Ako sam dobro upratila - imaš 5 mačakaminjonja wrote:ja ti zelim puno srece sa rezanjemStrpljiva wrote:@minjonja Hvala!Valja mi još danas po te makazice, ne mogu podnijeti više ovaj teror
Lafa miran bio - sad' ne smiruje. Eh...je l' to muško
![]()
ja moram da cekam da svi padnu u duboki san, ono kad se trzaju, pa im onda nokat po nokat lagano sijecem. inace nema sanse - ubiju me.
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
Strpljiva
#701 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
- minjonja
#702 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma joj, ko da ih i nemam, vjeruj mi. kad nema macica, kao da ih nema. po citav dan spavaju, malo se poigraju medjusobno. jedino osjetim 5 macaka kad treba pijeska i hrane kupitStrpljiva wrote:Ako sam dobro upratila - imaš 5 mačakaminjonja wrote:ja ti zelim puno srece sa rezanjemStrpljiva wrote:@minjonja Hvala!Valja mi još danas po te makazice, ne mogu podnijeti više ovaj teror
Lafa miran bio - sad' ne smiruje. Eh...je l' to muško
![]()
ja moram da cekam da svi padnu u duboki san, ono kad se trzaju, pa im onda nokat po nokat lagano sijecem. inace nema sanse - ubiju me.Kako izlaziš na kraj?
*imam svojih 4, a ovo peto je na poklon i nadam se da cu ga danas uspjeti lijepo udomiti.
-
Strpljiva
#703 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Uzmi i ovog mogminjonja wrote:ma joj, ko da ih i nemam, vjeruj mi. kad nema macica, kao da ih nema. po citav dan spavaju, malo se poigraju medjusobno. jedino osjetim 5 macaka kad treba pijeska i hrane kupitsvako ima svoje mjesto gdje da legne na mene kad krenem spavati. svi se grijemo i ljubimo medjusobno
*imam svojih 4, a ovo peto je na poklon i nadam se da cu ga danas uspjeti lijepo udomiti.
Star je 6 nedjelja. Kad će u penziju, k'o ovi tvoji, da 'dahnem?
- minjonja
#704 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moj divljak se uozbiljio sa godinu dana, ove zenke su i ranije, osim mimi koja nikad odrasti nece. zavisi od macke kakva je.
taj tvoj je bona beba
vidjeces kad postane dosadan, nabavices novog 
taj tvoj je bona beba
-
Strpljiva
#705 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:moj divljak se uozbiljio sa godinu dana, ove zenke su i ranije, osim mimi koja nikad odrasti nece. zavisi od macke kakva je.
taj tvoj je bona bebavidjeces kad postane dosadan, nabavices novog
Ljubazno sam ga zamolila da napusti moje odaje !
A da sam htjela da skakće oko mene - nabavila bih cuku. Ja se ponadala nečemu nježnom i mirnom
-
KenCo
#707 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kad me ogrebe macka, ostane mi trag kao da me komarac ujeo i zacrveni se koza oko toga. zna li iko u cemu je stvar ?
- kakav nered
#708 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Trebam dobiti mače, mješanca perzijske mačke (majka perzijska, otac neki lokalni avlijaner)...crna je, duge dlake...zanimaju me vaša mišljenja o toj rasi i naravno savjeti...
Inače imam domaćeg crnog mačka starog godinu i pol. i uzimam ovo mače da on ima društvo dok sam ja na poslu.
I da kažem da je ne uzimam radi toga što joj je majka rasna, nego jer se potrefilo da mi prijateljica ima mačiće
Inače imam domaćeg crnog mačka starog godinu i pol. i uzimam ovo mače da on ima društvo dok sam ja na poslu.
I da kažem da je ne uzimam radi toga što joj je majka rasna, nego jer se potrefilo da mi prijateljica ima mačiće
- Cholina_Lokica
#709 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
DermografizamKenCo wrote:kad me ogrebe macka, ostane mi trag kao da me komarac ujeo i zacrveni se koza oko toga. zna li iko u cemu je stvar ?
Grebanje ili trljanje kože (čak i ručnikom) izaziva nastanak urtika koje su linearne ili se mogu spajati. Mogu se izazvati već blagim trljanjem kože olovkom po koži - ove grupe oboljelih može se "pisati". Bolest se povezuje s neurogenim poremećajima koji često nastaju nakon stresa, kao i hormonalnim promjenama i tipična je za mladu dobnu skupinu (pubertet). Nakon određenog razdoblja može se spontano izgubiti. Liječenje se sastoji u izbjegavanju jače iritacije kože te primjeni antihistaminika, katkad i sa sedirajućim učinkom.
