***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

bude

#701 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by bude »

JovicSA wrote: 15/10/2025 17:48
bude wrote: 15/10/2025 09:48
JovicSA wrote: 15/10/2025 09:00 Je li izrada ovo što ljudi rade uzmu visokotemperaturnu TP i ugrade na obične gusane ili alu radijatore. Znam da se govorilo da to nije preporučljivo jer uštede su dosta manje i efikasnost tog sitstema je upita. Ako TP onda podno ili one puhalice kao klime podne što imaju?
Kod mene je takva postavka, Vaillant tp, prve dvije sezone sam pratio utrosak struje, uporedio sa godinom prije ugradnje, razlika bila za cijelu godinu 350-400KM, toliko je znaci kostala sezona grijanja za cca 140m2, stolarija onako, stiropol 10cm.
Jesi zadovoljan uštedom ili? Koliko te inicijalno investicija došla sa ugradnjom?
U funkciji je vec 4 godine i mogu reci da sam veoma zadovoljan i ustedom i komforom koji pruza obzirom da je ranije bio ugalj. Investicija je iznosila cca 20k, toplotna pumpa, spremnik sanitarne vode, wireless kontroler, wi fi adapter za pristup putem neta, prepravke na postojecem sistemu. Trosak po sezoni je barem 3x manji u odnosu na ranije u novcu, a udobnost koju pruza tesko je valorizirati u neki iznos ali sto rece moj drug ne bi je vise lozio ni za milju po sezoni :lol:
Zakalwe
Grijem se na: struju

#702 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

dr_Evil wrote: 15/10/2025 09:03 E kad odgovorite kolegi Jovicu, onda meni javite jel iko koristio ove voda-voda toplotne pumpe. Ozbiljno sam poceo da ih razmatram :D
Koristi citava skandinavija, ukljucujuci moju malenkost. Sta te interesuje? Stavio sam neke youtube-filmove ranije u temi o instalaciji.
dr_Evil

#703 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by dr_Evil »

Zakalwe wrote: 20/10/2025 19:30
dr_Evil wrote: 15/10/2025 09:03 E kad odgovorite kolegi Jovicu, onda meni javite jel iko koristio ove voda-voda toplotne pumpe. Ozbiljno sam poceo da ih razmatram :D
Koristi citava skandinavija, ukljucujuci moju malenkost. Sta te interesuje? Stavio sam neke youtube-filmove ranije u temi o instalaciji.
E golemo, nisam nikad to u Skandinaviji vidio :D jesam zemljane pumpe gdje se koristi toplota zemlje, to je neki standard, ali nisam da koriste bunar sa vodom.

Ma evo kontam kupiti zrak-voda, to je najednostavnije, kad mi rekose kad vec imam svoj bunar valjalo bi napraviti voda-voda. E sad izgleda mi da ima posla oko toga, da li zaista ima dovoljno da se ustedi s vremenom u odnosu na standardnu pumpu za radijatore.
Zakalwe

#704 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

dr_Evil wrote: 21/10/2025 08:53 E golemo, nisam nikad to u Skandinaviji vidio :D jesam zemljane pumpe gdje se koristi toplota zemlje, to je neki standard, ali nisam da koriste bunar sa vodom.

Ma evo kontam kupiti zrak-voda, to je najednostavnije, kad mi rekose kad vec imam svoj bunar valjalo bi napraviti voda-voda. E sad izgleda mi da ima posla oko toga, da li zaista ima dovoljno da se ustedi s vremenom u odnosu na standardnu pumpu za radijatore.
Aha, nijesam shvatio sta mislis pod "voda/voda". Moja je takodjer "voda/voda", samo sto je vanjski krug antifriz i ide u 170m busotinu.
U stvari, nije TP briga cime vanjski krug "grijes"...bunar, busotina, njiva, jezero itd. dok je temperatura i protok dovoljan.

Ali te vrste instalacija sa bunarom su vrlo neuobicajene i obicno koriste dva bunara: jedan iz kojeg vadis i drugi u koji sipas nazad. Takodjer, uvjek se koristi izmjenjivac toplote tako da "bunarska voda" nikad ne ide direktno u isparivac. Tako da je 99% nasih instalacija su ili busotine ili duze crijevo zakopano metar ispod zemlje. U praksi, busotina se najbolje pokazala. Meni su izbusili za jedan dan, stabilna temperatura i vrlo malo uticaja na tlo.

