Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Centurion

#701 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Centurion »

xyz2007 wrote:Kad se osvrnemo oko sebe pa pogledamo prirodu, nebo, rijeke, spektrum svih boja, jezera, travu, pahulje, snijeg, kisu, dugu, cvijece, planete, svemir.. zivotinje, tropske ribe....

vidim umjetnost, vidim inteligenciju, vidim dizajn. Vidim da je kreirano sve sa razlogom i uzrokom i da sve ima neki red i da se taj red ponavlja.

Pogledajte video:
http://www.youtube.com/watch?v=M-olnvSWtTk

Zivotinje koje nemaju inteligenciju a postupaju inteligentno.

Znaci te zivotinje su kreirane skupa sa tim osobinama koje ne poticu direktno od njih samih.

Ove zivotinje su samo neke od neogranicenog broja drugih koje imaju isto tako jedinstvene karakteristike.

Te karakteristike nisu slucajnost.
Što se tiče božijeg stvaranja ljudi, ima dosta inteligencije u stvaranju svijeta u kojem ima ovoliko gladne djece, ovoliko ratova, silovanja, ubijanja. Posebno je inteligentno stvoriti Zemlju za covjeka (namjesnika), na kojoj je 2/3 vode, a namjesnik nema škrge...

Treba se diviti zakonima prirode, a čovjek je samo neka kratkotrajna nuspojava.
statix

#702 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Ja ne želim dokazivati da to "nešto" postoji, ali mislim da se opcija sa uplitanjem tog "nečega" u proces evolucije ne može odbaciti
Ali tada trebas objasniti koji je motiv uplitanja? Evolucija sama po sebi nema krajnji cilj.
Isto tako morao bi prihvatiti, da to nesto u vecini slucajeva pravi neutralne ili negativne geneticke mutacije, pa bi mogli reci da grijesi prilikom upravljanja, a primjera je koliko hoces.
callmethebreeeze

#703 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by callmethebreeeze »

statix wrote:
Ja ne želim dokazivati da to "nešto" postoji, ali mislim da se opcija sa uplitanjem tog "nečega" u proces evolucije ne može odbaciti
Ali tada trebas objasniti koji je motiv uplitanja? Evolucija sama po sebi nema krajnji cilj.
Isto tako morao bi prihvatiti, da to nesto u vecini slucajeva pravi neutralne ili negativne geneticke mutacije, pa bi mogli reci da grijesi prilikom upravljanja, a primjera je koliko hoces.
vezano za podebljano, cini mi se da je dokins u svojoj knjizi napisao da bog mora biti ili cinik ili povrsan, obzirom na sve greske.
Great Cornholio

#704 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Great Cornholio »

statix wrote:
Možda je motiv uplitanja želja da se isprave greške prirode, jer ona prouzrokuje genetičke mutacije, ali ne vodi previše računa o tome da li će te mutacije pomoći u stvaranju nečega savršenijeg od onoga što jeste.
statix

#705 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Pa upravo priroda vodi racuna o tome, jer svojim zakonima i evolucijskim pritiskom eliminise negativne mutacije, a one korisne za vrstu ostavlja u zivotu.
dr.Gonzo

#706 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by dr.Gonzo »

Pretpostavka o "uplitanju" je potpuno beskorisna. Na osnovu nje se ne mogu dobiti nikakve korisne informacije. Pogotovo jer je "uplitanje" prakticno nemoguce opovrgnuti, i odvojiti od "normalne" evolucije.

Da se razumijemo, svjesno uplitanje inteligentnih bica u evoluciju drugih bica se desava svakodnevno. To rade ljudi vjestackom selekcijom, od krave do trave(kakve god treba). Jedino sto ne postoji nikakav dokaz da se nesto slicno zaista desavalo na zemlji u daljoj proslosti.
NIN

#707 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by NIN »

Da nema uplitanja ne bi bilo ni evolucije!

E sada, o kakvom se uplitanju zapravo radi?

Odgovor bi bio: elektromagnetnom! Primarni katalizator svih genetskih mutacija je upravo to elektromagnetno zracenje koje bombarduje nace celije tokom zivota sto za posljedicu ima vec spomenute mutacije koje determiniraju fenotipske karakteristike organizma koji se dalje daje na selekciju, u vecini slucajeva onu negativnu. Tu nastaju varijacije bez kojih nema ni evolucije.

