Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Amazonka27

#701 Re: Pčelarstvo

Post by Amazonka27 »

ma jeste pcela...ostala mi je zaoka koju sam izvadila...Synopen nosam ali injekcije...nego jel normalno da pcele lete tako kasno?
pčelar

#702 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

pčelar wrote:
Amazonka27 wrote:Da li je normalno da svako malo nadjem pcelu na balkonu, u plafonjeri i zar pcele lete po noci. Trebam li sumnjati da neko u neboderu drzi pcele? Kazu pcele ne napadaju bez razloga....sinoc/jutros me na spavanju ubode. Posto sam alergicna na njih, poprilicno sam zabrinuta. dobro sam je vidjela jutros...bila je dlakava i imala je deblje nozice...ali vise je imala grivu oko glave nego da je cijela bila dlakava
Lijep pozdrav Amazonka. Eh da si donijela tu "pčelu" na sajam odmah bi dobila odgovor da li je zaista pčela ili nije. Ako može foto pa da damo odgovor. Ako te je zaista pčela "bocnula" ona je nakon par sati umrla. Namjerno kažem umrla jer je pčela jedina životnja koja zaslužuje da joj se kaže da umire zbog svog značaja za čovječanstvo i našu planetu Zemlju. Na mjestu uboda je morala ostati pčelinja žaoka i nakon toga mala tamno-crvena pjega, al ako imaš foto ako te baš zanima jel uistinu pčela. Ako si alergična uvijek imaj kod sebe kremu Synopen.
Evo kako izgleda pčela sa žaokom, koja nakon uboda ostaje u našoj koži a s obzirom da pčela ima otvoreni krvni sistem (nema vene i arterije kao mi), na trbušnoj duplji ostaje otvor kroz koji istekne jedan dio hemolimfe pa pčela na žalost umire. Pčele inače žaoku koriste samo kao upozorenje neprijatelju i u samodbrani rijetko iz čista mira.
Image
pčelar

#703 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Amazonka27 wrote:ma jeste pcela...ostala mi je zaoka koju sam izvadila...Synopen nosam ali injekcije...nego jel normalno da pcele lete tako kasno?
Pa nije normalno. Ja na predavanjima savjetujem da pored mnogih uvjeta pri postavljanju košnica pčelari izbjegavaju i jaka osvjetljenja. Ako je jako osvjetljenje može i navečer privući pčele, jest rijetkost i vjerovatno neko u blizini ima pčele. Pčele inače nikad ne spavaju pa ni zimi kad žive od 4 do 6 mjeseci, jah dobro ste čuli nikad ne spavaju, čuda božijeg.
pčelar

#704 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Mačak wrote:hvala, Emire, ali nisam dobio odgovore na par postavljenih pitanja pa bih opet zamolio nekoga ko zna da mi odgovori.

smatram da ne može biti dobar pčelar onaj ko ne voli ni prirodu ni pčele. po meni je ta ljubav glavni preduvjet da se počne baviti pčelarstvom. odmah iza toga dolazi ekonomska računica. elem, kako se to baviti pčelarstvom ako nemaš novca da kupiš košnice i ostali neophodan pčelarski pribor? zatim, u startu moraš ukalkulisati i ostale izdatke vezane za lijekove, prehranjivanje i ostalo.
čisto sumnjam da postoji pčelar koji se pčelarstvom bavi onako, iz hobija, bez veze, pa mu svejedno hoće li mu pčele uginuti ili neće a sav med što proizvede dadne osama i medvjedima.
uostalom, kome ne treba neka korist od pčela može komotno uzgajati i ose umjesto pčela :-)

još u djetinjstvu sam zavolio pčele i odavno imam želju da ih uzgajam. svim pčelinim proizvodima sam oduševljen a med konzumiram svakodnevno. pčelarstvom hoću da se počnem baviti zbog ljubavi prema pčelama (i prirodi, naravno) i zbog zarade.....
Hej mačak bolan samo se ti javi Emiru i dobit ćeš odgovor na svako pitanje. Svako dobro i na dobrom si putu akobogda samo nastavi.
Amazonka27

#705 Re: Pčelarstvo

Post by Amazonka27 »

molim te reci mi...koje mirise ne vole kako bi sprijecila da mi ulaze u stan. Nemam cvijeca na balkonu niti voca u zdjeli da bi ih privuklo. Jel ima neka biljka od koje bjeze?
pčelar

