Ko je smjestio Deda Mrazu
-
zonbirile
#702 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
d iz d
znam i oni u Bombaju su samo odgovorili.Vidiš po istoj matrici,sad analitičari pišu o indiji,o stalnom trvenju muslimana i hindusa(nije važno šta rade englezi,ili su radili),o ovome pokolju,o pokolju drugih,ali koju godinu prije-tako su pisali i o nama devedesetih.To je savršen alibi za nečinjenje,ili zlonamjerno činjenje,jer uvijek možeš reći-evo vidiš kakvi su.Svi uticaji izvana,teško idu bez insajdera,a uz stalnu njihovu "pomoć" teško da ćemo i mi i oni prevazići sadašnje stanje.Jedino riješenje je iznutra nametnuno,uz konsolidaciju,ga zamjeniti boljim.Mislim da smo imali šansu,dobrog "diktatotra",ali se trebao povući sedamdesetih i poput OHR-a nadgledati transformaciju zemlje.
znam i oni u Bombaju su samo odgovorili.Vidiš po istoj matrici,sad analitičari pišu o indiji,o stalnom trvenju muslimana i hindusa(nije važno šta rade englezi,ili su radili),o ovome pokolju,o pokolju drugih,ali koju godinu prije-tako su pisali i o nama devedesetih.To je savršen alibi za nečinjenje,ili zlonamjerno činjenje,jer uvijek možeš reći-evo vidiš kakvi su.Svi uticaji izvana,teško idu bez insajdera,a uz stalnu njihovu "pomoć" teško da ćemo i mi i oni prevazići sadašnje stanje.Jedino riješenje je iznutra nametnuno,uz konsolidaciju,ga zamjeniti boljim.Mislim da smo imali šansu,dobrog "diktatotra",ali se trebao povući sedamdesetih i poput OHR-a nadgledati transformaciju zemlje.
- lord-executioner
#703 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Politika dvostrukih arsina, politika vecine, politika vjerskih vodja i stranackih poglavara, politika diskriminacije i apartheida, to su politike koje se vode pod zbirnim imenom politickog zivota BiH. Nemoj ti pricati gluposti, Baby Blue. Kako se usudjujes staviti interese djece ispred interesa nacije? Nije vazna bolest ni radost djeteta. Vazno je da ozdravi nacija, kako bi ponosno i trijumfalno odmarsirala u izolaciju, i odalecila sve sto nije zeleno, sto na sebi nema sahovnicu, i sto nije oznaceno sa cetiri "C".Baby Blue wrote:Da nije sa-xa, ja fakat ne bih znala gdje zivim i koji su nam goruci problemi u drustvu. Hvala vam ljudi sto me prosvjetliste, upravo saznah da je najveci problem Djed Mraz. Ja se sve nesto smaram nekakvom ekonomskom krizom u svijetu, poskupljenjima plina, zivotnih namirnica, racunica mi pokazuje sve vise ljudi na rubu zivotne egzistencije, pad nataliteta, rast kriminala, kad nije ti sala bice da je Djed Mraz sve zakuhao
. Ne znam ko mi je jaci u svojim argumentima, veliki muslimani kojima je Djed Mraz najveca opasnost za din i iman, ili ovi drugi sto se ubise trazeci dokaze je li Djed Mraz = Djed Bozicnjak, ili je Coca-Colin marketinski trik ili je... ili je...
Tesko mi je zamisliti da postoji dijete koje ne zna za Djeda Mraza. Kako i na koji nacin ce dijete dozivljavati tu 'figuru' valjda je ponajvise do odgoja. Ali, praviti teorije zavjere, masakrirati i do ove mjere satanazirati Djeda Mraza ne ide mi u glavu. Hocemo li djeci prestati pricati i Pepeljugu, i Crvenkapicu, iako se pokazalo da su bajke i basne itekako vazne u psiholoskom razvoj djeteta? Hocemo li za dvije godine ocekivati od djece da im glavni likovi njihovih svjetova budu oni isti koji truju nase svjetove? Ili cemo ih pustiti da oni nas bar na jedan trenutak vrate u svoj djeciji svijet, onaj carobni, magicni, u kojem je sve moguce i nista nije nemoguce, a i kako bi bilo drugacije kad ti jedno cisto nevino stvorenje svojim malim prsticima i okicama prepunim cudjenja pokazuje sta je sve otkrio, nevino ti se osmijehne, pruzi ti ruku, udijeli ti najiskreniji zagrljaj kako samo dijete zna. Ili se plasimo da ce nam pokazati koliko smo ustvari ogrubili u svom odrastanju, koliko smo postali dosadni, nemastoviti, slabi?
U pravu si Mirci, pravi deja vu na proslu godinu. Bas se pitam mogu li ovi osmijesi biti jednosmjerna karta za Dzehennem:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1325
Dragi roditelji koji se plasite da ce jedan dan u godini i jedna figura zvana Deda Mraz unistiti sav odgoj koji svojoj djeci pruzate tokom preostalih 364/365 dana u godini, dobro se zapitajte u cemu je kvaka? Ja samo znam da ne bih mogla zamisliti svoje djetinjstvo bez onog najnevjerovatnijeg osjecaja kad se upale kandilji i zamirise iftar u kuci, bez mirisa halve i baklave za bajram, ali ni bez Djeda Mraza u vrijeme pahulja. Svjesni ili ne, nekoj djeci je ovo jedini poklon koji dobiju, zeljeli znati ili ne, neka od djece svojim roditeljima, ne znajuci koliko ce ih to zaboljeti, kazu: 'Samo ja necu dobiti nikakav poklon, samo mene se nema ko sjetiti'. I njima nije vazno je li povod bajram, bozic, nova godina, prvi dan proljeca ili ljeta, ili sta god, vazno im je nesto sasvim drugo, nesto sto nema cijenu a za uzvrat ce vam dati najiskreniji osmijeh od kojeg mozete poletjeti, za ciju vrijednost cifra jos nije izbrojana.
I nazalost, jedno dijete koje je jucer izgubilo svoju dugu i hrabru bitku sa bolescu, ove godine se nece moci radovati poklonima za bilo kakav praznik. A mogli smo je usreciti bilo kada, bilo koji dan, njoj to ne bi bilo vazno, bilo je vazno samo sjetiti se. Zato dragi moji, osvrnite se oko sebe, takve djece ima jako puno, i svu ovu silnu energiju koju trosite raspravljajuci ciji je Djeda Mraz, koga ce on to odvesti krivim putem ili nece, potrosite da nasmijete jedno dijete, makar lijepom rjecju, makar nekom salom, nekad je i to dovoljno.
