Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#701 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se Stephen Smale. Teško je ukratko iznijeti njegovu biografiju - dobitnik je Fieldsove medalje za radove u polju diferencijalne geometrije. Šezdesetih je dokazao da je generalizirana Poincareova pretpostavka tačna za n-dimenzionalne prostore gdje je n>4. Zatim se bavio Morseovom teorijom (čije je dijelove i iskoristio pri rješavanju generalizirane Poincareove pretpostavke). U teoriji dinamičkih sistema, Smale je ostavio važne rezultate - otkrio je čudne atraktore, koji vode haosu. Bavio se primjenom teorije dinamičkih sistema na električna kola, problem n tijela (već smo se bavili problemom tri tijela, n tijela je samo logična generalizacija), ili ekonomske procese.

U zadnje vrijeme, Smale se bavi teorijskom kompjuterskom naukom - razvio je novi računski model koji uključuje i numeričke metode, i primjenu Turingove mašine.

Htio sam na ovom mjestu pričati o čudnim atraktorima, nelinearnoj dinamici, fraktalima i haosu - ali imam osjećaj da je tema preteška...
nellington

#702 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Image

Ko je htio rješavati onaj zadatak sa 21 drvetom, dosad ga je ili rješio, ili se iznervirao - zato evo rješenja :D
Strpljiva

#703 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Strpljiva »

nellington wrote:Image

Na današnji dan rodio se Stephen Smale. Teško je ukratko iznijeti njegovu biografiju - dobitnik je Fieldsove medalje za radove u polju diferencijalne geometrije. Šezdesetih je dokazao da je generalizirana Poincareova pretpostavka tačna za n-dimenzionalne prostore gdje je n>4. Zatim se bavio Morseovom teorijom (čije je dijelove i iskoristio pri rješavanju generalizirane Poincareove pretpostavke). U teoriji dinamičkih sistema, Smale je ostavio važne rezultate - otkrio je čudne atraktore, koji vode haosu. Bavio se primjenom teorije dinamičkih sistema na električna kola, problem n tijela (već smo se bavili problemom tri tijela, n tijela je samo logična generalizacija), ili ekonomske procese.

U zadnje vrijeme, Smale se bavi teorijskom kompjuterskom naukom - razvio je novi računski model koji uključuje i numeričke metode, i primjenu Turingove mašine.

Htio sam na ovom mjestu pričati o čudnim atraktorima, nelinearnoj dinamici, fraktalima i haosu - ali imam osjećaj da je tema preteška...

Podcjenjuješ nas?!
nellington

#704 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Potcjenjujem sebe - nesposoban sam izložiti tu temu bez diferencijalnih jednačina, priče o Hausdorfovim dimenzijama, Poincareovim presjecima i sl :(
elizabeth a

#705 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by elizabeth a »

nellington wrote:Image

Image

Ko je htio rješavati onaj zadatak sa 21 drvetom, dosad ga je ili rješio, ili se iznervirao - zato evo rješenja :D
Uh, još kako. :oops: :D
nellington

#706 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan umro je Jacob Wolfowitz. Poznat po svojoj saradnji sa Waldom - u području neparametarske statističke interferencije i sekvencijalne analize.

Image

Na današnji dan umro je Julian Schwinger, nobelovac. Smatra se osnivačem kvantne elektrodinamike (QED). Time je pomirio kvantnu mehaniku i Einsteinovu teoriju relativnosti. Za više detalja, preporučujem Feynmanovu knjigu

Image
nellington

#707 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan umro je Henri Poincare. Kako se radi o osobi koju neobično cijenim, ova biografija će biti nešto obimnija nego inače :)

Poincare je rođen u porodici univerzitetskog profesora u Nancyju 29.04.1854. Kad pominjemo porodicu, vrijedi istaknuti Raymonda Poincarea, njegovog amidžića, koji je bio premijer Francuske u nekoliko navrata, te predsjednik Francuske za vrijeme Prvog svjetskog rata. Henri je bio kratkovid, služio se podjednako dobro s obje ruke, bolovao od difterije, imao jako slabu koordinaciju mišića i slabo izražene motoričke sposobnosti. Završio Licej u Nancyju (koji se danas zove Lycee Henri Poincare) i Ecole Politechnique u Parizu. Bio je najbolji mladi matematičar u zemlji, pobjeđivao na 'concours general', ali usljed fizičkih nedostataka, bio je tek prosječan (ili čak podprosječan) u crtanju i fizičkom vaspitanju. Imao je neobičnu sposobnost vizualizacije onoga što čuje ili pročita - što mu je pomoglo u školi, jer često usljed svoje kratkovidnosti nije mogao vidjeti šta se piše na tabli.

