PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

_mubarle_ wrote:eeeeeee pade mi na pamet,evo do sada je bilo bruku prijedologa za promejnu lokacije (ne u ovu subotu) ali mi pade na pamet trg ispred Narodnog pozorista,po meni ima i nekakvo znacenje jer su svugdje u svijetu takvi trgovi uredjeni za razliku od ovog naseg koji je do prije par dana sluzio kao parking i one ploce dok prodjes mozes nogu slomit kolko je puta uvrnes :x
Ova ideja mi se sviđa..... i u sklopu je moje opšte ideje... kulturom protiv bahatosti, a kad kultura više ne pomaže.... pozovite karte.......

Ne fakat ja već duže vrijeme razmišljam koja bi lokacija bila adekvatna subotom... i razmišljam o tome da se recimo svake druge sedmice odabere jedan radni dan za neku akciju pred kantonom il gradskom upravom...

Mislim na neku simboličnu akciju za koju je potrebno desetak ljudi... ali ne bi bilo loše da ih bude i više...
ideje su one sa tabutima, nišanima, nadgrobnim spomenicima, zlatnim stolicama foteljama... ili neku šestu akciju nenasilnog karaktera a sa jasnom porukom.....

Živili i dobar jutar
jasminasab

Post by jasminasab »

Martian_Kyo wrote:Nesto mi pade na pamet pravljenje 'snjeska bijelica' (jedno 7 njih) u nekom parku, i stavljanje transparenta. 'Ako se necete vi bunit/borit, ko ce?' iili mozda bolje 'Ako se necemo mi borit, ko ce?'
Zasto bas 7? :lol:

Ovo mi se jako svidja. :thumbup:

Prijedlog za lokaciju?
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

:lol: vidices kad tajo izade i pocne galamit DOVELI STE SNJESKE vi cete odgovarat ako ste covjek pred sudom, bogom i narodom buuhaaaaaaaa
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

vjesticanametli wrote::lol: vidices kad tajo izade i pocne galamit DOVELI STE SNJESKE vi cete odgovarat ako ste covjek pred sudom, bogom i narodom buuhaaaaaaaa

:lol: :lol: :lol:

Ideja je fenomenalna...
Kad pravimo snjeske? :D
mala-i

Post by mala-i »

Jeste li čitali u današnjem Oslobođenju kako u kantonu nema dovoljno kapaciteta za smještaj mentalno oboljelih osoba? :x odličan tekst u sarajevskoj hronici...
O'zone
Globalni moderator

Post by O'zone »

Gdje i kad? pravimo snješke eto me prvi ideja je fenomenalna. Prijedlog Veliki park preko puta bivše Robne kuće Sarajka.
johnnykola

Post by johnnykola »

Martian_Kyo wrote:Vrijeme: snijeg

i isti se očekuje i preko vikenda.

Moze li se ovo ikako iskoristiti, kreativno, za ovu subotu.

Koliko sam sinoc primjetio mogu se fine grudve napravit od ovoga.
Nesto mi pade na pamet pravljenje 'snjeska bijelica' (jedno 7 njih) u nekom parku, i stavljanje transparenta. 'Ako se necete vi bunit/borit, ko ce?' iili mozda bolje 'Ako se necemo mi borit, ko ce?'

Tesko izvodljivo, mozda, ali samo bacam ideje. Sve se moze iskoristiti, cak i ovaj snijeg.
paradajz u kutiji i tubi pa lagano po snijegu.
blood!
Martian_Kyo

Post by Martian_Kyo »

O'zone wrote:Gdje i kad? pravimo snješke eto me prvi ideja je fenomenalna. Prijedlog Veliki park preko puta bivše Robne kuće Sarajka.
Mislim da je to dobro, zapravo bilo koja povrsina gdje ima snijega i ljudi.

Cak napravit i po jednog sa neki transparentom bi trebalo biti ok.

Park kod ekonomije, bude li dovoljno snijega tamo oko cike sa pticom?
zmogi

Post by zmogi »

super ideja. moramo iskoristiti snijeg.
vedderedi

Post by vedderedi »

mIRCerka wrote:
anakadabra wrote:fakat je presmiješna :lol: :lol: :lol: sve za fotelju:

Gradonačelnica pozvala na sportsko navijanje

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac pozvala je navijačke skupine Sarajeva i Željezničara da na današnjem derbiju četvrtfinala Kupa BiH pokažu da je Sarajevo grad sporta i mladosti, kroz sportsko i fer navijanje.