Deda Mraz je prijetnja po din i iman i vjeru i Krista i Hrista i Budu i Krishnu, Deda Mraz beskrupulozno jurca sa svojim irvasima i diplomatskim pasosem, pljackajuci ovu zemlju, vozeci preko dvije stotine km/h, Deda Mraz u svoje paketice ubacuje letke sa nacionalistickom i klerofasistickom propagandom, Deda Mraz na izborima pobjedjuje podjarujuci mrznju ljudi u BiH, Deda Mraz ukida svece i Bajrame, Deda Mraz uvodi vjeronauke u vrtice i razdvaja djecu u jednoj skoli po vjeri i naciji, Deda Mraz potplacuje politicare, sudije, prosvjetne radnike, Deda Mraz je odgovoran za smrt hiljada i hiljada ljudi, on je palio sela i gradove, on je rusio dzamije i crkve, on je odsijecao ljudima glave i silovao zene, on je potpisao Ustav koji odrzava ovo nemoguce stanje u ime zaustavljanja rata, on je htio secesiju polovine BiH, on danas uvodi reforme koje cementiraju to nemoguce stanje i busa se u prsa "ljubavlju" prema drzavi, on vodi opozicionu partiju koja je opoziciona samo u imenu, on upravlja iz sjene stranackim liderima zahvaljujuci po Babi i po stricevima, on postavlja korumpirane ministre i ministre nekvalifikovane za resor koji su preuzeli, on je foteljas, lezihljebovic i niškoristi sa platom od 5.000 do 10.000 KM, on ubija stare svatove, on nevine ljude salje u Heliodrom, on ratnim vojnim invalidima obecava isplate koje prevazilaze budzet, on vodi u bankrot Federaciju i kriminalizira izgradnju institucija u RS-u, on pljacka banke po BiH, on ljude razdvaja i dijeli, on ne da mladom Rasimu da ide u kino sa Katarinom i Milanu da se zeni sa Fazilom, on pusta bradu i mlati homoseksualce u ime Allaha, on pusta bradu i puca po civilima u Sarajevu, on glasa na izborima u dvije drzave, on sprovodi politiku etnickog ciscenja, on gradi dzamije umjesto fabrika, on prodaje drzavna preduzeca za marku i pusta da ljudi ostanu bez posla, on pusta da Sarabon propadne kako njihove bananice i rum-plocice ne bi nosio djeci u paketicima sa gorepomenutim letcima, on mlati novinare po Bihacu, i on u Odzaku novinarima govori da mu se jebe, on se smije tom jebanju pa ga u sljedecem intervjuu osudjuje, on tvrdi da su Bosnjaci Turci, a svi ostali nevjernici, on tvrdi da su svi Hrvati i Bosnjaci zapravo Srbi, on tvrdi da su Srbi gamad, a Bosnjaci cvijece hrvatskog naroda, on tvrdi da Hrvat ne smije stititi partnericu prezervativom, on tvrdi da je Srbin clan nebeskog naroda, on tvrdi da Bosnjak ne smije imati psa ako pas nema namjenu, on tvrdi da drzavu treba unitarizirati, on prijeti raspadom drzave ako se dirne entitet, on pobjedjuje na izborima u jednom entitetu pricom o mrznji drugog entiteta. On je nacionalista, fasista, fundamentalista, krscanin i inkvizitor, on je Azrail u crvenom kaputicu, on je krstaski rat protiv sveislamskog svijeta, on je dusmanin po volji Arzijinoj i cijelog ummeta. On je simbol genocida, agresije i sukoba na teritoriji bivse Jugoslavije, on je sila koja je nacionalistickim ispadima i proljevom razbila Titovo bratstvo i jedinstvo, on je dijelio Bosnu, on je htio Veliku Srbiju, on je htio Veliku Hrvatsku, on je htio Dzamahiriju.
Sve je to on, a ne oni koji sada protiv njega protestuju. Oni nisu ovo gore, nista od toga, ma oni ne bi nikad...
Prema tome, Baby Blue, ne dao ti Bog da se drznes koristiti dijete i djeciju radost ili dobrobit da aludiras kako bi djeca trebala imati ista sto nije u skladu sa sesnaest loza njihovih pravovjernih i bogobojaznih predaka. Nemoj, molim te u ime svih zaliha otrova koje Bosna i Hercegovina cuva za boljitak njihove buducnosti, da sugeriras kako roditeljska briga ima veze sa pravilnim odgojem djeteta. Izbacimo Zubić-vilu, Deda Mraza, Snjeguljicu i svih sedam patuljaka, i nestat ce stetni utjecaji koji sprecavaju da do njih dopru pozitivne vibre iz prenosa sjednica parlamenta, bozicnih misa i bajramskih hutbi, te poucnih prica o tome koga treba voljeti, koga mrziti, a kojeg komsiju jednom, da li bog novog rata, ubijati, klati ili paliti.
Parafrazirat cu jednog idiota i zlocinca koji ce brzo na robiju kao sto treba na robiju poslati i svu diskriminatorsku djubrad koja se usudjuje sipati bljuvotine u ime slobode govora i izostanka cenzure, i razdirati srz nekadasnje istinski multinacionalne i multikulturalne BiH:
Vi svi pripadnici nacionalistickih, fasistoidnih, fundamentalistickih, destruktivnih, pokvarenih, zaslijepljenih, dogmatiziranih, moralno degradiranih i intelektualno zauzdanih kohorti mozete samo da prifatite da mi popusite k***c. Deda Mraz nije religijska figura i ne mora da se pravda ni zbog jednog od vasih argumenata kojima se trudite postici samo jedno, a to je apologetski isticati trulu politiku i kazniti djecu namecuci im, kao robovima, volju njihovih gospodara i tvoraca, sto je u skladu sa svim religijama stricto sensu. Deda Mraz mora da cini samo jedno, a to je da raduje i usrecuje one koji sa svojim jednocifrenim godinama posjeduju vise sanse da odrzavajuci tu nevinost vide dzennet i raj nego sto cete ikada vi, gospodo nacionalisti, fasisti i fundamentalisti, imati sanse za sto narednih godina hodocasca, obavljanja hadzdza i sotoniziranja Deda Mraza. Vi samo i dalje ometajte tu njegovu jedinu funkciju u korist verbalnog proljeva kojim velicate svako govno spremno da pomene svoju naciju i klekne, da pomene tudju i pljune, pa cete na kraju morati da pojedete sva govna koja ste izasrali po forumima, proglasima, deklaracijama, plakatima, predizbornim kampanjama, prekrsenim obecanjima, lazima, prevarama, izmanipuliranim gradjanima i potkupljenim seljanima. J***m vam majku svima, nacionalisti, fasisti i fundamentalisti, pocevsi od Milosevica,Tudjmana i Alije, pa nadalje sve do ovih i buducih Dodika, Silajdzica, Covica, Izetbegovica, Ivanica i Ljubica, ukljucujuci i ona govna korumpiranog Lagumdziju i nesposobnog Lajcaka.
E sad neka me banuju stotinu puta, ovo sam iz izvalio iz cijele ogorcene duse, proklet bio svatko onaj ko misli da ce ova sizofrenicna ksenofobicna prica gorjeti dovijeka, doci ce dan kad cemo gledati na ovo vrijeme ne razumijevajući zivotinjske porive koji su ljude otjerali u stada i torove i pretvorili ih u neljude. Parafrazirat cu i jos jednog "velikana", ali u kontekstu njemu stranom, kontekstu ljudi od slobode, razuma, istinske duhovne plemenitosti i posvemasnje ljudskosti, tolerancije i prihvatanja, ljudi kakva je bila nana od piupiu. Gospodo fasisti, fundamentalisti i nacionalisti, mi ljudi u punom sjaju covjekoljublja i sposobnosti da vidimo svijet kao svijet, a ne kao iscrtani i isparcani zabran, u ime djece kojoj zelite oteti sretno djetinjstvo i otrovati ga, "velikim Bogom se kunemo, da robovi vase mrznje biti necemo!"