#706 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Amazonka27 wrote:molim te reci mi...koje mirise ne vole kako bi sprijecila da mi ulaze u stan. Nemam cvijeca na balkonu niti voca u zdjeli da bi ih privuklo. Jel ima neka biljka od koje bjeze?
Moguće je da ima malo vode koju su davno sebi pronašle, ako nema neke medonosne biljke. Dakle ako ima vode negdje u nekoj zdjelici izlijte je i neće više dolaziti, a ujutro ako pušite zapalite cigaretu dim će ih otjerati.
pčelar

#707 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

pčelar wrote:
Amazonka27 wrote:molim te reci mi...koje mirise ne vole kako bi sprijecila da mi ulaze u stan. Nemam cvijeca na balkonu niti voca u zdjeli da bi ih privuklo. Jel ima neka biljka od koje bjeze?
Moguće je da ima malo vode koju su davno sebi pronašle, ako nema neke medonosne biljke. Dakle ako ima vode negdje u nekoj zdjelici izlijte je i neće više dolaziti, a ujutro ako pušite zapalite cigaretu dim će ih otjerati.
Evo kako žaoka izgleda kad se uveća. Ja hvala bogu dragom nisam alergičan pa pustam malo više uboda jer je pčelinji otrov dobar kao lijek. Inače 1 kg pčelinjeg otrova u Njemačkoj se kreće oko 10 hiljada eura, tako sam čuo. Eh šta sam ga ja do sad na sebi primio mogao sam dobro zaraditi.
Image
pčelar

#708 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

energeticar wrote:Pozdrav svim pcelarima

Pomenuste lijek protiv ujeda pcele "Synopen", zanima me kako se koristi...kao neka krema, inekcija???
Naime, prijatelj mi ima pcele pa mu ponekad pomazem tokom preseljavanja kosnica a to kao sto znate ne moze bez ujeda, a za Synopen nisam nikada cuo. Koristio bi mi jer imam otek narednih 5 dana, jos ako zatvori jedno oko...kako bi lijek pomogao... :) :) :)
Ako nisam bezobrazan jer to mozda nije diskusija o kojoj pcelari pricaju na forumima (mozda samo pcelar pcelaru, ako su dobri prijatelji)...ineteresuje kako ste ove godine prosli s vadjenjem meda (vrcanjem), kakva je godina bila (jer prethodne su dosta slabe bile), gdje ste vozili pcele i sl.
Da ja opisem prijateljev "tour"...Konjic--nema nista...idemo dalje..,selidba Modrica--nema nista (bile samo 7 dana)...povrtak u Konjic--Massalh Bagrem samo tako...ponovo selidba na drugo mjesto nedaleko od Konjica na livadu--nema nista...selidba na vrijesak--Juzna Hercegovina--od vrijeska do sada nema nista jer nije bilo kise...
Vasa iskusta molim ako puno ne trazim (unaprijed se izvinjavam ako puno pitam/trazim)
Da li postoji neka veza na forumu izmedju pcelara...tipa savjeti gdje bi bilo dobro seliti pcele u datom trenutku :bih:

Unaprijed zahvalan :sax:
Lijep pozdrav energetičar.
Lijek Synopen kojeg ja uvijek imam na pčelinjaku (radi gostiju) je obična krema koju proizvodi Pliva Zagreb a mislim da ima i inekcija nisam siguran. Jednostavno se nanosi tanki namaz na mjesto uboda koji spriječava širenje otoka. No prije svega najvažnije je što prije žaoku izvaditi i samim tim ste riješili najveći problem.
Ja sam jučer pred punom salom općine Stari Grad pokazivao snimke mog pčelinjaka i odgovarao na pitanja pčelara i ja nemam tajni. Ja imam stacionarni pčelinjak dakle na jednom mjestu su mi pčele stalno. Bagremovu pašu nemam za vrcanje već samo lipu i livadu. Ova godina je bila dobra samo sa bagremom a sve ostalo je bilo slabo. Ja sam imao prosjek po košnici iz dva vrcanja oko 15 kg a s obzirom da je stacionarni pčelinjak ja sam hvala bogu dragom prezadovoljan. Koliko je do pčela i vremenskih prilika toliko je i do samog pčelara koji mora znati kad treba pripremati pčele za glavnu pašu na njegovom terenu i poznavati tehnologiju pčelarenja i onda ipak moraju biti neki rezultati. Naravno postoji faktor prirode na kojeg mi ne možemo utjecati. Kad je u pitanju selenje pčela prethodno se treba "snimiti" stanje terena gdje se želi seliti, koja je tu paša, kad medi, ima li voda, ima li u blizini drugih pčelinjaka i dosta drugih stvari a ne onako "otprilike" odseliti pa šta bude.
Svako dobro.
pčelar

