Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Aqua_S

#701 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by Aqua_S »

tempuser wrote:
Aqua_S wrote:
tempuser wrote:Decko hoce da se uklopi do 5 milja, vjerovatno stari daje 2/3 para (ili sve) pa mu diktira sta da kupi. Nema tu boljeg ili losijeg dizela, bolje ili losije marke, tu se ceka da se pojavi konkretno dobar auto bez obzira na marku i model i ne treba imati predrasuda. Jaranica nedavno prodavala 206 HDI, 2001 ili 2002. god, 1. vlasnica, klima, 2 x podizaci, nesto oko 150k KM otprilike za te pare. Takav se auto ganja. Sta znaci sto je neki HDI bolji od 1.,5 dCI kad naletis na 1,5 dCI Clia sam 2 x manje km nego HDI za iste pare? Da ne proklinjes dan kad si kupio auto, tebi je sve u igri, od svih poemutih pa do npr. ovakvog necega:

http://www.olx.ba/artikal/17454837/hyun ... eno-kango/
Ovog Mercedesa je mogao kupiti za 5 do 5,5 hiljada..registrovanog godinu, sipaj i vozi. Provjericu mu ako hoce jel auto jos u opciji jer je dato u zamjenu za skuplje jednoj auto kući, sigurno je najbolji izbor za te pare.
Ovo je bio samo jedan primjer. Za 5 milja ne postoji najbolj izbor, postoji samo najbolji auto koji naleti. Osim sto je skuplji vracamo se na pocetak price, da li je za 5k KM bolje kupiti 13 god staru A170 na nepoznatim brojem km (tu je red velicina vec 300k km) ili Accenta sa 100k km manje?! Danas je ta A klasa sipaj i vozi, a sta sutra?
Ako u tu cifru zeli da uklopi dizela koji je pri tome mladalacki i sminka time sebi smanjuje sanse da nadje dobar auto, a povecava sanse da se za*ebe momacki!

ja se ne bih javljao na temu, da ne znam o kakvom autu je riječ, koliko ima pređenih i sto je najbitnije o vlasniku koji ga je vozio 9 godina.
a jel mislis da se bilo koji juznokorejac tih godina moze porediti sa autom njemackog najcjenjenijeg proizvodjaca? i ne bih se vise javljao..momku sretno sto god da kupi..nek mu bude hairli...
tempuser

#702 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by tempuser »

Aqua_S wrote: ja se ne bih javljao na temu, da ne znam o kakvom autu je riječ, koliko ima pređenih i sto je najbitnije o vlasniku koji ga je vozio 9 godina.
a jel mislis da se bilo koji juznokorejac tih godina moze porediti sa autom njemackog najcjenjenijeg proizvodjaca? i ne bih se vise javljao..momku sretno sto god da kupi..nek mu bude hairli...
Kao najbolji izbor preporucio si mu konkretan auto koji je mozda prodat prije 15 dana. Sta je cilj igre?
Nema tog najcjenjenijeg proizvodjaca koji moze kompenzovati 100-200 hiljada km vise predjenih i sta sve to za sobom vuce, a pogotovo ne onome kome je matematika primarna stvar, a ti sad sam zakljuci mogu li se porediti.
friskyoreo

#703 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by friskyoreo »

Razmisli i o Focusu TDDI. Nema nekih previse skupih popravaka, ako i sta krene po zlu. To bi bio moj izbor da raspolazem tim budzetom i trazim iskljucivo dizel.
KUZNETSOV

#704 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by KUZNETSOV »

evo ja mislim da uzmem Megana benzinca

http://www.olx.ba/artikal/16655512/rena ... o-307-vw4/

nesto ovako slicno, znaci ugradjivao bih plin odma nakon kupovine dobro ne odma neka 2-3 mjeseca poslije... godiste je 2003, jel' to ona generacija gdje jos ima onih problema sa karticom i vodom unutar auta i problema sa elektronikom? il' grijesim... ne bih kupovao nesto ovakvo pogledaj samo koliko je presao, jos u "dobrom" stanju :lol:

znaci budjet mi je nekih 5-6 milja, sta predlazete?
gtc

#705 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by gtc »