- travar
#704 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Evo šta Djed Mraz uradi 
- Drvosjeca iz Dejcica
#705 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Kazu da kada si u Rimu radi isto sto i Rimljani.lord-executioner wrote:Politika dvostrukih arsina, politika vecine, politika vjerskih vodja i stranackih poglavara, politika diskriminacije i apartheida, to su politike koje se vode pod zbirnim imenom politickog zivota BiH. Nemoj ti pricati gluposti, Baby Blue. Kako se usudjujes staviti interese djece ispred interesa nacije? Nije vazna bolest ni radost djeteta. Vazno je da ozdravi nacija, kako bi ponosno i trijumfalno odmarsirala u izolaciju, i odalecila sve sto nije zeleno, sto na sebi nema sahovnicu, i sto nije oznaceno sa cetiri "C".Baby Blue wrote:Da nije sa-xa, ja fakat ne bih znala gdje zivim i koji su nam goruci problemi u drustvu. Hvala vam ljudi sto me prosvjetliste, upravo saznah da je najveci problem Djed Mraz. Ja se sve nesto smaram nekakvom ekonomskom krizom u svijetu, poskupljenjima plina, zivotnih namirnica, racunica mi pokazuje sve vise ljudi na rubu zivotne egzistencije, pad nataliteta, rast kriminala, kad nije ti sala bice da je Djed Mraz sve zakuhao
. Ne znam ko mi je jaci u svojim argumentima, veliki muslimani kojima je Djed Mraz najveca opasnost za din i iman, ili ovi drugi sto se ubise trazeci dokaze je li Djed Mraz = Djed Bozicnjak, ili je Coca-Colin marketinski trik ili je... ili je...
Tesko mi je zamisliti da postoji dijete koje ne zna za Djeda Mraza. Kako i na koji nacin ce dijete dozivljavati tu 'figuru' valjda je ponajvise do odgoja. Ali, praviti teorije zavjere, masakrirati i do ove mjere satanazirati Djeda Mraza ne ide mi u glavu. Hocemo li djeci prestati pricati i Pepeljugu, i Crvenkapicu, iako se pokazalo da su bajke i basne itekako vazne u psiholoskom razvoj djeteta? Hocemo li za dvije godine ocekivati od djece da im glavni likovi njihovih svjetova budu oni isti koji truju nase svjetove? Ili cemo ih pustiti da oni nas bar na jedan trenutak vrate u svoj djeciji svijet, onaj carobni, magicni, u kojem je sve moguce i nista nije nemoguce, a i kako bi bilo drugacije kad ti jedno cisto nevino stvorenje svojim malim prsticima i okicama prepunim cudjenja pokazuje sta je sve otkrio, nevino ti se osmijehne, pruzi ti ruku, udijeli ti najiskreniji zagrljaj kako samo dijete zna. Ili se plasimo da ce nam pokazati koliko smo ustvari ogrubili u svom odrastanju, koliko smo postali dosadni, nemastoviti, slabi?
U pravu si Mirci, pravi deja vu na proslu godinu. Bas se pitam mogu li ovi osmijesi biti jednosmjerna karta za Dzehennem:
Dragi roditelji koji se plasite da ce jedan dan u godini i jedna figura zvana Deda Mraz unistiti sav odgoj koji svojoj djeci pruzate tokom preostalih 364/365 dana u godini, dobro se zapitajte u cemu je kvaka? Ja samo znam da ne bih mogla zamisliti svoje djetinjstvo bez onog najnevjerovatnijeg osjecaja kad se upale kandilji i zamirise iftar u kuci, bez mirisa halve i baklave za bajram, ali ni bez Djeda Mraza u vrijeme pahulja. Svjesni ili ne, nekoj djeci je ovo jedini poklon koji dobiju, zeljeli znati ili ne, neka od djece svojim roditeljima, ne znajuci koliko ce ih to zaboljeti, kazu: 'Samo ja necu dobiti nikakav poklon, samo mene se nema ko sjetiti'. I njima nije vazno je li povod bajram, bozic, nova godina, prvi dan proljeca ili ljeta, ili sta god, vazno im je nesto sasvim drugo, nesto sto nema cijenu a za uzvrat ce vam dati najiskreniji osmijeh od kojeg mozete poletjeti, za ciju vrijednost cifra jos nije izbrojana.
I nazalost, jedno dijete koje je jucer izgubilo svoju dugu i hrabru bitku sa bolescu, ove godine se nece moci radovati poklonima za bilo kakav praznik. A mogli smo je usreciti bilo kada, bilo koji dan, njoj to ne bi bilo vazno, bilo je vazno samo sjetiti se. Zato dragi moji, osvrnite se oko sebe, takve djece ima jako puno, i svu ovu silnu energiju koju trosite raspravljajuci ciji je Djeda Mraz, koga ce on to odvesti krivim putem ili nece, potrosite da nasmijete jedno dijete, makar lijepom rjecju, makar nekom salom, nekad je i to dovoljno.
Deda Mraz je prijetnja po din i iman i vjeru i Krista i Hrista i Budu i Krishnu, Deda Mraz beskrupulozno jurca sa svojim irvasima i diplomatskim pasosem, pljackajuci ovu zemlju, vozeci preko dvije stotine km/h, Deda Mraz u svoje paketice ubacuje letke sa nacionalistickom i klerofasistickom propagandom, Deda Mraz na izborima pobjedjuje podjarujuci mrznju ljudi u BiH, Deda Mraz ukida svece i Bajrame, Deda Mraz uvodi vjeronauke u vrtice i razdvaja djecu u jednoj skoli po vjeri i naciji, Deda Mraz potplacuje politicare, sudije, prosvjetne radnike, Deda Mraz je odgovoran za smrt hiljada i hiljada ljudi, on je palio sela i gradove, on je rusio dzamije i crkve, on je odsijecao ljudima glave i silovao zene, on je potpisao Ustav koji odrzava ovo nemoguce stanje u ime zaustavljanja rata, on je htio secesiju polovine BiH, on danas uvodi reforme koje cementiraju to nemoguce stanje i busa se u prsa "ljubavlju" prema drzavi, on vodi opozicionu partiju koja je opoziciona samo u imenu, on upravlja iz sjene stranackim liderima zahvaljujuci po Babi i po stricevima, on postavlja korumpirane ministre i ministre nekvalifikovane za resor koji su preuzeli, on je foteljas, lezihljebovic i niškoristi sa platom od 5.000 do 10.000 KM, on ubija stare svatove, on nevine ljude salje u Heliodrom, on ratnim vojnim invalidima obecava isplate koje prevazilaze budzet, on vodi u bankrot Federaciju i kriminalizira izgradnju institucija u RS-u, on pljacka banke po BiH, on ljude razdvaja i dijeli, on ne da mladom Rasimu da ide u kino sa Katarinom i Milanu da se zeni sa Fazilom, on pusta bradu i mlati homoseksualce u ime Allaha, on pusta bradu i puca po civilima u Sarajevu, on glasa na izborima u dvije drzave, on sprovodi politiku etnickog ciscenja, on gradi dzamije umjesto fabrika, on prodaje drzavna preduzeca za marku i pusta da ljudi ostanu bez posla, on pusta da Sarabon propadne kako njihove bananice i rum-plocice ne bi nosio djeci u paketicima sa gorepomenutim letcima, on mlati novinare po Bihacu, i on u Odzaku novinarima govori da mu se jebe, on se smije tom jebanju pa ga u sljedecem intervjuu osudjuje, on tvrdi da su Bosnjaci Turci, a svi ostali nevjernici, on tvrdi da su svi Hrvati i Bosnjaci zapravo Srbi, on tvrdi da su Srbi gamad, a Bosnjaci cvijece hrvatskog naroda, on tvrdi da Hrvat ne smije stititi partnericu prezervativom, on tvrdi da je Srbin clan nebeskog naroda, on tvrdi da Bosnjak ne smije imati psa ako pas nema namjenu, on tvrdi da drzavu treba unitarizirati, on prijeti raspadom drzave ako se dirne entitet, on pobjedjuje na izborima u jednom entitetu pricom o mrznji drugog entiteta. On je nacionalista, fasista, fundamentalista, krscanin i inkvizitor, on je Azrail u crvenom kaputicu, on je krstaski rat protiv sveislamskog svijeta, on je dusmanin po volji Arzijinoj i cijelog ummeta. On je simbol genocida, agresije i sukoba na teritoriji bivse Jugoslavije, on je sila koja je nacionalistickim ispadima i proljevom razbila Titovo bratstvo i jedinstvo, on je dijelio Bosnu, on je htio Veliku Srbiju, on je htio Veliku Hrvatsku, on je htio Dzamahiriju.
