Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BlooQ.

#701 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Da, ali slaganje po tom pitanju i ne znaci bas mnogo. Tamo gdje rijec prelazi u djelo doslo je do velikih razilazenja i staze koje vode s izvora su postale mnogobrojne i zamrsene... Nazalost :shock:

yes, al se ovo moze primjeniti na sve religije....ono na papiru i ono u stvarnosti dvije suprotnosti

i zasto samo nas dvoje pricamo :D
MoHiKaNaC

#702 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BlooQ. wrote:
MoHiKaNaC wrote:Da, ali slaganje po tom pitanju i ne znaci bas mnogo. Tamo gdje rijec prelazi u djelo doslo je do velikih razilazenja i staze koje vode s izvora su postale mnogobrojne i zamrsene... Nazalost :shock:

yes, al se ovo moze primjeniti na sve religije....ono na papiru i ono u stvarnosti dvije suprotnosti

i zasto samo nas dvoje pricamo :D
Naravno da moze, ni jedna religija nije operisana od ljudske teznje da tumaci stvari koje ne poznaje. Ustvari, ne bi ni trebala da bude jer mrtvo slovo na papiru nikom nije atraktivno. E sad prednost kod muslimana u odnosu na krscane je u tome sto se sveta knjiga nije dotjeravala i frizirala kako se kome cefnulo. Izvornost je sacuvana a komentara na izvornost naravno da ima jako puno...

p.s.
Nemam pojma! :D
ružmarin-a

#703 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ružmarin-a »

obično se kaže po pitanju razjedinjenosti ili složnosti i osuda i sl: ne treba ni ulaziti u raspravu, oko putića i puteljaka

bitno je da je staza dobro utabana, a sada da li je posuta frakcijom ili malč-materijalom u boji, to je najmanje bitno :oops:
MoHiKaNaC

#704 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

ružmarin-a wrote:obično se kaže po pitanju razjedinjenosti ili složnosti i osuda i sl: ne treba ni ulaziti u raspravu, oko putića i puteljaka

bitno je da je staza dobro utabana, a sada da li je posuta frakcijom ili malč-materijalom u boji, to je najmanje bitno :oops:
Da, samo sto je staza vise i mnoge su dobro a mnoge manje dobro utabane. Nego, da li to po automatizmu znaci da je manje utabana staza ustvari pogresna, ili da njom idu samo hrabriji? :)
arzuhal

#705 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

mojim si žiletom prerezala vene
čim ću da se brijem
ne misliš na mene
:shock:
BlooQ.

#706 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:mojim si žiletom prerezala vene
čim ću da se brijem
ne misliš na mene
:shock:
armaturu čupaš iz temelja sreće
niko kao ti me voljeti neće
Gaia

#707 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

kad smo vec kod ljubavi i voljenja, ja bih da ukazem na ogromnu razliku u tipicnim misaonim procesima Istoka i Zapada. posebno u poljima religije i duhovnosti.

religiozna misao zapada naginje centriranju na grijeh i kaznu i na seksualnost kao grijesnu. ali takva misao nije uspjela stvoriti bezgresno drustvo. iz perspektive Istoka olicen Bog muskarac kojeg zanima seksualni zivot individue ne postoji.

Hinduizam ima svoje panteone, Budizam ima Budu, Taoizam ima prazninu (void), ali seksualnost ne smatraju uzrokom sramote i grijeha u istoj mjeri u kojoj se ovaj neprirodni rascjep pojavljuje u religioznoj misli Zapada.

Zapad duhovnjaka smatra bespolnom osobom koja izvrsava dobra djela. putenost i duhovnost svrstavaju na dve oprecne tacke spektra. iz perspektive Istoka rascjep izmedju duha i tijela pokazuje se kao psiholoski nezdrav. sa moje tacke gledista ja vidim isto tako.
MoHiKaNaC

#708 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Gaia wrote:kad smo vec kod ljubavi i voljenja, ja bih da ukazem na ogromnu razliku u tipicnim misaonim procesima Istoka i Zapada. posebno u poljima religije i duhovnosti.

religiozna misao zapada naginje centriranju na grijeh i kaznu i na seksualnost kao grijesnu. ali takva misao nije uspjela stvoriti bezgresno drustvo. iz perspektive Istoka olicen Bog muskarac kojeg zanima seksualni zivot individue ne postoji.

