Snajperisti u Sarajevu..
- smurf
#701 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa dobro, fali ovdje detalja ali ja o ovoj i slicnim temama bas i nemam zivaca da detaljisem i ne znam skolski objasniti. Ovo moje objasnjenje bi se vise odnosilo na granatiranje ali nejse, svakome svacije.
- JoeyTribbiani
#702 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa frajer je stručnjak. Obišo sva živa ratišta, zna svakog snajperistu i žrtvu u Sarajevu. Otvara nam očikv99 wrote:Ja sam se uvijek nadao da ako se ima neko misljenje ili tvrdnja da se to argumentira, objasni, dadne barem neko obrazlozenje. Ali izgleda da sam samo ja takvog misljenja, je*o argumente kada se sve moze objasniti u dvije rijeci i sa tezom : istina je jer ja tako mislim a kako, zasto, ko, kada nema nikakve veze i potrebe za objasnjenjem.nibergsund wrote:Ortodoxna glupost!smurf wrote:Razumijem ja tebe karanana da ne kontas to signaliziranje, ali i te kako je bilo toga i mnogi ljudi su stradali radi toga. U jednom naselju gdje je zgrada na zgradi nisandzija ne vidi metu. Ima tacne koordinate, zna ko zivi tu ili kakav je objekat na toj lokaciji ali niti moze drzati pod konstantnom paljbom niti moze znati da li je uradjen posao. Ono, moze pucati i pucati ali niko nece izaci iz sklonista. I fino osoba A blicne dva puta kratko, jednom duze, osoba B iz druge zgrade proslijedi signal i lik sa optikom snimi situaciju, zna da je okupljanje u toku i tras. Banalan primjer ali cete natjerati na razmisljanje
- pirpa
#703 Re: Snajperisti u Sarajevu..
.
Last edited by pirpa on 18/07/2018 20:28, edited 1 time in total.
- Dozer
#704 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ni izbliza. Ortodoxna glupost je napisati da je ovo "ortodoxna glupost".nibergsund wrote:Ortodoxna glupost!
Ovo su cinjenice, a signalizacija je bila unaprijed dogovorena sifrarnikom koji je dijeljen sarajevskim Srbima zajedno s oruzjem i po kojem se tacno znalo sta odredjena svjetla znace. Imali smo prilike pronaci par tih sifrarnika, tokom pretresa stanova za koje je dojavljivano da u njima ima oruzja. Par komada je nadjeno odmah pocetkom aprila '92, u jednoj garazi na Kosevskom brdu u kojoj je pronadjen cijeli arsenal (puske, pistolji, zolje, kasikare i municija), zajedno sa spiskovima Srba u naselju kojima je to sve trebalo podijeliti. Na spisku je bilo vise od pola imena strihirano, sto je znacilo da su oni vec dobili oruzje, nesto je bilo prekrizeno i to je znacilo da su odbili da uzmu oruzje, a nesto je bilo bez oznake i to je vjerovatno znacilo da se do njih jos nije doslo. Ovo je sve potvrdjeno u kratkom periodu nakon pronalaska garaze, jer se onda krenulo po tom spisku i tacno se po njemu pronalazilo i oruzje u stanovima. U vecini nije bilo ljudi jer su vec bili otisli, kao ni oruzja jer su ga odnijeli sa sobom, ali u dosta stanova je pronadjeno upravo to oruzje i upravo onako kako je bilo i nevedeno na spisku.
Po sifrarniku, iako se sad vise ne sjecam tacnih sifri, bilo je precizno predvidjeno koliko paljenja i gasenja svjetla na prozorima sta znaci, odnosno da li granatu treba uputiti lijevo, desno, blize ili dalje od tog prozora.
Upravo radi ovoga i jesu ginuli mnogi civili u redovima za vodu ili hljeb, i to na mjestima na kojima nije bilo nikakve vidljivosti sa bilo kojeg brda, poput, recimo, Sarajevske pivare.
Zato je najbolje da se suti ako se nesto ne zna.
