Cernobil-20 godina poslije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
SmokingMan

#701 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SmokingMan »

Tebi je samo pičarenje na pameti. :D
SanskiBiser

#702 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

cendlerbing wrote:Čitavu sam temu pročitala, ove videe što ste dijelili pogledala, knjigu bih kupila da ovaj gore ne reče da ste sve pokupovali :lol: i eto, gledam sad kad bih ovu seriju mogla početi gledati. Htjela sam se uskladiti s cimerkom u duetu.

Zanima me zna li iko na koji način radijacija utiče na biljni i životinjski svijet, kad tako buja i jedan i drugi? One ribe u Černobilu ko begovi, site i debele.
Mislim, ako je radijacija tamo opasna po život, kako uopšte može život ne samo da opstaje nego i da buja. Pa ti ljudi koji su se vratili da žive, da li je vođena evidencija o razlogu njihove smrti itd. :?

S obzirom na nivo radijacije koja je sad tamo u prirodi sve zivotinje koje brzo dosezu polnu zrelost i uz to jos ako imaju puno potomaka u jednom porodu nemaju nikakvih vidljivih problema s radijacijom. Covjeku treba 19ak godina za punu polnu zrelost vuku treba 18 mjeseci, zenke vuka vec sa 15-16 mjeseci mogu da imaju mlade. A mlado ljudsko tijelo u razvoju do 19 godina celije se brzo dijele, 19 godina izlozenosti radijaciji i jako velike sanse da dodje do zdravstvenih problema, autoimunih bolesti i tumora ali i mutacija i deformiteta fetusa. Cimpanze kad bi doveo da borave tamo imale bi slicne problem kao ljudi jer se puna pola zrelost postize sa 7 godina ali zenke imaju prve potomke sa 13-14 godina.
MarlboroGold

#703 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by MarlboroGold »

Meni je bolja od Breaking Bad, a mislio sam da je to nemoguće premašiti. Kad sam jaranima govorio da će možda biti i bolje ocjenjena počeli su mi se smijati.
nekome

#705 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by nekome »

cendlerbing wrote:Čitavu sam temu pročitala, ove videe što ste dijelili pogledala, knjigu bih kupila da ovaj gore ne reče da ste sve pokupovali :lol: i eto, gledam sad kad bih ovu seriju mogla početi gledati. Htjela sam se uskladiti s cimerkom u duetu.

Zanima me zna li iko na koji način radijacija utiče na biljni i životinjski svijet, kad tako buja i jedan i drugi? One ribe u Černobilu ko begovi, site i debele.
Mislim, ako je radijacija tamo opasna po život, kako uopšte može život ne samo da opstaje nego i da buja. Pa ti ljudi koji su se vratili da žive, da li je vođena evidencija o razlogu njihove smrti itd. :?
Čudnovato :-D Npr., ne znam je li neko spominjao ovdje ali, 1991. u elektrani su otkrivene radioaktivne gljive, tj. vrsta gljiva koje se hrane radiosintezim, nesto kao fotosinteza samo umjesto fotona/sunca, koriste gamma zrake...

https://en.wikipedia.org/wiki/Radiotrophic_fungus
SanskiBiser

#706 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

znao sam tacno kud ce ici cim sam procitao par paragrafa :lol:

mislim da je bio kraj skolske godine 1987, bilo je nekoliko stotina djece iz Pripjata i okoline, trebali su doci u Jugoslaviju svi sa bolestima uzrokovanim radijacijom, dobar dio kako su nastavnici u skoli objasnjavali sa terminalnim dijagnozama leukemije i tumora i trazili su da ih primimo kao goste u kuce da borave kod nas i do mjesec dana da se kao pokusaju oporaviti. I mi ucenici smo morali ici kuci pitati roditelje. Niko se nije javio u citavoj regiji da primi tu djecu...

I onda ciko pise o tome kako je malo ljudi smrtno stradalo od radijacije a pri tome nece da spomene da WHO ne smije nista objaviti vezano za stradanja od radijacije a da to ne prodje cenzuru IAEA, tj. IAEA ima pravo po dogovoru da cenzurise i da odobri ili zabrani svaki izvjestaj WHO ako im se ne dopada ono sto vide.
Fifty years ago, on 28 May 1959, the World Health Organisation's assembly voted into force an obscure but important agreement with the International Atomic Energy Agency – the United Nations "Atoms for Peace" organisation, founded just two years before in 1957. The effect of this agreement has been to give the IAEA an effective veto on any actions by the WHO that relate in any way to nuclear power – and so prevent the WHO from playing its proper role in investigating and warning of the dangers of nuclear radiation on human health.
https://www.theguardian.com/commentisfr ... -chernobyl
SanskiBiser

#707 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

nekome wrote:

