Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Asi

#701 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Asi »

Na stomatoligiji su mi radili impregnaciju zuba radi povlacenja zubnog mesa na pojedinim zubima i tu impregnaciju su mi ponavljali par puta, meni se nakon toga između donjih jedinica pojavila kao smeđa fleka, ja mislim da je od fluora, sta da radim, bas se primjeti :sad:
newklear

#702 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by newklear »

kamen spoticanja wrote:
shambho wrote:Pitanje kratko.. :) Da li se proizvode paste bez fluora? Tacnije koje su bez njega? Ima li neko konkretno ime jer puno vremena oduzme gledanje svih sastojaka svih pasti za zube u supermarketu.. :-) Hvala unaprijed..
imas medju proizvodima alternativne prirode
Zašto je, ustvari, taj fluor opasan (ako je opasan)? Na većini pasti za zube vidim upozorenje da sadrži fluor i u kojoj mjeri a ne znam zašto baš njega ''ističu''? Može li se bez njega u kvalitetnoj pasti za zube?
vazi

#703 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by vazi »

edit:)))

nece me ovaj citat pa nece :D

@kamenspoticanja, kazes:

"u mojoj ordinaciji cijena je 1600 KM pa pokusaj praviti komparaciju"

razlika je drasticna:))

do sada sam uvijek radila zube u bosni, na brzinu za vrijeme odmora..nikad dovoljno vremena da se to cestito uradi i uvijek je radjeno nekako na brzinu...Sad se pitam je li zaista nije bilo vremena ili je tako i zubarki odgovaralo...ne znam..vjerovatno je bilo i tog i tog...

u glavnom, navlake nisu drzale ni pet godina, cijela gornja vilica u porculanskim navlakama, izbruseni zdravi kecevi da bi se to povezalo u te mostove...sve "ispalo" nakon nekih 5 godina. - parodontoza (pusac sam, valjda je i to doprinijelo)
znaci sad je gore totalna proteza. a moglo je i drugacije sve to da se odradi al' eto...istina, jeftinje bi bilo pa mozda manje atraktivno zubarici...

donja, imam cetiri prednja, plus sa obje strane po dvije krunice + po dvije dodane onako, "viseci" zubici...Ti viseci su gurali ove krunice i sve potisnuli, prednji moji koji su bili pravi - zdravi su se nekako pomakli, nisu vise ono sto su bili, na oci im nista ne fali ali mi ovdje zubarka rece mogu jos dvije godine i bice vadi...Da ne duzim, jedna strana se stalno odlijepljivala, jednom godisnje je ponovo lijepili u bosni i ove godine konacno se to moralo izvaditi , ovdje gdje zivim. I ta dr mi opet rece da se to tako ni u kom slucaju ne moze stavljati, dodavati dva "viseca " zuba...E tu bih sad trebala dva implantata.

od svega toga, od mostova i proteza na svjeze rane sta li..;meni se vilicni zglob "klacka", glava se "felshuje" cak se i nos nekako pomjera ( a bila lijepa ko lutka :lol: ) Kad nekom to kazem ovako kaze izmisljas ali ne izmisljam, sve je to istina i sve je to od zubica...I muz to sve primjecuje kao i ja...

To je razlog zbog kojeg bih vjerovatno ovaj put sve uradila ovdje. Polako.

ne mogu da nadjem na egleskom, ali voljela bih mozda ovo s ovim "GPS" om

kompjuterski navodjenje zubarove rucice

http://www.implants-dents.com/implantol ... ps-24.html
Last edited by vazi on 29/07/2011 19:43, edited 2 times in total.
kamen spoticanja

#704 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

Asi wrote:Na stomatoligiji su mi radili impregnaciju zuba radi povlacenja zubnog mesa na pojedinim zubima i tu impregnaciju su mi ponavljali par puta, meni se nakon toga između donjih jedinica pojavila kao smeđa fleka, ja mislim da je od fluora, sta da radim, bas se primjeti :sad:
ako je recesija gingive velika i ako je pracena kavitacijom,nazalost,impregnacija ne pije vode...konzervativna terapija je izbor...naravno ako sam te dobro razumio
Asi

#705 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Asi »

recesija nije velika, to je neka "pocetna faza" zato mi je rađena impregnacija u nekoliko navrata, ali meni su poslije impregnacije donje jedinice malo promijenile boju, to me muci :?
kamen spoticanja

#706 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Asi wrote:recesija nije velika, to je neka "pocetna faza" zato mi je rađena impregnacija u nekoliko navrata, ali meni su poslije impregnacije donje jedinice malo promijenile boju, to me muci :?
to se da ocistiti politurom...ona cetkica na stomatoloskom mikromotoru
Asi

