Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sistem

#701 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

@dozeru, morao sam pitati, jer mi je prica o adamu i evi jednako nevjerovatna kao ona o odinu.
ali vidim da trazis interpretaciju od strane vjernika, pa se povlacim :-)
frla

#702 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

madner wrote:Zar je ikad ista drugo radio?
Svjestan je da sa svojim znanjem niju u stanju da parira, pa pokusava da to nadomjesti slikama i floskulama.
Da budem iskren nisam ni siguran da je u stanju da svati tudje argumente, a to je preduslov da argumentira.
http://www.madner.com/
nowhere man

#703 Re: Pitanje ateistima

Post by nowhere man »

KatarinaKosaca wrote: Izvini što ću se ja upetljati, jer nisam ni vjernik, a i ne znam odgovor na pitanje. Samo, mislim da mi, ateisti, ponekad bezobrazno racionalno tražimo odgovore na neka pitanja kojima vjera ili vjernici imaju potpuno drugačiji pristup, Kad sam jednu osobu blisku meni, katoličkog vjernika ispitivala kako to da je djevica Marija bila djevica, a imala je muža, pa je onda rodila, a taj muž nije bio Isusov biološki otac, jednostavno su mi odgovorili... vjera. Dakle, nekada postoje ono što se ateistima čini nelogičnosti, ali to je vjerovanje i njihovo pravo da ne traže materijalan i racionalan odgovor.
Definitivno se slazem. Sam cesto upadam u takve zamke. Svima nam fali skromnosti.
Dozer

#704 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

@Sistem
Ma moze interpretacija od bilo koga, naravno. Ovo je mjesto za razmjenu misljenja, valjda? :)

Naravno da bi i interpretacija od strane vjernika dobro dosla, ali nekoga ko zaista ima toliku sirinu da se moze upustiti u jednu takvu pricu bez da upadne u nekakvu "vatru" braneci svoje, odnosno svoju religiju.
Last edited by Dozer on 28/04/2009 14:14, edited 1 time in total.
frla

#705 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

nowhere man wrote:
KatarinaKosaca wrote: Izvini što ću se ja upetljati, jer nisam ni vjernik, a i ne znam odgovor na pitanje. Samo, mislim da mi, ateisti, ponekad bezobrazno racionalno tražimo odgovore na neka pitanja kojima vjera ili vjernici imaju potpuno drugačiji pristup, Kad sam jednu osobu blisku meni, katoličkog vjernika ispitivala kako to da je djevica Marija bila djevica, a imala je muža, pa je onda rodila, a taj muž nije bio Isusov biološki otac, jednostavno su mi odgovorili... vjera. Dakle, nekada postoje ono što se ateistima čini nelogičnosti, ali to je vjerovanje i njihovo pravo da ne traže materijalan i racionalan odgovor.
Definitivno se slazem. Sam cesto upadam u takve zamke. Svima nam fali skromnosti.
I meni se je ovo svidjelo mogu ti reči ...
sistem

#706 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

nowhere man wrote:
bas sam malo pregledao teme sa religije i, u nasu odbranu :oops: , imam reci da se nevjernici ne petljaju u cisto vjerske teme. to je taj prostor gdje treba apsolutno postovati tudju vjeru. no ovo gdje nekad bude sukoba / nekad interesantnih rasprava, to je kad se racionalnim pristupom zeli dokazati vjera, ili zabluda nevjere. tad se nude naucni dokazi, insistira na naucnom pristupu i logici, da bi uglavnom zavrsilo ruzno, onda kad se ispostavi da taj pristup ide iskljucivo na ruku nevjernicima, nikako vjernicima.

naglasavam - vecina vjernika & nevjernika ne haje za te price. pogledaj - nas je petnaestak na tih pet-sest tema, pa se danima ludo zabavljamo :oops:
Dozer

