U Sarajevu protest protiv queer festival

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Risto Kuglarić

#701 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Risto Kuglarić »

evo.mene wrote:ove vehabije treba sve protjerati i zabraniti njihovo postojanje
i džaba su postili ovih 25 dana, sve su to sinoć poništili svojim ponašanjem
na žalost, vehabije sinoć nisu bile ni po jada.
xeres

#702 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by xeres »

Autor: Tanjug - Blic Online | Foto:Reuters, AFP | 25.09.2008. - 08:19 izmena 10:40
Napadnuti učesnici gej festivala u Sarajevu, osmoro povređeno

Najmanje osam osoba je povređeno u napadu na učesnike prvog gej festivala u Sarajevu, saopštila je policija Bosne i Hercegovine i dodala da su zasad uhapšena trojica napadača.

Nekoliko desetina mladića sa kapuljačama koje pokrivaju lice, neki i sa dugim bradama, upućivali su uvrede učesnicima festivala i izvikivali "Alahu akbar" (Alah je veliki). Napadači su, takođe, izvlačili ljude iz vozila, a druge učesnike skupa napali na ulici. Među povređenima su i novinari Emir Imamović i Peđa Kojović.
Nastavak teksta ▼

U sarajevsku bolnicu primljeno je šest osoba sa povredama glave. Mediji navode da je najteže povređen danski državljanin Andrejs Viskochis, koji je zadobio niz posekotina na telu.
"Danac je najteže povređen. Ima povrede po glavi, licu, grudima, šaci. On će biti hospitaliziran, a ostali će biti pušteni na kućno lečenje", izjavila je za "Dnevni avaz" Biljana Jandrić, portparolka KCUS-a.
U sukobima policija i napadača, povređen je i jedan policajac.

Policajci su odbacili napadače od Akademije likovnih umetnosti, gde je nekoliko desetina ljudi prisustovalo otvaranju četvorodnevnog Kvir-festivala, u okviru koga su predviđene umetničke izložbe, filmske predstave i predavanja. Kako sarajevski "Avaz" saznaje, policija je tom prilikom pronašla veliki nož zamotan u krpu, bačenu na travnjak pored Akademije. Učesnici festivala su oko 22 sata napustili Akademiju, a ubrzo su se razišli i protestanti.
Nakon opsežne pretrage, pripadnici sarajevske policije su uhapsili trojicu osumnjičenih napadača.

Ovog meseca, islamski mediji vodili su kampanju protiv organizovanja festivala, i to u vreme Ramazana, a anonimne pretnje smrću stizale su organizatovrima skupa i medijima koji su ih podržavali. Organizatori kažu da je vreme održavanja skupa - u vreme islamskog meseca posta - bilo čista koincidencija.
Rojters konstatuje da u Bosni, kao i u većini balkanskih zemalja, nema tolerancije prema homoseksualnosti. Britanska agencija podseća da je Sarajevo, koje je vekovima bilo poznato po miroljubivoj koegzistenciji muslimana, hrišćana i Jevreja, posle rata 1992/92, godine, postalo većinski muslimanski grad.

ovo tek jutros skontah... je..m li ga kad nemamo neku urbanu televiziju koja ce nas drito izvjestavati...bar je ja ne upratih...
ima i slika al' me mrzilo postavljati...
neshto

#703 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by neshto »

eeeee, da sam mirci sa natprirodnim moćima pa da malo prošetam gradom i podjelim stotinjak trajnih banova :(

sramota :(
uvjek dobar gost

#704 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by uvjek dobar gost »

Meni je krivo što ljudi nisu pokazali dostojanstvo svojim protestima, krivo mi je što ih nije bilo u 17.ooh kad je najavljen protest, što su sačekali mrak pa po uličicama tukli ljude koje su u svojim glavama povezali sa nečim što je za njih zlo i naopako.. krivo mi je što ti demonstranti da ne kažem protestanti da me ne bi pogrešno shvatili.. nisu iskoristili niti jedno svoje demokratsko pravo, već su se prihvatili sile, mržnje i agresivnosti... a pri svemu tome se pozivaju na uzvišene vrijednosti...