Usput, na gornjem snimku se vidi jedan od brace Gluhovica koji su uhvaceni u H.I., u momentima kada su svuceni sa zadnjeg sprata u hol i kada im se oduzimaju panciri (model President, kako sam vec ranije rekao). Netacno je da su ubijeni. Bili su propisno namlaceni, pritvoreni, a kasnije razmijenjeni za neke ljude sa Grbavice. Takodjer, netacno je da je taj dan ubijeno 6 i ranjeno minimalno 15 ljudi. Poginule su Suada i Olga, dok je ranjeno troje. U prethodnim danima je bilo jos ranjenih, tokom demonstracija i prilazaka barikadama na Pofalicima, ali to nije bilo ovaj dan sa snimka.
-
jaskov
#705 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zna li itko da li je jedan od snajperista sa HI bio Goran Zugic?
Posle rata radio u MUP-u Crne Gore. Ubijen oko 2000 god.
-
samojaznam
#706 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nisu to nikakvi snajperisti , to su bili obezbjedjenje SDS-a , da su pucali odozgo izginulo bi raje ko salate ,toliko o snajperistima, i onaj Nebojša nije Gluhović, već je prezime na R , trenirao je hrvanje u Želji , išao u Bratstvo i Jedinstvojaskov wrote:Zna li itko da li je jedan od snajperista sa HI bio Goran Zugic?
-
seshb85
#707 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma nisu to nikakve gluposti ,oni koji su prezivjeli pakao 92-95 znaju da to nisu nikakve"Ortodoxne gluposti",a to ti sigurno mogu potvrditi oni sa brda.nibergsund wrote:Ortodoxna glupost!smurf wrote:Razumijem ja tebe karanana da ne kontas to signaliziranje, ali i te kako je bilo toga i mnogi ljudi su stradali radi toga. U jednom naselju gdje je zgrada na zgradi nisandzija ne vidi metu. Ima tacne koordinate, zna ko zivi tu ili kakav je objekat na toj lokaciji ali niti moze drzati pod konstantnom paljbom niti moze znati da li je uradjen posao. Ono, moze pucati i pucati ali niko nece izaci iz sklonista. I fino osoba A blicne dva puta kratko, jednom duze, osoba B iz druge zgrade proslijedi signal i lik sa optikom snimi situaciju, zna da je okupljanje u toku i tras. Banalan primjer ali cete natjerati na razmisljanje
-
karamazov
#708 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mnogo ti znas!samojaznam wrote:nisu to nikakvi snajperisti , to su bili obezbjedjenje SDS-a , da su pucali odozgo izginulo bi raje ko salate ,toliko o snajperistima, i onaj Nebojša nije Gluhović, već je prezime na R , trenirao je hrvanje u Želji , išao u Bratstvo i Jedinstvojaskov wrote:Zna li itko da li je jedan od snajperista sa HI bio Goran Zugic?
-
dragan.s
#709 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja sam jedan od "tih sa brda", ali ne oko Sarajeva i mogu ti reći da je to "svjetlosno signaliziranje" samo jedna velika glupost i izmišljotina. Kad sam čuo da su ljude gonjali tada zbog toga mislio sam pa rat je, svaka poluinformacija se naduvava i dok od osobe 1 dođe do osobe 155 izraste u nešto 10-to. Sada nakon rata biti ubijeđen da je to postojalo je sumanuto iz više razloga:seshb85 wrote:Ma nisu to nikakve gluposti ,oni koji su prezivjeli pakao 92-95 znaju da to nisu nikakve"Ortodoxne gluposti",a to ti sigurno mogu potvrditi oni sa brda.nibergsund wrote: Ortodoxna glupost!
- radio stanice su bile veličine kutije cigara. Ako je neko htio navoditi granate puno preciznije bi to radio tako nego paljenjem i gašenjem nekakvih svjetala koje osmatrač možda i ne vidi. Plus što je radio dvosmjerna komunikacija. JNA je imala radio-kripto uređaje veličine većeg laptopa kakve je kako kažu i SAS koristio.
- "dojavljivač" i "osmatrač" bi trebali da imaju neki šifrarnik i dogovoreno vrijeme javljanja. A opet je tu više problema, možda "dojavljivač" nema struje, možda mu je zgrada srušena, možda nešto između gori pa se ne vidi itd.
