Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Prenj

Post by Prenj »

neko iz mase wrote:Jos jedna mala informacija za neupucene, sjeverni magnetni pol je u kretanju, tj nije fiksan. To znaci da strane piramide ne moraju biti u pravcima danasnjeg magnetnog polja
The third observation of Magnetic North was by Canadian government scientists Paul Serson and Jack Clark, of the Dominion Astrophysical Observatory, who found the pole at Allen Lake on Prince of Wales Island. The Canadian government has made several measurements since, which show that Magnetic North is continually moving northwest. Its location (in 2003) is 78°18' North, 104° West, near Ellef Ringnes Island, one of the Queen Elizabeth Islands, in Canada. During the 20th century it has moved 1100 km, and since 1970 its rate of motion has accelerated from 9 km/a to 41 km/a (2001-2003 average; see also Polar drift). If it maintains its present speed and direction it will reach Siberia in about 50 years, but it is expected to veer from its present course and slow down.
http://en.wikipedia.org/wiki/North_pole
Zar je onda postojao kompas?
Ili su i po tome Prailiri bili jedinstveni?
znanje

Post by znanje »

cernica wrote:SuperM (citat):
Znanje, Semir sve sam finansira i nemoze vise. Dokazao je da je tu piramida(dvije) i naravno da trebaju svi da se ukljuce jer je od opsteg interesa. Drzava kao i svi mi cemo profitirati a on?
Naravno da urla jer ljudi kao ti nevide znacaj svega ovoga. Sta si ti voljan uraditi za otkrivanje piramide? Daj prijedlog.

1. Sam Osmanagich upiše odgovarajući fakultet.
2. Nakon 5 godina Sam Osmanagich upiše odgovarajući magisterij.
3. Nakon 3 godine Sam Osmanagich završi magisterij (ubijedi komisiju od 3 člana iz relevantne oblasti da je on u pravu sto posto).
4. Sam Osmanagich upiše odgovarajući doktorat (položi odgovarajuće ispite).
5. Nakon 7 godina Sam Osmanagich svlada naučnu metodologiju, završi doktorat i odbrani disertaciju (ubijedi internacionalnu komisiju od 5 članova iz relevantne oblasti da je on u pravu sto posto).
6. Nakon 10-ak godina samostalnog vođenja autentičnih naučnih projekata Sam Osmanagich postane glavni istraživač (Principal Investigator).
7. Sam Osmanagich s punim kredibilitetom 2030. godine objavi svoju prvu smjelu hipotezu koja ako želi može da kontrira i cjelokupnoj poznatoj nauci.
8. Ako u prvih 5 godina po objavljivanju hipoteze nije izopćen iz naučne zajednice (tj. ako nije naučio ništa u tačkama 1.-7. nego se kampanjski provlačio), Sam Osmanagich 2035. godine postaje ozbiljan kandidat države za možda dobijanje materijalnih sredstava za istraživanje, otkopavanje a ako sve prođe kako treba kroz nekih 10-ak godina i za fondaciju, s upravljanjem kojom on kao savjestan naučnik neće imati ama baš nikakve veze.
9. Ukoliko je uspješno prošao sve etape iz 1.-8. gore tj. bio u pravu, oko 2050. godine (ukoliko još postoji) Bosna oda Samu Osmanagichu najveća priznanja i zamoli ga da joj učinni čast tako što će se pridružiti njenoj Akademiji nauka i umjetnosti.
10. Kad umre (?) Sam Osmanagich dobije spomenik u Velikom parku preko puta Predsjedništva BiH.

*ALTERNATIVA: Sam Osmanagich 2006. godine objavi ukazanje djeve Hanife u Čekrčićima kod Visokog (ili na slično plodnome tlu) i uz obaveznu podršku IVZ-e i velikog joj Reisa, u roku od par hefti postane Halifa Bosanski (NAPOMENA 1: istu prečicu moguće je dosegnuti i ženidbom u obitelji Čengić, Izetbegović, Kreso i sl.; NAPOMENA 2: Ništa od gore navedenog nije ni ironija ni šala ni doskočica).

@ Znanje
Zasto nisi naveo trecu alternativu? sa tri preduoslava?
1. Semir Osmanagic kopa ali ne unistava kulturnu bastinu
2. Semir Osmanagic odbio da se osnuje fondacija ili
2.A Semir Osmanagic sam svoj rad finansira,pa kad dokaze(npr. nakon jedno 10-tak iskopanih stepenica sa sve cetri strane) neka onda trazi fondaciju.

