sta si im predao...pa sta cekaju vise.... sad preko njih ide i ona auslaenderbehoerde...jesil nekad ranije zijancerio po DE
Viza za Njemacku
- vjesticanametli
#701 Re: Viza za Njemacku
sta si im predao...pa sta cekaju vise.... sad preko njih ide i ona auslaenderbehoerde...jesil nekad ranije zijancerio po DE
-
Facasplaca
#702 Re: Viza za Njemacku
2 sedmice se maximalno ceka ako si uredno predao dokumentaciju.enci10 wrote:pozzdrav svima zanima me koliko se dugo ceka radna viza za njemacku .ja sam predo 13 aprila 2016jos nemam nikakvog odgovora sve uredno sam predao..
- fidoremilienko
#703 Re: Viza za Njemacku
Sve zavisi šta je predao. Ako je plava karta onda ne traje dugo. Ako je u pitanju neki drugi posao (medicinski radnici i ostali), onda je moguće da se čeka i čitavih 3 mjeseca, što je i maksimalno. Nakon toga neki odgovor mora biti. Kod medicinskih radnika je još malo složenije jer između BH radnika, DEU poslodavca i Ambasade SR NJemačke u BiH, postoji i Agencija za rad i zapošljavanje BIH koja odobrava ili ne odobrava odlazak.
-
enci10
#704 Re: Viza za Njemacku
ma preddao sam za posao zidara i kraniste i dobio papire id njihovog Agentuer fur arbeit dozvolu na tri godine .i firma je njemacka i radni ugovor potpisao i dobru mi satnicu dali.ovo mi je prva viza za njemacku .
- Nogatrans
#705 Re: Viza za Njemacku
Koliko skontah ti si to sve u Ambasadu ovdje predao? I cekas sad ce evo dva mjeseca. Iskreno ja ne znam nikoga ko je cekao vise od mjesec i to je plafon. Ostali su dobijali za nekoliko dana.
- hrle1976
#706 Re: Viza za Njemacku
Ako si sve predao sto treba predati, a toliko dugo cekas onda je odgovor kod poslodavca. Da kod tebe ima nedostatak znao bi do sada, posto nisi nista cuo, sa 99% sigurnoscu mogu tvrditi da je nesto zakocilo kod poslodavca.
- Nogatrans
#707 Re: Viza za Njemacku
Kako mislis kod poslodavca? Akoje dobio vorabzustimmung onda je sve provjereno pa i visina plate.
Ja znam licno da je jedna osoba mjesec cekala na vizu ostali je sve u nekoliko dana.
Ja znam licno da je jedna osoba mjesec cekala na vizu ostali je sve u nekoliko dana.
- dildi
#708 Re: Viza za Njemacku
Ne obaziri se na hrle/zviz, on licno tvrdi da je napustio BiH jos prije 40 godina - tako da skontaj koliko je upoznat.Nogatrans wrote:Kako mislis kod poslodavca? Akoje dobio vorabzustimmung onda je sve provjereno pa i visina plate.
- friskyoreo
#709 Re: Viza za Njemacku
I njegova misija na forumu je da ubije ljude u pojam, da ne bi ko slucajno dosao u Dansku/EU.dildi wrote:Ne obaziri se na hrle/zviz, on licno tvrdi da je napustio BiH jos prije 40 godina - tako da skontaj koliko je upoznat.Nogatrans wrote:Kako mislis kod poslodavca? Akoje dobio vorabzustimmung onda je sve provjereno pa i visina plate.
- hrle1976
#710 Re: Viza za Njemacku
Ko daje posao se isto kontrolira, nije bas tako da se uzima novo zagotovo nesto sto pise na ugovoru. Kako bi se izbjegli "lazni" ugovori, ko biva ja cu ko fol tebe zaposliti, zato se gleda status poslodavca, da li on uopste moze to ponuditi sto nudi. Jer da tog nema svak bi mogao otvoriti granap i zaposliti 100 ljudi i svima na papiru dati sto je nuzno da dobiju radnu vizu odnosno da legalno zapocnu ziviti u Njemackoj.Nogatrans wrote:Kako mislis kod poslodavca? Akoje dobio vorabzustimmung onda je sve provjereno pa i visina plate.
Opet kazem, nije nuzno da je tako, ali da ima manjka sa njegove strane zno bi, a posto ceka i niko nista ga ne pita, moze biti da je negdje kod poslodavca zakocilo. Sasvim normalno u proceduri.
