Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Humljanin

#701 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Daj bola Smrle...
Vrijeđaš tu tuđe religije, a rekao sam ti (znaš i sam) da u izvornom Kur'anu stoji da se Allah moli za Muhammeda. I to ignoriraš. Ti si to preveo da Allah "veliča" Muhammeda.. što je po meni blasfemično.

U kršćanstvu je veličanje rezervirano samo i isključivo za Boga. Ne znam da je i u kršćanstvu i u judaizmu a i u islamu zabilježeno da Bog veliča ijednog čovjeka osim Muhammeda.

I ti se šprdaš sa time da babica porađa Isusa..

Pa po svemu dosad viđenom u islamu je Muhammed neka vrsta božanstva. Tako da se nemaš šta šprdati sa Isusom.

Ne smije ga se naslikati, njemu je bilo dopušteno što nijednom proroku prije i poslje nije bilo, posebne objave je Allah davao za dnevne potrebe Muhamedove, i na kraju jasno piše da se Allah molio za njega (ili ga veličao).

Smanji čovječe malo doživljaje, može se lijepo raspravljati i bez ponižavanja jednih i drugih.

Kažem ti, počnem li ja kao i ti izvlačiti neke kontradikcije iz islamske vjere nećemo nigdje prispjeti. Nije mi to cilj, a i nemam baš puno vremena sjesti pa sastaviti komentar sa svim tim poveznicama.
SamoVasGledam

#702 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by SamoVasGledam »

Ali Smrle u Psalmu jasno piše da je glavno odredište hodočašća Sion. Zar je tu zaista moguća nekakva dodatna rasprava čoveče Božiji?
Humljanin

#703 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

SamoVasGledam wrote:Ali Smrle u Psalmu jasno piše da je glavno odredište hodočašća Sion. Zar je tu zaista moguća nekakva dodatna rasprava čoveče Božiji?

Ma džaba ti posao... On je tebe diskvalificirao jer se deklariraš kao ateist, samim time čim nisi kršćanin nemaš šta pričati o Bibliji i kršćanstvu.

Sa druge strane Smrčak kao musliman ima puno pravo interpretirati i kršćanstvo i Bibliju.

To je ta neka njegova logika.
Smrcak15

#704 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:Daj bola Smrle...
Vrijeđaš tu tuđe religije, a rekao sam ti (znaš i sam) da u izvornom Kur'anu stoji da se Allah moli za Muhammeda. I to ignoriraš. Ti si to preveo da Allah "veliča" Muhammeda.. što je po meni blasfemično.

U kršćanstvu je veličanje rezervirano samo i isključivo za Boga. Ne znam da je i u kršćanstvu i u judaizmu a i u islamu zabilježeno da Bog veliča ijednog čovjeka osim Muhammeda.

Pa po svemu dosad viđenom u islamu je Muhammed neka vrsta božanstva. Tako da se nemaš šta šprdati sa Isusom.

Ne smije ga se naslikati, njemu je bilo dopušteno što nijednom proroku prije i poslje nije bilo, posebne objave je Allah davao za dnevne potrebe Muhamedove, i na kraju jasno piše da se Allah molio za njega (ili ga veličao).

Smanji čovječe malo doživljaje, može se lijepo raspravljati i bez ponižavanja jednih i drugih.

Kažem ti, počnem li ja kao i ti izvlačiti neke kontradikcije iz islamske vjere nećemo nigdje prispjeti. Nije mi to cilj, a i nemam baš puno vremena sjesti pa sastaviti komentar sa svim tim poveznicama.
Vrijeđaš tu tuđe religije,
ne vrijedjam, nego samo ukazujem za mene nelogicnostim, eh sad ako ukazem na nelogicnost onda je to uvreda za tebe, pa sta bi ja trebao ako neko dodje meni i laze meni je ovo nelogicno u islamu, i onda bi ja kao trebao da se nadjem uvrijedjen :-) ...nema smisla druze.
a rekao sam ti (znaš i sam) da u izvornom Kur'anu stoji da se Allah moli za Muhammeda. I to ignoriraš.
tu uopste nema rijeci moli, to sto ti sebe ubijedjujes da se Allah moli, je poput osobe koja kaze

Phone can run for 8 hours

Human can run for 8 minutes

i ti uzmes ovu rijec Run i tumacis je isto, a Run ne znaci isto kako za telefon tako i za covjeka. iako ti se donese dokaz iz lexikona, heeeej leixkon izvadim dokaz i ti opet furas neku svoju pricu...sta onda da ti pricas druze moj vrli. :-)
Ti si to preveo da Allah "veliča" Muhammeda.. što je po meni blasfemično.
Kada Bog salje blagoslov na nekoga to je samo po sebi velicanje osobe, jer takva sila da uputi blagoslov je velicanje osobe, jer ako te Bog pohvali to je velicanje covjeka.

