Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
goran16v

#701 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

arman1 wrote:Koliko šuplje u off topic.
Tema je :

Što se kredita i kupovine auta tiće nikad više. Jednom sam uzeo manji kredit za dio cijene novog i što se mene tiće nikad više. Bacanje para naa kakamtu. Bolje uštediti pa uzeti polovno i koliko toliko očuvano. Kramar je prodavac koji cijenom često puca po ušima ali je od PIK prosjek povoljniji za 15-30% ako se u obzir uzme kako i šta radi. Novo je dobro ako uzimaš nešto jeftinije i kad uzimaš nešto s čim češ nabiti kilometražu kao da taksiraš.
Vezano za boldirano, sama cinjenica da je povoljniji od PIK-a znaci da to nije bas toliko pucanje po usima, a s obzirom pod kojim uslovima nabavlja vozila mislim da je nerealno ocekivati da se odrice dodatne zarade i povoljnosti koje ima prepusti kupcu. On je nasao matematiku koja ima prolaz, ima povoljnu liniju po kojoj nabavlja vozila odredjenog porijekla, a cijene su mu takve da mu PIK nije konkurencija. Njegova konkurencija nisu koji prodaju svoja auta, auta od 1. ili 2. privatnog vlasnika istog godista, manje kilometraze itd koja su generalno u boljem stanju, ali znatno skupllja, njegova konkurencija su oni sto uvoze i rade na 1-2 auta, koji uvoze auta kojima se se ne znaju ni otac ni mater, razni prevaranti koji mu ne mogu parirati ili cijenom ili stanjem auta.
emko1234

#702 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
emko1234 wrote: Nakusao si se govana samo tako, i to onom velikom kašikom koja je samo za supe i čorbe.
Duduk jedan, nađi mi čovjeka u gradu koji ima auto od 100 000 pa naviše i koje je kupljeno za keš a da frajer nije direktor kakve strane uber kompanije, državne firme koja godišnje vrti stotine miliona, ili da nije u nekoj stranoj političkoj organizaciji, kad si tako mudar.
Ako jedna Vlada RH kupuje auta za ministarstva na lizinge, šta se ti koji kurac praviš pametan?
Čovjek koji ima platu 1500 maraka, on treba štedit 10 godina da kupi corsu od 18000km umjesto da uzme kredit ili leasing pa da idućih 5 godina uz učešće ima ratu od 180-200 maraka bez kaska?
E jesi pametan, rodila te majka.

Edit za skijanje: Jel skijaš radnim danima zato što si i sa skijanjem vičan ko s logikom oko kredita pa te ofirno da te ljudi gledaju na bejbi liftovima ili postoji neki drugi razlog ?
Kao sto ti napisah, ocigledno nisi dovoljno ineligentan cim 3 x pises istu glupost pa necu da se zamaram i da ti objasnjavam zasto firme i vlade kupuju auta na leasing bez obzira na efektivu, zasto im nije u interesu da im vozila udju u stalna sredstva, kakve su prednosti kad je rata leasinga rashod bez povecanja vrijednosti kapitala, kako amortizacija tj pad vrijednosti vozila utice na fiskalno poslovanje, bilans stranja i uspjeha, a rijecnikom si jos jednom dokazao da si nista drugo nego retardirani i iskompleksirani babin sin.

p.s. naravno da postoji drugi razlog, skijam radnim danima jer mi se moze, jer ne moram babi da lezim pored noge, masem repom i cekam da me nahrani, ali ti to naravno ne kontas pa jos pitas postoji li neki drugi razlog...
Kao i svaki put do sada, kad ti neko stane na rep počneš migoljit ko glista ne bi li se izvukao nekom suludom pričom.
Pričali smo o kupovini auta, i ti si kao zagovornik kupovine kešom. Kad sam rekao da je to najgluplja metoda, ti si povukao priču kako je kupovina na kredit ili leasing merkelovska metoda banaka kako bi od nas stvorili dužničke robove.
Kad sam ti dao primjer, rekao si da auto nije investicija a Ronaldo jest, kad sam ti naveo primjer gdje auto investicija, počeo si, grcajući u govnima koja si sam posrao priču o fizičkim i pravnim licima, o amortizacijama, fiskalnom poslovanju, bilansima stanja i ostalim pizdarijama izbjegavajući odgovor.
Dao sam ti primjer običnog čovjeka s platom 1500 maraka i kupovine auta od 18 000 za keš, treba mu 10 godina da skupi pare. To si izignorisao kao što radiš svaki put.
Idemo ponovo. Hamo je taxista, ima licencu i radi za Sarajevo taxi. Auto mu je osnovno sredstvo za rad, registrovano je na njega a ne na firmu. Hamo je privatno lice, auto mu investicija. Obzirom da se Hami pokvario golf4 koji je prešao 5 i po miliona kilometara, hamo mora kupiti novo aut.
Hamo nema puno ušteđenih para, ima 2k km i pokvarenu četvorku.
Pitanje : da li će hamo otici u dužničko ropstvo i kupiti sebi na leasing novo vozilo koje će otplaćivati xy godina i tako obezbijediti sebi i svojim egzistenciju ili će čekat 10 godina da njegova žena koja radi u Konzumu na kasi, skupi 5k km kako bi hamo uveo polovnu reno lagunu i nastavio se bavit taxi poslom?
Hoćeš još primjera?
Mene bi bilo stid da imam godina ko ti i da sam tvrdoglavi magarac te tipe, forumski pametnjaković i maskota i zavisnik od pametovanja na forumu.
emko1234