Ako i dalje hoces to da uradis (voda/voda), preporucujem da nadjes nekoga koji je to radio ranije i ima opremu za busenje. Moguce da je to poskupo za bosanske uslove (racunaj sa otprilike 30000-40000 KM za busotinu, sondu, toplotnu pumpu itd.)

Ali voda/voda + podno grijanje + busotina je Rolls Royce grijanja za ozbiljne minuse. zrak/voda je malo jeftinije, bucnije i kraceg zivota. voda/voda je efikasnija za prave minuse, dok zrak/voda moze biti efikasnija iznad, recimo, +5.
moimoi

#705 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by moimoi »

Mislis doci do termalnih voda? Isplatice ti se malo suta.. hvala bogu.
Danguba

#706 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Danguba »

moimoi wrote: 21/10/2025 20:49 Mislis doci do termalnih voda? Isplatice ti se malo suta.. hvala bogu.
Ne traze se tu termalne vode kopanjem bunara nego se crpi toplota iz dubine zemlje. :mrgreen:
dr_Evil

#707 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 21/10/2025 20:49 Mislis doci do termalnih voda? Isplatice ti se malo suta.. hvala bogu.
Ma ne termalne vode, nego obicna voda koju imas u bunaru.

Princip je jedank kao i toplotna pumpa koju kopas u zemlju, tu iskoristavas stabilnu temperaturu zemlje na odredjenim dubinama, a ovdje iskoristavas temperaturu vode.

Zemljana zahtijeva duze instalacije, dok kod ove ides samo do vode. Posto je u nas voda nas 6-8m nije to neki problem.

https://www.bosch-homecomfort.com/rs/sr ... voda-voda/

Toplotna pumpa koja koristi temperaturu zemlje

https://www.vaillant.rs/krajnji-korisni ... mlja-voda/

Za ovu sta koristi temperaturu vode je prosao brzi voz, ne da mi se kopat avlija, ali ova vodena je postojeca opcija. Mada opet jeste najednostavnija zrak/voda, pa udri.

Evo ovdje malo vise o razlikama

https://www.daibau.rs/clanak/552/toplot ... emlja-voda
moimoi

#708 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by moimoi »

Danguba wrote: 21/10/2025 22:24
Ne traze se tu termalne vode kopanjem bunara nego se crpi toplota iz dubine zemlje. :mrgreen:
Jah… a da dodjes do te toplote= da dodjes do termalne vode.
dr_Evil

#709 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by dr_Evil »

Zakalwe wrote: 21/10/2025 19:07
dr_Evil wrote: 21/10/2025 08:53 E golemo, nisam nikad to u Skandinaviji vidio :D jesam zemljane pumpe gdje se koristi toplota zemlje, to je neki standard, ali nisam da koriste bunar sa vodom.

Aha, nijesam shvatio sta mislis pod "voda/voda". Moja je takodjer "voda/voda", samo sto je vanjski krug antifriz i ide u 170m busotinu.
U stvari, nije TP briga cime vanjski krug "grijes"...bunar, busotina, njiva, jezero itd. dok je temperatura i protok dovoljan.

Ali te vrste instalacija sa bunarom su vrlo neuobicajene i obicno koriste dva bunara: jedan iz kojeg vadis i drugi u koji sipas nazad. Takodjer, uvjek se koristi izmjenjivac toplote tako da "bunarska voda" nikad ne ide direktno u isparivac. Tako da je 99% nasih instalacija su ili busotine ili duze crijevo zakopano metar ispod zemlje. U praksi, busotina se najbolje pokazala. Meni su izbusili za jedan dan, stabilna temperatura i vrlo malo uticaja na tlo.

Ako i dalje hoces to da uradis (voda/voda), preporucujem da nadjes nekoga koji je to radio ranije i ima opremu za busenje. Moguce da je to poskupo za bosanske uslove (racunaj sa otprilike 30000-40000 KM za busotinu, sondu, toplotnu pumpu itd.)