#709 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

energeticar wrote:@pcelar hvala na odgovoru

Ja nisam pcelar ali s vremena na vrijeme ucestvujem u selidbi...ali isto tako znam da ozbiljni pcelari koji imaju nekoliko stotina kosnica nece naci meda u svom pcelinjaku ako ne sele...a mjesto gdje selis je jedna velika sreca bar za moje gledanje...potrebno je nekoliko dana da sve bude puno a tih nekoliko dana treba potrefiti...imati srece...Eh mene interesuje da li postoji neka veza izmedju pcelara da prensoe informacije gdje se trenutno moze naci dobro mjesto za selidbu...neko ide logikom moje su pcele na tom i tom mjestu dobro im je necu nikome govoriti jer ne zelim konkurenciju...ja mislim da uvijek ima jos mjesta za neki odredjeni broj kosnica...
Pa može jaran jaranu preporučiti neku pašu. Ja sam ove godine dvojici jarana iz Cazina savjetovao da na moj teren prevezu svojih košnica pa je svaki pretjerao po jedan kamion. Po pravilu najmanje godinu dana unaprijed se posmatra teren, snima stanje, prati medenje i tek onda se doseljava na neki teren. Naravno postoje određena pravila onaj koji doseljava trebao bi dobiti saglasnost od lokalnog udruženja, dostaviti potvrdu veterinarske službe o zdravstvenoj ispravnosti pčela i smije postavljati tamo gdje mu odredi lokalna zajednica, tj da ne ugrožava lokalne pčelare. Na žalost kod nas vlada nepovjerenje ljubomora pa čak i rušenje košnica kao što je ove godine zabilježen slučaj u okolini Bihaća, nevjerovatno da pčelar pčelaru poruši košnice, pa to je zločin tim divnim božijim stvorenjima koja samo korist donose zbog ljudskih sporova da na tako surov način umru.
Amazonka27

#710 Re: Pčelarstvo

Post by Amazonka27 »

Pomenuste lijek protiv ujeda pcele "Synopen", zanima me kako se koristi...kao neka krema, inekcija???
Naime, prijatelj mi ima pcele pa mu ponekad pomazem tokom preseljavanja kosnica a to kao sto znate ne moze bez ujeda, a za Synopen nisam nikada cuo. Koristio bi mi jer imam otek narednih 5 dana, jos ako zatvori jedno oko...kako bi lijek pomogao... :) :) :)

Synopen injekcija se daje usljed jacih alergijskih reakcija na ubod insekta. Otok nakon ujeda je najmanje opasan. Jace alergijske reakcije se javljaju nakon nekoliko ujeda. Detalje o tome izgooglaj da ne filozofiram ovdje. Uglavnom, krema ti moze ublaziti otok i osip, ali ako se neko izaspe po cijelom tijelu ili dobije gusenje, onda pod hitno mora dobiti injekciju. Minute su u pitanju. Ose su otrovnije i cesce izazivaju ovakve alergijske reakcije. Nebi bilo lose da pcelari pored kreme imaju za nedaj Boze i injekciju (ide u paru sa jos jednom...ne znam kako se zove). To treba pitati doktora, jer mogu nesto pogresno napisati.
Mačak

#711 Re: Pčelarstvo

Post by Mačak »

hvala Pčelar na savjetu ali Emir i ja ne stanujemo blizu pa ne bih da čovjeka maltretiram.
osim toga, pitanja koja postavih tiču se pčelarstva pa smatram da nisu za pp.
niko mi nije na njih odgovorio, nađoh sam neke odgovore pa da napišem:
- može pčelinjak biti udaljen i 50 km od mjesta (grada) gdje se živi da bi još uvijek bio rentabilan (isplativ).
- onaj kome je pčelinjak dodatno zanimanje može na isti odlaziti vikendom bez opasnosti da će mu pčele uginuti ako ne ode i preko radne sedmice. ako ovo i nije najtačnije neka me neko iskusniji dopuni.
- nikada nije kasno (u toku kalendarske godine) da se počne sa pčelarenjem s tim što je jeftinije početi na proljeće jer su košnice sa društvima tada jeftinije, prema mom saznanju.