Sto nespomenu tu alternativu? za koja je sredina i za vjerne i nevjerne aTome. sta ti to smeta u njoj? Hajde, bas me interesuje
To nije alternativa jer dotični nije naučnik.
Stari

Post by Stari »

Fakat zanimljiva tema , bez zeze , vara li me utisak ili polako dolazi do zaokreta u diskusiji...vecina onih argumenata koji su odbacivali svaku mugucnost da bi tu u Visokom moglo biti necega se pokazala ili cundovatan rezon (poput ovog zadnjeg ...da bi neko morao prvo pozavrsavati sve strucne spreme ...da bi se onda kako moglo raspravaljati o njemu kao o naucniku a valjda se onda iz istog razloga ne moze raspravljati ni o njegovim djelima...jer nema dvoljno visok akademski status ...taj nacin razmisljanja je tipican za... ma necu ih imenovati...oni ce se sami prepoznati)....ili budalestina tipa markiranje krivog brdasca na googlovoj mapi.
_galaksija

Post by _galaksija »

Hajmo malo okrenut na salu da razbijemo monotoniju:
Zamislite kad otkopaju piramidu ono zateknu u njoj Tutankamon Mujo III,prespavo sve ratove,za Tita nikad cuo,a za ove nove jos manje,sacuvao zivce i ono sav radostan kaze im :`Selam,a dze ste bili do sad?` :D
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote:Fakat zanimljiva tema , bez zeze , vara li me utisak ili polako dolazi do zaokreta u diskusiji...vecina onih argumenata koji su odbacivali svaku mugucnost da bi tu u Visokom moglo biti necega se pokazala ili cundovatan rezon (poput ovog zadnjeg ...da bi neko morao prvo pozavrsavati sve strucne spreme ...da bi se onda kako moglo raspravaljati o njemu kao o naucniku a valjda se onda iz istog razloga ne moze raspravljati ni o njegovim djelima...jer nema dvoljno visok akademski status ...taj nacin razmisljanja je tipican za... ma necu ih imenovati...oni ce se sami prepoznati)....ili budalestina tipa markiranje krivog brdasca na googlovoj mapi.
Na osnovu cega je uopste moguce vjerovati Semiru Osmanagicu?

Na osnovu relevantnog obrazovanja?
Definitivno ne, ekonomija, politicke nauke i sociologija tesko da su i bilo kakvoj vezi sa arheologijom.

Na osnovu nekih drugih referenci vezanih za temu?
Semir Osmanagic jeste dosta putovao i obisao dosta lokacija sa piramidama, ali te turisticke posjete ga nikako ne mogu promovisati u i strucnjaka za arheologiju.
Takodje, na osnovu informacija prezentiranih na njegovom siteu, moguce je zakljuciti da je ovo PRVI put da Semir Osmanagic uopste ucestvuje u arheoloskom projektu.

Na osnovu zakljucaka koje je on napravio na terenu?
Semir je u svom saopstenju izlozio gomilu vrlo proizvoljnih, nakaradno povezanih i nedokazanih 'cinjenica'.
Prenj

Post by Prenj »

_galaksija wrote:Hajmo malo okrenut na salu da razbijemo monotoniju:
Zamislite kad otkopaju piramidu ono zateknu u njoj Tutankamon Mujo III,prespavo sve ratove,za Tita nikad cuo,a za ove nove jos manje,sacuvao zivce i ono sav radostan kaze im :`Selam,a dze ste bili do sad?` :D
Pa zar sve ovo nije samo sala od samog pocetka?
horoz

Post by horoz »

da bi neko morao prvo pozavrsavati sve strucne spreme ...da bi se onda kako moglo raspravaljati o njemu kao o naucniku a valjda se onda iz istog razloga ne moze raspravljati ni o njegovim djelima...jer nema dvoljno visok akademski status
Stvarno jak argument. Takvim rezonovanjem još uvijek bi pokušavali tek otkriti vatru.

Meni su dokazi koje je iznio SO sasvim dovoljni da povjerujem da je ispod Visočice piramida.
Nekada je teško bilo povjerovati da je zemlja okrugla, da se okreće oko sunca itd..... Možda će oponenti u diskusiji osporiti i ove tvrdnje jer, odakle mi dokazi. Sve su to neka nagađanja... :)

Prvom prilikom idem u Visoko da sve to i izbliza pogledam. Zilha i sl. su svoje pokazali. Žena je pred penzijom a trebao je SO da dođe pa da saznamo da postoji...
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

SuperM wrote: Znanje, Semir sve sam finansira i nemoze vise. Dokazao je da je tu piramida(dvije) i naravno da trebaju svi da se ukljuce jer je od opsteg interesa.