#703 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

Tema je :

Što se kredita i kupovine auta tiće nikad više. Jednom sam uzeo manji kredit za dio cijene novog i što se mene tiće nikad više. Bacanje para naa kakamtu. Bolje uštediti pa uzeti polovno i koliko toliko očuvano. Kramar je prodavac koji cijenom često puca po ušima ali je od PIK prosjek povoljniji za 15-30% ako se u obzir uzme kako i šta radi. Novo je dobro ako uzimaš nešto jeftinije i kad uzimaš nešto s čim češ nabiti kilometražu kao da taksiraš.
Koliko treba vremena mužu i ženi koji rade, skupa imaju 2500 maraka, jedno dijete, da uštede da kupe auto od 12 000km?
goran16v

#704 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

I po 4 x da ti ponovim:
Ja ti niti zelim niti mogu pomoci da shvatis neke osnovne principe sta i kako, kao i da po sadasnjim troskovima zivota primanja od 1500 KM ili 2500 KM za porodicu sa djetetom ne dozvoljavaju kupovinu auta od 18000 KM (a kako bi shvatio kad si parazit rodjenom ocu) jer si ti jednotavno previse glup da to shvatis i sto se prije pomiris to ce biti bolje po tebe u buducnosti, a govnima i ostalim atributima x-ti put dokazujes sto su ti vec 100 x ranije napisali - da si nista drugo nego retardirani i iskompleksirani babin sin.
golfiista

#705 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

Aj Gorane bas si tvrdoglav tip, neko ko ima redovnu placu i relativno sigurnu, normalno da ce se odreci dijela prihoda i kreditom ili drugom vrstom zaduzenja placati, nekretninu, pokretninu i sl.
A ti mali sa malim autom, probaj jedan post napisati koji ne para usi, tipa ja ovo ja ono, ocigledno da nisi navikao na to sto sada upraznjavas, pa ti je sve ono vau.
Tema nije ja najpametniji, ili ja najbogatiji. Sram vas bilo obojicu.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#706 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by arman1 »

emko1234 wrote:
Tema je :

Koliko treba vremena mužu i ženi koji rade, skupa imaju 2500 maraka, jedno dijete, da uštede da kupe auto od 12 000km?
Prvo kupiš auto od 2000 - 5000 i voziš ga dok ne skupiš da napraviš zamjenu uz adoplatu na auto 4.000 - 8.000K i tako. Nečeš plačati taxi dok skupljaš za dobro auto.
golfiista

#707 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

arman1 wrote:
emko1234 wrote:
Tema je :

Prvo kupiš auto od 2000 - 5000 i voziš ga dok ne skupiš da napraviš zamjenu uz adoplatu na auto 4.000 - 8.000K i tako. Nečeš plačati taxi dok skupljaš za dobro auto.
Dok ti skupis da doplatis, prvom toliko padne vrijednost da mozes doplatiti opet do 5000., i tako opet i opet.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#708 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

arman1 wrote:
emko1234 wrote:
Tema je :

Hebo ti svoju logiku. :mrgreen:
emko1234

#709 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

goran16v wrote:I po 4 x da ti ponovim:
Ja ti niti zelim niti mogu pomoci da shvatis neke osnovne principe sta i kako, kao i da po sadasnjim troskovima zivota primanja od 1500 KM ili 2500 KM za porodicu sa djetetom ne dozvoljavaju kupovinu auta od 18000 KM (a kako bi shvatio kad si parazit rodjenom ocu) jer si ti jednotavno previse glup da to shvatis i sto se prije pomiris to ce biti bolje po tebe u buducnosti, a govnima i ostalim atributima x-ti put dokazujes sto su ti vec 100 x ranije napisali - da si nista drugo nego retardirani i iskompleksirani babin sin.
HAHAHAHAHAHHAHA, ti si smiješan da smiješniji ne možeš biti.
Prvo, opet filtriraš postove i odgovaraš na dijelovi koji ti pašu (tu se vraćamo na ono moje da si i ograničen i plitak ko lavor). Drugo, sa 5 godina otplate i učešćem od 4,5k km, s kamatama i bez rate lizinga, rata za auto od 18 000km nije veća od 210 maraka što je itekako prihvatljivo u toj situaciji.
A s tvojom debilnom logikom šoferčine, neko mora imati primanja od 3-3.5k km da bi za par godina skupio da si kupi auto od 18k km koje bez problema može otplaćivati i sa 30% manjim primanjima.
Bravo čimpanzo opet, opet si zaslužio bananu.