Dakle, uplitanja itekako da ima samo sto se radi o necemu sasvim prirodnom!

Eh et', ... :D
Last edited by NIN on 25/06/2010 16:43, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#708 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

dr.Gonzo wrote:Pretpostavka o "uplitanju" je potpuno beskorisna. Na osnovu nje se ne mogu dobiti nikakve korisne informacije. Pogotovo jer je "uplitanje" prakticno nemoguce opovrgnuti, i odvojiti od "normalne" evolucije.

Da se razumijemo, svjesno uplitanje inteligentnih bica u evoluciju drugih bica se desava svakodnevno. To rade ljudi vjestackom selekcijom, od krave do trave(kakve god treba). Jedino sto ne postoji nikakav dokaz da se nesto slicno zaista desavalo na zemlji u daljoj proslosti.
Ne bih ja rekao da je pretpostavka o "uplitanju" beskorisna, jer od pretpostavki se polazi u svakom naučnom istraživanju, a od naučnih istraživanja ima koristi.
Ne postoji ni dokaz da se uplitanje u evolucijske procese nije dešavalo na Zemlji u nekoj daljoj prošlosti , pa zato ne treba zauzimati stav koji zauzimaju ateisti, koji ne dopuštaju ni postavljanje takvih pretpostavki, dok pak vjernici osporavaju i ono što je naučno dokazano.
dr.Gonzo

#709 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by dr.Gonzo »

Ne postoji ni dokaz da se uplitanje u evolucijske procese nije dešavalo na Zemlji u nekoj daljoj prošlosti , pa zato ne treba zauzimati stav koji zauzimaju ateisti, koji ne dopuštaju ni postavljanje takvih pretpostavki, dok pak vjernici osporavaju i ono što je naučno dokazano.
Naravno da ne postoji, i niko kategorici ne iskljucuje tu mogucnost. Ali prema onome sto trenutno znamo, ne postoji nikakav razlog da se u vjeruje u inteligentno "uplitanje".
Great Cornholio

#710 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

dr.Gonzo wrote:
Naravno da ne postoji, i niko kategorici ne iskljucuje tu mogucnost. Ali prema onome sto trenutno znamo, ne postoji nikakav razlog da se u vjeruje u inteligentno "uplitanje".
Ima ih mnogo koju mogućnost "uplitanja" u evolucijiske procese kategorički isključuju, iako ne postoje dokazi da takvog uplitanja nije bilo. Drugi pak osporavaju evoluciju iako je eksperimentalno dokazana, jer se ne uklapa u njihovo viđenje "Istine". Istina je jedna, a istina je da mi danas nemamo dokaze ni da Bog postoji, a ni da ne postoji. Nauka nam može objasniti kako funkcionišu stvari na zemlji, i u skladu s tim dati kritički osvrt na postojeće načine gledanja na postanak Zemlje i života na Zemlji, ali nauka ne može dokazivati da možda negdje ne postoji nešto naprednije, moćnije i inteligentnije od čovjeka.
Great Cornholio

#711 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

NIN wrote:Da nema uplitanja ne bi bilo ni evolucije!

E sada, o kakvom se uplitanju zapravo radi?

Odgovor bi bio: elektromagnetnom! Primarni katalizator svih genetskih mutacija je upravo to elektromagnetno zracenje koje bombarduje nace celije tokom zivota sto za posljedicu ima vec spomenute mutacije koje determiniraju fenotipske karakteristike organizma koji se dalje daje na selekciju, u vecini slucajeva onu negativnu. Tu nastaju varijacije bez kojih nema ni evolucije.

Dakle, uplitanja itekako da ima samo sto se radi o necemu sasvim prirodnom!

Eh et', ... :D
A možda je nekad negdje neko imao neki veliki elektromagnet i njime iz velike daljine djelovao planski na više generacija određene grupe majmuna i tim djelovanjem im pomogao u njihovoj preobrazbi u ljude :D
The Admiral

#712 Re:

Post by The Admiral »

luciferino wrote:@travar
Jako lijepo zvuči kada kažeš kako se svi rađamo savršeni i nevini, ali priznaješ da smo i kvarljiva roba. Kvarljivost nam je urođena jer da nismo potencijalno kvarljivi, mogućnost izbora ne bi imala nikakav smisao. Nismo molili da nas stvara, mogućnost izbora tada za nas nije postojala, ali bačeni smo u svijet, primorani smo da biramo čitavog života, i onda još postoji mogućnost vječnog podgrijavanja u paklenim kotlovima (a ovo sve govorim pod uslovom da je inteligentni tvorac Bog monoteističkih religija). Ako inteligentni tvorac postoji, svijet je njegova laboratorija, a mi smo dragi moj pokusni kunići.

