PVC prozori vs drvena stolarija
-
clio_dci120
#701 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pozdrav forumasima, kakva su vam iskustva sa pvc ulaznim vratima? Razmisljam o ugradnji istih, dosada sam imao vrata od punog drveta. Na drugim forumima sam nasao dosta negativnih komentara, kao iskrive se, pa popuste baglame zbog tezine samih vrata, pa se teze zatvaraju (kao moraju se svako malo dostimavati te baglame). Pa me interesuje ima li ko od vas konkretnog iskustva. U pitanju su ulazna vrata na kuci, znaci nije stan u pitanju. Ne ide mi se na neku skuplju varijantu protivprovalnih, jer ispred tih pvc vrata ostavio bi jos jedna metalna specijalno pravljena,sa posebnim bravama, tako da mi ne trebaju neka specijalna protuprovalna. Hvala unaprijed na odgovorima, lijep pozdrav! 
-
quarterback
#702 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
monraitrao sam ih na vikendicu proslog ljeta, kupio u domaviji, nemam nikakve zamjerke, sve je u reduclio_dci120 wrote:Pozdrav forumasima, kakva su vam iskustva sa pvc ulaznim vratima? Razmisljam o ugradnji istih, dosada sam imao vrata od punog drveta. Na drugim forumima sam nasao dosta negativnih komentara, kao iskrive se, pa popuste baglame zbog tezine samih vrata, pa se teze zatvaraju (kao moraju se svako malo dostimavati te baglame). Pa me interesuje ima li ko od vas konkretnog iskustva. U pitanju su ulazna vrata na kuci, znaci nije stan u pitanju. Ne ide mi se na neku skuplju varijantu protivprovalnih, jer ispred tih pvc vrata ostavio bi jos jedna metalna specijalno pravljena,sa posebnim bravama, tako da mi ne trebaju neka specijalna protuprovalna. Hvala unaprijed na odgovorima, lijep pozdrav!
zelio sam montirati protuprovalna, ljudi mi rekli ako su to vanjska vrata kuce ili vikendice tj nisu zasticena od vremenskih uslova nemojte to raditi jer ce propasti brzo, radije stavite pvc... elem tako sam i uradio a komsiluk vrsi funkciju zastite
-
benjen
#703 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ulazna vrata od pvc stolarije marke Herceg,evo godina i po od ugradnje sve funkcionise savrseno,prezadovoljan.
Kod brata na kuci ulazna vrata iste firme od aluminija,meni su moja puno bolja
Kod brata na kuci ulazna vrata iste firme od aluminija,meni su moja puno bolja
-
clio_dci120
#704 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
@quarterback - da i meni su tako rekli za protuprovalna, da nisu bas pogodna za motnazu kada su kuce u pitanju, zato sto nisu zasticena od vremenskih uslova, inace imam na stanu takva, pa sam prvobitno mislio ici na tu opciju.
@benjen - bas cu pogledati i ponude te firme.
Hvala vam na odgovorima, pa najvjerovatnije cu ici na tu varijantu pvc vrata, pa eto valjda ce sve biti uredu.
@benjen - bas cu pogledati i ponude te firme.
Hvala vam na odgovorima, pa najvjerovatnije cu ici na tu varijantu pvc vrata, pa eto valjda ce sve biti uredu.
-
Armin2013
#705 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pozz,
Ima li neko preporuku proizvođača PVC stolarije sa područija TK, ugradnja u Gračanici?
lp,
Ima li neko preporuku proizvođača PVC stolarije sa područija TK, ugradnja u Gračanici?
lp,
- rovac13
#706 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ja imam pvc ulazna vrata na kuci od 2012.g i od kad su stavljena jos nije nista dirano..........niti kvaka ni nista drugo........obicno je tako kad uzimas vrata od 700-800KM pa na vise..........jedino ona turska od oko 250-300KM.........to je nesto drugo.........to je lagano i kvare se brave.......prelagana su i ako su izlozena suncu pitanje je koliko ce trajat.clio_dci120 wrote:Pozdrav forumasima, kakva su vam iskustva sa pvc ulaznim vratima? Razmisljam o ugradnji istih, dosada sam imao vrata od punog drveta. Na drugim forumima sam nasao dosta negativnih komentara, kao iskrive se, pa popuste baglame zbog tezine samih vrata, pa se teze zatvaraju (kao moraju se svako malo dostimavati te baglame). Pa me interesuje ima li ko od vas konkretnog iskustva. U pitanju su ulazna vrata na kuci, znaci nije stan u pitanju. Ne ide mi se na neku skuplju varijantu protivprovalnih, jer ispred tih pvc vrata ostavio bi jos jedna metalna specijalno pravljena,sa posebnim bravama, tako da mi ne trebaju neka specijalna protuprovalna. Hvala unaprijed na odgovorima, lijep pozdrav!
