Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ma nisam ni sumnjao...
bolan ako si ikad stao na namaz,onda znas da te tome neko naucio,ako si bio u saffu u dzematu i tome te neko naucio,ili si se s tim rodio mozda?
Mozes li tvrditi da te nije Allah dz. s. tome naucio, ili da se sa tim nisi rodio?
sinko ovo je ipak ozbiljan podforum,a hafiz bugari je isuvise ozbiljan insan da ga na ovakav nacin blatis pa poslusaj sebe u boldiranom i pomozi mu,ostavi ga na miru
Nazivas me sinkom i smatras se ozbiljnim. Cudan ti je rezon. Nego, rado bih ja pustio Bugarija na miru, ali on nece mene da pusti na miru. Nisam ja njemu na ekranu, nego on meni. Nisam ja u showbizu na racun vjere, nego je on. I sad on moze pricati svoje vidjenje javno kako hoce, a da niko nema pravo da kaze kako to bas i nije u redu. Pa nije on nikakav Poslanik. Ili mislite da jeste?
Usvom uvodnom govoru, obraćajući se svojim zlim slugama, šejtan je rekao: "Ne možemo spriječiti muslimane da idu u džamije.
Ne možemo ih spriječiti da čitaju Kur'an i da znaju istinu. Ne možemo ih čak spriječiti da formiraju intimnu, postojanu vezu sa Allahom. Kada uspostave tu vezu sa Allahom, više nemamo moći nad njima. Pa ih pustite da idu u džamije. Pustite ih da vode svoje konzervativne živote, ali ukradite im vrijeme, tako da ne mogu uspostaviti vezu sa Allahom. To je ono što želim da postignete, sluge moje. Odvucite im pažnju od toga da se drže svog Stvoritelja i da održavaju ovu bitnu vezu sa Njim tokom cijelog dana!"
Iz tvojih komentara, definisi sebi nefs pa ces vidjeti potrebe covjeka na podsjecanje o Uzvisenom.
Ne slazem se. Sta je za tebe nefs, pa mozes tvrditi to sto tvrdis?
Ako ne znas sta je onda istrazi malo, nije lose procitati neku knjigu od nekoga ili poslusati neka predavanja pa nauciti malo. Uzviseni kaze "Uci, citaj..."
Bismillah, el-hamdulillahi Rabbil-'alemin! Ves-salatu ves-selamu 'ala Nebijjina Muhammed ve 'ala alihi ve sahbihi edžme'in!
Vidljivo nam je da se ljudi na Dunjaluku razlikuju i vrijednuju jedni nad drugima po imetku, položaju, ugledu što je od Allahove, subhanehu ve te'ala, mudrosti kao što On Svevišnji kaže: „Mi jedne nad drugima uzdižemo po nekoliko stepeni da bi jedni druge služili.“ (Prijevod značenja Ez-Zuhruf, 32)
U komentaru ovog plemenitog ajeta stoji: „Odlikovali smo jedne nad drugima dobrotom pa je jedan bolji od drugog. Odlikovali smo ih slobodom ili ropstvom, pa je jedan vladar dok je drugi rob. Odlikovali smo ih jedne nad drugima bogatstvom ili siromaštvom, pa je jedan bogat a drugi je siromašan, itd.“ Međutim, razlikovanje ljudi i odlikovanje jednih nad drugima u spomenutim stvarima nisu dokaz istinske vrijednosti jednih nad drugima, jer spomenuto vrednovanje, odlikovanje i razlikovanje je ograničeno i prolazi sa prolaskom dotične stvari kojom je jedan odlikovan nad drugim i obično korist i vrijednost dotične stvari ograničena je samo na onoga koji je posjeduje...
Pravo vrednovanje, odlikovanje i uzdignutost jednih nad drugima, uzdignutost koja ostaje pri osobi i na Dunjaluku, i u Berzehu i na Ahiretu jeste uzdignutost sa znanjem, kao što Svevišnji Allah kaže: „Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje.“ (Prijevod značenja El-Mudžadela, 11) Ibnu-Mes'ud, radijallahu 'anh, je rekao: „Allah, subhanehu ve te'ala, pohvalio je učenjake u ovom ajetu.“ Imam El-Kurtubi, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Značenje ajeta jeste: Allah je uzdignuo vjernike kojima je dato znanje nad vjernicima kojima nije dato znanje.“
Imam El-Adžurri, rahmetullahi 'alejh, je rekao:„Allah, subhanehu ve te'ala, odabrao je od Svojih robova one koje je htio pa ih je uputio u vjeru. Zatim je od svih tih vjernika odabrao one koje je htio i počastio ih Knjigom i mudrošću, podučio ih vjeri i tumačenjem, odlikovao ih nad ostalim vjernicima u svakom vremenu i na svakom mjestu. Uzdignuo ih je znanjem i uljepšao blagošću. Putem njih razaznaje se dozvoljeno od zabranjenog. Putem njih razaznaje se istina od laži. Putem njih razaznaje se štetno od korisnog. Putem njih razaznaje se lijepo od ružnog. Njihova vrijednost je ogromna i njihova smrt pogubna. Oni su nasljednici vjerovjesnika za koje čak i ribe u moru traže oprosta. Oni su ti čije skupove meleki opkružuju svojim krilima. Njihovi skupovi su ispunjeni mudrošću. Njihovim postupcima bude se nemarni. Bolji su od abida. Njihovi stepeni uzvišeniji su od zahida. Njihov