Dalje ne rađaju se SVI fizički savršeni, postoje i deformisani i retardirani, a te deformacije su rezultat greške u genetičkom kodu. Kako pristalice inteligentnog dizajna pojašnjavaju ovu greškicu? Nemojte mi samo reći da inteligentni tvorac preko djece kažnjava roditelje.
Razmisljao sam o ovome puno puta i nikada nisam nasao nekakav odgovor da mi ima smisla....

Ali, sto se tice religije i nauke, meni je Islam jedina religija koja ohrabljuje nauku jer Kur'an koji je objavljen ima 1400 godina je jedina vjerska Knjiga koja pominje stvari koje je covjecanstvo otkrilo tek u 20tom stoljecu sa tehnologijom 20tog stoljeca, jednostavno nije moguce da je covjek znao dosta tih stvari u to vrijeme, sto je cinjenica da je Kur'an Bozija rijec.

http://www.miraclesofthequran.com/index.php
Chisum

#713 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Chisum »

callmethebreeeze wrote:isjecak intervjua jahje nedzadu laticu (lud i ludji)

U knjizi „Teorija zabluda evolucije“ iznijeli ste veliku polemiku s darvinističko-materijalističkim stavovima. Vjerujete li da možete odbraniti islamski svijet od utjecaja ovih ideja, jer je darvinizam, prema mom mišljenju, najveća ideja širka modernog doba?

- Smatram da u ovom momentu darvinizam uopće nije opasnot po islamski svijet. Mi smo ih porazili u Evropi, u Engleskoj, u Francuskoj,... itd i zato su oni u ovom momentu u šoku. Jednostavno smo ih pogazili. Još se trude da sačuvaju samo svoje pozicije. Malo je obrazovanih ljudi u svijetu koji danas vjeruju u tu teoriju. Možda u to vjeruju još samo neuke mase.

Napisali ste knjigu „Tajna ruka u Bosni“. Objavljena je i na bosanskom. U njoj iznosite neke tvrdnje koje su šokirale
bosanske muslimane. Koliko mislite da su bosanski muslimani bili žrtva teorije zavjere?

- Sve je to istina. Sve što sam napisao, istina je. Potkrijepili smo to dokazima. Ma šta uradile sile zla, opet su ih sile dobra
nadvladale kako tamo, tako i ovdje.

U istom djelu tvrdite da još od Sarajevskog atentata postoje snage na svjetskoj sceni koje rade na etničkom čišćenju mu-
slimana te da iza njih stoje masoni, kao što je Kisindžer?

- Tako je.

Prema Vašem mišljenju, ta je grupa davala podršku Srbima u posljednjem ratu?!

- Tako je.

Kad sam Vas prvi put sreo, pitali ste me o Aliji Izetbegoviću. Šta danas mislite o njemu?

- Vrlo poštujem i cijenim Aliju Izetbegovića. Pokazivao je ljepotu i bereket imana. Bio je čovjek koji je islamskom svijetu vratio osmijeh, podigao ugled i vrijednost islama. Bio je jedna vrlo važna i plemenita osoba i mi se ponosimo njime.
(Harun Yahya, budaletina i seoski varalica u svojoj ekskluzivnoj ispovijesti Nedžadu Latiću; Dnevni avaz)

ako neko vjeruje ovom liku, onda je zaista zreo za jagomira.

Da budem iskren, iako sam ranije cesce zalazio na ovaj dio foruma, pokusavajuci, danas vidim, nesto nemoguce, trudim se u zadnje vrijeme da ga preskocim kako znam i umijem.
Razlog je jednostavan.
Svaki put ostanem zgranut vidjevsi na kojem se stupnju nalazi prosjecan stanovnik ove zemlje. Uzas. Kao da zivimo u nekom paralelnom svijetu, a posao nam je da lazemo sami sebe, od rane zore, pa sve dok ne padnemo od umora.

Ali volim sto se ovako lako pronadju, ovako lako sami sebe podvuku i podebljaju, jedni druge prozovu... i kazu - Ovdje!