#707 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Slazem se i ja sa Katarinom, pogotovo jer ovo jeste cinjenica.
Ali onda, s druge strane imamo religije koje nam, pogotovo u danasnje vrijeme, pokusavaju nametnuti sve te iracionalne stvari, bez obzira o kojoj se religiji radi jer u svakoj ima nelogicnih stvari poput ove navedene o djevici Mariji, kao jedinih validnih i vrijednih stvari u zivotu, nekih pravila po kojima bismo svi trebali zivjeti i ponasati se.
I mislim da upravo zato i postoji taj nekakav sukob racionalnog i iracionalnog ili materijalnog i imaginarnog tj. apstraktnog.
frla

#708 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Nekad je lakše čitav dan raditi na polju riže ... nego sa nekim razgovarati pola sata ... :roll:

Image
Last edited by frla on 28/04/2009 14:34, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#709 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Frla izgleda da si se ti mentalno pripremio za Banovice sa obzirom da si poceo spamati teme.
Samo prije nego sto te banuju mozes li napokon odgovoriti kako je bog nastao, to jest kako je iz nule nastala jedinica(onanko kako to ti opisujes, sta god da znacilo)

Samo nemoj citirati kuran ili pisati neke mudrosti kako se fundamenti vjere ne smiju postavljati u pitanje nego iznesi tvoje misljenje.
nosara

#710 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:Frla izgleda da si se ti mentalno pripremio za Banovice sa obzirom da si poceo spamati teme.
Samo prije nego sto te banuju mozes li napokon odgovoriti kako je bog nastao, to jest kako je iz nule nastala jedinica(onanko kako to ti opisujes, sta god da znacilo)

Samo nemoj citirati kuran ili pisati neke mudrosti kako se fundamenti vjere ne smiju postavljati u pitanje nego iznesi tvoje misljenje.
Vidis da plijevi... :D Dodji sutra... :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#711 Re: Pitanje ateistima

Post by KatarinaKosaca »

Došao nosara da sa svojim sms upadicama i ponekim smailom upropasti temu.
arzuhal

#712 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

@Optimuse

Što si uporan? Ne zbog frle, nego zbog svojih pitanja. Ti možeš sasvim slobodno reći da ne postoji duhovni svijet jer ga ti svojim čulima (kao i svaki drugi insan) ne dohvaćaš. Tamam. Možeš reći da ti nije jasno da je mogao biti Bog prije svega i da će On opet biti nakon svega, jer tvoj ratio (što znači mjera) to ne može nikako da pojmi ili da odmjeri. Tamam. Možeš reći i to da su naši tjelesni senzori i naš kategorijalni aparat najbolji u cijelom univerzumu i da, sve ono što mi njima ne dohvaćamo, i ne postoji i da nije dokazivo. Tamam. Možeš reći da sva naša tehnologija kojom ispitujemo ono vidljivo, materijalno, ne dohvaća neke tamo duhovne stvari koje se u vjeri spominju. Opet tamam. I što će ti onda ta pitanja?
Optimus Prime

#713 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

NIN wrote:
Ako stvarno nema mjesta diskusiji na ovu temu onda mi nije jasno sta ljudi koji misle ovako uopste traze na ovakvim temama. Oni bi da preispituju, dovode u pitanje, vode se odredjenom logikom da bi se naposlijetku, kada bi se njihov svjetonazor nasao na meti potpuno identicne logike, jednostavno povukli sa isprikom kako o tome ne mjesta u diskusiji!? To meni izgleda zaista licemjerno i kukavicki. Otvoreno dovoditi moj svjetonazor u pitanje i pritom istodobno ne davati nimalo mjesta pitanjima potpuno iste prirode da bi se tvoj svjetonazor preispitao na identican nacin?

NOMA - jedino sto religija i nauka mogu zajednicko imati je vrsta koju smo nazvali Homo sapiens*. Sve ostalo je svjetlosnim godinama udaljeno jedno od drugog.

