EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Seawolf

#701 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Seawolf »

esso_sa wrote: 29/06/2026 11:42
Haris.ba wrote: 29/06/2026 11:37 To je drustvo koje ima pravila. Mi ne postujemo njihova pravila, i ne zele nas u njihovom drustvu.
To sam ranije i napisao - sa EES nam šalju jasnu poruku da nas ne žele...
A iskreno, ne želim ni ja da mi zemlja postane dio takve EU...
I diskriminisati se može i po nacionalnosti, što upravo i gledamo :thumbup:
Ne diskriminiše se po nacionalnosti. Bošnjaci koji imaju pasoš neke od šengenskih država, nisu podložni EES-u.
tokio25

#702 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by tokio25 »

Ja zelim jer upravo takvi kao ti su razlog zasto treba u eu da bi se takvi stavili na mjesto koje pripada
Da imas eu pasos smijao bi se ostalima koji cekaju na non EU passport
esso_sa

#703 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

Seawolf wrote: 29/06/2026 11:46
Haris.ba wrote: 29/06/2026 11:37 To je drustvo koje ima pravila. Mi ne postujemo njihova pravila, i ne zele nas u njihovom drustvu.
Ne diskriminiše se po nacionalnosti. Bošnjaci koji imaju pasoš neke od šengenskih država, nisu podložni EES-u.
Nacionalnost = pripadnost državi, dakle Bosanac i Hercegovac
Etnija = Bošnjak, Hrvat, Srbin

Dakle, diskriminiše me po nacionalnosti, kao BOSANCA I HERCEGOVCA

Fino su vam političari isprali mozgove višegodišnjim izjednačavanjem etničke pripadnosti sa nacionalnom :run:
Haris.ba

#704 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

Ne diskriminise te restoran koji ima pravilo da ulazis u pantalonama i cipelama.

Ovo za nacionalnost ti je objasnjeno od drugih. Na granici se ne gleda nacionalnost vec drzavljanstvo.
Drugo je to sto je u nekim drzavama to izjednaceno. Kod nas nije.
Naslovnica

#705 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

Meni bi sva ova slikavanja svaki put kada prolaziš preko granice i uzimanje otisaka imali smisla da mi nemamo biometrijske pasoše u kojima je sve to već zavedeno.
Čemu konkretno služi beskonačno slikanje i uzimanje otisaka djetetu od 3 godine ili starcu od 88 godina?!
Ono, WTF ba?!
Haris.ba

#706 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 29/06/2026 11:54 Meni bi sva ova slikavanja svaki put kada prolaziš preko granice i uzimanje otisaka imali smisla da mi nemamo biometrijske pasoše u kojima je sve to već zavedeno.
Čemu konkretno služi beskonačno slikanje i uzimanje otisaka djetetu od 3 godine ili starcu od 88 godina?!
Ono, WTF ba?!
Da neko treci umjesto tebe ne predje granicu sa tvojim pasosem . Zato te slika i racunar provjerava sliku.
Izbacili ljudski faktor i povjerili racunarima da to rade.

Slikaju te i kad izadjes da budu sigurni da si ti taj koji je napustio sengen.

Ima i sigurnosni i obavjestajni aspekt.
Da te moze prema otisku lica identificirati na drugim snimcima.
Last edited by Haris.ba on 29/06/2026 11:59, edited 3 times in total.
esso_sa

#707 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by esso_sa »

Naslovnica wrote: 29/06/2026 11:54 Meni bi sva ova slikavanja svaki put kada prolaziš preko granice i uzimanje otisaka imali smisla da mi nemamo biometrijske pasoše u kojima je sve to već zavedeno.
Ono, WTF ba?!
Nemoj jarane gubiti vrijeme. Sad će te forumski stručnjaci ubijediti da je to normalno i da smo sve to zaslužili
tokio25

#708 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by tokio25 »

Ono, WTF ba?!
Pa nisu oni "bosnje" pa da u po frke kaze ajd prodji jebe mi se jesi li to ti u pasosu ili neko peti
Oni fino prate sve i kad skontaju da je naslovnica pokusao zajebati onda te kazne sto ti ne daju da udjes sljedecih 10 godina ili sl
A kod nas je slucaj od ranije poznat policiji
tokio25

#709 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by tokio25 »

esso_sa wrote: 29/06/2026 11:56
Ono, WTF ba?!
Nemoj jarane gubiti vrijeme. Sad će te forumski stručnjaci ubijediti da je to normalno i da smo sve to zaslužili
Jok eto nisi zasluzio majku bi prevarili samo da nam bude dobro a trazimo od europe da nas prihvate objerucke
last mohicans

#710 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by last mohicans »

tokio25 wrote: 29/06/2026 12:00
Ono, WTF ba?!
Pa nisu oni "bosnje" pa da u po frke kaze ajd prodji jebe mi se jesi li to ti u pasosu ili neko peti
Oni fino prate sve i kad skontaju da je naslovnica pokusao zajebati onda te kazne sto ti ne daju da udjes sljedecih 10 godina ili sl
A kod nas je slucaj od ranije poznat policiji
Haj ba, ne preuveličaj ulogu ovog sranja. Pa čitaš li da ga zemlje samoinicijativno gase i da ima brdo problema. Tad sve puštaju redom. Angela sve redom mamila i puštala, sad kad su se milioni bagre navukli, daj kontrolu. Oper, dobar dio tih koji su ušli im rade ono sto oni neće.
Naslovnica

