Masinski fakultet Sarajevo?
- Hemera
#701 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
pogledaj i druge mašinske fakultete nemoj samo sarajevo 
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#702 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Pogledaj, ali ti je sarajevski najbolji...
- P308
#703 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Tako je!JOINT_1921 wrote:Pogledaj, ali ti je sarajevski najbolji...
-
lucatoni05
#704 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Mozete li mi reci kako sa šestarom nacrtati ovo:

- glas_jace
#705 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
JOINT_1921 wrote:Pogledaj, ali ti je sarajevski najbolji...
Jesi ti bio na svim ostalim masinskim fakultetima u BiH pa znas da je ovaj u Sarajevu najbolji ?
http://mf.unibl.org/ Banja Luka
http://www.fsr.ba/ Mostar
http://mf.unmo.ba/ Mostar
http://www.mf.unze.ba/ Zenica
http://www.mf.untz.ba/ Tuzla
http://www.ues.rs.ba/lat/masinski-fakultet Istocno Sarajevo
Last edited by glas_jace on 11/12/2013 12:25, edited 2 times in total.
- newlevel
#706 Re: AW: Masinski fakultet Sarajevo?
Ti si sigurno na Dzemal Bijediću ?glas_jace wrote:JOINT_1921 wrote:Pogledaj, ali ti je sarajevski najbolji...
Jesi ti bio na svim ostalim masinskim fakultetima u BiH pa znas da je ovaj u Sarajevu najbolji ?
Sent from my Nokia 3310
- glas_jace
#707 Re: AW: Masinski fakultet Sarajevo?
Ne,nisam uopce studirao mašinstvo/strojarstvo,jesam jedan drugi tehnički fakultet,i znam da su svi otprilike na javnim sveucilistima/univerzitetima jednako teski,neces niti jedan lagano zavrsitinewlevel wrote:Ti si sigurno na Dzemal Bijediću ?glas_jace wrote:JOINT_1921 wrote:Pogledaj, ali ti je sarajevski najbolji...
Sent from my Nokia 3310
- newlevel
#708 Re: AW: Masinski fakultet Sarajevo?
Da, neces ni jedan lagano zavrsiti. Ali ne mozes mi reci da je masinstvo na dzemal bijedicu, u rangu kao u Sarajevu. Ono u Mostaru masinstvo je smijesno (govorim za masinstvo na istocnoj strani). Porazgovaraj s par njih koji su u Mostaru zavrsili, pa ako imas priliku porazgovaraj s nekima kome su ti inzinjeri s dzemal bijedica bili radne kolege u firmi, to ce ti biti kljucan parametar da sve zakljucis.glas_jace wrote:Ne,nisam uopce studirao mašinstvo/strojarstvo,jesam jedan drugi tehnički fakultet,i znam da su svi otprilike na javnim sveucilistima/univerzitetima jednako teski,neces niti jedan lagano zavrsitinewlevel wrote:Ti si sigurno na Dzemal Bijediću ?glas_jace wrote:
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
- glas_jace
#709 Re: AW: Masinski fakultet Sarajevo?
imama par prijatelja sto studiraju,neki su otisli na master u sarajevo,zbog smjera energetika,ako se ne varam,a neki su otisli na sveuciliste,taj faks je u krizi,malo studenata,nemaju novaca dovoljno..a nije sad neki klasni fakultet,ali se treba pomuciti da ga se zavrsinewlevel wrote:
Da, neces ni jedan lagano zavrsiti. Ali ne mozes mi reci da je masinstvo na dzemal bijedicu, u rangu kao u Sarajevu. Ono u Mostaru masinstvo je smijesno (govorim za masinstvo na istocnoj strani). Porazgovaraj s par njih koji su u Mostaru zavrsili, pa ako imas priliku porazgovaraj s nekima kome su ti inzinjeri s dzemal bijedica bili radne kolege u firmi, to ce ti biti kljucan parametar da sve zakljucis.
Sent from my Nokia 3310
eto nije mozda na dzemalu ranga ko u sarajevo,ali ne mozes ni ti meni reci da je to masinstvo bolje nego u mostaru(sveuciliste),banja luci,zenici,tuzli,i.sarajevu
ja ti kazem,sve ti je to u pet deka,ko hoce ucit,on ce postat strucnjak,ma bilo gdje da studira
-
AMMMeRRR
#710 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Zadnja recenica sve kaze...ko hoce naucit ce..glas_jace wrote:imama par prijatelja sto studiraju,neki su otisli na master u sarajevo,zbog smjera energetika,ako se ne varam,a neki su otisli na sveuciliste,taj faks je u krizi,malo studenata,nemaju novaca dovoljno..a nije sad neki klasni fakultet,ali se treba pomuciti da ga se zavrsinewlevel wrote:
Da, neces ni jedan lagano zavrsiti. Ali ne mozes mi reci da je masinstvo na dzemal bijedicu, u rangu kao u Sarajevu. Ono u Mostaru masinstvo je smijesno (govorim za masinstvo na istocnoj strani). Porazgovaraj s par njih koji su u Mostaru zavrsili, pa ako imas priliku porazgovaraj s nekima kome su ti inzinjeri s dzemal bijedica bili radne kolege u firmi, to ce ti biti kljucan parametar da sve zakljucis.
