(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shadowblade

#701 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

madner wrote:Lakapo, imas jednu gresku u razmisljanju. Ja nisam nigdje rekao da je JNA imala 30 godisnje zalihe. Tacno je da su neke NATO drzave imale zalihe za samo 6 sedmica, jer su racunale da im u slucaju slucaja nece vise trebati. JNA je pak racunala na malo duzi period, ali ne 30 godina. :D
Nemam ja grešku nikakvu u računu nego odgovaram na tvoje upise. Ti si rekao da su imali milijun komada za 50 cijevi godišnje. Nisi naveo jel to za svaku godinu i uopće za koliko godina, kako je naoružavanje najvećeg dijela tog kalibra trajalo 30 godina, po tvojim podatcima brojke ispadaju takve.
Inace mada tebi cifre zvuce nevjerovatno, to su cifre koje su u praksi premasene. Njemci i Francuzi su 1916 kod Verduna ispalili 10 000 000 granata iz circa duplog broja cijevi. Samo jedan dio fronta, mada najzesci.
Opet se vraćam na tonažu. Koliko artiljerijsko zrno iz WW1 teži?
shadowblade

#702 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

Moguće je da mi govorimo istu stvar, ali da se krivo razumijemo..
Ako ćemo uzeti u obzir da su imali zalihe za 5 godina rata, onda na Vukovar nije ispaljeno 2 godine zaliha.
Ako ćemo uzeti u obzir 30-40 godina naoružavanja, onda je 2 godine ispaljeno gotovo sigurno, jer je svaka municija imala svoje godište.
Ako su imali zalihe za 5 godina rata, onda su na Vukovar ispalili zalihe za 4-5 mjeseci. Možda i više. Ako ne vjerujete, ukucajte u "google pictures" Vukovar 1991 i uvjerite se. Nema kvadratnog metra na 10km×3km koji nije razrovan po više puta. Takvo mrvljenje artiljerije nije viđeno nigdje drugo u prošlim ratovima. Vi koji ste proživjeli rat u Sarajevu, zamislite kako je tek bilo tim ljudima u 10 puta manjem gradu koji su u 10 puta kraćem vremenu dobili duplo više granata iznad glave. Mada, svaka čast i vama. I vi ste heroji i junaci svoje vrste.
shadowblade

#703 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

Još malo vukovarskih heroja
Image

Image

Image

Image
hizo ramidovic

#704 Re: Heroji Vukovara

Post by hizo ramidovic »

shadowblade wrote: Ovdje uopće nije navedeno jesu li to ukupne zalihe ili zalihe samo Novosadskog korpusa. Znam samo da su tvoji podatci glupost.
Po tvojim podatcima je 50 cijevi imalo milijun granata godišnje, kako je bilo oko tisuću (možda i više) raznoraznih artiljerijskih cijevi većeg kalibra, ispada da je bilo 20 milijuna za godinu ukupno, ili ako uzmemo period od 30tak godina 600 milijuna granata. Prosječna težina artiljerijskog zrna je 20 kilograma, pomnožimo li to sa 600 milijuna, dobijemo 12 miljardi kilograma ili nevjerojatnih 12 milijuna tona. Ja mislim da najveće svjetske sile nemaju toliko municije.
Za usporedbu, da se vidi kakve bedastoće pišeš, SSSR je u istočnoeuropskim zemljama varšavskog pakta skladištio 600 tisuća tona municije. Dakle, u svim zemljama od Finske do Crnog mora, od Mađarske do Ukrajine.
Drugo, po tvojim podatcima, JNA je mogla ratovati bez ikakve opskrbe, skoro 40 godina (jer je imala stotine tisuća granata za svaki top :mrgreen: ) , a zna se da je mogla ratovati možda 5-6 godina.
Mislim, jasno je meni da su mnogi još uvijek u pričama o nepobjedivoj vojsci i velikom vođi koji srpovima obara imperijalističke avione pa čak i mnogi Bošnjaci koji "JNA" odvajaju od VRS koja ih je ubijala (iako je to ista vojska), ali što je previše, previše je.
lupas, jarane...jna je, osim municije u ratnim rezervama i magacinima (a te kolicine su ogranicene smjestajnim kapacitetima i planiraju se za odredjeni period ratovanja), imala i kontinuiranu namjensku proizvodnju kao i mogucnost uvoza koliko god je mogla da plati, tako das u njeni izvori bili prakticno neiscrpni. samim tim, prica o precentu iskoristene i potosene municije na ovom ili onom besmislena je besmislena.
shadowblade