Gradonačelnica izražava svoje uvjerenje da će ovaj gradski derbi i danas, kao nebrojeno puta do sada, pokazati kako se iskreno voli svoj klub, ali i kako se poštuju suparnici.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080305068
Pazi, ONA JE POZVALA dok TAJO sjedi ispred TAJOVIZIJE i gledi :D

Jos malo pa cu nju zagotivit pravo :D

To Gradonacelnice :D:D:D Kasno se aktivirate, ali kazu BOLJE IKAD NEGO NIKAD!!!!

Samire, vidis li kako se to radi?
Ili je tebi ispod casti obratiti se rulji sa sve 4 tribine?
Fakat, Semiha se bar udostoji obratiti i nesto pokusava uraditi ovih dana, dok se SS izgleda zakljucao u zgradu i odlucio do kraja mandata da ignorise gradjane. Ni ona savjetnica se vise ne pojavljuje. Sve ovo pokazuje koji kreteni vode kanton. Ne bih ja njima dao ni dvije koze da cuvaju.
Martian_Kyo

Post by Martian_Kyo »

Ne vidim razloga da sNJEZNA revolucija, ceka do subote.
Napravi se dva tri snjeska. pa uslikaju.

Treba na furat ljude da ih prave sami, ne moraju ni bit svi sa transparentima. Vazno je intrigirat prolaznike.
Last edited by Martian_Kyo on 06/03/2008 10:14, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

Post by O'zone »

Ako idemo na tadva parka ima još park ispred i iza Predsjedništva te park ispred Kantona i iza Alipašine džamije pa da ukrasimo veći dio grada :D
vedderedi

Post by vedderedi »

Martian_Kyo wrote:
O'zone wrote:Gdje i kad? pravimo snješke eto me prvi ideja je fenomenalna. Prijedlog Veliki park preko puta bivše Robne kuće Sarajka.

Ja sam protiv okupljanja na bilo kojem drugom mjestu osim ispred katedrale. To je prometno mjesto na kojem se dosta ljudi ako nista bar zaustavi da vidi sta se desava i vrlo je lako te gradjane navuci na proteste, dok je park park, neko prodje, a rijetko ko se zaustavi, i zar se nisu tamo i Dostasi okupljali pa ih je na kraju ostalo svega desetak. Nit' se mogu vidjeti transparenti, niti je akusticno za muziku i citanje zathjeva, a vjerovatno ce se i taj snijeg od kojeg namjeravate praviti te snjeske bijelice otopiti do subote.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

vedderedi wrote:
Martian_Kyo wrote:

Ja sam protiv okupljanja na bilo kojem drugom mjestu osim ispred katedrale. To je prometno mjesto na kojem se dosta ljudi ako nista bar zaustavi da vidi sta se desava i vrlo je lako te gradjane navuci na proteste, dok je park park, neko prodje, a rijetko ko se zaustavi, i zar se nisu tamo i Dostasi okupljali pa ih je na kraju ostalo svega desetak. Nit' se mogu vidjeti transparenti, niti je akusticno za muziku i citanje zathjeva, a vjerovatno ce se i taj snijeg od kojeg namjeravate praviti te snjeske bijelice otopiti do subote.
Ja imam jedno pitanje:
Da li je cilj obratiti se gradjanstvu ili Samiru, Semihi, Kunti panti iz vlasti?
Ne moras odgovoriti, ovo je cisto retoricko pitanje koje ce ti mozda signalizirati ZASTO NEMA ODGOVORA OD VLASTI...
vedderedi

Post by vedderedi »

Zox, jel' se priprema novi letak za ovu subotu?

Sta mislite da na pozadinu letka stavimo neke dijelove ovog izvjestaja CCI-ja?
Nabildana_Baba

Post by Nabildana_Baba »

Ako protesti ne upale, mozda bi bilo dobro da zovnemo ekipu emisije "Sve za ljubav" i preko njih zatrazimo od cika Taje da za ljubav gradjana Sarajeva da ostavku. Ozbiljno! :-D :-D :-D Vec vidim kako mu kamere upadaju u kancelariju s video porukom od njegove drage rulje... :-D
vedderedi

Post by vedderedi »

mIRCerka wrote:
vedderedi wrote:
Martian_Kyo wrote: Mislim da je to dobro, zapravo bilo koja povrsina gdje ima snijega i ljudi.

