Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
SasaVugdalic

#701 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by SasaVugdalic »

tajeovo wrote:Moze li neko mene posavjetovati sta da upisem? Ovo sto me privlaci donekle (npr. historija) necu jer znam da s tim ne mogu nista. Matematika mi je slaba strana, tako da me strah pomislit na vecinu fakulteta. Pravo, ekonomiju i jezike nema sanse.. Gledam ovu listu fakulteta i ne mogu se odlucit ni za sta, ne dvoumim se, ne troumim nego sedamnaestoumim (koliko ima fakulteta kad se izbace ovi tipa muzicka akademija, scenske umjetnosti itd., i ovi koje 100% necu, pravo i ekonomija)

Molim vas nemojte mi reci "nemoj nista upisat", jer do takodjer ne dolazi u obzir.

Pomagajte :sad:
Ma upisi ti sta volis, ali budi najbolji u tome. Moj profesor u srednjoj u stalno govorio: "Proizvodi sibice, ali budi najbolji u tome i imat ces uspjeha."
Upisi ti informatiku, farmaciju, sta li vec s cim ces sigurno naci posao, ali skontaj ti kako je kad svako jutro moras ustati i ici na posao koji mrzis raditi. A neko drugi radi ono sto ti volis. I ne radi to dobro. I onda ti svako jutro dok ga gledas na TV-u, vozis se u tramvaju, lijecis se kod njega... samo kukas kako taj neko ne radi svoj posao kako bi ga ti radio. I onda te niko ne voli, pa ni ti sam.
Bezimeni
Grijem se na: Toplinu
Vozim: Paciklo

#702 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Bezimeni »

Informatika-laskse smugnut vani
Nokija

#703 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Nokija »

Ko hoce da studira u BH i da onda pokusa traziti poso u inostranstvu treba da studira matematiku/statistiku, fiziku, informatiku i evt. elektrotehniku.
Ko hoce vani da studira treba da upise bio-informatiku ili neke nove smjerove tipa nano-tehnike i sl.
Ko hoce da u BH nadje poso treba da studira farmaciju, stomatologiju, poljoprivredu/agronomiju/sumarstvo/veterinu evt. medicinu.
Ostale fakultete zatvoriti na period od 20 godina.
Analogno tome postoje jako dobri zanati kao sto je zubni tehnicar, kuhar, gradjevinski zanati, stolar i sl.
Irene Adler

#704 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Irene Adler »

Nokija wrote:Ko hoce da studira u BH i da onda pokusa traziti poso u inostranstvu treba da studira matematiku/statistiku, fiziku, informatiku i evt. elektrotehniku.
Ko hoce vani da studira treba da upise bio-informatiku ili neke nove smjerove tipa nano-tehnike i sl.
Ko hoce da u BH nadje poso treba da studira farmaciju, stomatologiju, poljoprivredu/agronomiju/sumarstvo/veterinu evt. medicinu.
Analogno tome postoje jako dobri zanati kao sto je zubni tehnicar, kuhar, gradjevinski zanati, stolar i sl.
:shock:

A mi kojima je medicina gadna i koje informatika ne zanima treba da se ubijemo? Ili da peremo prozore tim silnim farmaceutima, kuharima i zubnim tehničarima? :? :? :?
Nokija

#705 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Nokija »

Irene Adler wrote:
Nokija wrote:Ko hoce da studira u BH i da onda pokusa traziti poso u inostranstvu treba da studira matematiku/statistiku, fiziku, informatiku i evt. elektrotehniku.

A mi kojima je medicina gadna i koje informatika ne zanima treba da se ubijemo? Ili da peremo prozore tim silnim farmaceutima, kuharima i zubnim tehničarima? :? :? :?
Ne, vi treba bogato da se udate :D

Postavljac teme je pitao za savjet. Ja sam dala svoje misljenje. Buducnost i egzistencija nisu stvar romantike i zelja nego objektivnih mogucnosti. Ne poznajem ni jednog kuhara ili zubnog tehnicara koji ne radi. Diplomiranih pravnika, novinara i inih na svakom cosku.
Uostalom, malo vise postovanja prema ljudima sa zanatom ne bi bilo na odmet.
addem

#706 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by addem »

Upisite kriminalistiku ili politicke nauke da profesori imaju punu normu i primaju punu platu. Kada zavrsite imacete mogucnost da vjecno budete na birou ili da se zaposlite kao konobari(ce). U zdravlje.
smasma

#707 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by smasma »

addem wrote:Upisite kriminalistiku ili politicke nauke da profesori imaju punu normu i primaju punu platu. Kada zavrsite imacete mogucnost da vjecno budete na birou ili da se zaposlite kao konobari(ce). U zdravlje.
eventualno u kladionici
tony montana

#708 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by tony montana »

Bilo koji tehnički fakultet upišite i nećete biti gladni,samo bježite od društvenih faksova..
tajeovo

#709 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by tajeovo »

Kakvo je stanje sa saobracajnim fakultetom? Ima li s tim posla?
LeeejLaaa

#710 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by LeeejLaaa »

Nekako je besmislena tema.. Neka upiše svako ono što voli, nebitno da li je to FPN ili ETF! Ako se dovoljno potrudiš, možeš biti najbolji bilo gdje, a to je ako nešto baš voliš, a samim tim možeš naći i zadovoljavajući posao. :-)
Nema smisla da upišeš ETF jer su tu dobre plate kad završiš, ako ćeš se mučiti i studirati 10 godina. Bolje upiši npr. pravo, koje voliš i što ćeš završiti u roku, i izboriti se za isto tako dobar posao, radeći ono što želiš. :-D
P308

#711 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by P308 »

tajeovo wrote:Moze li neko mene posavjetovati sta da upisem? Ovo sto me privlaci donekle (npr. historija) necu jer znam da s tim ne mogu nista. Matematika mi je slaba strana, tako da me strah pomislit na vecinu fakulteta. Pravo, ekonomiju i jezike nema sanse.. Gledam ovu listu fakulteta i ne mogu se odlucit ni za sta, ne dvoumim se, ne troumim nego sedamnaestoumim (koliko ima fakulteta kad se izbace ovi tipa muzicka akademija, scenske umjetnosti itd., i ovi koje 100% necu, pravo i ekonomija)

Molim vas nemojte mi reci "nemoj nista upisat", jer do takodjer ne dolazi u obzir.