#705 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

hizo ramidovic wrote:
shadowblade wrote: lupas, jarane...jna je, osim municije u ratnim rezervama i magacinima (a te kolicine su ogranicene smjestajnim kapacitetima i planiraju se za odredjeni period ratovanja), imala i kontinuiranu namjensku proizvodnju kao i mogucnost uvoza koliko god je mogla da plati, tako das u njeni izvori bili prakticno neiscrpni. samim tim, prica o precentu iskoristene i potosene municije na ovom ili onom besmislena je besmislena.
Kaži to Srbima koji su taj podatak iznijeli. Nisam ga ja iznio.
Što se tiče JNA, ona 91. nije ni bila JNA. Niti je bila jugoslavenska niti je bila narodna, prema tome tako je treba i gledati.
Što se tiče JNA prije rata, nije imala neiscrpne rezerve i zalihe, svatko može imati neiscrpne izvore kad/ako kupuje i uvozi municiju. To je bila tipična napuhana i zastarjela vojska kakve zapad školski razbija za mjesec dana. Imala je dosta zaliha oružja kako god okreneš, dobro je došlo Srbima.
hizo ramidovic

#706 Re: Heroji Vukovara

Post by hizo ramidovic »

shadowblade wrote: Kaži to Srbima koji su taj podatak iznijeli. Nisam ga ja iznio.
Što se tiče JNA, ona 91. nije ni bila JNA. Niti je bila jugoslavenska niti je bila narodna, prema tome tako je treba i gledati.
Što se tiče JNA prije rata, nije imala neiscrpne rezerve i zalihe, svatko može imati neiscrpne izvore kad/ako kupuje i uvozi municiju. To je bila tipična napuhana i zastarjela vojska kakve zapad školski razbija za mjesec dana. Imala je dosta zaliha oružja kako god okreneš, dobro je došlo Srbima.
razmisljas ograniceno, shvatas bukvalno...
kad sam rekao neiscrpni nisam mislio da mogu ratovati do beskonacnosti, vec da u odnosu na one koje su oni napali, imaju municije za godine i godine ratovanja. imali su dobru logisticku podrsku kad je u pitanju municija i prije se moglo desiti da im nestane ljudstva nego municije...
a to da li je bila zastarjela i napuhana, nekom drugom prilikom
shadowblade

#707 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

kad sam rekao neiscrpni nisam mislio da mogu ratovati do beskonacnosti, vec da u odnosu na one koje su oni napali, imaju municije za godine i godine ratovanja. imali su dobru logisticku podrsku kad je u pitanju municija i prije se moglo desiti da im nestane ljudstva nego municije..
O čemu ti govoriš, prošlom ratu ili? Ako nije u vezi teme, molio bih te da ne spamaš.
hizo ramidovic

#708 Re: Heroji Vukovara

Post by hizo ramidovic »

shadowblade wrote:
kad sam rekao neiscrpni nisam mislio da mogu ratovati do beskonacnosti, vec da u odnosu na one koje su oni napali, imaju municije za godine i godine ratovanja. imali su dobru logisticku podrsku kad je u pitanju municija i prije se moglo desiti da im nestane ljudstva nego municije..
O čemu ti govoriš, prošlom ratu ili? Ako nije u vezi teme, molio bih te da ne spamaš.
govorim o tome kako je besmisleno raspravljati o procentima utrošene municije na ovom ili onom ratistu ako je kolicina te municije bila prakticno neiscrpna i ako su se zalihe konstantno dopunjavale proizvedenom ili uvezenom municijom.
da nacrtam: u procentnom racunu nedostaje iznos glavnice, pa je taj racun besmislen!
shadowblade

