To je OK riječ, koliko ja znam. Poštivanje uslova mape puta, poštivanje saobraćajne signalizacije...hassena wrote:poštivanje
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- nellington
#701 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
-
EliasVeskot
#702 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ovo što sam pročitala do sad na ovoj temi slabo ima veze sa "riječima koje se pogrešno koriste". Miješate dijalekte i sleng i tome još dodajte i neispravan govor i dobili ste ovu temu

- nellington
#703 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Tema je počela sa riječima koje se pogrešno koriste, ali je evoluirala u "Naš jezik - all about"EliasVeskot wrote:Ovo što sam pročitala do sad na ovoj temi slabo ima veze sa "riječima koje se pogrešno koriste". Miješate dijalekte i sleng i tome još dodajte i neispravan govor i dobili ste ovu temu![]()
- hassena
#704 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Meni nikako ne zvuči OK, al sve je mogućenellington wrote:To je OK riječ, koliko ja znam. Poštivanje uslova mape puta, poštivanje saobraćajne signalizacije...hassena wrote:poštivanje
- hassena
#705 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nismo svi profesori jezika. A, tema je odlična za nedoumice, i da dodam, bila bi prejednostavna da pišemo samo o "riječima koje se pogrešno koriste" (znači, kad bi pisali doslovno samo o pogrešnoj upotrebi pojedinih riječi u smislu pogrešne semantike).EliasVeskot wrote:Ovo što sam pročitala do sad na ovoj temi slabo ima veze sa "riječima koje se pogrešno koriste". Miješate dijalekte i sleng i tome još dodajte i neispravan govor i dobili ste ovu temu![]()
- minjonja
#706 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
u zadnje vrijeme par ljudi me cudno pogledalo i cak me jedna osoba "ispravila" kad sam nesto pricala i rekla
kad sam jos bila isla na to i to
pa ono stane i gleda:"cuj bila isla" i smije mi se
jel to izbrisan pluskvamperfekt iz udzbenika ili sta se ovo desava?
pa ono stane i gleda:"cuj bila isla" i smije mi se
- hassena
#707 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Koliko ja znam, a nisam stručna za ovu oblast, znači nisam sigurna 100 %
Pluskvamperfekt se koristi u situaciji kada se prošla radnja desila prije još neke prošle radnje:
Bila sam čitala knjigu, kad se on pojavio na vratima. (perfekt-svršeno vrijeme)
Bijah čitala knjigu, kad se on pojavio na vratima. (imperfekt-nesvršeno prošlo vrijeme)
Pluskvamperfekt se koristi u situaciji kada se prošla radnja desila prije još neke prošle radnje:
Bijah čitala knjigu, kad se on pojavio na vratima. (imperfekt-nesvršeno prošlo vrijeme)
-
modesti
#708 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
minjonja wrote:u zadnje vrijeme par ljudi me cudno pogledalo i cak me jedna osoba "ispravila" kad sam nesto pricala i rekla
pa ono stane i gleda:"cuj bila isla" i smije mi se![]()
Bila i išla ne idu zajedno u tom kontekstu. Pluskvamperfekt nema ništa s tim. Ići nije trpni glagol već aktivni, koliko se sjećam iz osnovne škole što je bilo davno, davno, dok je Vujaklija hodao Zemljom
- minjonja
#709 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
njima je smijesna bila konstrukcija "bila isla". valjda nikad culi za to.hassena wrote:Koliko ja znam, a nisam stručna za ovu oblast, znači nisam sigurna 100 %
-
modesti
#710 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Podvučene riječi su meni OK? Nego, kako je ispravno onda? Šljez je isto ispravno kao i sljez. Barem ja mislim da je dublet.A kako treba reći mlaznjak? Mlažnjak? Hmmmm, ne znam, eto sam nepismenahassena wrote:A, jeste li imali: fem...mlaznjak, šljez, teorecki, odčepiti, bonbone, presjedništvo, tašnja, mašnja...sikira....maica...naruknica...stolca...zenca...muzka...stanca![]()
Jesam li popravila situvaciju
- minjonja
#711 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ne smije se koristi aktivni glagol za pluskvamperfekt?modesti wrote:minjonja wrote:u zadnje vrijeme par ljudi me cudno pogledalo i cak me jedna osoba "ispravila" kad sam nesto pricala i rekla
pa ono stane i gleda:"cuj bila isla" i smije mi se![]()
Bila i išla ne idu zajedno u tom kontekstu. Pluskvamperfekt nema ništa s tim. Ići nije trpni glagol već aktivni, koliko se sjećam iz osnovne škole što je bilo davno, davno, dok je Vujaklija hodao Zemljom
ne mozes reci da si nekad davno bio trenirao fudbal, dok nisi u ameriku otisao?