#707 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Asi »

Hvala :-D
newklear

#708 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by newklear »

Dragi doktore pomaži...

prije 5-6 mjeseci (možda čak i malo više) sam primjetio da kad jedem nešto hladno (sladoled, lubenicu i slično) a pogotovo dok perem zube ujutru osjetim toliko strašnu bol da jedva izdržim... lakše mi je bilo dok sam koristio SENSODYNE RAPID i PARADONTAX paste za zube ali to je izgleda samo prikrivalo pravo stanje... sad sam prestao sa tim pastama i prešao na ''običnu'' (Vademecum Express White 10) i bolovi se opet vratili...

namjeravam u svog zubara otići za nekih 10ak dana (ne mogu ranije) ali bih volio da mi kažete šta je uzrok tolike boli i da li je nešto komplikovano?

EDIT: Šta nam možeš reći o META TRAY? Dobro, loše, da li radiš, kakvi su efekti?
CherryLips

#709 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by CherryLips »

eH ovako,prije dvije sedmice sam izvadila gornju lijevu peticu kojoj vise nije bilo pomoci. Dr mi rekla da ce nakon odr perioda zarastanja rane,zbrusiti sesticu i uraditi nadogradnju. Onda sam malo citala po netu i uglavnom sam nailazila na to da se vise savjetuje implantat na saraf nego most. Ako moze malo objasnjenja i savjet sta je bolje?
Je li neka drasticna razlika u cijeni?...Sada me na dodir boli i cetvorka,je li to normalno nakon vadjenja susjednog zuba?
bob dylan

#710 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

CherryLips wrote:eH ovako,prije dvije sedmice sam izvadila gornju lijevu peticu kojoj vise nije bilo pomoci. Dr mi rekla da ce nakon odr perioda zarastanja rane,zbrusiti sesticu i uraditi nadogradnju. Onda sam malo citala po netu i uglavnom sam nailazila na to da se vise savjetuje implantat na saraf nego most. Ako moze malo objasnjenja i savjet sta je bolje?
Je li neka drasticna razlika u cijeni?...Sada me na dodir boli i cetvorka,je li to normalno nakon vadjenja susjednog zuba?
U svakom slučaju je bolji implantat,jer kod mosta se moraju brusiti susjedni zubi dok za implantat to nije potrebno već se nadomjesti zub koji nedostaje.
Što se tiče cijene ona je 2-3 puta veća.Npr u tvom slučaju taj apendix(privjesni most) koji je predložila doktorica gdje "šestica" nosi peticu platit ćeš 400-500 KM u zavisnosti u kojoj ordinaciji radiš.Dok bi te implantat koštao od 1000 do 1500 KM plus abutment 150-200 te krunica za implantat 250-300 KM što te u konačnici košta 1400-2000 KM u zavisnosti u kojoj ordinaciji radiš.
CherryLips

#711 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by CherryLips »

vauuu,nisam znala da je toliko skuplje.... :-) :( :( hvala na odgovoru svakako!
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#712 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by anthraxQ »

Zanima me koliko je uredu izvaditi dva zuba odjednom?
kamen spoticanja

#713 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

anthraxQ wrote:Zanima me koliko je uredu izvaditi dva zuba odjednom?
ako nema neke medicinske prepreke,moguce je ...mada zbog narusavanja kvaliteta zivota poslije ekstrakcije obicno se ne preporucuje
Sarajevski_Marlboro

#714 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Sarajevski_Marlboro »

Pozdrav :-D

Prije 5 godina sam izvadila 6-icu donju,i s vremenom sedmica se "nagela" i poprilično približila susjednom zubu.Stomatolog mi je rekao da nije uredu kad se to dešava,te da bi se trebali aparati neki nositi.
Ostale zube sve imam,osmice mi jos rastu ( 19 mi je god.)...

Eh sad,moje pitanje je da li moram nositi fiksni aparat zbog toga,tj. na cijelu donju vilicu da stavljam radi tog zuba?
Ili postoje neki drugi,i da li je kasno za njih (zbog godina) ?

Hvala unaprijed :)
kamen spoticanja

#715 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Sarajevski_Marlboro wrote:Pozdrav :-D

Prije 5 godina sam izvadila 6-icu donju,i s vremenom sedmica se "nagela" i poprilično približila susjednom zubu.Stomatolog mi je rekao da nije uredu kad se to dešava,te da bi se trebali aparati neki nositi.
Ostale zube sve imam,osmice mi jos rastu ( 19 mi je god.)...