OPEL CORSA C 1.3CDTI

Za te pare bi trebalo da se moze naci neka sa koliko-toliko pristojnom kilometrazom i u dobrom stanju. Novija je od Astre G u svakom slucaju, laksa, manje trosi i sve. Imamo oba ta auta, tako da znam.
I meni je tata kupio to auto prije nesto vise od 4 godine, i tada je imala nesto manje od 50.000 predjenih, inace auto 2004. godiste. Sad trenutno ima malo preko 100.000km i apsolutno nikad nikakav kvar u tom periodu nisam imao na autu. Nekoliko redovnih servisa i to je sve.
Motor stvarno malo trosi, upotrebljiv je u tom autu i ima lanac tako da nije toliko skup za odrzavanje. Auto kao auto ti nije toliko udobno kao Astra, u unutrasnjosti su materijali nesto losije kvalitete, ali generalno gledano ja sam prezadovoljan. Neces nikakvu curu s njom pokupiti, posebno ako je crvena kao moja, ali ako nadjes neku u dobrom stanju, navozat ces se sigurno :D
golfiista

#706 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by golfiista »

tempuser wrote:
Aqua_S wrote: ja se ne bih javljao na temu, da ne znam o kakvom autu je riječ, koliko ima pređenih i sto je najbitnije o vlasniku koji ga je vozio 9 godina.
Kao najbolji izbor preporucio si mu konkretan auto koji je mozda prodat prije 15 dana. Sta je cilj igre?
Nema tog najcjenjenijeg proizvodjaca koji moze kompenzovati 100-200 hiljada km vise predjenih i sta sve to za sobom vuce, a pogotovo ne onome kome je matematika primarna stvar, a ti sad sam zakljuci mogu li se porediti.

Naravno da se ta dva automobila, odnosno dva proizvođača ne mogu porediti. Bolje je kupiti, evo recimo Golfa koji ima na satu 200k km ( i vraćenih 100k km ), nego sa druge strane, nekakav automobil iz Azije koji ima 50k km originalnih ili čak 0km . Recimo, Golf, taj automobil sa 200k km je zapravo u najboljim godinama, i takav će poderati bar dva Južnokorejska poluproizvoda, jednog Renaulta i jednog očuvanog Pežoa.
Potvrdu ovog, evo već desetljećima unazad, ti može dati i samo tržište automobila, koje je i zapravo jedini relevantni pokazatelj ponude, potražnej i samog kvaliteta automobila. Činjenica je da ljudi kupe, evo popet se vraćam n aGolfa, starog 5.g. voze ga 10.g. i opet ga trčeći prodaju za skoro istu cijenu umanjenu samo za onaj dio kolača koji uzme novi Golf, jer onaj prethodni niej ništa izgubio na svojim osobinama.

Sve u svemu, za tih 5k KM, biraj nešto pouzdano, kvalitetno, nešto što ćeš za iste novce opet prodati trčeći za par godina, dijelovi ti neće ni trebati, a ako slučajno zatreba, dijelova ima kao u priči, održavanje redobvno smiješno, jer to ti je zapravo nekretnina ili depozit po viđenju, lova je uvijek tu.
A ako budeš slušao ove forumske jebivjetre pa se odlučiš na crdi, tdci, dci, hdi cdti varijantu umjesto TDI varijante, slobodno potraži i komad konopca da se nađe u prtljažniku.
320 d

#707 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by 320 d »

Za te novce...reno ili pežo su ti zaista najbolji izbori...
Lično iskustvo vezano za Clia 2003 godina..dci motor sa 62kw ja mislim da sam tog imao...gazio skoro 2 godine, redovna dva servisa...i dva problema koja sam imao su bili egr ventil ali ne da je bio sa njim problem...nego se sa vremenom odlemio neki kontakt koji sam uspješno riješio i usput očistio egr i usis za nekih 30tak KM, a drugi kvar je bio neka greška na abs-u koja se pojavila nakon snijega, te sam i taj kvar riješio...radilo se o tome da je mala šelna koja je na abs prstenu spala...te je ista samo vraćena...
U biti automobil sa kojim sam sa nekih 20 - 25 KM nafte prelazio između 270 i 300 km...redovan servis..ulje i svi filteri nekih 90-100 KM...i naravno svakih 500tinjak KM sam koristio na pun rezervoar aditiv sa čišćenje koji sam sipao u rezervoar...automobil nikad ama baš nikad nije bacio češ crnog dima niti sam imao problema bilo kakvih drugih osim ovih gore navedenih..
Omjer cijene i kvaliteta je definitivno dosta dobar...te u toj cijeni moj glas ide za malog klička...
direstraits0078

#710 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by direstraits0078 »

golfiista wrote:
tempuser wrote:

