I šta je on sa time mislio?
Baš zbunjujuće?
Izaija 9,5
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
Ima toga još u Izaije
Izaija 9,5
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
Da nam je barem Isus Krist dao odmah odgovore umjesto što je postavljao pitanja i mozgalice.Matej 22,4
Kad se farizeji skupiše, upita ih Isus: "Što mislite o Kristu? Čiji je on sin?" Kažu mu: "Davidov. A on će njima: "Kako ga onda David u Duhu naziva Gospodinom, kad veli: Reče Gospod Gospodinu mojemu: `Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?` Ako ga dakle David naziva Gospodinom, kako mu je sin? I nitko mu nije mogao odgovoriti ni riječi, niti se od toga dana tko usudio upitati ga bilo što.
Pa to je bar lako objasniti, Isus kao Stvoritelj ovoga materijalnoga svijeta (ne jedan od Stvoritelja, nego sam vladar i kralj Bogova koji su napravili svemir, samo kažem usput), rođen je prije nego je svemira bilo, kao Prvo svjesno biće u našoj dimenziji prostor-vremena, poslije Njega, rađala su se druga isto takva bića, a mirijada godina poslije napravili su materiju i inteligentna materijalna bića u svemiru, dakako da su prvo sami probali kako će to funkcionirati u materijalnim tijelima, i što je onda problem što to Prvo biće (kralj svega, Alfa i Omega našega svijeta), je uzelo na nadnaravni način (čitaj tehnološki napredniji), jedno tijelo djeteta, i živjelo jedno vrijeme s ljudima, prije 2000 godina, činilo neviđena čuda s prirodom (čitaj tehnologijom Prvih bića), zar onda kao čovjek nije Isus sin Davidov (od loze Davidove), a opet je On sam Bog Stvoritelj, to jest Gospodin, sve jasno za one koji su Bibliju temeljito proučili, koji nisu jasno da to ne znaju a niti razumiju mnoge stihove iz Biblije, garant!zposao wrote: ↑03/01/2025 13:43 Džabe ja ovdje pokušavam potaknuti konstruktivnu raspravu, sve nešto jalovo.
Evo još jedna mozgalica pored Izaije.
Da nam je barem Isus Krist dao odmah odgovore umjesto što je postavljao pitanja i mozgalice.Matej 22,4
Kad se farizeji skupiše, upita ih Isus: "Što mislite o Kristu? Čiji je on sin?" Kažu mu: "Davidov. A on će njima: "Kako ga onda David u Duhu naziva Gospodinom, kad veli: Reče Gospod Gospodinu mojemu: `Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?` Ako ga dakle David naziva Gospodinom, kako mu je sin? I nitko mu nije mogao odgovoriti ni riječi, niti se od toga dana tko usudio upitati ga bilo što.
Evo ovo je i meni dosta čudno.
Kako Izaija može reći rodilo nam se dijete čije je ime Bog Vječni, Knez Mira... Kako to?
Kako prorok David može u psalmima reći "reče Gospodin Gospodinu mojemu sjedni mi sa desna dok ne položim tvoje neprijatelje pod noge tvoje"?
Čovjeku se roji milijardu pitanja u glavi. Kako može neko ko dolazi iza tebe od tvoje loze biti tvoj Gospodin?
Hajde malo kvalitetnih argumenata i rasprave a ne samo nabacivanje ha hu vidi mu glave.
Stari zavjet navješćuje dolazak Mesije, i to u detalje, a sve se to ostvarilo prije 2000 godina u Isusu Kristu, tako da oni koji još čekaju dolazak Mesije uzalud čekaju, jer bi taj navodni pravi mesija, morao isto raditi što je i Isus radio, a Mesija nije ničija kopija, dapače!zposao wrote: ↑03/01/2025 13:46 Jesu li to sve "bugovi" Biblije ili "featuresi"?
Treba imati na umu da ni Izaija ni Davidovi psalmi nisu Novi Zavjet nego Stari.
Ako je su sva ta proroštva i ajmo reći preskazanja budućeg doslaska Mesije u krivu, kako znati šta je u pravu?
Kakav Mesija treba biti? Koje su mu osobine?