Kako god - ja počeh, hvala Bogu, prije par dana.

ovo u vezi selidbe je jako interesantno jer i sam kontam, ako Bog da, za koju godinu seliti svoj pčelinjak. imam već u mom okruženju iskusne pčelare koji mi ne kriju informacije pa ću se "šlepati" s njima. međutim, smatram da (uz sve ono što je i Pčelar naveo u vezi selidbe) treba razbijati tu vještačku blokadu protoka informacija glede selidbe i nepovjerenja jer svima samo može biti od koristi ako se te informacije ne budu skrivale. blokada je vještačka jer mislim da su je stvorili ljudi koji i nisu baš dobri (zlobni su) pčelari a ni dobri ljudi nisu, garant.

još jednom bih samo zamolio nekoga ko ima iskustva sa rodna voja košnicom da ga podijeli s nama. hvala.
karanana

#712 Re: Pčelarstvo

Post by karanana »

e raja tema vam je super. ima dosta informacija ali meni kao samo korisniku meda mi je malo preopsirno. priznajem, nisam sve procitao pa cu da pitam nesto sto je neko od nas amatera vec vjerovatno upitao u ovih 30ak stranica:

kako prepoznati pravi med od laznjaka?
pčelar

#713 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

karanana wrote:e raja tema vam je super. ima dosta informacija ali meni kao samo korisniku meda mi je malo preopsirno. priznajem, nisam sve procitao pa cu da pitam nesto sto je neko od nas amatera vec vjerovatno upitao u ovih 30ak stranica:

kako prepoznati pravi med od laznjaka?
Hvala za kompliment na temu. Ja sam najavio na forumu da ću biti u Sarajevu dva tri dana i ja bih vam na licu mjesta pokazao razliku između tih medova al na moje razočarenje niko od forumaša (konzumenata) nije se javio, osim tri momka koja sam posebno pozdravio. Čak sam ponio dvije kile meda jer sam računao da će neko onako da izađe na iftar pa uz priču da nekog obradujem al ništa, ja dao nekoj sirotinji, nije kome nuđeno već kome suđeno. Ima gore negdje napisano o tome puno. Razlikuju se po okusu, mirisu a jedina sigurna razlika okom vidljiva jeste kristalizacija, ono što narod zove ušećerio se med pa kažu "ne valja". Također možete uzeti kašiku zariti u med odignuti da se cijedi i ne smije ona nit da se prekine na kraju i da kapa kap po kap, već i kad hoće da se prekine mora se otegnuti, a kod falš meda se brzo prekine i vidi se blago kapanje, i naravno analiza sto posto kaže sve.
Svako dobro.
pčelar

#714 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Mačak wrote:hvala Pčelar na savjetu ali Emir i ja ne stanujemo blizu pa ne bih da čovjeka maltretiram.
osim toga, pitanja koja postavih tiču se pčelarstva pa smatram da nisu za pp.
niko mi nije na njih odgovorio, nađoh sam neke odgovore pa da napišem:
- može pčelinjak biti udaljen i 50 km od mjesta (grada) gdje se živi da bi još uvijek bio rentabilan (isplativ).
- onaj kome je pčelinjak dodatno zanimanje može na isti odlaziti vikendom bez opasnosti da će mu pčele uginuti ako ne ode i preko radne sedmice. ako ovo i nije najtačnije neka me neko iskusniji dopuni.
- nikada nije kasno (u toku kalendarske godine) da se počne sa pčelarenjem s tim što je jeftinije početi na proljeće jer su košnice sa društvima tada jeftinije, prema mom saznanju.

Kako god - ja počeh, hvala Bogu, prije par dana.

ovo u vezi selidbe je jako interesantno jer i sam kontam, ako Bog da, za koju godinu seliti svoj pčelinjak. imam već u mom okruženju iskusne pčelare koji mi ne kriju informacije pa ću se "šlepati" s njima. međutim, smatram da (uz sve ono što je i Pčelar naveo u vezi selidbe) treba razbijati tu vještačku blokadu protoka informacija glede selidbe i nepovjerenja jer svima samo može biti od koristi ako se te informacije ne budu skrivale. blokada je vještačka jer mislim da su je stvorili ljudi koji i nisu baš dobri (zlobni su) pčelari a ni dobri ljudi nisu, garant.

još jednom bih samo zamolio nekoga ko ima iskustva sa rodna voja košnicom da ga podijeli s nama. hvala.
Mačak mačak
Evo ja ću ti kratko odgovoriti na tvoja pitanja.