život predstavlja samo dobitak i profit, dok njihova smrt predstavlja musibet. Oni podstiču nemarnog i podučavaju neznanog. Od njih se ne može očekivati popuštanje i ostavljanje niti strahovati za pretjerivanje i prelaženje. Njihovim lijepim odgojem popuštaju oni koji pretjeruju dok lijepim nasihatom popravljaju se oni koi popuštaju. Sva stvorenja u potrebi su za njihovim znanjem. Ko im se odazove, bit će upućen, dok onaj ko se okrene od njih, propast će. Ono što kadijama bude nejasno presudit će po znanju učenih, njima će se vratiti. Oni su svjetionici ljudima, prepoznatljive oznake u zemljama, oni koji poravljaju cijeli ummet, izvori mudrosti, srdžba su za šejtane. Njima se bude srca sljedbenika istine a umiru srca sljedbenika zablude. Njihov primjer na Dunjaluku poput je primjera zvijezda na nebesima: putem njih hodi se tminama mora i kopna; kada se zvijezde ugase i putnici zastanu, a kada zasijaju i osvijetle tmine putnici progledaju i nastave ...“
Imam Kazvini na početku svoga djela „Mufidul-'ulum“ kaže: „Znaj da je stepen učenjaka iz ummeta Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, veliki. Njihova vrijednost je ogromna. Njihova čast je otrovna. Ko je namiriše razboli se, a ko je pojede otruje se. Savjetujem vas, o ljudi i vladari, da prema učenjacima lijepo postupate. Onaj ko ih bude poštovao taj poštuje Allaha i Njegova poslanika, dok onaj ko ih iznevjeri i prevari taj vara i Allaha i Njegova poslanika ...“
Vrijednosti učenjaka o kojima mnogo govori Kur'an i Sunnet su velike i značajne. Od njihovih osobenosti nad drugim ljudima jeste i ta:
● Što su oni ljudi koji se najviše boje Allaha, subhanehu ve te'ala, kao što Uzvišeni i kaže: „A Allaha se od Njegovih robova boje samo učeni.“ (Prijevod značenja Fatir, 28) Ibnu-Kesir, rahmetullahi 'alejh, kaže: „Tj. Allaha se istinskom bogobojaznošću boje samo učeni, oni koji Ga poznaju, jer kada god spoznaja Uzvišenog, Moćnog, Sveznajućeg, Onoga Koji je opisan potpunim osobinama i najljepšim imenima bude potpunija i znanje o Njemu potpunije to će i strah od Njega biti veći.“
● Što je Allah, subhanehu ve te'ala, odabrao njih u svjedočenju za najuzvišeniju stvar, kao što Uzvišeni kaže: „Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega, - a i meleki i učeni -, i da On postupa pravedno. – Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!“ (Prijevod značenja Alu-Imran, 18) Dakle, Allah, subhanehu ve te'ala, uzeo je učene pored drugih ljudi za svjedoke, njihovo svjedočanstvo spomenuo uz Svoje, spomenuo ga takođe uz svjedočanstvo meleka, pohvalio ih i potvrdio njihovu pravednost, pouzdanost i povjerljivost jer se svjedočenje ne prima osim od pravednog, pouzdanog i povjerljivog, uzeo ih je za svjedoke u najuzvišenijoj stvari: svjedočanstvu da nema drugog istinskog boga osim Njega Uzvišenog.
● Što je Allah, subhanehu ve te'ala, naredio pokornost njima kada je rekao: „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim ...“ (Prijevod značenja En-Nisa, 59) Šejhul-islam Ibnu-Tejmijje, rahmetullahi 'alejh, kaže: „Ulul-emr/predstavnici, njih je dvije vrste: učenjaci i vođe, pa, ukoliko se oni poprave popravit će se i ljudi, dočim, ukoliko se oni pokvare pokvarit će se i ljudi.“
● Što put koji su učeni izabrali vodi do Dženneta, meleki iz zadovoljstva prema znanju kojeg učeni traže natkriljuju ih svojim krilima, sve i na nebesima i na Zemlji pa čak i riba u moru traži oprosta za učenjaka, vrijednost učenih nad pobožnima koji nisu učeni je poput vrijednosti Mjeseca kada je pun u noći Bedra nad ostalim zvijezdama i učenjaci su nasljednici vjerovjesnika. O svemu ovome, na ovakav način, govori Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, u hadisu Ebu-Derda'a, radijallahu 'anh, kojeg je zabilježio Imam Ahmed. Imam Šatibi, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Učenjak je kod ljudi na mjestu vjerovjesnika jer su učenjaci nasljednici vjerovjesnika. Pa, kao što je Vjerovjesnik, sallallahu 'alejhi ve sellem, ukazivao na propise svojim riječima, djelima i odobravanjem isto tako i njegovi nasljednici ukazuju na propise svojim riječima, djelima i odobravanjem.“
● Što je u njihovom životu velika korist po ljude, dok je u njihovom odlasku nesaglediva šteta. Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao: „Uistinu, Allah neće uzeti znanje nakon što ga je dao vama tako što će ga isčupati, već će ga uzeti od ljudi tako što će uzeti učenjake s njihovim znanjem, pa će ostati ljudi neznalice. Bit će pitani i odgovarat će po svojim mišljenjima. Zalutat će i druge će odvoditi na stranputicu.“ (Buharija)