Znaci Ako Bog kaze ti si najboljeg karaktera covjeka , od koga dolazi ovo, to je velicanje covjeka, jer hvalospjev dolazi od gospodara univerzuma, pa da ti se samo nasmije tebi je to velicanje, a kamoli da tte direktno pohvali.

Tako da ti brkas covjce pojmove totalno, ti mislis velicanje covjeka Muhamemda i Allaha je isto :-)
U kršćanstvu je veličanje rezervirano samo i isključivo za Boga.

nije tacno, vi velicate poput Bog vase svece, pa cak i Mariju velicate poput Boga....cim ti kleknes pred marijin kip i pomolis se to je njezino svetkovanje poput Boga i samim tim si se ogrijesio.

A to sto mi velicamo Muhamemda tako sto kazemo, Boze blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu.....to znaci daj mu svako dobro i njegovoj porodici na buucem svijetu. sta je tu problem. nase velicanje Muhammeda ide preko Bog, tako sto se obracamo Bogu da mu dadne svako dobro na buducem svijetu i da mu dadne Vesilu, najvecu poziciju u Raju.
to je logika, hajde se ti zamisli da si zivio u isusovoe vrijeme dok je bio beba ili dijete, zamisli se ti dok bebu u jaslicama, da bi posmilio da je to tvoh Bog...a kontas, a sta ako bi ja ovog malog Boga ubio kako bi on sprecio sad to??
nikad bio, niti ce biti. to sto ti sve naopako razumijes tvoj problem druze.
pa vidis da normalno pisemo jedno drugo covjece, vidis da nikad tebi licno ne uputuim neku baljezgariju kao sto meni upucuju ovdje, nego ovdje amo kritikujemo misljenja, ti slobodono mozes da kritikujes moja vjerovanja, sta god hoces, meni to ne smeta, a vala ni tebi ne treba da smeta kad ja tvoje vjerovanje kritikujem...zapitaj se ovo, ako se tebi frustracija radja kad ja kritkujem tvoje vjerovanje onda se zapitaj koliko tvoje vjerovanje jako i stabilno kada ne mozes ga logicki i argumentovano sa dokazima odbranit???

znam ja to dobro iz iskustva, dok sam mladji bio, kada mi neko postavi neko logicko pitanje, i arguumentuje me...a jja nemogu se odbranit logicki sa argumetnima i dokazima, i kad me huja hvata zbog toga, problem je u meni i mojoj nemogucnosti da logicki odbranim stvari a nije problem u tom covjeku koji postavlja pitanja.

slobodno izvlaci ,ja se ne bunim kad neko donosi kontradikcije, u tome se ogleda moja vjera koliko ja to mogu odbranit , koliko je to stabilno sto vjerujem.

ja cak i volim kad mi neko pokusa naci kontradikciju, ja cak ovdje ove na forumu koristim kao pokusne kunice za brtain storming, iznesem neku stvari i da vidim hoce li neko naci rupu u tome, ako ne nadje niko to znaci da je argument dobar i stabilan.

a ako neko logicki izreseta argument, ja to odbacim odmah , jer nema smisla udarati mrtvog konja.
Smrcak15

#705 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
SamoVasGledam wrote:Ali Smrle u Psalmu jasno piše da je glavno odredište hodočašća Sion. Zar je tu zaista moguća nekakva dodatna rasprava čoveče Božiji?

Ma džaba ti posao... On je tebe diskvalificirao jer se deklariraš kao ateist, samim time čim nisi kršćanin nemaš šta pričati o Bibliji i kršćanstvu.

Sa druge strane Smrčak kao musliman ima puno pravo interpretirati i kršćanstvo i Bibliju.

To je ta neka njegova logika.

da, ja vise vjerujem u Bibliju od njega, za njega su to mitovi za mene nisu, samim tim imam pravo da vjerujem u dosta toga sto biblija kaze, a za njega je to mitoloska knjiga.
Smrcak15

#706 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

ne pise, ne citas dobro

tamo stoji, snaga ce im rasti , sve dok ne ugledaju Boga na sionu?

ovo znaci bit ce jaci i jaci sve do Sudnjeg dana, jer Bog se ne moze vidjeti na sionu dok smo zivi, jedino se moze vidjeti kada umremo i ponovo ozivljeni budemo na sudnjem danu, to ti i biblija govori.

jer ako je onako kako ti tvrdis, da oni idu na sion, to jeste jerusalem da vide Boga to je u kontradikciji sa biblijom, jer jasno kaze nemoze se Bog vidjeti na zemlji, niti je iko ikada vidio Boga na zemlji.

pa biblija kaze kada se ponovo ozivimo vidjet cemo BOga svojim ocima, to isto i islam kaze da cemo jasno vidjeti Boga bez poteskoca na sudnjem danu, kao sto bez poteskoca vidimo mjesec u cistoj vedroj noci.
SamoVasGledam

#707 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by SamoVasGledam »

