Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Zovem se Zelena

#701 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Zovem se Zelena »

Pa kombinuj ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#702 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

art vandeley wrote:Ali opet od cijelog asortimana opreme obuca im je najgora :D

Ja sam ih imao , isao dvije ture i onda morao pauzirati mjesec dana , to je krv , rane...ko od drveta da su napravljene :-)
pih :( najgore što kod nas ništa drugo i nema za kupiti

a treba mi nešto baš za ljeta...da je lagano ko tene i dovoljno duboko da drži zglobove :roll:

ako naletite na nešto pogodno javnite :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#703 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bullet Tooth Tony »

Svjeza sa Vit-a

Image

Image
ljuspica

#704 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ljuspica »

Planinari, koju vi koristite stranicu za prognozu vremena? Ja koristim Meteo.It -talijansku, ali u zadnje vrijeme nije tacna...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#705 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

yr.no
Sonac

#706 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Sonac »

ljuspica wrote:Planinari, koju vi koristite stranicu za prognozu vremena? Ja koristim Meteo.It -talijansku, ali u zadnje vrijeme nije tacna...
U zadnje vrijeme tj Maj/Juni rijetko koja prognoza može dugoročnije pogoditi vrijeme, i 2-3 dana su problem a kamoli više, tada se oslanjam više na osjećaj i onda nadu da će biti ok.
Jedino ako se baš potrefi pritisak pa imamo više suhih dana ko što je bilo sredinom Maja, onda se nešto može i pogoditi.

Ja dugo planinarim ali u Maju/Junu skoro nikad nisam nasigurno šta planirati za vikend do bukvalno petka navečer (čak ni tad), a ni inače prognozu ne pratim prije četvrtka.
Last edited by Sonac on 09/07/2014 23:32, edited 1 time in total.
perfect_guy

#707 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by perfect_guy »

http://www.mountain-forecast.com/

ovu sam počeo pratiti u skorije vrijeme, čini se solidnom
ljuspica

#708 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ljuspica »

Ma ne idem ja cesto na visokogorske planine, meni treba link koji govori o vremenu kako u dolini tako i na n/v bar do 1000 metara...ni jedan od ponudjenih nije pogodio danasnju prognozu vremena u mom gradu. Ni jedan...e znam sta se desava s vremenom, ali nesto nije uredu :/
Sonac

#709 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Sonac »

ljuspica wrote:Ma ne idem ja cesto na visokogorske planine, meni treba link koji govori o vremenu kako u dolini tako i na n/v bar do 1000 metara...ni jedan od ponudjenih nije pogodio danasnju prognozu vremena u mom gradu. Ni jedan...e znam sta se desava s vremenom, ali nesto nije uredu :/
Sve je u redu, jest vrijeme postalo ektremnije nego prije ali ovo je svakako najturbulentiji period u godini :)
El_comadante

#710 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by El_comadante »

Zovem se Zelena wrote:Ima li neko da je početnik u planinarenju, ali entuzijasta kao ja? :mrgreen:
Da nema pojma o planinarenju, ni opreme, svega malo kondicije i puno volje?
Ima li neko da je spreman za neke laganije ture? Ono, turistički, Skakavac i slično, da udružimo snage? :lol:
imam ja isto kao i ti. s tim da sam se ja učlanio u planinarsko društvo pa se sada malo edukujem i polagano pripremam. ako si za... možemo se dogovoriti
Zovem se Zelena

#711 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

El_comadante wrote:
Zovem se Zelena wrote:Ima li neko da je početnik u planinarenju, ali entuzijasta kao ja? :mrgreen:
Ima li neko da je spreman za neke laganije ture? Ono, turistički, Skakavac i slično, da udružimo snage? :lol:
imam ja isto kao i ti. s tim da sam se ja učlanio u planinarsko društvo pa se sada malo edukujem i polagano pripremam. ako si za... možemo se dogovoriti
Koje društvo? Ako treba mogu se i ja učlaniti. Planiram za narednu sezonu nabaviti kakvu finu obuću i lagano. Do tada, ako imaš neke laganije ture, tu sam :wink:
JoseMujica

#712 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

imate sad u subotu turu na Treskavicu (Vrh Treskać)

Image

al vam ova nije baš lagana, ali nije ni nešto teška
Zovem se Zelena

#713 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Radna subota :sad:
Forsaken

#714 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Forsaken »