Po završetku Ecole Politechnique, Poincare odlazi na Ecole des Mines (rudarski fakultet), poslije čijeg završetka je kratko radio kao rudarski inženjer u Vesoulu - dok je pisao svoju doktorsku disertaciju. Mentor mu je bio veliki Hermite, a komisija je ostala zbunjena bitnim rezultatima koje je Poincare pokazao na kraju rada, ali i smušenošću i zbrkanošću koja je prožela veći dio rada - ipak, odluka komisije je bila da se Poincareu da titula doktora matematičkih nauka. Poslije doktoriranja počinje raditi na univerzitetu u Caenu, a zatim u Parizu, gdje ostaje do smrti.

U slavnoj biografiji Poincarea (koju je napisao Toulouse) stoji da je Poincare imao strog dnevni raspored - matematičkim radom se bavio od 10 do 12, te od 17 do 19. Nakon toga bi uvečer čitao radove iz časopisa. Kažu da pri pisanju rada, Poincare nije pravio kostur, te da nikad nije znao kako će rad završiti - uvijek bi krenuo od osnovnih stvari, čak i ako mu se rad prirodno nastavlja na neki prethodno napisani. Nikad nije radio važne stvari uvečer - da mu ne ometu san. Kad se suoči sa problemom, ostavljao je rad na toj temi po strani, očekujući da će spontano nadoći na rješenje kad ne razmišlja o tome.

Bio je član i predsjednik Akademije nauka, a zahvaljujući svom širokom polju interesovanja, biran je u člana u svakom od 5 odjela Akademije (geometrija, mehanika, fizika, geografija i navigacija). Biran je i za člana i predsjednika Francuske akademije (čiji su članovi čuvari francuskog jezika i književnosti - naime, Poincare je bio cijenjen kao književnik!). Umro je iznenada, nakon naizgled uspješnog postoperativnog oporavka, u 58. godini.

Na kraju, istaknut ćemo i bitne detalje njegove matematičke zaostavštine:

Do tridesete godine razvio je koncept automorfnih funkcija (funkcije kompleksne varijable invarijantne pod transformacijama predstavljenim omjerom linearnih članova) - prvobitno ih je, u čast Lazarusa Fuchsa nazvao Fuchsian odnosno Fuchsovim funkcijama, ali se kasnije udomaćio naziv automorfne. Ova teorija je napredovala značajno kroz korespondenciju Poincarea sa Kleinom. Međutim, Kleinu je na koncu zasmetalo Poincareovo veličanje Fuchsovog rada, pa su odnosi između dva velika matematičara zahladnjeli.

Za Poincarea se kaže da je osnivač algebarske topologije. Uvođenjem teorije homotopije i fundamentalnih grupa omogućio je prijevod topoloških tvrdnji u jednačine. Baveći se homotopskim grupama, postavlja i svoju čuvenu pretpostavku (koju je u svakodnevnom životu učinio još slavnijom neobični genije Griša Perelman) o topološkoj ekvivalenciji sa sferama u trodimenzionalnoj višestrukosti.

Začetnik je teorije analitičkih funkcija više kompleksnih varijabli. Bavio se i algebarskom geometrijom, te teorijom brojeva (rješavanjem diofantskih jednačina dvije varijable).

U primjenjenoj matematici istakao se u optici, elektromagnetizmu, telegrafiji, teoriji elastičnosti, teoriji kapilarnosti, termodinamici, kvantnoj teoriji, teoriji relativiteta i kosmologiji. U polju nebeske mehanike bavio se problemom tri tijela i teorijom elektromagnetnih valova i svjetlosti. Uz Einsteina i Lorenza se smatra začetnikom teorije relativnosti.

Oscar II, kralj Švedske i Norveške je za svoj 60. rođendan raspisao nagradni konkurs za rješavanje problema 3 tijela. Poincare je rješavajući ovaj problem otkrio koncept haotičnog kretanja, te došao i do "rješenja" problema 3 tijela. Zašto navodnici? Pred objavljivanje rješenja u Acta Mathematica, otkrivena je greška - pa su Poincare i Mittag-Leffler razmijenili 50 pisama u 3 godine vezano za ispravljanje te greške. Tu grešku neki vole nazvati rođenjem teorije haosa.

Doveo je u sumnju rezultate Lagrangea i Laplacea o stabilnosti sistema tri tijela - jer su redovi koje su oni dobili razvojem rješenja sistema konvergentni, ali ne uniformno. Tek će KAM teorema riješiti ovo pitanje.

