Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- valjuga
#701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ubleha jašta je.Niko ne ide iz ovog rahatluka.
- mirsek
#702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel Traun geto ?seln wrote:Da, i cinjenica da ces pola tih virtualnih "4000" potrositi u pokusaju da od djece napravis koliko-toliko pristojne ljude.insomnia78 wrote:E to su stvari koje se presucuju.HAVANA wrote:Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
U Austriji postoje skole sa 80% djece sa "migrationshintergrund". I to od sorte od zla oca, od gore matere: Afganistanci, Ceceni, Dagestanci... Turci im u tim skolama dodju kao kulturna raja. Upisati dijete u takvu skolu znaci osuditi ga da bude prolet.
Znam nase ljude koji su djecu upisali u privatne skole, cak i katolicke, samo da izbjegnu razvoj koji zavrsava sa policijskim dosijeom.
A ako neces da zapadnes u geto, slobodno racunaj 1000 eura za stan u iole boljem dijelu grada.
- MaroonBrigade
#703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jos 20 stranica i vracam se u Bosnu Allaha mi 
- insomnia78
#704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Al je i zivot skuplji. Ima bs svudje svega. Nije valjda da neko misli da je to sve pod konacmirsek wrote:Skuplje naplatis kilu u Svabiji nego kod nas. Da ne spominjem da se kod nas kad dodje roba istovara solidarno, svi u firmi, bio ti strucni saradnik sa VSS ili radnik u skladistu, nema kod nasih privatnika odvojenih funkcija, pogotovo kod ovih novopecenih biznismena.insomnia78 wrote:Kod njih kila laksa, sta li?
- mirsek
#705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jes al kod nas haman da nemas alternativu ako zelis da radis dok na zapadu mozes da se izboris za bolji posao.insomnia78 wrote:Al je i zivot skuplji. Ima bs svudje svega. Nije valjda da neko misli da je to sve pod konacmirsek wrote:Skuplje naplatis kilu u Svabiji nego kod nas. Da ne spominjem da se kod nas kad dodje roba istovara solidarno, svi u firmi, bio ti strucni saradnik sa VSS ili radnik u skladistu, nema kod nasih privatnika odvojenih funkcija, pogotovo kod ovih novopecenih biznismena.insomnia78 wrote:Kod njih kila laksa, sta li?
Veca je razlika u plati nego u skupoci zivota to je bit svega, neka je zivot duplo skuplji, plata je 3 puta veca i opet ti ostane vise na zapadu.
- mousstapha
#706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo treba ponavljati, ljudi prave prevelik bauk oko toga. Naravno da je problematicno kad ne ide komunikacija, pa ucis i mucis se. Ali taj period cesto brzo proleti u letu sto bi se reklo i kasnije izgradis neku bazu na koju naslanjas samo veci fond rijeci. Pored toga vrlo su velike sanse da ces brzo izaci iznad prosjeka ljudi kojima je jezik problem cak i nakon 10 godina. Bitno je imati pozitiivan stav, postepeno prihvatiti da je to promjena koja ce se desiti. Pocetni otpor je prisutan i kad cujes drugaciji dijalekt, kamo li jezik. I danas se sjecam kako mi je odbojno zvucao mostarski govor kada sam se preselio radi studiranja. Nakon par godina poceo govoriti maaaajke mi.pirmin wrote:Negdje sam vec pisao, nemojte se toliko brinuti oko jezika. Osim ako cete u bransu mediji i komunikacije.
Austrija npr. je puna ljudi koji zive i rade preko decenije a sa jezikom ne da su na vi. Blaga katastrofa, ali sasvim dovoljno za njihov kosmos.
Gledajte prije da steknete dobro znanje u onome sto mislite raditi. Varioc, programer, med.sestra...nebitno.
- uglavnomja
#707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pirmin wrote:_BataZiv_0809 wrote: Zakonom ne, to se uredjuje kolektivnim ugovorom ili internim pravilnicima, ali praksa je uglavnom do godinu dana.
Za godinu dana se ti mozes presabrati i vidjeti gdje si sta si. I garantujem da bar 80% ovih o kojima Kiki bombonjera prica koristi tu opciju
mislim da nemas pravo na neplaceno 'nako, da ti gujica vidi puta, mozda se vratis, mozda se ne vratis ...
moras imati razlog, specijalizaciju, postdiplomski, suprug-a dobio-la posao u ambasadi ili tako neki ugovor na odredjeno ... lijecenje itd
"(1) Poslodavac može radniku, na njegov pisani zahtjev, odobriti odsustvo sa rada bez naknade plaće - neplaćeno odsustvo.
