Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#701 Re: Bášča

Post by safran »

Kada biljka izbaci zelenu masu svjetlost postaje najbitniji faktor. Prebacivanjem u hladniju prostoriju možda možeš usporiti rast ali ako to učiniš nauštrb svjetlosti neće biti dobro. Naime, biljke će se istezati prema jačem izvoru svjetlosti pa ćeš dobiti izdužene biljčice slabog mehaničkog tkiva - slabe potpore - što će se itekako osjetiti kada ih prebaciš u baštu. Što se tiče pikiranja, to možeš raditi čim biljka izbaci prva 2-3 prava lista - ne računaj kotiledone - to su ona prva dva koja se ukažu.

Pregledala sam svoj dnevnik rada - i ja sam posijala sjemenke paradajza 24.02. a jednu sortu kasnije - sredinom marta. U svakom slučaju sam imala odličan rasad. Doduše, ja ih nisam pikirala već biljčice sa 2-4 lista prebacila u toplu lijehu gdje su rasle nevjerovatno.
Mu'min

#702 Re: 5 pitanja, 5 odgovora

Post by Mu'min »

zagordark wrote: Prije svega hvala na savjetima a onda i par podpitanja.
Koliko sedmično puta da ih zalijevam da stabiljka nebi podivljala i kada da ih pikiram?
Da li bi možda treba da ih sklonim u malo hladniju prostoriju s obzirom da ima još dosta do sadnje u baštu ili je bolje da ih stavim na svjetlost da ojača stabiljka?
Je li istina da se pikiraju kad izađe četiri do šest listova ili se uzima neko drugo mjerilo?
Prvi mi je put da sadim svoje sjeme u kućnim uslovima pa me sve interesuje.
Hvala i pozdrav!
Mada ti je safran dobrim dijelom odgovorila evo ti i moje kratko mišljenje.
Posude sa sjemenom ja rađe prskam sa špricom jer je tako manja šansa da prećeram sa zalijevanjem. Govorim o manjim posudicama od jogurta jer ne sadim po 100 sjemena u 1 posudu, već 10-ak.

Pikiraš ih nakon što se formiraju 2 prava lista (znači skupa ćeš imati 4 lista).
Istina je da se stavljaju sadnice u hladniji prostor ako ne želiš da podivlja, samo budimo svjesni i ovog što je safran napisala. Vrlo je bitno da ne sijemo ni previše rano ni previše kasno kako ne bi imali ove "vatroganse" akcije.
dok sjeme ne proklije važnija je toplota a poslije toga važnija je svjetlost.
Ovo igranje sa "hlađenjem" zna biti opasan sport.

Moj prijedlo za istegnute sadnice je da kod sijanja napunite posudu 1/3 zemlje i kad se sadnice istegnu samo dospi zemlje. Em' si rješio problem, em će sadnica po čitavom stablu koji bude pod zemljom formirati korijenski sistem.

ms
Mu'min
zagordark

#703 Re: 5 pitanja, 5 odgovora

Post by zagordark »

Mu'min wrote:
zagordark wrote: Prije svega hvala na savjetima a onda i par podpitanja.
Koliko sedmično puta da ih zalijevam da stabiljka nebi podivljala i kada da ih pikiram?
Da li bi možda treba da ih sklonim u malo hladniju prostoriju s obzirom da ima još dosta do sadnje u baštu ili je bolje da ih stavim na svjetlost da ojača stabiljka?
Je li istina da se pikiraju kad izađe četiri do šest listova ili se uzima neko drugo mjerilo?
Prvi mi je put da sadim svoje sjeme u kućnim uslovima pa me sve interesuje.
Hvala i pozdrav!
Mada ti je safran dobrim dijelom odgovorila evo ti i moje kratko mišljenje.
Posude sa sjemenom ja rađe prskam sa špricom jer je tako manja šansa da prećeram sa zalijevanjem. Govorim o manjim posudicama od jogurta jer ne sadim po 100 sjemena u 1 posudu, već 10-ak.

Pikiraš ih nakon što se formiraju 2 prava lista (znači skupa ćeš imati 4 lista).
Istina je da se stavljaju sadnice u hladniji prostor ako ne želiš da podivlja, samo budimo svjesni i ovog što je safran napisala. Vrlo je bitno da ne sijemo ni previše rano ni previše kasno kako ne bi imali ove "vatroganse" akcije.
dok sjeme ne proklije važnija je toplota a poslije toga važnija je svjetlost.
Ovo igranje sa "hlađenjem" zna biti opasan sport.