Sent from my Nokia 3310
eto nije mozda na dzemalu ranga ko u sarajevo,ali ne mozes ni ti meni reci da je to masinstvo bolje nego u mostaru(sveuciliste),banja luci,zenici,tuzli,i.sarajevu
ja ti kazem,sve ti je to u pet deka,ko hoce ucit,on ce postat strucnjak,ma bilo gdje da studira
-
lucatoni05
#711 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
lucatoni05 wrote:Mozete li mi reci kako sa šestarom nacrtati ovo:
Itko?
- glas_jace
#712 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
klasicni 3Dlucatoni05 wrote:lucatoni05 wrote:Mozete li mi reci kako sa šestarom nacrtati ovo:
Itko?
uzmi krivuljare i zavrsi to
bez problema
-
lucatoni05
#713 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Kupio sam u setu 3 krivuljara:
1. 12-1/2
2. 6-1/2
3. 5-1/4
ali ni sa jednim ne uspijevam nacrtati ovo ili ne znam dobro rukovati sa krivuljarima jer se prvi put susrecem sa njima ili mi treba neki drugaciji krivuljar
1. 12-1/2
2. 6-1/2
3. 5-1/4
ali ni sa jednim ne uspijevam nacrtati ovo ili ne znam dobro rukovati sa krivuljarima jer se prvi put susrecem sa njima ili mi treba neki drugaciji krivuljar
- vješalica
#714 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Jesi li dobro nacrtao po mjerama uopće?
Pomakni od mjere 20 još desno sa trokutovima,i vertikalno 15 da nađeš centar ovog kruga koji je 10 i još 15 do kraja.
Pa onda nacrtaj po četvrtinu kruga,ko da je to toliki problem.
Pomakni od mjere 20 još desno sa trokutovima,i vertikalno 15 da nađeš centar ovog kruga koji je 10 i još 15 do kraja.
Pa onda nacrtaj po četvrtinu kruga,ko da je to toliki problem.
- stakasa
#715 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ako uspijes - zabrini se. Jedno je sigurno, nikad ti u zivotu nece zatrebatlucatoni05 wrote:Kupio sam u setu 3 krivuljara:
1. 12-1/2
2. 6-1/2
3. 5-1/4
-
AMMMeRRR
#716 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Al bas nikadstakasa wrote:Ako uspijes - zabrini se. Jedno je sigurno, nikad ti u zivotu nece zatrebatlucatoni05 wrote:Kupio sam u setu 3 krivuljara:
1. 12-1/2
2. 6-1/2
3. 5-1/4
- ovo_malo_duse
#717 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Sta se sine patis i ko te tjera da to sestarom nacrtas posalji ga u PM na kvadrat..glas_jace wrote:klasicni 3Dlucatoni05 wrote:lucatoni05 wrote:Mozete li mi reci kako sa šestarom nacrtati ovo:
Itko?
uzmi krivuljare i zavrsi to
bez problema
Kazi mu to je prevazidjeno...Kao i vadzenje korijena napamet.
Ima spravica pritisnes dugme i izracuna...U ovom slucaju nacrta...
Kad vidim cime pate djecu dodze mi da idem u bascu otkpavat artiljeriju..
- Platformas
#718 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Sigurno si u Tz?lucatoni05 wrote:Mozete li mi reci kako sa šestarom nacrtati ovo:
Konstruises elipsu i onda se spoji sestarom, ako si u Tz, morao si kod Mustafica naucit
@ovo_malo_duse
kaze asistent "ako ne znas rucno, neces znati ni u auto kedu"
- vješalica
#719 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Nacrtaj u CAD-u pa precrtaj 
- ovo_malo_duse
#720 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Bio sam i ja student kod takvih "asistenata". I sve crtao olovkom i rapidografima...
Kad sam ja studirao u AutoCad si mogao povuci liniju i otci skuhat kahvu i popiti je dok ACAD zavrsi.
Danas se vise ni ACAD u ozbiljnim kompanijama ne koristi.
3D CAD programi tipa INVETOR, NX, SOLID WORKS, CATIA u kojima modeliras stvarni komad i programi sami crtaju projekcije, djeca u osnovnoj skoli mogu da crtaju. Niko vise nigdje u svijetu ne pati djecu osim kod nas i mozda u africi u drzavama ala Zimbabwe.
Nije tu problem vise ni do skolskog plana i programa nego do NESPOSOBNIH PROFESORA psihopata tipa Nedzad Repcic i tzv assistenata (mozda je sad i profesor) tipa Muminovic, koji su zasjeli u fotlje drze katedre a koji su obicni plagijatori i nesposobnjakovici i nebi trebali da prinjuse skolskoj ustanovi a ne da uce studente.
Uh...petak a nasikira se bezzze ..
Kad sam ja studirao u AutoCad si mogao povuci liniju i otci skuhat kahvu i popiti je dok ACAD zavrsi.