To volim... evo u istom postu i Latic i Izetbegovic i ova dilajla Yahya... I to bez da ih sam stavio u isti kos, cak ih se u isto vrijeme mozda danas ne bih ni sjetio, ali eto - oni sami nadju put jedni do drugih, k'o kakva sluz se storvale na isto mjesto, pa na kraju sve izgleda upravo onako kako sam u prvi mah i zamislio. Sve je to jedan te isti milje, jedan te isti mrak.

Samo da im u svu pricu vratim jednu od velikih uzdanica domaceg kolektivnog ludila, cije su ime, do prije neki dan, izgovarali sa mnogo paznje i postovanja... jer - "on je jako pametan... nacitan"

http://www.youtube.com/watch?v=ZdhmBHuD ... r_embedded

Zar neko zaista misli, da U OZBILJNOM SVIJETU (ne govorim, dakle, o ovim nasim nasukanim zabitima, u koja su znanja i dostignuca stizala bez jasnog voznog reda, sa uzasnim zakasnjenjima) , ovakvi idioti mogu da stanu na put nauci, da poljuljaju njen paredak, ili da istu, kao sto jedan od pomenutih, Yahya, rece - poraze ili pogaze?! :-D

I da... neko gore vec pomenu, a i ranije sam nesto slicno napisao na jednoj od tema - vjernici, fanatici, kreacionisti, ovi, oni, svi redom, a u cilju banalizovanja samog problema, te spustanja istog nivo samih sebe, gdje bi se onda, po staroj dobroj navici, laktali, gurali i gadjali raznim citatima vjerskih knjiga, ispraznim mitovima i bajkama, pokusavaju, dakle, od teorije evolucije napraviti neku vrstu dogme, svjetonazora, kako Jazz Junkie rece, u koji, kao, mi nevjernici, slijepo vjerujemo, svjetonazora koji slijepo pratimo...

Stvari, medjutim, ne stoje tako... Teorija evolucije je kroz vrijeme i sama evoluirala, sama dozivjela promjene, nadgradnju u vidu novih saznanja, novih objasnjenja, a, za razliku od stihova pisanih prije par hiljada godina, rukom covjeka - koji kad-tad pozeli da bude bog barem na koji dan, teorija evolucije je svoje argumente i dokaze, kao sto to ozbiljne i utemeljene naucne teorije obicno i "rade" :) ponudila i pokazala svijetu, ostavivsi, opet - kako to naucna teorija radi - prstor za alternativu, ukoliko se ta alternativa potkrijepi dokazom.

U isto vrijeme, druga strana nije ponudila nista osim poznate galame, istih starih citata, dogme i bajki.

S jedne strane, kao i uvijek, bezbroj materijalnih dokaza, a sa druge, samo galama... i nista vise.

Sreca pa se ta galama cuje jos uglavnom u zaostalim sredinama, pa cak i ako nemamo privilegiju da uzivamo u drustvima koja su davno odbacila rigidne, arhaicne poglede na svijet, pa su isti prezivjeli samo da, kao kakva mijazma, svjedoce o onima koji nikako da odrastu i sazriju, ipak mozemo biti sretni.... Danas, u doba kada nam je, ako nista, manje-vise svaka informacija dostupna, barem dok citamo o tome, osjetimo da pripadamo jednom svijetu koji grabi krupnim koracima... naprijed.

P.S. Ja molim sviju da se ne misle da ih vrijedjam ili nesto, ali posto je rijec o religiji, evo da ne ispadne da je sve nekako strogo, kruto i ograniceno... ima tu i onih spremnih na zajebanciju... npr. malezijski show za mladog imama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.sarajevo-x.com/showtime/tv/clanak/100626005

Kliknite na njihovu oficijelnu facebook stranicu :lol: :lol: :lol:
statix

#714 Re: Re:

Post by statix »

Ali, sto se tice religije i nauke, meni je Islam jedina religija koja ohrabljuje nauku jer Kur'an koji je objavljen ima 1400 godina je jedina vjerska Knjiga koja pominje stvari koje je covjecanstvo otkrilo tek u 20tom stoljecu sa tehnologijom 20tog stoljeca, jednostavno nije moguce da je covjek znao dosta tih stvari u to vrijeme, sto je cinjenica da je Kur'an Bozija rijec.