- Ovo drugo pitanje malo čudno bogami al evo pokušat ću se snaći.Meni je pčelarstvo dodatno zanimanje imam 55 društava LR. Proljeće i ljeto zahtijevaju malo češće putovanje ali kad se radi planski i u tim periodima ja odem svaki drugi vikend, a kasnije jesen, zima i po mjesec dana pogotovo zimi. Naravno ja imam pčelarski dnevnik gdje vodim evidenciju o svemu i kad krenem na pčelinjak tačno znam šta na kojoj košnici trebam raditi. Dakle isplativo je.
- U proljeće su košnice sa pčelama skuplje nego sad i onaj ko je to tebi rekao nije istinu kazao, razloga je više.
Ma znaš šta zašto nisi došao na sajam pa sve to da ti objasnim nego ovako ljude zahmetimo bez veze.
Ja nemam iskustva sa tom košnicom ali ima jedan forumaš koji se želi baviti pčelarstvom jedan fini gospodin kojeg upoznah sad na sajmu on je Omega čini mi se omega 3
Last edited by pčelar on 31/08/2010 16:46, edited 1 time in total.
pčelar

#715 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Amazonka27 wrote:

Synopen injekcija se daje usljed jacih alergijskih reakcija na ubod insekta. Otok nakon ujeda je najmanje opasan. Jace alergijske reakcije se javljaju nakon nekoliko ujeda. Detalje o tome izgooglaj da ne filozofiram ovdje. Uglavnom, krema ti moze ublaziti otok i osip, ali ako se neko izaspe po cijelom tijelu ili dobije gusenje, onda pod hitno mora dobiti injekciju. Minute su u pitanju. Ose su otrovnije i cesce izazivaju ovakve alergijske reakcije. Nebi bilo lose da pcelari pored kreme imaju za nedaj Boze i injekciju (ide u paru sa jos jednom...ne znam kako se zove). To treba pitati doktora, jer mogu nesto pogresno napisati.
Hvala Amazonka. Ja hvala bogu dragom nisam alergičan i o tome nisam puno razmišljao iako znam da mogu izgubiti imunost i postati alergičan, pa ću sad za svaki slučaj imati taj komplet na pčelinjaku. Jako je važno to za one koji rade na udaljenim pčelinjacima i sami na pčelinjaku.
Hvala velika na savjetu i što mi "otvori" oči.
emir_du

#716 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

odgovor Macku; pp je zbog broja tel. jer ja nisam non stop na forumu i zbog brze komunikacije sam predlozio da se tako cujemo.Eto ti si poceo sa pcelarenjem i ja ti zelim svu srecu i da ti bude medno.
Po meni najbolje vrijeme za pocetak je polovina aprila a optimalan broj drustava za pocetnika je 3.
Za to ima vise razloga a neki od njh su;do polovine aprila izvrsi se smjena pcela i izbjegne se proljetni gubitak drustva od nozemoze.
Drugo, izbjegne se uzimljavanje pcela sto je za pocetnika izuzetno zbunjujuce (ne samo za pocetnika).Da li se dovoljno oborila varoa,kako postaviti hranu,kako leglo, da li ima dovoljno hrane kako dati ostale lijekove itd.
Trece,a ovo za tebe posebno vazi, svi pocetnici a i neki koji to vise nisu vole cesto da otvaraju konice i po njima prckaju bez ikakve potrebe pa tako mogu nanijeti veliku stetu, izazvati grabez,nedaj boze prignijeciti ili ostetiti maticu itd.Ako se to desi u ovom periodu to je skoro pa siguran gubitak drustva a u proljece skoro svaku gresku pcelara mlade pcele same isprave.
Ovim nezelim da te strasim nego samo dobronamjerno da upozorim i da ti jos jednom pozelim uspjeh u tvojoj nakani da postanes pcelar a ne medar a financiski efekti ce doci sami od sebe.
Nadam se da ce se i pcelar sa ovim sloziti i jos nesto mozda dodati. Neka nam je medno u ovoj novaj pcelarskoj godini. :-D
Mačak_

#717 Re: Pčelarstvo

Post by Mačak_ »

hvala ti, moj dobri Emire, na lijepim željama i savjetima.
i ja tebi i ostalim pčelarima od srca želim puno mednog uspjeha u ovoj pčelarskoj godini.
istina je da mi je bilo lakše početi u aprilu ali nisam mogao dočekati april od silnog nestrpljenja da konačno počnem pčelariti. a i želja mi je da u 2010. godini vrcam malo, ako Bog da. počeo sam sa 2 LR košnice, imam iskusnog (15 godina iskustva) i uspješnog mentora koji pčelari samo sa jakim društvima što je i meni imperativ.
ova moja društva su po mojoj procjeni baš jaka i dobra. ima puno mlade pčele i svako društvo je zauzelo nekih 8-9 ulica. data im je zimska prehrana, tretirana su protiv varoe i još ćemo ih u novembru tretirati oksalnom i to je to. treba li još šta uraditi?
pčelar