#709 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

govorim o tome kako je besmisleno raspravljati o procentima utrošene municije na ovom ili onom ratistu ako je kolicina te municije bila prakticno neiscrpna i ako su se zalihe konstantno dopunjavale proizvedenom ili uvezenom municijom.
da nacrtam: u procentnom racunu nedostaje iznos glavnice, pa je taj racun besmislen!
Kad je izbio rat JNA se raspala, uveden je embargo, a proizvodnja je stala, to što je ostalo u JNA (Srbi u globalu) je imalo na raspolaganju određenu količinu naoružanja i municije koja je bila velika, ali nije bila neiscrpna ni beskonačna jer tako što nije bilo moguće zbog gore navedenih razloga. Jel sad jasno ili treba crtati temperama?
Još imaš srpski izvor u kojem se to navodi, ali ti opet po svome.
hizo ramidovic

#710 Re: Heroji Vukovara

Post by hizo ramidovic »

shadowblade wrote:
Kad je izbio rat JNA se raspala, uveden je embargo, a proizvodnja je stala, to što je ostalo u JNA je imalo na raspolaganju određenu količinu naoružanja koja je bila velika, ali nije bila neiscrpna ni beskonačna jer tako što nije bilo moguće zbog gore navedenih razloga. Jel sad jasno ili treba crtati temperama?
Još imaš Srbe koji kažu da su istrošene zalihe koje su se uvozile i proizvodile 2 godine.
e sad si ga bas usro...
jna je imala konstantnu namjensku proizvodnju u srbiji i ta prica da je ona stala tokom rata je prica za malu djecu. ustvari, ovom tvrdnjom dovodis me do toga da sumnjam da si ti uopce i punoljetan? jesi li?
a jos veca pusiona je ta prica o embargu, jer je taj embargo bio uveden za sve drzave bivse sfrj. a ako znas kako je taj embargo postovala hrvatska, onda isto mozes zakljuciti i za srbiju. tim embargom jedino su bosnjaci popusili...
shadowblade

#711 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

hizo ramidovic wrote:
shadowblade wrote: e sad si ga bas usro...
jna je imala konstantnu namjensku proizvodnju u srbiji i ta prica da je ona stala tokom rata je prica za malu djecu. ustvari, ovom tvrdnjom dovodis me do toga da sumnjam da si ti uopce i punoljetan? jesi li?
a jos veca pusiona je ta prica o embargu, jer je taj embargo bio uveden za sve drzave bivse sfrj. a ako znas kako je taj embargo postovala hrvatska, onda isto mozes zakljuciti i za srbiju. tim embargom jedino su bosnjaci popusili...
Da, pričam gluposti. Zato je VJ 95te imala goriva za 5 dana rata, a letjela je na neispravnim avionima. Embargo nije funkcionirao jedino po pitanju Hrvatske i BiH, u Srbiji se nije ništa ni proizvodilo ni uvozilo.
Ti i dalje ne shvaćaš da govorimo o periodu raspada i da zapravo govorimo o srpskoj strani? Srbi nisu mogli ratovati godinama i nisu mogli proizvoditi ništa značajno tada.
hizo ramidovic

#712 Re: Heroji Vukovara

Post by hizo ramidovic »

shadowblade wrote: Da, pričam gluposti. Zato je VJ 95te imala goriva za 5 dana rata, a letjela je na neispravnim avionima. Embargo nije funkcionirao jedino po pitanju Hrvatske i BiH, u Srbiji se nije ništa ni proizvodilo ni uvozilo.
Ti i dalje ne shvaćaš da govorimo o periodu raspada i da zapravo govorimo o srpskoj strani? Srbi nisu mogli ratovati godinama i nisu mogli proizvoditi ništa značajno tada.
to da su imali goriva za 5 dana ili da su im avioni bili pokvareni je obicna dimna bomba...ili propaganda, jaro, propaganda. jesu bili u teskom stanju, nedostajalo im je svega, ne sporim, ali nije to ni blizu onako kako ti vjerujes
glede proizvodnje municije, u staroj kuci jos uvijek imam suvenira od rata, pa ako nadjem i ako si zainteresiran, posaljem ti caure sa oznakom "cacak 1994"...
shadowblade

