Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BHF_Manijak

#701 Re: Pitanje za vjernike

Post by BHF_Manijak »

Naucit arapski ako te toliko zanima...Ja sam ga ucio,citam hvala Allahu i Kur`an i tefsire,imam dovoljno informacija da bih zivio jednim zivotom vjernika,ne pravo od vjere atomsku fiziku ili filozofiju,vjera ja jednostavna samo sto je ljudi komplikuju kaze Poslanik,a ni ti ni ja nemamo rpavo da kadijamo ko ce u Dzennet a ko u Dzehennem,sacekajmo,pa cemo vidjeti...
Gilles

#702 Re: Pitanje za vjernike

Post by Gilles »

BHF_Manijak wrote:Naucit arapski ako te toliko zanima...Ja sam ga ucio,citam hvala Allahu i Kur`an i tefsire,imam dovoljno informacija da bih zivio jednim zivotom vjernika,ne pravo od vjere atomsku fiziku ili filozofiju,vjera ja jednostavna samo sto je ljudi komplikuju kaze Poslanik,a ni ti ni ja nemamo rpavo da kadijamo ko ce u Dzennet a ko u Dzehennem,sacekajmo,pa cemo vidjeti...
Zaboravio si napomenuti da Kur'an i tefsir čitaš na našem jeziku. Zar ne shvataš koliko time gubiš? Ti možda nemaš pravo ali ja nisam potpisao taj izuzimajući dokument, pa sam slobodan da listam Kur'an i tražim odgovore na pitanja. Da li to dijete ide u džehennem? Pa naravno da ide.
BHF_Manijak

#703 Re: Pitanje za vjernike

Post by BHF_Manijak »

Gilles wrote:
BHF_Manijak wrote:Naucit arapski ako te toliko zanima...Ja sam ga ucio,citam hvala Allahu i Kur`an i tefsire,imam dovoljno informacija da bih zivio jednim zivotom vjernika,ne pravo od vjere atomsku fiziku ili filozofiju,vjera ja jednostavna samo sto je ljudi komplikuju kaze Poslanik,a ni ti ni ja nemamo rpavo da kadijamo ko ce u Dzennet a ko u Dzehennem,sacekajmo,pa cemo vidjeti...
Zaboravio si napomenuti da Kur'an i tefsir čitaš na našem jeziku. Zar ne shvataš koliko time gubiš? Ti možda nemaš pravo ali ja nisam potpisao taj izuzimajući dokument, pa sam slobodan da listam Kur'an i tražim odgovore na pitanja. Da li to dijete ide u džehennem? Pa naravno da ide.
Po cemu ide?!Daj mi dokaz ih Kur`ana i hadisa...a ovaj boldirani dio fakat ne kontam sta hoces da kazes sa istim :-?
lingvistika

#704 Re: Pitanje za vjernike

Post by lingvistika »

Gilles wrote:@lingvistika, nije tačno da je Kur'an objavljen u vremenu kada ljudi nisu znali napisati ništa slično. Ljudi su pisali takve stvari u Novom zavjetu, prije toga u Epu o Gilgamešu itd. Provjeri djela pjesnika koji su živjeli u to vrijeme i naći ćeš zbunjujuću sličnost sa Kur'anom.

Ovo što kažeš o objašnjenju koje je dao "skolarac", očito nisi razmislio o "posljedicama" koje on proizvodi po stranu koja se zalaže za njega. Ako je tako kao što on kaže, onda svi vjernici koji nisu završili te škole i školetine čitaju Kur'an kao priču, koja NE MOŽE ostaviti posljedice na njih dok god ne kupe tefsir, ili ne unajme nekoga da im protumači knjigu, i oni apsolutno nemaju pravo biti muslimani, jer ne znaju ništa o svojoj religiji, razumiju je kao priču. Ostaje pitanje gdje je u Kur'anu allah rekao "dajem vam Kur'an i za njega tefsir", "nađite tumača za moje riječi", "Kur'an je nejasan", "Kur'an nije za svakoga" itd.