Moj prijedlo za istegnute sadnice je da kod sijanja napunite posudu 1/3 zemlje i kad se sadnice istegnu samo dospi zemlje. Em' si rješio problem, em će sadnica po čitavom stablu koji bude pod zemljom formirati korijenski sistem.

ms
Mu'min
Image
Image
Prije svega hvala na savjetima muminu a i safranu!
Evo par slika da vidite kako to izgleda, pored ovih saksija na slici imam još ovih manjih 3-4 gdje mi još sjeme nije izniklo a imam i jednu nešto veću saksiju u kojoj imam 30-tak izniklih biljaka paradajiza.
Jutros kada sam kontrolisao vidjeo sam da mi je zemlja poprilično suha tako da danas moram malo zaliti iste.
Srećom a to će te i vidjeti na slikama imam dovoljno prostora da dotrpam zemlje kao što predlaže mumin pa se nadam da će na kraju nešto biti od svega ovoga.
A ostavit ću ih na svjetlosti ka što ste mi i savjetovali!
Pozdrav pa se čujemo o napredku mojih sadnica.
Mu'min

#704 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zagor

super je ovo, može se sve rješiti.
Prostora još ima tako da predlažem zaspi zemlju do listova i odmakni malo od direktnog sunca (ne previše).
Kad budeš pikirao dodaj 1/2 zemlje u posudu da moreš opet dosipavati i na što svjetlije stavi.

Inače još jedan savjet za sve početnike:

Kad se počne zemlja odvajati od posude, vakat je za zalitit. Na ovoj slici od Zagor se to lijepo vidi.
Mu'min

#705 Vaša 3 naj WWW?

Post by Mu'min »

Hajmo svako napisati 3 linka, koje pratite na temu bašča (njiva,voćnjak, povrće,...)
Senad666

#706 Re: Bášča

Post by Senad666 »

safran wrote:Senade nije to - Momordica spada u tikve a ovo tvoje mi ne liči na puzavicu. Osim toga, čini mi se da ova tvoja biljka ima terminalne cvjetove što je također diskvalifikuje iz porodice tikava. Nego, kad se cvjetovi otvore fino zumiraj i slikaj pa ćemo probati determinisati.
definitivno nije momordica , nema uopste niti slicne listove, mislio sam da je pepino - Solanum muricatum mada nisam ni to siguran! cim se cvijet otvori slikat cu! hvala Safrane!!!
art vandeley

#707 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Odlicna tema :thumbup: , krenuo sam od prve stranice i odmah vidio nesta sto mi se jako svidjelo a to je ova slika :

Image

Tako jednostavno a odlicno rjesenje , samo htio sam da pitam gdje i kako nabaviti ove "spicove" sto se zabadaju u zemlju?

Ja sam cijeli zivot proveo na basci ali nazalost nisam posebno nesta naucio jer sam sluzio samo kao radna snaga :D
ali sada , tacnije od prosle godine me pocelo jako zanimati i to sam poceo raditi iz ljubavi i neke vrste rekreacije , hobija itd...

Svidjela mi se ova slika jer mi je najgori dio bilo zaljevanje. Problem je sto je veoma tesko prilikom "klasicnog" zaljevanja ne isprskati plodove (pogotovo su paprike na to slabe) pa se pojave one flekice tj "izgore" na jakom suncu...
Mu'min

#708 Re: Bášča

Post by Mu'min »

art vandeley

traži pod "aqua spikes".

ms
Mu'min
Mu'min

#709 Prijedlog

Post by Mu'min »

Imam prijedlog a to je da se organizuje raja iz npr. Sarajeva i skupi pare te skupa naruče. Tako će podijeliti troškove.
Gledam ovaj http://www.gardenersedge.com, ako se naruče više od 3 kompleta, jedan komlet je 12 KM ili prosto kazano jedan onaj "aqua spikes" je 3 KM. :)

Dopuna:
Evo i ugodnije ponude:
Last edited by Mu'min on 06/03/2012 06:16, edited 1 time in total.
pemanapemani

#710 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

@armin_jocker

Najlon 7,10 KM kilogram. 1kg najlona = 6 - 6,50 kvadratnih metara. Širina najlona je osam metara.
Najlon 4,50 KM kilogram. 1kg najlona = 2 - 2,50 kvadratnih metara. Širina najlona je četiri metra.