:D :D
Qwert

Post by Qwert »

Prenj wrote:
Stari wrote:Fakat zanimljiva tema , bez zeze , vara li me utisak ili polako dolazi do zaokreta u diskusiji...vecina onih argumenata koji su odbacivali svaku mugucnost da bi tu u Visokom moglo biti necega se pokazala ili cundovatan rezon (poput ovog zadnjeg ...da bi neko morao prvo pozavrsavati sve strucne spreme ...da bi se onda kako moglo raspravaljati o njemu kao o naucniku a valjda se onda iz istog razloga ne moze raspravljati ni o njegovim djelima...jer nema dvoljno visok akademski status ...taj nacin razmisljanja je tipican za... ma necu ih imenovati...oni ce se sami prepoznati)....ili budalestina tipa markiranje krivog brdasca na googlovoj mapi.

Definitivno ne, ekonomija, politicke nauke i sociologija tesko da su i bilo kakvoj vezi sa arheologijom.

Semir Osmanagic jeste dosta putovao i obisao dosta lokacija sa piramidama, ali te turisticke posjete ga nikako ne mogu promovisati u i strucnjaka za arheologiju.
Takodje, na osnovu informacija prezentiranih na njegovom siteu, moguce je zakljuciti da je ovo PRVI put da Semir Osmanagic uopste ucestvuje u arheoloskom projektu.

Semir je u svom saopstenju izlozio gomilu vrlo proizvoljnih, nakaradno povezanih i nedokazanih 'cinjenica'.
Prenj, objasni mi sadasnje stanje? Sta se desava sa trenutnim arheoloskim objektima...osim sto se krste ili 'turce'? Sad se javljaju da ne bi slucajno dijelili nesto sto uopste ne zasluzuju.

I u cemu je problem? Pare nece dobiti bez relevantnih dokaza. Na kraju krajeva sam ce sebi sagraditi status, ublehasa ili naucnika.
_galaksija

Post by _galaksija »

Prenj wrote:
_galaksija wrote:Hajmo malo okrenut na salu da razbijemo monotoniju:
Pa zar sve ovo nije samo sala od samog pocetka?
Za mene nije. :) Ja podrzavam Semira!
Prenj

Post by Prenj »

Qwert wrote: Prenj, objasni mi sadasnje stanje? Sta se desava sa trenutnim arheoloskim objektima...osim sto se krste ili 'turce'? Sad se javljaju da ne bi slucajno dijelili nesto sto uopste ne zasluzuju.

I u cemu je problem? Pare nece dobiti bez relevantnih dokaza. Na kraju krajeva sam ce sebi sagraditi status, ublehasa ili naucnika.
Nasa bastina se nalazi u ocajnom stanju.
Ali za to treba kriviti prvenstveno drzavu tj. odgovorne drzavne funkcionere kojima je jedini cilj, dok su na vlasti, punjenje vlastitih dzepova.

Nije meni problem sam Semir, dok god kopa za svoje pare i ne pravi stetu, to je sve njegov problem, sve dok ne zatrazi nas novac za svoje ideje, a sve mi se cini da je to vec naumio (fondacija).
Takodje, itekako mi smeta lakoca s kojom vjerujemo raznim ublehasima, a Semir uoste nije dokazao da ne pripada takvim, vec naprotiv.
Puna je drzava prodavaca magle.
Qwert

Post by Qwert »

Veca je besmislica Radmilja, odnosno spomenik blajburskim zrtvama u sred stecaka. Ej, blajburg. :-)

Gdje su onda bili?
Stari

Post by Stari »

Prenj:

Pa kol'ko sam upucen (a nisam puno priznajem) covjek je napravio nesto ...nekakva snimanja , nekakva busenja ...pa i nekakva iskopavanja...osim toga navodno ima sa sobom i nekakve (vama iz nekakvog cudnovatnog razloga vrlo bitne) tipove koji imaju papire zbog kojih ste vi cesto skloni nekog smatrati autoritetom, ...tip dipl. ovo... dipl, ono ...te seizmolog te geolog te sedimentolog i sta li vec sve ne...a to je ono na sta se ocito palite....dakle te famozne papirnate stvari...sto bi se u onom kraju iz kojeg poticem reklo Chage...dokumentovani razlozi za titule...persiranje ...i slicne malogradjanstine.