Tvoj odgovor je pretenciozan, razmisli sljedeći put prije negoizjaviš da je samo tvoj stav ispravan.
Ja bas nikad u zivotu nisam rekao da je samo moj stav ispravan,
bas nikad nisam rekao da je Kur'an objavljen u vremenu kad ljudi nisu znali napisati slicen stvari, naprotiv, rekao sam da je objavljem ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti,
bas nikad nisam rekao da se ne moze biti vjernikom ako ne znas tumaciti Kur'an, rekao sam da se Kur'an ne moze tumaciti bez onoga sto je napisao SKOLARAC,
i na kraju, ako nisi, makar iz rasprave na ovom forumu, shvatio da je Poslanik, s.a.v.s., u stvari, najbolji "tefsir" Kur'ana - tesko da ima smisla raspravljati se s tobom.
lingvistika

#705 Re: Pitanje za vjernike

Post by lingvistika »

LINGVISTIKA
Svako knjizevno djelo vrednuje se po, izmedju ostalog, tome na koliko ravni se moze interpretirati. Tako se djela vrhunskih pisaca mogu interpetirati na prvom nivou - prica o kojoj govore, na drugom nivou - simbolika koju prenose, na trecem nivou - filozofija koju zastupaju. Kur'an je objavljen ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti i nedvosmileno im pokazao da nista slicno ne mogu napisati. No, razlicito od knjizevnih djela koja na drugom i trecem nivou svako od nas moze interpretirati manje-vise na svoj nacin, Kur'an se na svim nivoima moze intepretirati samo na nacin koji je vec objasnio SKOLARAC ZNICANINU.
Sto se tice ubijanja ljudi, svaki vjernik mora imati u vidu da "...onaj ko ubije jednog nevinog covjeka kao da je ubio cijeli svijet.", i kako jedan vjernik da zna da neko nije nevin, da nece mozda pogrijesiti? Dakle, to se moze desiti samo onda kad je muslimanu zivot ugrozen.[/quote]

--------------------------
MACAK
ovo dalje je moj tekst, ...u potpisu Macak ..

Ove "nivoe" interpretacije si ti licno izmislio ! Ako nisi onda ces mi postaviti ajet iz Kurana koji to objasnjava ! OK ?

Kuran je objavljen nepismenom Muhamedu a ne "ljudima" i to jos onima koji su bili "vjesti knjizevnosti". Ovdje izrices jednu prostu laz bez da trepnes okom i da pomislis kakva je kazna za laz u Kuranu ?

U djelu, "Sto se tice ubijanja ljudi" ....imas jednu katastrofu u tvom razmisljanju ! Pises; "i kako jedan vjernik da zna da neko nije nevin, da nece mozda pogrijesiti?" ... :shock: ... Ovdje navodis preventivno ubijanje, kao , ubi nevjernika jer nikad ne znas sta ce on sutra uciniti .... :shock:..... Znas li da su na ovom principu nastradale hiljade i hiljede ljudi samo zato sto su bili muslimani, vlasi, ili kauri ? ....ubij ih, unisti dok oni nisu unistili tebe ...! Zamisli Mladica koji stoji u "oslobodjenoj " Srebrnici i kao ortodoksni vjernik cita svoju verziju "ajeta" iz Biblije koja mu naredjuje da likvidira "nevjernike". ... :sad: .. :-?[/quote]

LINGVISTIKA
Nivoe interpretacije knjizevnog teksta nisam izmislio ja nego su ustaljeni u teoriji knjizevnosti, ako ne vjerujes, uzmi pa citaj.
Kur'an jeste objavljen Poslaniku, s.a.v.s., ali da je Allah htio da ga objavjuje samo njemu ne bi mu naredio da "ustane i opominje", i bas me cudi da barem to nije prilicno jasno.