● Što njihov sabesjednik, onaj koji sjedi u njihovom medžlisu, skupu, neće biti nesretan. Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao: „To je narod čiji sabesjednik neće biti nesretan.“ (Buharija i Muslim)
● Što oni imaju posebno pravo kod nas a ono je poznavanje njihove uloge i njihove vrijednosti. Od Ubade b. Es-Samita, radijallahu 'anh, se prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: „Nije od nas onaj koji ne poštuje naše starije, niti onaj koji nije milostiv prema našim mlađim a niti onaj koji ne poznaje pravo našeg učenog.“ (Ahmed i Hakim)
● Što su učeni najpreči ljudi da budu Allahovi prijatelji i štićenici, Allahove evlije za koje Uzvišeni Allah kaže: „I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici.“ (Prijevod značenja Junus, 62) Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao: „Allah, tebareke ve te'ala, je rekao: 'Ko se neprijateljski ponese prema Mome štićeniku, Ja mu objavljujem rat.'“ (Buharija) Imam Šafija je rekao: „Ako učenjaci nisu Allahovi štićenici, onda ja ne poznajem Allahova štićenika.“
Alija b. Ebi-Talib, radijallahu 'anh, je rekao: „Učenjaci će postojati dok postoji i vrijeme. Od ljudi mogu biti skriveni, ali njihova ostavština prisutna je u ljudskim srcima.“
Sehl b. Abdullah et-Testuri, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Ko želi da gleda u skupove vjerovjesnika, neka gleda u skupove učenjaka.“
El-Hasan el-Basri, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Da nije učenjaka ljudi bi živjeli poput životinja.“ I govorio bi: „Učenjaci su poput vode: gdje god se nađu, daju korist.“
Hilal b. Habbab je upitao Se'id b. Džubejra, rahmetullahi 'alejhima: „O Ebu-Abdillah! Koji je znak ljudske propasti?“ Se'id je odgovorio: „Kada njihovi učeni pomru i oni će postati mrtvi.“
Šejhul-islam Ibnu-Tejmijje, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Zbog toga je obaveza muslimanima da nakon prijateljstva i ljubavi prema Allahu i Njegovu poslaniku, prijateljuju s vjernicima i iskažu svoju ljubav prema njima, kao što o tome Kur'an govori, a naročito prema učenjacima jer su oni nasljednici vjerovjesnika koje je Allah učinio na stepenu zvijezda,njima se upućuje u tminama kopna i mora.“
Strogo upozorenje onima koji vrijeđaju učenjake
Neminovno iz spomenutih osobina kojima su odlikovani samo učenjaci proizilazi strogo upozorenje na omalovažavanje i kaljanje časti učenjaka jezikom i perom, pokušaj iskrivljivanja njihova ugleda i iznošenja potvora na njih, tekfira-lišavanja Allahova, subhanehu ve te'ala, vilajeta prema učenim i smatranja istih nevjernicima - Allahovim neprijateljima, jer sve spomenuto dovodi do velikog zla, nereda i nasilja, ne samo po onoga od koga dolaze spomenuti postupci već i po cijelu ljudsku zajednicu. To zbog toga što omalovažavanje i ismijavanje islamskih učenjaka nije isto kao i ismijavanje bilo koga drugog, jer ismijavanje sa islamskim učenjacima nije samo ismijavanje s njima lično već i sa onim što oni nose od šerijatskog znanja, od onoga što oni praktikuju od islamskog znanja. Zato je s pravom bojati se za onoga ko se poigra s čašću islamskog učenjaka da se brzo ne otruje od nju, bojati se da ne zasluži brzu i tešku kaznu.
Ovo što čujemo danas nije ništa drugo do još jedna osobina pagana koja se pojavila kod sljedbenika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, a o kojima govori šejhul-islam Muhammed b. Abdul-Vehhab u svome djelu „Mesail džahilijje“.
Ovo što čujemo danas nije ništa drugo do još jedna osobina novotara koja se probudila i kod sljedbenika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem.
Imam Šatibi, rahmetullahi 'alejh, spominje u svome djelu „El-I'tisam“ da je mu'tezil Vasil b. Ata' jedan dan držao govor a kod njega je bio prisutan Amr b. Ubejd. Nakon što je Vasil b. Ata završio govor, Amr b. Ubejd zadivljen njegovim govorom je rekao: „Čujete li?! Kada ovo čujete shvatit ćete da govor El-Hasana el-Basrija i Ibnu-Sirina nije ništa vrijedniji od krpe kojom se žena štiti od krvi hajza a zatim je baci!“ Jedan od novotara je takođe rekao: „Doista, znanje Šafije i Ebu-Hanife, u potpunosti, nije vrijednije od onoga što izlazi ispod ženskog unutrašnjeg veša!“ Ovo je govor smutljivaca, Allah ih ubio.