* Takodjer, jedina vrsta na planeti koja ima i religiju i nauku je upravo Homo sapiens.
:thumbup: Svaka ti dala!
frla

#714 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

"Pametni ljudi" koji misle da su pametni a u stvari su glupi su glavni i njima je odlican "glup" sistem (ne)razumjevanja i poimanja stvari i pojava ...
Last edited by frla on 28/04/2009 14:57, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#715 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote:@Optimuse

Što si uporan? Ne zbog frle, nego zbog svojih pitanja. Ti možeš sasvim slobodno reći da ne postoji duhovni svijet jer ga ti svojim čulima (kao i svaki drugi insan) ne dohvaćaš. Tamam. Možeš reći da ti nije jasno da je mogao biti Bog prije svega i da će On opet biti nakon svega, jer tvoj ratio (što znači mjera) to ne može nikako da pojmi ili da odmjeri. Tamam. Možeš reći i to da su naši tjelesni senzori i naš kategorijalni aparat najbolji u cijelom univerzumu i da, sve ono što mi njima ne dohvaćamo, i ne postoji i da nije dokazivo. Tamam. Možeš reći da sva naša tehnologija kojom ispitujemo ono vidljivo, materijalno, ne dohvaća neke tamo duhovne stvari koje se u vjeri spominju. Opet tamam. I što će ti onda ta pitanja?
Pa eto igram se malo macke i misa sa Frlom koristeci se njegovom logikom preispitivanja inicijalnih uzroka, racionalno objasnjivih stvari.

Da bi se nekih ljudi otarasio jednostavno se moras spustiti na njihov nivo koristeci se istim oruzjem.
Mislim da sam na dobrom putu jer ocekujem da se ili povuce iz diskusije ili da ga banuju zbag spamanja .
A onda ce mo se raspravljati malo konstruktivnije.
Last edited by Optimus Prime on 28/04/2009 15:00, edited 1 time in total.
nosara

#716 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

Cro-dom wrote:
Optimus Prime wrote:Frla izgleda da si se ti mentalno pripremio za Banovice sa obzirom da si poceo spamati teme.

Ljudima nije dano da razumiju neke stvari. Kao čovjek moraš najprije znati da si malen, slab i da ne razumiješ i ne možeš razumijeti neke stvari. Bog nije nastao u tome i je kvaka cijele priče. Bog jest, i Bog postoji. On je bit i bitak svega. Ljudi često nailaze upravo na to pitanje: "Tko je stvorio Boga?". Ali malo ih shvaća da je to pitanje besmisleno kao što je besmisleno pitanje :"Kojeg je mirisa plava boja?".
Opet, nema besmislenih i glupih pitanja, ima samo besmislenih i glupih odgovora... :D

Prvi post, pa odma' kandidat... :lol:

Odgovori mi kako, prema tebi, korespondiraju katolicanstvo i islam...? Sta je, uopce, prava vjera...?
Onda to objasni istocnjaku... :-)
sistem

#717 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

Cro-dom wrote:

Ljudima nije dano da razumiju neke stvari. Kao čovjek moraš najprije znati da si malen, slab i da ne razumiješ i ne možeš razumijeti neke stvari. Bog nije nastao u tome i je kvaka cijele priče. Bog jest, i Bog postoji. On je bit i bitak svega. Ljudi često nailaze upravo na to pitanje: "Tko je stvorio Boga?". Ali malo ih shvaća da je to pitanje besmisleno kao što je besmisleno pitanje :"Kojeg je mirisa plava boja?".
to pitanje nije besmisleno, jer postoji odgovor - boja nema to svojstvo. i to je odgovor.
na pitanje 'ko je stvorio boga' mozes dati odgovor - niko, ne znam, nemam pojma, stvaralac bogova, itd.