@Arman1, logika ti je jača strana. To štp si napisao bi imalo smisla kad bi kupio auto od 2 milje, vozao ga 2 godine, i onda ga opet mogao prodat za 2 milje.
Alisa u zemlji čudesa :lol: :lol: :lol:
goran16v

#710 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

emko1234 wrote: Prvo, opet filtriraš postove i odgovaraš na dijelovi koji ti pašu (tu se vraćamo na ono moje da si i ograničen i plitak ko lavor). Drugo, sa 5 godina otplate i učešćem od 4,5k km, s kamatama i bez rate lizinga, rata za auto od 18 000km nije veća od 210 maraka što je itekako prihvatljivo u toj situaciji.
Kao sto napisah, sto se prije pomiris sa istinom bice bolje za tebe, ali nisi ti taj kapacitet i evo da ne bude da filtriram postove:
4500 KM ucesce + 12600 KM (60 rata x 210 KM) = 17100 KM, a ti bi da kupis auto od 18 000 KM na kredit i otplatis kamatu?!?!?!? Ta matematika moze proci jedino kad ti tata kupuje auta!
Poslije ovoga ima li potrebe da pisem da su za tebe ograniceni lavor i debilna logika sofercine kvantna fizika jer si upravo i matematicki dokazao da si nevidjeno glup!?
Cestitam majstore, :thumbup: ovaj put si uspio sam sebe da prevazidjes i sto se mene tice svaka dalja rasparava na ovu temu bespotrebna, a vjerovatno znas vec sta treba sa bananom da uradis i gdje da si je zaguras :lol: :run:
Citros Buenos

#711 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Citros Buenos »

C c c c .....
Jeste se raspucali, majko mila.
Ako vas Bobi, vasionski moderator, cuje bice vam zik-zik :izet:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#712 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bobi »

Citros Buenos wrote:C c c c .....
Jeste se raspucali, majko mila.
Ako vas Bobi, vasionski moderator, cuje bice vam zik-zik :izet:
Šmekaš raju :lol: ...ček da vidim sad :D
Sodom1

#713 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Sodom1 »

Bobi nemoj ih ,drze temu/forum aktivnim,inace sve bi zamrlo :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#714 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

Ja razumijem logiku i zelju nekoga da neko npr ko ima auto vrijednosti cca 15k i 15k kesa ode kupi nov auto od 30k ili polovan i zavrsi tu pricu.
Moja logika i ono sto bih ja uradio jeste,tih 15k kesa ostavio,a digao kredit ili leasing od tih 15k,gdje bih kroz 5 godina platio nekih 3-3.5k kamata i otplacivao.
Za 5 godina ko ziv ko mrtav,ali mislim da je dosta lakse cuvati 15k kesa,nego istih tih 15k skupiti.
Sodom1

#715 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Sodom1 »

Ja sam protiv te logike, imati pare zastekane a placati kamatu :shock:
Bobi
Forum administrator

#716 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bobi »

Sodom1 wrote:Bobi nemoj ih ,drze temu/forum aktivnim,inace sve bi zamrlo :D
ma to su moji drugovi :D, samo da se osvrnem na ove rate...ipak je goran u pravu :D
Sodom1

#717 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Sodom1 »

Bobi wrote:
Sodom1 wrote:Bobi nemoj ih ,drze temu/forum aktivnim,inace sve bi zamrlo :D
ma to su moji drugovi :D, samo da se osvrnem na ove rate...ipak je goran u pravu :D
Samo nek malo pripaze na recnik,i uvrede i bice ok :D
Bobi
Forum administrator

#718 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bobi »

Dok nas ostale ne diraju mogu se častiti 100 godina :D ...kućni odgoj. A glede gotovine....keš služi za neke druge stvar...ne kupovine nečega ćemu pada ili je nestabilna vrijednost.
arman1

#719 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by arman1 »

golfiista wrote: Dok ti skupis da doplatis, prvom toliko padne vrijednost da mozes doplatiti opet do 5000., i tako opet i opet.
Sve zavisi koliko brzo skupljaš. :D
arman1

#720 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by arman1 »

konektovan wrote: Hebo ti svoju logiku. :mrgreen:
Dok goć se vozim u autu kojim sam zadovoljan to je dobra logika. :izet:
emko1234

