Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
melrose

#701 Re: Recepti

Post by melrose »

Sani_25 wrote:Hvala neprilagodjena :)

Moze li sada neko da mi kaze kako da napravim piroske. Ja sam probala jedan recept ali mi nesto nisu ispale pa bih od vas neko da mi kaze isprobani neki recept da mi napise molim vas.

Pozdrav

Joj ja sam nasla ovaj recept, nisam pravila, ali u zenu imam puno povjerenje (piroske iste kao one kod hotela 'Moskva'):
http://foodforthought-jelena.blogspot.c ... azija.html
samo gost

#702 Re: Recepti

Post by samo gost »

Evo ti i recept za piroške za koje u tijesto ide i krompir (ja ovako uvijek pravim ali 'odokativno', punim mljevenim mesom koje je proprženo na luku i u koje dodam začine, malo sira, i šta već hoćeš), a ovaj recept je super ako nisi nikad pravila (kao i sve drugo što ova žena skuha, uostalom).

http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/
Sani_25

#703 Re: Recepti

Post by Sani_25 »

Evo ti i recept za piroške za koje u tijesto ide i krompir (ja ovako uvijek pravim ali 'odokativno', punim mljevenim mesom koje je proprženo na luku i u koje dodam začine, malo sira, i šta već hoćeš), a ovaj recept je super ako nisi nikad pravila (kao i sve drugo što ova žena skuha, uostalom).

http://kuhinjica-mignone.blogspot.com

Hvala ti ovo izgleda fantasticno bas cu da isprobam ovo :) :-)
XOptimisticna

#704 Re: Recepti

Post by XOptimisticna »

Irma,hvala ti puno
minjonja

#705 Re: Recepti

Post by minjonja »

ima li neko neki dobar recept za cokoladni fil za tortu? prvo sam mislila samo onu cokoladnu kremu, onu gotovu, da koristim ali nije to to :D hocu nesto pravo cokoladno, da srce stane :D
Irm@

#706 Re: Recepti

Post by Irm@ »

minjonja

#707 Re: Recepti

Post by minjonja »

uh, nisam ocekivala ovako brz odgovor :D

hvala puno, ova prva izgleda odlicno :thumbup: tako sam nesto i mislila napraviti.
Irm@

#708 Re: Recepti

Post by Irm@ »

ah pa ja slucajno naletila :-D obje su odusevile moje goste jer srce stane od cokolade :-D elem ocekujemo slicice ;-) :)
lol_sa

#709 Re: Recepti

Post by lol_sa »

nadam se da ce neko znati :)

imam domaci med, polen, corokot i bijeli luk...sad bi da sve to smiksam, al ne znam da li mogu onako ubaciti polen i corokot il ih moram samljeti ????
minjonja

#710 Re: Recepti

Post by minjonja »

je li iko probao cokoladnu tortu sa visnjom u la cucini u BBI-u? ono je... ono je... vise od savrsenstva :D onaj fil je sama cokolada, nesto predivno sam jela maloprije :D predivno :D pokusacu i pokusavacu sve recepte cokoladne torte dok ne ispadne onako :D
tvile

#711 Re: Recepti

Post by tvile »

Molim iskusne kuharice da mi napišu ovdje neki recept za kolač s mlijekom u prahu a da to nisu rafaelo kuglice. Interesuje me baš neki kolač :-D Imam neiskorišteno mlijeko u prahu kojem uskoro ističe rok pa bih da ga iskoristim :)
Sani_25

#712 Re: Recepti

Post by Sani_25 »

kako se prave klepe???? :? :?
Ma.Le.Na

#713 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

moja mama ih pravi tako da umijesi tijesto mekse nego za pitu
razvijes deblje nego jufku - naravno - izrezes na kvadratice i punis i zatvaras na trokutice
fil je od fasiranog mesa..luka crnog i bijelog..zacini..ma kao za klasicni burek s tim sto se dodaje bijeli luk..
klepe skuhas u slanoj vodi...ubacujes postepeno sirove i vadis ih kad isplivaju :D
i serviras sa jogurtom..
takodjer, moja mama zaprzi papriku u ulju pa malo cvrcne odozgo :D

nadam se da ce ti neko znati napisati recept sa tacnim mjerama..ovo je laicno objasnjenje ...ako vec znas kuhati..kako to otprilike ide
neprilagodjena

#714 Re: Recepti

Post by neprilagodjena »

Ma.Le.Na wrote:moja mama ih pravi tako da umijesi tijesto mekse nego za pitu
razvijes deblje nego jufku - naravno - izrezes na kvadratice i punis i zatvaras na trokutice
fil je od fasiranog mesa..luka crnog i bijelog..zacini..ma kao za klasicni burek s tim sto se dodaje bijeli luk..
klepe skuhas u slanoj vodi...ubacujes postepeno sirove i vadis ih kad isplivaju :D
i serviras sa jogurtom..

nadam se da ce ti neko znati napisati recept sa tacnim mjerama..ovo je laicno objasnjenje ...ako vec znas kuhati..kako to otprilike ide

Ja pravim isto tako samo bez zaprske i kad ih vadim u tanjir stavim i vode u kojoj su se kuhale i odozgo stavim pavlake ( u vodu stavim malo vegete).

A pravila sam i ove,napravis isto kao sto je malena objasnila gore ali tokom kuhanja klepa skuhas ali samo napola.
Izvadis klepe u pouljenu tepsiju,u zdjelu umjesas 2 pavlake i malo vode ( i zacina ako zelis) u kojoj su se klepe kuhale i zalijes klepe u tepsiji.
Onda tepsiju stavis u rernu i pazis da ne zagore,bude tecnije jer ne zelis da klepe budu suhe.