- komunikacija je moguća samo noću iz očitih razloga
- navođenje teške artiljerije se vrši na "prostoriju", a ne na fiksni cilj. I sa najboljom posadom, municijom i računačima postoji samo vjerovatnoća da će granata pasti u krugu od oko 100m od onoga što se gađa. Već sljedeća granata sa istim elementima neće pasti na isto mjesto kao i prethodna. Ovdje su izuzetak topovi, bilo solo ili na tenkovima.
VRS je držala dominantne kote oko Sarajeva sa kojih je vrlo lako bilo navoditi artiljeriju i pratiti pogotke. Čemu formirati tako kompleksan obavještajni sistem sa svetlosnim signalima kada je to bilo totalno nepotrebno?
Ima jedna Andrićeva pripovjetka koja opisuje sličnu klimu oko zamračivanja Sarajeva 1914. i straha ljudi. Moj prijatelj je čitav rat proveo u Mostaru i kaže mi kako mu se dešavalo isto što i junaku te pripovjetke.
-
seshb85
#710 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A ja sam jedan koji je osjetio na svojo kozi kako su ti " sa brda" bombardovali SA .I ovu tvoju vojno strucnu analizu mozes zadrazati za sebe.dragan.s wrote:Ja sam jedan od "tih sa brda", ali ne oko Sarajeva i mogu ti reći da je to "svjetlosno signaliziranje" samo jedna velika glupost i izmišljotina. Kad sam čuo da su ljude gonjali tada zbog toga mislio sam pa rat je, svaka poluinformacija se naduvava i dok od osobe 1 dođe do osobe 155 izraste u nešto 10-to. Sada nakon rata biti ubijeđen da je to postojalo je sumanuto iz više razloga:seshb85 wrote:Ma nisu to nikakve gluposti ,oni koji su prezivjeli pakao 92-95 znaju da to nisu nikakve"Ortodoxne gluposti",a to ti sigurno mogu potvrditi oni sa brda.nibergsund wrote: Ortodoxna glupost!
- radio stanice su bile veličine kutije cigara. Ako je neko htio navoditi granate puno preciznije bi to radio tako nego paljenjem i gašenjem nekakvih svjetala koje osmatrač možda i ne vidi. Plus što je radio dvosmjerna komunikacija. JNA je imala radio-kripto uređaje veličine većeg laptopa kakve je kako kažu i SAS koristio.
- "dojavljivač" i "osmatrač" bi trebali da imaju neki šifrarnik i dogovoreno vrijeme javljanja. A opet je tu više problema, možda "dojavljivač" nema struje, možda mu je zgrada srušena, možda nešto između gori pa se ne vidi itd.
- navođenje teške artiljerije se vrši na "prostoriju", a ne na fiksni cilj. I sa najboljom posadom, municijom i računačima postoji samo vjerovatnoća da će granata pasti u krugu od oko 100m od onoga što se gađa. Već sljedeća granata sa istim elementima neće pasti na isto mjesto kao i prethodna. Ovdje su izuzetak topovi, bilo solo ili na tenkovima.
VRS je držala dominantne kote oko Sarajeva sa kojih je vrlo lako bilo navoditi artiljeriju i pratiti pogotke. Čemu formirati tako kompleksan obavještajni sistem sa svetlosnim signalima kada je to bilo totalno nepotrebno?
Ima jedna Andrićeva pripovjetka koja opisuje sličnu klimu oko zamračivanja Sarajeva 1914. i straha ljudi. Moj prijatelj je čitav rat proveo u Mostaru i kaže mi kako mu se dešavalo isto što i junaku te pripovjetke.
-
karamazov
#711 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Fino ti nama ovo objasnidragan.s wrote:Ja sam jedan od "tih sa brda", ali ne oko Sarajeva i mogu ti reći da je to "svjetlosno signaliziranje" samo jedna velika glupost i izmišljotina. Kad sam čuo da su ljude gonjali tada zbog toga mislio sam pa rat je, svaka poluinformacija se naduvava i dok od osobe 1 dođe do osobe 155 izraste u nešto 10-to. Sada nakon rata biti ubijeđen da je to postojalo je sumanuto iz više razloga:seshb85 wrote:Ma nisu to nikakve gluposti ,oni koji su prezivjeli pakao 92-95 znaju da to nisu nikakve"Ortodoxne gluposti",a to ti sigurno mogu potvrditi oni sa brda.nibergsund wrote: Ortodoxna glupost!
