijete sa 100w, što je u domenu Sci-Fi, onda morate imati sva vrata otvorena u kući, uključujući i banju? Šta recimo ako vam dijete hoće muziku odvrnut do daske u sobi...kako će se grijati kroz zatvorena vrata? Najbolje skinuti sva vrata onda...
Last edited by Hendrix on 17/12/2012 20:14, edited 1 time in total.
ami8

#718 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Ne trebaju ti 3-4 klime. Postoje multi sistemi sa jednom vanjskom jedinicom i 2, 3 ili 4 unutrašnje jedinice. Tako da bi kod tebe vjerovatno mogla riješiti problem ova sa 2 ili 3 unutrašnje jedinice.
http://frigo-klima.com/HR_frame.html?ht ... _13-1.html
Valjda sam smio ubaciti ovaj link da ti dočaram o čemu se radi...
dječak sa šibicama

#719 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dječak sa šibicama »

Hendrix wrote:Ajd sad zajebanciju u stranu i objasnite mi kako vi zagrijavate stan sa 100W potrošnjom?

Neka je COP klime i 5, što nikad neće postići, opet to znači da potrošnjom 100w ona predaje prostoru 500w energije grijanja...to je za super izolovane objekte dovoljno da grije 5 kvadrata ?!?!?! :?

Hoćete reći da ste mogli kuću-stan grijati isto tako i konvektorom od 1kW kad vam već tako inverteri malo troše...ne znam što ste davali toliko para na klime, mogli ste jeftinije proći kupovinom jednog konvektora. :shock:

I na kraju sve ove bajke, recimo da sve ovo fakat grijete sa 100w, što je u domenu Sci-Fi, onda morate imati sva vrata otvorena u kući, uključujući i banju? Šta recimo ako vam dijete hoće muziku odvrnut do daske u sobi...kako će se grijati kroz zatvorena vrata? Najbolje skinuti sva vrata onda...
Ni ja to ne vjerujem, pa onda bi svi kupovali klimu i grijali se sa 100w.

Ne kontam logiku, jeste da je cijena klime visoka, ali opet... onda se kvarcne, konvektori, uljni radijatori ne trebaju ni proizvoditi. O plinu da ne govorim, Rusi bi trebali bankrotirati, cijela evropa predje na klimu i ojha.
ketronsd1

#720 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Adara87 wrote:Hajde pokušajte biti objektivni :)
Dakle, u kuću koja je novije gradnje, sa stiropolo izolacijom i kvalitetnom plastičnom stolarijom, namjeravam rješiti pitanje grijanja. Sprat je površine 60tak m2, 2 manje sobe, 1 veća + hodnik i wc.

Želio bih opciju sa kojom ću dobiti, prije svega, najkvalitetnije grijanje, dakle da grije dobro, da je pouzdano, da nije štetno za zdravlje...

Najbliži sam jednoj od ove 2 opcije:

1) - centralno grijanje na peć, na pelet. Računam da bi mi za sve skupa za ovo grijanje trebalo 7-8 hiljada KM, od čega je najskuplja sama peć, 3-4 hiljade. Za jednu sezonu grijanja mislim da bi mi trebalo oko 8-900KM.

2) - grijanje na struju, tačnije na ove klime o kojima sam dosta i ovdje pričitao (boljeg kvaliteta dakle, samim time i veće cijene - Toshiba, Fujitsu...) . Mislim da bi mi trebalo 3, eventualno 4 takve klime, različite jačine i cijene, i ukupne investicije oko 5-6 hiljada KM. Nemam predstavu koliko bi to trošilo za jednu sezonu grijanja.

Kakva iskustva, savjete, preporuke imate? Ima li ko da se grijao/grije na ovaj pelet, kako to ide, kako grije, koliko se troši toga?
Vezano za ove klime - koliko to utječe na kvalitet vazduha u kući? Da li se kvare, koliko je komplikovan proces servisiranja itd?

Ako neko ima najbolje iskustvo sa nekom opcijom koju ja ovdje nisam iznio, neka kaze :)

Lijepo pozdravljam :)
Ovako stari.
Pelet nije los.Ono istreses dvije vrece u magacini i onda se pec hrani sama.Problem kod peleta je da se spaljivac cesto kvari.To im je najveca mana.
Invertori kako ih vec zovete dole u BiH mada ima i klima koje su sa invertor regulacijom.Invertör je samo uredjaj koji u zavisnosti od vanjske temperature uzima od kompresora onoliko koliko je potrebno za prostor koji se grije ili hladi.Dakle kompesor koji je u vanjskoj jedinici moze raditi recimo od 3-6kw.Tebi za 60 kvm je sasvim dovoljna jedna jedinica koja ima pravilno postavljen unutrasnji dio.Sa tom izolacijom koju imas i pvc stolarijom tebi je dovoljno oko 5kw da zagrijavas sav prostor.Moja preporuka ti je Mitsubishi Electric QHEAT635 ( COP-5,59 :shock: ) ako imas gdje uzeti.Ja mislim da je negdje oko 2500 km.Ja licno imam dvije i dobio sam ih jeftinije od te cijene jer firma u kojoj radim( http://www.nibe.se )je u saradnji sa Mitsubishi Electric i imamo dosta popusta.Ja sa dvije grijem oko 155kvm.Nebi mi trebale dvije da mi kuca ne ide na L ,tako da sam bio primoran ubaciti dvije.Veliki plus kod njih je regulacija vlage ,sto bi kod tebe vrlo lako moglo biti problem s`obzirom da ti je pvc stolarija i da se sve poprilicno zatvorilo.Ovi modeli imaju kapacitet o,8 litara odvlazivanja na sat vremena.
Racunicu potrosnje sam ugrubo objasnio na nekom ranijem postu pa pogledaj stim sto ovi modeli su jos bolji od primjera koji sam ja naveo.Jos manju potrosnju imas na njima.
PS. Tenutno je -3 vani i porosnja na obe pumpe mi je 550w a unutrasnja teperatura mi je 27 stepeni(voli zena kad je toplo :-D ) pa ti sad skontaj.
Jedino sto ti je uraditi je da daljinskim rukujes a kod peleta ima malo vise posla i ulaganja :).
Nadam se da je sam bio od pomoci.Ako te sta interesuje vise slobodno pitaj slobodno.U ovoj branshi sam vec 12 godina.
ketronsd1