Evo pogledao sam jevrejski Tanak i tumačenje stihova od strane rabina Rashija.
Po njemu ''dolina plača'' je zapravo dolina Gehena u Jerusalimu gde su nekada bila spaljivana živa deca.
https://www.biblestudytools.com/comment ... -84-7.html

To mi objašnjenje više ima smisla, pogotovo što je u blizini spominjanog Siona.
Smrcak15

#708 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Evo pogledao sam jevrejski Tanak i tumačenje stihova od strane rabina Rashija.
Po njemu ''dolina plača'' je zapravo dolina Gehena u Jerusalimu gde su nekada bila spaljivana živa deca.
https://www.biblestudytools.com/comment ... -84-7.html

To mi objašnjenje više ima smisla, pogotovo što je u blizini spominjanog Siona.
Po njemu ''dolina plača''

hajmo ovako koje mjesto se zove osim Bekke/Mekke

1. Beka
2. hodocasce
3. prinosenje zrtve
4. izvor
5. Kuca Bozija
6. kisa pravi velike lokve to jeste poplave u toj dolini

donesi mi mjesto Beka koje ima ovih ostalih 5 tacaka.

To mi objašnjenje više ima smisla,
to sto ti on kaze ima vise smisla naspram 6 tacaka koje upucuju na Mekku, haj dobro onda
pogotovo što je u blizini spominjanog Siona

masis poentu, jasno ti stoji da vide Boga na sionu, a Bog se samo moze vidjeti na sudnjem danu, samim tim znacenje stiha se mijenja

snaga im raste iz casa u cas dok ne vi Boga na sudnjem danu tj. Sion, Shamski dijelovi zemlje gdj ce biti sudjenje ljudima.

zapravo dolina Gehena
znas li ti uopste sta znaci Gehenna, to je Dzehennem, tj Pakao.

zbog uzasa u toj dolini sto se zbio nazvana je Dzehenemska dolina , ili kao kad bi neko nazvao Dolina pakla.

Ali Gehenna znaci Dzehennem , Pakao.
SamoVasGledam

#709 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by SamoVasGledam »

Zapravo pakao je dobio ime po Geheni, a ne obrnuto. Dolina Gehena je mesto gde su nekada pagani spaljivali živu decu, pa je verovatno autor Psalma zato i zove ''dolinom plača'', zbog dece koja su plakala i vrištala. Kasnije je dolina korištena za spaljivanje ostataka životinja i pogubljenih kriminalaca.

U Starom Zavetu Gehena uopšte nema ikakvu poveznicu sa paklom. Tek u Novom Zavetu počinje da se koristi kao metafora za pakao zbog svoje crne istorije spaljivanja.
Humljanin

#710 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote: ...

Ma nisi ti mene izbacio iz takta. Samo tvoje intelektualno i ljudsko nepoštenje i sklonost podvalama, izvrćanjima i nijekanjima očitih stvari je za žaliti.

Samim time koliko se trudiš da nađeš preneseno značenje tom stihu u Kuranu jasno govori da je istina ono što sam napisao.

Ja tebi govorim o arapskoj riječi "moli" a ti meni postavljaš primjere fraza iz engleskog.
Inna Allaha wamala-ikatahu yusalloona AAala alnnabiyyi ya ayyuha allatheena amanoo salloo AAalayhi wasallimoo tasleeman
Salawatun/yusallee/yusalloona means praying in Arabic not blessing. Blessing in Arabic is called baraka.
Salaah in Arabic means supplication, not praise.

Sva se tvoja obrana ovog stiha iz Kurana zasniva na traženju neke sekundarne ili tercijarne interpretacije.
Riječ koja stoji jasno znači molitva.
Blagoslov, pa i veličanje/slavljenje/glorificiranje imaju druge izraze u arapskom.
Ti kao i ostali islamski učenjaci priznajete da ta riječ jasno znači "moli" , ali tvrdite da ta riječ sada ima neko sasvim novo značenje (izmišljeno) kada stoji u tom stihu, jer ne može biti da je Allah rekao da moli za Muhammeda, nego mora biti neko drugo značenje.
Allah jasno u Kuranu rekao da moli za Muhammeda. Ne znam odakle hrabrost vjernicima muslimanima mijenjati riječi u Kuranu?
Smrcak15

#711 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Zapravo pakao je dobio ime po Geheni, a ne obrnuto. Dolina Gehena je mesto gde su nekada pagani spaljivali živu decu, pa je verovatno autor Psalma zato i zove ''dolinom plača'', zbog dece koja su plakala i vrištala. Kasnije je dolina korištena za spaljivanje ostataka životinja i pogubljenih kriminalaca.