#721 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
emko1234 wrote: Prvo, opet filtriraš postove i odgovaraš na dijelovi koji ti pašu (tu se vraćamo na ono moje da si i ograničen i plitak ko lavor). Drugo, sa 5 godina otplate i učešćem od 4,5k km, s kamatama i bez rate lizinga, rata za auto od 18 000km nije veća od 210 maraka što je itekako prihvatljivo u toj situaciji.
Kao sto napisah, sto se prije pomiris sa istinom bice bolje za tebe, ali nisi ti taj kapacitet i evo da ne bude da filtriram postove:
4500 KM ucesce + 12600 KM (60 rata x 210 KM) = 17100 KM, a ti bi da kupis auto od 18 000 KM na kredit i otplatis kamatu?!?!?!? Ta matematika moze proci jedino kad ti tata kupuje auta!
Poslije ovoga ima li potrebe da pisem da su za tebe ograniceni lavor i debilna logika sofercine kvantna fizika jer si upravo i matematicki dokazao da si nevidjeno glup!?
Cestitam majstore, :thumbup: ovaj put si uspio sam sebe da prevazidjes i sto se mene tice svaka dalja rasparava na ovu temu bespotrebna, a vjerovatno znas vec sta treba sa bananom da uradis i gdje da si je zaguras :lol: :run:
Pa eto nek je 230, bezkamatni leasing.
Šta ćemo sad jel duduk?
I ad hominem argumenti su jedino čime ti barataš. Da ti nije toga, svo tvoje pametovanje bi se svelo na dvije kontatacije koje bi bile pobijene u tren oka.
condy

#722 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

byNelle wrote:
goran16v wrote:To je otprilike neki moj rezon, mada svako ima svoje...
Ukupna kamata na lombardni kredit od 30.000 na 5 godina iznosi nekih 800 KM (1% razlika između kamata kredita i depozita, u korist banke), što i nije neki prevelik trošak, ako se uzme u obzir, da nakon otplate opet raspolažeš sa svojih 30.000.

Ukoliko auto kupuješ gotovinom, da bi bio na istom nivou nakon 5 godina, odnosno da bi opet imao ušteđevinu od 30.000 KM, moraš da štediš približno isti iznos mjesečno, kao i kada bi plaćao ratu za lombardni kredit (515 rata, 500 štednja).
Ovisno od toga šta daješ u zalog, kamata se kreće od 2,65% do 4,65 %. U to ne ulaze troškovi obrade kredita u iznosu od cca 200 KM. Najpovoljnija kamatna stopa je ako u zalog ide oročeni novčani iznos, jer pored kamatne stope po ugovoru o kreditu banka dobija i kamatu na oročeni iznos, U slučaju zaloga koji je štednja, kamata je skoro duplo viša.

Znači, nema tog kredita na zemaljskoj planeti, u kojem će na iznos glavnice od 30 KKM kamata i troškovi biti samo 800KM. To je naučna fantastika...kamate i troškovi na taj novčani iznos se kreću kod lombardnog kredita od 2.000 KM do 3.000 KM ovisno o visini kamate, što je opet izuzetno povoljno u odnosu na druge vrste kredite na taj iznos, gdje kamate se kreću od 7,5% pa čak do 9%.
goran16v

#723 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

emko1234 wrote: Pa eto nek je 230, bezkamatni leasing.
Šta ćemo sad jel duduk?
I ad hominem argumenti su jedino čime ti barataš. Da ti nije toga, svo tvoje pametovanje bi se svelo na dvije kontatacije koje bi bile pobijene u tren oka.
Birani pretplatnik je trenutuno nedostupan, pokusajte naci auto na beZkamatni leasing za 18k KM! :mrgreen:
goran16v

#724 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

condy wrote: Znači, nema tog kredita na zemaljskoj planeti, u kojem će na iznos glavnice od 30 KKM kamata i troškovi biti samo 800KM. To je naučna fantastika...kamate i troškovi na taj novčani iznos se kreću kod lombardnog kredita od 2.000 KM do 3.000 KM ovisno o visini kamate, što je opet izuzetno povoljno u odnosu na druge vrste kredite na taj iznos, gdje kamate se kreću od 7,5% pa čak do 9%.
S "malom" razlikom da moras akumulirati zalog koji je veci od uznosa lombardnog kredtia.
goran16v

#725 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:Ja razumijem logiku i zelju nekoga da neko npr ko ima auto vrijednosti cca 15k i 15k kesa ode kupi nov auto od 30k ili polovan i zavrsi tu pricu.
Moja logika i ono sto bih ja uradio jeste,tih 15k kesa ostavio,a digao kredit ili leasing od tih 15k,gdje bih kroz 5 godina platio nekih 3-3.5k kamata i otplacivao.
Za 5 godina ko ziv ko mrtav,ali mislim da je dosta lakse cuvati 15k kesa,nego istih tih 15k skupiti.
Da bi cuvao 15 milja kesa moras ga prvo skupiti.
Locked