ChatGPT - ozbiljna tema

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#701 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

last mohicans wrote: 12/07/2026 22:47 Ima li i jedan da besplatno nudi pretvaranje slike u video? Nasao sam neki za dva prompta, poslije trazi plaćanje, ali mi je baš staru fotku preko 40god u video dobro prebacio.
nema dzabe ni u stare babe... ovi sto ti daju kao unlimited ili besplatno su samo navlakusa.... jedino sto mozes al tu je dosta zajebancije ComfryUI koji instalira lokalne modele poput LTX2, Qwen, itd i koriste tvoju mašinu koja mora imati minimum 8GB VRAM, 16GB preporuka, jak proc, i rama !6GB, preporuka 32GB, Mv2 minimum 1TB preporuka 2TB i vise... ogromni su fajlovi za lokalnu upoterbu to ti otprilike izgleda ovako...

Image
last mohicans

#702 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

pici wrote: 13/07/2026 00:16
last mohicans wrote: 12/07/2026 22:47 Ima li i jedan da besplatno nudi pretvaranje slike u video? Nasao sam neki za dva prompta, poslije trazi plaćanje, ali mi je baš staru fotku preko 40god u video dobro prebacio.
nema dzabe ni u stare babe... ovi sto ti daju kao unlimited ili besplatno su samo navlakusa.... jedino sto mozes al tu je dosta zajebancije ComfryUI koji instalira lokalne modele poput LTX2, Qwen, itd i koriste tvoju mašinu koja mora imati minimum 8GB VRAM, 16GB preporuka, jak proc, i rama !6GB, preporuka 32GB, Mv2 minimum 1TB preporuka 2TB i vise... ogromni su fajlovi za lokalnu upoterbu to ti otprilike izgleda ovako...

Image
Ma nemam takvu mašinu, ovo sto ti veliš mi je too much, ja kontam fotku da prebaci u video, s nekim osnovnim pokretima. To mi je ovaj deevid AI uradio, ali dva videa i kapak.
pici

#703 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

https://chat.qwen.ai/

onda koristi njega qwen 3.7 on ti moze na 24h uraditi pet videa i podosta fotki... resetuje se u 00h i nema watermarka, tako da je on meni super... mislim da su videa u 480p ili 720p... provjeri, stavi fotku, napisi mu prompt i cekaj rezultat.
iClass

#704 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by iClass »

Produžili su Fable do 19. Jula, vjerujem da će produžiti dokle god novi model ne izbace. Makar Opus 5.

Ljepote konkurentnog tržišta i kapitalizma
pici

#705 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

iClass wrote: 13/07/2026 00:41 Produžili su Fable do 19. Jula, vjerujem da će produžiti dokle god novi model ne izbace. Makar Opus 5.

:thumbup: hvala za info da ga ne przim vise, da ostavim, mada pretpostavljam da to ide skroz jer ga GPT sola 5.6 vec gazi a oni nemaju restrikciju gasenja na pretplatnike ve 5 sati i sedmicni limit kosto i fable sada ima... God save konkurenciju :mrgreen:
iClass

#706 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by iClass »

pici wrote: 13/07/2026 00:46
iClass wrote: 13/07/2026 00:41 Produžili su Fable do 19. Jula, vjerujem da će produžiti dokle god novi model ne izbace. Makar Opus 5.

:thumbup: hvala za info da ga ne przim vise, da ostavim, mada pretpostavljam da to ide skroz jer ga GPT sola 5.6 vec gazi a oni nemaju restrikciju gasenja na pretplatnike ve 5 sati i sedmicni limit kosto i fable sada ima... God save konkurenciju :mrgreen:
U tome i jeste fazon, Opus 4.8 je slabiji od Sol 5.6. Tako da Anthropic ne može dopustiti da Fable (koji parira Solu) bude tako skup i nedostupan korisniku (da mora preko credits a ne session) dok se Sol može normalno koristiti u sessionu.