Hinduizam ima svoje panteone, Budizam ima Budu, Taoizam ima prazninu (void), ali seksualnost ne smatraju uzrokom sramote i grijeha u istoj mjeri u kojoj se ovaj neprirodni rascjep pojavljuje u religioznoj misli Zapada.

Zapad duhovnjaka smatra bespolnom osobom koja izvrsava dobra djela. putenost i duhovnost svrstavaju na dve oprecne tacke spektra. iz perspektive Istoka rascjep izmedju duha i tijela pokazuje se kao psiholoski nezdrav. sa moje tacke gledista ja vidim isto tako.
:) i ja :)
BlooQ.

#709 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Gaia wrote:kad smo vec kod ljubavi i voljenja, ja bih da ukazem na ogromnu razliku u tipicnim misaonim procesima Istoka i Zapada. posebno u poljima religije i duhovnosti.

i s druge strane 3 glavne monoteističke religije imaju tendenciju kroćenja i potiskivanja ljudskog libida, a naročito ženskog
ne uzimajući u obzir da seksualnost i libido kao nagon su urođeni čovjeku i da svako potiskivanje tog prirodnog nagona (ne zalažem se sada da hodamo okolo i razmnožavamo se ko sa kim stigne i ne pozivam na orgije) izaziva nemir, bolesti(kako duševne tako i fizičke) i generalno je nezdravo

nema bezgrešnog društva jer nema čovjeka bez grijeha tj savršenoga čovjeka, svi smo podložni nekim strastima i nagonima i različito ih kontrolišemo

međutim sa supresija seksualnog nagona je naročito vidljiva kod katoličkih svećenika vjerovatno stvorena iz potrebe da se svećenik kao medij Boga označi na neki način i učini posebnim u društvu
Gaia

#710 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

MoHiKaNaC wrote:
ružmarin-a wrote:obično se kaže po pitanju razjedinjenosti ili složnosti i osuda i sl: ne treba ni ulaziti u raspravu, oko putića i puteljaka

Da, samo sto je staza vise i mnoge su dobro a mnoge manje dobro utabane. Nego, da li to po automatizmu znaci da je manje utabana staza ustvari pogresna, ili da njom idu samo hrabriji? :)
ljudi koji traze duhovno prosvijetljenje traze ga unutar materijalnog svijeta. u nekim duhovnim knjigama se tvrdi: "kada budes spreman ucitelj ce se pojaviti." i upravo zato ljudi prave kardinalnu gresku trazeci i slijedeci puteve - manje-vise utabane - i kad naidju na ucitelja odredjenog puta, odmah uzimaju zdravo za gotovo da su na pravom putu. no jedini istinski autoritet i vodic se nalazi u nasem unutrasnjem svijetu. stoga, svaki dobar duhovni ucitelj ce vas usmjeravati ka vasem unutrasnjem svijetu. tu se nalazi jedini validan autoritet.
BlooQ.

#711 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Gaia wrote:
MoHiKaNaC wrote:

ljudi koji traze duhovno prosvijetljenje traze ga unutar materijalnog svijeta. u nekim duhovnim knjigama se tvrdi: "kada budes spreman ucitelj ce se pojaviti." i upravo zato ljudi prave kardinalnu gresku trazeci i slijedeci puteve - manje-vise utabane - i kad naidju na ucitelja odredjenog puta, odmah uzimaju zdravo za gotovo da su na pravom putu. no jedini istinski autoritet i vodic se nalazi u nasem unutrasnjem svijetu. stoga, svaki dobar duhovni ucitelj ce vas usmjeravati ka vasem unutrasnjem svijetu. tu se nalazi jedini validan autoritet.
da, ali kako sada objasniti kult učitelja/proroka/poslanika koji je prisutan u islamu i kršćanstvu?
Gaia

#712 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

BlooQ. wrote:i s druge strane 3 glavne monoteističke religije imaju tendenciju kroćenja i potiskivanja ljudskog libida, a naročito ženskog
ne uzimajući u obzir da seksualnost i libido kao nagon su urođeni čovjeku i da svako potiskivanje tog prirodnog nagona (ne zalažem se sada da hodamo okolo i razmnožavamo se ko sa kim stigne i ne pozivam na orgije) izaziva nemir, bolesti(kako duševne tako i fizičke) i generalno je nezdravo

nema bezgrešnog društva jer nema čovjeka bez grijeha tj savršenoga čovjeka, svi smo podložni nekim strastima i nagonima i različito ih kontrolišemo

međutim sa supresija seksualnog nagona je naročito vidljiva kod katoličkih svećenika vjerovatno stvorena iz potrebe da se svećenik kao medij Boga označi na neki način i učini posebnim u društvu
smatram da je uzrok tomu nepoznavanje i/ili pogresno razumijevanje zakona karme.
BlooQ.