Tokom citave '92 dok su radili telefoni nisu trebali nikakvi tkz.signali... jednostavno samo okrenes broj i nazoves...
- Dupli_skalp
#712 Re: Snajperisti u Sarajevu..
samo što u sarajevu telefoni nisu radili od 2. maja '92 kada su srbi zapalili poštu.
prema tome...
prema tome...
- karanana
#713 Re: Snajperisti u Sarajevu..
u jednom dijelu grada nisu radili, ali je vecina telefona spojenih na postu u malti radila.
i meni ovo sto dragan kaze ima smisla. popenjite se na trebevic i pogledajte na sarajevo. pa do katedrale se moze kamenom dobaciti, nema 2 kilometra zracne linije. i sad treba neko u stanu da svjetluca nekom artiljercu gore i navodi granatu a ovaj vjerovatno i sa trebevica vidi bolje okolinu zgrade toga "petokolonasa" nego i taj sam petokolonas sa prozora. jos zamisli kad u svakoj zgradi imas po jednog "osvjetljivaca". pa ko bi se tu snaso ko kakav signal salje. jna je imala koordinate, imaju slike na internetu upisanih koordinata i tacne kilometraze sa svakog aritljerijskog polozaja do svake vazne tacke u gradu. a i za ono sto nisu imali (ako je toga uopste i bilo) gadjano je ili nasumice ili se kalibriralo pogodak po pogodak.
i meni ovo sto dragan kaze ima smisla. popenjite se na trebevic i pogledajte na sarajevo. pa do katedrale se moze kamenom dobaciti, nema 2 kilometra zracne linije. i sad treba neko u stanu da svjetluca nekom artiljercu gore i navodi granatu a ovaj vjerovatno i sa trebevica vidi bolje okolinu zgrade toga "petokolonasa" nego i taj sam petokolonas sa prozora. jos zamisli kad u svakoj zgradi imas po jednog "osvjetljivaca". pa ko bi se tu snaso ko kakav signal salje. jna je imala koordinate, imaju slike na internetu upisanih koordinata i tacne kilometraze sa svakog aritljerijskog polozaja do svake vazne tacke u gradu. a i za ono sto nisu imali (ako je toga uopste i bilo) gadjano je ili nasumice ili se kalibriralo pogodak po pogodak.
Last edited by karanana on 23/03/2012 08:53, edited 1 time in total.
- jedan_dobar_dan
#714 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa to signaliziranje i jeste samo opravdanje da bi se vrsili pretresi i slicno,
ma daj....
niko ne moze biti tako naivan.
sto se snajperista tice,
bilo bi zanimljivo cuti kako je to izgledalo iz ugla jednog od njih,
ali to je tesko, jer kako mozemo znati da se neko ne predstavlja lazno,
s druge strane, ne znam da bas ima neko ko ce pod stvarnim imenom i prezimenom napisati npr. knjigu,
o tome kako je bio snajperista i ubijao Civile....
zna li neko knjigu takvog tipa, neke ispovjesti te vrste vojnika,
ne mora biti iz naseg rata ?
ma daj....
niko ne moze biti tako naivan.
sto se snajperista tice,
bilo bi zanimljivo cuti kako je to izgledalo iz ugla jednog od njih,
ali to je tesko, jer kako mozemo znati da se neko ne predstavlja lazno,
s druge strane, ne znam da bas ima neko ko ce pod stvarnim imenom i prezimenom napisati npr. knjigu,
o tome kako je bio snajperista i ubijao Civile....
zna li neko knjigu takvog tipa, neke ispovjesti te vrste vojnika,
ne mora biti iz naseg rata ?
-
nedzadrk
#715 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ristic..mislimsamojaznam wrote:nisu to nikakvi snajperisti , to su bili obezbjedjenje SDS-a , da su pucali odozgo izginulo bi raje ko salate ,toliko o snajperistima, i onaj Nebojša nije Gluhović, već je prezime na R , trenirao je hrvanje u Želji , išao u Bratstvo i Jedinstvojaskov wrote:Zna li itko da li je jedan od snajperista sa HI bio Goran Zugic?