Ne znam koja je razlika između ove dvije ponude. Eto, da bezveze ne ideš ako ti ne odgovara, a meni je bilo usput.
armin_jocker

#711 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

pemanapemani wrote:@armin_jocker

Najlon 7,10 KM kilogram. 1kg najlona = 6 - 6,50 kvadratnih metara. Širina najlona je osam metara.
Najlon 4,50 KM kilogram. 1kg najlona = 2 - 2,50 kvadratnih metara. Širina najlona je četiri metra.

Ne znam koja je razlika između ove dvije ponude. Eto, da bezveze ne ideš ako ti ne odgovara, a meni je bilo usput.
Poz i hvala na informacijama, bio sam ja u nedjelju u toj prodavnici, maksuz zbog najlona otisao i da vidim sta jos ima, jako su povoljni, ima i cijevi i ostalih stvarcica za plastenik, al nemaju prevoz pa bi malo teze bilo transportovati one cijevi i ostalo ...
Najlon onaj od 7 KM je dobar, velika je razlika izmedju njega i onog od 4,5 KM, znam jer sam onaj najlon od 4,5 KM kupovao vec dva puta, i on je maximalno za jednu sezonu, ispuca i sunce ga sprzi, ovaj je dosta bolji i mislim da moze minimalno 4-5 sezona, pod uslovom da zima ne bude kao ova. Onaj najlon od 7 KM ima od 6 i od 8 metara sirine, ja ga kupujem sigurno, samo jos nisam napravio konstrukciju, cekam da se snijeg otopi, pa sa dimenzijama idem dole
Mu'min

#712 Re: Kad šta sijemo, sadimo?

Post by Mu'min »

kOmpir wrote:
Mu'min wrote:kOmpir

hajd kontaktira ću RAST-BS al de mi reci šta tebe tačno zanima da upitam.
Znači da ne bude okolo-naokolo.
Napiši mi tačno ime sadnice sa njihove stranice (još bolje direkt link do biljke).
Obnovili su skoro neki oglas...

http://oglasnik.adsoglasi.com/73718-sad ... asinensis/

Ali na njihovoj stranici nema nigdje. Meni trebaju sadnice, 10ak cm visoke, ne trebaju mi više. Zavisno od cijene uzeo bih 1-4 sadnice. I zanima me koje varijante imaju (pošto ima kineska, indijska i miješana, odnosno var. sinensis i var. assamica)
Kompire

dobio sam odgovor iz ove slvoenske RAST-BS trgovine sa Bregane.

Vele ovako:
"Pozdrav,

Sadnice očekujemo u ponudi u drugoj polovini marta, tako da se možemo tada čuti.
Cijene ćemo znati, kad dobijemo sadnice. Sadnice su u posudama višine cca. 30 cm.

U ponudi će biti Camellia Sinensis (var. Sinensis) -
U BiH ih prenesete tako da stavite između sjedala. Tako voze ljudi iz BiH, koji rade u Sloveniji.

Lp
Baznik"

Sve u svemu sadnice krajem marta, prevoz u BIH: šverc komerc. :)
tomsojer

#713 Re: Bášča

Post by tomsojer »

Imam zelju da posadim DUD. Jedne prilike sam bio tamo negdje na Vojnickom Polju u nekom rasadniku da ga potrazim, ali mi rekose da kosta oko 300KM?

Zna li neko gdje bih mogao pronaci povoljnu sadnicu duda?
Mu'min

#714 Re: Bášča

Post by Mu'min »

"Dođi dragi do mog duda, meni moji nedaju nikuda!" :D
Znaš tu pjesmu? :)

Helem nesje, evo dok sam za "kOmpira" tražio dogovor dobio sam i za tebe.
Dud imaju u http://www.rast-bs.si (jes da je lokacija SLO, radi orjentacije).
Dud je u posudi, 2 godišnja sadnica veli gospođa.
I košta 19 EUR.

Ne znam jes ti napisao jednu nulu viška kod 300 KM ili ti je neko pokušao podvaliti dud na kojem rastu Kinder jaja. :D
zagordark

#715 Re: Bášča

Post by zagordark »

Mu'min wrote:"Dođi dragi do mog duda, meni moji nedaju nikuda!" :D

I košta 19 EUR.