Nije nista strano u Njemackoj da imate slucaja gdje su ljudi "radili" za nekoga, on da platu ti mu je dva dana kasnje vratis natrag u gotovini, jer on je samo na taj nacin sa ugovorom osiguro tebi boravak u Njemackoj, a ti kod tetke radis negdje na crno i sta vec.
- Nogatrans
#711 Re: Viza za Njemacku
Ako ima raje da mi kaze koliko dugo su cekali na vorabzustimmung ? I jel iko dobio odbijenicu? I za koji posao su predavali? Pozz
- Nogatrans
#712 Re: Viza za Njemacku
Prijetelju to sve sto si ti naveo se provjerava u prvoj fazi u Bundesagentur für Arbeit. Ako oni izdaju Vorabzustimmung znaci da je provjera izvrsena po svim tackama. A on ako stvarno ceka dva mjeseca bi trebao da ih kontaktira. Tesko da poslodavac nekoga iz Bosne ceka 4 mjeseca ako ti nije rodbina.
- hrle1976
#713 Re: Viza za Njemacku
Nogatrans wrote:Prijetelju to sve sto si ti naveo se provjerava u prvoj fazi u Bundesagentur für Arbeit. Ako oni izdaju Vorabzustimmung znaci da je provjera izvrsena po svim tackama. A on ako stvarno ceka dva mjeseca bi trebao da ih kontaktira. Tesko da poslodavac nekoga iz Bosne ceka 4 mjeseca ako ti nije rodbina.
Ja ako dobro pamtim, a pamtim, od 2012 Vorabzustimmung ne izdaje se za blue card. I drugo Vorabzustimmung moze samo biti izdana ako nisi nikada prije zivio u Njemackoj. Ako je dobio privremeno rijesenje onda je Vorabzustimmung na papiru o Zulassungsbescheid. I po mom znanju Vorabzustimmung se vise ne izdaje kod Agentur für Arbeit. Medjutim i da ima u ruci Vorabzustimmung ako je poslodavac promjenio misljenje poslje izdavanja Vorabzustimmung, a nije rekao radniku, onda ce to radnik saznati preko oficielnih kanala u periodu od tri do sest mjeseci. Jer oni ce samo poslati rijesenje da zahtjev na osnovu tog poslodavca je odbijen iz razlogloga..., doslovice infomativno, jer racunaju da je radniku poslodavac vec prenjeo vrijest o raskidu ugovora, a uostalom to nije duznost organa da obavjeste radnika o raskidu ugovora.
Po mojoj ocijeni moze biti samo
1: da nesto koci kod poslodavca
2: da je poslodavac raskino ugovor
3: da je prije bio u njemackoj te se tretira pod posebnim statusom npr. kaznjavan i sl.
Da su izgibili zahtjev i papire ne znam, nije za iskljuciti ali jako nevjerovatno.
- vjesticanametli
#714 Re: Viza za Njemacku
izgube se ovako neke informacije dok vi nagaĐŽate...... evo ceka poslodavac mog muza u HH a nit mu je rod ni pomozi bog
-
enci10
#715 Re: Viza za Njemacku
sta ako sam kaznjavan prije u njemackoj zbog rada na crno i protjeran .postojil mogucnost sad da se viza dobije ako uredno dobijem sve papire od arbeitsamta i firme..ja sam to vec sve dobio i predao i pasos mi je jos u ambasadi od 13 04 2016 nema jos nikakvog odgovora za vizu ..zovem ji svake sedmice ..samo kazu vas zahtjev se nalazi uredno u obradi strpite se...neznam vise sta
- vjesticanametli
#716 Re: Viza za Njemacku
pa pitah ja jesil zijancerio....vidis da jesi 
- Nogatrans
#717 Re: Viza za Njemacku
Cekat ce te jedan period ali 4 mjeseca ili vise resko. Znaju da je to procedura i naravno da ce cekati al realno sve se zavrsi u nekih dva mjseca plafon.vjesticanametli wrote:hajte ba malo ohanite s teme .......sta je moglo biti bla bla
izgube se ovako neke informacije dok vi nagaĐŽate...... evo ceka poslodavac mog muza u HH a nit mu je rod ni pomozi bog
- Nogatrans
#718 Re: Viza za Njemacku
Ako si uhvacen za rad na crno mislim da je 5 godina kazna za ulazak u Shengen zemlje.enci10 wrote:sta ako sam kaznjavan prije u njemackoj zbog rada na crno i protjeran .postojil mogucnost sad da se viza dobije ako uredno dobijem sve papire od arbeitsamta i firme..ja sam to vec sve dobio i predao i pasos mi je jos u ambasadi od 13 04 2016 nema jos nikakvog odgovora za vizu ..zovem ji svake sedmice ..samo kazu vas zahtjev se nalazi uredno u obradi strpite se...neznam vise sta
-
enci10
#719 Re: Viza za Njemacku
i sta sad.. koliko se ceka ..odgovor znal iko..