Recimo da je tako. Evo ti lagan zadatak da ubjedis naucnu zajednicu da je Kuran bozija knjiga. Nadji nesto u Kuranu sto jos uvijek ne znamo i prezentuj, bit ces docekan sirokih ruku.

Umjesto toga, imamo suprotnu situaciju. Ovi sto po pet puta na dan citaju Kuran na arapskom poluostrvu i sire, nista od navedebih otkrica nisu otkrili (sa tvoje stranice), niti su sta uspjeli dedukovati iz silnih ajeta. Medjutim, ovi na zapadu, bez da im je iko napisao "uci", otkrili sve navedeno, a da nisu ni pogledali Kuran.
Zato su se manipulatori poput Haruna, Zakira i ostale kompanije, pobrinuli da ta otkrica budu iskoristena na pravi nacin, dokazivanje svoje vjere. I to sve po principu, kao da odem na pijacu, pokupim sta mi valja i prezentujem u svojoj knjizi kroz prizmu Islama. Sve i da postoji Bog, mislim da je poprilicno jasno koga ce da posalje u dzehenem, a vi im se i dalje divite.
Ali_G

#715 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Ali_G »

Pazi, nije Kur'an takva knjiga . Cinjenica je da ipak stvari koje je nauka nedavno otkrila da su u Kur'anu pomenute. Mudzize Kur'ana ce se otkrivati do sudnjeg dana i nalazit ce se analogija ajeta sa stvarima koje nas okruzuju. I uvijek ce biti onih koji to prihvataju i onih koji ne prihvataju.
The Admiral

#716 Re: Re:

Post by The Admiral »

statix wrote:

Recimo da je tako. Evo ti lagan zadatak da ubjedis naucnu zajednicu da je Kuran bozija knjiga. Nadji nesto u Kuranu sto jos uvijek ne znamo i prezentuj, bit ces docekan sirokih ruku.

Umjesto toga, imamo suprotnu situaciju. Ovi sto po pet puta na dan citaju Kuran na arapskom poluostrvu i sire, nista od navedebih otkrica nisu otkrili (sa tvoje stranice), niti su sta uspjeli dedukovati iz silnih ajeta. Medjutim, ovi na zapadu, bez da im je iko napisao "uci", otkrili sve navedeno, a da nisu ni pogledali Kuran.
Zato su se manipulatori poput Haruna, Zakira i ostale kompanije, pobrinuli da ta otkrica budu iskoristena na pravi nacin, dokazivanje svoje vjere. I to sve po principu, kao da odem na pijacu, pokupim sta mi valja i prezentujem u svojoj knjizi kroz prizmu Islama. Sve i da postoji Bog, mislim da je poprilicno jasno koga ce da posalje u dzehenem, a vi im se i dalje divite.
Kur'an nije objavljen da bi poducavao hemiji, biologoji, geografiji ili nekim drugim naukama koje su vezane za nastanak Zemlje i života na njoj. Na nama je da u Kur'anu pronademo sve naucne istine.
Kur'an kao Boziji govor, objavljen je preko Muhammeda saws cijelom covjecanstvu, i predstavlja uputu ljudima u najvažnijim životnim pitanjima. Bog je obecao u Kur'anu da ce svim ljudima, a posebno naucnicima otkriti istinu o jasnim znakovima koji se nalaze u knjizi, kako bi im to bio dokaz o istinitosti Muhammedova saws poslanstva.

"Mi cemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina." Fussilet 53

Obistinilo je se Bozije obecanje. Mi cemo navesti neka naucna otkrica o kojima Kur'an govori prije XIV vijekova. Ta otkrica svijedoce da Kur'an nije napisao jedan nepismeni covjek niti iko od ljudske populacije koja živi ili je živjela. Kur'an je djelo onoga koji je stvorio svemir i Zemlju i onoga koji je o svemu obavješten.

