Slike starog Sarajeva
- smoki_choko
#701 Re: Slike starog Sarajeva
jel ovo london 
- nosara
#702 Re: Slike starog Sarajeva
Londonderry...smoki_choko wrote:jel ovo london
-
Haettenschweiler
#703 Re: Slike starog Sarajeva

Uploaded with ImageShack.us
Zna li možda neko da li je ovaj spomenik ikada završen?
Na razglednici piše da je otkriven 28.6.1917 ali mi se ovi stubovi čine kao neka fotomontaža.
Zna li se kada i ko je srušio ovaj spomenik?
- valterbranisarajevo
#704 Re: Slike starog Sarajeva
Postoji.. Nalazi se pored BKC odnosno u blizini pozorišta. Dio koristi BZK Preporod, imaju svoj restoran, a u prizemlju je knjižara.....
- valterbranisarajevo
#705 Re: Slike starog Sarajeva

Dan mladosti 1983. Stadion Koševo....
-
samma
#706 Re: Slike starog Sarajeva
a tako malo auta u odnosu na danas, ako ste primijetiliBadBoy wrote:Da i ja dam svoj doprinos ovoj izvrsnoj temi. Ispricavam se ako su neke slike duplirane. I samo jos kao komentar na slike druih forumasa, opazite vozila na ulicama 80-tih godina, sve stojadini, yuge i fice
- cappy_tempo
#707 Re: Slike starog Sarajeva
juce se vrtim oko porodilista i na onom parkingu ili platou ispod porodilista vidim kockastu plocu sa 2-3 stepenice i kao da je sruseno nesta. znali neko jel tu neki spomenik bio ili nesta drugo?
-
Mr Hiccup
#708 Re: Slike starog Sarajeva
ovo se cini kao da je stajalo preko puta mjesta odakle je gavrilo pucao, dakle tik pored mosta. tu je sad ona "bandera" ili sta vec na kojoj pise let peace prevail ili ovako nesto... lokacija me najvise podsjeca na tu zbog drvoreda u pozadini i kupole koja me asocira na carevu dzamiju. takodjer, na stubu se nalaze likovi muskarca i zene, vjerovatno simbolizirajuci franza i sofiju, a uz stub su polozeni vijenci.Haettenschweiler wrote:
Na razglednici piše da je otkriven 28.6.1917 ali mi se ovi stubovi čine kao neka fotomontaža.
- vicious
#709 Re: Slike starog Sarajeva
Nakon malo brzinskog guglanja pročitah da je spomenik porušen 1918., znači vjerovatno po završetku 1. svjetskog rata.Haettenschweiler wrote:
Vidio sam jednom u nekoj tv emisiji dijelove tog spomenika koji se valjda još uvijek čuvaju u nekom muzeju (čini mi se muzeju Grada, ali nisu bili izloženi nego onako ležali u nekom podrumu)
-
riko-ga
#710 Re: Slike starog Sarajeva
valterbranisarajevo wrote:
Gdje je ovo????
- exliberal
#711 Re: Slike starog Sarajeva
otoka.....zar nevidis kasarnu na vrhu....malo doradjena slikariko-ga wrote:valterbranisarajevo wrote:
Gdje je ovo????
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#712 Re: Slike starog Sarajeva
Otoka. Eto ti gore kasarne "Viktor Bubanj" (danas Sud BiH).riko-ga wrote:valterbranisarajevo wrote:
Gdje je ovo????
-
riko-ga
#713 Re: Slike starog Sarajeva
[/quote]otoka.....zar nevidis kasarnu na vrhu....malo doradjena slika[/quote]exliberal wrote:
Gdje je ovo????
Malo me zbunjuju ona brda izna.Mozda jer je to sve sad kuca na kucu ali pokusavam u glavi skontati kako bi bilo bez kuca i nikako mi se nepoklapa sa ovom slikom.Ali slika je za 10.
- Banksy
#714 Re: Slike starog Sarajeva
I meni su na ovoj slici uvijek bila čudna ona brda iza ...riko-ga wrote:
Malo me zbunjuju ona brda izna.Mozda jer je to sve sad kuca na kucu ali pokusavam u glavi skontati kako bi bilo bez kuca i nikako mi se nepoklapa sa ovom slikom.Ali slika je za 10.
- Filter
#715 Re: Slike starog Sarajeva
sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
telefonski imenik sarajeva iz 1941...
http://www.4shared.com/document/X5SQmKK ... 41pdf.html
valjda moderaciji nece smetati 4shared link
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#716 Re: Slike starog Sarajeva
Hvala ti puno!Filter wrote:sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
Ovo je zlata vrijedno
Imaće ovdje šta i da se prokomentariše, dok malo prostudiram
- Banksy
#717 Re: Slike starog Sarajeva
Filter wrote:sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
Hvala puno za ovo.