a sto se tice ovog dijela:
U djelu, "Sto se tice ubijanja ljudi" ....imas jednu katastrofu u tvom razmisljanju ! Pises; "i kako jedan vjernik da zna da neko nije nevin, da nece mozda pogrijesiti?" ... :shock: ... Ovdje navodis preventivno ubijanje, kao , ubi nevjernika jer nikad ne znas sta ce on sutra uciniti .... :shock:..... Znas li da su na ovom principu nastradale hiljade i hiljede ljudi samo zato sto su bili muslimani, vlasi, ili kauri ? ....ubij ih, unisti dok oni nisu unistili tebe ...! Zamisli Mladica koji stoji u "oslobodjenoj " Srebrnici i kao ortodoksni vjernik cita svoju verziju "ajeta" iz Biblije koja mu naredjuje da likvidira "nevjernike". ... :sad: .

Moj komentar bio je na ajete na osnovu kojih vi kazete da je muslimanima vjernicima naredjeno da ubijaju mnogobosce i nevjernike, ne znam samo kako si dosao do ovakvog zakljucka! :shock: da nevjernike treba prevenitvno ubijati? dakle lijepo sam rekao, kad bi vjernici shvatali ajete kao sto ih ti shvatas, onda bi sigurno ubijali, a kad vernici pomisle na ajet u kojem se govori da je ubistvo nevinog covjeka jednako ubistvu cijelog svijeta, onda vjernik, i kad bi shvatao ajete kao sto ih ti shvatas, treba da razmisli odkud on zna ko je nevin a ko nije? dakle sta ako ubije covjeka a on bio nevin? to je pravac Dzehenem.

a sto se tice ovog dijela:
Zamisli Mladica koji stoji u "oslobodjenoj " Srebrnici i kao ortodoksni vjernik cita svoju verziju "ajeta" iz Biblije koja mu naredjuje da likvidira "nevjernike"

ti uopce ne razumijes smisao, ti poistovjecujes "ortodoksnog" vjerika s nekim ko ne zna? cini mi se da si malo pod utjecajem tv-a, a? Nema verzije ajeta, ima ajet, i ima tumacenje ajeta, tj. odredjivanje ponasanja i misljenja na osnovu njih.
Gilles

#706 Re: Pitanje za vjernike

Post by Gilles »

lingvistika wrote:
Gilles wrote:@lingvistika, nije tačno da je Kur'an objavljen u vremenu kada ljudi nisu znali napisati ništa slično. Ljudi su pisali takve stvari u Novom zavjetu, prije toga u Epu o Gilgamešu itd. Provjeri djela pjesnika koji su živjeli u to vrijeme i naći ćeš zbunjujuću sličnost sa Kur'anom.

Ovo što kažeš o objašnjenju koje je dao "skolarac", očito nisi razmislio o "posljedicama" koje on proizvodi po stranu koja se zalaže za njega. Ako je tako kao što on kaže, onda svi vjernici koji nisu završili te škole i školetine čitaju Kur'an kao priču, koja NE MOŽE ostaviti posljedice na njih dok god ne kupe tefsir, ili ne unajme nekoga da im protumači knjigu, i oni apsolutno nemaju pravo biti muslimani, jer ne znaju ništa o svojoj religiji, razumiju je kao priču. Ostaje pitanje gdje je u Kur'anu allah rekao "dajem vam Kur'an i za njega tefsir", "nađite tumača za moje riječi", "Kur'an je nejasan", "Kur'an nije za svakoga" itd.

Tvoj odgovor je pretenciozan, razmisli sljedeći put prije negoizjaviš da je samo tvoj stav ispravan.
bas nikad nisam rekao da je Kur'an objavljen u vremenu kad ljudi nisu znali napisati slicen stvari, naprotiv, rekao sam da je objavljem ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti,
bas nikad nisam rekao da se ne moze biti vjernikom ako ne znas tumaciti Kur'an, rekao sam da se Kur'an ne moze tumaciti bez onoga sto je napisao SKOLARAC,
i na kraju, ako nisi, makar iz rasprave na ovom forumu, shvatio da je Poslanik, s.a.v.s., u stvari, najbolji "tefsir" Kur'ana - tesko da ima smisla raspravljati se s tobom.
jesi ti svjestan da je ono što si napisao i dalje ovdje??? :-?