Sve u svemu sjedi Sarajevo 2-
lahor

#705 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by lahor »

Kad zavrsavaju ta pederska okupljanja,imali ko taj podatak.Boli glava od ovih tema i novinskih izvjestaja.
trinaesti

#706 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by trinaesti »

zabrana nije rjesenje. oni bi isto tako da zabrane i protjeraju queer i festival.

ne moze grupa huligana od sinoc da se izjednaci sa svim ljudima koji nose brade, sa svim zenama koje su pokrivene i na kraju sa svim navijacima sarajeva.
ali tu istu grupu, i svakog onog ko je uradio bilo sta protivzakonito sinoc (fizicki napad, prijetnje, sukob s policijom i tome slicno) treba ZESTOKO, NOVCANO KAZNITI, pa ce onda biti i vise tolerancije i vise demokratije.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#707 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by mIRCerka »

xeres

#708 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by xeres »

neshto wrote:eeeee, da sam mirci sa natprirodnim moćima pa da malo prošetam gradom i podjelim stotinjak trajnih banova :(

pusti bradu, pa ces moci i na protest i da banujes po gradu...
trinaesti

#709 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by trinaesti »

uvjek dobar gost wrote:Meni je krivo što ljudi nisu pokazali dostojanstvo svojim protestima, krivo mi je što ih nije bilo u 17.ooh kad je najavljen protest, što su sačekali mrak pa po uličicama tukli ljude koje su u svojim glavama povezali sa nečim što je za njih zlo i naopako.. krivo mi je što ti demonstranti da ne kažem protestanti da me ne bi pogrešno shvatili.. nisu iskoristili niti jedno svoje demokratsko pravo, već su se prihvatili sile, mržnje i agresivnosti... a pri svemu tome se pozivaju na uzvišene vrijednosti...

Sve u svemu sjedi Sarajevo 2-
sve si rekao
evo.mene

#710 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by evo.mene »

Risto Kuglarić wrote:
nego? navijači?

oni su svakako hrpa retarda. nek idu u beograd da se tamo tuku ako smiju

opet je policija kriva za sve jer je odmah trebala razbiti i privesti te grupe

al bilo bi dobro da su na festival došli oni nabildani pederi, i to njih pedesetak pa im niko ništa nebi smio
uvjek dobar gost

#711 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Želim da citiram ovaj post jer ostao je na prethodnoj stranici... uz njega želim da ponovim svoje razočarenje...
Gdje su zaista bili svi ovi branioci duhovnosti i moralnosti kada smo mi stajali pred kantonalnim tužilaštvom zbog strašnog zločina odnosno silovanja maloljetnika od strane drugih maloljetnika....???