(2) Uvjeti i vrijeme korištenja neplaćenog odsustva uređuju se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu."
- Hemel
#708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije bitno koliko dobijes nego koliko ti na kraju mjeseca ostane.
Nije zapad za svakoga.
Nije zapad za svakoga.
- MaroonBrigade
#709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vi k'o da se takmicite ko ce vise preCerat'Fudo387 wrote:A ima i onaj breaking news, jos jedna pucnjava u skoli, pa ti se noge odsjeku dok ne vidis gdje je, i onda, ruzno je reci, otpuhnes kad vidis da nije kod tebe.seln wrote:Da, i cinjenica da ces pola tih virtualnih "4000" potrositi u pokusaju da od djece napravis koliko-toliko pristojne ljude.HAVANA wrote:Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
U Austriji postoje skole sa 80% djece sa "migrationshintergrund". I to od sorte od zla oca, od gore matere: Afganistanci, Ceceni, Dagestanci... Turci im u tim skolama dodju kao kulturna raja. Upisati dijete u takvu skolu znaci osuditi ga da bude prolet.
Znam nase ljude koji su djecu upisali u privatne skole, cak i katolicke, samo da izbjegnu razvoj koji zavrsava sa policijskim dosijeom.
A ako neces da zapadnes u geto, slobodno racunaj 1000 eura za stan u iole boljem dijelu grada.
Doduse, to tamo po Evropi nema.
-
detroit-mercy
#710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaki nas inzinjer koji radi ovdje sa par godina radnog staza ti uzima preko 6k, njihova pocetna je oko 55-60k zarada u auto industriji. Sva normalnija zanimanja, izbaci sociologiju, politicke nauke i ostale sviljavine kurcu, sa par godina radnog staza dolaze na tu lovu. Znam masu raje koja zaradjuje te i vise od tih para. Ulazi u sebe i vrati ti se i to dobro.HAVANA wrote:Evo imamo puno dijaspore a i oni poznanika.Nek se javi neko ko dobije 6000 eura na ruke i nek nam kaze sta radi.Il znaju li nekoga od prijatelja.Ako znaju,koji je postotak tih ljudi?
-
detroit-mercy
#711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A sto imaju onaj crni hljeb tekmadner wrote:Pocela prica prije odlaska. Cevapi bljutavi, kobaja bavarska dobra.
- insomnia78
#712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mi inace intinjera imamo na bacanje. Pgtv tih sa par godina radnog stazadetroit-mercy wrote:Svaki nas inzinjer koji radi ovdje sa par godina radnog staza ti uzima preko 6k, njihova pocetna je oko 55-60k zarada u auto industriji. Sva normalnija zanimanja, izbaci sociologiju, politicke nauke i ostale sviljavine kurcu, sa par godina radnog staza dolaze na tu lovu. Znam masu raje koja zaradjuje te i vise od tih para. Ulazi u sebe i vrati ti se i to dobro.HAVANA wrote:Evo imamo puno dijaspore a i oni poznanika.Nek se javi neko ko dobije 6000 eura na ruke i nek nam kaze sta radi.Il znaju li nekoga od prijatelja.Ako znaju,koji je postotak tih ljudi?
- HAVANA
#713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zaboravio si postotak tih ljudi u odnosu na broj nasih useljenika.E sad nek mi se ovde javi jedan takav inzinjer.
Da ga zaposlimo.
- insomnia78
#714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ima sigurno djece dijaspore koja su prosla sistem tamo haman od pocetka. Sasvim je druga prica kad lola sljegne s 35 godina u guzici koji je od autoindustrije vidio samo BMW-a kod lokalnog dilera.HAVANA wrote:Zaboravio si postotak tih ljudi u odnosu na broj nasih useljenika.E sad nek mi se ovde javi jedan takav inzinjer.Da ga zaposlimo.