Poincare je svoj talenat za pisanje upotrijebio u pisanju naučno-popularnih članaka, u čemu je bio vrlo uspješan. Nije bio blagonaklon novoj teoriji skupova koju je uveo Cantor, a mrštio se i na pokušaje potpune formalizacije matematike kakvi su bili npr oni Russellovi. Smatrao je, ako bismo definirali aritmetiku prema Hilbertovim aksiomima, ne bi bilo moguće dokazati da je aritmetika konzistentna - kasnije će Gödelovi radovi pokazati istinitost Poincareove vizije (o Hilbertu i o Gödelu ćemo pisati tek u januaru...)
nellington

#708 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Robert Hooke. Bavio se matematikom, optikom, mehanikom, arhitekturom i astronomijom. Sigurno ste čuli za Hookeov zakon (delta je sigma kroz E :) ). Dio života je proveo u svađi sa Newtonom, optužujući ga da je ukrao njegove ideje - prvenstveno neke teze o svjetlosti, te opći zakon gravitacije.

Image

Na današnji dan rođen je Hendrik Lorentz. Jučer smo ga spominjali u kontekstu specijalne teorije relativnosti, čiji je, uz Poincarea i Einsteina, začetnik. Dobitnik je Nobelove nagrade za rad na istraživanju prirode elektrona. Bio je protivnik kvantne fizike, i do kraja se nadao da će se kvantni pristup pokazati pogrešnim.
nellington

#709 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Tri zadatka za razmišljanje:

1. Znate onu šibicarsku igru sa tri kutije šibica i kuglicom? Uredimo tu igru na ovaj način - šibicar kuglicu postavi pod jednu od kutijica, ali tako da vi ne vidite šta on radi - dakle, pojma nemate gdje je kuglica. Vi birate jednu od kutija i kažete da je tu kuglica. Kako šibicar u svakom trenutku zna gdje je kuglica, on nakon vašeg odabira podiže jednu od kutija ispod koje nema ništa i pokazuje. Dakle, ostaju poklopljene vaša izabrana kutija i još jedna. Tada vas šibicar pita - želite li promijeniti svoj izbor? Šta je vaš odgovor?

2. Osoba je zamislila prirodan broj od 1 do 1000. Možete joj postavljati samo da/ne pitanja. Koji je minimalan broj pitanja uz čiju pomoć možete sa sigurnošću odrediti broj?

3. Koordinatni sistem u ravni uvijek ima dvije koordinate. Je li moguće tačke u ravni odrediti jednoznačno samo jednom koordinatom?
Sunrise00

#710 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:Tri zadatka za razmišljanje:

1. Znate onu šibicarsku igru sa tri kutije šibica i kuglicom? Uredimo tu igru na ovaj način - šibicar kuglicu postavi pod jednu od kutijica, ali tako da vi ne vidite šta on radi - dakle, pojma nemate gdje je kuglica. Vi birate jednu od kutija i kažete da je tu kuglica. Kako šibicar u svakom trenutku zna gdje je kuglica, on nakon vašeg odabira podiže jednu od kutija ispod koje nema ništa i pokazuje. Dakle, ostaju poklopljene vaša izabrana kutija i još jedna. Tada vas šibicar pita - želite li promijeniti svoj izbor? Šta je vaš odgovor?

2. Osoba je zamislila prirodan broj od 1 do 1000. Možete joj postavljati samo da/ne pitanja. Koji je minimalan broj pitanja uz čiju pomoć možete sa sigurnošću odrediti broj?

3. Koordinatni sistem u ravni uvijek ima dvije koordinate. Je li moguće tačke u ravni odrediti jednoznačno samo jednom koordinatom?
sad cu se opet nervirati kao sa sljivama :lol: :lol:
nellington

#711 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Pa dobro, nećeš - ovo je čista matematika, nema fazona i kombinovanja :)
Cyber-harambashica

#712 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Cyber-harambashica »

Talenat za matematiku?
Zar to nema svako? Jedino sto treba je vezbanje, isto tako za instrumente. Potrebno je mozda 5% talenta, ostalo je samo trening, trening, trening

Samo sto ja nisam nikad "trenirala" matematiku. Ne volim brojeve. Direktor skole mi bio tutor, al je digo ruke nakon 2 nedelje
zlaataan

#713 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by zlaataan »

nellington wrote:Tri zadatka za razmišljanje:

1. Mislim da treba promjeniti izbor.
2. Mislim, deset pitanja.
3. Mislim da da.
nellington

#714 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

zlaataan wrote: 1. Mislim da treba promjeniti izbor.
3. Mislim da da.
Sve troje je tačno, sad obrazloženja :)
zlaataan