- Dupli_skalp
#716 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ne u jednom, nego u najvećem dijelu grada nisu radili. sjeti se one frke s alijom kad senad na tv govori da telefoni ne rade, ne moguće je stupiti u vezu. a gdje je televizija? imam familije od dobrinje do bistrika i nikog živog od 2. maja nisam mogao dobiti.karanana wrote:u jednom dijelu grada nisu radili, ali je vecina telefona spojenih na postu u malti radila.
-
samojaznam
#717 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ovdje sve stručnjaci ... kakvo ba žmiganje i blicanje ...to je bio izgovor da se upadne nekom u stan , jeste li vi čuli za karte podzemnih instalacija , kao što su plin ,struja, kanalizacija , vodovod ? to svako ko pravi kuću recimo mora da izvadi da bi mogao početi gradnju . E tu vam sve lijepo imaju koordinate upisane sa mapama ulica gdje god ima npr krivina pod 90 stepeni vodovodne cijevi , šaht, bandera od rasvjete , ventil itd i što je najzanimljivije , te koordinate apsolutno odgovaraju artiljerijskim ...toliko o vašem žmiganju i dojavljivanju , mani šuplje...ko nevjeruje, eto još ima rupa od granata po Sarajevu po cesti , pogledaj ,gdje god je koja u blizini je ili šaht , ili slivnik , ili bandera od rasvjete itd uostalom pitajte nekog artiljerca kako se nišani jel optički dokle pogled pruža se ili po tablici s koordinatama ?
- Dupli_skalp
#718 Re: Snajperisti u Sarajevu..
dobro, nevezano za žmiganja i tu priču, mene zanima šta je poenta tvoje priče? da nije bilo pete kolone i ljudi koji su imali skriveno naoružanje po stanovima?
pa sa mnom su u osnovu išla dva lika srbina koji su nam se pred sami rat hvalili šta im tate drže skriveno po sobama i kako su to otkrili, pa da dođemo i mi kod njih da nam pokažu.
pa sa mnom su u osnovu išla dva lika srbina koji su nam se pred sami rat hvalili šta im tate drže skriveno po sobama i kako su to otkrili, pa da dođemo i mi kod njih da nam pokažu.
- karanana
#719 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ja gravitiram posti na malti, za 2. maj se ne sjecam, mozda taj dan nisu radili, ali znam da su radili nakon toga.eyesburn wrote:ne u jednom, nego u najvećem dijelu grada nisu radili. sjeti se one frke s alijom kad senad na tv govori da telefoni ne rade, ne moguće je stupiti u vezu. a gdje je televizija? imam familije od dobrinje do bistrika i nikog živog od 2. maja nisam mogao dobiti.karanana wrote:u jednom dijelu grada nisu radili, ali je vecina telefona spojenih na postu u malti radila.
pa naravno da je bilo naoruzanih srba u sarajevu. bas kao i tebe, i mene je drug iz razreda odveo u kucu i sa ormara skinuo kalash i pokazivao mi ga.
-
samojaznam
#720 Re: Snajperisti u Sarajevu..
neznam kome se obračaš , ako je meni , onda da odgovorim , naravno da je bilo pete kolone i oružja po stanovima , ali hoču da skinem taj mit o blicanju i žmiganju , osim stručne strane koju sam obrazložio u predhodnom postu , samo treba biti pametan i zapitat se da li bi ti ili ja žmigali u Banja Luci , čovječe ako žmigaš da te vide tvoji , vidjet će te i ovi drugi , mislim , ko je lud da riskira , kad ionako to nema veze s vezom , nemože podesit nišansku spravu da bde precizna na osnovu optičke vidljivostieyesburn wrote:dobro, nevezano za žmiganja i tu priču, mene zanima šta je poenta tvoje priče? da nije bilo pete kolone i ljudi koji su imali skriveno naoružanje po stanovima?