Danas se vise ni ACAD u ozbiljnim kompanijama ne koristi.
3D CAD programi tipa INVETOR, NX, SOLID WORKS, CATIA u kojima modeliras stvarni komad i programi sami crtaju projekcije, djeca u osnovnoj skoli mogu da crtaju. Niko vise nigdje u svijetu ne pati djecu osim kod nas i mozda u africi u drzavama ala Zimbabwe.
Nije tu problem vise ni do skolskog plana i programa nego do NESPOSOBNIH PROFESORA psihopata tipa Nedzad Repcic i tzv assistenata (mozda je sad i profesor) tipa Muminovic, koji su zasjeli u fotlje drze katedre a koji su obicni plagijatori i nesposobnjakovici i nebi trebali da prinjuse skolskoj ustanovi a ne da uce studente.
Uh...petak a nasikira se bezzze ..
- Platformas
#721 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Pa dobro, nije da se sve rucno crta. Na tehnickoj dokumentaciji se svi graficki crtaju rucno, kasnije dodje konstruisanje racunarom, pa dodju CAD sistemi gdje se iskljucivo radi CATIA. Ali eto, vole da muce na prvoj godini.
Bezveze je i sto se graficki iz tehnicke rucno crtaju, jer bude bas opterecenje a potpuno bespotrebno, ko jos crta rucno
ali eto... Radi se onako kako su radili i profesori kad su studirali, ne ide se u korak sa vremenom a i imam osjecaj da je vise cilj namuciti studenta nego ga nauciti.
Bezveze je i sto se graficki iz tehnicke rucno crtaju, jer bude bas opterecenje a potpuno bespotrebno, ko jos crta rucno
Last edited by Platformas on 13/12/2013 11:27, edited 1 time in total.
- Sampion_1921
#722 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Apsolutno se slazem... Repcic je jedna katastrofa i covjek sa psihickim problemima... Muminovic napaceni hadalj... Covjeka sam fino zamolio da sa svojim laptopom dolazim na vjezbe Catia-e, necu smetati, necu nista, jer na mom smijeru nisam imao taj predmet... Kaze ne moze, nije ovo pijaca, i ostali ce studenti to odmah htjeti (eto sve lete da slusaju dodatne predmete), ugl. seljacki izgovori... A dobro si rekao, zasjeli, plagijatori i nesposobnjakovici sa seoskim prevarantskim fazonima otimanja para...
- ovo_malo_duse
#723 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Hehhehe . Koji pacenik...Znas zasto ti nije dozvolio..BOJI SE TIPSampion_1921 wrote:Apsolutno se slazem... Repcic je jedna katastrofa i covjek sa psihickim problemima... Muminovic napaceni hadalj... Covjeka sam fino zamolio da sa svojim laptopom dolazim na vjezbe Catia-e, necu smetati, necu nista, jer na mom smijeru nisam imao taj predmet... Kaze ne moze, nije ovo pijaca, i ostali ce studenti to odmah htjeti (eto sve lete da slusaju dodatne predmete), ugl. seljacki izgovori... A dobro si rekao, zasjeli, plagijatori i nesposobnjakovici sa seoskim prevarantskim fazonima otimanja para...
Sjecam se jednom prilikom Muminovic pise vjezbu na tabli (rijesenje) i momak iz moje klasse
(definitivno najpametnji od nas) ustaje i kaze mu imas gresku, ovaj se izgubio...Umjesto da ispravi gresku, psihopata napade momka i znam pouzdano da ga je obarao na pismenom bar 3 puta zbog toga.
-
lucatoni05
#724 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Mozda sam postao naporan, ali evo sad pokusavam nacrtati neke projekcije iz 2D u 3D, pa ako vam nije problem da mi provjerite da li sam dobro uradio ovo:

I ovu nisam zavrsio jer ne znam gdje ide ova kosina prikazana na nacrtu i ne znam da li je ovo sto sam uradio uopce dobro.

Pa ako vam nije problem da u paintu ispravite greske ili da ugrubo samo nacrtate kako bi trebalo ici.
Hvala vam na pomoci

I ovu nisam zavrsio jer ne znam gdje ide ova kosina prikazana na nacrtu i ne znam da li je ovo sto sam uradio uopce dobro.

Pa ako vam nije problem da u paintu ispravite greske ili da ugrubo samo nacrtate kako bi trebalo ici.
Hvala vam na pomoci
-
Inman
#725 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Vidim da vas ima dosta koji studirate ili ste studirali na maš. fakultetu, pa ako možete da mi napišete malo o predmetima i prof. na prvoj godini. Koji su najlakši, a koji najteži predmeti? Kakva je prof. Dunja (predaje elastostatiku)? Je li teško položiti? I rekli su mi da ne idem na uvid kod prof. Damira koji predaje materijale, jer kao ne voli to i onda obara poslije? Je li to istina?