- rovac13
#707 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
-Herceg u srebreniku rade sa profilima trocalArmin2013 wrote:Pozz,
lp,
-euroinvest lukavac rade sa tyssen profilima
-alibegovic plast lohinja isto tyssen profili
-staklo montaza orahovica profili gealan
-aluplast zivinice mislim da rade vise vrsta profila
-termoplast pribava profili kbe
Yavuz ne spada u tu klasu......pa bi to zaobisao to je tursko......jedino ako mora zbog para.
Sve su to njemacki profili koji su kvalitetni........iako ima razlicitih varijanti (skupljih i jeftinijih) kod svakog profila.......nije toliko bitno za kojeg proizvodjaca se odlucis koliko je bitno da ti majstori to odrade kako treba.......ne mozes vjerovat nikom jer svi hoce sfuserit i podvalit........nemoj uzimat prozore bez low-e stakla jer nema smisla bez toga.
Ako se odlucih za gealan javi se porukom da ti objasnim kako ces prepoznat tacno koji model profila je ugradjen u tvoj prozor........ja sam platio jednoj firmi unaprijed gealan 6 komorne profile sa low e staklom i punjene argonom....nisam ni pitao za druge.......i oni fino zavrsili prozore hoce da ugradjuju na kucu.....kad ono 5 komorni profil.......fino uredno vrate i naprave druge
Uglavnom gealan znam kako se provjeri pa ako nekom zatreba nekad objasnicu nije tesko.
-
Armin2013
#708 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Hvala na savjetima.rovac13 wrote:-Herceg u srebreniku rade sa profilima trocalArmin2013 wrote:Pozz,
lp,
-euroinvest lukavac rade sa tyssen profilima
-alibegovic plast lohinja isto tyssen profili
-staklo montaza orahovica profili gealan
-aluplast zivinice mislim da rade vise vrsta profila
-termoplast pribava profili kbe
Yavuz ne spada u tu klasu......pa bi to zaobisao to je tursko......jedino ako mora zbog para.
Sve su to njemacki profili koji su kvalitetni........iako ima razlicitih varijanti (skupljih i jeftinijih) kod svakog profila.......nije toliko bitno za kojeg proizvodjaca se odlucis koliko je bitno da ti majstori to odrade kako treba.......ne mozes vjerovat nikom jer svi hoce sfuserit i podvalit........nemoj uzimat prozore bez low-e stakla jer nema smisla bez toga.
Ako se odlucih za gealan javi se porukom da ti objasnim kako ces prepoznat tacno koji model profila je ugradjen u tvoj prozor........ja sam platio jednoj firmi unaprijed gealan 6 komorne profile sa low e staklom i punjene argonom....nisam ni pitao za druge.......i oni fino zavrsili prozore hoce da ugradjuju na kucu.....kad ono 5 komorni profil.......fino uredno vrate i naprave druge..........ne zbog toga sto su 6 komorni toliko bolji........nego sto nisam ni pitao za druge trazio sto sam trazio oni rekli cijenu ja platio i zdravo..........kad ono ja trebao ispast budala..........najgore sto su svi takvi..........malo ko provjerava kakve je dobio prozore.
Uglavnom gealan znam kako se provjeri pa ako nekom zatreba nekad objasnicu nije tesko.
Dobio sam ponudu od Staklo montaža za 6 komora gdje nude 20 god. garanciju, a nije ni cijena loša, jedino što su za staklo naveli samo "Staklo je termopan 4+16+4." pa to moram provjerit šta tačno znači. Ako se odlučim za njih javim ti se za provjeru profila.
lp,
- P.Starck
#709 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
@rovac
i kako prepoznaš broj komora
i kako prepoznaš broj komora
- rovac13
#710 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Kad otvoris prozor u ovom kanalicu ima utisnuto ovako nesto na vise mjesta samo malo razmaknuto.........tipa "gealan 01.12.2011. made in germany bla bla" izmedju ostalog npr na mom prifilu pise broj 800100..........ovaj broj je oznaka za profil gealan 8001.
