FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#701 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

@uradi sam...Škoro ti je gore iznad čaršije, drito iznad Tekstilne, samo piči pravo...

Što se tiče ovog Una, nije loša stvar uzimanje drugog karburatora, ako se može naći za njega...ja bih još provjerio razvodnu kapu ili bobinu, kablove od svjećica i svjećice...
uradi sam

#702 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by uradi sam »

Promjenjen Aksijalni lezaj u vlastitom angazmanu..

Skinuti tocak, Odvrnuti dva sarfa koja vezu amortizer i trobl (Kljuc 17 i 15) odvrnuti kapu nosaca amortizera koji se nalazi pod haubom i izvuci amortizer vani...prilikom skidanja Aksijalnog lezaja ukoliko nemate napinjace kao sto je bilo u mom slucaju, opruge povezati sa debljom paljenom zicom na vise mjesta sto jace stegnuti da se sprjeci otpustanje opruge i da zadrzi trenutni polozaj opruge, jer kasnije necete moci vratiti amortizer u prvobitno stanje. Eto toliko ukratko ako neko bude htio da ovo odradi neka pita za vise informacija postupak traje nekih pola sata, Aksijalni lezaj kosta 16 KM kod Skore...Hvala ekipi sa foruma na savjetima... :thumbup:

evo i link kako to izgleda u stvarnosti..http://fiatisti.hr/forum/index.php?topic=12658.0
Gost1515

#703 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Gost1515 »

uradi sam wrote:Promjenjen Aksijalni lezaj u vlastitom angazmanu..

Skinuti tocak, Odvrnuti dva sarfa koja vezu amortizer i trobl (Kljuc 17 i 15) odvrnuti kapu nosaca amortizera koji se nalazi pod haubom i izvuci amortizer vani...prilikom skidanja Aksijalnog lezaja ukoliko nemate napinjace kao sto je bilo u mom slucaju, opruge povezati sa debljom paljenom zicom na vise mjesta sto jace stegnuti da se sprjeci otpustanje opruge i da zadrzi trenutni polozaj opruge, jer kasnije necete moci vratiti amortizer u prvobitno stanje. Eto toliko ukratko ako neko bude htio da ovo odradi neka pita za vise informacija postupak traje nekih pola sata, Aksijalni lezaj kosta 16 KM kod Skore...Hvala ekipi sa foruma na savjetima... :thumbup:

evo i link kako to izgleda u stvarnosti..http://fiatisti.hr/forum/index.php?topic=12658.0
bravo, zaslužuješ nick :thumbup:
testovi

#704 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

johntra wrote:Natanakaj do vrha ili mjeri od paljenja rezerve, tako ćeš najbolje skontati...u svakom slučaju puno je, max sedam po gradu taj motor uzima...
ako sipas do vrha pumpađiju napomeni kada skljocne da prestane da sipa inace ako nastavi da sipa iscurice ti gorivo ispod auta jer ako sipa nakon skljocanja onda to idi oko rezervoara u neki kao lijevak

prije 4-5 dana naspem pun do vrha kaze pumpađija eto to je to ja ga pitam ne moze vise ? kaze pa eto moglo bi jos malo
dospi i to malo i tako on i uradi naplati mi i one nazad u pumpu a ja krenem u auto kada sam proso sa vozaceve strane vidim lokva ispod i pumpađiju pozovem pitaj je li ovo do mene ili do tebe a on kaze supalj ti je rezervoar negdje kazem mu da sam inace dosad najvise sipo po 50-60km a ovo prvi put da pun sipam a on kaze onda negdje pri vrhu onako skupa preguramo auto da nisam pored automata za gorivo i onaj jedan mi se ponudi da mi to kao napravi neki plovak da dotegne a ja nisam htio jer vjerujem samo majstorima

ne znam procjenit kolko mi je iscurilo jer je gorivo ruzno kad se prospe po betonu a mislim jeste sigurno 2 litra

tu na pumi sam saceko da se fino ocjedi pa tek onda upalio auto i poceo se vozat da mi kazaljka goriva malo spadne
poslije sam otiso kod majstora da provjerim sta je u pitanju ako je kvar i ako je skup ne bi pravio al ne bvi nikad ni sipo pun rezervoar
i majstor mi je obajsnio da je tako kod fiata da imaju neki kao slijevak koji je oko rezervoara kao odusak da ispusti visak
nakon sto je iscirio taj visak evo slika koliko je ostalo

Image
Zvek

#705 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Ja imam Bravu 1.6 2001. god. Dnevno pređem 62-65 km, radim u Kiseljaku. Ujutru, za nekih 2-2.5km do Stupa mi treba 10-15 min, a onda do Kiseljaka lagano na 2000-2500 o/min, uz one uspone 3000 o/min, znači lagana vožnja potrošnja 6.8l, evo već 2 zadnja rezervoara (Na auto putu 5. 100-110 km/h na 2500 o/min, magistralom 60-80 km/h četvrtom). Razmišljao sam da ugradim plin, ali sad neću. Po Sarajevu ga ne vozim, jer nemam vremena, :-) a gradske sigurno ne bi bilo manje od 8.5l.
Drule_sa

#706 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Drule_sa »

Pa izracunas sebi brate koliko ti trosi do Kiseljaka i nazad, preracunas u cijenu goriva VS plin, i vidis za kolko ces otplatiti..