Eh sad,moje pitanje je da li moram nositi fiksni aparat zbog toga,tj. na cijelu donju vilicu da stavljam radi tog zuba?
Ili postoje neki drugi,i da li je kasno za njih (zbog godina) ?

Hvala unaprijed :)
pa teoretski za takvo sto bi mogla nositi aparat ali u praksi se jako rijetko radi...ja to sebi ne bih nikad uradio...
Sarajevski_Marlboro

#716 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Sarajevski_Marlboro »

Ok,hvala...
pitam jer mi je rekao da nije ok da se naginju...
Estetski mi ne smeta.
Fiksni za takvo što se,očigledno,ne isplati...jer imam pravilan zubni niz.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#717 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by anthraxQ »

pošto iz odeđenog razloga trebam piti antibiotike prije vadjenja zuba na 2-3 dana i poslije vađenja bez obzira ima li upale, htio sam pitati koji antibiotik se preporučuje?
kamen spoticanja

#718 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

anthraxQ wrote:pošto iz odeđenog razloga trebam piti antibiotike prije vadjenja zuba na 2-3 dana i poslije vađenja bez obzira ima li upale, htio sam pitati koji antibiotik se preporučuje?
ako nisi alergican na pencilinske preparate prvi izbor je amoxicilinski preparat per os...ako si alergican onda nesto drugo nepencilinsko...ali u svakom slucaju ono sto ti terapeut odredi
CherryLips

#719 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by CherryLips »

Jos jedan savjet molim. Kod jednog stomatologa bila prije vadjenja gornje petice,kaze "samo izvaditi i to je to,sestica i sedmica ce se vec na to prazno mjesto rasporediti". Odem kod drugog stomatologa,koji mi je i vadio zub,kaze "nema sanse za to,sta ako ti cetvorka i trojka pocnu ici prema praznom mjestu petice?"
I meni logicnije zvuci ovo drugo misljenje,ali...
kamen spoticanja

#720 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

CherryLips wrote:Jos jedan savjet molim. Kod jednog stomatologa bila prije vadjenja gornje petice,kaze "samo izvaditi i to je to,sestica i sedmica ce se vec na to prazno mjesto rasporediti". Odem kod drugog stomatologa,koji mi je i vadio zub,kaze "nema sanse za to,sta ako ti cetvorka i trojka pocnu ici prema praznom mjestu petice?"
I meni logicnije zvuci ovo drugo misljenje,ali...
vala iskustvo mi kaze da ti uglavnom nece nigdje nista ici(posebno ako si prerasla mladalacke godine) i da ce praznina ostati manje-vise ista
CherryLips

#721 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by CherryLips »

Mladalacke godine sam definitivno prerasla :-D hvala na odgovorima...jedino mi je crnjak sto ce mi morati zbrusiti sesticu da mi stavi most al eto...
kamen spoticanja

#722 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

CherryLips wrote:Mladalacke godine sam definitivno prerasla :-D hvala na odgovorima...jedino mi je crnjak sto ce mi morati zbrusiti sesticu da mi stavi most al eto...
pa ako nemas veliki estetski nedostatak,nisi prinudjena da uopste ista radis...mozes zivjet bez petice,a ono sto ces dobiti brusenjem i nije nesto sjajno
angelina hanuma

#723 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by angelina hanuma »

Vidim da je ova tema poprilično zastarila, ali mene jako zanima trenutne cijene navlaka( krunica) posebno cirkonijum keramickih, iskustva ako neko vec ima ovakve krunice, i naravno gdje i dali uopšte to raditi u Sarajevu. Hvala!
kamen spoticanja

#724 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

angelina hanuma wrote:Vidim da je ova tema poprilično zastarila, ali mene jako zanima trenutne cijene navlaka( krunica) posebno cirkonijum keramickih, iskustva ako neko vec ima ovakve krunice, i naravno gdje i dali uopšte to raditi u Sarajevu. Hvala!
cijena zirkonium krune u mojoj ordinaciji jeste 400 KM a ordinacija je u zenici...koliko je u sarajevu i kod koga da radis,zaista ne znam :)
ako imas dovoljno novaca zirkonium je najbolji izbor,narocito u estetskoj zoni
Akashaa

#725 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Akashaa »

postala sam pitanje na drugoj temi, pa da ponovim ovdje :-D
pitanje vezano za čišćenje i/ili poliranje zuba. vidim da su sada na sve strane reklame za neke različite metode, pjeskarenje, airfow... pošto tražim novog stomatologa, kakvo 'redovno održavanje' zuba bi bilo optimalno i kojom metodom? kako se sve može kamenac skidati, ultrazvukom, manuelno? šta se preporučuje? unaprijed zahvaljujem :D
Post Reply