Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- Zovem se Zelena
#701 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Pa kombinuj 
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#702 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
pihart vandeley wrote:Ali opet od cijelog asortimana opreme obuca im je najgora
Ja sam ih imao , isao dvije ture i onda morao pauzirati mjesec dana , to je krv , rane...ko od drveta da su napravljene
a treba mi nešto baš za ljeta...da je lagano ko tene i dovoljno duboko da drži zglobove
ako naletite na nešto pogodno javnite
- Bullet Tooth Tony
#703 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Svjeza sa Vit-a

-
ljuspica
#704 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Planinari, koju vi koristite stranicu za prognozu vremena? Ja koristim Meteo.It -talijansku, ali u zadnje vrijeme nije tacna...
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
-
Sonac
#706 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
U zadnje vrijeme tj Maj/Juni rijetko koja prognoza može dugoročnije pogoditi vrijeme, i 2-3 dana su problem a kamoli više, tada se oslanjam više na osjećaj i onda nadu da će biti ok.ljuspica wrote:Planinari, koju vi koristite stranicu za prognozu vremena? Ja koristim Meteo.It -talijansku, ali u zadnje vrijeme nije tacna...
Jedino ako se baš potrefi pritisak pa imamo više suhih dana ko što je bilo sredinom Maja, onda se nešto može i pogoditi.
Ja dugo planinarim ali u Maju/Junu skoro nikad nisam nasigurno šta planirati za vikend do bukvalno petka navečer (čak ni tad), a ni inače prognozu ne pratim prije četvrtka.
Last edited by Sonac on 09/07/2014 23:32, edited 1 time in total.
- perfect_guy
-
ljuspica
#708 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ma ne idem ja cesto na visokogorske planine, meni treba link koji govori o vremenu kako u dolini tako i na n/v bar do 1000 metara...ni jedan od ponudjenih nije pogodio danasnju prognozu vremena u mom gradu. Ni jedan...e znam sta se desava s vremenom, ali nesto nije uredu :/
-
Sonac
#709 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Sve je u redu, jest vrijeme postalo ektremnije nego prije ali ovo je svakako najturbulentiji period u godiniljuspica wrote:Ma ne idem ja cesto na visokogorske planine, meni treba link koji govori o vremenu kako u dolini tako i na n/v bar do 1000 metara...ni jedan od ponudjenih nije pogodio danasnju prognozu vremena u mom gradu. Ni jedan...e znam sta se desava s vremenom, ali nesto nije uredu :/
-
El_comadante
#710 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
imam ja isto kao i ti. s tim da sam se ja učlanio u planinarsko društvo pa se sada malo edukujem i polagano pripremam. ako si za... možemo se dogovoritiZovem se Zelena wrote:Ima li neko da je početnik u planinarenju, ali entuzijasta kao ja?
Da nema pojma o planinarenju, ni opreme, svega malo kondicije i puno volje?
Ima li neko da je spreman za neke laganije ture? Ono, turistički, Skakavac i slično, da udružimo snage?
- Zovem se Zelena
#711 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Koje društvo? Ako treba mogu se i ja učlaniti. Planiram za narednu sezonu nabaviti kakvu finu obuću i lagano. Do tada, ako imaš neke laganije ture, tu samEl_comadante wrote:imam ja isto kao i ti. s tim da sam se ja učlanio u planinarsko društvo pa se sada malo edukujem i polagano pripremam. ako si za... možemo se dogovoritiZovem se Zelena wrote:Ima li neko da je početnik u planinarenju, ali entuzijasta kao ja?
Ima li neko da je spreman za neke laganije ture? Ono, turistički, Skakavac i slično, da udružimo snage?
- JoseMujica
#712 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
imate sad u subotu turu na Treskavicu (Vrh Treskać)