Dobro covjek nije profesor.doktor arheologije ....i to mozda i nije sretna okolnost (ocito je dipl. ekonomist ili sam i to profulao) ... Pronalazac ili istrazivac moze biti (i pocesto jeste) covjek bez elegantnih papirnih dokumenata sa akademskim titulama ... takvih je puno u ljudskoj historiji...a jos vise je onih koji kao Zilka Kujundzic ...misle da je dovoljno da si priskrbis titulu i kancelarijsku stolicu ... i vec si u svemu u pravu ...dovoljno je samo da se pojavis, nije bitno sta govoris, nego kako govoris...

Slazemo li se do ove tacke prenj?
Prenj

Post by Prenj »

Qwert wrote:Veca je besmislica Radmilja, odnosno spomenik blajburskim zrtvama u sred stecaka. Ej, blajburg. :-)

Gdje su onda bili?
Naravno da jeste.
Ali za uklanjanje tog 'spomenika' je iskljucivo odgovorno nadlezno federalno ministarstvo, koji nije ucinilo nista po tom pitanju.
_galaksija

Post by _galaksija »

Prenj ocigledno si TI taj koji se palis na te papire jer od pocetka naglasavas da tip nije doktor da nema veze sa arheologijom,da je obicni ekonomista....Zasto podcjenjujes ljude?Zasto si toliko zloban?Da nisi ne bi se toliko trudino (gle danima to radis) da ublatis Semirovo ime.Ako je ubleha,pusti ga,sebi je ubleha,nije tebi i ti si mozda nekome ubleha pa sta sad?Hajde vise povuci se sa scene,jer stvarno postajem vise umorna od tebe.Ti si jedan od onih koji ce stati na vrh piramide i pricati ljudima kako su ludi sto vjeruju u piramide.Ma hajdee....is...
Qwert

Post by Qwert »

Da, da, federalno ministarstvo. :-) Takve stvari federalno ministarstvo radi samo ako ima dovoljno pritiska...ne samo u Bosni.
Prenj

Post by Prenj »

_galaksija wrote:Prenj ocigledno si TI taj koji se palis na te papire jer od pocetka naglasavas da tip nije doktor da nema veze sa arheologijom,da je obicni ekonomista....Zasto podcjenjujes ljude?Zasto si toliko zloban?Da nisi ne bi se toliko trudino (gle danima to radis) da ublatis Semirovo ime.Ako je ubleha,pusti ga,sebi je ubleha,nije tebi i ti si mozda nekome ubleha pa sta sad?Hajde vise povuci se sa scene,jer stvarno postajem vise umorna od tebe.Ti si jedan od onih koji ce stati na vrh piramide i pricati ljudima kako su ludi sto vjeruju u piramide.Ma hajdee....is...
Zar nije sam Samir izjavio da ima "12 godina visokog obrazovanja" u Centralnom? I onda ga jos citiraju sa 'dr' Osmanagic ...

Palimo se na nepostojecu piramidu, dok nam nasa postojeca bastina propada pred nosom: Bobovac, grad Hercega Stjepana, Travnicka tvrdjava, Ostrozac, Radimlja, crkva u Milama, ...
Stari

Post by Stari »

_galaksija wrote:Prenj ocigledno si TI taj koji se palis na te papire jer od pocetka naglasavas da tip nije doktor da nema veze sa arheologijom,da je obicni ekonomista....Zasto podcjenjujes ljude?Zasto si toliko zloban?Da nisi ne bi se toliko trudino (gle danima to radis) da ublatis Semirovo ime.Ako je ubleha,pusti ga,sebi je ubleha,nije tebi i ti si mozda nekome ubleha pa sta sad?Hajde vise povuci se sa scene,jer stvarno postajem vise umorna od tebe.Ti si jedan od onih koji ce stati na vrh piramide i pricati ljudima kako su ludi sto vjeruju u piramide.Ma hajdee....is...
Tako mlada ... :D a tako se lako iznervira i naljuti :D ...oj oj oj
novalic

Post by novalic »

Prenj wrote:

bas na tome bi se moglo povjerovati osmanagicu.. kada ukrinkas ekonomiju.. dakle pare, politicke nauke i socijologiju, dakle nauke drustva, dobijes koktel osobe koja izvrsno zna manipulisati.. pukom..