Sve je to on, a ne oni koji sada protiv njega protestuju. Oni nisu ovo gore, nista od toga, ma oni ne bi nikad...
Prema tome, Baby Blue, ne dao ti Bog da se drznes koristiti dijete i djeciju radost ili dobrobit da aludiras kako bi djeca trebala imati ista sto nije u skladu sa sesnaest loza njihovih pravovjernih i bogobojaznih predaka. Nemoj, molim te u ime svih zaliha otrova koje Bosna i Hercegovina cuva za boljitak njihove buducnosti, da sugeriras kako roditeljska briga ima veze sa pravilnim odgojem djeteta. Izbacimo Zubić-vilu, Deda Mraza, Snjeguljicu i svih sedam patuljaka, i nestat ce stetni utjecaji koji sprecavaju da do njih dopru pozitivne vibre iz prenosa sjednica parlamenta, bozicnih misa i bajramskih hutbi, te poucnih prica o tome koga treba voljeti, koga mrziti, a kojeg komsiju jednom, da li bog novog rata, ubijati, klati ili paliti.
Parafrazirat cu jednog idiota i zlocinca koji ce brzo na robiju kao sto treba na robiju poslati i svu diskriminatorsku djubrad koja se usudjuje sipati bljuvotine u ime slobode govora i izostanka cenzure, i razdirati srz nekadasnje istinski multinacionalne i multikulturalne BiH:
Vi svi pripadnici nacionalistickih, fasistoidnih, fundamentalistickih, destruktivnih, pokvarenih, zaslijepljenih, dogmatiziranih, moralno degradiranih i intelektualno zauzdanih kohorti mozete samo da prifatite da mi popusite k***c. Deda Mraz nije religijska figura i ne mora da se pravda ni zbog jednog od vasih argumenata kojima se trudite postici samo jedno, a to je apologetski isticati trulu politiku i kazniti djecu namecuci im, kao robovima, volju njihovih gospodara i tvoraca, sto je u skladu sa svim religijama stricto sensu. Deda Mraz mora da cini samo jedno, a to je da raduje i usrecuje one koji sa svojim jednocifrenim godinama posjeduju vise sanse da odrzavajuci tu nevinost vide dzennet i raj nego sto cete ikada vi, gospodo nacionalisti, fasisti i fundamentalisti, imati sanse za sto narednih godina hodocasca, obavljanja hadzdza i sotoniziranja Deda Mraza. Vi samo i dalje ometajte tu njegovu jedinu funkciju u korist verbalnog proljeva kojim velicate svako govno spremno da pomene svoju naciju i klekne, da pomene tudju i pljune, pa cete na kraju morati da pojedete sva govna koja ste izasrali po forumima, proglasima, deklaracijama, plakatima, predizbornim kampanjama, prekrsenim obecanjima, lazima, prevarama, izmanipuliranim gradjanima i potkupljenim seljanima. J***m vam majku svima, nacionalisti, fasisti i fundamentalisti, pocevsi od Milosevica,Tudjmana i Alije, pa nadalje sve do ovih i buducih Dodika, Silajdzica, Covica, Izetbegovica, Ivanica i Ljubica, ukljucujuci i ona govna korumpiranog Lagumdziju i nesposobnog Lajcaka.
E sad neka me banuju stotinu puta, ovo sam iz izvalio iz cijele ogorcene duse, proklet bio svatko onaj ko misli da ce ova sizofrenicna ksenofobicna prica gorjeti dovijeka, doci ce dan kad cemo gledati na ovo vrijeme ne razumijevajući zivotinjske porive koji su ljude otjerali u stada i torove i pretvorili ih u neljude. Parafrazirat cu i jos jednog "velikana", ali u kontekstu njemu stranom, kontekstu ljudi od slobode, razuma, istinske duhovne plemenitosti i posvemasnje ljudskosti, tolerancije i prihvatanja, ljudi kakva je bila nana od piupiu. Gospodo fasisti, fundamentalisti i nacionalisti, mi ljudi u punom sjaju covjekoljublja i sposobnosti da vidimo svijet kao svijet, a ne kao iscrtani i isparcani zabran, u ime djece kojoj zelite oteti sretno djetinjstvo i otrovati ga, "velikim Bogom se kunemo, da robovi vase mrznje biti necemo!"
Umjesto sto vrijeđas druge po forumu plati svojoj djeci svake godine Djeda mraza da ti dođe na kucnu adresu, kao sto ja radim, i drugima ne zapovjedaj sta treba da rade i cime da obraduju svoju djecu.
- tranquil
#706 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Eeee, propao mi je post barem 10 stranica ali da za svaki slučaj napomenem - draga hasmeta, ona paralela o Marxu, Darwinu i Djeda Mrazu - u pitanju je toliko očigledan sarkazam da mi je prosto nemoguće da si fulala poentu.hasmeta wrote:Joj, što se provaljuje ovaj Tranqu....! Ma, baš se provaljuje. Kakvi, bolan, komunisti, jesi l' svjestan šta pišeš? Znaš li ti za kompaniju Coca - Cola? Znaš li da su ONI, COCA-COLA preodjenuli Djeda Mraza? Ranije je imao, vjerovao ili ne, zeleno odijelo! Ali, kako bi navukli još više potrošača, skontali su šta treba učiniti. Djed Mraz postao je dedica u cvenom. Još ovo: potrošnja u decembru u SAD-u je nenormalno velika,pred Novu godinu i Božić. Nego, jesi li ti i protiv Nove godine? K'o ovi na Baš-čaršiji, pa kad je Nova godina, imamo lijepe ukrase samo do početka Općine Stari grad. Tamo gdje kaldrma počinje, izgube se ukrasne sijalice..... e, moje Sarajevo.
-
splavar šime
#707 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ko je taj da ukine osmijehe i radost sa diječijih lica,ko je taj da zabrani radovati se svakom dijetetu,ko je taj ko može reći dijetetu da se ne nasmije?Pa zar umijesto osmijeha i radosti da dijecu učimo mržnjom,zar je normalno da neki manijaci prijete roditeljima da će im poslati Crnca i da im siluje maloljetnu kćerku,što se ne oglase ti mrzitelji diječijeg osmijeha mrzitelji Deda mraza neka kritikuju te manijake a ne da zabranjuju dječiju radost.Da nije Deda mraz kriv za ovu situaciju u BiH,da nije on privatizovao preduzeća,hotele,škole ...možda je on taj koji gradi kule,nebodere,rezidencije od 10 miliona KM,možda zbog njega penzioneri preturaju kontejnere,radnici štrajkuju jer nemaju šta jesti,za sve je kriv Deda Mraz.Možda je i Crvenkapica kriva što su nacionalisti podigli sebi poslaničke plate na 5 hiljada KM,možda su krivi Deda Mraz i Crvenkapica samo zato što ovaj ima crveno odijelo a ona crvenu kapicu.