-
enci10
#720 Re: Viza za Njemacku
ma nemam nikakvu zabranu sad sam bio u martu u njemackoj..
- Nogatrans
#721 Re: Viza za Njemacku
Koje godine si uhvacen?
- All Apologies
#723 Re: Viza za Njemacku
Pa ti rece da ti je to prva viza za Njemacku.
Evo sa stranice ambasade:
Posebni slučajevi: (Ako ste već imali boravišnu dozvolu za Njemačku ili ste predavali zahtjev za azil):
Ured za strance
Vaš poslodavac mora predočiti slijedeće dokumente u nadležnom uredu za strance
- obavezujuću ponudu za radno mjesto ili već potpisan Ugovor o radu u originalu
- izvod iz trgovinskog registra preduzeća
- podatke o Vašim prijašnjim boravcima i mjestima boravaka
- slijedeći podaci o Vama moraju biti predočeni: potpuno ime i prezime (kao u pasošu),
datum i mjesto rođenja, državljanstvo, trenutno mjesto boravka
Nadam se da je tvoj poslodavac imao i predao sve te podatke. Ako nije mozda sada sve to provjeravaju. Inace po ovom novom zakonu kako je vecina ako posjeduju suglasnost dobiju vizu isti dan ili u roku par dana. Mozda je kod tebe duze radi tog prijasnjeg boravka.
Preporucujem ti da se ukljucis u facebook grupu IUSNJ EU NON INFO pa tamo pitas, ljudi su u sve upuceni pa naci ce se neko ko ce ti pomoci. )Sugestija: Kad postavljas pitanje navedi sve sto je bitno jer u prvom postu izostavio si bitne stavke.)
Evo sa stranice ambasade:
Posebni slučajevi: (Ako ste već imali boravišnu dozvolu za Njemačku ili ste predavali zahtjev za azil):
Ured za strance
Vaš poslodavac mora predočiti slijedeće dokumente u nadležnom uredu za strance
- obavezujuću ponudu za radno mjesto ili već potpisan Ugovor o radu u originalu
- izvod iz trgovinskog registra preduzeća
- podatke o Vašim prijašnjim boravcima i mjestima boravaka
- slijedeći podaci o Vama moraju biti predočeni: potpuno ime i prezime (kao u pasošu),
datum i mjesto rođenja, državljanstvo, trenutno mjesto boravka
Nadam se da je tvoj poslodavac imao i predao sve te podatke. Ako nije mozda sada sve to provjeravaju. Inace po ovom novom zakonu kako je vecina ako posjeduju suglasnost dobiju vizu isti dan ili u roku par dana. Mozda je kod tebe duze radi tog prijasnjeg boravka.
Preporucujem ti da se ukljucis u facebook grupu IUSNJ EU NON INFO pa tamo pitas, ljudi su u sve upuceni pa naci ce se neko ko ce ti pomoci. )Sugestija: Kad postavljas pitanje navedi sve sto je bitno jer u prvom postu izostavio si bitne stavke.)
-
samira183
#724 Re: Viza za Njemacku
Ja se ljudi samo nerviram... evo majka mi prica neki "rodjak" otisao ko njegovatelj tamo, i odma sa sobom poveo curu, vjencali se bukvalno 6 dana prije odlaska, i evo vec su oboje tamo 7 mjeseci, jednom dolazili na par dana... on imao ono sve sredjeno, dobio vizu, imao ugovor, a ona nije imala nista.. haman ko turista otisla il sta vec??.. na osnovu cega ti ljudi odu ? stvarno slusam takve price, i svjedok sam da odu odmah zajedno partneri i nekako izbjegnu ono klasicno spajanje porodice..da li oni zapravo urade neke malverzacije, zaobidju zakon ne znam... a mene to bas zanima jer stvarno ne bih ni ja voljela da se vjencam i odem odma, pa nakon pola godine da mi dragi dodje..

- Bluemore
#725 Re: Viza za Njemacku
koja je struka u pitanju?vjesticanametli wrote:hajte ba malo ohanite s teme .......sta je moglo biti bla bla