#711 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

Ljudi koji su bezbjednosno interesantni ionako neće imati nikakvih problema da uđu i bilo koju državu.
Na stranu što im horde ilegalnih migranata ulaze kuda hoće, dobiji gratis smještaj, hranu i vodu.
Starac od 88 godina se mora svaki put slikati da bošnjo ne bi zajebao EU.
Da nije žalosno bilo bi smiješno.
Haris.ba

#712 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 29/06/2026 12:05 Haj ba, ne preuveličaj ulogu ovog sranja. Pa čitaš li da ga zemlje samoinicijativno gase i da ima brdo problema. Tad sve puštaju redom.
Citamo, citamo...

https://etias.com/articles/greece-scrap ... der-checks
Greece has scrapped its promise to spare British travelers from the European Union’s new biometric border checks. Brits will now face the same Entry/Exit System (EES) registration as every other non-EU visitor this summer.
Naslovnica

#713 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 29/06/2026 11:56
Ono, WTF ba?!
Da neko treci umjesto tebe ne predje granicu sa tvojim pasosem . Zato te slika i racunar provjerava sliku.
Izbacili ljudski faktor i povjerili racunarima da to rade.

Slikaju te i kad izadjes da budu sigurni da si ti taj koji je napustio sengen.

Ima i sigurnosni i obavjestajni aspekt.
Da te moze prema otisku lica identificirati na drugim snimcima.
A one sa EU pasošima ne slikaju.
Kontaš li sada paradoks ovoga što si napisao?
:lol:
Haris.ba

#714 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 29/06/2026 12:10 A one sa EU pasošima ne slikaju.
Ne znam kako da ti objasnim, ali vec imaju slike EU drzavljana kroz postupak izdavanja pasosa, i drzavljani iz EU zemalja mogu ulaziti i izlaziti sa teritorija EU koliko hoce.
Naslovnica

#715 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 29/06/2026 12:12
Naslovnica wrote: 29/06/2026 12:10 A one sa EU pasošima ne slikaju.
Ne znam kako da ti objasnim, ali vec imaju slike EU drzavljana kroz postupak izdavanja pasosa, i drzavljani iz EU zemalja mogu ulaziti i izlaziti sa teritorija EU koliko hoce.
Pa nemaš mi šta objašnjavati kada je paradoks neobjašnjiv.
Imamo i mi slike, i u biometrijskom pasošu i kada nas prvi put uslikaju. A slikaju nas opet, i opet, i opet...
A šta spriječava osobu koja se ilegalno dočepa krivotvorenog EU pasoša da neometano prolazi granice, bez slikanja i uzimanja otisaka?
Kriminalci koji se ovom služe će to svakako i činiti. Nabaviti EU pasoš i neometano prelaziti granicu dok će nama pod krinkom sigurnosti slikati dojenčad i gerijatriju, svaki put...
Niđe veze
Haris.ba

#716 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 29/06/2026 12:18 Kriminalci koji se ovom služe će to svakako i činiti. Nabaviti EU pasoš i neometano prelaziti granicu dok će nama pod krinkom sigurnosti slikati dojenčad i gerijatriju, svaki put...
Niđe veze
Neka te ne iznenadi da ce sa vremenom i EU drzavljani biti slikani. Sada se uspostavlja sistem na neEU. Sa vremenom ce i oni biti slikani.
Ozimician

#717 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

To je tacno, krajnji cilj je sveopca kontrola i social score.

Ovo sto sam vidio iz iskustva srbijanskih turista u Grckoj - ne slikaju ih.
last mohicans

#718 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 29/06/2026 12:10
last mohicans wrote: 29/06/2026 12:05 Haj ba, ne preuveličaj ulogu ovog sranja. Pa čitaš li da ga zemlje samoinicijativno gase i da ima brdo problema. Tad sve puštaju redom.
Citamo, citamo...

https://etias.com/articles/greece-scrap ... der-checks
Greece has scrapped its promise to spare British travelers from the European Union’s new biometric border checks. Brits will now face the same Entry/Exit System (EES) registration as every other non-EU visitor this summer.
Dozvoljava se zemljama relaksacija kad začepi. Isto kao i suspenzija. Grčka, Portugal su bili suspendirali, pa su vratili pod pritiskom. Vidjet ćemo je li pritisak na granicama veći od ovog sranja. Ne kontam čemu divljenje ovoj diskriminirajućoj odluci, a nekakvi škaljarci i kavčami regularno putuju zemljama, a na potjernim su listama. Tako da je ovo samo patnja za običan svijet.
Naslovnica

#719 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 29/06/2026 12:22
Naslovnica wrote: 29/06/2026 12:18 Kriminalci koji se ovom služe će to svakako i činiti. Nabaviti EU pasoš i neometano prelaziti granicu dok će nama pod krinkom sigurnosti slikati dojenčad i gerijatriju, svaki put...
Niđe veze
Neka te ne iznenadi da ce sa vremenom i EU drzavljani biti slikani. Sada se uspostavlja sistem na neEU. Sa vremenom ce i oni biti slikani.
OK.
Kažem ti ja, tragikomedija
last mohicans

#720 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by last mohicans »

Ozimician wrote: 29/06/2026 12:25 To je tacno, krajnji cilj je sveopca kontrola i social score.