-
zonbirile
#708 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
lord
ne gubi živce,mene su banovali mediokriteti,koje sam pronašao na radiosarajevo.ba,o sličnoj temi pišu,prepričavaju moje postove sa sa-x,i to one oko kojih smo se prepirali i zbog kojih sam banovan.Možeš ti pisti stranice argumentacije,kreten te skine s neke stvari idiotskim smajlićem i nastavi dalje.To su idioti koji ne da ne čitaju ništa,ne mogu pročitati ni shvatiti ni tvojih desetak rečenica.Pa pogledaj hismeta/tranqil,pa dijete bi skontalo zezu,hismeta bi da kojle.
ne gubi živce,mene su banovali mediokriteti,koje sam pronašao na radiosarajevo.ba,o sličnoj temi pišu,prepričavaju moje postove sa sa-x,i to one oko kojih smo se prepirali i zbog kojih sam banovan.Možeš ti pisti stranice argumentacije,kreten te skine s neke stvari idiotskim smajlićem i nastavi dalje.To su idioti koji ne da ne čitaju ništa,ne mogu pročitati ni shvatiti ni tvojih desetak rečenica.Pa pogledaj hismeta/tranqil,pa dijete bi skontalo zezu,hismeta bi da kojle.
-
zonbirile
#709 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
splavar šime
nije im poenta u crvenom,iako si dao idiotima novi lajt motiv,već tvrde da je katolički,mješaju ga sa Božičnjakom,a jesu i ovi usrali pa obadvojica ista.Jebi ga imam predlog za Božić neka ostane kako jest,jebi ga ljudi ga prvi skontali,Nova Godina neka ide sa djedom mrazom,ali u zelenom,sa kračom crnom bradom,ala Abu Hamza i obavezno hlaće kraće od čizmi.Za pravoslavnu N.Godinu,ide bradonja iste brade ala Abu Hamza,u crveno,plavom,bijelom kostimu,na glavi šubara.I našoj dječici bi bilo veselije imali bi tri djeda mraza,tri poklona
nije im poenta u crvenom,iako si dao idiotima novi lajt motiv,već tvrde da je katolički,mješaju ga sa Božičnjakom,a jesu i ovi usrali pa obadvojica ista.Jebi ga imam predlog za Božić neka ostane kako jest,jebi ga ljudi ga prvi skontali,Nova Godina neka ide sa djedom mrazom,ali u zelenom,sa kračom crnom bradom,ala Abu Hamza i obavezno hlaće kraće od čizmi.Za pravoslavnu N.Godinu,ide bradonja iste brade ala Abu Hamza,u crveno,plavom,bijelom kostimu,na glavi šubara.I našoj dječici bi bilo veselije imali bi tri djeda mraza,tri poklona
- Fair Life
#710 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
lord-executioner wrote:...

- Loulou
#711 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
tranquil wrote:Ja mislim da je Djeda Mraz dvostruka podvala ateističkog lobija.
Naime "Djeda Mraza" su podvalili ateisti i marksisti zato da bi:
1. posijali razdor među vjernicima postavljanjem sumnjivog identiteta tog "Djeda"
2. subliminalno širili svoju propagandu.
Tačku 1. već vidimo na djelu - ljudi se decenijama ne mogu dogovoriti da li je DM zapravo St.Nikola ili nije.
Tačka 2. je još podlija ali prozreli smo ih. Pogledajte samo iduće slike i recite mi da li vidite sličnosti:
Charles Darwin
Karl Marx
"Djeda Mraz" (kako da ne)
Neko vidi neku sličnost?
Za one kojima se ova teorija učini smiješnom evo jedan podatak za ramišljanje. Kada je Darwin objavio "Teoriju o porijeklu vrsta"? U 19. vijeku. Kada je Karl Marx objavio "Kapital" i "Manifest komunističke partije"? U 19. vijeku. Kada se pojavljuje Djed Mraz u popularnoj kulturi? Imate jednom da pogađate: TA-DAAAAM - u 19. vijeku!!!
Slučajnost? Ne bih rekao.
Dalje, obratite pažnju na to da je čak i odora ove sumnjive figure u boji tog istog komunističkog pokreta. Još jedna slučajnost?
Morate priznati, da ako su ovo sve same slučajnosti, stvarno ih je previše.
Prema tome ljudi, pazite ko vam djeci darove donosi, naročito ako su to Danci i ostale figure koje su navodno sa dalekog sjevera.
- HAVANA
#712 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
lord-executioner wrote:Politika dvostrukih arsina, politika vecine, politika vjerskih vodja i stranackih poglavara, politika diskriminacije i apartheida, to su politike koje se vode pod zbirnim imenom politickog zivota BiH. Nemoj ti pricati gluposti, Baby Blue. Kako se usudjujes staviti interese djece ispred interesa nacije? Nije vazna bolest ni radost djeteta. Vazno je da ozdravi nacija, kako bi ponosno i trijumfalno odmarsirala u izolaciju, i odalecila sve sto nije zeleno, sto na sebi nema sahovnicu, i sto nije oznaceno sa cetiri "C".Baby Blue wrote:Da nije sa-xa, ja fakat ne bih znala gdje zivim i koji su nam goruci problemi u drustvu. Hvala vam ljudi sto me prosvjetliste, upravo saznah da je najveci problem Djed Mraz. Ja se sve nesto smaram nekakvom ekonomskom krizom u svijetu, poskupljenjima plina, zivotnih namirnica, racunica mi pokazuje sve vise ljudi na rubu zivotne egzistencije, pad nataliteta, rast kriminala, kad nije ti sala bice da je Djed Mraz sve zakuhao
-
melac
#713 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Za informaciju ni Tuđman nije dao u najgora vremena da se promijni ime trga u Zg. iz Trg Maršal Tita u neki drugi već je inzistirao na tom da se zove po Titi, isto tako i Milošević u Beogradu.Air Ramiz wrote:Svaka mu cast! Necemo posegnuti za cenzurom! Uostalom Tito nije prezivio na teritoriji svojih generala, nego na teritoriji svog zatvorenika. Za mene je Alija Izetbegovic ljudina, moram priznat da nije bio ni upola velik u mojim ocima nakon rata, kao sto je sad. Procitao sam nekoliko knjiga stranih autora, iznenadilo me da italijani tako dobro poznaju AI za francuze me ne cudi jer je Bernard Levy veliki pobornik AI, ili Noel Malcom u Britaniji, bio je licnost godine i u Spaniji (el mundo) pogledao sam i nekoliko dokumentaraca gdje se AI pominje i svi oni imaju veoma pozitivno misljenje o AI. Mesic je imao o AI veoma pozitivno misljenje, bili su i prijatelji itd. Zasto bih ja bio izuzetak? Zbog mrznje pojedinaca, ili licnih frustracija? Ma jok, makar to bilo i najnepopularnije misljenje, ja podrzavam AI.Fair Life wrote: Gore izreceno Alija nije rekao kao glasnogovornik IVZ vec kao predsjednik Predsjednistva Bosne i Hercegovine.
Dakle ??