#721 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Hendrix wrote:Ajd sad zajebanciju u stranu i objasnite mi kako vi zagrijavate stan sa 100W potrošnjom?

Sve zavisi od vremenskih uvjeta.Normalno da na -10 nemoze ici na 100w ali sigurno ide na 550-600w sto je veoma dobro.
ketronsd1

#722 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

ami8 wrote:Ne trebaju ti 3-4 klime. Postoje multi sistemi sa jednom vanjskom jedinicom i 2, 3 ili 4 unutrašnje jedinice. Tako da bi kod tebe vjerovatno mogla riješiti problem ova sa 2 ili 3 unutrašnje jedinice.
http://frigo-klima.com/HR_frame.html?ht ... _13-1.html
Valjda sam smio ubaciti ovaj link da ti dočaram o čemu se radi...
Ima tih sistema ali nikada neces dobiti rezultat sa jednom vanjskom i dvije ili vise untrasnjih jedinica kao sa zasebnim sistemima.COP se drasticno mijenja.Dvije zasebne pumpe u odnosu na 1+2 sistem stede 30% enrgije.
radostan dan

#723 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

lamudan wrote:kakve crne 4 jedinice,na 60 m2,fujitsu nocria 14 je predvidjena za oko 60m2,ali zbog prostora mogu 2 manje,npr fujitsu 12 po oko 1200-1300 KM,racun nije po klimi nego za cijelih mojih 85m2,lijepo sam objasnio svoje racune,prvi 45KM drugi 63,a ovaj zadnji kad je bilo najhladnije 85KM.ALI TO JE RACUN ZA CIJELU KUCU,BOJLER,EL SPORET,2 KLIME,TV,SIJALICE,KOMP,FEN,PEGLA,FRIZIDER,NAPA,ITD ITD

ovaj zadnji kad je bilo najhladnije 73 KM.ALI TO JE RACUN ZA CIJELi STAN,BOJLER,EL SPORET,,TV,SIJALICE,KOMP,FEN,PEGLA,FRIZIDER,NAPA,DVA TV-A, 3 LAMPE, LAPTOP, DVOJE MALE DJECE.
SA ULJNIM RADIJATOROM OD 2 KW, KOJI KOŠTA 90 KM.
DECEMBARSKI RAČUN - OD 01 DO 31 ĆE BITI 82 KM.
radostan dan

#724 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

nije nemoguće. ali niko da kaže koliko vremena su u stanu, koliko djece, koliko ručaka u mjesecu i sl.
momkolegi bio jun ili januar, račun oko 25 km.
samac.
kad nije na poslu visi po kafanama i kladžama.
u 30 dana skuva 3 supe i 2 čaja, kad je prehlađen, ostalo - restoran.
veš mu pere švalerka. tačnije, on je njoj do.ebnik.
:mrgreen:
Last edited by radostan dan on 17/12/2012 21:27, edited 1 time in total.
ketronsd1

#725 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

radostan dan wrote:
lamudan wrote:kakve crne 4 jedinice,na 60 m2,fujitsu nocria 14 je predvidjena za oko 60m2,ali zbog prostora mogu 2 manje,npr fujitsu 12 po oko 1200-1300 KM,racun nije po klimi nego za cijelih mojih 85m2,lijepo sam objasnio svoje racune,prvi 45KM drugi 63,a ovaj zadnji kad je bilo najhladnije 85KM.ALI TO JE RACUN ZA CIJELU KUCU,BOJLER,EL SPORET,2 KLIME,TV,SIJALICE,KOMP,FEN,PEGLA,FRIZIDER,NAPA,ITD ITD

ovaj zadnji kad je bilo najhladnije 73 KM.ALI TO JE RACUN ZA CIJELi STAN,BOJLER,EL SPORET,,TV,SIJALICE,KOMP,FEN,PEGLA,FRIZIDER,NAPA,DVA TV-A, 3 LAMPE, LAPTOP, DVOJE MALE DJECE.
SA ULJNIM RADIJATOROM OD 2 KW, KOJI KOŠTA 90 KM.
DECEMBARSKI RAČUN - OD 01 DO 31 ĆE BITI 82 KM.
Koliki ti je stan?
Koji su ti sve izvori grijanja(osim uljanog radijatora)?
Koliko kosta struja u BiH?
Post Reply