#715 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by zlaataan »

nellington wrote:
3. Mislim da da.
1. Vjerovatnoća se poveća dvaput kod promjene izbora, nakon otkrivanja jedne kutije, pa zato :mrgreen:
2. Pošto je odgovor na pitanje DA/NE, tj dvije opcije i pošto je 2^9 < 1000 < 2^10, dovoljno je 10 pitanja, ukoliko se postavljaju "prava" pitanja :mrgreen:
3. Pretpostavio da jeste, jer što bi ti to inače stavljao :mrgreen:
Zasad mi ništa ne pada na pamet :mrgreen:
elizabeth a

#716 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by elizabeth a »

zlaataan wrote:
nellington wrote:
3. Mislim da da.
1. Vjerovatnoća se poveća dvaput kod promjene izbora, nakon otkrivanja jedne kutije, pa zato :mrgreen:
2. Pošto je odgovor na pitanje DA/NE, tj dvije opcije i pošto je 2^9 < 1000 < 2^10, dovoljno je 10 pitanja, ukoliko se postavljaju "prava" pitanja :mrgreen:
3. Pretpostavio da jeste, jer što bi ti to inače stavljao :mrgreen:
Zasad mi ništa ne pada na pamet :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
nellington

#717 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

1. OK
2. U principu da. Ako želiš ti, ili neko drugi može da postavi tih 10 pitanja, zbog kompletnosti :)
3. U principu, možeš tačku u n-dimenzionalnom prostoru predstaviti jednom koordinatom :) Čekamo da se neko dosjeti kako.
zlaataan

#718 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by zlaataan »

Nek' neko drugi napiše, ti ćeš dobiti na PP :mrgreen:
nellington

#719 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Za treći zadatak:
Wikipedia wrote:In 1907 Sierpiński first became interested in set theory when he came across a theorem that stated that points in the plane could be specified with a single coordinate. He wrote to Tadeusz Banachiewicz (then at Göttingen), asking him how such a result was possible. He received a one-word reply 'Cantor'.
elizabeth a

#720 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by elizabeth a »

nellington wrote:Za treći zadatak:
Wikipedia wrote:In 1907 Sierpiński first became interested in set theory when he came across a theorem that stated that points in the plane could be specified with a single coordinate. He wrote to Tadeusz Banachiewicz (then at Göttingen), asking him how such a result was possible. He received a one-word reply 'Cantor'.
E, nek si nam vala baš pomogao. :-)
nellington

#721 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Gdje ćeš veću pomoć - sve je jasno. Usput, recimo i to da svođenje dvije koordinate na jednu predstavlja izuzetno beskorisno rješenje, jer ne postoji neprekidna bijekcija između R i R², pa koordinate 'divljaju'.
ja71

#722 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ja71 »

nellington wrote:1. OK
2. U principu da. Ako želiš ti, ili neko drugi može da postavi tih 10 pitanja, zbog kompletnosti :)
3. U principu, možeš tačku u n-dimenzionalnom prostoru predstaviti jednom koordinatom :) Čekamo da se neko dosjeti kako.

1. Ne kontam kako je OK ?
kada imas drugi puta izbor vjerovatnoca je 50% za oba pokusaja. Znaci svejedno je da li mijenjao ili ne mijenjao izbor.
ovdje stupa psihologija do izrazaja: zasto bi te sibicar (pazi to je sibicar) pitao hoces li promijeniti izbor ? Ja ne bih.

2. log2(1000)
500
250 - 750
125 - 375 - 625 - 875
62 ....

3. Kao vektor ???
ne znam .

:mrgreen: ALi posto je pitanje bilo "tacaka" moze se vise tacaka (prava) pretstaviti preko jedne koordinate ali samo ako je paraleleno onoj drugoj koordinati) :mrgreen:
Last edited by ja71 on 18/07/2010 18:23, edited 1 time in total.
ja71

#723 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ja71 »

ja okasnio sa svojim "objasnjenjima" :lol:
Last edited by ja71 on 18/07/2010 18:33, edited 1 time in total.
nellington

#724 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Za ja71:

Prvi
Treći
zlaataan

#725 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by zlaataan »

Evo par zadačića :mrgreen:

1. Imate 25 naizgled jednakih novčića, od kojih je 24 uistinu jednako, a 1 lažan - nešto lakši.
Koliko je potrebno mjerenja, koristeći vagu sa tasovima, da bi se uvijek pronašao lažni novčić. :mrgreen:

2. Imate 10 vreća sa novčićima. U jednoj su lažni, nešto lakši - 9g. U ostalima su po 10g. Kako odrediti uz digitalnu vagu u kojoj su vreći lažni? Imate samo jedno mjerenje. :mrgreen:

Enjoy :mrgreen:

Nellington ne smije ovdje iznositi rješenja! :mrgreen:
Ima PP.
Post Reply