- insomnia78
#715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta ces ti bolan pa tamo djete do zavrsetka srednje skole vidi i osjeti vise industrije nego nasi magistri
-
detroit-mercy
#716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam jarane ovdje vec nekih 18 godina i ko god je nakon dolaska ovdje uzeo i zavrsio fax taj ima prilicno dobra primanja. Naseg niti jednog inzinjera odozdo ne znam da ne radi svoj posao i svi sto rade rade za dobru lovu. To sto si ti ostao na srednjo je tvoj problem ali ovo je totalno druga zemlja i totalno druge mogucnosti.insomnia78 wrote:Mi inace intinjera imamo na bacanje. Pgtv tih sa par godina radnog stazadetroit-mercy wrote:Svaki nas inzinjer koji radi ovdje sa par godina radnog staza ti uzima preko 6k, njihova pocetna je oko 55-60k zarada u auto industriji. Sva normalnija zanimanja, izbaci sociologiju, politicke nauke i ostale sviljavine kurcu, sa par godina radnog staza dolaze na tu lovu. Znam masu raje koja zaradjuje te i vise od tih para. Ulazi u sebe i vrati ti se i to dobro.HAVANA wrote:Evo imamo puno dijaspore a i oni poznanika.Nek se javi neko ko dobije 6000 eura na ruke i nek nam kaze sta radi.Il znaju li nekoga od prijatelja.Ako znaju,koji je postotak tih ljudi?
O nasoj djeci ovdje necemo pricati jer to je vec drugi svijet. Uglavnom najlakse je prditi i gledati sve sa skpskom. Iskreno takvi isti su meni kada sam dosao ovdje i upisao fax govorili nema nista od toga, danas ti isti vicu lako je tebi
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo jedno pitanje za deeaspooru. Da li bi živjeli vani s 10k KM neto ili u Bosni s 5k KM neto? 
- MaroonBrigade
#718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ovdje likovi pisu da se ne moze jezik nauciti za 5 godina a ti o nekim faxovima pises 
- pustopoljina
#719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
meni je ovo "dovoljno za njihov kosmos" uzas od zivota.mousstapha wrote:Ovo treba ponavljati, ljudi prave prevelik bauk oko toga. Naravno da je problematicno kad ne ide komunikacija, pa ucis i mucis se. Ali taj period cesto brzo proleti u letu sto bi se reklo i kasnije izgradis neku bazu na koju naslanjas samo veci fond rijeci. Pored toga vrlo su velike sanse da ces brzo izaci iznad prosjeka ljudi kojima je jezik problem cak i nakon 10 godina. Bitno je imati pozitiivan stav, postepeno prihvatiti da je to promjena koja ce se desiti. Pocetni otpor je prisutan i kad cujes drugaciji dijalekt, kamo li jezik. I danas se sjecam kako mi je odbojno zvucao mostarski govor kada sam se preselio radi studiranja. Nakon par godina poceo govoriti maaaajke mi.pirmin wrote:Negdje sam vec pisao, nemojte se toliko brinuti oko jezika. Osim ako cete u bransu mediji i komunikacije.
Austrija npr. je puna ljudi koji zive i rade preko decenije a sa jezikom ne da su na vi. Blaga katastrofa, ali sasvim dovoljno za njihov kosmos.
Gledajte prije da steknete dobro znanje u onome sto mislite raditi. Varioc, programer, med.sestra...nebitno.
pa zar upravo ovi sto "ne idu zbog para" ne zele nesto vise od - radi posao, i haj' kuci...mozda bIdne muz'ka u sub'tu?
preko deceniju biti u nekoj zemlji, a biti bukvalno hendikepiran u svakodnevnom zivotu, biti van svega...
znam i ja takvih, ali nikad nije bilo nijedne stvari, zbog koje bih pozeljela takav zivot.
- insomnia78
#720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa to ja i rekoh. Onaj ko je prosao sistem tamo sigurbo moze. Problem je sto lola konta ispaliti se odavde i odmah na inzinjerakih sest miljadetroit-mercy wrote: Ja sam jarane ovdje vec nekih 18 godina i ko god je nakon dolaska ovdje uzeo i zavrsio fax taj ima prilicno dobra primanja. Naseg niti jednog inzinjera odozdo ne znam da ne radi svoj posao i svi sto rade rade za dobru lovu. To sto si ti ostao na srednjo je tvoj problem ali ovo je totalno druga zemlja i totalno druge mogucnosti.
O nasoj djeci ovdje necemo pricati jer to je vec drugi svijet. Uglavnom najlakse je prditi i gledati sve sa skpskom. Iskreno takvi isti su meni kada sam dosao ovdje i upisao fax govorili nema nista od toga, danas ti isti vicu lako je tebi.