Evo nadam se da sam dobro objasnila.
Sheytanela

#715 Re: Recepti

Post by Sheytanela »

Da li bi mogao da mi napise recept za ustipke?
Sani_25

#716 Re: Recepti

Post by Sani_25 »

:? :? :skoljka:
Last edited by Sani_25 on 30/09/2010 08:48, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na

#717 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

kakve veze pravopis ima sa receptom?
bitno je da se recept razumije..
nismo ovdje svi iz BiH
Sani_25

#718 Re: Recepti

Post by Sani_25 »

za nekoga je mnogo bitan pravopis kao za hadzinicu
tvile

#719 Re: Recepti

Post by tvile »

Super ma.le.na piše kakvih "domaćih" ima :-D

Pa zar niko nema neki recept kolača s mlijekom u prahu :sad:
tvile

#720 Re: Recepti

Post by tvile »

Mađarica je koliko se sjećam :-D
vozač

#721 Re: Recepti

Post by vozač »

Ma.Le.Na wrote:moja mama ih pravi tako da umijesi tijesto mekse nego za pitu
i serviras sa jogurtom..

majke mi, nisi humana, pa što ti ovo treba ... kod mene sve isto, samo bez bijelog luka i ja ga ne "cvrcnem" nego "pocvrkam"
uljepšala si mi dan s ovim receptom :thumbup:

a mjere nisu uopšte bitne, ko zna zna 8)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#722 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Sani_25 wrote:za nekoga je mnogo bitan pravopis kao za hadzinicu
:roll: ovo nije tema o pravopisu.
Sani_25

#723 Re: Recepti

Post by Sani_25 »

za nekoga je "hadzinica"
amyca

#724 Re: Recepti

Post by amyca »

Ovo je moj omiljeni kolac. Pojede se do posljednjeg komadica... :)

Boemi

KORA:

3 jajeta
3 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika kaka
malo vanillin secera

Umutiti snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi umutiti zumanca, secer i vanilin secer. Dodati brasno i kakao i umutiti. Snijeg od bjelanaca dodati i umutiti kasikom.
U veliki pleh staviti masni papir, i posto je malo mase koja se dobije, kasikom ja rasporediti po plehu. Staviti da se pece na 180⁰C, dok ne dobije tamniju boju. Smanjiti temperaturu na 100⁰C. Biskvit je pecen za 10-15 minuta. Ako prilikom pecenja negdje bude malo tamniji i tvrd da puca, nije nikakav problem. Omeksace kada se namaze kremom. Naravno, ne treba izgoriti do kraja. :)

Za veliku mjeru se peku 4 ovakve kore. Dobije se kolac velicine velikog pleha. Naravno, po zelji se moze i praviti manja mjera sa dvije kore, koje se nakon pecenja prepolove. :)

KREMA:

1,5 l slatkog mlijeka
15 kasika brasna
15 kasika secera
1 vanilin secer
625 g margarina za kreme
3 zumanceta

U serpu staviti 1,2 l mlijeka da se grije. U drugoj posudi zicom umutiti secer, vanilin secer, brasno i preostalo mlijeko. Kada je mlijeko u serpi ugrijano (kao kada se pravi puding), sasuti prethodnu masu. Kuhati na tihoj vatri uz stalno mijesanje dok se ne zgusne kao puding. Ostaviti da se hladi.
Margarin drzati neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako bi se lakse obradjivao. Umutiti ga samog, pa dodati i umutiti zumanjke. Zatim dodati ohladjen puding i dobro umutiti.

Staviti prvu koru i premazati. Preko prvog sloja kreme staviti slijedecu koru i ponoviti postupak sa kremom. Tako uraditi i sa trecom i sa cetvrtom korom. Na kraju kompletan kolac premazati i staviti u frizider. Dobro bi bilo da prenoci u frizideru ili da barem nekoliko sati bude u frizideru, kako bi se krema stisnula i kako bi bilo lakse nanijeti glazuru.

GLAZURA:

malo mlijeka (3-4 fildzana a moze i malo jace, ili visina dokle dodje mlijeko u serpici oko 1,5 cm)
1 kafena kasika putera
200-250 grama cokolade za kuhanje

U manju serpicu nasuti mlijeko i staviti puter. Mlijeko grijati dok se puter ne istopi. Skloniti sa vatre i izlomiti cokoladu u to mlijeko. Mijesati dok se cokolada ne istopi. Ako glazura bude rijetka, dodati jos cokolade. Ako bude pregusta, dodati malo ulja. Ako se mlijeko ohladilo prije nego sto se istopila cokolada, staviti serpicu u vrelu vodu i mijesati dok se ne istopi. Paziti da u glazuru ne upadne voda, jer ce to samo brze stvrdnuti glazuru. Meni je bolja glazura koja je malo tecnija, kao tecni jogurt otprilike.
Premazati kompletan kolac i ostaviti u frizider da se malo stisne.

UKRASAVANJE:

Ljesnjak

Ljesnjak staviti u serpicu i staviti da se ispece. Stalno mijesati da ne izgori. Kada porumeni sa svih strana, staviti ga u jednu krpu i trljati kako bi se skinula kozica. Ako i nesto ostane, nema veze.
Izvaditi kolac i obiljziti gdje ce se rezati kolaci, kako bi se poredali ljesnjaci na sredinu svakog od njih.

Kolac drzati u frizideru.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#725 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Sani_25 wrote:za nekoga je "hadzinica"
Sta hoces ti djevojko?

Prekini smarati, inace ces biti odstranjena zbog unistavanja teme.
Post Reply