#718 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:05, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#719 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

Cestitam na predavanju. Sala izgleda puna, sto je veliki kompliment i tebi i temi koja je izlagana.
pčelar

#720 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:06, edited 1 time in total.
Mačak_

#721 Re: Pčelarstvo

Post by Mačak_ »

zamolio bih te za malo više detalja o tom pravilniku o pčelinjim proizvodima.
možda je negdje na internetu prisutan?
pčelar

#722 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Mačak_ wrote:zamolio bih te za malo više detalja o tom pravilniku o pčelinjim proizvodima.
možda je negdje na internetu prisutan?
Mačak pokušaj se nekako snaći a evo ti podataka.
Službeni glasnik BiH od 12. maja 2009. godine broj 37. br. (30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07, i 24//08)
Parlamentarna Skupština BiH donijela je pravilnik o medu i drugim pčelinjim proizvodima u kojem se nalaze opće odredbe, zatim u posebnim odredbama se govori o definiciji kvalitete i deklarisanju te čuvanju meda. Pravilnikom su regulisane vrste medova i kako se određuje neka vrsta meda to je u aneksu I, a u aneksu II se govori o kriteriju za sastav i svojstva meda i aneks III govori o ostalim pčelinjim proizvodima. Aneks IV govori o proizvodima na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda. Naravno ovaj pravilnik će se još dorađivati ali je napokon vrijeme da se barem krenulo ozbiljnije jer samo ovako možemo falsifikatore ukloniti sa scene.
Ako se ne snađeš ja ću ti kasnije skenirati i poslati na pp kopiju jer ja imam original.
Svako dobro.
Mačak_

#723 Re: Pčelarstvo

Post by Mačak_ »

hvala lijepo na odgovoru i unaprijed ti zahvaljujem na toj kopiji.
nešto kontam da bismo trebali otvoriti kvalitetan forum na nekoj pčelarskoj stranici u BiH gdje bi se daleko više pčelara javljalo i gdje bismo razmjenjivali iskustva i, naravno, pomagali jedni drugima. nemam ništa protiv ovoga foruma samo smatram da bismo bili masovniji i efikasniji na forumu gore opisanom.
pčelar

#724 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Mačak_ wrote:hvala lijepo na odgovoru i unaprijed ti zahvaljujem na toj kopiji.
nešto kontam da bismo trebali otvoriti kvalitetan forum na nekoj pčelarskoj stranici u BiH gdje bi se daleko više pčelara javljalo i gdje bismo razmjenjivali iskustva i, naravno, pomagali jedni drugima. nemam ništa protiv ovoga foruma samo smatram da bismo bili masovniji i efikasniji na forumu gore opisanom.
Mačak ima više foruma posebno Hrvatskih i Srbijanskih gdje se možeš učlaniti i o pčelarstvu raspravljati, a i naših BiH, npr. od uglednog člana ovog foruma Senad Nahl, Zeničko udruženje i mnogi drugi na stranicama njihovih foruma se možeš učlaniti i komentarisati sve o pčelarstvu. Ja kad sam pokrenuo ovu temu na ovom forumu prije svega cilj je bio da se široki krug forumaša koji nemaju neko znanje o pčelinjim proizvodima da njih edukujemo. Svakako se javi ako si na nekom forumu da se priključimo.
Neka nam je medeno i hairli ovo do kraja Ramazana.
Macolaaa

#725 Re: Pčelarstvo

Post by Macolaaa »

Pozdrav pcelarima ;-)
Kao sto sam i najavio prije nekoliko stranica na ovom topicu i ja se dadoh u te vode, od kupljena 3 drustva sad imam 5, vlastorucno izgradjen natkriveni pcelinjak, kupljena gradja i stolarska kombinirka da se preko zime naprave kosnice za planirano prosirenje pcelinjaka sljedece godine i na kraju sto je najvaznije stekoh lijepog znanja u ovih par mjeseci, puno vise no sto sam iz knjiga procitao protekle godine, praksa je zakon ;-)
Mislim da sam bio vrijedan ;-)
Post Reply