-
Haettenschweiler
#718 Re: Slike starog Sarajeva
Hvala!Filter wrote:sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
Samo sam kratko preletio imenik ali se odmah vidi da su Jevreji bili glavni poduzetnici u Sarajevu.
-
Sarajevski_Marlboro
#719 Re: Slike starog Sarajeva
+1Haettenschweiler wrote:Hvala!Filter wrote:sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
Samo sam kratko preletio imenik ali se odmah vidi da su Jevreji bili glavni poduzetnici u Sarajevu.
I dosta prezimena više uopšte nema,ili nikad čula za njih nisam.
Tužno.
- Filter
#720 Re: Slike starog Sarajeva
evo i ja sad natenane prelistah i jako mnogo jevreja, pravoslavaca...Haettenschweiler wrote:Hvala!Filter wrote:sad dobih na mail, pa reko, da podijelim.
naletih i na dedin broj, sto ti je sudbina...
-
Pera Trta
#721 Re: Slike starog Sarajeva
Mnogo Jevreja kao vlasnika radnji i uopšte telefonskih brojeva (što je samo po sebi u ono vrijeme ukazivalo na viši status).
Takođe, neke od poznatih ličnosti su tu...letimičnim pregledom našao sam Zaima Šarca, tada advokata, kasnije jednog od važnijih Muslimana u antifašističkom pokretu. Zatim dr Savo Besarović, takođe advokat i ugledan kulturni i javni radnik između dva rata. U vrijeme WW2 biće jedini ministar Srbin u vladi NDH i jedini od aktivnih ministara iste vlade koji je na kraju odbio da bježi iz zemlje sa ostalima, već je ostao da sačeka sigurnu smrt. Pa dr Nikola Mandić, predsjednik iste vlade od septembra 1943.do kraja, političar još iz vremena Austro-Ugarske. Pa dr Ivan Šubašić, ban Hrvatske banovine i kasniji predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova nove Jugoslavije...i drugi.
Iz imenika možemo dobiti uvid u društveni i ekonomski život tadašnjeg Sarajeva, na osnovu raznih preduzeća i ustanova navedenih u imeniku.
Osim Sarajeva, navedeni su telefonski brojevi pretplatnika iz svih ostalih mjesta Drinske banovine, čiji je Sarajevo bilo glavni grad, a uključivala je veći dio istočne i dio srednje Bosne i cijelu zapadnu Srbiju. Na osnovu mnogo većeg broja pretplatnika u nekim gradovima u Srbiji u odnosu na gradove u Bosni približno iste veličine i broja stanovnika, lako se dobije uvid i u nejednak razvoj pojedinih dijelova iste banovine, ali različitih istorijskih pokrajina.
I tako dalje...
Takođe, neke od poznatih ličnosti su tu...letimičnim pregledom našao sam Zaima Šarca, tada advokata, kasnije jednog od važnijih Muslimana u antifašističkom pokretu. Zatim dr Savo Besarović, takođe advokat i ugledan kulturni i javni radnik između dva rata. U vrijeme WW2 biće jedini ministar Srbin u vladi NDH i jedini od aktivnih ministara iste vlade koji je na kraju odbio da bježi iz zemlje sa ostalima, već je ostao da sačeka sigurnu smrt. Pa dr Nikola Mandić, predsjednik iste vlade od septembra 1943.do kraja, političar još iz vremena Austro-Ugarske. Pa dr Ivan Šubašić, ban Hrvatske banovine i kasniji predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova nove Jugoslavije...i drugi.
Iz imenika možemo dobiti uvid u društveni i ekonomski život tadašnjeg Sarajeva, na osnovu raznih preduzeća i ustanova navedenih u imeniku.
Osim Sarajeva, navedeni su telefonski brojevi pretplatnika iz svih ostalih mjesta Drinske banovine, čiji je Sarajevo bilo glavni grad, a uključivala je veći dio istočne i dio srednje Bosne i cijelu zapadnu Srbiju. Na osnovu mnogo većeg broja pretplatnika u nekim gradovima u Srbiji u odnosu na gradove u Bosni približno iste veličine i broja stanovnika, lako se dobije uvid i u nejednak razvoj pojedinih dijelova iste banovine, ali različitih istorijskih pokrajina.
I tako dalje...
- exliberal
#723 Re: Slike starog Sarajeva
jel ovo 1964 kao sto pise u linku za sliku....MAN-lion's coach wrote:
- smoki_choko
#725 Re: Slike starog Sarajeva
na kojem je principu radila ova elektrana, jel na ugalj ili sta vec ili je koristila hirdro potencijal miljacke