Svako knjizevno djelo vrednuje se po, izmedju ostalog, tome na koliko ravni se moze interpretirati. Tako se djela vrhunskih pisaca mogu interpetirati na prvom nivou - prica o kojoj govore, na drugom nivou - simbolika koju prenose, na trecem nivou - filozofija koju zastupaju. Kur'an je objavljen ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti i nedvosmileno im pokazao da nista slicno ne mogu napisati. No, razlicito od knjizevnih djela koja na drugom i trecem nivou svako od nas moze interpretirati manje-vise na svoj nacin, Kur'an se na svim nivoima moze intepretirati samo na nacin koji je vec objasnio SKOLARAC ZNICANINU.
Sto se tice ubijanja ljudi, svaki vjernik mora imati u vidu da "...onaj ko ubije jednog nevinog covjeka kao da je ubio cijeli svijet.", i kako jedan vjernik da zna da neko nije nevin, da nece mozda pogrijesiti? Dakle, to se moze desiti samo onda kad je muslimanu zivot ugrozen.
lingvistika

#707 Re: Pitanje za vjernike

Post by lingvistika »

Gilles wrote:
lingvistika wrote:

jesi ti svjestan da je ono što si napisao i dalje ovdje??? :-?

Sto se tice ubijanja ljudi, svaki vjernik mora imati u vidu da "...onaj ko ubije jednog nevinog covjeka kao da je ubio cijeli svijet.", i kako jedan vjernik da zna da neko nije nevin, da nece mozda pogrijesiti? Dakle, to se moze desiti samo onda kad je muslimanu zivot ugrozen.
Ok. evo nacrtat cu - objavljen je ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti ali nista slicno nisu mogli napisati, pa da li su napisali?
Gilles

#708 Re: Pitanje za vjernike

Post by Gilles »

@lingvistika

uh druže, ti ili si podvojena ličnost ili, što je strašnije, možda potrojena.

1. tvoja ličnost) bas nikad nisam rekao da je Kur'an objavljen u vremenu kad ljudi nisu znali napisati slicen stvari, naprotiv, rekao sam da je objavljem ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti,

2. tvoja ličnost) Kur'an je objavljen ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti i nedvosmileno im pokazao da nista slicno ne mogu napisati.

3. tvoja ličnost) objavljen je ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti ali nista slicno nisu mogli napisati, pa da li su napisali?

i izvini ako sam pogriješio redoslijed, ne znam koju više voliš

p.s. http://www.suralikeit.com
lingvistika

#709 Re: Pitanje za vjernike

Post by lingvistika »

Gilles wrote:@lingvistika

1. tvoja ličnost) bas nikad nisam rekao da je Kur'an objavljen u vremenu kad ljudi nisu znali napisati slicen stvari, naprotiv, rekao sam da je objavljem ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti,

2. tvoja ličnost) Kur'an je objavljen ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti i nedvosmileno im pokazao da nista slicno ne mogu napisati.

3. tvoja ličnost) objavljen je ljudima koji su bili vjesti u knjizevnosti ali nista slicno nisu mogli napisati, pa da li su napisali?

Poenta svake je ista, no nema smisla svadjat se po forumu.
Gilles

#710 Re: Pitanje za vjernike

Post by Gilles »

lingvistika wrote:
Gilles wrote:@lingvistika

Poenta svake je ista, no nema smisla svadjat se po forumu.
ma ja ba, nek publika zove i glasa, ostalo ćemo se dogovoriti :)
zenicanin 1979

#711 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

U Kuranu pise:
# A kada je Musa rekao narodu svome: "Allah vam naređuje da zakoljete kravu", - oni upitaše: "Zbijaš li ti to s nama šalu?" - "Ne dao mi Allah da budem neznalica!" - reče on.