Čudnu teologiju imaš. O nekakvoj množini bogova, o kralju bogova i mnogim rođenim bogovima u prostor-vremenu... I kako ti bogovi imaju tijelo ako je Bog duh? I ako već ima tijelo kako ce se onda roditi u tijelu?teodati wrote: ↑03/01/2025 16:30Pa to je bar lako objasniti, Isus kao Stvoritelj ovoga materijalnoga svijeta (ne jedan od Stvoritelja, nego sam vladar i kralj Bogova koji su napravili svemir, samo kažem usput), rođen je prije nego je svemira bilo, kao Prvo svjesno biće u našoj dimenziji prostor-vremena, poslije Njega, rađala su se druga isto takva bića, a mirijada godina poslije napravili su materiju i inteligentna materijalna bića u svemiru, dakako da su prvo sami probali kako će to funkcionirati u materijalnim tijelima, i što je onda problem što to Prvo biće (kralj svega, Alfa i Omega našega svijeta), je uzelo na nadnaravni način (čitaj tehnološki napredniji), jedno tijelo djeteta, i živjelo jedno vrijeme s ljudima, prije 2000 godina, činilo neviđena čuda s prirodom (čitaj tehnologijom Prvih bića), zar onda kao čovjek nije Isus sin Davidov (od loze Davidove), a opet je On sam Bog Stvoritelj, to jest Gospodin, sve jasno za one koji su Bibliju temeljito proučili, koji nisu jasno da to ne znaju a niti razumiju mnoge stihove iz Biblije, garant!zposao wrote: ↑03/01/2025 13:43 Džabe ja ovdje pokušavam potaknuti konstruktivnu raspravu, sve nešto jalovo.
Kako Izaija može reći rodilo nam se dijete čije je ime Bog Vječni, Knez Mira... Kako to?
Kako prorok David može u psalmima reći "reče Gospodin Gospodinu mojemu sjedni mi sa desna dok ne položim tvoje neprijatelje pod noge tvoje"?
Čovjeku se roji milijardu pitanja u glavi. Kako može neko ko dolazi iza tebe od tvoje loze biti tvoj Gospodin?
Hajde malo kvalitetnih argumenata i rasprave a ne samo nabacivanje ha hu vidi mu glave.
Prvo, nigdje u Bibliji ne piše da su Bog neke tri Božanske osobe, malo prouči povijest te dogme o Trojstvu, pa će ti biti jasno da to nisu ni Isus a ni Apostoli propovijedali, druga je stvar zašto se to tako danas uči, krivo dakako.zposao wrote: ↑03/01/2025 16:46Čudnu teologiju imaš. O nekakvoj množini bogova, o kralju bogova i mnogim rođenim bogovima u prostor-vremenu... I kako ti bogovi imaju tijelo ako je Bog duh? I ako već ima tijelo kako ce se onda roditi u tijelu?teodati wrote: ↑03/01/2025 16:30Pa to je bar lako objasniti, Isus kao Stvoritelj ovoga materijalnoga svijeta (ne jedan od Stvoritelja, nego sam vladar i kralj Bogova koji su napravili svemir, samo kažem usput), rođen je prije nego je svemira bilo, kao Prvo svjesno biće u našoj dimenziji prostor-vremena, poslije Njega, rađala su se druga isto takva bića, a mirijada godina poslije napravili su materiju i inteligentna materijalna bića u svemiru, dakako da su prvo sami probali kako će to funkcionirati u materijalnim tijelima, i što je onda problem što to Prvo biće (kralj svega, Alfa i Omega našega svijeta), je uzelo na nadnaravni način (čitaj tehnološki napredniji), jedno tijelo djeteta, i živjelo jedno vrijeme s ljudima, prije 2000 godina, činilo neviđena čuda s prirodom (čitaj tehnologijom Prvih bića), zar onda kao čovjek nije Isus sin Davidov (od loze Davidove), a opet je On sam Bog Stvoritelj, to jest Gospodin, sve jasno za one koji su Bibliju temeljito proučili, koji nisu jasno da to ne znaju a niti razumiju mnoge stihove iz Biblije, garant!zposao wrote: ↑03/01/2025 13:43 Džabe ja ovdje pokušavam potaknuti konstruktivnu raspravu, sve nešto jalovo.
Da nam je barem Isus Krist dao odmah odgovore umjesto što je postavljao pitanja i mozgalice.
Jako čudan nauk. Mislim da to nema veze sa kršćanstvom i kršćanskom teologijom.
Po tebi onda nije jedan Bog a tri božanske osobe kao što naučavaju kršćani? Nego ima bezbroj bogova u nekakvoj njihovoj hijerarhiji? To mi sliči na panteon bogova. Bliži si puno istočnjačkoj duhovnosti i desetinama hiljada bogova.
Izvini morao sam se nasmijati na o u zadnju rečenicu.teodati wrote: ↑03/01/2025 17:10 Prvo, nigdje u Bibliji ne piše da su Bog neke tri Božanske osobe, malo prouči povijest te dogme o Trojstvu, pa će ti biti jasno da to nisu ni Isus a ni Apostoli propovijedali, druga je stvar zašto se to tako danas uči, krivo dakako.