Dok ne dođe Opus 5 oni će držati Fable lakše dostupnim da ne bi korisnici prelazili na OpenAI.
pici

#707 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Najbolje u svemu, sto ovo nece stati na ovome, ovo ide u beskonacnost. Imas super inteligenciju koja ostvari tvoje snove. Sad za sada samo u racunarskom svijetu u fizickom tu ce ici u smjeru AI kiborga. Mislim da je i tu otislo podosta vec je poceo hladni AI kiber rat izmedju USA i Kine. U ukrajini prave dronove sa lokalnim Jarvisom, pa i projektile. Buducnost je pocela, 2026god.
broj dva

#708 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by broj dva »

Duh se ne moze vratiti u lampu ali cemo se pokajati radi ovog AI sranja.. No sta fali, imamo hiljadu drugih razloga da se kajemo tako da sta je jos jedan...
pici

#709 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

da, ovo postaje neminovnost i realnost...

Image

ja sam mislio da za svog zivota ovo necu doziviti... medjutim, prevario sam se
DonieBrasco

#710 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DonieBrasco »

last mohicans wrote: 12/07/2026 23:03
DonieBrasco wrote: 12/07/2026 22:34 Ja sam u šoku kako restaurira stare slike sto su slikane onim krompir kamerama sa telefona.

Imao ja nekih slika iz srednje skole, restaurirao neke i slao raji ove pojedine kolegice tada tinejđerke kao da ih je danasnja kamera iPhona uslikala a ne neka Nokia ili Sony Erikson tada.

I to sve na besplatnoj verziji.
Koji si koristio?
Aplikacija na Iphone bazni ChatGPT, samo sliku dao i prompt, magija se desila.
Last edited by DonieBrasco on 13/07/2026 14:34, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#711 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DonieBrasco »

Raja vi koji pisete sliku da prebaci u video, ima li neki osnovni prompt da probam.

I gdje u kojem AI da je besplatan.
last mohicans

#712 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

pici wrote: 13/07/2026 11:17 da, ovo postaje neminovnost i realnost...

Image

ja sam mislio da za svog zivota ovo necu doziviti... medjutim, prevario sam se
Joj picija, napravit će Terminatora X. Je li tebi IT inače struka ili sve to radiš iz ćeifa?
last mohicans

#713 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

DonieBrasco wrote: 13/07/2026 11:47 Raja vi koji pisete sliku da prebaci u video, ima li neki osnovni prompt da probam.

I gdje u kojem AI da je besplatan.
https://chat.qwen.ai/
Pici je gore meni ovaj postavio, ali nisam probao. Probao neki promo, dva videa mi uradio. Deevid AI.
last mohicans

#714 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

broj dva wrote: 13/07/2026 10:40 Duh se ne moze vratiti u lampu ali cemo se pokajati radi ovog AI sranja.. No sta fali, imamo hiljadu drugih razloga da se kajemo tako da sta je jos jedan...
Me samo hastra kao Will Smitha u filmu I robot, da nam ne jebu znanje. :mrgreen:
pici

#715 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

last mohicans wrote: 13/07/2026 12:02

Joj picija, napravit će Terminatora X. Je li tebi IT inače struka ili sve to radiš iz ćeifa?
da, kompovi su mi i strast i struka, mada sam se bio zadnjih godina ohladio, sve se svelo na ljepu grafiku i brz prock, medjutim sa AI-jem sam se trgnuo, ono ko uspavana ljepotica :mrgreen: ... zaista pruza ti ogromne mogucnosti, samo malo znanja i poleta i mozes cuda napraviti. Trenutno se mogu igre u rangu PS2 napraviti, videa i slike sta pozelis, kodovi i aplikacije isto, statistika, arhiva, istrazivanja, ma cudo, zaista cudo. Bio sam sa chatgpt-om prije koji mjesec polemisao oko daljnjeg razvoja i slozili smo se, nece zli AI ili roboti-kiborzi predstavljati opasnost, vec informacije. Neces moci ubjediti ili dokazati da je video, slika, mail itd fake ili stvaran. To dovodi do meteza i haosa i mogu biti nesagledive posljedice.

