Treba spomenuti i Električni Orgazam i Partibrejkerse kao anti ratne i anti režimske bendove, koji su bili protiv ratova i davali podršku građanima BiH i Hrvatske. Ne zaboravimo anti ratni projekt Rimtituki. Mišo Kovač je sve svoje albume snimio za Zagrebački Jugoton, danas Croatia Records, a nešto je snimio i za Suzy. Koliko znam, ništa nije snimio za beogradske izdavačke kuće.milojicabrzi wrote: ↑28/06/2026 12:59 Ma ima čitav niz tih "neutralaca" u pogledu dešavanja '92.-'95., koji su to bili vjerovatno više tražeći neki svoj mir i egzistenciju a ne zbog toga što nisu imali stav ili mišljenje o svemu što se događa. Mislim da nisu u tom trenutku ni razmišljali toliko o tome da će na taj način zadržati tržište. Neutralci su bili npr. Brega, Haris Džinović, Čola...prva dvojica su nastupali uglavnom po inostranstvu, Zdravko u tom periodu nije nešto puno ni radio, nekako se bio isključio, nije ga bilo nigdje. Svi su kasnije imali bazu u Beogradu u poslijeratnom periodu.
I u Srbiji je '90-ih postojala podjela na "pro-Miloševićevce" u muzici i kulturi. To su bili Neša Galija, Viktorija, mislim i Oliver Mandić, a postojala je i "Ravnogorska struja", koja je bila izuzetno nacionalistička ali protiv Miloševića npr. Riblja Čorba. Postojali su i anti-ratni muzičari, koji su pozivali na razum (EKV, Balašević).
Svako je od nečega imao neke koristi ili štete. Balaševića su Miloševićeve vlasti proganjale noseći mu vojni poziv za rezervu, kompletna ta ekipa oko njega, jedno vrijeme je imala bazu u Budimpešti, baš zbog toga što su svi bili vojni obveznici tih ratnih '90-ih, bubnjar Pera Radmilović je dosta pričao o tome.
S druge strane Neša Galija svira Božićni koncert u Skupštini BG, početkom '95. kao omiljeni bend Slobe Miloševića. Ima nastupe na televiziji, unosne svirke svuda po Srbiji itd.
Pa na kraju, i Milić i Tifa, nakon provedenog rata u SA, završiše u Beogradu, jer su tu mogli naći kakvu takvu muzičku egzistenciju.
Houra i ekipa oko Prljavog Kazališta, dobro su naplatili "patriotizam", unosnim svirkama i gažama, shvatili su šta se traži, pa su bili ta neka malo više estetična i umivenija patriotska linija od npr. Thomspona.
Sjećam se, kad negdje na Cetinju sviraše koncert, ima tome par godina, pa u Radio Dubrava, onaj stih "partizani i ustaše, bore se za pristaše" hladno prećutaše ove druge...bilo je "partizani - peeeep bore se za pristaše" ima i sad na Youtube.
Od sve te ekipe, Mišo Kovač je bio najkvalitetniji patriotski pjevač, sa prijeratnim stažom, dalmatinski patriotizam u Titino vrijeme, za koji je trebalo imati "damu", on sam je često u intervjuima govorio, kako je u startu imao taj neki "problem" vidljiv i u bivšoj Ju, bio je izrazit hrvatski pjevač, a izdavao za izdavačke kuće u BG, pa nije odgovarao ni jednima ni drugima![]()
![]()
![]()
Milić Vukašinović
- Better Man
#701 Re: Milić Vukašinović
-
milojicabrzi
#702 Re: Milić Vukašinović
Moguće, ostala mi je neka poveznica, da je Mišo iz nekog razloga bio konektovan na BG, ako nije i tamo živo neko vrijeme, pa su ga zbog toga malo šikarnirali u HR, a možda sam i nešto pobrkao, ostarilo se 
- Better Man
#704 Re: Milić Vukašinović
Mišo u Bivšoj SFRJ nije imao problema u HR. On je počeo kao neki cover rock pjevač i slično i bio je jako dobar. Onda je došao ugovor s Jugotonom i karijera je krenula u tom dalmatinskom štimungu. Đorđe novković mu je bio jedan od glavnih autora pjesama. Imao je on na početku karijere jednu tešku saobraćajnu nesreću. Slupao sa sa sportskim automobilom, ne znam jeli Corveta bila u pitanju, i jedva je živ ostao.milojicabrzi wrote: ↑01/07/2026 23:13 Moguće, ostala mi je neka poveznica, da je Mišo iz nekog razloga bio konektovan na BG, ako nije i tamo živo neko vrijeme, pa su ga zbog toga malo šikarnirali u HR, a možda sam i nešto pobrkao, ostarilo se![]()