Što se tiće Alije Izetbegovića, čovijek nije više živ pa ne želim komentirati ništa vezano za njega.
- kockica_kockica
#714 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Dobro ti imas obraza uopce ista traziti, kad si na ovoj temi javno pokazala svoju netrpeljivost prema drugima , a toboze ugrozena , a samo sijeva mrznja iz tebe. Kao drugo, od silne mrznje , ti si ta koja ne cita, niti te zanima niti zelis vidjeti sta ti drugi pisubosanska rijec wrote:kockica_kockica wrote:.[nisi shvatila poruku mog posta... moj post je jedan upitnik kojeg ne zelite vidjeti... ne zelite vidjeti jer vam ne odgovara... quote
/quote]
ja imam obraza traziti jer ne mrzim nikoga... a i zasto bi ikoga mrzila????? ja samo zelim da svi ljudi dobiju ista prava i da se prestane stvarati ta podjeljenost.... kad god sam pisala o bilo cemu nikad nisam rekla da nekoga mrzim niti da nekoga ne volim, cak nikoga nisam ni uvrijedila... zao mi je ako mislis da ja vrijedjam ikoga, jer da mislim neko zlo onda bi uvrijedila nesto sto mi je najvaznije u mom zivotu a to je moja majka koja je bila muslimanka ... vidis ta zena me naucila dosta toga a ponajvise ljubavi i pravednosti.. otac me naucio postenju i iskrenosti... ja nisam ugrozena ja sam samo nezadovoljna stvarima koji se desavaju u mom gradu... i jako dobro citam sve postove koji se napisu, i sve ono sto mogu razumjeti jeste da normalni ljudi nemaju nista protiv toga da im dijete dobije paketic od Deda mraza kao fikcije koja ce obradovati djecu sa slatkisima i mozda igrackom... dok drugi uporno tu fikciju stavljaju pod okrilje krscanstva koje je naravno svo zlo ovog svijeta... i da si citao moje postove onda bi vidio da sam ja zato da se djeca daruju i za Bajram i Bozic, i rodjendane i Novu godinu.. i ako neko zeli vjeronauk u vrticu neka ima vjeronauk, ako neko zeli Djeda mraza neka ga ima, ako neko ima potrebu da njegovo dijete svaki dan dubi na glavu nek mu se omoguci... ali svakome bez obzira na spol, na vjeru, na boju koze ...
na moju veliku radost ja sam imala predivno djetinjstvo .. odrastala sam uz proslave Bajrama Bozica Nove godine ... i ne djelim ljude na ove ili one.. prihvatam svakoga onakav kakav je a to moji prijatelji koji me poznaju vrlo dobro znaju...
- shuriken
#715 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
quote : minci
sto se tice pravopisa, da li bi bila ljubazna da objasnis sta znaci "posto je isto vjera bila zabranjena u vlasti"
jel to zabranjena vjera isto kao sto je i sada?
isto kao sto je bila i prije?
da li "u vlasti" znaci u za vrijeme vlasti ili u periodu vlasti
slobodno objasni nece ti moderatori nishta, vezano je na temu
Bajrami, Bozici i Uskrsi su se slavili
jesu li vjernike stavljali na rukovodece funkcije?
vrlo rijetko i skoro nikad. na vlasti je bila Komunisticka partija o kojoj ja ne mislim nista dobro
I onda je Tito, e da bi potisnuo hriscane, na Brionskom plenumu naredio Menhencanima da na Times Squareu slave Novu Godinu, Londoncanima da to rade na Trafalgar Square-u, Rimljanima da skacu u rijeku Tibar, a Australcanima da imaju vatromet iznad zgrade Opere i da zato pozure sa njenom izgradnjom koja je vec uvelike kasnila. Titovu naredbu je podrzao i Car Afrike i Azije nj.e.g. Haile Selassie. Naredjenje - izvrsenje! Sta jos ima u alternativnoj historiji?
tipkovnica se nije nigdje govorilo dok nije Tudjman potakao kroatiziranje hardverskih naziva. tako je i za hardver bio uveden termin "ocvrsje" koji se srecom nije zadrzao.Ha Ha Ha hvala nobelovac zadrzite nobelovski paketic za sebe,
ne znam zasto onda ovi poslije moga posta nadjose eto ono sto sam i ja napisala recimo evo @harka napisa da se deda mraz na njemackom zove Weihnachtsmann a sta to znaci Weichnacht- Bozic ili uoci Bozica
? Ja to ne znam naci na internetu a i tastatura ne znam sta je, jer ne tastam
nego tipkam.
ali mozda je to isto znacenje samo izmisljeno vise naziva kao i za deda mraz...
je ti stvarno mislis da bi Josif Visarionovic Dugasvili Staljin preuzeo krscanski obicaj? jel se ucila historija? praslaveni, prije nego sto su prihvatili krscanstvo su imali starca sa sjevera. zato su i konzervativni krscani protiv paganskog obicaja Djeda Mraza i prihvacaju samo Svetog Nikolu.@shuriken meni nije potreban internet da definisem sta znaci deda mraz- Bozic Bata - Bozicnjak- Santa Klaus- Nikolaus itd. linkove sam samo postavila reda radi pa kako vec navede @ivann na vise jezika, zatim postavi kompletan tekst copiu @Jaguar84 o obicaju i legendi i svemu vezanom za deda mraza ali iako nisam i necu biti nosilac nobelove nagrade u vezi deda mraza(za paketice)kada su se i po kome udjeljivali i udjeljuju, bar mi je pravopis na nivou.
![]()
Na kraju bi zakljucak da je to ipak izmisljeni obicaj ili legenda, najvise hriscanski obicaj na razne nacine kojeg mnoge zemlje svojataju kao njihov iz razloga velike zarade koji taj isti obicaj donosi, a po gregorijanskom kalendaru.
sto se tice pravopisa, da li bi bila ljubazna da objasnis sta znaci "posto je isto vjera bila zabranjena u vlasti"
jel to zabranjena vjera isto kao sto je i sada?
isto kao sto je bila i prije?
da li "u vlasti" znaci u za vrijeme vlasti ili u periodu vlasti
slobodno objasni nece ti moderatori nishta, vezano je na temu
i to ima veze s cim?"1582. godine, gregorijanski kalendar vraca 1. januar kao datum za proslave Nove godine. Iako je vecina katolickih zemalja usvojila ovaj kalendar skoro odmah, protestantske zemlje su ga prihvatale postepeno. Britanci su reformisani kalendar prihvatili tek 1752. godine. Do tad su, i Britanci i britanske kolonije, Novu godinu slavili u martu."
bome se prilagodjava. morat ce ga se sikirom zatucInternet o tome na mnogim jezicima pise! "Pošto je Deda Mraz izmišljeni lik, on se prilagođava običajima, religijama, kulturama i narodima".
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0 ... 0%B0%D0%B7
slavio je ko je sta htio. nije se smjelo slaviti 10.travnja dan NDH, rodjendan djenerala Draze Mihajlovica i tako toSto se tice vlasti znamo mi mnogi sta i kako je bilo i ko je sve i kako slavio ali ovo nije tema za to, ja sam samo spomenula od kad se uveo na nasim prostorima obicaj deda mraz i pokloni djeci za novu godinu.