Ali voda/voda + podno grijanje + busotina je Rolls Royce grijanja za ozbiljne minuse. zrak/voda je malo jeftinije, bucnije i kraceg zivota. voda/voda je efikasnija za prave minuse, dok zrak/voda moze biti efikasnija iznad, recimo, +5.
Nisu bas pretjerane cijene busenja i postavljanja potopne pumpe kod nas. Nasao sam neku kinesku verziju toplotne pumpe za oko 9000KM. Moram malo da popricam sa ljudima, ali mislim da bi doslo oko 15000 sve. S druge strane za te pare ugradis Mitsubishi zrak/voda.
Zakalwe

#710 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

dr_Evil wrote: 22/10/2025 08:44 Nisu bas pretjerane cijene busenja i postavljanja potopne pumpe kod nas. Nasao sam neku kinesku verziju toplotne pumpe za oko 9000KM. Moram malo da popricam sa ljudima, ali mislim da bi doslo oko 15000 sve. S druge strane za te pare ugradis Mitsubishi zrak/voda.
Kod busotine nema potopne pumpe. Pumpa brin-tekucine je ugradjena u TP i radi samo cirkulaciju. Citava TP snage 4-12kW je velicine malo viseg frizidera. Imas sest cijevi i trofazni prikljucak i to je to. Dvije cijevi idu u busotin, dvije cijevi na sistem grijanja i dvije cijevi na hladnu i toplu vodu. U masini je ugradjen bojler od 100L i dvije cirkulacione pumpe (jedna za hladni krug i druga za topli).

Na starijim TP se montirao externi buffer-tank ali buduci da su moderne pumpe inverteri ne treba ni to.

Zrak/voda fercera ali je inferiorno rijesenje buduci da ima kraci zivotni vijek i losiji SCOP.
Danguba

#711 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Danguba »

moimoi wrote: 22/10/2025 08:43
Danguba wrote: 21/10/2025 22:24
Jah… a da dodjes do te toplote= da dodjes do termalne vode.
:mrgreen:

Ma nije isto. Nema svugdje termalnih voda.
Temperatura u tim bbunarima je oko 12*C i onda se ta voda dogrijava do 30tak*C za podno grijanje.
Lakse je dogrijati takvu vodu nego onu koja je oko 0 ili u minusu.
moimoi

#712 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by moimoi »

Geotermalne vode?
Samo ovisi koliko duboko moras kopati.
Danguba

#713 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Danguba »

moimoi wrote: 22/10/2025 20:58 Geotermalne vode?
Ne, geotermalne vode nego voda iz sistema ide cijevima na tu dubinu i dobije neku temperaturu oko 12*C koja se vraca cijevima prema objektu i tu se dogrijava uz malu potrosnju el.energije.
Prosjecna temperatura zemlje na 100m je oko 15*.
dr_Evil

#714 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by dr_Evil »

Danguba wrote: 22/10/2025 22:04
Ne, geotermalne vode nego voda iz sistema ide cijevima na tu dubinu i dobije neku temperaturu oko 12*C koja se vraca cijevima prema objektu i tu se dogrijava uz malu potrosnju el.energije.
Handri ona tebe izgleda :D
vazi

#715 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by vazi »

dr_Evil wrote: 23/10/2025 08:07
Pravi stručnjak za TP, radi sa švedskom firmom, najbolje vas moze posavjetovati i odraditi vas projekat.
Nama je ugradio TP prije 3 god i prezadovoljni smo ne samo ugradnjom nego i uslugama po potrebi, nakon ugradnje. Za sva pitanje, teme i dileme su dostupni 7/7.

https://www.geotherm.ba/
Danguba

#716 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Danguba »

dr_Evil wrote: 23/10/2025 08:07
I ne razmišljam o tome.
Svi moji objekti su na različitim grijanjima(gas, pelet, lož ulje).
Imam i klime za prelazne periode i hlađenje. :mrgreen:
Zakalwe

#717 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

Danguba wrote: 22/10/2025 22:04 Ne, geotermalne vode nego voda iz sistema ide cijevima na tu dubinu i dobije neku temperaturu oko 12*C koja se vraca cijevima prema objektu i tu se dogrijava uz malu potrosnju el.energije.
Vidim da ne kontas kako TP radi. "voda" koja ide "na tu dubinu" nije voda vec antifriz...50% voda i 50% bioetanol. Obicno se zove "brin". Ona se ne "dogrijava" niti se salje u radijatore. Ona ide u izmjenjivac toplote, rashladjuje preko izmjenjivaca toplote (sa druge strane je gas) i salje nazad u busotinu.
Prosjecna temperatura "zemlje" varira po dubini i prosjecnoj godisnjoj temperaturi zraka. Moj brin ima trenutno temperaturu 5 stepeni C kad dolazi iz busotine i 3 stepena C kad se vraca nazad. Zimi zna biti 2 stepena kad dolazi i 0 stepeni kad se vraca u rupu.
Danguba