Čudnovato :-D Npr., ne znam je li neko spominjao ovdje ali, 1991. u elektrani su otkrivene radioaktivne gljive, tj. vrsta gljiva koje se hrane radiosintezim, nesto kao fotosinteza samo umjesto fotona/sunca, koriste gamma zrake...

https://en.wikipedia.org/wiki/Radiotrophic_fungus

U Saskoj oblasti u Njemackoj ali i u Ceskoj kad ulove vepra lovci moraju slati meso da se testira na trihinelu i na radijaciju, 1 od 3 ulovljena u Njemackoj ,koliko se sjecam, ima meso toliko ozraceno da nije upotrebljivo za ljudsku konzumaciju i mora se unistiti kao radioaktivni otpad, imaju slucajevi gdje je cak i do 12 puta veca doza radijacije bila u mesu nego sto je dopusteno. A sve zbog tih gljiva koje se hrane tj. vole Cesium-137 iz Cernobila i rastu odlicno gdje god ga ima a veprovi ludi za gljivama.
pirmin

#708 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by pirmin »

Prije par godina sam bio zagrijan da posjetim jedinu austrijsku nuklearku koja nikad nije pustena u pogon. (napravili je pa odradili glasanje da li da se aktivira - 51% bilo protiv i tu se zavrsilo). Nije se moglo doci do termina mjesecima kasnije pa odustanem.
Sad sam opet gledao - isti slucaj.
Stavio bih link sa reportazom o njoj ali je na njemackom - ko ce opet citati onoga sto vazda kmeci jer mu smeta taj jezik. :D
Ako koga zanima YT: AKW Zwentendorf
SmokingMan

#709 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SmokingMan »

karanana wrote:

Ma to sam i ja na pocetku teme reko. Radijacija ubleha. Zivotinjama dzenet tamo.

Uuu, mogo bi ja s tobom i cimerkom jos jednom pogledati posto vjerovatno nisam sve skonto prvi put i mogao bih jos dosta naucit. A i dijelit znanje. Pa javi ako si za
Karanana po običaju fantazira. :mrgreen:
karanana

#710 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

treba probat. mozda me iznenadi pp sa adresom i naputkom kad da dodjem da gledamo.

e, to sam htio da pitam....znaci radijacija je zarazna? ta djeca sto su iz pripjata dosla u jugoslaviju, jesu li bili radioaktivni i jesu mogli to prenijeti na druge?
SanskiBiser

#711 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

karanana wrote:treba probat. mozda me iznenadi pp sa adresom i naputkom kad da dodjem da gledamo.

e, to sam htio da pitam....znaci radijacija je zarazna? ta djeca sto su iz pripjata dosla u jugoslaviju, jesu li bili radioaktivni i jesu mogli to prenijeti na druge?

I mene to interesuje, znam da su roditelji burno reagovali kao da ta djeca imaju AIDS a ne te bolesti uzrokovane radijacijom, bila frka u skoli kad su poceli zvati i buniti se a sto je najgore pedagog u skoli i direktor ono od razreda isli pa ono "sram vas bilo, pa niko da se javi, pa kakvi ste vi ljudi, jadna ta djeca bolesna.." niti je lik ostao dugo direktor u skoli niti je ta jos bila dugo predagog...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#712 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

pirmin wrote:Prije par godina sam bio zagrijan da posjetim jedinu austrijsku nuklearku koja nikad nije pustena u pogon. (napravili je pa odradili glasanje da li da se aktivira - 51% bilo protiv i tu se zavrsilo). Nije se moglo doci do termina mjesecima kasnije pa odustanem.
Sad sam opet gledao - isti slucaj.
Stavio bih link sa reportazom o njoj ali je na njemackom - ko ce opet citati onoga sto vazda kmeci jer mu smeta taj jezik. :D
Ako koga zanima YT: AKW Zwentendorf
Nek vala nisi postavio link nismo svi rat proveli u Njemackoj :mrgreen:
cendlerbing

#713 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by cendlerbing »

SanskiBiser wrote:

S obzirom na nivo radijacije koja je sad tamo u prirodi sve zivotinje koje brzo dosezu polnu zrelost i uz to jos ako imaju puno potomaka u jednom porodu nemaju nikakvih vidljivih problema s radijacijom. Covjeku treba 19ak godina za punu polnu zrelost vuku treba 18 mjeseci, zenke vuka vec sa 15-16 mjeseci mogu da imaju mlade. A mlado ljudsko tijelo u razvoju do 19 godina celije se brzo dijele, 19 godina izlozenosti radijaciji i jako velike sanse da dodje do zdravstvenih problema, autoimunih bolesti i tumora ali i mutacija i deformiteta fetusa. Cimpanze kad bi doveo da borave tamo imale bi slicne problem kao ljudi jer se puna pola zrelost postize sa 7 godina ali zenke imaju prve potomke sa 13-14 godina.
A kakve tačno veze sa radijacijom ima polna zrelost i dobijanje (što više) potomaka? Razumijem da je dječiji organizam manje otporan na zračenje od odraslog, ali zašto i kako dobijanje potomaka štiti organizam od zračenja?
cendlerbing