Onda samo ukucas u google taj profil i izabci ti sve o njemu....broj komora slika sa koje mozes i prebrojat komore i slicno:

U onom kao stoku to ostaje otvoreno i svaki put kad otvoris prozor to se vidi.........dok je sa krilom malo drugacije.........na krilu prozora se to vidi prije nego ga namontiraju.......inace staklo se montira kod tebe kuci.........kad ubace staklo na kraju zadnju ubacuju lajsnu......znaci moras pogledat u krilo prije negostave tu lajsnu..........lajsna pokriva taj dio u kom pise koji je profil krila.
U mom slucaju na krilu je pisalo 806500.......sto zanci profil 8065.....a to je ovo :

Eto nadam se da ce nekom valjat ovo
- rovac13
#711 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Evo i za one koji plate low-e stakla a zele da provjere jesul ih stvarno dobili........i tu se desava svasta
Upalis upaljac blize staklu i posmatras plamicak u staklu .

U staklu vidis kao 4 plamicka........2 blize 2 dalje.......vidi se da je onaj drugi od unutra malo drugacije boje.........to je zbog premaza koji MORA da se nalazi na unutarnjem staklu sa vanjske strane (zbog toga je upravo drugi plamicak od unutra druge boje)..........ako pogrijese majstori i stave kako ne treba npr na vanjsko staklo sa unutrasnje strane onda nista nista dobili (npr ako je ljubicast treci plamicak od unutra prema van)..........taj sloj mora da se pozicionira ovako........njegova uloga je da ne dozvoljava toploti da prolazi iznutra prema van a dozvoljava spolja da ulazi unutra npr sunce ce vas i dalje grijati prema unutra.
Inace low-e stakla puno doprinose toplotnoj izolaciji a mala je doplata za njih..........ja sam za cijeli sprat moje kuce doplatio 90 KM da umjesto obicnih stave low-e i napune argonom .
Obicna stakla imaju koeficijent toplotne provodnosti oko 3............dok low-e stakla imaju koef 1,4.........a ako se napune argonom onda imaju koef 1,1.........znaci za 90KM doplate sam dobio skoro 3 puta manje gubitke toplote na staklima kojih ima puno
Ako vam nije jasno ovo sa upaljacem..........jednostavno upalite halogenu lampu i okrenite ju prema staklu iznutra prema van........necete moci vjerovati sami sebi kad stavite ruku izvana na staklo koliko kroz obicna stakla przi lampa dok kroz low-e skoro nista ne osjetite ili moras se koncentrisat da bi osjetio kao nesto izdaleka mlako.
Ja sam krenuo redom stakla i svi su bili dobri jedva osjetis toplotu lampe kroz staklo..........dok nisam dosao do kupatila.......kad sam stavio ruku spolja na staklo prepao sam se koliko je toplo isijavalo prema van......znaci na kupatilu su me zakinuli za low-e..........ali nisam imao zivaca vise se s njima ganjat posto su vec pravili druge prozore i mijenjali vrata
..........na kupatilu je mali prozor svakako zabit mu 
Upalis upaljac blize staklu i posmatras plamicak u staklu .

U staklu vidis kao 4 plamicka........2 blize 2 dalje.......vidi se da je onaj drugi od unutra malo drugacije boje.........to je zbog premaza koji MORA da se nalazi na unutarnjem staklu sa vanjske strane (zbog toga je upravo drugi plamicak od unutra druge boje)..........ako pogrijese majstori i stave kako ne treba npr na vanjsko staklo sa unutrasnje strane onda nista nista dobili (npr ako je ljubicast treci plamicak od unutra prema van)..........taj sloj mora da se pozicionira ovako........njegova uloga je da ne dozvoljava toploti da prolazi iznutra prema van a dozvoljava spolja da ulazi unutra npr sunce ce vas i dalje grijati prema unutra.
Inace low-e stakla puno doprinose toplotnoj izolaciji a mala je doplata za njih..........ja sam za cijeli sprat moje kuce doplatio 90 KM da umjesto obicnih stave low-e i napune argonom .
Obicna stakla imaju koeficijent toplotne provodnosti oko 3............dok low-e stakla imaju koef 1,4.........a ako se napune argonom onda imaju koef 1,1.........znaci za 90KM doplate sam dobio skoro 3 puta manje gubitke toplote na staklima kojih ima puno
Ako vam nije jasno ovo sa upaljacem..........jednostavno upalite halogenu lampu i okrenite ju prema staklu iznutra prema van........necete moci vjerovati sami sebi kad stavite ruku izvana na staklo koliko kroz obicna stakla przi lampa dok kroz low-e skoro nista ne osjetite ili moras se koncentrisat da bi osjetio kao nesto izdaleka mlako.