# "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kojih godina ona treba biti." - "On kaže" - odgovori on - "da ta krava ne smije biti ni stara ni mlada, nego između toga, srednje dobi, pa izvršite to što se od vas traži!"

# "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kakve boje treba biti." - "On poručuje" - odgovori on - "da ta krava treba biti jarkorumene boje, da se svidi onima koji je vide."

# "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime," - rekoše - "da nam objasni kakva još treba biti jer, nama krave izgledaju slične, a mi ćemo nju, ako Allah htjedne, sigurno pronaći."

# "On poručuje" - reče on - "da ta krava ne smije biti istrošena oranjem zemlje i natapanjem usjeva; treba biti bez mahane i bez ikakva biljega." - "E sad si je opisao kako treba!" - rekoše, pa je zaklaše, i jedva to učiniše.

# I kada ste jednog čovjeka ubili, pa se oko njega prepirati počeli - Allah je dao da iziđe na vidjelo ono što ste bili sakrili -

# Mi smo rekli: "Udarite ga jednim njezinim dijelom!" - i eto tako Allah vraća mrtve u život i pruža vam dokaze Svoje da biste shvatili.*

# Ali srca vaša su poslije toga postala tvrda, kao kamen su ili još tvrđa, a ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, a ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga, doista, i koje se od straha pred Allahom ruši. - A Allah motri na ono što radite.

Hajde neka neko protumaci ove recenice iz Kurana .Ove recenice su meni potpuno nepovezane.Prvo mi nije jasno zasto su klali kravu i zasto bas kravu.E onda odjednom ubijaju covjeka i prepiru se (nemam pojma zbog cega ali znam da je oko ubijenog covjeka)i sta bi sa kravom(gdje je poenta).Zatim nesto izlazi na vidjelo sto je bilo sakriveno ,a ne kaze se sta..I onda odjednom udaraju pretpostavljam mrtvaca jednim (neznam kojim) djelom necega (krave pretpostavljam ) da bi ozivio.Ja sam zaista citao i shvatao jako teske tekstove iz filozofije, logike, matematike, psihologije,atomske fizike ali ovo zaista ne mogu shvatiti.
Last edited by zenicanin 1979 on 20/12/2009 01:25, edited 1 time in total.
Nićifor

#712 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

zenicanin 1979 wrote:U Kuranu pise:
# A kada je Musa rekao narodu svome: "Allah vam naređuje da zakoljete kravu", - oni upitaše: "Zbijaš li ti to s nama šalu?" - "Ne dao mi Allah da budem neznalica!" - reče on.

# "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kojih godina ona treba biti." - "On kaže" - odgovori on - "da ta krava ne smije biti ni stara ni mlada, nego između toga, srednje dobi, pa izvršite to što se od vas traži!"

# "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kakve boje treba biti." - "On poručuje" - odgovori on - "da ta krava treba biti jarkorumene boje, da se svidi onima koji je vide."

# "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime," - rekoše - "da nam objasni kakva još treba biti jer, nama krave izgledaju slične, a mi ćemo nju, ako Allah htjedne, sigurno pronaći."

# "On poručuje" - reče on - "da ta krava ne smije biti istrošena oranjem zemlje i natapanjem usjeva; treba biti bez mahane i bez ikakva biljega." - "E sad si je opisao kako treba!" - rekoše, pa je zaklaše, i jedva to učiniše.

# I kada ste jednog čovjeka ubili, pa se oko njega prepirati počeli - Allah je dao da iziđe na vidjelo ono što ste bili sakrili -

# Mi smo rekli: "Udarite ga jednim njezinim dijelom!" - i eto tako Allah vraća mrtve u život i pruža vam dokaze Svoje da biste shvatili.*

# Ali srca vaša su poslije toga postala tvrda, kao kamen su ili još tvrđa, a ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, a ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga, doista, i koje se od straha pred Allahom ruši. - A Allah motri na ono što radite.