#714 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by cendlerbing »

_BataZiv_0809 wrote:
Nek vala nisi postavio link nismo svi rat proveli u Njemackoj :mrgreen:
Uči, nikad ne znaš kad će ti zatrebati :lol:
karanana

#715 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

ni meni to nije bilo jasno. kontam sanski hoce da se ubaci u duet nekim sexualno nabojenim pricama.

ali mozda hoce da kaze da kada uzme manje vremena da se zivotinje razviju u sexualno sposobne i kada pocnu praviti djecu u relativno kratkom vremenu od njihovog samog rodjenja, onda manje ima vremena da radijacija prenese na gene potomaka.
SanskiBiser

#716 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

karanana wrote:ni meni to nije bilo jasno. kontam sanski hoce da se ubaci u duet nekim sexualno nabojenim pricama.

ali mozda hoce da kaze da kada uzme manje vremena da se zivotinje razviju u sexualno sposobne i kada pocnu praviti djecu u relativno kratkom vremenu od njihovog samog rodjenja, onda manje ima vremena da radijacija prenese na gene potomaka.
manje su mogucnosti za mutacije i bolesti, kod mladih organizama se jako brzo i cesto dijele i obnavljaju celije tako kod izlozenosti radijaciji sto se to cesce desava (dioba i obnavljanje celija) veca je vjerovatnoca karcinoma i mutacija, i ne samo kod djece nego uopste nego mladi ljudi u ranim 20tim su takodje u rizicnijoj grupi nego oni recimo 45+, zato se smatra da je Dijatlov i prezivio dozu koju je primio a da je bio 20ak godina mladji vjerovatno bi umro u toku mjesec dana kako je bilo ocekivano, stariji organizam to bolje podnosi do odredjenih vrijednosti tj. znatno kasnije se manifestuju simptomi i bolesti kao u njegovom slucaju.

Naravno u pocetku su zivotinje umirale od radijacije jer je bila jako velika u krugu par kilometara od bloka 4 medjutim kako je postepeno nivo radijacije padao u citavoj zabranjenoj zoni tako se i zivot tu vracao da bi sad to vec bilo ono na nivou nekog cuda.
zijancer

#717 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by zijancer »

http://www.ccnr.org/About_Radioactive_Bananas.pdf
vrijedi li ovo i za kontaminirano tlo i biljke
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#718 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote: Shibaj, prvi sam pito za prikljucenje duetu
Ima mjesta za sve, samo da se hrenovke ne sudaraju.
nlt

#719 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by nlt »

Kad su 'sapirali' one zgrade što su to radili? Zbog prašine? Tj radioaktivne prašine?
zijancer

#720 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by zijancer »

U ovom presjeku događaja, kako ih je BBC zabilježio, jedan od gostiju opisuje opasnost prvobitnog oblaka radijacije koji je stigao do skandinavije, i kaže da nije moguće procijeniti koliko su dugoročne posljedice jer nije poznato ''kakva vrsta radijacije se nalazi u oblaku''.

Jesu li ikada to objavili i objasnili?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#721 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by bitanga_sa_otesa »

nlt wrote:Kad su 'sapirali' one zgrade što su to radili? Zbog prašine? Tj radioaktivne prašine?
da
pirmin

#722 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by pirmin »

Znaci YT kanal: Telecon studio

...ima najekskluzivniji materijal.
zijancer

#723 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by zijancer »

rukama su bacali krhotine grafitnih blokova s krova i još im general govori: norma je četiri bloka po vojniku, a u seriji su prikazani sa lopatama i kao 90 sekundi bez pominjanja norme

https://www.youtube.com/watch?v=1hG_amGsz9Y
SanskiBiser

#724 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

zijancer wrote:rukama su bacali krhotine grafitnih blokova s krova i još im general govori: norma je četiri bloka po vojniku, a u seriji su prikazani sa lopatama i kao 90 sekundi bez pominjanja norme

https://www.youtube.com/watch?v=1hG_amGsz9Y

Evo ti sa istog kanala klip:

prebaci na 5:40 i gledaj do 7:50 i gledaj na tajmer na video snimku, norma nije bila obavezujuca 4 komada je bio prosjek po vojniku, 90 sekundi je bio limit na krovu i nakon toga nema vise povratka gore pa makar 1 komad samo ocistio, imas isto dokumentarne priloge koji to objasnjavanju...

Image

Image
zijancer

#725 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by zijancer »

majko mila
je li iko dosao do fukushime
Iodine-129, half-life 15 miliona godina
Post Reply