U Starom Zavetu Gehena uopšte nema ikakvu poveznicu sa paklom. Tek u Novom Zavetu počinje da se koristi kao metafora za pakao zbog svoje crne istorije spaljivanja.
Zapravo pakao je dobio ime po Geheni,
nema logike Da Bog naziva pakao po Gehenni , tj Dzehennem na osnovu doline....meni je logicnije da su ljudi nazvali dolinu u kojoj su spaljivali djecu Dzhennemom (Gehennea) na osnovu vec poznato imena Gehena koje je ime za Pakao.
U Starom Zavetu Gehena uopšte nema ikakvu poveznicu sa paklom.
ali je to Isus prikopcao

Matej 10,28 Ne bojte se onih, koji doduše mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti! Nego se bojte onoga, koji može dušu i tijelo pogubiti u paklu(Gehenna, Dzehenam)!

to je ista rijec Gehennea i Dzehennema, je isto poput Gabriel i Dzibril
Smrcak15

#712 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:

Ma nisi ti mene izbacio iz takta. Samo tvoje intelektualno i ljudsko nepoštenje i sklonost podvalama, izvrćanjima i nijekanjima očitih stvari je za žaliti.

Samim time koliko se trudiš da nađeš preneseno značenje tom stihu u Kuranu jasno govori da je istina ono što sam napisao.

Ja tebi govorim o arapskoj riječi "moli" a ti meni postavljaš primjere fraza iz engleskog.
Inna Allaha wamala-ikatahu yusalloona AAala alnnabiyyi ya ayyuha allatheena amanoo salloo AAalayhi wasallimoo tasleeman
Salawatun/yusallee/yusalloona means praying in Arabic not blessing. Blessing in Arabic is called baraka.

Sva se tvoja obrana ovog stiha iz Kurana zasniva na traženju neke sekundarne ili tercijarne interpretacije.
Blagoslov, pa i veličanje/slavljenje/glorificiranje imaju druge izraze u arapskom.
Ti kao i ostali islamski učenjaci priznajete da ta riječ jasno znači "moli" , ali tvrdite da ta riječ sada ima neko sasvim novo značenje (izmišljeno) kada stoji u tom stihu, jer ne može biti da je Allah rekao da moli za Muhammeda, nego mora biti neko drugo značenje.
Allah jasno u Kuranu rekao da moli za Muhammeda. Ne znam odakle hrabrost vjernicima muslimanima mijenjati riječi u Kuranu?
Ma nisi ti mene izbacio iz takta. Samo tvoje intelektualno i ljudsko nepoštenje i sklonost podvalama, izvrćanjima i nijekanjima očitih stvari je za žaliti
.

ja ti evo nudim da mi pokazes logicki argumentovano sa dokazima zda izvrcem, da moje tumacenje nije pravo..

je li ti shvatas ovo

Niko od arapa ne kaze da to znaci moliti, ni jedan lexikon ne kaze to da znaci moliti, prevodi kazu blagoslov na (arapski ala ) , nema to molitva na , ne postoji

a ti se navukao na to moli pa moli, a zasto si se navukao, pa zato sto si negdje procitao nesto na neko anti-islamskoh stranici i furas to...ali evo da ima smisla, da jezicki imalo ima smisla ali nema.

ako tebi lexikon arapsko negleski ne znaci nista, sta ti onda moja rijec ista znaci....suvisno je bilo sta diskutovati onda.
SamoVasGledam

#713 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by SamoVasGledam »

A ko je rekao da je Bog nazvao? Nije Bog već ljudi. U Starom Zavetu Gehena je obično geografsko mesto bez ikakvih poveznica sa paklom. Poveznica se pravi tek u Novom Zavetu.
Humljanin

#714 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Humljanin wrote:

Ma nisi ti mene izbacio iz takta. Samo tvoje intelektualno i ljudsko nepoštenje i sklonost podvalama, izvrćanjima i nijekanjima očitih stvari je za žaliti
.

ja ti evo nudim da mi pokazes logicki argumentovano sa dokazima zda izvrcem, da moje tumacenje nije pravo..

je li ti shvatas ovo

Niko od arapa ne kaze da to znaci moliti, ni jedan lexikon ne kaze to da znaci moliti, prevodi kazu blagoslov na (arapski ala ) , nema to molitva na , ne postoji

a ti se navukao na to moli pa moli, a zasto si se navukao, pa zato sto si negdje procitao nesto na neko anti-islamskoh stranici i furas to...ali evo da ima smisla, da jezicki imalo ima smisla ali nema.

ako tebi lexikon arapsko negleski ne znaci nista, sta ti onda moja rijec ista znaci....suvisno je bilo sta diskutovati onda.

Ta riječ "na" na arapskom može imati više značenja. Dok riječ "moli" na arapskom ima jasno značenje.
Autor Kurana časnog je mogao da je htio upotrijebiti drugi izraz od ovog koji stoji. Ali nije.
Jasno piše "moli". To što ti pokušavaš izvrnuti tu riječ i pridodati joj neko drugo značenje to ide tevi na dušu.