i da ovaj kineski
koristi dok jos mozes jer izgleda da ce kinezi zavrnuti pipu zapadnjacima... cold AI rat je vec u toku... ozbiljno, bez zajbancije... nije strasno al bit ce sve manje besplato a sve vise na pretplatu.

edit: na kineskim AI kada sastavljas promt moras naglasiti koja etnicka grupa je, recimo europljanka caucasian, latino, african itd jer po defautu kada staviš napravi sliku djevojke, on je pravi u asian stilu :mrgreen: ... et to nista vise.
TAFKAP

#716 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by TAFKAP »

Spremte se spremte:

https://www.wemustactnow.ai/
pici

#717 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Agenti postaju moćniji, ali traže više opreza

Pojavili su se i izvještaji o izolovanim incidentima u kojima su AI agenti napravili neželjene promjene na lokalnim datotekama tokom izvršavanja zadataka. Iako to nisu potvrđeni sistemski problemi, podsjećaju da agentima koji imaju pristup računaru treba davati jasne dozvole i redovno praviti sigurnosne kopije.
Iz jutarnjeg brifinga chatgpt-a... da agenti ce predstavljati opasnost. Mozes napraviti kodirati lokalnog agenta i da ti napravi haos ako nije na uzici. Ovo me podsjeca na matrixove agente

sadasnjost
Image

buducnost
Image
kabal1337

#718 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by kabal1337 »

jel do mene ili gemini nudi manje od konmurencije? Chat gpt mi je bio bolji, al gemini je dosta povoljniji
Sanjarko

#719 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

kabal1337 wrote: 15/07/2026 22:34 jel do mene ili gemini nudi manje od konmurencije? Chat gpt mi je bio bolji, al gemini je dosta povoljniji
Imaju 2, ja koristim više ovaj sa Google, Gemini i Google AI, taj Google AI više koristim.

Kažem pomogao mi oko mašine to jeste kompjutera, oko TV mi pomogao da ažuriranje prođe, oko igre jedne mi pomogao itd.
pici

#720 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

kabal1337 wrote: 15/07/2026 22:34 jel do mene ili gemini nudi manje od konmurencije? Chat gpt mi je bio bolji, al gemini je dosta povoljniji
gemini je jako dobar u mnogim stvarima, to je googlov AI i on se bazira na siru masu, GPT je vec druga prica, on ti je perfektan komunikator i razradjivac ideja, promtova, projekata itd, claude je duboki mislilac itd. Znaci za svakoga po nesto. Po meni za siru upotrebu gemini je sasvim dovoljan, za jake analize i komunikativnost tu je GPT tata mata a za duboke analize je claud specijalac... e sad gdje se ti vidis i koji ti najbolje lezi to moras sam isprobat. Ja imam sva tri i meni GPT najbolje lezi ali geminijeve flow, videa, audia, storybord itd prepun je svega i njega sam naviko, a claude ono pored GPT je visak, jest fable 5 zvijer ali i GPT sol 5.6 je zvjercina. Tako da tu dajem blagu prednost GPT-u.

edit: recimo pri izradi jarvisa sam koristio claude code fable 5 i jako je dobar, odlican, medjutim u analizi sistema je podbacio, rekao mi je da ne mogu da koristim qwen 3.6 ko lokalni model jer je 12 GB itd da neduljim dok mi je GPT analizirao bolje i zadao mu naredbe sta da fiksira i testira i radi ko singerica, sada ga prosirujem na jos caka. Jarvis je lokalni AI koji ti poboljsava komunikaciju i rad na tvom racunaru. Recimo sada komuniciram na bosanskom i to glasovno, diktiram naredbe a on to izvrsava, ono ne moram vise tastature dofatiti, skoro.

da sumiram, za svakodnevnu upotrebu, sva tri su zvijeri... kasnije u kojem pravcu ides i sta radis postaje ti ociglednije koji ti najvise odgovara
Post Reply