jAZZ-JUNKIE,
slazem se da postoji paralela izmedju naseg entiteta (RS) i kosova, ali smatram da je naglasak na taj Humanitarni aspekt kao osnov nezavisnosti kosova ipak ono sto po meni eticki opravdava nezavisnost te bivse jugoslavenske i na osnovu mog licnog iskustva IPAK diskriminisane pokrajine, i ono sto je po meni ( a ocigledno i po medjuraodnoj zajednici, barem u slucaju Kosova) superiorno u odnosu na standarde medjuraodnog prava kada je u pitanju nezavisnost i konstitutivnost.
Eticki odnos MZ prema Kosovu po meni nije bio zastrasujuci, nego upravo suprotno, ako cemo se voditi osnovnom premisom etickog djelovanja-POMOZI ONOME U INFERIORNIJEM POLOZAJU, a mislim da ne treba govoriti o tome ko je u bivsoj jugoslaviji, pored Bosnjaka i Roma bio u najinferiornijem polozaju ( kada govorimo o medjuetnickim odnosima) i jos vaznije ko je u doba milosevica na porducju bivse Titove jugoslavije najvise stradao poslije Bosnjaka i Bosanaca i Hercegovaca.
Meni je tu sve jasno, a vidim i vecini u regionu i svijetu, isto kao sto je vecini jasno da ameri nemaju opravdanje za svoja postupanja prema zatvorenicima u Guantanamu, "kolateralna" stradanja civilia u Iraku, itd....kao sto je vecini jasna engleska "vladavina zakona" i njihova kultura u Indiji, Africi, Australiji, Irskoj, Skotskoj , Velsu itd itd...
Ono sto hocu reci je sljedece: STETA JE STETA!, ko god da je ucini...
STETA je i retributivni odnos Albanaca prema Srbima i to nije opravdano njihovim prethodnim stradanjem... iako je to daleko manja steta od one koju nam je svima nanio milosevicev rezim i njegovi umobolni poltroni...
To sto MZ nije bila pravedna prema nama Bosancima i Hercegovicma nije razlog da smatram nezavisnost Kosova jednom velikom nepravdom prema meni kao Bosancu i Hercegovcu. Ja nisam od onih inatdzija, kontrasa i kompleksasa koji vlasitu nesrecu zele i nekom drugom.Stradanje Bosnjaka i Bosanaca i hercegovaca ( ne mislim na drzavljanstvo ovdje!) je iskljucivo na sramotu MZ. Ta ista MZ, je u BiH PALA na ispitu eticnosti, ali mislim da na Kosovu nije. Bez obzira sto je na Kosovu MZ po meni djelovala pravedno (mada najvjerovatnije ne iz eticnih, nego nekih drugih interesa), u Bosni je MZ PALA na ispitu te je i dalje DUZNA ispraviti vlastite graske...
Ako MZ zele odvojiti rs onda neka fino pitaju sve zrtve ne-Srbe protejrane sa svog topraka hoce li halaliti sve sto je karadziceva "rs" (citaj "our ass") uradila i pokloniti zemlju odakle su protjerani...
A ako zele da svi narodi ovdje zive skupa, onda neka stave pod kontrolu sve one koji organski ne podnose BiH i koji rade u interesu susjednih vlada, sto je cesto oprecno interesu BiH, obzirom da nam se komsiluk lijevo i desno nije bas "PROSLAVIO" kao etican ( naprotiv, stereotipi o "lesinarstvu i etickoj deficijenciji" nekadasnjih politickih elita nasih komsija i "nekih" njihovih danasnjih poltrona je skolski primjer NEETICNOSTI-"UDRI NA ONOG U TRENUTNO INFERIORNIJEM POLOZAJU" ( namjerno ne kazem udri na "slabijeg", jer sa ja kao Bosanac i Hercegovac ni u snu necu smatrati "slabijim" od ovog ili onog, pogotovo poznavajuci ko je sve meni pokuso prodavat "m... za bubrege" ( znam te pusko dok si pistolj bila

)
Naravno, podjednako je vazno da MZ stavi pod kontrolu, pored "anti-BiH struja" i onu struju iskorumpiranih, obzirom da BiH iskorumpiranost podriva mozda i vise od nacional-sovinizma.
A glede Kosova, ja sam poslovno imao prilike ici vise puta na Kosovo, i vjeruj mi da sam tu na ulici slusao sve moguce jezike pored albanskog, ukljucujuci razne slavenske dijalekte ( oranski, torbeski, makednoski, vranjevacki srpski, srbijanski srpski). Ipak, moram naglasiti da je to sto su dozvolili da oni njihovi seljacki huligani pale srpske crkve prije nekoliko godina sluzi na njihovu sramotu, sta god da je bio povod . Tu su oni pali na ispitu, iako je njihov tadasnji premijer iso od srpske kuce do kuce da se izvinjava i izganjo budzet za popravke. Dzaba, pali su tu po meni na ispitu.
Mislim ipak da njihov najveci problem nije u nedostatku sluha za multietnicnost ili kulturni pluralizam (oni ne mogu sad uvozit indonezane i jamajcane da bi zadovoljili taj uslov, dovoljno je da sacuvaju te nacionalne ne-albanske zajednice kao svoje gradjane). Ja ih stvarno nisam dozivio kao ksenofobe ili diskriminatore kao ljude. Cak sta vise, duboko sam ubijedjen da su daleko tolerantniji i boljih zivaca od nas-ne nasrcu jedni na druge ko mi, nema toliko svadja i verbalnog i fizickog obracunavanja na ulici ko kod nas (osim kod njihovih seljaka iz politickih razloga i zbog zaostalog temperamenta). Mi smo ko nekakve tempirane bombe, i nek mi niko ne kaze da je to zbog rata, jer su takvi kod nas pogotovo oni koji rata ocima nisu vidjeli.