Ne znam jes ti napisao jednu nulu viška kod 300 KM ili ti je neko pokušao podvaliti dud na kojem rastu Kinder jaja. :D
Mumine ti ne da si od koristi nego se i svaki put oduševim tvojim humorom.
POZITIVA!!!!
tomsojer

#716 Re: Bášča

Post by tomsojer »

Mu'min wrote:"Dođi dragi do mog duda, meni moji nedaju nikuda!" :D

I košta 19 EUR.

Nisam se zeznuo sa navedenom brojkom :) Hvala ti u svakom slucaju na trudu :thumbup:

U blizini Sarajeva imam nesto zemljista na kojem planiram napraviti vikendicu ako Bog da. Obzirom da trenutno zivim van bh. granica, ne uspjevam nikako da odem do tog imanja. A volio bih, jer sam prije 3-4 godine posadio malu sadnicu oraha. Bas me zanima da li se primio :)

Edit: Nasao sam sadnicu duda i u Njemackoj: http://www.meinwoody.de/maulbeere.html
Ovo mi se cini prakticno i za transportovati, ali me zanima koliko vremena bi trebalo da iz ovoga nikne drvo koje je 50ak cm visoko (dakle kao "klasicna" sadnica koja se inace kupuje)?
Banksy

#717 Re: Bášča

Post by Banksy »

tomsojer wrote:Imam zelju da posadim DUD. Jedne prilike sam bio tamo negdje na Vojnickom Polju u nekom rasadniku da ga potrazim, ali mi rekose da kosta oko 300KM?

Već godinama po sarajevskim rasadnicima tražim dud i jablan i ne mogu ih naći ... Možda ih ima negdje po Bosni ...
U Hercegovini se dud može naći, murva, ali ne znam može li taj njihov uspjeti ovdje, u Sarajevu, je li to isto?
Mu'min

#718 Re: Bášča

Post by Mu'min »

tomsojer wrote: Nisam se zeznuo sa navedenom brojkom :) Hvala ti u svakom slucaju na trudu :thumbup:

U blizini Sarajeva imam nesto zemljista na kojem planiram napraviti vikendicu ako Bog da. Obzirom da trenutno zivim van bh. granica, ne uspjevam nikako da odem do tog imanja. A volio bih, jer sam prije 3-4 godine posadio malu sadnicu oraha. Bas me zanima da li se primio :)

Edit: Nasao sam sadnicu duda i u Njemackoj: http://www.meinwoody.de/maulbeere.html
Ovo mi se cini prakticno i za transportovati, ali me zanima koliko vremena bi trebalo da iz ovoga nikne drvo koje je 50ak cm visoko (dakle kao "klasicna" sadnica koja se inace kupuje)?
To on tebi udario dijasporsku cijenu od 300 KM :D

ako živiš van BiH, kad kreneš iz Njemačke ideš preko Bregane, skreni prije granice.
Prednost ove sadnice od 19 EUR je što je 2 godišnja sadnica. Po moje za ovu švabku će trebati malo brige prvih godinu dvije a ti si van BiH pa da ne bi zakazalo.

ms
Mu'min.
Banksy

#719 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote: Ostavimo rane sorte gdje sam 21.juna već brao al brate SEPT zaboravim da sam ga sijao u februaru. :)
Koja je to sorta koju bereš u junu? Ja sam ih probala desetak, ali svaka stiže tek nekad u drugoj polovici jula.
Mu'min

#720 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Banksy

sorta je Stupica.
Banksy

#721 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote:Banksy

sorta je Stupica.
Gdje si je nabavio?
Mu'min

#722 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Preko foruma, slučajno dobio tu sortu.
Banksy

#723 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote:Preko foruma, slučajno dobio tu sortu.
Super. Kad je siješ, kad presađuješ?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#724 Re: Bášča

Post by Toto »

Banksy wrote:
tomsojer wrote:Imam zelju da posadim DUD. Jedne prilike sam bio tamo negdje na Vojnickom Polju u nekom rasadniku da ga potrazim, ali mi rekose da kosta oko 300KM?

Već godinama po sarajevskim rasadnicima tražim dud i jablan i ne mogu ih naći ... Možda ih ima negdje po Bosni ...
U Hercegovini se dud može naći, murva, ali ne znam može li taj njihov uspjeti ovdje, u Sarajevu, je li to isto?
uzmes reznicu sa onih koji su ti dostupni i probas ...
Banksy

#725 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote:
Banksy wrote:

uzmes reznicu sa onih koji su ti dostupni i probas ...
Misliš da kalemim? Kako, na šta? Nisam nikad to radila ...
Post Reply