Neznam jesi li ti stavljao ovdje već debate od onog nekog Davida Wooda vs Muhammed Hijab. Pogledao sam i njihovu debatu oko ove sporne točke i obojica su jasno rekli da znaci "prays for"

[yt]https://youtube.com/watch?v=EeL859wnsXk[/yt]

P.S. Smiješno ti je svaku kritiku islama nazivati "antiislamskom" , dok sa druge strane ti svakodnevno provlačiš kroz blato kršćanstvo i krćanska vjerovanja.
To samo pokazuje koliko si iskren i tolerantan.

Ako već ti imaš pravo propitivati, nijekati, izvrćati, pridodavati, oduzimati, itd od kršćanstva... Zašto se onda ljutiš kada tonisto ljudi rade sa islamom?
Diwan

#715 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

SamoVasGledam wrote:Zapravo pakao je dobio ime po Geheni, a ne obrnuto. Dolina Gehena je mesto gde su nekada pagani spaljivali živu decu, pa je verovatno autor Psalma zato i zove ''dolinom plača'', zbog dece koja su plakala i vrištala. Kasnije je dolina korištena za spaljivanje ostataka životinja i pogubljenih kriminalaca.

true
Smrcak15

#716 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: P.S. Smiješno ti je svaku kritiku islama nazivati "antiislamskom" , dok sa druge strane ti svakodnevno provlačiš kroz blato kršćanstvo i krćanska vjerovanja.

Ako već ti imaš pravo propitivati, nijekati, izvrćati, pridodavati, oduzimati, itd od kršćanstva... Zašto se onda ljutiš kada tonisto ljudi rade sa islamom?

sto se tice te price ja sam dosatvio dokaze pa cak i iz lexikona, a ti opet zazmirivas na to, nemam ti stvarno vise sta reci po tome.

nego ti meni ne odgovori

Kako Bog moze reci ako ja ne odem nece vam Bog doci, al iako ja Bog odem poslat cu vam Boga, pa taj bog nece govoriti sam od sebe nego sto cuje govorit ce, objasni to.

ti meni ovo uopste nisi ni komentarisao, dok sam ja svaku tvoju opasku komentarisao i davao argumente i dokaze za to sto tvrdim.

Da cujem kakvo objasnjenje imas za tu moju opasku?
JVC

#717 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Smrcak, jedino sto ti ja mogu reci sa svim ovim tvojim nakaradnim tumacenjima jeste... :D
JVC

#718 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Diwan wrote:

true
So untrue.
Sheol je hebrejski izraz koji se koristi u Starom zavjetu.
Had je grcki izraz koji se koristi u Novom zavjetu.
Gehenna je grcka rijec koja se koristi u Novom zavjetu bas za dolinom koja nosi naziv "dolina placa".
Diwan, knjige u rukice prije nego nesto potvrdis.
Humljanin

#719 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Humljanin wrote: P.S. Smiješno ti je svaku kritiku islama nazivati "antiislamskom" , dok sa druge strane ti svakodnevno provlačiš kroz blato kršćanstvo i krćanska vjerovanja.

sto se tice te price ja sam dosatvio dokaze pa cak i iz lexikona, a ti opet zazmirivas na to, nemam ti stvarno vise sta reci po tome.

nego ti meni ne odgovori

Kako Bog moze reci ako ja ne odem nece vam Bog doci, al iako ja Bog odem poslat cu vam Boga, pa taj bog nece govoriti sam od sebe nego sto cuje govorit ce, objasni to.

ti meni ovo uopste nisi ni komentarisao, dok sam ja svaku tvoju opasku komentarisao i davao argumente i dokaze za to sto tvrdim.

Ti Smrčak uzimaš sebi za pravo tumačiti Bibliju na neki svoj način i govoriti milijardi kršćana da oni vjeruju u nešto što ne vjeruju. U redu. Imaš pravo, iako mislim da nisi nimalo pošten ni dobronamjeran sugovornik.
Ali imaš to pravo i nitko ti ga ne može oduzeti. To je tvoj odabir.
Ali sa druge strane na svaku i najmanju kritiku tvoje vjere reagiraš da je to islamofobija i antiislamski argument.

To niti je pošteno, niti odgovara istini.

Što se tiče tvog pitanja zašto je Isus govorio ako on ne ode da neće doći Duh Sveti, to je dio misterija Svetoga Trojstva.
Duh Sveti je po Bibliji "lebdio nad ništavilom" u početku stvaranja. Bezbrojni su primjeri i u Starom Zavjetu opisa gdje se vidilo djelovanje Svetoga Božijeg Duha.
Dakle, nije Duh Sveti bio odsutan, ali ljudi nisu mogli primiti puninu Duha Svetoga dok se ne izvrši djelo Božijega Spasenja.