Ovo sto sam vidio iz iskustva srbijanskih turista u Grckoj - ne slikaju ih.
Pa turistička zemlja, milioni turista dolaze, reci ce oni Kaji, Allah'mi slikamo, a ovamo pušta. A pogotovo bugarska bagra na granicama ce za 10-20 eura haškog optuzenika pustiti.
Ozimician

#721 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

Pravi kriminalci ili imaju pasose od 4-5 zemalja, jbg donedavno se EU pasos mogao cak full legalno kupiti za nevelike iznose (ne znam kakva je sada situacija) ili idu po sumama i gorama i preko rijeka i mora camcima. Samo posten covjek ide na granicu na salter, ostali vec imaju plan kako to sve da zaobidju.
Naslovnica

#722 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

Ozimician wrote: 29/06/2026 12:30 Pravi kriminalci ili imaju pasose od 4-5 zemalja, jbg donedavno se EU pasos mogao cak full legalno kupiti za nevelike iznose (ne znam kakva je sada situacija) ili idu po sumama i gorama i preko rijeka i mora camcima. Samo posten covjek ide na granicu na salter, ostali vec imaju plan kako to sve da zaobidju.
Džaba je pričati
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#723 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 29/06/2026 12:30 Pravi kriminalci ili imaju pasose od 4-5 zemalja, jbg donedavno se EU pasos mogao cak full legalno kupiti za nevelike iznose (ne znam kakva je sada situacija) ili idu po sumama i gorama i preko rijeka i mora camcima. Samo posten covjek ide na granicu na salter, ostali vec imaju plan kako to sve da zaobidju.
jel to isti oni posteni sto peru pasos pa traze novi da zajebu onih 90 dana? :D

diskejmer: ne smatram ovu odluku dobro, i mene pogadja (2 godine vec cekam drzavljanstvo!!) ali nemojmo se praviti da ne kontam zbog koga je ovo uvedeno. kome se pravite blesavi?
ili sto smo i ja i ti morali ostaviti otiske prsti da bi mogli da zivimo u njemackoj, ali je diskriminacija sad kad traze to i od nasih rodjaka kad nam dolaze u goste?
Naslovnica

#724 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

izvrsni direktor wrote: 29/06/2026 12:45

diskejmer: ne smatram ovu odluku dobro, i mene pogadja (2 godine vec cekam drzavljanstvo!!) ali nemojmo se praviti da ne kontam zbog koga je ovo uvedeno. kome se pravite blesavi?
ili sto smo i ja i ti morali ostaviti otiske prsti da bi mogli da zivimo u njemackoj, ali je diskriminacija sad kad traze to i od nasih rodjaka kad nam dolaze u goste?
Daj objasni zbog koga i zbog čega je ovo uvedeno pls?
I britanci moraju ovo prolaziti kada ulaze u EU. I amerikanci...
Ozimician

#725 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 29/06/2026 12:45

Cekaj malo, zbog toga pasosi i jesu biometrijski, moze se sistem itekako uskladiti skeniranjem pasosa, a ne pecatiranjem?
I takvi koji su tako radili su odavno vec u teskoj manjini, da se ne lazemo, svako ko je htio je vec izganjao boravisnu dozvolu sto u Hrvatskoj, sto Sloveniji, sto Austriji, sto Njemackoj... i to djelimicno vazi za Balkan, ne vjerujem da je neki Japanac to radio, pa sada da mora na EES.

Na kraju krajeva, ja bih svakako to prihvatio da je u pitanju skeniranje i otisci samo 1x - eto kao sto sam na pocetku mislio da ce biti, 1x u 3 godine i to je to. Ali slikanje i po ulasku i po povratku svaki put vec nema smisla.

Mene licno to uopste ne pogadja na taj nacin, ali ne vidim smisao osim dodatnog layera birokratije.
Kako to da Poljska nema problema (niti je kad imala) sa migrantima, a otvorene granice full? Migranti idu tamo gdje je drzava prema njima veikodusna.

Kao sto neko rece, EU-birokrate pokusavaju da prodaju javnosti kako eto rade nesto protiv migranata, pa onda usput zaje*u ostalih 99% putnika. Migrantski problem je trebalo rjesavati prije 10 god., najkasnije prije 4 god. sa Ukrajinom, danas migrantski problem sigurno nije medju vecim EU problemima (iako oni predstavljaju da je tako, da se skrene tema sa ostalih).
Post Reply