Njihov problem kao drzave ce po meni biti druge prirode-sudar sistema vrijednosti medju njima samima, sudar tzv. urbane populacije ( esnafska manjina) i njihove ruralne mase (vecina). Ova potonja struja je i kod njih kao i kod nas najdominatnija i brojcano i politicki. Tu ce biti problema jer uglavnom iz ove potonje i potice ta korupcija i kriminal, koliko sam ja upratio.
A to sto su materijalno situirani svakao ne mogu objasniti tako stu cu reci: "kod njih i djeca dilaju drogu i reketare", jer bih onda bio naivan ko i sam stereotip koji jos uvijek plasira izvjesna beogradska politicka struja ( a mi pametni bosanci popasemo ko gladna krava). Bio sam bio tamo i vidio da oni zapravo danonocno crnce, imaju velike porodice i sve pare stavljaju u zajednicku kasu i investiraju, te pomazu jedan drugog ( za razliku od nas koji izgleda "svrsavamo" na prepucavanje i kapric jedni drugima-kljucna razlika izmedju njihovog i naseg mentaliteta). Ni jedna iole izbalansirana osoba neće donositi generalni sud o njima na osnovu dvije osobe-keljemendija i gašija, jer je to i matematički (logički) i etički neosnovano. Imamo mi daleko više prašine ipred našeg praga za počistiti prije nego krenemo čistit tuđe.
Da zakljucim, oni su nama nesto ko: "ni iz dzepa, ni u dzep" u politickom smislu, osim sto postoji ta izvjesna supatnicka solidarnost izmedju njih i nas ( sto ja licno podrzavam), obzirom da su i oni i mi uvijek nekako bili "donji".
Jazz_Junkie wrote:dallton wrote:Jazz_Junkie wrote:Vidim neki omalovazavaju ono malo licnosti iz kulture, nauke i sporta albanskog porijekla. Ne stavljam se na stranu Albanaca, ali moram vas napomenuti da BiH tu nije nista puno ispred njih. Bosna, zemlja fizicara, biologa, matematicara, filozofa..... sve svjetske velicine. Mozemo se svi kititi sportistima, no svaka zemlja na ovoj planeti ima svoje sportske zvijezde, no nogometasi i ostali nisu veoma umni ljudi. Pogotovo su se nogometasi odlucili da glavu upotrebljavaju u druge svrhe umjesto u razmisljanje, a takvih zemlje nastale iz bivse Jugoslavije imaju na izobilju.
Slicno stoji i sa pjesnicima, jer imaju ih i najmanje drzavice. Ipak se mora priznati da je Srbija kulturno i naucno nesto bogatija od Albanije i Kosova, pa crkajite od frustracija. Danas su najprominentniji Albanci nazalost doktori reketaskih nauka koji kvare sliku o cijelom jednom narodu. Kosovo je jedna presmijesna pseudo-drzavica cija nezavisnost ovisi o totalnoj zavisnosti. Njezina drzavnost nema nista sa BiH niti je u njenom interesu. RS je, bez obzira na metode, 1995. godine dobila isti status kao Kosovo 1974. Paradoksalno je zalagati se za cjelovitu BiH, a istovremeno simpatizirati sa nezavisnim Kosovom.
prvo, pc nema isti status po dejtonu kao kosovo po ustavu 1974 - (cak se to i u nazivu "entitet" ili tvorevina, u prevodu)
a sto se tice podrske kosovu, nema tu nista paradoksalno - kosovo je nezavisnost dobilo radi etnickog ciscenja koje su srbi pokusali da provedu na isti nacin kao u BiH, zbog cega pc nece nikada biti nezavisna sve dok se ne ostvari strateski cilj srpske politike "svi u srbi u jednoj drzavi" - a sudeci po ponasanju srba iz hrvatske, kosova, i bih, plan se ubrzano ostvaruje, doduse ne u pravcu u kojem su se nadali
Samo ako nemaju isti pridjev i istu proslost, ne mora znaciti da nemaju slicnu ustavnu poziciju unutar jedne drzave (Kosovo do 2008). Zastrasujuci je odnos MZ prema nekoj etici kada su priznali, pa cak i konstruisali Daytonski sporazum ako se uzme u obzir kako je RS nastala, ali to je bio kao neki privremeni kompromis za postizanje konacnog mira. Eto proslo je skoro 14 godina i slabo se sto mijenja. RS ima svoj parlament, svoju policiju, svoj sud, svoju zastavu, svoje entitetske predstavnike u drzavnom parlamentu. Zar to ne slici nekadasnjem Kosovu? RS je nazalost priznata politicka jedinica, iako u sastavu BiH. Nezavisnost albanskog naroda na Kosovu (to je albanska drzava, a prica o manjinama estetska bajka) je zasigurno razumljiva zbog historijskog odnosa Srbije prema njima, no taj teritorijalni gubitak Srbije ce dalje otezavati neke procese u BiH, izuzev ako Amerika samovoljno odluci crtati granice kao sto je ucinila sa Kosovom koje danas nije u stanju da samo sebi osigura drzavnost. Imaju samo zastavu, himnu i policiju koju im odrzava MZ. Sto je sa infrakstrukturom, ekonomijom, strukom koja je odgovorna za funkcionalnost jedne drzave, socijalnom drzavom itd? Jedna drzava ne moze samo zivjeti od zastave i himne.