Naravno da se ta dva automobila, odnosno dva proizvođača ne mogu porediti. Bolje je kupiti, evo recimo Golfa koji ima na satu 200k km ( i vraćenih 100k km ), nego sa druge strane, nekakav automobil iz Azije koji ima 50k km originalnih ili čak 0km . Recimo, Golf, taj automobil sa 200k km je zapravo u najboljim godinama, i takav će poderati bar dva Južnokorejska poluproizvoda, jednog Renaulta i jednog očuvanog Pežoa.
Potvrdu ovog, evo već desetljećima unazad, ti može dati i samo tržište automobila, koje je i zapravo jedini relevantni pokazatelj ponude, potražnej i samog kvaliteta automobila. Činjenica je da ljudi kupe, evo popet se vraćam n aGolfa, starog 5.g. voze ga 10.g. i opet ga trčeći prodaju za skoro istu cijenu umanjenu samo za onaj dio kolača koji uzme novi Golf, jer onaj prethodni niej ništa izgubio na svojim osobinama.

Sve u svemu, za tih 5k KM, biraj nešto pouzdano, kvalitetno, nešto što ćeš za iste novce opet prodati trčeći za par godina, dijelovi ti neće ni trebati, a ako slučajno zatreba, dijelova ima kao u priči, održavanje redobvno smiješno, jer to ti je zapravo nekretnina ili depozit po viđenju, lova je uvijek tu.
A ako budeš slušao ove forumske jebivjetre pa se odlučiš na crdi, tdci, dci, hdi cdti varijantu umjesto TDI varijante, slobodno potraži i komad konopca da se nađe u prtljažniku.

:lol: Šta ovaj golfglista troši, da podijeli malo i drugima. :lol:
ado-šampion

#711 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by ado-šampion »

U principu se slazem s @Tempuser. Ganjaj ono sto ti naleti da je dobro, bolje nego za 5 k ganjati specificno auto dizel.

Ja ne bih bjezao ni od Accenta dizel (sto je ovdje tesko naci ja mislim) iako ga je tesko odrzavati i iako za ne daj Boze tesko je naci dijelove na otpadu. Bilo koje azijsko auto s 100 k na satu da nadjes, ako moze za te pare, ce te sigurno sluziti bez ikakvih problema, cak i uz manjkavo odrzavanje, a toga ce sigurno biti s obzirom da ces za sve traziti od roditelja.

Bio sam u situaciji da imam auto kao student, nije to bilo ni tako davno, tako da znam da ti je bitno da sto manje trosi i da su sto manji izdaci.

Preporucio bih tek da bjezis od tek uvezenih Meganea, Pezoa i slicnih dizela, jer tim autima cijena vani vrtoglavo pada i pravi su mamac za razne bosanske hohstaplere koji uzmu jeftinog Francuza s 500-600 k, vrate ga na 200 k, ulickaju i traze zrtvu.

Isto tako, Mercedes za te pare ni pod razno, jos A klasa, pa zavila bi te u crno kod prvog kvara, majstori od nje bjeze ko da je ukleta. :-)

Gledaj nesto da je uvezeno davno, ili najbolje da je ovdje kupljeno. Ti si mlad i tebi je bitno da te to auto preveze od A do B, da sto manje trosi i da se sto manje kvari. Ostalo je sekundarno.
NediM17

#712 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:U principu se slazem s @Tempuser. Ganjaj ono sto ti naleti da je dobro, bolje nego za 5 k ganjati specificno auto dizel.

Ja ne bih bjezao ni od Accenta dizel (sto je ovdje tesko naci ja mislim) iako ga je tesko odrzavati i iako za ne daj Boze tesko je naci dijelove na otpadu. Bilo koje azijsko auto s 100 k na satu da nadjes, ako moze za te pare, ce te sigurno sluziti bez ikakvih problema, cak i uz manjkavo odrzavanje, a toga ce sigurno biti s obzirom da ces za sve traziti od roditelja.

Bio sam u situaciji da imam auto kao student, nije to bilo ni tako davno, tako da znam da ti je bitno da sto manje trosi i da su sto manji izdaci.

Preporucio bih tek da bjezis od tek uvezenih Meganea, Pezoa i slicnih dizela, jer tim autima cijena vani vrtoglavo pada i pravi su mamac za razne bosanske hohstaplere koji uzmu jeftinog Francuza s 500-600 k, vrate ga na 200 k, ulickaju i traze zrtvu.

