Cititras Clan 2 Ustava a vec Clan 5. Ustava krsi Clan 2.ako te pitaju wrote: ↑12/07/2021 08:29Iz Ustava BiHBHCluster wrote: ↑12/07/2021 00:51
![]()
Direkno kazes? Koliko se meni cini da Sud u Strazburu odlucuje o aplikaciji samo kad iskoriste svi pravni "lijekovi" u drzavi na koju se predstavka odnosi. A i Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlucivao u slucaju S-F samo nije naredio ukidanje odredbi koje krse prava S-F. Chudnovato zar ne?
Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slo-
boda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju
prioritet nad svim ostalim zakonima
S-F nisu bili pred Ustavnim sudom BiH iako je Ustavni sud dužan poštivat stavove Europskog suda.ne znam šta ti je čudno, pa ne mogu odgovoriti
Vidim da se mora crtati, tamo neke 2006. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio zahtjev Tihica za ocjenu saglasnosti Ustava Bosne i Hercegovine sa clanom 14. Evropske konvencije za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i clanom 3. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Upravo ova odluka je otvorila put ka Sudu u Strazburu. Nakon ove presude ide presuda Zornić, Pilava, Šlaku itd... Ne treba zaboraviti i Komsicevu apelaciju Ustavnom sudu po ovom pitanju nisu u skladu sa clanom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i clanom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Kao sto sam vec napisao a ponadaose da si upucen, Sud nije naredio ukidanje odredbi koje krse prava.