saban murat wrote:veceras se desilo nekoliko stvari.
prvo, desilo se otvaranje queer festivala u svrhu kojeg je uprilicena izlozba "okreni queer". moram reci da je ovo bila najposjecenija izlozba kojoj sam prisustvovao. desilo se i to da su unutar prostora u kojem se odrzavala izlozba bili ljudi koje znam i ljudi koje ne znam, ljudi za koje znam da imaju konzervativne stavove i ljudi za koje zanam da su mozda cak i pretjerano liberalni. bilo je pedera. lezbejki, trans i interseksualaca ali najvise je bilo tzv straight populacije. ja bih prije rekao da su svi ti "straight" u stvari queer ali o tom po tom. svi ti ljudi su dosli na otvaranje jednog kulturnog događaja, došli su da podrže hrabre i dostojanstvene članice udruženja "Q", došli su jer su ljudi, došli su jer su normalni, došli su da se suprotstave primitivzmu i fašizmu, došli su iako su bilie svjesnie da mogu "popiti" batine, došli su, svjesni gdje žive i s čim dijele grad...dirljiv govor ambasadorice, konkretna ceca, stravstvena boba i zbunjena alma...ljubav, pozitivna energija, radost...normala....
a ono vani...druga stvar...tzv branitelji morala i "obraza države i grada", šaćica plaćenih vjernika, fanatika, fundamentalista. nemam drugih riječi kojima bih nazvao skupinu spodoba koji pljuju na prolaznike, psuju, provociraju, prijete, udaraju, zaudaraju, repetiraju pištolje, vrište, guraju se, nazivaju prolaznike pogrdnim imenima, siju strah. gore sam se osjećao okružen ovim spodobama večeras nego okružen četnicima u ratu.
skupinu od oko 30 ljudi su sačinjavali bradati pseudomuslimani u raji popularno nazvani vehabije, nekoliko pokrivenih žena (koje po mom mišljenju a i po pokazanom večeras mogu komotno gole hodati ulicom, jer od njihovg farza pokrivenosti nema ništa, popljuvale su one islam i svoju vjeru večeras, isto kao što su pljuvale na prolaznike i učesnike/ce festivala), skupina od dvadesetak navijača, uglavnom pitara/uhljupa (momci ograničenog vokabulara već spomenuti u opisu današnjih protesta) te nekoliko ptsp-ovaca, tzv demobilisanih boraca. moram napomenuti da su okupljeni na svaki način pokušavali isprovocirati i najmanju reakciju posjetilaca ne bili izazavli tuču. oni svoju vjeru, svoj ramazan i svoj post mogu mačku o rep okačit. uspjeli su prebiti šestero ljudi. trojicu su sačekali ispred kuće, koliko ja znam prebili su pirketa i kojovića te još jednog mladića koji je od festivala išao ka autu kod vinoteke. prebili su i mladića koji je pozirao za naslovnicu dana kada je jedan od momaka imao come out, njegovog cimera te gosta festivala iz latvije
sve ovo ne bi se baš tako lako desilo da nije bilo treće stvari...policije...
policija je direktni krivac za sve što se dogodilo večeras. tek nakon što je okupljena šaćica plaćenika došla na dva metra do ulaza u alu i nakon što su verbalno i fizički napali desetinu učesnika festivala, policija je mlako reagovala. tek nakon što su došle vijesti o brutalnom premlaćivanju gore pomenutih, murija je povećala aktivnosti. do povećane ažurnosti policije je došlo također nakon što su okupljeni konstatovali da policija ima namjeru da pusti plaćenike da tuku i vrijeđaju raju i kada je to dokumetovano kamerama. zaštitarska agencija je korektno odradila svoj posao, ali samo unutar zgrade. i oni su se malo usrali, jer valja kući ići, i to usred noći lova na vještice.
izgubili su abdest večeras vrli muslimani. izgubili su kompas, izgubili su ramazan, izgubili su dušu a garantujem i mjesto u džennetu, ako takvo nešto postoji.
sa druge strane, mi, ostali, jos smo uvjereniji da je sarajevo radikalna, fašistička, konzervativna, ksenofobna i rasistička sredina. sada sigurno znamo kako se osjećaju krmad u teheranu.
međutim, ono što je najljepše, ovoliku količinu ljubavi, pažnje i pozitivne energije ne bi uspjeli pokvariti ovi plaćeni vjernici pa da ih je ispred alu bilo 100000 a ne pet puta manje nego što je bilo učesnika festivala.
xeres

#712 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by xeres »

evo.mene wrote:
Risto Kuglarić wrote:
nego? navijači?

al bilo bi dobro da su na festival došli oni nabildani pederi, i to njih pedesetak pa im niko ništa nebi smio
pa tuku se oni i u srbiji...nego, uz malo cinizma se mora priznati da su oni jedina organizovana grupa koja je spremna "nesto uciniti" da se stanje promjeni....e, sad...o njihovim ciljevima, ne bih komentarisao...
neshto