Isto tako, Mercedes za te pare ni pod razno, jos A klasa, pa zavila bi te u crno kod prvog kvara, majstori od nje bjeze ko da je ukleta. :-)

Gledaj nesto da je uvezeno davno, ili najbolje da je ovdje kupljeno. Ti si mlad i tebi je bitno da te to auto preveze od A do B, da sto manje trosi i da se sto manje kvari. Ostalo je sekundarno.
Ima Accenta dizela bruku, odrzavati ga nije tesko, svi potrosni dijelovi su dostupni u Japanautu etc., a sve sto je specificno se da naruciti ili preko neta (koraps.com, fourgreen.com, ebay.com), ili preko Hyundaijevog ovlastenog servisa. Nema u danasnje vrijeme sta se ne moze naci i nabaviti, a vjerujem da se dijelova moze naci i po otpadima.

Nemojte me drzati za rijec, ali mislim da je taj 1.5 CRDi u Accentu 2 trocilindras (to jeste sigurno) dobijen rezanjem jednog cilindra od 2.0 CRDi, ali cini mi se da su imali problema sa pumpama i diznama, tako da ne znam sta da velim za taj konkretan auta sa tim motorom. Radije mozda da izaberes nekog benzinca.
golfiista

#713 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by golfiista »

Samo još kad bi ti tako mizeran znao razliku između subjektivne i objektivne novinarske informacije. O jezičkoj barijeri ne bih trošio slova, jer je evidentno da pročitao nisi šta piše u prvom, odnosno drugom tekstu. :skoljka:
golfiista

#714 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by golfiista »

Takvo pitanje na ovoliku dozu sarkazma u samom postu može postaviti samo nenormalna osoba, jer, ako nisi primjetio, niko normalan se nije ni počešao na ono što piše u ovom postu.
Dakle, činjenica je da si samo svršeni pokušaj idiota, a što evo i konkretno dokazah. :run:
direstraits0078

#715 Re: Pomoc pri kupovini auta!

golfiista wrote:

Takvo pitanje na ovoliku dozu sarkazma u samom postu može postaviti samo nenormalna osoba, jer, ako nisi primjetio, niko normalan se nije ni počešao na ono što piše u ovom postu.
Dakle, činjenica je da si samo svršeni pokušaj idiota, a što evo i konkretno dokazah. :run:

Sta god da je, jako je. :oops:
citroen xm

#716 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by citroen xm »

Ko može vizuelno svariti ovo vozilo, mislim da predstavlja solidnu kupovinu. Meni izgled Logana nikada nije bio pretjerano gadan koliko se može po internetu pročitati.

http://www.olx.ba/artikal/17874388/dacia-logan/

Nema laži, nema prevare. Njemu sigurno niko nije skidao kilometražu.
golfiista

#717 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by golfiista »

On topic

Ja sam prije par godina, za nekih 5500 KM kupio clia 1,2 benzinca 16v, sa dinamic opremom. U startu odradio veliki i mali servis i evo tri godine bez bilo kakvih problema ( nekih 30.000 km ), auto je za gradske uslove i poneki kraći izlet van grada odličan izbor.
Sad ono što te i najviše interesuje, potrošnja po bordu 6,9 ljeti , 7,5 zimi, u omjeru 40/60 gradske, odnosno otvorene vožnje. To je nekih realno 7,5 litara ljeti i 8,5 zimi, što opet i nije neka potrošnja, ako se uzme u obzir da se radi o malo težem autu sa mnogo opreme i 75 KS. Prednosti su što osim redovnog servisa, zapravo i nemaš neko održavanje. Napomenuo bih da se radilo o dobrom i očuvanom autu n akojem je, kako rekoh, odmah urađen veliki servis, kupljene gume, nosač mjenjača, remen, svjećice i sl. što je na kraju diglo cijenu na 6400 KM, ali je zato ovih 30k km, odradio perfektno. Poseban je gušt znati da ti turbina, dizne, EGR i slične boljke dizela, ne može stradati.
golfiista

#718 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by golfiista »

direstraits0078 wrote:
golfiista wrote:

Sta god da je, jako je. :oops:
kako god, od cijelog forumskog puka samo si se ti javio, tako da nam je svima jasno o kakvom insanu se radi, jer i za jednog golfistu ovako nešto je previše, a što je svakom normalnom jasno( ne i tebi ). vozdra, ( rijetko ili nikada ne koristim ovu riječ ) Papčino!
direstraits0078

#719 Re: Pomoc pri kupovini auta!

golfiista wrote: kako god, od cijelog forumskog puka samo si se ti javio, tako da nam je svima jasno o kakvom insanu se radi, jer i za jednog golfistu ovako nešto je previše, a što je svakom normalnom jasno( ne i tebi ). vozdra, ( rijetko ili nikada ne koristim ovu riječ ) Papčino!