Pa upisi historiju na FF, neces se pokajati, vjeruj mi ili jos bolje kombinuj je sa historijom umjetnosti. Prelijep studij :)
tajeovo

#712 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by tajeovo »

P308 wrote:

Pa upisi historiju na FF, neces se pokajati, vjeruj mi ili jos bolje kombinuj je sa historijom umjetnosti. Prelijep studij :)
Al sta ja konkretno imam s tom diplomom? Sta mogu raditi osim u skolama? Vjerujem da je odgovor "nista".. Zato i jeste problem :(
suspect_zero

#713 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by suspect_zero »

tajeovo wrote:
P308 wrote:

Al sta ja konkretno imam s tom diplomom? Sta mogu raditi osim u skolama? Vjerujem da je odgovor "nista".. Zato i jeste problem :(

Pa potrudiš se da budeš jedan od boljih studenata i ostaneš na faksu kao asistent.....ko zna, možda doguraš i do profe :)
Individualism18

#714 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Individualism18 »

.
Last edited by Individualism18 on 05/01/2014 14:37, edited 1 time in total.
P308

#715 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by P308 »

Definitivno upisi historiju jer to prije svega volis. Možes obavljati poslove u arhivima, bibliotekama, muzejima, medijima, državnoj upravi i kulturnim institucijama, i onda dolazimo i do nastavnickog posla. Ma ima dosta tu opcija. I nije istina ovo za asistente ili stelu. Mislim, naravno da ima i toga kao u na svakom drugom fakultetu, ali ima i onih koji su uspjeli radom i trudom. Znam licno par takvih oosba. S druge strane kad razmislis tesko je sa bilo kojim fakultetom naci posao ako nemas vezu...
freedom within

#716 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by freedom within »

Churchill je rekao: "Za uspjeh nije bitno raditi što voliš, već voliti to što radiš". Nadam se da ste shvatili poentu.
cadburry

#717 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cadburry »

Irene Adler wrote:

Ovo nije ničija želja vjeruj mi, nego realnost.
Knowledge100

#718 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Knowledge100 »

Koliko se u prosjeku dnevno ostaje na fakultetu ? :) .
P308

#719 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by P308 »

Knowledge100 wrote:Koliko se u prosjeku dnevno ostaje na fakultetu ? :) .
Zavisi, uma dana kad si na faxu 3-4 sata pa i manje, a ima dana i kad si od 10h do 20h , naravno sa pauzama. Kakve to veze ima?
S4mpion

#720 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by S4mpion »

Knowledge100 wrote:Koliko se u prosjeku dnevno ostaje na fakultetu ? :) .
Ja sam znao ostati od 9 do 20, ali ne tako često, ja mislim da je neki prosjek 5-6 sati.
abcdef

#721 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by abcdef »

PMF-matematika,građevina ili masinstvo? Sta poslije zavrsetka?
Matematika me najvise zanima ( zaključna je obicno 4 il 5 ) a za masinstvo i građ. nisam upućen previše a i fizika mi je lošija strana. :) Cuo sam da je matematika teska i da je poslije tesko naci posao pa me to najvise koči da je ne upišem :D
Individualism18

#722 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Individualism18 »

abcdef wrote:PMF-matematika,građevina ili masinstvo? Sta poslije zavrsetka?
Matematika me najvise zanima ( zaključna je obicno 4 il 5 ) a za masinstvo i građ. nisam upućen previše a i fizika mi je lošija strana. :) Cuo sam da je matematika teska i da je poslije tesko naci posao pa me to najvise koči da je ne upišem :D
Po mom mišljenju građevina ti je od svega toga najbolja, a i možeš ići vani raditi jer je to traženo zanimanje. PMF - matematika vodi do rada u prosvjeti, a da dođeš do mjesta profesora ćeš se dobro načekati jer profesora ima podosta na birou, a i treba dobra štela da dođeš do tog radnog mjesta...
cyprus

#723 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cyprus »

Teško matematičarima nać poso? Otkad to? :mrgreen:
amiliana

#724 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by amiliana »

abcdef wrote:PMF-matematika,građevina ili masinstvo? Sta poslije zavrsetka?
Ja ti preporucujem masinstvo ili građevina, ja sam na prvoj godini masinstva iskreno jeste malo tesko ali se isplati,mada je najvise u prvoj godini komplikovane projekcije :roll: ali da se i to savladati ako volis matematiku. Mozes i na građevinu neznam kako je tamo sto se tice posla sa građevinom istina da ga je teze pronaci.
gili

#725 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by gili »

Pozdrav svima, student sam prve godine saobraćajnog fakulteta i mogu vam reci da se nisam pokajao uopšte , naprotiv za nekoga ko hoće da radi i uči , nema nikakvih problema.Što se tiče prijemnog polaže se matematika koja uopšte nije teška tak da se prijemni može sasvim solidno uraditi. prof. Fatkić predaje matematiku 2 tj. Primjenjenu matematiku i statistku. Biće tu i matematika 1 koja je nešto teža na pismenom dijelu ali se mora dosta raditi. Za bilo kakva pitanja možete mi se jjavit.
Post Reply