Ja sam krenuo redom stakla i svi su bili dobri jedva osjetis toplotu lampe kroz staklo..........dok nisam dosao do kupatila.......kad sam stavio ruku spolja na staklo prepao sam se koliko je toplo isijavalo prema van......znaci na kupatilu su me zakinuli za low-e..........ali nisam imao zivaca vise se s njima ganjat posto su vec pravili druge prozore i mijenjali vrata
- agent_zero
#712 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Gdje je u SA i bližoj okolici najpovoljniji omjer cijene i kvaliteta PVC stolarije?
Dakle ako nekom nije mrsko da napiše sve potrebne informacije. U principu, za što manje novca, da se dobije što više
.
Dakle ako nekom nije mrsko da napiše sve potrebne informacije. U principu, za što manje novca, da se dobije što više
- agent_zero
#713 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pa šta je ovo, tema 29 strana i niko da mi preporuči neku solidnu PVC stolariju u Sarajevu ili bližoj okolici? 
- JanuaryJones
#714 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Mi smo radili čitav stan u FADŽ company (Butmir, kod tunela). Njemački profili i okovi i prezadovoljni smo omjerom cijene i kvalitete. Eto, ako ti nešto značiagent_zero wrote:Pa šta je ovo, tema 29 strana i niko da mi preporuči neku solidnu PVC stolariju u Sarajevu ili bližoj okolici?
- agent_zero
#715 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Hvala ti, ali problem je gdje god da odeš svi pričaju da nude te njemačke profile i okove, pokazuju prospekte i cerfitikate, a onda čuješ sa strane da se sve to proizvodi po Turskoj i KiniJanuaryJones wrote:Mi smo radili čitav stan u FADŽ company (Butmir, kod tunela). Njemački profili i okovi i prezadovoljni smo omjerom cijene i kvalitete. Eto, ako ti nešto značiagent_zero wrote:Pa šta je ovo, tema 29 strana i niko da mi preporuči neku solidnu PVC stolariju u Sarajevu ili bližoj okolici?
Koliko su vama naplatili po prozoru/sobi?
- JanuaryJones
#716 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Čitav stan je oko 6k (sa alu roletnama) a ima veliki dupli prozor u kuhinji i manjoj spavaćoj a u dnevnoj i velikoj spavaćoj dupli prozor sa balkonskim vratima i kupatilo. I fakat su njemački, koemmerling.agent_zero wrote:Hvala ti, ali problem je gdje god da odeš svi pričaju da nude te njemačke profile i okove, pokazuju prospekte i cerfitikate, a onda čuješ sa strane da se sve to proizvodi po Turskoj i KiniJanuaryJones wrote:Mi smo radili čitav stan u FADŽ company (Butmir, kod tunela). Njemački profili i okovi i prezadovoljni smo omjerom cijene i kvalitete. Eto, ako ti nešto značiagent_zero wrote:Pa šta je ovo, tema 29 strana i niko da mi preporuči neku solidnu PVC stolariju u Sarajevu ili bližoj okolici?![]()
Koliko su vama naplatili po prozoru/sobi?
- agent_zero
#717 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
To je znači dvoiposoban stan, sad ne znam koliko idu cijene tih alu roletni, ali ovako na prvu mi se to čini malo poskupo za PVC. Recimo kod mene nema balkonskih vrata u spavaćoj, ali su veliki prozori.JanuaryJones wrote: Čitav stan je oko 6k (sa alu roletnama) a ima veliki dupli prozor u kuhinji i manjoj spavaćoj a u dnevnoj i velikoj spavaćoj dupli prozor sa balkonskim vratima i kupatilo. I fakat su njemački, koemmerling.
- JanuaryJones
#718 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pa nazovi ih i pitaj kvadrat, izmjeri, pomnoži i vidi. Nama je najbolji omjer cijene i kvalitete. Stan je trosoban, 80m2agent_zero wrote:To je znači dvoiposoban stan, sad ne znam koliko idu cijene tih alu roletni, ali ovako na prvu mi se to čini malo poskupo za PVC. Recimo kod mene nema balkonskih vrata u spavaćoj, ali su veliki prozori.JanuaryJones wrote: Čitav stan je oko 6k (sa alu roletnama) a ima veliki dupli prozor u kuhinji i manjoj spavaćoj a u dnevnoj i velikoj spavaćoj dupli prozor sa balkonskim vratima i kupatilo. I fakat su njemački, koemmerling.