- kakav nered
#710 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
imam još jedno pitanje za one koji imaju više mačaka...kako se ponašala vaša prva mačka kada ste doveli novu??
je li se promijenio vaš odnos?? ili je sve ostalo isto?? brine me da neće biti isti...a opet, žao mi što je sam...
je li se promijenio vaš odnos?? ili je sve ostalo isto?? brine me da neće biti isti...a opet, žao mi što je sam...
- vox-populi
#711 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mi smo naseg drugog macka uzeli kada je starijem bilo 7 mjeseci. U principu bio je tuzan sigurno i mjesec dana. Tesko da se to moze izbjeci, posebno ako je macak jako vezan za vlasnike i ako je velika maza, sto nas jeste. Dakle, doveli smo novoga, razdvojili ih u dvije sobe za pocetak i polako ih navikavali da budu zajedno. U principu, puno vise paznje trebas pokloniti starijem macku jer ce se on osjecati ugrozenim. Novajlija je ionako pod stresom.kakav nered wrote:imam još jedno pitanje za one koji imaju više mačaka...kako se ponašala vaša prva mačka kada ste doveli novu??
Ono sto je nama pomoglo je Feliway. Djeluje tako sto ispusta feromone i smiruje macke. Koristili smo samo jedno pakovanje, trajalo je oko mjesec dana. Nije jeftino i nije neophodno ali mi smo imalo dobro iskustvo.
http://www.tiershop.de/wbc.php?pmk=goog ... ZwodWApAqA
- kakav nered
#712 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
vox-populi wrote:Mi smo naseg drugog macka uzeli kada je starijem bilo 7 mjeseci. U principu bio je tuzan sigurno i mjesec dana. Tesko da se to moze izbjeci, posebno ako je macak jako vezan za vlasnike i ako je velika maza, sto nas jeste. Dakle, doveli smo novoga, razdvojili ih u dvije sobe za pocetak i polako ih navikavali da budu zajedno. U principu, puno vise paznje trebas pokloniti starijem macku jer ce se on osjecati ugrozenim. Novajlija je ionako pod stresom.kakav nered wrote:imam još jedno pitanje za one koji imaju više mačaka...kako se ponašala vaša prva mačka kada ste doveli novu??
Ono sto je nama pomoglo je Feliway. Djeluje tako sto ispusta feromone i smiruje macke. Koristili smo samo jedno pakovanje, trajalo je oko mjesec dana. Nije jeftino i nije neophodno ali mi smo imalo dobro iskustvo.
http://www.tiershop.de/wbc.php?pmk=goog ... ZwodWApAqA
Moj mačak je star godinu i pol. Nije maza, mazi se samo kratko ujutro i navečer kad legnem i strah me da se će i to prestati...i baš smo nekako povezani..ako ništa ja sam za njega
Inače par puta je pobjegao i družio se s drugim mačkama, kad čuje mačku ispred vrata (prizemlje sam pa uđu u haustor) sjedi ispred, skače na šteku, hoće da otvori...vidim da mu fali društvo...zato sam se i odlučila na novu mačku...ali kad sam ga odvela kod ovih mačića prepao se...valjda što su male...i ne znam kako će je prihvatiti..
Kako je izgledalo nakon mjesec dana?? sve bilo kao prije?? kako je prihvatio novu mačku?? sve me zanima..
- vox-populi
#713 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma on je vec drugi dan bio ok sa novim mackom. Samo je eto bio malo tuzan. Vec su 5 mjeseci zajedno i super se slazu, spavaju zajedno, igraju se. Mali je kastriran prije 4 dana, i stariji ga je tjesio puna dva dana, lizao ga i generalno nije trcao ni skakao.kakav nered wrote:
Kako je izgledalo nakon mjesec dana?? sve bilo kao prije?? kako je prihvatio novu mačku?? sve me zanima..
Moram priznati da nije sve kao prije jer se stariji manje mazi ali mislim da to nije do pridoslice nego je jednostavno stariji.
U svakom slucaju, puno su sretniji zajedno.
- alica.k
#714 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nisam bas dobra s macama, inace imam pse, ali pokupila sam malo mace sa ulice jer su ga djeca maltretirala
i sad, to mace STALNO spava. nogica ga boli pa ne moze da se igra i trckara, i cim se ukaze prilika, on zaspe.
jel to normalno? svi mi kazu da treba biti razigrano ali meni je nekako logicnije da spava jer je jos beba...
i sad, to mace STALNO spava. nogica ga boli pa ne moze da se igra i trckara, i cim se ukaze prilika, on zaspe.
jel to normalno? svi mi kazu da treba biti razigrano ali meni je nekako logicnije da spava jer je jos beba...