Ja imam jedno pitanje:
Da li je cilj obratiti se gradjanstvu ili Samiru, Semihi, Kunti panti iz vlasti?
Ne moras odgovoriti, ovo je cisto retoricko pitanje koje ce ti mozda signalizirati ZASTO NEMA ODGOVORA OD VLASTI...
Pa samo ponasanje Semihe, koja pokusava dokazati u zadnje vrijeme da zaista radi pokazuje da se nesto postiglo ovim protestima, a isto tako i neoglasavanje Silajdzica u javnosti govori da je doslo do nekih promjena, sto potvrdjuje i ona vijest iz San-a.
Mislim da ako nas 10 bude pravilo snjeske i hodalo gradom niko nas nece shvatiti ozbiljno, ali ako nas bude bar hiljadu (kao na proslim protestima), onda bar mozemo blokirati saobracaj, zvizdati, praviti galamu, skrenuti paznju na nase zahtjeve i pridobiti i druge gradjane da nam se pridruze. Tako da mislim da se trebamo obracati i gradjanima, kako bi nas sto vise bilo na protestima jer 1000 glasova koji vicu OSTAVKE! je puno glasnije od 10-ak glasova koji prave snjeska i jedva se cuju kad kazu OSTAVKE. Naravno, glavni zahtjevi su usmjereni ka gradonacelnici i premijeru tako da se vrlo dobro zna kome se obracamo pored gradjana.

Ja nisam svake subote na protestima samo da bih protestovao, nego se zaista nadam da gradjani konacno pocinju shvatati demokratiju i shvatati ozbiljno mogucnosti koje ona nudi. Pa milioni zivota su pali da bismo mi mogli nositi one transparente Ferhadijom. Trebamo imati postovanja prema njima i ne uzimati ovu kakvu-takvu slobodu zdravo za gotovo.
Gradjani trebaju postati subjekt odlucivanja, a ne ostati objekt odlucivanja.
zastava101

Post by zastava101 »

@vedderedi

Prijedlog je bio da se snjesko-bijelici prave danas i sutra, a ne u subotu :)
Martian_Kyo

Post by Martian_Kyo »

pogresno shvatas snjeske, oni nisu zamjena za subote, oni su zamjena za plakate i kilometarkse najave. Ili bolje receno komplementiraju iste.

Zasto vise 'ozbiljno' ako puses u pistaljku i dizes simbolični crveni karton?

I dal stvarno mislis da ce 1000 ljudi izaci po snijegu na u ovu subotu?
koliko ce ih otici na skijanje?

Ja samo bacam ideje.
Šapat

Post by Šapat »

Pa zar nije receno da je ova subota rezervisana za potpisivanje peticije na ulicama?

Nema setnje ni zvizdanja ove subote, transparenti ce biti, valjda, uz standove s peticijama.
Bar koliko ja shvatih...
konyan

Post by konyan »

Pa snjesko bijelici su samo dodatna aktivnost, koja mi se svidja. :D Kad pravimo?
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

I meni se svidja, hocemo se i grudvati? :D

Btw, ideju mozemo provesti neovisno od snijega, napravimo ljude od kartona, stavimo u park ispred zajednickih institucija... i poruka, suti i trpi i ko ce protestovati umjesto njih... Asocijacija i na robote... :)
Asana

Post by Asana »

Kad spomenuste peticiju, da li se zna koje ce se NVO angazirati na prikljupljanju potpisa? Hoce li?
Faust

Post by Faust »

Da bi naše napise čitali i građani koji nisu skoni forumanju, izdavat ćemo novine: slat ćemo pdf lista mailovima, a dio štampati. Format: A4, 4 strane (dvolisnica). Molim sve zainteresovane forumaše da mi na pp šalju svoje prijedloge kako ne bismo zachatavali temu. Hvala
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Asana wrote:Kad spomenuste peticiju, da li se zna koje ce se NVO angazirati na prikljupljanju potpisa? Hoce li?
Lokacija je odobrena ali trebaju dobrovoljci koji će izdvojiti malo svoga vremena... studenti ili ljudi koji ne rade-.....
Locked