Bajrami, Bozici i Uskrsi su se slavili
jesu li vjernike stavljali na rukovodece funkcije?
vrlo rijetko i skoro nikad. na vlasti je bila Komunisticka partija o kojoj ja ne mislim nista dobro
[/quote]"Proslava Nove godine je na prostorima bivse Jugoslaviji poseban značaj počela da dobija posle Drugog svetskog rata kada se pokušao potisnuti znacaj koji je veliki deo hriscanskog stanovnista sa ovih prostora pridavao proslavi Bozica, tako sto se paznja usredsredila na do tada manje proslavljanu i religiozno nepopularnu „Novu godinu“.Nesto vise o toj bajci na ovom linku:
http://www.ns-caffe.com/component/optio ... pic,849.0/
I onda je Tito, e da bi potisnuo hriscane, na Brionskom plenumu naredio Menhencanima da na Times Squareu slave Novu Godinu, Londoncanima da to rade na Trafalgar Square-u, Rimljanima da skacu u rijeku Tibar, a Australcanima da imaju vatromet iznad zgrade Opere i da zato pozure sa njenom izgradnjom koja je vec uvelike kasnila. Titovu naredbu je podrzao i Car Afrike i Azije nj.e.g. Haile Selassie. Naredjenje - izvrsenje! Sta jos ima u alternativnoj historiji?
- shuriken
#716 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
in other words: nabavi neki teflon, azbest ili barem Copertone za zagrobni zivotminci wrote:Pa saznat ces NIN jednog dana da li je to tu negdje u deku ili vise!NIN wrote:minci wrote:Deda mraz/bozicnjak/sveti Nikola donosi poklone je laz djeci od roditelja da se djecu na neki nacin privoli da budu dobri a ako ne budu onda nema poklona nego slijedi siba. Ako je nekada i postojao covjek imenom Nikola koji je bio dobar i djeci iz svoje okoline dijelio slatkise vise ga nema a poklone svojoj djeci roditelj moze uvijek darivati a pricati im bajku da taj deda mraz putuje svijetom i to sa letecim zivotinjama koje tegle brdo poklona i spustaju se kroz dimnjak i tako ostavlja zeljene poklone ucimo djecu samo lazima a djeca kad tad shvate da to nije istina ali jer su njih lagali i ona lazu dalje svoju djecu.![]()
![]()
![]()
...bas kao i onaj ciko na nebu sto nas obraduje kad slusamo a kazni kad smo zlocasti jel'.
Tu je to negdje, u deku gor'-dol'.
Lijepi pozdrav
- shuriken
#717 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Euglena je i nastala da bi mogla pucketat bicem i tako brojat i obracunavat PDV Amebamaarzuhal wrote:Treba nazvat Arziju, dogovorit kahvu, predložit kakvog kompromisa...
Recimo da stari Nidžo/Djed Mraz/Did Smrzislav/Đedo Hamsin dođe sa fesom, umjesto onom kapom za spavanje. Svakako taj fes vuče od Arapa i Turaka, a oni ga preuzeše od Grka (ne Helena). Grci, Bizantinci, su fes naslijedili on nakih pagana a pagani od agana. Ovi opet od gana i tako sve, daleko u prošlost, preko čovjekolikih majmuna i reptila do jednoćelijskih organizama.
Ne bi bilo zgoreg da ovaj naš Dedo ili Djed ili Did ima u jednoj ruci torbu a u drugoj tespih. Bio bi prihvatljiv. Jer svakako tespih vuče iz kršćanske tradicije, od brojanice, a u kršćanstvo se brojanica uvukla od pagana. Pagani su to preuzeli, ne od agana ili gana, već direktno od ameba koje svojim pseudopodijama nisu najbolje znale računat.
Možda nekad budemo sretniji, držeći se za ruke i zagledani u novi Veliki Prasak...
bit ce prije Veliki Kolaps, I am afraid
- shuriken
#718 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
pokazali smo i da krscanstvo i islam poticu iz judaizmatueg wrote:Sada kad je dokazano da Deda Mraz potice iz krscanstva, uzima se drugi pravac. Sada se je preslo na tvrdnju da je Deda Mraz prestao biti lik iz religije. To je mozda i tacno, ali pokazali smo da potice iZ krscanske religije. Ljutio se neko ili ne.
Preostaje da nas, koji ne zelimo da nasa djeca ucestvuju u obicaju koji potice iz krscanstva, nazovu ludjacima, mrziteljima, razdvajateljima... Nimalo neocekivano.
any comments?
- shuriken
#719 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
ni alkohola, algebre, astronomije, farmacije i ostalih nauka i dobrobiti koji su stigli od Arapa i drugih naroda sa Bliskog Istoka. prihvatili smo ih ko rod rodjeniin33sa wrote:Da, samo sto niko sa zapadne strane planete ne vodi sveti rat protiv sapuna i nule.
-
ponosna_manjina
#720 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Mogao bih ti ukazati i na drugu stranu medalje koju imam zahvaljujuci bosnjackoj politici ali necu, bilo bi to previse udaljavanja od teme a vjerovatno i sam pretpostavljas sta bih napisao. Ono sto hocu da kazem je da briga mene za Herceg Bosnu i RS, za njih znam da su fasisticke tvorevine od samog pocetka, sada kritikujem bosnjacku politiku jer polako ali sigurno tone u isti fasizam kojem su se srpska i hrvatska politika odavno priklonile. Opasnost s bosnjackom politikom sto ce ovakva kakva je zadati smrtonosni udarac ideji Bosni i Hercegovine, a za mene ideja Bosne i Hercegovine je ideja postivanja razlicitosti, otvorenosti, multikulturalnosti itd. da ne ponavljamo vrijednosti koje su se nazalost otrcale od od valjanja po ustima prevrtljivih politicara.Air Ramiz wrote:Eto oni to ne bi radili da nema "bošnjačke politike"ponosna_manjina wrote:Pa sta ako su vecinom bosnjacka djeca, zar ova zemlja ne garantuje ravnopravnost svima na svakom pedlju teritorije? Ili je to klasična bošnjačka politika, jedna priča za međunarodnu zajednicu a druga za unutrašnje prilike? Licemjerno, i onda se još čudite što postoji jedan Milorad Dodik i što Hrvati traže treći entitet.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Mozda zato sto su vecinom bosnjacka djeca, jesi li o tome razmisljala? A sto se tice mulitkulture Srbi i Hrvati su zadnji u BiH koji o tome nekome mogu drzati predavanje.![]()
![]()
BTW, zahvaljujući klasičnoj bošnjačkoj politici ti danas imaš izbor da ideš u KŠC ili da ideš u prvoslavnu crkvu, ili katedralu, možda i sinagogu, ili da šetaš Titovom ulicom, odnosno da piješ kafu u Titi, ili da kažeš svoje mišljenje i da protestuješ, da nagrneš na zgradu kantona iskamenjaš policiju itd. a šta imaš u Herceg-Bosni i RS-u, imaš zadah genocida, i priču o klasičnoj bošnjačkoj politici
- shuriken
#721 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
oni to rade suptilnijeAir Ramiz wrote:Ovu izjavu Alije Izetbegovica izuzetno cijenim. Covjek je rekao ono sto mu je na srcu kao muslimanu, a nije posegnuo za cenzurom iako je imao tu moc. Btw, nista nije slagao, Deda Mraz nije bosnjacka tekovina, nego krscanska.Fair Life wrote:"Molim vas da nam ne namecete nikakve "djeda mrazove" i druge simbole strane nasem narodu... Mi, naravno, necemo posegnuti za cenzurom, ali cemo se pobrinuti da narod s prezirom odbije razlicite vrijednosti koje mu se u ime kulture i slobode, ustvari lazne kulture i lazne slobode, pokusavaju nametnuti." (Alija Izetbegovic, 29.12.1995.)dr.gog wrote:Djeda Mraze, ko ti je smjestio?Niko ne razmišlja kako je bezbrojnim Djeda Mrazovima širom svijeta
...