- smurf
#721 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Svako ima svoje teorije i vidjenje, ja to razumijem i nemam pravo da se ljutim sto je neko neupucen i opisuje dogadjaj a ne dozivljaj. Da li je bilo efekta od svjetlosne signalizacije u prvih tri mjeseca cirkusa - i te kako jeste. Upali smo u ne mali broj stanova, u vecini slucajeva nasli "dobrog" domacina i dokazni materijal. Koincidencija? Hmmm, nesto je bilo previse takvih momenata da bi bila puka slucajnost. Na kraju balade, ako je nadlezni organ naredio da se stanovi u potpunosti zamrace sta se tu ima ko praviti pametan i kontrirati.
Pricu da je to teorija zavjere i podmetnuto radi zauzimanja stambenog prostora, tehnike i namjestaja pa time omalozavati ljude koji su samoinicijativno u tenama izasli i kreirali otpor mozete okaciti macku o rep.
Pricu da je to teorija zavjere i podmetnuto radi zauzimanja stambenog prostora, tehnike i namjestaja pa time omalozavati ljude koji su samoinicijativno u tenama izasli i kreirali otpor mozete okaciti macku o rep.
-
seshb85
#722 Re: Snajperisti u Sarajevu..
smurf wrote:Svako ima svoje teorije i vidjenje, ja to razumijem i nemam pravo da se ljutim sto je neko neupucen i opisuje dogadjaj a ne dozivljaj. Da li je bilo efekta od svjetlosne signalizacije u prvih tri mjeseca cirkusa - i te kako jeste. Upali smo u ne mali broj stanova, u vecini slucajeva nasli "dobrog" domacina i dokazni materijal. Koincidencija? Hmmm, nesto je bilo previse takvih momenata da bi bila puka slucajnost. Na kraju balade, ako je nadlezni organ naredio da se stanovi u potpunosti zamrace sta se tu ima ko praviti pametan i kontrirati.
-
nibergsund
#723 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo,ovdje je sve lijepo objašnjeno,ali izgleda da je za neke to uzaludan poso....samojaznam wrote:ovdje sve stručnjaci ... kakvo ba žmiganje i blicanje ...to je bio izgovor da se upadne nekom u stan , jeste li vi čuli za karte podzemnih instalacija , kao što su plin ,struja, kanalizacija , vodovod ? to svako ko pravi kuću recimo mora da izvadi da bi mogao početi gradnju . E tu vam sve lijepo imaju koordinate upisane sa mapama ulica gdje god ima npr krivina pod 90 stepeni vodovodne cijevi , šaht, bandera od rasvjete , ventil itd i što je najzanimljivije , te koordinate apsolutno odgovaraju artiljerijskim ...toliko o vašem žmiganju i dojavljivanju , mani šuplje...ko nevjeruje, eto još ima rupa od granata po Sarajevu po cesti , pogledaj ,gdje god je koja u blizini je ili šaht , ili slivnik , ili bandera od rasvjete itd uostalom pitajte nekog artiljerca kako se nišani jel optički dokle pogled pruža se ili po tablici s koordinatama ?
-
Alive
#724 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da sve to stoji ali to ne govori ima li na tim pozicijama ljudi recimo ili nesto znacajno sto su ljudi donijeli itd.
Moj rahmetli dedo (umro prirodnom smrcu prije par mjeseci) licno je uhvatio 17 ljudi (srba) koji su se bavili time...pucanjem iz zgrada itd. Jednom se cak i postavljao da ga gadja da utvrdi odakle puca jer ga nije mogao skontati! Tako da manite se ovih suplji da toga nije bilo, da pojedini srbi u gradu nisu bili naoruzani itd...
Pozdrav
Moj rahmetli dedo (umro prirodnom smrcu prije par mjeseci) licno je uhvatio 17 ljudi (srba) koji su se bavili time...pucanjem iz zgrada itd. Jednom se cak i postavljao da ga gadja da utvrdi odakle puca jer ga nije mogao skontati! Tako da manite se ovih suplji da toga nije bilo, da pojedini srbi u gradu nisu bili naoruzani itd...