al vam ova nije baš lagana, ali nije ni nešto teška

al vam ova nije baš lagana, ali nije ni nešto teška
- Zovem se Zelena
#713 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Radna subota 
-
Forsaken
#714 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Za ove lakse pocetnicke ture, i ja se prijavljujem 
- JoseMujica
#715 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ću nabacivati ture za koje čujem....mislim da će 19.7. biti tura Trebević u organizaciji istog ovog društva HPD Bjelašnica, a to vam je baš lagana i fina tura
pregledajte još po webu ili facebooku PD-ove Prijatelje prirode, igman-Vratnik, Zlatne ljiljane, Visočicu, Energoinvest, Željezničar...uglavno ima haman svaki vikend nešto organizovano
pregledajte još po webu ili facebooku PD-ove Prijatelje prirode, igman-Vratnik, Zlatne ljiljane, Visočicu, Energoinvest, Željezničar...uglavno ima haman svaki vikend nešto organizovano
- mousstapha
#716 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ima i Avantur finu ekipu. Trenutno ne organizuju nista u Ramazanu, ali bice poslije sigurno dosta.
http://www.avantur.ba
http://www.avantur.ba
- friskyoreo
#717 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ima li neko sa TK? Koje kod nas imaju solidne lokacije za planinarenje, tj da imaju oznacene staze? I ima li iko kakvih informacija o Konjuhu? Cuo sam da ima neki planinarski dom tamo negdje kod Stupara zapocinje staza?!
Nisam nikad planinario ovdje kod nas, tako da nisam upoznat toliko sa situacijom tu. Ovdje me najvise strah zmija, toga u Tirolu nije bilo.
Nisam nikad planinario ovdje kod nas, tako da nisam upoznat toliko sa situacijom tu. Ovdje me najvise strah zmija, toga u Tirolu nije bilo.
- JoseMujica
#718 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
eeeee bravo mousstapha
na Avantur sam skroz zaboravio a oni baš prave fine ture koje odgovaraju ljudima koji su početnici
-
El_comadante
#719 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
pa sad šta ti odgovara.. ima društava koja planinare uglavnom subotom a ima ih i nedeljom pa šta ti više odgovara. meni recimo više odgovara subotom.Zovem se Zelena wrote:Koje društvo? Ako treba mogu se i ja učlaniti. Planiram za narednu sezonu nabaviti kakvu finu obuću i lagano. Do tada, ako imaš neke laganije ture, tu samEl_comadante wrote:imam ja isto kao i ti. s tim da sam se ja učlanio u planinarsko društvo pa se sada malo edukujem i polagano pripremam. ako si za... možemo se dogovoritiZovem se Zelena wrote:Ima li neko da je početnik u planinarenju, ali entuzijasta kao ja?
-
El_comadante
#720 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nebi bilo loše kad bi na ovoj tebi svi ne samo ti nabacivali ture za koje čujemo da se održavaju. pošto ima interesanata...JoseMujica wrote:ću nabacivati ture za koje čujem....mislim da će 19.7. biti tura Trebević u organizaciji istog ovog društva HPD Bjelašnica, a to vam je baš lagana i fina tura
- Gargi
#721 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Je li neko od vas u skorije vrijeme pohodio planinske staze Austrije?
U pitanju bi bio jedan mini odmor od 4 dana, a dvoumim se između nacionalnog parka Hohe Tauern i Oberdrautala, pa ako neko ima iskustva iz prve ruke, kao i nesto za preporuciti - bujrum
Najvaznija mi je blizina planinskih staza (do srednje teskih) i da "nije skupo".
U pitanju bi bio jedan mini odmor od 4 dana, a dvoumim se između nacionalnog parka Hohe Tauern i Oberdrautala, pa ako neko ima iskustva iz prve ruke, kao i nesto za preporuciti - bujrum
Najvaznija mi je blizina planinskih staza (do srednje teskih) i da "nije skupo".
- friskyoreo
#722 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Tirol je raj za planinare...Gargi wrote:Je li neko od vas u skorije vrijeme pohodio planinske staze Austrije?
- Zovem se Zelena
#723 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Iskusniji planinari, šta odabrati od obuće za hiking? Salomon ili merrell? Svidjele mi se na netu salomon discovery GTX a vidim da kod nas dosta pristupačnih ima merrellovih čizmica.
-
shandrprcSA
#724 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
krenulo teZovem se Zelena wrote:Iskusniji planinari, šta odabrati od obuće za hiking? Salomon ili merrell? Svidjele mi se na netu salomon discovery GTX a vidim da kod nas dosta pristupačnih ima merrellovih čizmica.
-
miki27A
#725 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja imam merrell http://www.shoebuy.com/merrell-moab-ven ... one-_-none do sad sam prezadovoljna sa njima.
Imam i salomon, ali definitvno mi je drazi i udobniji merrell.
Imam i salomon, ali definitvno mi je drazi i udobniji merrell.