#713 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

to da su imali goriva za 5 dana
Je rekao Momčilo Perišić na VSO.
ili da su im avioni bili pokvareni
Pokvareni, neodržavani, satnica leta nikakva.
ili propaganda, jaro, propaganda.
:mrgreen:
hizo ramidovic

#714 Re: Heroji Vukovara

Post by hizo ramidovic »

shadowblade wrote:
to da su imali goriva za 5 dana
Je rekao Momčilo Perišić na VSO.
ili da su im avioni bili pokvareni
Pokvareni, neodržavani, satnica leta nikakva.
ili propaganda, jaro, propaganda.
:mrgreen:
i velis, reko perisic?
onda je to 100% istina, jer vsrbi inace nikad ne lazu...
shadowblade

#715 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

Evo ga jos jedan sa logickom greskomu razmisljanju.
Tvoja logika:
"Ono što nije uslikano fotoaparatom nije uništeno". :)
i velis, reko perisic?
onda je to 100% istina, jer vsrbi inace nikad ne lazu..
Stenogrami VSO ne lažu, a sumnjam da bi i Perišić lagao Miloševiću na tajnom vojnom sastanku. Pogotovo oko tako jednog očitog pitanja.
shadowblade

#716 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

Pa Vukovar je uništio "JNA" i te srpske snage svakako. Samo je pitanje u kojoj mjeri više. Moralno, fizički, materijalno..
Ali imaju i Srbi neku utjehu...
Ostalo im je i nakon bitke jako mnogo artiljerijske municije.. Neki čak govore beskonačno mnogo municije..
Last edited by shadowblade on 24/02/2014 19:27, edited 1 time in total.
shadowblade

#717 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

frkenzi wrote:
shadowblade wrote: Ono sto Hrvati nazivaju HOS to civilizovan svijet naziva ustase,a ono sto Hrvati nazivaju dragovoljcima iz Francuske to civilizovani svijet odavno naziva psima rata.
HOS- hrvatske obrambene snage
Što se tiče ovog oko toga kako svijet naziva dobrovoljce psima rata, psi rata ratuju iz profita, ovaj francuz je došao dobrovoljno da pomogne Hrvatima jer su slabiji i jer brane svoje i nije zaradio ništa. Da je htio bit pas rata, Vukovar bi mu bio zadnje mjesto gdje bi otišao i sigurno nebi tamo ostao do kraja.
insomnia78

#718 Re: Heroji Vukovara

Post by insomnia78 »

shadowblade wrote:
frkenzi wrote:
shadowblade wrote: Ono sto Hrvati nazivaju HOS to civilizovan svijet naziva ustase,a ono sto Hrvati nazivaju dragovoljcima iz Francuske to civilizovani svijet odavno naziva psima rata.
HOS- hrvatske obrambene snage
Što se tiče ovog oko toga kako svijet naziva dobrovoljce psima rata, psi rata ratuju iz profita, ovaj francuz je došao dobrovoljno da pomogne Hrvatima jer su slabiji i jer brane svoje i nije zaradio ništa. Da je htio bit pas rata, Vukovar bi mu bio zadnje mjesto gdje bi otišao i sigurno nebi tamo ostao do kraja.
Slovo "U" na kapi, ne moras dalje
Sta ima "odbrambene snage"

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
shadowblade

#719 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

Znakovlje i natpisi ne određuju čovjeka, određuju ga djela. Šljivančaninova ekipa je nosila petokrake i uzvikivala floskule "smrt fašizmu sloboda narodu". Ubijali su, rušili, streljali gdje god su stigli. HOS-ovci su trčali po hranu i raznosili je Srbima i Hrvatima po podrumima.
insomnia78

#720 Re: Heroji Vukovara

Post by insomnia78 »

:D
Vidi, apsolutno sam na strani hrvatskih branitelja u domovinskom ratu i iskreno zalim vukovarske zrtve ali necemo se lagati
Ako se oblacis ko ustasa, nosis "U", pozdravljas ko ustasa, izjasnjavas ustasom, pogodi sta, ustasa si

shadowblade

#721 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

insomnia78 wrote::D
Vidi, apsolutno sam na strani hrvatskih branitelja u domovinskom ratu i iskreno zalim vukovarske zrtve ali necemo se lagati
Ako se oblacis ko ustasa, nosis "U", pozdravljas ko ustasa, izjasnjavas ustasom, pogodi sta, ustasa si
Oznaka HOS-a nije U nego ovo..