- hassena
#712 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Niko tebi ne brani da ti budu OK, ali gramatici bosanskog jezika nisu OK.modesti wrote:Podvučene riječi su meni OK? Nego, kako je ispravno onda? Šljez je isto ispravno kao i sljez. Barem ja mislim da je dublet.A kako treba reći mlaznjak? Mlažnjak? Hmmmm, ne znam, eto sam nepismenahassena wrote:A, jeste li imali: fem...mlaznjak, šljez, teorecki, odčepiti, bonbone, presjedništvo, tašnja, mašnja...sikira....maica...naruknica...stolca...zenca...muzka...stanca![]()
Jesam li popravila situvaciju
Shalim se, ali stvarno sam upravu 100%, iako ti ne izgleda tako.
- hassena
#713 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pluskvamperfekt se tvori od perfekta (ili imperfekta) pom.gl. biti i glagolskog pridjeva radnog (-o, la-, -lo, -li, -le, -la)
sam bila (perfekt) + čitala (gpr)-može
sam bila (perfekt) + čitala (gpr)-može
- hopi
#714 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
e par pitanja, nadam se da nisu bila
šta je pravilno tj koja je razlika: on je to uradio na njegov način / on je to uradio na svoj način
i šta je sa upotrebom rječice da npr.: moram da popravim stol i moram popraviti stol
šta je pravilno tj koja je razlika: on je to uradio na njegov način / on je to uradio na svoj način
i šta je sa upotrebom rječice da npr.: moram da popravim stol i moram popraviti stol
- hassena
#715 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Sa ovim se slažem, dok za drugi navedeni primjer mislim da je oboje ispravno, s tim da se kod nas češće koristi oblik: moram popraviti stollilla wrote:hopi wrote:e par pitanja, nadam se da nisu bila
Ispravnije je kazati da je on nešto uradio na svoj način. Ako upotrijebiš u istom kontekstu njegov, uvodiš u svoj iskaz još jednu osobu.
- Ajatolah_
#716 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ja, recimo, uvijek koristim futur s infinitivom, puno mi ljepše zvuči. Pogledat ću u Gramatici bosanskog jezika je li i ova druga verzija pravilna, samo dok nađem knjigu.
Mislim da je hrvatskom jeziku isključivo pravilna tvorba s infinitivom, a u srpskom su pravilne obje s tim da se puno češće koristi riječca da. U srpskom jeziku se i inače preferira korištenje ove riječce, naprimjer da li je umjesto je li.
Edit: Evo, pronašao sam knjigu Gramatika Bosanskoga jezika, i u tvorbi futura riječca da se uopće ne spominje, već isključivo infinitiv.
Mislim da je hrvatskom jeziku isključivo pravilna tvorba s infinitivom, a u srpskom su pravilne obje s tim da se puno češće koristi riječca da. U srpskom jeziku se i inače preferira korištenje ove riječce, naprimjer da li je umjesto je li.
Edit: Evo, pronašao sam knjigu Gramatika Bosanskoga jezika, i u tvorbi futura riječca da se uopće ne spominje, već isključivo infinitiv.