-
detroit-mercy
#721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja konto ti video malo svijeta ali ovim samo pokazujes da i nisi. Otidji na linkedin i malo potrazi nase ljude, iznenadit ces se sta sve rade.HAVANA wrote:Zaboravio si postotak tih ljudi u odnosu na broj nasih useljenika.E sad nek mi se ovde javi jedan takav inzinjer.Da ga zaposlimo.
Ja ovo svoje raje sto imam na FB po svijetu svi rade prilicno dobre poslove (sa fakultetima) tako da ne znam sto je tako tesko priznati da postoje nasi ljudi koji ne peru guzice ili rade za glodalicama.
- insomnia78
#722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa da. Ista ova prica ko i odavdje idu intelektualci, ljudi sa primanjima kojima je dosta svega a onda tamo magacin i bosanski geto. Kakd kurac opere i poziristepustopoljina wrote:meni je ovo "dovoljno za njihov kosmos" uzas od zivota.mousstapha wrote:Ovo treba ponavljati, ljudi prave prevelik bauk oko toga. Naravno da je problematicno kad ne ide komunikacija, pa ucis i mucis se. Ali taj period cesto brzo proleti u letu sto bi se reklo i kasnije izgradis neku bazu na koju naslanjas samo veci fond rijeci. Pored toga vrlo su velike sanse da ces brzo izaci iznad prosjeka ljudi kojima je jezik problem cak i nakon 10 godina. Bitno je imati pozitiivan stav, postepeno prihvatiti da je to promjena koja ce se desiti. Pocetni otpor je prisutan i kad cujes drugaciji dijalekt, kamo li jezik. I danas se sjecam kako mi je odbojno zvucao mostarski govor kada sam se preselio radi studiranja. Nakon par godina poceo govoriti maaaajke mi.pirmin wrote:Negdje sam vec pisao, nemojte se toliko brinuti oko jezika. Osim ako cete u bransu mediji i komunikacije.
pa zar upravo ovi sto "ne idu zbog para" ne zele nesto vise od - radi posao, i haj' kuci...mozda bIdne muz'ka u sub'tu?
preko deceniju biti u nekoj zemlji, a biti bukvalno hendikepiran u svakodnevnom zivotu, biti van svega...
znam i ja takvih, ali nikad nije bilo nijedne stvari, zbog koje bih pozeljela takav zivot.
- insomnia78
#723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kolko od tih ljudi je zavrsilo skolu tamo?detroit-mercy wrote:Ja konto ti video malo svijeta ali ovim samo pokazujes da i nisi. Otidji na linkedin i malo potrazi nase ljude, iznenadit ces se sta sve rade.HAVANA wrote:Zaboravio si postotak tih ljudi u odnosu na broj nasih useljenika.E sad nek mi se ovde javi jedan takav inzinjer.Da ga zaposlimo.
Ja ovo svoje raje sto imam na FB po svijetu svi rade prilicno dobre poslove (sa fakultetima) tako da ne znam sto je tako tesko priznati da postoje nasi ljudi koji ne peru guzice ili rade za glodalicama.
I sta to fali glodalici? Precizna mehanika je ekstra trazen i dobro placen pos’o
-
detroit-mercy
#724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Onak ko ne nauci jezik za 5 godina nek se odmah ubije. Za fakultet ti je potrebna samo volja, ako podjes od one premise za nas je samo baustela ili guzica a "dobri" poslovi su za domorodce onda ces ostati na guzicama.MaroonBrigade wrote:Pa ovdje likovi pisu da se ne moze jezik nauciti za 5 godina a ti o nekim faxovima pises
Kod mene vise od pola inzinjering departmenta prica sa akcentom, valjda ti to dovoljno govori.
- insomnia78
#725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lijepo. Samo sto mi pricamo o ljudima sa vec izgradjenim zivotom i porodicama. Valja nesto jesti i obuci, nahraniti djecu dok studiras u Njemackojdetroit-mercy wrote:Onak ko ne nauci jezik za 5 godina nek se odmah ubije. Za fakultet ti je potrebna samo volja, ako podjes od one premise za nas je samo baustela ili guzica a "dobri" poslovi su za domorodce onda ces ostati na guzicama.MaroonBrigade wrote:Pa ovdje likovi pisu da se ne moze jezik nauciti za 5 godina a ti o nekim faxovima pises
Kod mene vise od pola inzinjering departmenta prica sa akcentom, valjda ti to dovoljno govori.