Image

Ako su HOS-ovci u Vukovaru bili ustaše (ja osobno mislim da nisu), onda su ustaše dobri, plemeniti, hrabri ljudi.
shadowblade

#722 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

Jedan preživjeli HOS-ovac iz Vukovara je rekao u jednoj TV emisiji:
"Zbog čega sam stavio oznaku za dom spremni?"

http://www.youtube.com/watch?v=8RtTfOdzFAE#t=2576
insomnia78

#723 Re: Heroji Vukovara

Post by insomnia78 »

Nego, koliko si upoznat da nam malo razjasnis ovaj dio, kol'ko ima istine, posebno ovo vezano za Vukovar

"Ante Paradžik biva 21. rujna 1991. ubijen u okolici Zagreba od strane hrvatske policije.
Policijsko objašnjenje je bilo da su "dobili anonimnu dojavu da su u autu martićevci

Nakon Paradžikovog ubojstva, privremeni vršitelj dužnosti načelnika Ratnog stožera HOS-a postaje Anto Đapić.
Dobroslav Paraga početkom 1992. slučajno izbjegava smrt kada je dignut u zrak stožer HOS-a u Vinkovcima pri čemu je poginulo pet osoba, a osam bilo ranjeno.

Početkom studenog 1991., vodstvo opsjednutog Vukovara traži pomoć od Parage.
Dne 13. studenog 1991., Paraga iz Zagreba šalje 200 vojnika HOS-a pod zapovjedništvom bojnika Eugena Meindorfera i instruktora Dubravka Klauderotija u pomoć opkoljenom gradu.

U Vinkovcima ih zaustavlja Tomislav Merčep, zamjenik ministra policije Ivana Vekića.
Poslao ih je u Osijek gdje su zatvoreni u Crvenu vojarnu.
Ministar obrane general Martin Špegelj je 16. studen izvršio smotru te jedinice i naredio Merčepu proboj prema Vukovaru pravcem Nuštar-Bogdanovci kako bi se bar stanovništvo spasilo kad se grad više ne može braniti.

Merčep je odbio napasti pod izgovorom:"Kukuruzi su puni mina, a i nisam siguran da mi Dedaković ne bi pucao u leđa." HOS-ovci nisu pušteni da pomognu Vukovaru i grad pada u srpske ruke."

shadowblade

#724 Re: Heroji Vukovara

Post by shadowblade »

insomnia78 wrote: Početkom studenog 1991., vodstvo opsjednutog Vukovara traži pomoć od Parage.
Dne 13. studenog 1991., Paraga iz Zagreba šalje 200 vojnika HOS-a pod zapovjedništvom bojnika Eugena Meindorfera i instruktora Dubravka Klauderotija u pomoć opkoljenom gradu.
13.11 u Vukovar nije bilo moguće ući, bio je zadnji pokušaj proboja koji nije uspio. Dakle, prvo tih 200 ljudi nisu mogli ni fizički doći do Vukovara, da su i došli, ništa nebi promijenili u vojnom smislu. Samo bi na hrvatskoj strani bilo više mrtvih.
insomnia78

#725 Re: Heroji Vukovara

Post by insomnia78 »

Pa imas ovaj dio
U Vinkovcima ih zaustavlja Tomislav Merčep, zamjenik ministra policije Ivana Vekića.
Poslao ih je u Osijek gdje su zatvoreni u Crvenu vojarnu.
Ministar obrane general Martin Špegelj je 16. studen izvršio smotru te jedinice i naredio Merčepu proboj prema Vukovaru pravcem Nuštar-Bogdanovci kako bi se bar stanovništvo spasilo kad se grad više ne može braniti.

Post Reply