Istaknuti učenjak Abdullah b. Abdur-Rahman el-Džibrin komentarišući ove riječi je rekao: „Ovaj govor je nevjerstvo, Allah nas sačuvao toga, jer El-Hasan el-Basri i Ibnu-Sirin govor koji bi govorili ne bi govorili od sebe, već bi to bili kur'anski i hadiski tekstovi i ponekad bi nešto od njihovih govora bio plod njihova idžtihada, ali osnova bi im bila Kitab i Sunnet.“
Istaknuti učenjak Abdul-Aziz b. Baz, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Ismijavanje s islamom ili bilo čim od islama je veliko nevjerstvo ... i onaj ko se ismijava sa vjernicima, onima koji vode brigu o svojim namazima, ustrajavaju u njima, takav se smatra onim koji se ismijava sa vjerom. S takvima nije dozvoljeno sjediti niti družiti se. Isti slučaj je sa svakim onim ko se raspravlja u vjerskim pitanjima s ciljem ismijavanja i omalovažavanja. Takav se smatra nevjernikom.“
Prisutni vidovi omalovažavanja i vrijeđanja učenjaka
● Danas se učenjaci i učeni ljudi omalovažavaju tako što se ne poštuju u njihovom prisustvu, što se javlja srdžba i prezir prema učenim samo pri njegovom spomenu, slušanja ili čitanja njegovih riječi a sve to samo zbog toga što se u nekim stvarima ne slažu s dotičnim učenjakom.
● Takođe, omalovažaju se tako što se porede s običnim ljudima, oni koji su potrošili sav svoj imetak, potrošili svoje zdravlje, oči im iskapale u proučavanju Allahove Knjige i sunneta Njegova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, njihov život i život njihovih porodica tekao oskudno, takvi se danas poistovjećuju s onima koji su naučili nešto od islama, a Allah najbolje zna kako su to shvatili i još više kako su to primjenuli. Naprotiv, takvi se smatraju boljim od prethodnih jer se prethodni od strane istih etiketiraju čistim novotarima ili čak i nevjernicima.
● Učeni se danas omalovažavaju prateći i iznoseći njihove mahane na svakom skupu, u svakom sijelu i onom ko to može pojmiti kao i onom ko to ne može. Ubijaju svoje vrijeme u pronalaženju grešaka i mahana drugih prikrivajući svoje mahane i izdižući se iznad drugih. Imam Zehebi, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Kada bismo svakog imama kada pogriješi u svome idžtihadu u nekom pitanju osudili ga za novotariju i odbacili ga, tada se ne bi sačuvao ni Ibnu-Nasr, niti Ibnu-Mende a niti onaj ko je bio učeniji od njih.“
● Danas se učenima umanjuje vrijednost i kalja se njihova čast tako što se gibete - ogovaraju ili ne brane kada budu ogovarani. Allah, subhanehu ve te'ala, zabranio je gibet bilo kojeg muslimana pa šta je tek onda sa učenima. Ibnu-Asakir, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Znaj, Allah učvrstio i mene i tebe na traženju Njegova zadovoljstva i učinio i mene i tebe onima koji Ga se istinski boje, znaj da je meso učenjaka otrovno i da je Allahova kazna za one koji umanjuju njihovu vrijednost poznata. Malo je onih koji su se pozabavili čašću učenjaka a da nisu kažnjeni mrtvilom srca prije svoje smrti.“
● Od omalovažavanja učenjaka jeste i priželjkivanje njihove smrti, radovanje njihovoj smrti i ne traženje Allahove milosti po one koji umru od njih. El-Lalikai je zabilježio od Ejjuba es-Sihtijanija, rahmetullahi 'alejhima, da je rekao: „Uistinu, oni koji priželjkuju smrt nekog od sljedbenika sunneta, takvi žele da svojim ustima utrnu Allahovo svjetlo.“
Posljedice kojima se izlažu oni koji vrijeđaju učenjake
Moleći Allaha, subhanehu ve te'ala, za popravak, spas, uspjeh i najljepši povratak Njemu Uzvišenom ukazujem sebi i svima vama na posljedice vrijeđanja i omalovažavanja učenih ljudi:
● Onaj ko se neprijateljski odnosi prema učenjacima izlaže se velikoj prijetnji: Allah, subhanehu ve te'ala, mu objavljuje rat: Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao: „Allah, tebareke ve te'ala, je rekao: 'Ko se neprijateljski ponese prema Mome štićeniku, Ja mu objavljujem rat.'“ (Buharija) Imam Šafija je rekao: „Ako učenjaci nisu Allahovi štićenici, onda ja ne poznajem Allahova štićenika.“
● Onaj ko vara islamske učenjake krijući se iza njihovih govora koje su djelomično prihvatili a djelomično odbacili, izlaže se prijetnji Allahova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem: „Nije od nas onaj koji ne poštuje naše starije, niti onaj koji nije milostiv prema našim mlađim a niti onaj koji ne poznaje pravo našeg učenog.“ (Ahmed i Hakim)
● Onaj ko se ismijava sa učenim ljudima odabrao je jedan od puteva koji vode do velikog nevjerstva. Allah, subhanehu ve te'ala, nam prejasno govori o tome: „A ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: 'Mi smo samo razgovarali i zabavljali se.' Reci: 'Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali? Ne ispričavajte se! Jasno je da ste nevjernici, a tvrdili ste da ste vjernici.' Ako nekima od vas i oprostimo, druge ćemo kazniti zato što su krivci.“ (Prijevod značenja Et-Tevba, 65-66)
● Ko bude ogovarao učenjake bit će izložen mrtvilu srca.
● Zajednica u kojoj se omalovažavaju i vrijeđaju učenjaci osuđena je na propast.
● Omalovažavanjem i vrijeđanjem učenog istovremeno se napada i ono što on nosi sa sobom od islamskog znanja.
