Pozdrav iz Makedonije forumasi. Vec neko vreme pratim ovaj forum a posto volim istoriju i arhitekturu hramova evo dve slike iz Skopja.

Mustafa Pashina Dzamija, meni najljepsa u Skopju (ima vecih i impozantnijih ali mi je nekako ova svojom jednostavnom elegancijom omiljena). Sad je jos i ljepsa jer je bila restauracija i park oko nje je sredjen odlicno. Otvorena je za posete svaki dan od podne do veceri osim za vreme molitvi ali ako se najavite neko sat unapred i ako nema guzve moze i onda. Normalno Muslimani je mogu posetiti i pre podne

. Tu je grob Mustafe Pashe i njegove kceri. Minare je od bigora a prosireni deo i deo enterijera od mermera. Posle zemljotresa mislim da je ojacana ali se to ne vidi i ne sakriva nista. Odmah je ispod tvrdjave na pocetku stare carsije, najljepse je u proljece i ljeto zbog zelenila parka.

Odmah ispod Mustafa Pashine dzamije je crkva Sveti Spas, sagradjena u 19om veku ali posle zemljotresa je otkriveno da su deo zidova iz 17og veka ali ta je spaljena po naredbi Austriskog generala Pikolominija prilikom povlacenja iz Skopja. Sreca u nesreci je da je gradnja preko stare crkve sacuvala freske na zidovima koje su otkrivene posle zemljotresa. Tu je sarkofag sa grobom Makedonskog revolucionara Goceta Delceva. Najpoznatiji deo crkve je ikonostas koji je remek delo drvoreza u Makedoniji u 19om veku. 10 metara sirok i 6 visok radjen je od 1819 do 1824 od strane troje majstora. Makarije Frckovski i braca Marko i Petar Filipovski