#718 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Danguba »

Razumijem ja dobro rad toplotne pumpe i crpljenje geotermalne energije iz bunara ili površinski.
Mislim da nisam spominjao sta je u sistemu jer i ja imam antifriz u običnom sistemu a govorio sam o podnom grijanju tako da, navodiš vodu na svoj mlin. :D
Na kraju neko odluci hoće li se grijati na zrak ili klasično na vodu.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#719 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

Antifriz u podnom grijanju nije nešto na što bi trebao biti ponosan.
Zakalwe

#720 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

Danguba wrote: 24/10/2025 10:54 Razumijem ja dobro rad toplotne pumpe i crpljenje geotermalne energije iz bunara ili površinski.
Mislim da nisam spominjao sta je u sistemu jer i ja imam antifriz u običnom sistemu a govorio sam o podnom grijanju tako da, navodiš vodu na svoj mlin. :D
Na kraju neko odluci hoće li se grijati na zrak ili klasično na vodu.
Veze nemam o cemu pricas. Pricas o nekom "dogrijavanju" 12C vode iz busotine. "Voda" iz busotine se nikad ne "dogrijava". Naprotiv, ona se rashladjuje i salje nazad u busotinu/bunar/njivu. Ona nema veze sa radijatorima ili podnim grijanjem. Unutrasnji krug (bilo to podno grijanje ili radijatori) moze biti obicna voda (ukoliko nije rijec o vikendici).
Danguba

#721 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Danguba »

Idi bježi :run:
Zakalwe

#722 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

Vidi mi glOOve
Haft

#723 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Haft »

Pozdrav svima!

Postavljat ću laminati i renovirat WC, i razmišljam da usput postavim električno podno grijanje. Svjestan sam da je ugradnja sistema s vodom i toplotnom pumpom ili plinom isplativija na duže staze, ali trenutno nemam te mogućnosti, pa me zanimaju iskustva i preporuke vezane isključivo za električno podno grijanje.

Vidim da se sada nude i grijaće trake na 12 V, koje se hvale kao ekonomičnije i efikasnije u zagrijavanju prostora.
Zanima me da li neko ima konkretna iskustva s takvim sistemima, koliko troše, koliku površinu realno mogu zagrijati i da li su pouzdane na duže vrijeme?

Također me zanimaju i iskustva s drugim vrstama električnog podnog grijanja, njihova potrošnja, kao i troškovi instalacije istih.

Hvala unaprijed na svim savjetima i iskustvima!
prankster

#724 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by prankster »

Pozdrav,

Bosch Compress 3000 unutrasnja jedinica sa rezervoarom za toplu vodu od 190L. Iako sam prebacio sa nacina rada Eco+ na Comfort (gdje navodno trosi najvise struje ali i najbolje radi), voda na cesmama je jako mlaka.
I namjesteno je da je uvijek ukljucena i da je uvijek u ovom modu. Srednji mod Eco ne postoji iako manual kaze da treba bit. Neko iskusan da zna oko ovih podesavanja? Ja sam sve pretumbao na displeju ali nisam nasao nista sto bi pomoglo, jedino ako ima neki dodatni meni koji je inicijalno zakljucan?
Na info opcijama pise da je namjestena temperatura vode 58 a izmjerena 54. Na home displayu temperatura polaZne vode je 35 stepeni. Ovo nisam nigdje nasao u podesavanjima da se moze mijenjati i to me kopka.
Na cesmama voda nema ni 40 stepeni....

Image
janje_

#725 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by janje_ »

Tp je grijala kraj prosle sezone i od otprilike 3.10. ove sezone vise nije ugasena. Trosak je trenutno oko 1,1 km po kvadratu koji se grije.
Termostat u dnevnoj od 6 do 23 namjesten na 24, a od 23 do 6 na 22. Twmperatura vode iz pumpe je konstantno na 47.

Jest pocetna investicija golem zalogaj, ali je grijanje jeftinije nego na drva i ugalj.
Post Reply