Na nama je da budemo svjesni da je od principa ehli sunneta wel-džemata stroga zabrana ezijećenja vjernika, uništavanja njihovih života, kaljanja njihovih časti i imetaka, poštivanje njihovih prava kod nas a posebno kada su u pitanju učenjaci; da je od principa ehli sunneta vel-džemata pravednost i umjerenost u svim postupcima. Subhanallah! Zar nije tako braćo moja, da, kada biste čuli da je neko oskrnavio Ka'bu, obrušio je i unečistio – Allah sačuvao njenu svetost - da biste vi pohitali da provjerite vijesti je li se to zaista tako desilo, ko li je to učinio, ili ako biste znali da to neko želi učiniti da biste dali i svoj život u odbrani njene časti? Zar nije tako braćo? Zar nije tako? Pa šta je onda s čašću brata muslimana? Šta je s čašću učenjaka, nasljednika vjerovjesnika? Koliko se trudimo da je sačuvamo i zaštitimo? Poznati su nam ajeti i hadisi koji govore o pravednosti i umjerenosti. Znamo ih citirati ali ih haman ne znamo primjeniti, a odgovor na pitanje: „Ko su oni koji skupljaju znanje a ne rade po njemu?“ - ostavljam vama.
Poznat nam je slučaj kako je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, spominjao mahane kod svojih ashaba s ciljem da ih otkloni, a niukom slučaju da se ismijava njima. A mi šta je s našim spominjanjem drugih i njihovih mahana? Kako mi to nastojimo da ih posavjetujemo i sačuvamo tih mahana, tih grijeha: ismijavanjem, omalovažavanjem njih i njihova znanja, ignorisanjem, trajnim odbacivanjem, proglašavanjem novotarima, otpadnicima i nevjernicima, a svjesni smo svega. Pa, koju li mi to Knjigu čitamo i čiji li mi to Sunnet slijedimo?! Ako oni s prethodno spomenutim osobinama kažu da slijede Kur'an i Sunnet, onda bojim se da ih slijede poput prethodnih naroda, u jedan dio vjeruju a u jedan ne. ZATO, ALLAHOVI ROBOVI, UĐIMO U ALLAHOVU VJERU POTPUNO. Podučimo se osnovama naše vjere i tome podučavajmo druge, a klonimo se manje jasnih stvari, čudnih stvari za šta kaže imam Malik da onaj koji bude dolazio s njima, najpreče je da će biti prihvaćen kao lažov i bit će utjerivan u laž. Iskušenja su došla i dolazit će. Ne budimo mi ti koji će ih još više produbljivati, već budimo oni koji će druge tih iskušenja spašavati. Nastojmo biti ključevi dobra a katanci zla, a ne ključevi zla a katanci dobra. Na našem putu do Allaha i Njegova zadovoljstva držimo se čvrsto Allahova užeta, Kur'ana i Sunneta i ne cijepajmo se i ne podvajajmo se od njega. Allahu pripada hvala i na početku i na kraju. Neka je salavat i selam na Allahova poslanika, njegove ashabe i sve njegove iskrene sljedbenike do Sudnjeg dana.
Covjek jednim dijelom otkriva toplu vodu, drugim dijelom propagira rahatluk ispred rada tj. smatra civilizacijski a time i tehnoloski razvoj jednim od najvecih neprijatelja pravom muslimanu, a trecim dijelom propagira islam kao svrhu zivljenja.
Svi ovi segmenti me upucuju na zelju za dominacijom i manipulacijom.
A neuk svijet se lahko oblikuje. Lakse od gline.
Takodjer me podsjeca na par artikala koje sam nekad procitao. O cemu se radi?
Prije, recimo, hiljadu godina islamska civilizacija je bila daleko ispred ostatka svijeta u skoro svim oblastima nauke: medicine, matematike, fizike, astronomije, arhitekture....
Odjednom je sve stalo. Ljudima je skoro pa zabranjeno usavrsavanje na polju nauke, obrazovanje je skoro pa ukinuto......
Da bi danas taj dio svijeta bio jedan od najzaostalijih po pitanju razvoja nauke i tehnoloskog razvoja.
Nije Sulejman jedini takav. Ima ih puno. Po cijelom svijetu. U svim religijama. Ako se neko vec nalazi u njihovim propovjedima..... neka. Bitno je da se covjek pronadje. Pa makar i u manipulaciji.
Sa ovim postom sam usao u ovu diskusiju prije 4 godine. Iza toga jos uvijek stojim.
Osim toga sam protiv propagiranja i reklamiranja, nametanja necega sto nije tradicionalni bosanski stil prakticiranja islama. Nisam za zabrane, ali treba u tom slucaju objasniti ljudima sta znaci prihvatanje novih, nametnutih, agresivnih nacina prakticiranja islama. Osim agresivnosti u propagiranju istih (uz odredjenu kolicinu novaca sa istoka), tu nema nista novo po pitanju filozofije u ucenju islama i nije nista drugo nego gusenje onog prirodnog, tradicionalnog kod bosanskih muslimana.
U principu, kao sto rekoh, sve se tu svodi na manipulaciju pomocu koje se zeli doci do dominacije.
Ostade mi covjek duzan objasniti gdje vidi pismenost kod Sulje.
JBT to je to, toplu vodu pakuje kao mudrost, tehnolosku inferiornost i kompleks od zapada pokusava izjednaciti kulturnom i moralnom superiornoscu. Tipican Arapski pristup, zbog kojeg su tamo gdje jesu i ostat ce.
madner wrote:Ostade mi covjek duzan objasniti gdje vidi pismenost kod Sulje.