Nemoj bolan tako, pomislice tebi slicni da nisi dovoljno gay. :lol:

Helem, ne znam je li drugima jasno, ali meni jeste. :D A i tebi, koliko vidim. :oops:
direstraits0078

#720 Re: Pomoc pri kupovini auta!

citroen xm wrote:Ko može vizuelno svariti ovo vozilo, mislim da predstavlja solidnu kupovinu. Meni izgled Logana nikada nije bio pretjerano gadan koliko se može po internetu pročitati.

http://www.olx.ba/artikal/17874388/dacia-logan/

Nema laži, nema prevare. Njemu sigurno niko nije skidao kilometražu.
Ali je ipak 200.000 km na ledjima. To za benzinca obicno znaci ulaganje u novi kat, a to je skupo ulaganje u ovim krajevima, osim ako se na tehnickom progleda kroz prste.
milojicabrzi

#721 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by milojicabrzi »

Mozes se u BiH naci dosta Dacia kupljenih ovdje, da su oko 2007-08 godista, sa prilicno prihvatljivim kilometrazama.

Ja sam ih vidjao sa manje od 100. 000 km nekoliko na PIK-u.

To su uglavnom auta koja kupuju stariji i porodicni ljudi, kao sto neko rece, niko im ne skida kilometrazu i uglavnom su domacinski odrzavana auta, tako da za nekog ko ne pati od marke, sasvim solidna auta, dostupni dijelovi, ima puno Renault-Dacia servisa koji ih rade.

Ili ja nisam kompleksas, ili je nesto drugo u pitanju, iako imam dobro auto za nase uslove, ne bih nikad bjezao od Dacia, cak mislim da bi mi novi izbor auta mogla biti za par godina, neka nova Dacia za cca 19-20 hiljada KM.

Sa 4 god. garancije, solidnom opremom, to je sasvim ok.
citroen xm

#722 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by citroen xm »

Pa sigurno nije malo, ali izdržljiva je ovo mazga. A da se raumijemo do 5000 KM svi su prešli minimum toliko. Ovo auto se glatko kupuje za 4000 KM pa ostavlja prostor i za ulaganje.

Problem je kada daš zadnji dinar i ostaneš go ko lipa pa nemaš ni ulje da zamjeniš, a svaki polovnjak traži bar nešto da se uloži. Drugi problem je što je Dačija pa još i Logan tako da će svi reći: što si tu kantu kupio.
direstraits0078

#723 Re: Pomoc pri kupovini auta!

citroen xm wrote:Pa sigurno nije malo, ali izdržljiva je ovo mazga. A da se raumijemo do 5000 KM svi su prešli minimum toliko. Ovo auto se glatko kupuje za 4000 KM pa ostavlja prostor i za ulaganje.

Problem je kada daš zadnji dinar i ostaneš go ko lipa pa nemaš ni ulje da zamjeniš, a svaki polovnjak traži bar nešto da se uloži. Drugi problem je što je Dačija pa još i Logan tako da će svi reći: što si tu kantu kupio.
Nece svi, ima i normalnog naroda. Doduse, malo ostalo. A opet, Daciju i kupuju ljudi kojima nije bitno sta ce mahala pricati. Kupis auto da vozis, ne da mu se komsija divi. Za one sto zele da tinejdzerke balave za njima uvijek imaju izdrndani narodni automobili i aVudiji, beNveji i slicne polovne kante na koje su slabi ovi moderni beskicmenjaci i gejovi sto citaju avazovstine i slicne gebelse i zdanove. :D
citroen xm

#724 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by citroen xm »

:D

Sve ja to shvatam, ali nije kod nas još izgrađena svijest da Dačije nisu kante, samo niskobudžetna auta sa provjerenom mehanikom i manjkom šminke.
direstraits0078

#725 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Nije izgradjena ni svijest da su korejska auta ok, da su francuska i italijanska auta ok, a da budu rumunjska. :lol: Ponekad priznaju za Toyotu da je kvalitetna, a sve sto nije iz njemacke inace ne moze valjati po defaultu. A da im pokazes posiljku dijelova za ljubljene narodnjake ili beNveje iz Kine ili Indije, masirali bi te danima da to nije moguce, da je to prevoznik greskom iz srca svabije poslao u Kinu jal Indiju, pa se vratilo u svabiju, valjda nisu mogli naci adresu u Neckarsulmu, jal Muenchenu. :lol:
Post Reply