- agent_zero
#719 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ma gledam po broju prozora koliko ste ugradili, mada kažem ne znam koliko naplaćuju te alu roletne po prozoru.JanuaryJones wrote:Pa nazovi ih i pitaj kvadrat, izmjeri, pomnoži i vidi. Nama je najbolji omjer cijene i kvalitete. Stan je trosoban, 80m2agent_zero wrote:To je znači dvoiposoban stan, sad ne znam koliko idu cijene tih alu roletni, ali ovako na prvu mi se to čini malo poskupo za PVC. Recimo kod mene nema balkonskih vrata u spavaćoj, ali su veliki prozori.JanuaryJones wrote: Čitav stan je oko 6k (sa alu roletnama) a ima veliki dupli prozor u kuhinji i manjoj spavaćoj a u dnevnoj i velikoj spavaćoj dupli prozor sa balkonskim vratima i kupatilo. I fakat su njemački, koemmerling.
Ali gledajući po broju prozora imali ste u dnevnoj, spavaćoj, maloj sobi, kuhinji i kupatilu (tu je pretpostavljam mali prozor). Ja bih imao sve to, osim jednih balkonskim vrata i te jedne male sobe. Neka je to 2000KM manje, opet je puno. Oko 1500 je koliko znam aluminijska stolarija po duplom prozoru, zato mi se to čini puno za PVC.
- agent_zero
#721 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Naravno, kontaktirat ću ih, pa ćemo vidjeti kakvu ponudu i cijene imaju.
Još jednom hvala na informacijama
Još jednom hvala na informacijama
- agent_zero
#722 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ima li neko iskustva sa WINTECH i WINGO pvc stolarijom i koja od ove dvije je kvalitetnija?
- problemnatravunu
#723 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Saplastagent_zero wrote:Pa šta je ovo, tema 29 strana i niko da mi preporuči neku solidnu PVC stolariju u Sarajevu ili bližoj okolici?
- rovac13
#724 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ja se nebi zezao sa turskim profilima,pored toliko kvalitetnih pouzdanih njemackih profila.Wintech cim ukucas u google vodi u tursku
Rehau,trocal,salamander,komerling,gealan,tyssen,kbe,veka...itd.....godinama slovi za nesto jako pouzdano......ne kupuju se prozori svake godine.
Ja sam 2012.g. ugradio gealan.......jos niakd niko nije dolazio ni kvake da postima .....sve radi kao i prvog dana.
Prozore 120x160 cm sam placao oko 400KM ili mrvicu nize.......balkonska vrata dvokrilna 180x210 cm sam placao nepunih 600KM.......ulazna vrata oko 700 KM..........6 komora sa low-e staklima i punjena argonom..........poslije sam naknadno radio roletne (inace nisam ljubitelj prozora sa gotovim roletnama,ali to je moj izbor)
Ovo moje je ispalo nesto povoljnije nego inace......ali sam kupovao to kad je bila zima snijeg.......valjda kad imaju najmanje posla......mozda je i to uticalo na cijenu
Rehau,trocal,salamander,komerling,gealan,tyssen,kbe,veka...itd.....godinama slovi za nesto jako pouzdano......ne kupuju se prozori svake godine.
Ja sam 2012.g. ugradio gealan.......jos niakd niko nije dolazio ni kvake da postima .....sve radi kao i prvog dana.
Prozore 120x160 cm sam placao oko 400KM ili mrvicu nize.......balkonska vrata dvokrilna 180x210 cm sam placao nepunih 600KM.......ulazna vrata oko 700 KM..........6 komora sa low-e staklima i punjena argonom..........poslije sam naknadno radio roletne (inace nisam ljubitelj prozora sa gotovim roletnama,ali to je moj izbor)
Ovo moje je ispalo nesto povoljnije nego inace......ali sam kupovao to kad je bila zima snijeg.......valjda kad imaju najmanje posla......mozda je i to uticalo na cijenu
- agent_zero
#725 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ako nije problem, molim te da napišeš par firmi u Sarajevu koji nude solidnu kvalitetu, dakle ne tražim ni Audi, Mercedes, Bmw, a neću ni Yugu, Fiću, Stojadina nego nešto tipa Golf, Oktavia, Opel Astra, Kia, dakle neka srednja vrijednostrovac13 wrote:Ja se nebi zezao sa turskim profilima,pored toliko kvalitetnih pouzdanih njemackih profila.Wintech cim ukucas u google vodi u tursku![]()
Npr, Fadž mi je skup bio, doduše napravili mi ponudu za Kemerling88 (troslojno staklo), umjesto za profil sa dvoslojnim.
Dakle, dajte mi makar 5 firmi gdje su pouzdano dobri i da nisu skupi profili i okovi.