JBT to je to, toplu vodu pakuje kao mudrost, tehnolosku inferiornost i kompleks od zapada pokusava izjednaciti kulturnom i moralnom superiornoscu. Tipican Arapski pristup, zbog kojeg su tamo gdje jesu i ostat ce.
Pa svako je tamo gdje jeste.
..."i ostat ce".Mozda.A mozda i opstanu.
Nekad je stvarno na cijeni ona "festina lente"! Ne uvijek...ko bi znao...
U Skandinaviji gdje je ukupni obrazovni sistem besplatan, i ne samo besplatan , vec ucenici imaju ucenicku platu , ca. 1000KM mjesecno, vise od 60% ,najvise muslimanskih ucenika napusta obrazovanje u ranom stadiju, u srednjim skolama. A svi sanjaju raj, bogatstvo, uzivanje, bas kao sto ga Bugari zagovara.
Moj did kaze da je on Ibro Hlad ... ( bolje Ibri 100KM sjedeci ispod kruske, nego 200KM radeci na suncu ...) ...
Macak U Cizmama wrote:U Skandinaviji gdje je ukupni obrazovni sistem besplatan, i ne samo besplatan , vec ucenici imaju ucenicku platu , ca. 1000KM mjesecno, vise od 60% ,najvise muslimanskih ucenika napusta obrazovanje u ranom stadiju, u srednjim skolama. A svi sanjaju raj, bogatstvo, uzivanje, bas kao sto ga Bugari zagovara.
Moj did kaze da je on Ibro Hlad ... ( bolje Ibri 100KM sjedeci ispod kruske, nego 200KM radeci na suncu ...) ...
Ma dooobro sad...
Mislim,tvoje "bogatstvo" nije svakome - bogatstvo...ko zna...
Ne znam ja sta je u tvojoj glavi. Nisam vidovit.
Kazes "ni u kom slucaju" i sa tim se slazem. Covjek ti fino prica o obrazovanju, a ti spominjes neko "ono" bogatstvo.
Last edited by JBT on 13/12/2009 15:08, edited 1 time in total.
JBT wrote:Ne znam ja sta je u tvojoj glavi. Nisam vidovit.
Kazes "ni u kom slucaju" i sa tim se slazem. Covjek ti fino prica o obrazovanju, a ti spominjes neko bogatstvo.
Covjek spominje bogatstvo ! ( i ne prica fino meni,nego pise na pdf o temi...)
Hajd' u zdravlje!
Macak U Cizmama wrote:U Skandinaviji gdje je ukupni obrazovni sistem besplatan, i ne samo besplatan , vec ucenici imaju ucenicku platu , ca. 1000KM mjesecno, vise od 60% ,najvise muslimanskih ucenika napusta obrazovanje u ranom stadiju, u srednjim skolama. A svi sanjaju raj, bogatstvo, uzivanje, bas kao sto ga Bugari zagovara.
Da,da. Ali za tu pojavu ne možeš okriviti islam. Neke od hodža, da. No to više govori o njihovom pogledu na svijet, njiovim razmišljanjima šta i kako musliman treba, nego o pogledu islama kao vjere na taj problem.
Recimo, onako vehabijski , kako su mene učili, musliman treba da stremi da bude u epicentru zbivanja, da bude aktivni učesnik zbivanja; devno-političkog, ekonomskog itd.A bez znanja, odnosno, obrazovanje, to nije moguće!
I ne znamm zašto ovo prišivate hfz Bugariju, nisam nikad čuo da je on obrazovanje ocjenio kao nepotrebno, istini za volju nisam ni čest gost njegovih dersova. No, ne liči mi na njega to.
Da,da. Ali za tu pojavu ne možeš okriviti islam. Neke od hodža, da. No to više govori o njihovom pogledu na svijet, njiovim razmišljanjima šta i kako musliman treba, nego o pogledu islama kao vjere na taj problem.
Tako je i o tome se ovdje i govori. Niko niti moze niti hoce za nesto "okriviti islam".
I ne znamm zašto ovo prišivate hfz Bugariju, nisam nikad čuo da je on obrazovanje ocjenio kao nepotrebno, istini za volju nisam ni čest gost njegovih dersova. No, ne liči mi na njega to.
Pa procitaj temu ispocetka pa ce ti neke stvari biti jasnije.
Tako je i o tome se ovdje i govori. Niko niti moze niti hoce za nesto "okriviti islam".
U ovo baš i nisam siguran. No dobro.
Također, problem o kojem Mačak govori ima svoje i,nazvat ćemo ih, kulturološke uzroke. U tim zajednicama je prisutan u dobroj mjeri strah od gubitka identiteta. I često pribjegavaju samoizolaciji, haman u svakom pogledu.
Pa procitaj temu ispocetka pa ce ti neke stvari biti jasnije.
važi
Last edited by ikrime on 13/12/2009 16:35, edited 1 time in total.
Ocito nista ne znas o Hafizu Sulejmanu Bugariju, da znas ovo nikad nebi rekao, jer ko je bio u prilici slusati Sulejmana Bugarija, procitati njegovu knigu, taj zna koliko Sulejman Bugari naglasava vaznost obrazovanja.