Drugo, Bog jeste Duh, dakle nešto nematerijalno, ali i Prva bića su također duhovi, koji se ne sastoje od atoma, dakle nisu materijalna bića, ali mogu uzeti materijalno tijelo, ko ti što ti možeš mijenjati automobile kakve hoćeš, eto,
Treće, treba razumjeti kada se u Bibliji govori da je netko, Bog, zavisno od konteksta, tako sam Isus kaže da smo mi ljudi Bogovi, pa jesmo li, ili ipak nije sve doslovno Bog što Biblija govori, ima velike razlike između tih Bogova, i nisam ja nikakvoj istočnjačkoj duhovnosti bliži, samo razumijem što u Bibliji zbilja piše i kakvu nam zbilja poruku šalje, za razliku od današnjih kršćanskih crkvi, koja svaka svoje dogme, čitaj bajke, o tome prića.
Kratka povijest isitne iz Biblije izgleda ovako, vječni Bog stvara prostor-vremena, a u svakom prostor-vremenu nastaju Prva bića, koja postaju Bogovi Stvoritelji materijalnih svjetova, tako je i u našem prostor-vremenu, a taj rođeni Bog u našoj dimenziji je Jahve, i nije jedno biće, već MIRIJADA bića, dakle nebrojeno mnoštvo, ima Prvo biće kao kralja i vladara, i ostala bića koja su nastala poslije, koja i stvaraju i upravljaju cijelim našim svemirom, oni koji daju i život i postojanje samog materijalnog svijeta, bez kojih nitko od nas ne bi postojao, ni svemir a ni mi.
Dakle jednostavna istina iz Biblije je ta da su nas ljude napravila samo daleko starija i naprednija bića od nas ljudi, a ne neka vječna bića koja postoje jedino u nečijoj mašti, eto ukratko.
Nisam siguran na šta misliš?
Pogledaj si Apostolsko vjerovanje, pa ćeš vidjeti u što su oni vjerovali, nema ni T od nekih triju jednakih vječnih osoba, dapače. I zanimljivo da navodiš citate koji navodno sugeriraju da je Isus sam Bog, a one druge citate koji suprotno tvrde ignoriraš.Nowicki wrote: ↑04/01/2025 11:59 Koliko je meni poznata historija kršćansta to bi izgledalo otprilike ovako. Rani kršćani su smatrali da je Isus božanstven od početka. Zašto? Zato što je uskrsnuo. Čitavo kršćanstvo se vrti oko uskrsnuća. Ako nisu, kako onda u evanđelju po Mateju piše: "Isus im pristupi i prozbori:
»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!" (Matej 28:18). Ako je Isusu dan sva vlast na nebu i zemlji šta bi drugo bio nego božanstvo? Dalje, što se svetog trojstva tiče to je učenje o međusobnom odnosu božanskih osoba. I ono će se razvijati postepeno. Ko iz koga proizilazi, ko zauzima koje mjesto u hijerarhiji i sl. I u ranoj historiji kršćanstva bilo je raznih tumačenja. Jedno od takvih učenja je i arijanizam koje je naučavalo da Isus nije istovjetan Bogu ocu, odnosno da je stvoren kasnije. Takvo tumačenje podrazumjeva da je postojalo vrijeme u kojem Isusa nije bilo. Ako se tako stvari postave to bi značilo da imamo glavno božanstvo koje dalje stvara druga božanstava što je u suštini politeizam. Kršćanstvo kako monoteistička religija takav nauk ne može prihvatiti. Zato kršćanstvo naučava da je Bog jedan i tri božanske osobe ili trojedan bog.
Meni je smiješno što želiš pričati o Bibliji a nisi je uopće cijelu proučio, eto, u postu ovdje broj 717 sam opisao neke stvari i naveo dokaze zašto kršćanstvo danas priča bajke o Bibliji a koju ni Isus a ni Apostoli nisu nikada nikome govorili, pa si pročitaj da ne povaljam.zposao wrote: ↑03/01/2025 22:24Izvini morao sam se nasmijati na o u zadnju rečenicu.teodati wrote: ↑03/01/2025 17:10 Prvo, nigdje u Bibliji ne piše da su Bog neke tri Božanske osobe, malo prouči povijest te dogme o Trojstvu, pa će ti biti jasno da to nisu ni Isus a ni Apostoli propovijedali, druga je stvar zašto se to tako danas uči, krivo dakako.