Primjeri:

OTCJEPLJENJE ZEMLJE
Naucnici su utvrdili da se Zemlja otcijepila od nebesa odnosno da je nastala nakon jake eksplozije u svemiru. Medu naucnicima došlo je do razilaženja po pitanju mjesta na kojem se Zemlja otcijepila od nebesa. Jedni kažu da je se Zemlja odvojila od Sunca, a drugi da se odvojila od neke druge zvijezde. Bog je ovu istinu prenio ljudima prije XIV vijekova preko covjeka koji nije znao ni pisati niti citati. Kaže uzvišeni Gospodar: "Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi iskomadali, i da Mi iz vode sve živo stvaramo? Zar necete vjerovati?" Enbija' 30 Ovaj ajet otkriva još jednu istinu, a to je da voda predstavlja osnovu za postojanje života. Naime, neki naucnici su utvrdili da jedna vrsta bakterija može živjeti bez zraka, ali bez vode ne može živjeti. Bog nam na tu cinjenicu ukazuje prije više od XIV vijekova.

DISANJE U VISINE
Nakon što je covjek napravio razne letjelice i uspio se njima vinuti visoko na nebo, saznao je da na vecim visinama dolazi do smanjenja kiseonika i vazdušnog pritiska. Prilikom letenja u tim visinskim nivoima covjek u prsima osjeca pritisak i žestoku tegobu kao i poteškoce u disanju. O ovome nam Bog govori prije nego je covjek bio u stanju da leti. Rekao je: "Onome koga Bog želi da uputi – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi da ostavi – On srce njegovo stegne i tegobnim ucini kao kad cini napor da na nebo uzleti..." En'am 125

PODRUCJE ASTRONOMIJE
Kada pogledamo savremena naucna dostignuca iz ovog polja koja tek danas potvrduju, ono što je receno u Kur'anu prije 1400. g. Bozije obecanje se ispunilo: "Mi cemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim..." Kaže Bog o tome: "...i sve u kosmosu plovi." Ja sin 40 A do otkrica da se u svemiru sve krece došlo je tek krajem XVII vijeka. Kada se vratimo u historiju naci cemo da je crkva spaljivala naucnike koji su govorili: "Zemlja se krece". To je zato, jer je crkva svoje vjerovanje zasnivala na pogrešnim podacima koje su crpili iz iskrivljenih vjerskih izvora. U vrijeme objave Kur'ana nije bilo moguce covjeku da kaže: "sve se u kosmosu krece". Da li je neko u VI vijeku imao mogucnosti da ode svemir, i da li je imao mogucnosti da ga istražuje. "I noc i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove." Enbija 33 "Niti Sunce može dostici Mjesec, niti noc preteci dan, svi oni u svemiru plove." Ja sin 40 Ovo su dva važna ajeta koja bi se mogla odnositi na orbite Sunca i Mjeseca. Ovdje se ukazuje na jasnu cinjenicu i postojanje orbita za Sunce i Mjesec, a ucinjena aluzija na pomjeranje ovih tijela u prostoru vlastitim kretanjem. U naše doba veoma je rašireno shvatanje da se Mjesec okrece oko Zemlje sa periodom od 29 dana. Naša galaksija sadrži znatan broj zvijezda koje su rasporedene po jednom kolutu koji je gušci u centru nego na periferiji. Tu Sunce zauzima položaj udaljen od centra koluta. Buduci da se galaksija okrece oko sebe sa svojim centrom kao osovinom, proizilazi da se Sunce okrece oko tog istog centra po kružnoj putanji. Moderna astronomija izracunala je njene elemente. (Naucnik Shopley je 1917. godine procijenio da je Sunce udaljeno od centra galaksije 10 kiloparsea, što u kilometrima približno odgovara brojki 3 uz dodatak sedamnaest nula.) Da bi se zacijelo okrenuli galaksiji i Suncu otprilike 250 miliona godina, Sunce se pomjera sa približnom brzinom od oko 250 kilometara na sat. Takvo je orbitalno kretanje Sunca koje objavljuje Kur'an prije 14 stoljeca, a cije je postojanje i koordinate dokazala moderna astronomija. Medu ovim cvrstim dokazima, koje nam Bog spominje, iz podrucja astronomije je i opis kako ce nastupiti Smak (uništenje) svijeta. Kaže: "I kad se planete raspadnu" Infitar 2 ili "I kada se zvijezde ugase" Murselat 8. Bog tacno spominje razliku izmedu planeta i zvijezda. Smrt planete znaci njeno raspadanje, a smrt zvijezde znaci njeno gašenje. "I kada se planete raspadnu." "I kada se zvijezde ugase," izgube svoj sjaj. Poznati astrofizicar Hans Ran u svojoj knjizi "Sunceva energija" kaže: "Svake godine nestaju dva tuceta zvijezda, ili zbog eksplozije ili zbog raspadanja ili zbog utroška ukupne kolicine vlastite vodikove mase. Što god zvijezde troše više vodika, to više gube na gustoci, dok im svjetlosna snaga opada."
Jasno je da opadanje svjetlosne snage, ustvari znaci gašenje zvijezde što
dokazuje zapanjujucu preciznost Kur'anskog teksta.