#713 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by neshto »

xeres wrote:
neshto wrote:eeeee, da sam mirci sa natprirodnim moćima pa da malo prošetam gradom i podjelim stotinjak trajnih banova :(

pusti bradu, pa ces moci i na protest i da banujes po gradu...
mislim da si pogrešno shvatio, bradonjama bih djelio banove....
shalaedin

#714 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by shalaedin »

WOW! Da ti nisi vidovita Hajrija? Sigurno znas ti kome se post prima a kome ne... :)
Vehabije treba otjerati a Homoseksualce ne treba :) Sutra necemo htijeti ni pedofile otjerati jer to ce biti IN u Evropi, a polako i kod nas.

Postoje uzroci i posljedice onoga sinoc...To ce i jednim i drugima dati poleta da se hvataju za vratove u ova 4 dana dok traje festival. Ovi nece da odustanu, dok ce drugi pokusati da istjeraju svoje po staroj sinocnjoj reziji. Obican svijet ce takve stvari prezirati ili sutke odobravati, ali to je sve nebitno... Mi nemamo ni o cemu generalno zajednicki stav pa ni o ovome... Suticemo i trpiti i da nam se otrov servira... tako da ovdje nije pitanje vise ni o Vehabijama ni o Homoseksualcima vec o tome ko smo mi? Sta smo? Sta zelimo a sta ne? Ko je su nase vrijednosti koje mi branimo? Sarajevo nikada nije imalo historiju poput San Franciska, Amsterdama, Napulja i nikada nije imala tolerancije prema Homoseksualcima. Do rata u bivsoj nam drzavi homoseksualizam je bilo kaznjivo dijelo. Svak ko je imao dugu kosu nazivao se "Pederom", osim onda kada je to bio opsti trend. A da negovorimo tek o feminiziranim muskarcima koji su bez obzira na sex. orijentaciju bili ismijavani. Tako da nije za ocekivati da ce im u buducnosti biti lakse.

Najgore je to sto oni koje mi cesto diskriminiramo bili oni Homoseksualci ili Vehabije imaju stav i imaju petlju da ga iznesu, dok ga mi kao narod generalno nemamo... a pojedinacno svi jezicima rusimo sve.
Last edited by shalaedin on 25/09/2008 11:37, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#715 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by mIRCerka »

shalaedin wrote:
Najgore je to sto oni koje mi cesto diskriminiramo bili oni Homoseksualci ili Vehabije imaju stav i imaju petlju da ga iznesu, dok ga mi kao narod generalno nemamo... a pojedinacno svi.
koja istina...
Risto Kuglarić

#716 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Risto Kuglarić »

evo.mene wrote:
Risto Kuglarić wrote:
nego? navijači?

ne znam jel u privatnim životima navijaju za koga, al mislio sam na patrole od po 4-5 maloljetnika sa kapuljačama lakih na šakama i nožu i željnih avanture. Da se tako izrazim...
mamica papucarka

#717 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by mamica papucarka »

´´...
Krigla_Sa

#718 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Krigla_Sa »

Gledam ove vehabije s protesnog skupa,ovo sve klosar do klosara.
evo.mene

#719 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by evo.mene »

shalaedin wrote:
WOW! Da ti nisi vidovita Hajrija? Sigurno znas ti kome se post prima a kome ne... :)
Vehabije treba otjerati a Homoseksualce ne treba :) Sutra necemo htijeti ni pedofile otjerati jer to ce biti IN u Evropi, a polako i kod nas.