#713 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Gaia wrote:
BlooQ. wrote:i s druge strane 3 glavne monoteističke religije imaju tendenciju kroćenja i potiskivanja ljudskog libida, a naročito ženskog

smatram da je uzrok tomu nepoznavanje i/ili pogresno razumijevanje zakona karme.

sam pojam karme je, po mom mišljenju, pomalo teško shvatljiv zapadnjaku
Gaia

#714 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

BlooQ. wrote:da, ali kako sada objasniti kult učitelja/proroka/poslanika koji je prisutan u islamu i kršćanstvu?
ljudi nece da prihvate odgovornost za kreaciju, za zivot, za sve ono sto rade i sto im se desava. nece da prihvate da imaju izbor!
Gaia

#715 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

BlooQ. wrote:sam pojam karme je, po mom mišljenju, pomalo teško shvatljiv zapadnjaku
nemam sad fore; odgovorit cu ti podrobnije kad uhvatim vremena.
Ateista

#716 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Slazem se, cuo sam da su istocnjacke religije puno vise okrenute samom covjeku i njegovim potrebama, dok se ove tri vodece religije vise okrecu fizickim zabranama, kako bi lakse manipulisali ljudima.
andrija2007

#717 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Gaia wrote:
BlooQ. wrote:da, ali kako sada objasniti kult učitelja/proroka/poslanika koji je prisutan u islamu i kršćanstvu?
ljudi nece da prihvate odgovornost za kreaciju, za zivot, za sve ono sto rade i sto im se desava. nece da prihvate da imaju izbor!
Jel' ti se da das kratko i jednostavno objasnjenje principa karme?
BlooQ.

#718 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:
Gaia wrote:
Jel' ti se da das kratko i jednostavno objasnjenje principa karme?

ak budes radio lose stvari i tebi ce se desavati jos gore i kad umres moze se desiti da se rodis kao muha :D svi te mrze i ganjaju da te ubiju jer si dosadan i volis fekalije :D
andrija2007

#719 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Hvala ali zelio bih da cujem tumacenje i od Gaie.
BlooQ.

#720 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:Hvala ali zelio bih da cujem tumacenje i od Gaie.

glede i unatoč moga odgovora, mislim da je bio svrhovit, te na pravi način reprezentirao jedan teško shvatljivi pojma :D

(i'll shut up now) :D
andrija2007

#721 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

sam pojam karme je, po mom mišljenju, pomalo teško shvatljiv zapadnjaku[quote][/quote]

Sve zavisi od bravure nastavnika, nijedan predmet nije toliko tezak sve dok postoji dobar nastavnik da ga priblizi uceniku.
BlooQ.

#722 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:sam pojam karme je, po mom mišljenju, pomalo teško shvatljiv zapadnjaku
Sve zavisi od bravure nastavnika, nijedan predmet nije toliko tezak sve dok postoji dobar nastavnik da ga priblizi uceniku.

da ali taj pojam povlači i pojmove reinkarnacije, samsare i mokše, a Zapad i njegove monoteističke religije ne vjeruju u reinkarnaciju :D
Gaia

#723 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

BlooQ. wrote:[nema bezgrešnog društva jer nema čovjeka bez grijeha tj savršenoga čovjeka, svi smo podložni nekim strastima i nagonima i različito ih kontrolišemo
izdvojih ovu misao, da ne zaboravim, vratit cu se na nju jer je usko uslovljena karmom. mi jesmo savrseni! :-D
andrija2007

#724 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Naravno da povlaci, ali ne bi bilo zgoreg poceti od principa karme tj. kako doista djeluje u svakodnevnom zivotu pa i
sire.
Gaia

#725 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

andrija2007 wrote:sam pojam karme je, po mom mišljenju, pomalo teško shvatljiv zapadnjaku
odgovorit cu o karmi sazeto, nista ne brini! ;-)

dzaba ti dobar nastavnik ako ucenik nije spreman ili ne zeli. tvoja tvrdnja je validna samo za ucenika koji zeli saznati.
Post Reply