- hassena
#717 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ja koristim: primaknula...sagnula...trgnula...posegnula... Da li je ispravno?
Rijetko čujem ovakvo izražavanje, pa sam zbunjena, a da ne listam literaturu...help!
(ili treba: primakla, sagela, trgla, posegla???)
Rijetko čujem ovakvo izražavanje, pa sam zbunjena, a da ne listam literaturu...help!
(ili treba: primakla, sagela, trgla, posegla???)
- Ajatolah_
#718 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
U svim slučajevima koje si navela pravilna su oba oblika.
Ne znam koliko je rijetko, nisam obraćao pažnju, ali i ja češće kažem oblike koje i ti.
- Zlata M.
#719 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
... uhhh, jedva pronadjoh temu !
Znam, znam ... ovdje se radi o rijecima koje se koriste pogresno, ali gdje da vrisnem ... ?!
( a da ne otvaram neku novu temu ... )
Helem, telEvizija jos nekako i ide ...
... aaali :
- ekOnomski
- arhItekt
- instUment
- AUstralija
- u medjUvremenu
... mislim, sta je ovooo ?! I znaju li bar oni, ljudi sa nase telEvizije, zbog cega ovako masovno skrnave melodiju naseg lijepog jezika ?!
Ja ne znam.
' ce neko objasniti ako zna ?
Znam, znam ... ovdje se radi o rijecima koje se koriste pogresno, ali gdje da vrisnem ... ?!
Helem, telEvizija jos nekako i ide ...
- ekOnomski
- arhItekt
- instUment
- AUstralija
- u medjUvremenu
... mislim, sta je ovooo ?! I znaju li bar oni, ljudi sa nase telEvizije, zbog cega ovako masovno skrnave melodiju naseg lijepog jezika ?!
Ja ne znam.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#720 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Haman ko reketnellington wrote:Paušal je vrsta naknade (ovo ekonomisti bolje znaju...) U slučaju poslanika u parlamentu, to je naknada koju oni dobijaju za svoju službu - ako nisu profesionalni poslanici, ne mogu dobiti platu, nego paušal.
- Zlata M.
#721 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Da, samo sto je sve vise takvih rijeci sa odvratnim naglAAskom.lilla wrote:Zlata M. wrote:... uhhh, jedva pronadjoh temu !![]()
Znam, znam ... ovdje se radi o rijecima koje se koriste pogresno, ali gdje da vrisnem ... ?!( a da ne otvaram neku novu temu ... )
Helem, telEvizija jos nekako i ide ...![]()
... aaali :
- ekOnomski
- arhItekt![]()
- instUment
- AUstralija![]()
- u medjUvremenu
Ja ne znam.
Riječ je o pravilima rasporeda akcenata u riječimanikad ih nisam voljela
- Obuca9
#722 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
-prodAvnicaZlata M. wrote:... uhhh, jedva pronadjoh temu !![]()
Znam, znam ... ovdje se radi o rijecima koje se koriste pogresno, ali gdje da vrisnem ... ?!( a da ne otvaram neku novu temu ... )
Helem, telEvizija jos nekako i ide ...![]()
... aaali :
- ekOnomski
- arhItekt![]()
- instUment
- AUstralija![]()
- u medjUvremenu
Ja ne znam.
-tramvAj
-aerodrOm
Hvala Bogu pa postoje akcenti, odlična zamjena za ličnu kartu
- Pikova-dama
#723 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Na jednoj ogradi, blizu remize, na jednoj ploči piše "NE ZAPOSLENIM ULAZ ZABRANJEN" ... Naravno, nepravilno je "ne zaposlenim", ali bolje od svega je što je ovako ulaz zabranjen ustvari zaposlenim osobama, a ne nezaposlenim
ccccc
-
baby24
#724 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hoce li mi neko napisati prvo lice jednine glagola žvakati? 
- nellington
#725 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
žvakati - žvačem.baby24 wrote:hoce li mi neko napisati prvo lice jednine glagola žvakati?