@arzuhal, frla je ovdje proganjao neke ucene glave :oops: sa pitanjem "kako ni iz ceg da nastane nesto?" dok mu se cinilo da to pitanje ide njemu na ruku. kad se isto pitanje okrenulo protiv njega, onda je poceo odgovarati slikicama zeka, rize i pokojim dvorijecnim komentarom.
frla

#718 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote: Pa eto igram se malo macke i misa sa Frlom koristeci se njegovom logikom preispitivanja inicijalnih uzroka, racionalno objasnjivih stvari.

Da bi se nekih ljudi otarasio jednostavno se moras spustiti na njihov nivo koristeci se istim oruzjem.
Prvo, ti kako maloljetnik se možeš igrati samo nekim svojim vršnjakom ali ne i sa odraslim ljudima.
Tvoj nick: http://images.google.ba/images?hl=bs&um ... imus+Prime sve govori o tebi.
Bilo lijepo i kulturno od tebe da pustiš odrasle da mirno razgovaraju prije nego što te banuju ...
Optimus Prime

#719 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Cro-dom wrote:

Ja sam gore napisao da ne postoje nebulozna pitanja ako su sintakticki ili semanticki ispravna.

Pitanje "TKO JE STVORIO BOGA" Je i sintakticki i semanticki ispravno?
nosara

#720 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

Cro-dom wrote: Ljudima nije dano da razumiju neke stvari. Kao čovjek moraš najprije znati da si malen, slab i da ne razumiješ i ne možeš razumijeti neke stvari. Bog nije nastao u tome i je kvaka cijele priče. Bog jest, i Bog postoji. On je bit i bitak svega. Ljudi često nailaze upravo na to pitanje: "Tko je stvorio Boga?". Ali malo ih shvaća da je to pitanje besmisleno kao što je besmisleno pitanje :"Kojeg je mirisa plava boja?".
Ko nije dao i zasto...? U moru saznanja, zasto bi ta kap o postanku boga nesto bitno poremetila...? :-)

Jos cekam odgovor o pravoj vjeri... :D
Last edited by nosara on 28/04/2009 15:10, edited 1 time in total.
frla

#721 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Cro-dom wrote: Vidim da me nisi razumio. Upravo ti to i govorim ,da Bog nema to svojstvo. Besmisleno je pitati tko je Boga stvorio,jer Bog ne spada u kategoriju stvorenih bića. Takvi se odgovori daju jer ljudi ne razumiju ovo što sam ti napisao,a da razumiju odgovor bi bio isti kao na pitanje: " Kojeg je mirisa plava boja?". A taj je odgovor:"To pitanje je besmisleno,jer boja nema to svojstvo!"
Ne znam što se raspravljaš sa maloljetnicima pogledaj im nickove i sve ce ti biti jasno ...
slavkoimamodilera

#722 Re: Pitanje ateistima

Post by slavkoimamodilera »

Ako otvoris kantu plave boje, vrlo lako ces dobiti i odgovor kojeg je mirisa...
nowhere man

#723 Re: Pitanje ateistima

Post by nowhere man »

nosara wrote:
Cro-dom wrote:
Opet, nema besmislenih i glupih pitanja, ima samo besmislenih i glupih odgovora... :D

Odgovori mi kako, prema tebi, korespondiraju katolicanstvo i islam...? Sta je, uopce, prava vjera...?

Fakat mi nije jasno zasto vrijedjas covjeka? Kakvo zadovoljstvo nalazis u tome?
nosara

#724 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

nowhere man wrote:
nosara wrote:
Cro-dom wrote:

Fakat mi nije jasno zasto vrijedjas covjeka? Kakvo zadovoljstvo nalazis u tome?
Izvinjavam se... :D Ne dobih odgovor na svoje pitanje... :D
nowhere man

#725 Re: Pitanje ateistima

Post by nowhere man »

nosara wrote:
Izvinjavam se... :D Ne dobih odgovor na svoje pitanje... :D
Nije stvar u tome jesi li dobio odgovor ili ne. Tvoj cinizam i podsmijehivanje jednostavno nisu pristojni. Na taj nacin proizvodis sukob umjesto dijaloga.
Locked