Isus je to govorio prije svoje smrti i uvodio ih u tajnu Božijeg Spasenja. Njegovi učenici nisu imali pojma niti su se mogli nadati tome jer su oni po Svetim Pismima očekivali Mesiju koji će osloboditi potlačeni narod, ali su ga oni doživljavali kao političku figuru koja će preporoditi Židovski narod, osloboditi ga neprijatelja i okupatora te uspostaviti trajnu i jaku Židovsku državu na zemlji. Oni su sve gledali kroz ljudske oči. Zato im je Isus pričao u prispodobama i malo pomalo ih uvodio u tajnu Božijeg nauma.
I vidimo u Pismima, koliko god da ih je poučavao i uvodio u tajne Božijega Spasenja, oni su apsolutno bili rezignirani i nepripremljeni za ono što se dogosilo Isusu jer nisu očekivali da će biti ubijen.

Tek kad je Isus ubijen i kada je uskrsnuo od mrtvih, i došao među njih tek onda im je dao Duha Svetoga da ga osobno prime u punini. Imaš u Bibliji (ne da mi se tražiti) dio gdje Isus dahne u njih i kaže "primite Duha Svetoga" i iznad glava im se pokazu kao plameni jezici.
Možeš to sve naći.
L u c i f e r

#720 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by L u c i f e r »

<
da ga osobno prime u punini
:thumbup:
Humljanin

#721 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Eh sad... :lol:

Mogo bi tako iščupati bilo šta iz konteksta. Ali cijenim humor :wink:
Smrcak15

#722 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:

nego ti meni ne odgovori

Ti Smrčak uzimaš sebi za pravo tumačiti Bibliju na neki svoj način i govoriti milijardi kršćana da oni vjeruju u nešto što ne vjeruju. U redu. Imaš pravo, iako mislim da nisi nimalo pošten ni dobronamjeran sugovornik.
Ali imaš to pravo i nitko ti ga ne može oduzeti. To je tvoj odabir.
Ali sa druge strane na svaku i najmanju kritiku tvoje vjere reagiraš da je to islamofobija i antiislamski argument.

To niti je pošteno, niti odgovara istini.

Što se tiče tvog pitanja zašto je Isus govorio ako on ne ode da neće doći Duh Sveti, to je dio misterija Svetoga Trojstva.
Duh Sveti je po Bibliji "lebdio nad ništavilom" u početku stvaranja. Bezbrojni su primjeri i u Starom Zavjetu opisa gdje se vidilo djelovanje Svetoga Božijeg Duha.
Dakle, nije Duh Sveti bio odsutan, ali ljudi nisu mogli primiti puninu Duha Svetoga dok se ne izvrši djelo Božijega Spasenja.

Isus je to govorio prije svoje smrti i uvodio ih u tajnu Božijeg Spasenja. Njegovi učenici nisu imali pojma niti su se mogli nadati tome jer su oni po Svetim Pismima očekivali Mesiju koji će osloboditi potlačeni narod, ali su ga oni doživljavali kao političku figuru koja će preporoditi Židovski narod, osloboditi ga neprijatelja i okupatora te uspostaviti trajnu i jaku Židovsku državu na zemlji. Oni su sve gledali kroz ljudske oči. Zato im je Isus pričao u prispodobama i malo pomalo ih uvodio u tajnu Božijeg nauma.
I vidimo u Pismima, koliko god da ih je poučavao i uvodio u tajne Božijega Spasenja, oni su apsolutno bili rezignirani i nepripremljeni za ono što se dogosilo Isusu jer nisu očekivali da će biti ubijen.

Tek kad je Isus ubijen i kada je uskrsnuo od mrtvih, i došao među njih tek onda im je dao Duha Svetoga da ga osobno prime u punini. Imaš u Bibliji (ne da mi se tražiti) dio gdje Isus dahne u njih i kaže "primite Duha Svetoga" i iznad glava im se pokazu kao plameni jezici.
Možeš to sve naći.
da, pa nisam veslo sisao od 2002 od kada sam studiozno prisao ovoj temi, valjda sam uspio nesto nauciti sve ove godine.

iako mislim da nisi nimalo pošten ni dobronamjeran sugovornik
to sto ja pricam se ne poklapa sa onim sto ti vjerujes pa zato, jel de druze???

sta bi trebao, da te milujem niz dlaku a niposto uz dlaku :D

je li to odgovor na najvaznije tvoje vjerovanje, znaci krijes se iz rijeci misterija, i tu ful stop sto se kaze.

cekaj malo, da ponovim, izgleda nisi pohvatao sve bas najbolje

Posto krscani vjeruju da je Otac Bog, Sin Bog, Svetih Duh Bog, sve su oni jedan Bog. ok, pa da stavimo tu formulu krscansku u ovaj tekst gdje Isus govori, ako je stvarno tako kao sto krscani vjeruju

Ivan 16,7 Ali ja(Bog) vam istinu govorim: "Bolje je za vas, da ja(Bog) idem; jer ako ne otidem, Utješitelj(Bog) neće doći k vama; ako li otidem, poslat ću ga k vama
..
Ivan 16,13 Ali kad dođe on(Bog), Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće(Bog) od sebe govoriti, nego će(Bog) govoriti što čuje, i javit će vam(Bog) buduće stvari.

eh sad se zapitaj imali tvoje vjerovanje smisla, ako ovah Duh istine je Sveti duh tj Bog a ne Muhammed.