Postoje uzroci i posljedice onoga sinoc...To ce i jednim i drugima dati poleta da se hvataju za vratove u ova 4 dana dok traje festival. Ovi nece da odustanu, dok ce drugi pokusati da istjeraju svoje po staroj sinocnjoj reziji. Obican svijet ce takve stvari prezirati ili sutke odobravati, ali to je sve nebitno... Mi nemamo ni o cemu generalno zajednicki stav pa ni o ovome... Suticemo i trpiti i da nam se otrov servira... tako da ovdje nije pitanje vise ni o Vehabijama ni o Homoseksualcima vec o tome ko smo mi? Sta smo? Sta zelimo a sta ne? Ko je su nase vrijednosti koje mi branimo? Sarajevo nikada nije imalo historiju poput San Franciska, Amsterdama, Napulja i nikada nije imala tolerancije prema Homoseksualcima. Do rata u bivsoj nam drzavi homoseksualizam je bilo kaznjivo dijelo. Svak ko je imao dugu kosu nazivao se "Pederom", osim onda kada je to bio opsti trend. A da negovorimo tek o feminiziranim muskarcima koji su bez obzira na sex. orijentaciju bili ismijavani. Tako da nije za ocekivati da ce im u buducnosti biti lakse.

Najgore je to sto oni koje mi cesto diskriminiramo bili oni Homoseksualci ili Vehabije imaju stav i imaju petlju da ga iznesu, dok ga mi kao narod generalno nemamo... a pojedinacno svi.
opet ista glupa priča, danas homoseksualci, sutra pedofili...
homoseksualci nikome ne štete... to je njihov problem ili ne-problem
ja ne znam da neka Qgrupa pravi probleme po državi a ima dosta vehabijskih grupa koje prave probleme... neće meni ovde niko šerijat nametati a niko mi ne nameće homoseksualizam

i pusti priču o starim zakonima i slično, ako pogledaš daleko u istoriju možeš vidjeti da su mnoge velike ličnosti bile biseksualci i da je to u to vrijeme bilo normalno

i zar misliš da među gej populacijom nema onih koji su i muslimani i katolici itd. bar se se oni osjećaju vjernicima, a ko si ti ili ja da im kažeš da to nisu
shalaedin

#720 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by shalaedin »

mIRCerka wrote:
shalaedin wrote:
koja istina...
vala mirci upoznala si moj stav vala na temu o queer festivalu...ali ovo je prekardasilo svaku mjeru... vece rasulo u tako malom gradu nisam vidio. Kada sam ti govorio da ce biti nesvijesnih pojedinaca... docekan sam na noz... sada kada postoji opste rasulo od ulice pa do interneta necudi me reakcija spomenutih ljudi. Sve se ovo bespotrebno napuhalo i sve je ovo jos sitno. Mada mislim da ce biti samo gore. U svemu tome nebih zelio da padne mrtva glava. Tako da ce mozda najzanimljivije biti od danas pa do kraja festivala... imaju 4 dana megdana :)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#721 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by hrasno38 »

Cemera i jada od Sarajeva grada, od njegove policije i od onih, koji se pod plastom islama i njegovih vrijednosti, nazivaju vjernicima. Ovo je jos jedan od razloga sto ne treba niti jednom vehabijskom sljedbeniku dozvoliti povratak iz Guantanama u Sarajevo pa makar imao i 100 djece i 10 zena. Ovo je isto tako dokaz kako jedan istup celnika IZ-a moze upaliti vatru i dokaz zasto je bivsi sistem vjerske zajednice drzao pod budnim okom i nije ima dozvoljavao da rade sta hoce. Takodje ovo je i dokaz da nama ne treba policija po evropskim principima nego po Rankovicevim principima koja prvo udara pa onda pita ko je kriv. Sacica jadnika i bjednika je dovela opet Sarajevo na naslovne stranice medija naravno u negativnom kontekstu i to po onom po cemu je upravo ovaj grad bio prepoznatljiv a to je postivanje razlicitosti. Naravno ovo ce Laktaski Vozd docekati kao keca iz rukava da kaze kako je ovo jos jedan od dokaza da je Sarajevo grad islamskih fundamentalista ili BH Teheran. Grad gdje se tuku novinari i grad gdje vehabije mogu da utjeruju pravdu.
Ramazan je najveci islamski praznik, praznik kada vjernici kroz svoj post se potpuno predaju bogu, praznik zbog kojeg su ratovi pravili pauze, praznik u kome se ljudi zblizavaju i oprastaju. I umjesto da IZ propagira takve vrijednosti za vrijeme ovog velikog praznika oni se bave Q festivalima indirektno govoreci ionako napaljenim balavcima i jos napaljenijim vehabijcama da to tako ne moze za vrijeme Ramazana. Znaci grad Sarajevo je upravo postao ono sto se odavno suska, jednonacionalni grad gdje se svi moraju ponasati onako kako se ponasa jedna, najveca nacionalna grupa, Bosnjaci. Gdje muderiz Halilovic prjijeratni Zepljak salje svoje horde iz Fahdove dzamije da prave red po gradu. Sve je ovo postalo jedno veliko FUJ!!!!
uvjek dobar gost