na osnovu toga bi se moglo nekako i vjerovati.. ali na osnovu onih slika, kvazi iskopina i busotina.. puno manje
dugi

Post by dugi »

Ni ja ne kontam sto se znanje i prenj hvataju samo diploma. Covjek obilazi i proucava piramide 15 godina i siguran sam da je procitao vise knjiga na tu temu nego prof.dr. Zilhe.
I sami znate kad covjek nesto radi iz ljubavi da to radi puno bolje i da puno vise vremena posveti proucavanju. To sto nije verifikovano to je druga stvar. Malo ljudi radi ono sto voli a Semir je jedan od sretnika koji je sebi stvorio uslove za to.
_galaksija

Post by _galaksija »

dugi wrote:Ni ja ne kontam sto se znanje i prenj hvataju samo diploma. Covjek obilazi i proucava piramide 15 godina i siguran sam da je procitao vise knjiga na tu temu nego prof.dr. Zilhe.
I sami znate kad covjek nesto radi iz ljubavi da to radi puno bolje i da puno vise vremena posveti proucavanju. To sto nije verifikovano to je druga stvar. Malo ljudi radi ono sto voli a Semir je jedan od sretnika koji je sebi stvorio uslove za to.
Slazem se sa tobom :)
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:Nasa bastina se nalazi u ocajnom stanju.
Ali za to treba kriviti prvenstveno drzavu tj. odgovorne drzavne funkcionere kojima je jedini cilj, dok su na vlasti, punjenje vlastitih dzepova.

Nije meni problem sam Semir, dok god kopa za svoje pare i ne pravi stetu, to je sve njegov problem, sve dok ne zatrazi nas novac za svoje ideje, a sve mi se cini da je to vec naumio (fondacija).
Takodje, itekako mi smeta lakoca s kojom vjerujemo raznim ublehasima, a Semir uoste nije dokazao da ne pripada takvim, vec naprotiv.
Puna je drzava prodavaca magle.
ciji novac?
mozes li skenirat obrazac da si platio poreze za proslu godinu?
novalic

Post by novalic »

eto, ja mu ne osporavam ni 15 godina proucavanja piramida, ni njegov epitet zanesenjaka.. ni zarku zelju da se piramida otkrije..

nego samo realnu mogucnost da to bude istina... i jedan iole posten dokaz osim aproksimatinih snimaka i crteza.. i par busotina za koje jos niko (osim njega) do sada nije rekao da bi mogli biti.. iz piramide
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

dugi wrote:Ni ja ne kontam sto se znanje i prenj hvataju samo diploma. Covjek obilazi i proucava piramide 15 godina i siguran sam da je procitao vise knjiga na tu temu nego prof.dr. Zilhe.
:-) :cry:
car-x

Post by car-x »

novalic wrote:eto, ja mu ne osporavam ni 15 godina proucavanja piramida, ni njegov epitet zanesenjaka.. ni zarku zelju da se piramida otkrije..

nego samo realnu mogucnost da to bude istina... i jedan iole posten dokaz osim aproksimatinih snimaka i crteza.. i par busotina za koje jos niko (osim njega) do sada nije rekao da bi mogli biti.. iz piramide
bas tako.. je li dr ili profesor ili bilo sta drugo i kako je steko diplomu i sve ostalo je sasvim nevazno..

zdrav razum govori da je, nako cisto statisticki gledano, vrlo mala vjerovatnoca da se tu nesto nadje.. u istorijske cinjenice nema sansi da povjerujem (ono, zivjeli ovi, pa dosli oni, pa vako pa nako), jer ako nista, sad poslije ovog zadnjeg rata je jasno da je istorija najobicniji falsifikat koji ne trpi konkurenciju..

ali me nervira zloba ljudi..

zamislite gdje bi danas nauka bila da su isaka njutna zajebavali kad je govorio o zakonu gravitacije zato sto mu je jabuka pala na glavu?? a u to vrijeme sve je bilo jos puno teze dokazati..

pa galileo galilej koji je i kad je turen na lomacu reko da se ipak okrece..

aristotel koji je go trco po svojoj grckoj mahali nakon sto je slucajno u kadi osjetio kako je laksi za onoliko vode koliko istisne iz kade.. itd..

ponekad stvarno pomislim da smo mi itekako zasluzili svu nesrecu koja nas je snasla.. i ako ima boga, onda nas zasluzeno kaznjava.. kako pit rece, malo nas je al smo govna..
Locked