Možeš to sve naći
Isusa uopste nisu ubili, cak sta vise nisu ga ni razapeli.
Humljanin

#723 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:

Nema apsolutno nikakva smisla ništa drugo odgovarati kada pročitam ovu besmislicu.

To je povijesno dokumentirana istina. Šta više pisati.

Ja znam da tebi u tvojoj svetoj knjizi piše da Isus nije umro, ali mimo tvoje svete knjige postoji objektivnih (ne kršćanskih) povijesnih izvora koji kažu da je Isus postojao i da je raspet i umro za vrijeme uprave Poncija Pilata.

Pročitaj malo neke druge izvore. Ako ćeš čitavu povijest i sve druge religije gledati i ocjenjivati istinitim kroz prizmu Kurana, onda se nikada nećemo ni blizu sresti.

A vezano za ono tvoje "fulstop", ja jesam napisao da je misterij, zato jer je Bog za nas kršćane misterij. Sveto Trojstvo je misterij, nešto što je nemoguće u potpunosti prodrijeti i razumijeti. Tko to uopće može ljudskom pameću obuhvatiti Boga?
Bog i jest Bog jer je iznad čovjeka.
Ali sam ti odmah iza toga napisao odgovor na tvoje pitanje.

Za nas kršćane je Bog u sebi množina. Jedan je jedini Bog ali tri su Božanske Osobe. Nisu tri Boga, nego jedan.
Teško je to u potounosti razumjeti i kršćaninu, a pogotovo nekome izvan.
Smrcak15

#724 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:

Nema apsolutno nikakva smisla ništa drugo odgovarati kada pročitam ovu besmislicu.

Ja znam da tebi u tvojoj svetoj knjizi piše da Isus nije umro, ali mimo tvoje svete knjige postoji objektivnih (ne kršćanskih) povijesnih izvora koji kažu da je Isus postojao i da je raspet i umro za vrijeme uprave Poncija Pilata.

Pročitaj malo neke druge izvore. Ako ćeš čitavu povijest i sve druge religije gledati i ocjenjivati istinitim kroz prizmu Kurana, onda se nikada nećemo ni blizu sresti.

A vezano za ono tvoje "fulstop", ja jesam napisao da je misterij, zato jer je Bog za nas kršćane misterij. Sveto Trojstvo je misterij, nešto što je nemoguće u potpunosti prodrijeti i razumijeti. Tko to uopće može ljudskom pameću obuhvatiti Boga?

Za nas kršćane je Bog u sebi množina. Jedan je jedini Bog ali tri su Božanske Osobe. Nisu tri Boga, nego jedan.
Teško je to u potounosti razumjeti i kršćaninu, a pogotovo nekome izvan.

a sta ako je bila zabuna??

sta mislis ako su razapeli nekoga ko lici na Isusa?
pa citam...nego objasni mi ovo

Dokazi iz Biblije i Kurana da isus nije ubijen na krizu

Allah kaze:

004:157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!“ A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, (kuran)

mi muslimani vjerujemo da isus nije ubijen na krizu , nego da je ALlah ucinio da jedan drugi covjek licio na isusa i tako razapnu tog covjeka na krst. Posto vi nevjerujete u kuran dacu vam nekoliko dokaza iz biblije da isus nije ubijen

46 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?"

sta mislite da je isus ovako govori ona krizu, zar Isus nije znao da ce biti zrtvovan od Boga, ja da znam dacu biti zrtvovan od Boga nebih govorio "zašto si me ostavio"

40 Kada dođe onamo, reče im: "Molite da ne padnete u napast!" 41 I otrgnu se od njih koliko bi se kamenom dobacilo, pade na koljena pa se molio: 42 "Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!" 43 A ukaza mu se anđeo s neba koji ga ohrabri. (Biblija)

ovdje se vidi da isus nije zelio smrt na krizu "otkloni ovu čašu od mene" , poslije mu je dosao andjeo da ga ohrabri, to znaci da je Bog uslisao njegovu molbu, sad se neko mozda pita odakle znas da je uslisan mu molba. pogledajte ovaj tekst iz biblije

7 On je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bi uslišan zbog svoje predanosti: (hebrejci 5:7)

"Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bi uslišan zbog svoje predanosti: " ovdje se jasno daje do znanja da je uslisana isusaova molba to znaci da nije umro na krizu, jer da je umro onda molba nebi bila uslisana

Uspješnost molitve 0 11,9-13) 7 "Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! 8 Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se. 9 Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? 10 Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati?

"Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete", jos jedan dokaz da je uslisana molba isusa za spasnje od smrti

39 A on im odgovori: "Naraštaj opak i preljubnički znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jone proroka. 40 Doista, kao što Jona bijaše u utrobi kitovoj tri dana i tri noći, tako će i Sin Čovječji biti u srcu zemlje tri dana i tri noći.

pogledajte ovo pazljivo sad, jona je bio u utrobi kita tri dana i tri noći a isto Jona je poslije tog vremena ostao ziv i nije umro to znaci da ce isto tako isus ostati toliko ali opet ce ostati ziv, Jona dok je bio u ribi bio je ziv nije umro u ribi, tako da ce isus ostati ziv i nece umrijeti u zemlji, i kad je Jona izasao iz ribe nije bio umro tako da ni isus kad je izasao iz zemlje nije umro, vidite kako se poklapa ovo prorocanstvo na isusa

pogledajte sad ovo

19 I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: "Mir vama!" 20 To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. 21 Isus im stoga ponovno reče: "Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas."

vidite isus je jos ziv i nije dosao u duhovskom obliku imao je tijelo, isus je rekao u bibliji 36 Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća." onaj ko umre nema tijela onda je poput andjela ali vidite isus je imao tijelo to znaci da nije umro

Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: "Mir vama!" 37 Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. 38 Reče im Isus: "Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? 39 Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam." 40 Rekavši to, pokaza im ruke i noge. 41 I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: "Imate li ovdje što za jelo?" 42 Oni mu pruže komad pečene ribe. 43 On uzme i pred njima pojede. 44 Nato im reče: "To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni.(Biblija)

ovaj tekst sve govori, ucenici misli da vide duha ali im isus odgovara"Ta ja sam! Opipajte me "

Ako tko učini grijeh koji zaslužuje smrt te bude pogubljen vješanjem o stablo, njegovo mrtvo tijelo neka ne ostane na stablu preko noći nego ga pokopaj istoga dana, jer je obješeni prokletstvo Božje.(biblija)

da su oni razapeli isusa onda bi isus bio lazni prorok, po ovome "Ako tko učini grijeh koji zaslužuje smrt te bude pogubljen vješanjem o stablo" a svi znamo da isus nije nikad grijesio i mi muslimani to vjerujemo, ono sto bi se kazalo operisan od grijeha.

6 Jer ljubav mi je mila, ne žrtve, poznavanje Boga, ne paljenice(biblija)

isus kaze:Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva (biblija)

vidite ni isus nije bio za zrtvu ali opet krscani uporno govore kako je Bog zrtvovao isusa.

Znate li da je isusovo razapece ucenje Pavla , a pavle nikad nije vidio isusa

8 Spominji se Isusa Krista, uskrsla od mrtvih, od potomstva Davidova - po mojem evanđelju (Biblija)

evo vam dokaza da je ovo ucenje Pavla, "po mojem evanđelju "

13 Tada mu doniješe dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili. 14 Nato će im Isus: "Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!"biblija

evo dokaz protiv onih krscana koji zagovaraju da svi ljudi koji se rode su grijesni, vidite isus kaze "Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!" to znaci da su djecica bez grijeha i zasluzuju Raj ako umro kao takvi

procitaj ovo, pa vidi sta je logicnije da je izrekao ovo Isus ili onaj koji je razepet na krstu tj. transformacija Jude iskaroita kojeg su razapeli

46 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?
Image
Image
Image
Image

nema smisla da Isus kaze Boze zasto si me ostavio ako je Isus bog, i ili Boziji sin i znao je da ce biti razepet, pa kako onda moze reci Boze zasto si me ostavio :-) nema logike, eh ako je neko drugi ovdje razapet umjesto isusa onda rijeci imaju smisla.

Teško je to u potounosti razumjeti i kršćaninu, a pogotovo nekome izvan
sta reci na ovo, znaci draze ti je misterija, i nerazumljivost od logicniih vjerovanja a to je Bog je samo jedan, Isus je njegov poslanik koji je bio psoalt narodu Izraela da ih izvede na pravi put. dok je Sveti duh andjeo gabriel, to jeste posrednik izmedju Boga i Isusa, kontakt izmedju Boga i Isusa, kao sto je andjeo Gabriel bio kontakt persona izmedju Boga i Muhammed, to je andjeo objave.

Teško je to u potounosti razumjeti i kršćaninu, a pogotovo nekome izvan
da oslika stanje

1+1+1=1 vjerujemo iako ne razumijemo ovo...

ili je logicnije ovo

Otac Bog
Isus poslanik/prorok
Sveti Duh andjeo Gabriel.

sam sjedi sa sobom i razmisli da li dajes prednost nelogicnom vjerovanju naspram logicnom vjerovanju.
SamoVasGledam

#725 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by SamoVasGledam »

Ti pričaš o logici, a i dalje koristiš jevanđelje po Varnavi kao neki validan istorijski izvor, iako je više puta ovde navedeno zašto je to nemoguće :lol:

Kao i Jovana 16.
Locked