Hajde neka neko protumaci ove recenice iz Kurana .Ove recenice su meni potpuno nepovezane.Prvo mi nije jasno zasto su klali kravu i zasto bas kravu.E onda odjednom ubijaju covjeka i prepiru se (nemam pojma zbog cega ali znam da je oko ubijenog covjeka)i sta bi sa kravom(gdje je poenta).Zatim nesto izlazi na vidjelo sto je bilo sakriveno ,a ne kaze se sta..I onda odjednom udaraju pretpostavljam mrtvaca jednim (neznam kojim) djelom krave(pretpostavljam ) da bi ozivio.Ja sam zaista citao i shvatao jako teske tekstove iz filozofije, logike, matematike, psihologije,atomske fizike ali ovo zaista ne mogu shvatiti.
Možda nisi ni te tekstove shvatao, već samo tako misliš.
zenicanin 1979

#713 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Profesori na fakultetu su mislili da sam ih svatao dok sam desetke dobijao ali nebi sada o tome.Ako mozes objasni mi ti ove recenice iz Kurana..
Nićifor

#714 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

zenicanin 1979 wrote:Profesori na fakultetu su mislili da sam ih svatao dok sam desetke dobijao ali nebi sada o tome.Ako mozes objasni mi ti ove recenice iz Kurana..
Ja, eto kao slučajno si nam se pohvalio svojim desetkama sa fax-a. Samo zaboravljaš jedno, iako mi nije namjera da vrijeđam tvoju inteligenciju, jer te ne poznajem, da fakultet ne završavaju pametni, nego uporni. A i naučiti ono što je napisano (komentari Platona, Hegela, Veda itd. itd.) nije pamet a priori.
Nićifor

#715 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

zenicanin 1979 wrote:Profesori na fakultetu su mislili da sam ih svatao dok sam desetke dobijao ali nebi sada o tome.Ako mozes objasni mi ti ove recenice iz Kurana..
Dakle, objašnjenje ide ovako: Čovjek je ubijen, neki su htjeli sakriti njegove prave ubice, nastala je prepirka, pa su Musaa pitali da im Allah presudi. Tada je rečeno da trebaju zaklati kravu, i da ubijenog udare jednim njenim dijelom. Oni su postavljali pitanja kakva krava treba da bude otežavajući svoj položaj jer su tim činom smanjivali potencijalni broj podobnih životinja. Dakle krava je sredstvo, cilj je pronalazak pravog ubice, uzrok je ubistvo čovjeka, a posljedica rasprava koja se vodila i uputstvo za rješenje problema.
Agic Nurija

#716 Re: Pitanje za vjernike

Post by Agic Nurija »

Nićifor wrote:
Dakle, objašnjenje ide ovako: Čovjek je ubijen, neki su htjeli sakriti njegove prave ubice, nastala je prepirka, pa su Musaa pitali da im Allah presudi. Tada je rečeno da trebaju zaklati kravu, i da ubijenog udare jednim njenim dijelom. Oni su postavljali pitanja kakva krava treba da bude otežavajući svoj položaj jer su tim činom smanjivali potencijalni broj podobnih životinja. Dakle krava je sredstvo, cilj je pronalazak pravog ubice, uzrok je ubistvo čovjeka, a posljedica rasprava koja se vodila i uputstvo za rješenje problema.
Čitajući "tumačenje" jednog ubistva putem svetih tekstova i komentar "nićiforov" koji završava da je cilj "rješavanje problema.....", odjavljujem se sa ovog "odjeljenja". Za samo nekoliko minuta studiranja religije po čovjeku i na ovoj stranici interneta, vidim, po ko zna koji put u mom turobnom bivstvovanju, da čovjek, kad god otvori usta da raspravlja o "stvaranju ovog svijeta i smislu vječnog života poslije smrti", u njegovoom mozgu dođe do kratkog spoja i tada prestaje razmišljanje, izlaze samo rječi, što bi djeca rekla: slike nema, samo se neki nerazgovijetan šum čuje....!
Savjet: Pošumljavajte ovu planetu Zemlju, kako bi ispunili možda ne prvu, ali sigurno pravu božiju zapovijest......
BHF_Manijak