cuj "pobrinut cemo se da narod sam odbije"
koji eufemizam za lobotomiju
-
ponosna_manjina
#722 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Ne mozes odvojiti bosnjacku politiku od prirode odnosa unutar BiH kada je i ta politika jedan od glavnih kreatora politicke stvarnosti. Ne djeluje bosnjacka politika na marsu nego u BiH. Uzmi samo primjer natezanje Silajdzica i Dodika zadnjih godina i uticaj tog prepucavanja na prirodu odnosa unutar BiH. I onda mi reci da bosnjacka politika nema veze s tim. Naravno da sam svjestan kako je Bosnjacima u Bijeljini i Banjaluci, obespravljeni su i gradjani drugog reda, i RS je genocidna tvorevina, ali zar zbog toga ne bih trebao prigovarati Bosnjacima kada vidim da ugrozavaju prava drugihDrvosjeca iz Dejcica wrote: Ne, nije to bosnjacka politika to je priroda odnosa unutar ovakve BiH. Ravnopravni jesmo svi, na svakom dijelu teritorije BiH, ali praksa nam namece sasvim drugacije standarde. Pitaj Bosnjake u Bijeljini, Banja Luci sta i koliko ima od te ravnopravnosti tako da je izlisno to sto pokusavas prigovoriti Bosnjacima.
Ne radujem se ni ja kada ravnaju talibane kao sto sam se radovao kada su ravnali cetnike ali da mi nisu dragi to je istina. Nisu mi nista nazao ucinili ali jednostavno ne volim radikalne muslimane i to ti je. Smatram da ta vrsta vjerskog fanatizma ugrozava sigurnost svijeta kojeg sam dio i podrzavam one koji se bore protiv toga.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne kontam sta su tebi na zao ucinili talibani?To je sine vec bolest, opsesija i patoloska mrznja. Meni je za talibane bilo svejedno, zao mi je opet bilo nevinih ljudi, ali za njihov nakaradni rezim mi je bilo jednostavno svjedno. Ali dok su ravnali Srbe, da ne kazem cetnike, to mi je bio poseban merak, gust i zadovoljstvo jer su naudili direktno meni i mome narodu.
- piupiu
#723 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
Totalni offtopic -- izvinjavam se moderatoru, ali moram da odreagujem.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontam sta su tebi na zao ucinili talibani?ponosna_manjina wrote:
I ja sam tada uzivao... a i sada uzivam kada razvale talibane u Afganistanu. Irak je druga prica, tamo su stvarno napravili sranje (i ne samo u Iraku nego i na jos dosta drugih mjesta i ne samo vojno).To je sine vec bolest, opsesija i patoloska mrznja. Meni je za talibane bilo svejedno, zao mi je opet bilo nevinih ljudi, ali za njihov nakaradni rezim mi je bilo jednostavno svjedno. Ali dok su ravnali Srbe, da ne kazem cetnike, to mi je bio poseban merak, gust i zadovoljstvo jer su naudili direktno meni i mome narodu.
Protiv fasizma se ustaje jasno i glasno, prije nego sto se naprave koncentracioni logori ili u trenutku dok se oni prave, a ne 1946.-e. U talibanskom maltretiranju svega oko sebe, rusenja spomenika kulture, zlostavljanju zena i svih ostalih koji se ne uklapaju u njihovo poimanje svijeta nema nista benigno zbog cega bi onaj koji na to ukazuje bio 'bolestan, opsesivan i patoloski mrzio'.
Kako bi se ti osjecao da ti neki Amerikanac ili Britanac ili Englez ili bilo ko kome cetnici nista nisu ucinili, kaze slicnu stvar? Fasizam nas ne tice SAMO kad se on nas licno dotice. Svaki covjek ima pravo i OBAVEZU da se digne protiv fasizma u bilo kom obliku i ne moze mu biti svejedno, kad zna sta je fasizam i kakve su mu posljedice. NEMA pravdanja po nacionalnoj, religijskoj ili bilo kojoj drugoj liniji.
Fasizam je stanje duha ljudi i opasna ideologija (nije stanje religije, vjerovanja, kulture ili genetski kod naroda), i protiv takvog treba dizati glas. Vjerujem da ti nije bilo svejedno dok je drugima bilo svejedno dok su nasa djeca ginula od snajpera, granata i metaka cetnickog fasizma, i ne treba ti biti svejedno ni kad tudja djeca, zene i ljudi stradaju zbog bilo kojeg ideoloskog pokreta koji funkcionise na slican nacin.
I jos da podsjetim da je originalni fasizam nastao iz krivljenja drugih za probleme svoje zajednice.
End offtopic. Moderacijo, hvala na razumijevanju.
- piupiu
#724 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
I od mene i od moje rahmetli nane.Fair Life wrote:lord-executioner wrote:...
E sad neka me banuju stotinu puta, ovo sam iz izvalio iz cijele ogorcene duse, proklet bio svatko onaj ko misli da ce ova sizofrenicna ksenofobicna prica gorjeti dovijeka, doci ce dan kad cemo gledati na ovo vrijeme ne razumijevajući zivotinjske porive koji su ljude otjerali u stada i torove i pretvorili ih u neljude. Parafrazirat cu i jos jednog "velikana", ali u kontekstu njemu stranom, kontekstu ljudi od slobode, razuma, istinske duhovne plemenitosti i posvemasnje ljudskosti, tolerancije i prihvatanja, ljudi kakva je bila nana od piupiu. Gospodo fasisti, fundamentalisti i nacionalisti, mi ljudi u punom sjaju covjekoljublja i sposobnosti da vidimo svijet kao svijet, a ne kao iscrtani i isparcani zabran, u ime djece kojoj zelite oteti sretno djetinjstvo i otrovati ga, "velikim Bogom se kunemo, da robovi vase mrznje biti necemo!"![]()
-
popajic
#725 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu
@lord-executioner
zbog mira u kuci bih predlozio i dalje zabrane:
Crvenkapica - ocito mala komunjara,anulirati,ili joj kapu druge boje nataknuti !
Snjezana i 7 patuljaka -preimenovati u : Semiha i 7 maleHnih insana !
Miki Maus - zabranjen nedavno u Saudiskoj Arabiji (!!!),nema razloga da kaskamo za bracom,zabraniti !
Pera zdera - preimenovati u Mujo Poguzija!
Alan Ford - izmjenom jednog slova dobiti prihvatljivu verziju,AlEn Ford dakle !
I tako redom...do paradoksalnog ludila.
DEDA MRAZ
zbog mira u kuci bih predlozio i dalje zabrane:
Crvenkapica - ocito mala komunjara,anulirati,ili joj kapu druge boje nataknuti !
Snjezana i 7 patuljaka -preimenovati u : Semiha i 7 maleHnih insana !
Miki Maus - zabranjen nedavno u Saudiskoj Arabiji (!!!),nema razloga da kaskamo za bracom,zabraniti !
Pera zdera - preimenovati u Mujo Poguzija!
Alan Ford - izmjenom jednog slova dobiti prihvatljivu verziju,AlEn Ford dakle !
I tako redom...do paradoksalnog ludila.
DEDA MRAZ