Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima 2018 za skupštinu Kantona Sarajevo glasat ću za:

Poll ended at 06/10/2018 23:59

BPS
2
1%
DF
13
6%
GS
8
4%
NBL
4
2%
NiP
15
7%
NS
85
39%
SBB
5
2%
SDA
30
14%
SDP
45
21%
Neka druga
10
5%

Total votes: 217

baxus

#701 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by baxus »

perfect_guy wrote:
Prpa.ba wrote:Obradjeno je jos mozda par hiljada glasova, jedini vidljiviji rezultat je da se NS blago priblizava NiP-u. Raspodjela mandata ostaje 10-6-5-4-4-3-2-1. Damir Niksic je presao 20% na listi SDP-a. :-D
11-6-6-4-4-2-1-1 po onoj tabeli što je juče neko postavio. Nikšić prešao, a nbl izgubio drugo mjesto, plus dudlaroš u padu sa postotkom
Ima li ikakve šanse da SBB ispusti jednu poziciju?
Dr. Kuca

#702 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Dr. Kuca »

Mekic prvi preletac :D
perfect_guy

#703 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by perfect_guy »

baxus wrote:
perfect_guy wrote:
Prpa.ba wrote:Obradjeno je jos mozda par hiljada glasova, jedini vidljiviji rezultat je da se NS blago priblizava NiP-u. Raspodjela mandata ostaje 10-6-5-4-4-3-2-1. Damir Niksic je presao 20% na listi SDP-a. :-D
11-6-6-4-4-2-1-1 po onoj tabeli što je juče neko postavio. Nikšić prešao, a nbl izgubio drugo mjesto, plus dudlaroš u padu sa postotkom
Ima li ikakve šanse da SBB ispusti jednu poziciju?
fronti treba 526 glasova da našoj stranci uzme jedno mjesto, to je najbliže
The 51st State

#704 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by The 51st State »

sda botovi najjaci, dobra taktika nema sta, unesi crv sumnje u startu.
studiorum_tuzlaensis

#705 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by studiorum_tuzlaensis »

Simptomatično je da ovako sporo ide u NG i SG zbog činjenice da su i Hadžibajrić (SG) i Konaković (NG) ovdje namirisali VELIKU KRAĐU SDA KOJA SE INAČE DEŠAVA i očigledno su postavili svoje ljude po SVIM mjestima da nadgledaju lopine. Puno je primjedbi i nisu dozvolili SDA manipulaciju sa kutijama, vrećama i transportu listića. Inače pored Konakovića koji je to izjavio za NG, oglasio se i Hadžibajrić na Face TV neku noć da je u saradnji sa MUPom KS za 2 dana uspio očistiti biračke spiskove od mrtvih u svojoj općini. Šta ćeš, skontao čovjek kako SDA uzima glasove i potpisuje mrtve i angažovo se i smanjio im manevarski prostor.

Savjetujem i NS da se malo već na sljedećim izborima angažuje malo više u Novom Sarajevu, posebno u MZ Velešići, Pofalići i Hrasnom Brdu gdje ih SDA uzima lopatom, realno je da se tu muti.

Ja stvarno ne mogu da vjerujem da je i ovoliko ljudi npr u N.Sarajevu je izabralo SDA, nek sam glupan i zovite me kako hoćete, ti kriminalci sebi na ovim padinskim dijelovima uvećaju rezultat barem 20%.
kluz franjo

#706 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

Prpa.ba wrote:Stari Grad i Novi Grad su i dalje ispod 50% obradjenih glasackih mjesta. Pretpostavljam da sporo ide zbog brojnih nepravilnosti i prigovora. :-D
Ne znam, jesi li "upratio" ekstreman skok izlaznosti u N. Gradu u zadnjih 4 sata glasanja.
U % ispada da je blizu 40% svih koji su taj dan glasali u NG to učinilo u zadnjih 4 sata.
U apsolutnim brojevima ispada da je u zadnja 4 sata glasanja u NG glasalo više ljudi nego u SG, Centar i N. SA zbirno.
Ili je stvarno došlo do poslijepodnevne mobilizacije biračkog tijela ili je došlo do značajne "mobilizacije listića" nakon zatvaranja.
Većina ovih biračkih mjesta u npr. Saraj polju, Alipašin most, Briješće, Dobroševići nisu toliko velika i obično se brzo završavaju.
Osim ako ne štimaju brojevi u zapisnicima (zaprimljeni/korišteni/neiskorišteni listići, važeći/nevažeći, itd) i u kutijama...
baxus