Drugo, Bog jeste Duh, dakle nešto nematerijalno, ali i Prva bića su također duhovi, koji se ne sastoje od atoma, dakle nisu materijalna bića, ali mogu uzeti materijalno tijelo, ko ti što ti možeš mijenjati automobile kakve hoćeš, eto,
Treće, treba razumjeti kada se u Bibliji govori da je netko, Bog, zavisno od konteksta, tako sam Isus kaže da smo mi ljudi Bogovi, pa jesmo li, ili ipak nije sve doslovno Bog što Biblija govori, ima velike razlike između tih Bogova, i nisam ja nikakvoj istočnjačkoj duhovnosti bliži, samo razumijem što u Bibliji zbilja piše i kakvu nam zbilja poruku šalje, za razliku od današnjih kršćanskih crkvi, koja svaka svoje dogme, čitaj bajke, o tome prića.
Kratka povijest isitne iz Biblije izgleda ovako, vječni Bog stvara prostor-vremena, a u svakom prostor-vremenu nastaju Prva bića, koja postaju Bogovi Stvoritelji materijalnih svjetova, tako je i u našem prostor-vremenu, a taj rođeni Bog u našoj dimenziji je Jahve, i nije jedno biće, već MIRIJADA bića, dakle nebrojeno mnoštvo, ima Prvo biće kao kralja i vladara, i ostala bića koja su nastala poslije, koja i stvaraju i upravljaju cijelim našim svemirom, oni koji daju i život i postojanje samog materijalnog svijeta, bez kojih nitko od nas ne bi postojao, ni svemir a ni mi.
Dakle jednostavna istina iz Biblije je ta da su nas ljude napravila samo daleko starija i naprednija bića od nas ljudi, a ne neka vječna bića koja postoje jedino u nečijoj mašti, eto ukratko.
Pričaš o nečijoj bujnoj mašti ako vjeruje u jedno vječno biće a ti razvio zasebnu teologiju u kojoj vjeruješ u MIRIJADU bogova (mieijada najveći grčki broj koji označava deset hiljada).
Ti koji vjeruješ u nekakva "PRVA BIĆA" koji isto ima beskonačno a koja su stvorila "bogove" koje mi poznajemo izruguješ monoteističke religije i smiješ se njihovoj bujnoj mašti.
Izvini ali stomak me zabolio od smijeha![]()
Odakle ti takva teologija?
To je nekakav New Age?
Ja ti opet ponavljam da si ti sa tom svojom teologijom bliži hinduizmu nego kršćanstvu. Zapravo osim Biblije koju čitaš nemaš sigurno dodirnih tačaka sa kršćanima što se vjerovanja i dogmi tiče.
Ako ja tebe dobro razumijem ti tvrdiš da je Isus nastao od Boga, i da nije istovjetan sa njim. To je onda arijanizam. To učenje je proglašeno za herezu na Nicejskom saboru uz obrazloženjem da je politeizam. Božanstvo koje stvara druge bogove je politeizam.teodati wrote: ↑04/01/2025 16:20Pogledaj si Apostolsko vjerovanje, pa ćeš vidjeti u što su oni vjerovali, nema ni T od nekih triju jednakih vječnih osoba, dapače. I zanimljivo da navodiš citate koji navodno sugeriraju da je Isus sam Bog, a one druge citate koji suprotno tvrde ignoriraš.Nowicki wrote: ↑04/01/2025 11:59 Koliko je meni poznata historija kršćansta to bi izgledalo otprilike ovako. Rani kršćani su smatrali da je Isus božanstven od početka. Zašto? Zato što je uskrsnuo. Čitavo kršćanstvo se vrti oko uskrsnuća. Ako nisu, kako onda u evanđelju po Mateju piše: "Isus im pristupi i prozbori:
»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!" (Matej 28:18). Ako je Isusu dan sva vlast na nebu i zemlji šta bi drugo bio nego božanstvo? Dalje, što se svetog trojstva tiče to je učenje o međusobnom odnosu božanskih osoba. I ono će se razvijati postepeno. Ko iz koga proizilazi, ko zauzima koje mjesto u hijerarhiji i sl. I u ranoj historiji kršćanstva bilo je raznih tumačenja. Jedno od takvih učenja je i arijanizam koje je naučavalo da Isus nije istovjetan Bogu ocu, odnosno da je stvoren kasnije. Takvo tumačenje podrazumjeva da je postojalo vrijeme u kojem Isusa nije bilo. Ako se tako stvari postave to bi značilo da imamo glavno božanstvo koje dalje stvara druga božanstava što je u suštini politeizam. Kršćanstvo kako monoteistička religija takav nauk ne može prihvatiti. Zato kršćanstvo naučava da je Bog jedan i tri božanske osobe ili trojedan bog.