Pozdrav
- Dozer
#725 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@tisveznas
Sto se tice svjetlosnih signalizacija, koje po tebi nisu postojale i nisu radjene, kako onda objasnjavas poznatu stvar da je ogromna vecina stanova koji su prijavljivani kao signalizatorski bila - srpska. Kao i da je u vecini nalazeno oruzje. Ne lovacko i licno kratko, nego vojno i automatsko.
Takodjer, plan grada, kanalizacija, plin, bla, bla - sve je to super i sve to jeste tako, ali - artiljerac s brda nikada nije mogao znati da li se iza neke zgrade, koja nije vidljiva s brda (npr. pivara i V.Miskina, Alipasino, a ima toga masa), nalaze ljudi u grupi. Osim ako nije vidovit... E, vidis, upravo su zato postojale svjetlosna signalizacije, kako bi se u pravom momentu mogla spustiti granata na pravo mjesto. Sahtovi i sl. s tim nemaju nikakve veze.
Sto se tice koristenja radio stanica, JNA enkripcijske tehnike i sl. (ovo je za dragana), to je sve tacno, ali je isto tako tacno da je u nekadasnjem DB-u u zgradi MUP-a postojao prislusni centar koji je imao istu tu tehnologiju i koji je cijeli rat prisluskivao sve srpske komunikacije. Iz tog razloga stanice nisu bile opcija za konstantno koristenje od strane pete kolone. Inace bi se unaprijed znao svaki potez i ljudi bi se najcesce mogli na vrijeme skloniti. Sto se tice minobacackih granata, mislim da je preciznost u precniku od 10m preciznija dijagnoza nego 100m. Iste gore spomenute lokacije su dokaz toga, kao i Markale. Prva ce pasti gdje treba, druga je upitna, treca jos upitnija, itd.
Po ovoj logici se onda moze reci i - kako je moguce da su pucali sa prozora svoji stanova iako su znali da ce biti otkriveni? Samo mi jos reci da ni ovo nije tacno, pa da ti napravimo rename nicka u "jafakatnemampojma".neznam kome se obračaš , ako je meni , onda da odgovorim , naravno da je bilo pete kolone i oružja po stanovima , ali hoču da skinem taj mit o blicanju i žmiganju , osim stručne strane koju sam obrazložio u predhodnom postu , samo treba biti pametan i zapitat se da li bi ti ili ja žmigali u Banja Luci , čovječe ako žmigaš da te vide tvoji , vidjet će te i ovi drugi , mislim , ko je lud da riskira , kad ionako to nema veze s vezom , nemože podesit nišansku spravu da bde precizna na osnovu optičke vidljivosti
Sto se tice svjetlosnih signalizacija, koje po tebi nisu postojale i nisu radjene, kako onda objasnjavas poznatu stvar da je ogromna vecina stanova koji su prijavljivani kao signalizatorski bila - srpska. Kao i da je u vecini nalazeno oruzje. Ne lovacko i licno kratko, nego vojno i automatsko.
Takodjer, plan grada, kanalizacija, plin, bla, bla - sve je to super i sve to jeste tako, ali - artiljerac s brda nikada nije mogao znati da li se iza neke zgrade, koja nije vidljiva s brda (npr. pivara i V.Miskina, Alipasino, a ima toga masa), nalaze ljudi u grupi. Osim ako nije vidovit... E, vidis, upravo su zato postojale svjetlosna signalizacije, kako bi se u pravom momentu mogla spustiti granata na pravo mjesto. Sahtovi i sl. s tim nemaju nikakve veze.
Sto se tice koristenja radio stanica, JNA enkripcijske tehnike i sl. (ovo je za dragana), to je sve tacno, ali je isto tako tacno da je u nekadasnjem DB-u u zgradi MUP-a postojao prislusni centar koji je imao istu tu tehnologiju i koji je cijeli rat prisluskivao sve srpske komunikacije. Iz tog razloga stanice nisu bile opcija za konstantno koristenje od strane pete kolone. Inace bi se unaprijed znao svaki potez i ljudi bi se najcesce mogli na vrijeme skloniti. Sto se tice minobacackih granata, mislim da je preciznost u precniku od 10m preciznija dijagnoza nego 100m. Iste gore spomenute lokacije su dokaz toga, kao i Markale. Prva ce pasti gdje treba, druga je upitna, treca jos upitnija, itd.