#707 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by baxus »

kluz franjo wrote:
Prpa.ba wrote:Stari Grad i Novi Grad su i dalje ispod 50% obradjenih glasackih mjesta. Pretpostavljam da sporo ide zbog brojnih nepravilnosti i prigovora. :-D
Ne znam, jesi li "upratio" ekstreman skok izlaznosti u N. Gradu u zadnjih 4 sata glasanja.
U % ispada da je blizu 40% svih koji su taj dan glasali u NG to učinilo u zadnjih 4 sata.
U apsolutnim brojevima ispada da je u zadnja 4 sata glasanja u NG glasalo više ljudi nego u SG, Centar i N. SA zbirno.
Ili je stvarno došlo do poslijepodnevne mobilizacije biračkog tijela ili je došlo do značajne "mobilizacije listića" nakon zatvaranja.
Većina ovih biračkih mjesta u npr. Saraj polju, Alipašin most, Briješće, Dobroševići nisu toliko velika i obično se brzo završavaju.
Osim ako ne štimaju brojevi u zapisnicima (zaprimljeni/korišteni/neiskorišteni listići, važeći/nevažeći, itd) i u kutijama...
U hercegovačkim vukojebinama isti slučaj.
Po 1000 ljudi glasalo u posljednjem satu.

Sav onaj neiskorišteni materijal uzeli birački odbor, popunili i ubacili.
Sve regularno.
veliki_ah

#708 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by veliki_ah »

A gdje ima taj podatak u kojem satu je glasalo koliko ljudi?

Ta izlaznost u toku dana je tako relativan podatak da je nevjerovatno. Računa se na osnovu broja koji je poslao predsjednik odbora u određeno vrijeme, a mogućnost za grešku je ogromna. Od toga da je poslao pogrešan broj, do toga da je poslao rano/kasno. 5 sati nakon zatvaranja birališta, o nekim mjestima uopšte nisu imali informaciju o izlaznosti. Koliko vidim još se barata onim podatkom o ukupnoj izlaznosti 53%, a onu noć je rečeno da će to ići za par procenata gore.

Naravno, to ne znači da nije bilo prevara, naravno da je bilo, ali opet ne treba odmah stvarati teorije zavjere.
zanimljiv

#709 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by zanimljiv »

perfect_guy wrote:
Već smo rekli da je to pogrešan sistem, kod nas je Webster/Sen Leg, pa je prpa u pravu.
invincible1921

#710 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by invincible1921 »

Ma i nije bas tako da je dobio drugo mjesto u KS jer je uzeo necije birace. Podrzalo je njega dosta ljudi jer je u njemu vidjelo kakvu takvu promjenu. On je dokaz da pravilnim radom, a ne samo ublehom cak i bez masinerije glasacke iza sebe mozes napraviti rezultat.

E sad je sve moguce...ja se iskreno nadam da ce odrzat obeanje. Problem je u njegovim ljudima. Mislim da je Mekic vec presao u SDA...al haj necu da grijesim dusu vidjet cemo.
refffko

#711 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by refffko »

Racunaj da ce Mekic 100% preci u SDA. Prelivoda koja ce se prodati bilo kome. Mirvad Kuric takodje. Nije mi jasno da neko moze takve ljugavce dovesti u partiju i da neko moze za takve glasati.
To je znaci 12 sigurnih glasova za SDA.
Dr. Kuca

#712 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Dr. Kuca »

invincible1921 wrote:Ma i nije bas tako da je dobio drugo mjesto u KS jer je uzeo necije birace. Podrzalo je njega dosta ljudi jer je u njemu vidjelo kakvu takvu promjenu. On je dokaz da pravilnim radom, a ne samo ublehom cak i bez masinerije glasacke iza sebe mozes napraviti rezultat.