Meni je PUG 206 sa 1.1 motorom redovno uzimo cenera do Kiseljaka i nazad, jer idem gore na fax.A sad vozim Clia 1.5 Dci, i sigurno pazljivijom voznjom i ono da ga cijedim, za 15 maraka goriva mogu i 3 puta napraviti tu rutu...
Zvek

#707 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Meni je ovo OK potrošnja, tako da neći ništa da diram sa plinom. Benzin je u Lukavici 2.24 KM i dok se kreće do 2.30 KM dobro je. Ako ode preko, to bi bila druga priča.

Otišla mi ručica sto se na njoj pale svjetla i žmigavci. Međutim mora da se zamijeni i ona od brisača. U Faru mi traže 80 KM, komplet, a u Kiseljaku 40 KM i to mi skine čovjek sa Brave, sa ugradnjom 55 KM.
testovi

#708 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

Zvek wrote:Meni je ovo OK potrošnja, tako da neći ništa da diram sa plinom. Benzin je u Lukavici 2.24 KM i dok se kreće do 2.30 KM dobro je. Ako ode preko, to bi bila druga priča.

Otišla mi ručica sto se na njoj pale svjetla i žmigavci. Međutim mora da se zamijeni i ona od brisača. U Faru mi traže 80 KM, komplet, a u Kiseljaku 40 KM i to mi skine čovjek sa Brave, sa ugradnjom 55 KM.
provjeri u semizovcu kod surde
u semizovcu iza petrolove pumpe ima otpad dijelvi vecinom za fiat vozila
Drule_sa

#709 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Drule_sa »

Meni se nekako dijelovi u Srbiji jeftiniji cine.Prije nekih 2 mjeseca sam trazio dijelove za Lanciu, i zvao po Bosni gdje sam stigo.I nazovem onda nekog lika u Srbiji.Imal ovo, ima, a ovo, ima i to.Kolko ti je reko sve to, pa sigurno je rekao i skoro 3 puta jeftinije...
Zvek

#710 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

U SRB su ITA auta puno zastupljenija, posebno Stilo, Lybra i Punto.
slobodni armirach

#711 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by slobodni armirach »

ja ne vidjeh da je iko spomenuo da je bellamacchina pocela sa radom

johntra johntra
Drule_sa

#712 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Drule_sa »

slobodni armirach wrote:ja ne vidjeh da je iko spomenuo da je bellamacchina pocela sa radom

johntra johntra
Jesul vratili forum kako je bio, il je opet jovo nanovo ??
slobodni armirach

#713 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by slobodni armirach »

Drule_sa wrote:
slobodni armirach wrote:ja ne vidjeh da je iko spomenuo da je bellamacchina pocela sa radom

johntra johntra
Jesul vratili forum kako je bio, il je opet jovo nanovo ??
koliko sam vidio stari psotovi obrisani, a account svoj stari reanimiras preko maila
[email protected]
aMeR_BH

#714 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by aMeR_BH »

Gdje najjeftinije uzeti Bosch-ov MAF senzor (protokomjer)? Znate li ko je uvoznik?
johntra

#715 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Počelo je, ali sad smo stavili veći akcenat na stranicu, nego na forum...izgubili smo masu raje kad je pao server u Njemačkoj, a nešto raja nije zainteresirana za pisanje....uglavnom, ima svega zanimljivog pročitati na stranici, a u svakom slučaju, bujrum nazad... :D
Zvek

#716 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

aMeR_BH wrote:Gdje najjeftinije uzeti Bosch-ov MAF senzor (protokomjer)? Znate li ko je uvoznik?
Pitaj Ivicu 061 748 936.
Zvek

#717 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

U zadnjih par dana na usponima, pri jačem gasu, osjetim na trenutak miris benzina u kabini. Šta može biti uzrok? Motor radi sasvim OK, nikakvih zamjerki nemam. Auto Brava 1.6 16V.
Zvek

#718 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Sinoć sam išao za Goražde preko Trnova i u Miljevini na Nestro pumpi naspem benzina (2.21 KM). Do Goražda sve OK, ali nazad imao sam osjećaj kao da motoru hvali bar pola snage. Jutros pregledam ulje OK, rashladna tečnost OK, skinem poklopac ulja, kad ono grlo "mokro". Da li to može značiti da je u benzinu bilo više vode nego li to obično uspu?
testovi

#719 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

Zvek wrote:U zadnjih par dana na usponima, pri jačem gasu, osjetim na trenutak miris benzina u kabini. Šta može biti uzrok? Motor radi sasvim OK, nikakvih zamjerki nemam. Auto Brava 1.6 16V.
Pitaj gospodina Ivicu 061 748 936.

:lol: :P
Last edited by testovi on 26/06/2011 20:52, edited 1 time in total.
Zvek

#720 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Ivica je gospodin.
uradi sam

#721 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by uradi sam »

jeli ti sve u redu sa sagorjevanjem...
johntra

#722 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Ma nije to ništa, benzinske pare od vrućine...ne sekiraj se...
Zvek

#723 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

uradi sam wrote:jeli ti sve u redu sa sagorjevanjem...
Nisam primijetio povećanu potrošnju.
Altsa

#724 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Altsa »

Fiat punto 2...upalila se lampica na intrument tabli (slicica volan)...volan se fakticki ne moze okretati...ima li neko neki prijedlog i kojeg majstora da mi preporucite...znam da je servo riknuo :sad:
shlauf

#725 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by shlauf »

Altsa wrote:Fiat punto 2...upalila se lampica na intrument tabli (slicica volan)...volan se fakticki ne moze okretati...ima li neko neki prijedlog i kojeg majstora da mi preporucite...znam da je servo riknuo :sad:
062/125-097 Sinan pa pitaj dali on ili njegov radnik Zoka popravljaju servo.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Post Reply