#717 Re: Pitanje za vjernike

Post by BHF_Manijak »

Agic Nurija wrote:
Čitajući "tumačenje" jednog ubistva putem svetih tekstova i komentar "nićiforov" koji završava da je cilj "rješavanje problema.....", odjavljujem se sa ovog "odjeljenja". Za samo nekoliko minuta studiranja religije po čovjeku i na ovoj stranici interneta, vidim, po ko zna koji put u mom turobnom bivstvovanju, da čovjek, kad god otvori usta da raspravlja o "stvaranju ovog svijeta i smislu vječnog života poslije smrti", u njegovoom mozgu dođe do kratkog spoja i tada prestaje razmišljanje, izlaze samo rječi, što bi djeca rekla: slike nema, samo se neki nerazgovijetan šum čuje....!
Savjet: Pošumljavajte ovu planetu Zemlju, kako bi ispunili možda ne prvu, ali sigurno pravu božiju zapovijest......
E jesi nasao gdje ces izucavati i studirati religiju,na forumu :lol: :lol: Svasta u danasnjem vaktu...Jos malo pocet ce ljudi fakultete preko foruma zavrsavati...Tebi druze moj da se uci o religiji,konkretno islamu, knjigu bi uzeo u sake ili sa nekim o tome razgovarao koje mnogo kompetentniji,a ne dosao na forum :wink: :wink:
andrija2007

#718 Re: Pitanje za vjernike

Post by andrija2007 »

E moj manijak, pitam se, šta ljudi intelegentni ko ti i ja, rade na vakim forumima.
zenicanin 1979

#719 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

BHF_Manijak wrote:
Agic Nurija wrote:
E jesi nasao gdje ces izucavati i studirati religiju,na forumu :lol: :lol: Svasta u danasnjem vaktu...Jos malo pocet ce ljudi fakultete preko foruma zavrsavati...Tebi druze moj da se uci o religiji,konkretno islamu, knjigu bi uzeo u sake ili sa nekim o tome razgovarao koje mnogo kompetentniji,a ne dosao na forum :wink: :wink:
A ko je to kompetentniji.Mnogi cak i vrhovne vjerske poglavare smatraju nekompetentnim,a i kako bi kada cuju kako ovi pricaju.Mozda da se obratimo hodzama po onim zatucanim selima.Nekome kao onaj sto je zavodio djevojcice od 12 godina i smatrao da je to normalno.Ili Cericu koji ga brani .Pricao sam i sa hodzom.ti ljudi nemaju blage veze o cemu pricaju.A osim toga ako Kuran koji je kao sto znamo napisana knjiga za sve ljude svijeta, dakle da ga svi razumiju ,zasto je onda nemoguce da ga shvataju ljudi sa foruma nego ga moze shvatiti samo nekolicina probrani.
zenicanin 1979

#720 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Nićifor wrote:
Kada bi to bilo tacno sto govoris, na sudu a i u policiji bi samo klali krave.
Ja stvarno neznam sta se sa pojedinim ljudima desava ,pa da pocnu izucavati stvari, kao sto su udaranje mrtvom zaklanom kravom mrtvo ljudsko bice da bi ozivilo.
Ovo gospodo nema nikakve veze sa mozgom.
HAVANA

#721 Re: Pitanje za vjernike

Post by HAVANA »

Ima li snijega?
Macak U Cizmama

#722 Re: Pitanje za vjernike

Post by Macak U Cizmama »

HAVANA wrote:Ima li snijega?
Ima. Proljece ! ... :lol:
vlaga

#723 Re: Pitanje za vjernike

Post by vlaga »

Evo nesto za razmisljanje "klipanu" koji je postavio ovu temu

BOG, ZLO I NEZGODNA PITANJA!