Izdvojit cu samo jedan mali dio iz knjige Sulejmana "Mi smo jedan drugome najbolji poklon" . Ne da bih tebi dokazao koliko ne znas o Sulejmanu Bugariu, ti si toga sigurno svjestan, ali opet iz nekog razloga pises neisitne o njemu, medjutim izdvojit cu taj dio na forum da ljudi koji nisu imali prilike slusati Sulejmana Bugarija ili procitati neku od njegovih knjiga, nebi povjerovali tvojim lazima.
Muslimanima u BiH nude se brojni putevi. S obzirom na njihovu specifićnu situaciju, kojim bi trebalo krenuti?
Naš je put srednji put, o kojem Muhhamed, s.a.v.s., govori. To je put razumijevanja. Naš put je put spajanja dvije krajnosti. Pametan čovjek je onaj koji razmišlja i koji održava vezu s Gospodarom. E, zapad se previše dao u racio, razmišljanje,razvoj tehnologija,učenje itd. Mi muslimani smo to zapostavili i okrenuli se samo ovoj duhovnoj strani, spominjemo Allaha, dž,š, a nećemo da razmišljamo i unaprijeđujemo se. Ni jedno, ni drugo nije dobro. Spojiti te dvije krajnosti bio bi naš idealan put. Onaj koji razmišlja, ako nema vezu s Gospodarom – ode u kvazifilozofe. A onaj koji samo spominje Allaha, dž.š., a neće da razmišlja, taj je neupotrebljiva osoba. On je parazit, nema od njega ništa. Šta vrijedi ako on samo spominje Allaha dž.š., a nije na usluzi ljudima ?
Gospodar zabranjuje svaku vrstu pretjerivanja, pa i pretjerivanje u vjeri. Onaj ko naglo prihvati vjeru, vjera će ga rastrgnuti, otići će u krajnost.
Islam promovira obrazovanje iznad svega. Uprkos tome, nivo obrazovanja žena ( ali i muškaraca) u islamskom svijetu je poražavajući. Neobrazovane žene odgajaju neobrazovanu djecu. Došlo se do toga da se u cijelom islamskom svijetu nije mogao naći dovoljno stručan arhitekt koji će projektirati Poslanikovu, s.a.v.s., džamiju u Medini, pa je taj posao povjeren jednom Nijemcu. Kako komentirate takav status žene i obrazovanja u islamskom društvu, po kojem su danas žene muslimanke daleko od uzora koje su imale u hazreti Hatidži, hazreti Fatimi, hazreti Aiši...?
Da, islam promovira obrazovanje i nauci daje veliki značaj. A situacija kakvu spominjete rezultat je površnog i nepravilnog razumijevanja Kur'ana. U vrijeme Muhammeda s.a.v.s., žena se uključivala u sve sfere života. Uključivala se čak i u borbu. Zamislite – u borbu.
Ti koji uskraćuju ženi obrazovanje i aktivan angažman nepravilno se pozivaju na neke opće propise. S druge strane , činjenica je da je emancipacija žene na Zapadu donijela više zla nego dobra. Zato danas imamo proteste žena u Londonu, koje više ne mogu izdržati tempo za koji su se same izborile, one ništa više ne mogu stići, porodica se raspada, djeca više vole dadilje nego majke itd. To nam definitivno nije cilj. Cilj je da naše žene budu obrazovane i aktivne, ali da ih znanje ne odvede u zabludu ili ih učini umišljenima, tj. da ekonomska neovisnost ne bude razlogom da se lahko odluče na razvod i rasturanje porodice nego da ostanu prave muslimanke. Međutim, ima mnogo žena čiji je vlastiti izbor da ostanu kući. Ja sam veliki zagovornik obrazovanja. Kažem svojim džematlijama, prijateljima i poznanicima da čitaju u svakoj prilici. Čitaj kad sjediš besposlen, ne bleji bezveze po tramvaju! Uči!- to je imperativ u islamu...
Joj kad mi ovi dijsporasi pocnu o bosanskom islamu labrnjati zeludac mi se prevrne.
Vi mi poceli o bosanskom islamu truniti, kao moze piva i slaninan za meze nije vazno ja sam u srcu musliman, eto to je vas bosanski islam.
Kad vam ko umre u dijaspori ne znate mrtvaca spustiti u zemlju niti sta prouciti, da vam nije tusrkih i arapskih dzamija ko kera bi nekog sahranili.
I sad mi vi poceli kritikovat covjeka koji prica o bratskoj ljubavi medju ljudima koju nam je Svevisnji zapovjedio.
Pa hajde malo da vas cujem i vase islamsko propovjedanje?
Rauberu, primjecujem, prema navodu iz knjige da se Bugari malkice "dozvo pameti" po pitanju obrazovanja covjeka mimo teologije. Dobro je to, u svakom slucaju, samo opet nista novo. Dakle, ko voli neka izvoli.
Onaj pasos gdje govori o obrazovanju i zenama je polovicno dobar. Opet se zena stavlja pod uzengije. Manje, ali ipak uzengije. Nikoga ne treba na silu drzati u vjeri ili obicajima. Sloboda je nesto sto se islam u sustini ne kosi ni u jednom segmentu. A ovaj odnos prema zenama, koji Bugari zagovara, nije zagovaranje slobode. Nema polovicne slobode.
Joj kad mi ovi dijsporasi pocnu o bosanskom islamu labrnjati zeludac mi se prevrne.
Vi mi poceli o bosanskom islamu truniti, kao moze piva i slaninan za meze nije vazno ja sam u srcu musliman, eto to je vas bosanski islam.