- geralt
#705 Re: Milić Vukašinović
Bili su tu jos i Rambo Amadeus i Bajaga, daleko od toga da se anti-ratni muzicari svode samo na Balasevica i EKV.Better Man wrote: ↑01/07/2026 10:58Treba spomenuti i Električni Orgazam i Partibrejkerse kao anti ratne i anti režimske bendove, koji su bili protiv ratova i davali podršku građanima BiH i Hrvatske. Ne zaboravimo anti ratni projekt Rimtituki. Mišo Kovač je sve svoje albume snimio za Zagrebački Jugoton, danas Croatia Records, a nešto je snimio i za Suzy. Koliko znam, ništa nije snimio za beogradske izdavačke kuće.milojicabrzi wrote: ↑28/06/2026 12:59 Ma ima čitav niz tih "neutralaca" u pogledu dešavanja '92.-'95., koji su to bili vjerovatno više tražeći neki svoj mir i egzistenciju a ne zbog toga što nisu imali stav ili mišljenje o svemu što se događa. Mislim da nisu u tom trenutku ni razmišljali toliko o tome da će na taj način zadržati tržište. Neutralci su bili npr. Brega, Haris Džinović, Čola...prva dvojica su nastupali uglavnom po inostranstvu, Zdravko u tom periodu nije nešto puno ni radio, nekako se bio isključio, nije ga bilo nigdje. Svi su kasnije imali bazu u Beogradu u poslijeratnom periodu.
I u Srbiji je '90-ih postojala podjela na "pro-Miloševićevce" u muzici i kulturi. To su bili Neša Galija, Viktorija, mislim i Oliver Mandić, a postojala je i "Ravnogorska struja", koja je bila izuzetno nacionalistička ali protiv Miloševića npr. Riblja Čorba. Postojali su i anti-ratni muzičari, koji su pozivali na razum (EKV, Balašević).
Svako je od nečega imao neke koristi ili štete. Balaševića su Miloševićeve vlasti proganjale noseći mu vojni poziv za rezervu, kompletna ta ekipa oko njega, jedno vrijeme je imala bazu u Budimpešti, baš zbog toga što su svi bili vojni obveznici tih ratnih '90-ih, bubnjar Pera Radmilović je dosta pričao o tome.
S druge strane Neša Galija svira Božićni koncert u Skupštini BG, početkom '95. kao omiljeni bend Slobe Miloševića. Ima nastupe na televiziji, unosne svirke svuda po Srbiji itd.
Pa na kraju, i Milić i Tifa, nakon provedenog rata u SA, završiše u Beogradu, jer su tu mogli naći kakvu takvu muzičku egzistenciju.
Houra i ekipa oko Prljavog Kazališta, dobro su naplatili "patriotizam", unosnim svirkama i gažama, shvatili su šta se traži, pa su bili ta neka malo više estetična i umivenija patriotska linija od npr. Thomspona.
Sjećam se, kad negdje na Cetinju sviraše koncert, ima tome par godina, pa u Radio Dubrava, onaj stih "partizani i ustaše, bore se za pristaše" hladno prećutaše ove druge...bilo je "partizani - peeeep bore se za pristaše" ima i sad na Youtube.
Od sve te ekipe, Mišo Kovač je bio najkvalitetniji patriotski pjevač, sa prijeratnim stažom, dalmatinski patriotizam u Titino vrijeme, za koji je trebalo imati "damu", on sam je često u intervjuima govorio, kako je u startu imao taj neki "problem" vidljiv i u bivšoj Ju, bio je izrazit hrvatski pjevač, a izdavao za izdavačke kuće u BG, pa nije odgovarao ni jednima ni drugima![]()
![]()
![]()
YUTEL koncerti za mir se danas pogresno tumace i sa njima se sprda, ali je angazman srbijanskih antiratnih umjetnika imao velik i konkretan doprinos da Milosevicevi planovi propadnu (konkretno da se rezervisti iz Srbije ne odazovu na pozive da idu ratovati u Hrvatsku).