Univerzitetski profesor postavio je svojim studentima ovo pitanje:
«Je li Bog stvorio sve što postoji?»
Jedan student mu je smjelo odgovorio:
«Da, Bog je stvorio sve što postoji!»
«Bog je sve stvorio?» upita profesor još jednom.
«Da, profesore» odgovori student.

Profesor će potom: «Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao!»
Student je ostao šutke, a profesor je pun sebe konstatirao kako je još jednom dokazao da je ono što kršćani vjeruju zapravo mit.

Drugi je student podignuo ruku i pitao profesora smije li ga nešto pitati.
«Naravno» odgovori profesor.
Student ustane i reče: «Profesore, postoji li hladnoća?»
«Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?»
Studenti su se nasmijali na kolegino pitanje.
Mladić je odgovorio: «Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je odsustvo topline. Svako tijelo ili objekt prema proučavanju ima ili prijenosi energiju, a toplina je ono što čini da tijelo ima ili prijenosi energiju.
Apsolutna nula znači potpunu odsutnost topline, sve stvari postanu inertne i nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu riječ da opišemo kako se osjećamo ako nemamo toplinu.»

Student nastavi s pitanjem: «Profesore, postoji li tama?»
Profesor odgovori: «Naravno da postoji.»
Student će na to: «Opet ste u krivu, profesore, ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svjetla. Svjetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Newtonovom prizmom da pretvorimo bijelo svjetlo u mnoge boje i proučavati različite duljine svjetlosnih valova za svaku boju. Ne možemo mjeriti tamu. Najobičnija zraka svjetla može prodrijeti u svijet tame i prosvijetliti ju.
Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Mjerite količinu prisutnog svjetla. Nije li ovo točno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu što se događa kada nema svjetla.»
Na kraju, mladić upita: «Profesore, postoji li zlo?»
Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: «Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najčešće u svakodnevnim primjerima čovjekove nečovječnosti prema drugim ljudima... u zločinima i nasilju diljem svijeta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.»
Na to će student: «Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je jednostavno odsustvo vjere u Boga. Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam kojeg su ljudi stvorili da opišu odsutnost vjere u Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vjere i ljubavi koje postoje baš kao što postoje svjetlo i toplina. Zlo je posljedica onog što se dogodi kada u čovjekovom srcu nije prisutna Bogobojaznost. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu topline, ili poput tame koja se događa kada nema svjetla.»

Profesor je sjeo.
Mladić se zvao Albert Einstein.
Agic Nurija

#724 Re: Pitanje za vjernike

Post by Agic Nurija »

Pošto ne znam kako se ti zoveš osim što si se predstavio kao "vlaga", ne mogu ni znati ko nam je sad otkrio Einsteina, koji uostalom i nije bio posebno obdaren, ne kao njegova žena (Novosađanka), Milka, naše gore list, koju je Albert "pokradenu pamećom" otpustio u samostalan život i otišao u (svoju) Ameriku!
Uostalom, kraj tvoje priče je nedorečen, baš kao i svaka "priča o vjeri". Nisi nam mogao reči šta je to tvoj ajnštajn (ajnštajni) mogao, znao ili bio spreman da učini da bi se u ljudska srca i duše umjesto "hladnoće, tame i zla", povratila ljubav, što ti prevodiš (samovoljno) u termin "vjera u....) Koliko znam, cijeli život je "švabo" izigravao supermena i sve što je ostalo iza njega, jeste relativna teorija (nikada praktično dokazana!) o formuli na kojoj "svijet počiva"!
Gilles

#725 Re: Pitanje za vjernike

Post by Gilles »

@vlaga, sada si baš razbio sve njegove sumnje....ako ti ne odgovori to je sigurno zato što ide do prvog vjerskog objekta. Ako si ti vidio nešto specijalno u ovoj priči, ne mora značiti da će svi, a osim toga ko je Albert Einstein po pitanju religije? Niko, kao i svi mi ostali, tako da smo kompetenti pričati o tome isto kao i on.
Post Reply