Za ove lakse pocetnicke ture, i ja se prijavljujem :D
JoseMujica

#715 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

ću nabacivati ture za koje čujem....mislim da će 19.7. biti tura Trebević u organizaciji istog ovog društva HPD Bjelašnica, a to vam je baš lagana i fina tura

pregledajte još po webu ili facebooku PD-ove Prijatelje prirode, igman-Vratnik, Zlatne ljiljane, Visočicu, Energoinvest, Željezničar...uglavno ima haman svaki vikend nešto organizovano
mousstapha

#716 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by mousstapha »

Ima i Avantur finu ekipu. Trenutno ne organizuju nista u Ramazanu, ali bice poslije sigurno dosta.

http://www.avantur.ba
friskyoreo

#717 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by friskyoreo »

Ima li neko sa TK? Koje kod nas imaju solidne lokacije za planinarenje, tj da imaju oznacene staze? I ima li iko kakvih informacija o Konjuhu? Cuo sam da ima neki planinarski dom tamo negdje kod Stupara zapocinje staza?! :)
Nisam nikad planinario ovdje kod nas, tako da nisam upoznat toliko sa situacijom tu. Ovdje me najvise strah zmija, toga u Tirolu nije bilo. :D
JoseMujica

#718 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

eeeee bravo mousstapha :thumbup: na Avantur sam skroz zaboravio a oni baš prave fine ture koje odgovaraju ljudima koji su početnici
El_comadante

#719 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by El_comadante »

Zovem se Zelena wrote:
El_comadante wrote:
Koje društvo? Ako treba mogu se i ja učlaniti. Planiram za narednu sezonu nabaviti kakvu finu obuću i lagano. Do tada, ako imaš neke laganije ture, tu sam :wink:
pa sad šta ti odgovara.. ima društava koja planinare uglavnom subotom a ima ih i nedeljom pa šta ti više odgovara. meni recimo više odgovara subotom.
El_comadante

#720 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by El_comadante »

JoseMujica wrote:ću nabacivati ture za koje čujem....mislim da će 19.7. biti tura Trebević u organizaciji istog ovog društva HPD Bjelašnica, a to vam je baš lagana i fina tura

pregledajte još po webu ili facebooku PD-ove Prijatelje prirode, igman-Vratnik, Zlatne ljiljane, Visočicu, Energoinvest, Željezničar...uglavno ima haman svaki vikend nešto organizovano
nebi bilo loše kad bi na ovoj tebi svi ne samo ti nabacivali ture za koje čujemo da se održavaju. pošto ima interesanata...
Gargi

#721 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Gargi »

Je li neko od vas u skorije vrijeme pohodio planinske staze Austrije?
U pitanju bi bio jedan mini odmor od 4 dana, a dvoumim se između nacionalnog parka Hohe Tauern i Oberdrautala, pa ako neko ima iskustva iz prve ruke, kao i nesto za preporuciti - bujrum :)
Najvaznija mi je blizina planinskih staza (do srednje teskih) i da "nije skupo". :D
friskyoreo

#722 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by friskyoreo »

Gargi wrote:Je li neko od vas u skorije vrijeme pohodio planinske staze Austrije?
U pitanju bi bio jedan mini odmor od 4 dana, a dvoumim se između nacionalnog parka Hohe Tauern i Oberdrautala, pa ako neko ima iskustva iz prve ruke, kao i nesto za preporuciti - bujrum :)
Najvaznija mi je blizina planinskih staza (do srednje teskih) i da "nije skupo". :D
Tirol je raj za planinare... :) Obavezno pogledaj ponudu tamo. Jest dalje, ali vrijedi. Sto se tice cijena, mislim da je u TIrolu inace malo sve skuplje iznad prosjeka austrije, bas zbog turizma.
Zovem se Zelena

#723 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Iskusniji planinari, šta odabrati od obuće za hiking? Salomon ili merrell? Svidjele mi se na netu salomon discovery GTX a vidim da kod nas dosta pristupačnih ima merrellovih čizmica.
shandrprcSA

#724 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by shandrprcSA »

Zovem se Zelena wrote:Iskusniji planinari, šta odabrati od obuće za hiking? Salomon ili merrell? Svidjele mi se na netu salomon discovery GTX a vidim da kod nas dosta pristupačnih ima merrellovih čizmica.
krenulo te :D haj nek' je sa srecom :thumbup:
miki27A

#725 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by miki27A »

Ja imam merrell http://www.shoebuy.com/merrell-moab-ven ... one-_-none do sad sam prezadovoljna sa njima.
Imam i salomon, ali definitvno mi je drazi i udobniji merrell.
Post Reply