Tako recimo sam Isus veli da ne zna što Bog zna, da je Otac veći od Njega, da ide Bogu svojemu i Bogu našemu, i tak dalje. I nisu vjerovali Apostoli da je Isus sam sebe podigao od mrtvih nego Ga je Bog uskrsnuo, velika razlika. I Bog mu je dao svu vlast na nebu i na zemlji, data mu je od koga, jel?
A evo ti po Bibliji gdje se izričito tvrdi da Sin Božji, Riječ, Mudrost Božja, kako se sve naziva ne postoji oduvijek, nego je nastao, rođen je od Boga, stvoren od Boga:
Izreke 8,22-23.
Mudre izreke 8,22Gospod me stvori u početku upravljanja svojega, kao prvo od svojih djela, u pradoba.
Mudre izreke 8,23Bila sam postavljena prije vjekova, prije početka, prije postanja svijeta.
Eto gdje piše da je mudrost, Riječ, Isus Krist, kako god hoćeš to prevesti, stvorena od vječnog Boga, u trenutku nastanka našega svijeta, prije nego je bilo ičega, i onda je po toj mudrosti, Riječi, nastalo sve ostalo.
Tako da danas kršćanstvo naučava krivi nauk kojeg nema u Bibliji, nego se naučava dogma koju su ljudi izmislili.
Isto tako Pavao u Kološanima zove Isusa Prvorođenim od svega, dakle rođenim a ne da je oduvijek, eto gdje:
Kološanima 1,15 Koji je slika Boga nevidljivoga, prvorođeni prije svakoga stvorenja;
Kološanima 1,16 Jer je u njemu sve stvoreno, što je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti: sve je po njemu i za njega stvoreno.
Kološanima 1,17 I on je prije svega, i sve postoji u njemu.
I na kraju se može samo reći da nema istine što u Bibliji piše danas, jer jedno piše a propovijeda se nešto što su ljudi sami o Bibliji izmislili, sve jasno, ali kako kome.
Ako čitaš Bibliju takvo ćeš učenje i primjetiti. Svi su naučeni - od katolika, pravoslavaca, protestanata da je Bog jedan - tri Božanske osobe. Inače osoba je produkt cara Justinijana, u Bibliji se uvijek spominje čovjek. Ja sam živi čovjek, a ne neka osoba sa osobne karte (inače proučavanje ove teme me dovelo da nisam plaćao neke kazne, i evo skoro 4 godine tv pretplatu u jednoj zemlji). Znači osoba, persona - to je maska, mrtva stvar, stranka - uvijek se piše velikim slovima u pasošu, onog ko uspije da u ličnoj, pasošu dobije ime kako gramatika kaže "Marko Marković" zvat ću čudotvorcem. Sada smo riješili da je osoba rimski produkt...Nowicki wrote: ↑04/01/2025 11:59 Jedno od takvih učenja je i arijanizam koje je naučavalo da Isus nije istovjetan Bogu ocu, odnosno da je stvoren kasnije. Takvo tumačenje podrazumjeva da je postojalo vrijeme u kojem Isusa nije bilo. Ako se tako stvari postave to bi značilo da imamo glavno božanstvo koje dalje stvara druga božanstava što je u suštini politeizam. Kršćanstvo kako monoteistička religija takav nauk ne može prihvatiti. Zato kršćanstvo naučava da je Bog jedan i tri božanske osobe ili trojedan bog.
Dok sam čitao ovo gore, samo sam pročitao evo i kainos je postavio stvari na svoj način, rekoh pozitivan komentar od šarfa. I onda sam pročitao ovaj citat o mom tumačenju stvari i nisam shvatio što je šarf htio reći. Rekoh pohvalit će me što ne vjerujem u trojstvo, a on spominje satanu i zmiju. Ne znam stvarno što je šarf htio reći o mome odgovoreu Nowickomu.šarf wrote: ↑05/01/2025 13:17 Evo i Kainos je postavio stvari na svoj način,kako njemu odgovara,kako on misli da treba biti.
Ali bez poznavanja svih činjenica ne mogu se stvari ispravno posložiti.
Kainos nas može poučiti kako sakriti svoj identitet da bi se bavio kriminalom.
To me podsjeti na Sotonu.
Sotona se nije predstavio Evi svojim identitetom,nego je uzeo identitet zmije,kako bi postavio stvari kako njemu odgovaraju.