#722 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

hrasno38 wrote:Cemera i jada od Sarajeva grada, od njegove policije i od onih, koji se pod plastom islama i njegovih vrijednosti, nazivaju vjernicima. Ovo je jos jedan od razloga sto ne treba niti jednom vehabijskom sljedbeniku dozvoliti povratak iz Guantanama u Sarajevo pa makar imao i 100 djece i 10 zena. Ovo je isto tako dokaz kako jedan istup celnika IZ-a moze upaliti vatru i dokaz zasto je bivsi sistem vjerske zajednice drzao pod budnim okom i nije ima dozvoljavao da rade sta hoce. Takodje ovo je i dokaz da nama ne treba policija po evropskim principima nego po Rankovicevim principima koja prvo udara pa onda pita ko je kriv. Sacica jadnika i bjednika je dovela opet Sarajevo na naslovne stranice medija naravno u negativnom kontekstu i to po onom po cemu je upravo ovaj grad bio prepoznatljiv a to je postivanje razlicitosti. Naravno ovo ce Laktaski Vozd docekati kao keca iz rukava da kaze kako je ovo jos jedan od dokaza da je Sarajevo grad islamskih fundamentalista ili BH Teheran. Grad gdje se tuku novinari i grad gdje vehabije mogu da utjeruju pravdu.
Ramazan je najveci islamski praznik, praznik kada vjernici kroz svoj post se potpuno predaju bogu, praznik zbog kojeg su ratovi pravili pauze, praznik u kome se ljudi zblizavaju i oprastaju. I umjesto da IZ propagira takve vrijednosti za vrijeme ovog velikog praznika oni se bave Q festivalima indirektno govoreci ionako napaljenim balavcima i jos napaljenijim vehabijcama da to tako ne moze za vrijeme Ramazana. Znaci grad Sarajevo je upravo postao ono sto se odavno suska, jednonacionalni grad gdje se svi moraju ponasati onako kako se ponasa jedna, najveca nacionalna grupa, Bosnjaci. Gdje muderiz Halilovic prjijeratni Zepljak salje svoje horde iz Fahdove dzamije da prave red po gradu. Sve je ovo postalo jedno veliko FUJ!!!!
Pogodak u sridu !!!
pomahnitali.trifun

#723 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by pomahnitali.trifun »

Sarajevo nikada nije imalo historiju poput San Franciska, Amsterdama, Napulja i nikada nije imala tolerancije prema Homoseksualcima. Do rata u bivsoj nam drzavi homoseksualizam je bilo kaznjivo dijelo
A vehabije su dio nase tradicije?
Yamahalac

#724 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Yamahalac »

mada moze biti i jedna pozitivna stvar u svemu ovome negativnom, mozda se ljudi malo probude i izadju glasati nakon ovoga svega, da maknu nacionalisticke stranke sa vlasti

cisto sumnjam, ali ko zna, sve je moguce
vjesticanametli

#725 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by vjesticanametli »

VehBiAj terorise po sarajevu kako mu se cefne......ako se ljubis.......ako nosis minjak...........elema ako nisi kako oni..........protjerat to sve pa nek se provode negdje drugo :mrgreen:
Locked