........
callmethebreeeze

#718 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by callmethebreeeze »

svaki put isto.
:-) :-)

dajte mi primjer jednog jedinog naucnika koji iza sebe ima naucnu karijeru i cije merite mozemo lako provjeriti, a da vjeruje u ove kur'anske ili biblijske "objave". trebao bi negdje biti jedan....
statix

#719 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

HAVANA wrote::zjev:
...i ti se umori, ha? :D :zjev:
The Admiral

#720 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by The Admiral »

callmethebreeeze wrote:svaki put isto.

dajte mi primjer jednog jedinog naucnika koji iza sebe ima naucnu karijeru i cije merite mozemo lako provjeriti, a da vjeruje u ove kur'anske ili biblijske "objave". trebao bi negdje biti jedan....
Ima kamara, evo:

- Japanese astronomer: Yoshihide Kozai
- Dr. T. V. N. Persaud is Professor of Anatomy, Professor of Pediatrics and Child Health, and Professor of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Sciences at the University of Manitoba, Winnipeg, Manitoba, Canada.
- Dr. William W. Hay is a well-known marine scientist. He is Professor of Geological Sciences at the University of Colorado, Boulder, Colorado, USA.
- Dr. E. Marshall Johnson is Professor Emeritus of Anatomy and Developmental Biology at Thomas Jefferson University, Philadelphia, Pennsylvania, USA.

i tako dalje, i tako dalje . . .. . . ............

Jazz_Junkie

#721 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Jazz_Junkie »

The Admiral wrote:
callmethebreeeze wrote:svaki put isto.

Ima kamara, evo:

- Japanese astronomer: Yoshihide Kozai
- Dr. T. V. N. Persaud is Professor of Anatomy, Professor of Pediatrics and Child Health, and Professor of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Sciences at the University of Manitoba, Winnipeg, Manitoba, Canada.
- Dr. William W. Hay is a well-known marine scientist. He is Professor of Geological Sciences at the University of Colorado, Boulder, Colorado, USA.
- Dr. E. Marshall Johnson is Professor Emeritus of Anatomy and Developmental Biology at Thomas Jefferson University, Philadelphia, Pennsylvania, USA.

i tako dalje, i tako dalje . . .. . . ............

Ma da, "top scientists"...... :lol: Jel´ islamska cuda potvrdio i doktor Arslanagic?
breuer

#722 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by breuer »

francuski podvodni istrazivac kusto - cuo sam da je on presao na islam nakon dodira sa kuranskim ajetom o mijesanju voda ili sl. da li je ovaj podatak tacan?
tranquil

#723 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by tranquil »

breuer wrote:francuski podvodni istrazivac kusto - cuo sam da je on presao na islam nakon dodira sa kuranskim ajetom o mijesanju voda ili sl. da li je ovaj podatak tacan?
Ne, kada je umro misa je služena u Notre Dame. Činjenica da se ova informacija nevjerovatno brzo proširila je vezana uz meni fascinantnu pojavu da mnogi ljudi povjeruju bez provjere tačnosti u skoro svaku informaciju koja odgovara njihovom sistemu vrijednosti.
breuer

#724 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by breuer »

tranquil wrote:
breuer wrote:francuski podvodni istrazivac kusto - cuo sam da je on presao na islam nakon dodira sa kuranskim ajetom o mijesanju voda ili sl. da li je ovaj podatak tacan?
Ne, kada je umro misa je služena u Notre Dame. Činjenica da se ova informacija nevjerovatno brzo proširila je vezana uz meni fascinantnu pojavu da mnogi ljudi povjeruju bez provjere tačnosti u skoro svaku informaciju koja odgovara njihovom sistemu vrijednosti.
da da, provjerio sam i sam upravo, no hvala svakako ;-)
Ali_G

#725 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Ali_G »

Nakon sto je on umro, mogli su ga i u budistickom ceremonijalu ispratiti, ne znamo sta je on mislio u zadnjim momentima :D
Post Reply