Kad vam ko umre u dijaspori ne znate mrtvaca spustiti u zemlju niti sta prouciti, da vam nije tusrkih i arapskih dzamija ko kera bi nekog sahranili.
I sad mi vi poceli kritikovat covjeka koji prica o bratskoj ljubavi medju ljudima koju nam je Svevisnji zapovjedio.
Pa hajde malo da vas cujem i vase islamsko propovjedanje?
Evo citam knjigu i stvarno je odlicna, preporucujem, podijelit cu jos neke odlomke s vama.
Sulejman Bugari u „Mi smo jedan drugome najbolji poklon“
-Mnogi se zgroze čim čuju riječ islam. Ja se često našalim pa kažem: Eto, od danas čemo islam zvati iman. Pitala me jedna žena druge vjere: Pozivaš li to i ti u islam ? Ja joj kažem: Jok, nego u iman! Onda ona pita: šta to znači, a ja velim da iman znači da ja njoj želim više nego sebi! A ona će na to: Ah, kako je to divno!
-Islam je ljepota! I mnogi jedva čekaju da tu ljepotu osjete. Pogotovo oni koji su branili BiH, bez obzira koje vjere bili. Oni su vidjeli, a to im je najveći dokaz, da je među nama ostao onaj osjećaj: Ja te cijenim, vjeruj ti u šta god hoćeš, samo nemoj nered činiti i smutnju širiti!
Ja se našalim i kažem: Vjeruj, ako hoćes, i u semafor, samo, kad budeš činio taj svoj ibadet, nemoj stajati na trotoaru, jer ćeš ometati ljude u prolazu, i nemoj stajati na cesti jer će te zgaziti auto! Dakle, važno je da ne činiš nepravdu ljudima!
Koja je tvoja poruka našoj omladini u dijaspori?
-Meni su najslađe poruke Muhammeda, a.s.. Prenosi se da je on rekao: Da udovoljim potrebi svoga brata, da mu olakšam, da mu iziđem ususret, to je bolje nego da ostanem u svojoj džamiji, u itikafu, dva mjeseca.
Od svih poroka, među ljudima u Bosni i Hercegovini je najrašireniji tzv. akšamluk. Ipak, ljudi ostavljaju alkohol u ramazanu, a kasnije nastavljaju po starom. Kako vi komentirate tu pojavu – u ramazanu su svjesni, izvan ramazana nisu?
-Ima onih koji kažu: Vi koji nastavite piti iza ramazana džaba ste postili! Gdje će to reći?! Otkud oni znaju kome je Allah, dž.š., post primio?! A ljudi koji sami ostavljaju porok za ramazan, pa oni se samo javljaju da se žele popraviti. K'o kad u školi dignu dva prsta. Moja duša njih osjeti kad mi dođu u džamiju. Njihova duša šapće: Efendija, evo mene, ja doš'o, pa ti vi šta ćeš! Želim da ti kažem da sam u frci, a ti se snađi kako ćeš me iščupati iz ovih problema!
Valjalo bi spomenuti i slijedeći primjer: Jedan čovjek je, za života Muhammeda, s.a.v.s., pio i nakon što je stigla definitivna zabrana konzumacije alkohola. I kad je taj čovjek ušao u džamiju, ashabi ga napadoše: Šta ćeš ti ovdje?! Ti koji se nisi okanio!? A znaš li šta je onda Poslanik s.a.v.s., rekao? Rekao je: Stop! Ne pomažite šejtanu protiv svoga brata! I šta je još obećao Muhammed s.a.v.s.? Obećao je šefaat ( zauzimanje na Sudnjem danu ) za velike griješnike! A zašto nije rekao da će se zauzeti za one koji su manje griješili? Pa zato što je Allah. dž.š., milostiv. On će oprostiti male grijehe. A Resullah, s.a.v.s., će moliti za velike griješnike.
E, mi moramo slijediti njegov primjer. Naš narod ima jednu ružnu osobinu: kad neko posrne, ljudi ga zgaze da jos brže padne i potone. Nemoj ga gaziti i osuđivati! Pruži mu ruku da se izvuče, pa će i nas Allah izvući! Jer ko je od nas bez grijeha?
Ne možemo mi znati zašto je Allah, dž.š., nekome dao stanje u kojem se nalazi. Baš zato o tome ne smijemo suditi, nego moramo zauzeti pravilan stav. Ipak ovdje ću podsjetiti: Gospodar, zbog kojeg napuštamo nevaljalstvo uz ramazan, On je isti i nakon ramazana.
madner wrote:Ostade mi covjek duzan objasniti gdje vidi pismenost kod Sulje.
cuj ostade ti duzan
gdje ti kod hafiza vidis nepismenost?jesi kad cuo za neposrednost?
muhamed filipovic je akademik i sta?
kakva korist od toga sto je i sto radi
od hafiza koristi je mnogo i pismenim i onim malo manje pismenim
ovaj drugi dio nema potrebe komentarisat,jer ne poznajes nista od onoga o cemu hafiz prica,a iskreno ne vidim ni da te zanima
samo nije uctivo a vala ni pismeno neciji rad blatit a da u biti i nemas pojma sta taj radi
na kraju postavi se posteno pa se nadji s hafizom na kahvi,nece te odbit svakako,mozda se iznenadis kad upoznas to cega se bojis