- kakav nered
#715 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala, utješio/la si mevox-populi wrote:
Ma on je vec drugi dan bio ok sa novim mackom. Samo je eto bio malo tuzan. Vec su 5 mjeseci zajedno i super se slazu, spavaju zajedno, igraju se. Mali je kastriran prije 4 dana, i stariji ga je tjesio puna dva dana, lizao ga i generalno nije trcao ni skakao.
Moram priznati da nije sve kao prije jer se stariji manje mazi ali mislim da to nije do pridoslice nego je jednostavno stariji.
U svakom slucaju, puno su sretniji zajedno.
Valjda će sve biti ok
- PticaTrkachica
#716 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Interesuje me da li je kod nas u vet. stanicama moguće odrediti da li je mačka zaražena virusom koji uzrokuje toksoplazmozu? Dalje, iako ne spada u ovaj podforum, da li se ja mogu testirati da li sam imuna na tu bolest ili ne? Planiram trudnoću, ali mi ne naumpada rješavati se mačka (ipak je on stigao prvi
) Prerovila sam internet, ali bi mi pomogao konkretan savjet - gdje, šta kako se testirati. Da li "standardne" antiparazit tablete ubijaju i toxo-nametnike?
p.s. mačak je kućni, nikad nije kročio na polje, ne jede sirovo meso.
- minjonja
#717 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nisam veterinar, ali sam se eto i ja raspitivala o tome kad sam pocela uzimati macke (doduse to je bilo prije 3 godine tako da ne znam jel tacno ovo sto cu ti reci. ja ti ipak savjetujem da popricas sa veterinarom i doktorom.)PticaTrkachica wrote:Interesuje me da li je kod nas u vet. stanicama moguće odrediti da li je mačka zaražena virusom koji uzrokuje toksoplazmozu? Dalje, iako ne spada u ovaj podforum, da li se ja mogu testirati da li sam imuna na tu bolest ili ne? Planiram trudnoću, ali mi ne naumpada rješavati se mačka (ipak je on stigao prvi) Prerovila sam internet, ali bi mi pomogao konkretan savjet - gdje, šta kako se testirati. Da li "standardne" antiparazit tablete ubijaju i toxo-nametnike?
toxoplazmozu izaziva jedna protozoa, ne virus. kad se inficiras time, budes bolesna par dana kao kad imas prehladu. nije opasno, mnogo ljudi i mnogo zivotinja nose tog parazita. opasnost postoji samo ako se ti inficiras tim parazitom tokom trudnoce. ako je od prije tu, onda nema veze. imas li ili nemas toxoplazmozu se provjerava vadjenjem krvi. ne znam jel se to moze kod nas u svim laboratorijama raditi ili samo u nekim boljim.
ovo je onako iz sjecanja napisano sto sam nekad citala. sigruno o ovome ima milion tekstova na internetu. ipak ti je najbolji odlazak doktoru.
- minjonja
#718 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mace je mozda bolesno, umorno, hladno mu je... a ima ih koji jednostavno vole da spavaju. ja se nadam da je mace dobro i da ces ga ubrzo udomiti.alica.k wrote:nisam bas dobra s macama, inace imam pse, ali pokupila sam malo mace sa ulice jer su ga djeca maltretirala
- vox-populi
#719 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Macke puno spavaju. Posebno ako ih nesto boli i ako nisu raspolozene za igru. Nije to nista neobicno.alica.k wrote:nisam bas dobra s macama, inace imam pse, ali pokupila sam malo mace sa ulice jer su ga djeca maltretirala
-
LaCici
#720 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Gdje da odvedem macu na vakcinu, moze li na Veterinu i u kojem periodu, rade li mozda vikendom? I koliko kosta ta vakcina?
- Cholina_Lokica
#721 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mislim da veterina ne daje vakcine....LaCici wrote:Gdje da odvedem macu na vakcinu, moze li na Veterinu i u kojem periodu, rade li mozda vikendom? I koliko kosta ta vakcina?
odvedes u bilo koju vet. stanicu... koliko kosta za mace ne znam
- minjonja
#722 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
vakcina je oko 25 KM. znam da na stupu rade vikendom, pa mozes tamo otici.
- Pikaboo
#723 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
U haustoru imam par macaka i jednog macora koji je star oko cetiri do pet mjeseci.Planiram da ga kastriram.U pohode dolazi jos jedan macak cija je ovo teritorija.Kad kastriramo ovog malog macana hoce li ga ovaj glavni kontati kao prijetnju na njegovoj teritoriji ili ga nece dirati,jer naravno ovaj mali nece moci prskati niti ganjati macke?
-
p1nky
#724 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ima li neko iskustva sa zatajenjem bubrega kod macke
- minjonja
#725 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja samo znam da ima neka posebna hrana u takvim slucajevima. de mi molim te reci jel ti muzjak ili zenka, da znam zbog svojih macaka.p1nky wrote:ima li neko iskustva sa zatajenjem bubrega kod macke