E sad je sve moguce...ja se iskreno nadam da ce odrzat obeanje. Problem je u njegovim ljudima. Mislim da je Mekic vec presao u SDA...al haj necu da grijesim dusu vidjet cemo.

Bas suprotno. On je dokaz kako na ublehu mozes sve ako znas kvalitetno ubleharit.
baxus

#713 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by baxus »

Kakav otpad ljudski je taj Mekić.
Trebaju sad svi koji su mu dali glas, na vrata mu otići.
mirsek

#714 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by mirsek »

baxus wrote:Kakav otpad ljudski je taj Mekić.
Trebaju sad svi koji su mu dali glas, na vrata mu otići.
Tesko, on to tako radi godinama i nista, opet ga podrzava 2000-3000 ljudi u kantonu.
Covjek ce postati milioner ako vec nije kad saberes koliko je do sada dobio od drzave i stranaka.
JThomas

#715 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

suštinski stvari su vrlo jednostavne. matematika bez sda postoji. nije čak ni "navučena". postoji u više modusa, ne samo jednom.

ali da bi se ostvarila - opozicija i kvaziopozicija moraju sarađivati na nivou koji je dosad neviđen kod nas u stvarnosti. taj dogovor mora biti kvalitetniji, u svakom pogledu, od ikakvog koji smo dosad vidjeli.
Roccohljup

#716 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Roccohljup »

JThomas wrote:suštinski stvari su vrlo jednostavne. matematika bez sda postoji. nije čak ni "navučena". postoji u više modusa, ne samo jednom.

ali da bi se ostvarila - opozicija i kvaziopozicija moraju sarađivati na nivou koji je dosad neviđen kod nas u stvarnosti. taj dogovor mora biti kvalitetniji, u svakom pogledu, od ikakvog koji smo dosad vidjeli.
i prvenstveno vođen iskrenom željom da se stvari poprave a ne mandatima i foteljama u JP i agencijama. :-) :-) :-)
JThomas

#717 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

oni uopšte ne dominiraju brojem glasova koliko je to popularno percipirano. na svakom nivou bi teoretski moglo bez njih. ali u stvarnosti znamo šta će biti. oni dominiraju onim što se eufemistički i tehnički zove "koalicioni potencijal". a to je bez eufemizma - nakupljena vlast, moć, mjesta, usluge i novac za trgovinu.
invincible1921

#718 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by invincible1921 »

Dr. Kuca wrote:
invincible1921 wrote:Ma i nije bas tako da je dobio drugo mjesto u KS jer je uzeo necije birace. Podrzalo je njega dosta ljudi jer je u njemu vidjelo kakvu takvu promjenu. On je dokaz da pravilnim radom, a ne samo ublehom cak i bez masinerije glasacke iza sebe mozes napraviti rezultat.

Bas suprotno. On je dokaz kako na ublehu mozes sve ako znas kvalitetno ubleharit.
Izvini molim te ako je on ubleha sta su onda premijeri prije njega bili? Sva djela svih premijera prije njega kad se saberu ne mogu ni blizu onoga sto je on uradio. Znaci da je 0.1% uadio u svom mandatu to je opet vise nego svih ostalih....Znaci da je opet u plusu u odnosu na njih i ako je u plusu zasluzuje podrsku dok neko ne uradi makar 0.2%.
_Reds_

#719 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

Gdje zvanicno pise koji je sistem kod nas, onaj sam ja nasao, jer je pisao da se primjenjuje u vecini zemalja, pa sam pretosptavio da je i kod nas.
gidra

#720 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by gidra »

_Reds_ wrote:Gdje zvanicno pise koji je sistem kod nas, onaj sam ja nasao, jer je pisao da se primjenjuje u vecini zemalja, pa sam pretosptavio da je i kod nas.
https://en.wikipedia.org/wiki/Webster/S ... %AB_method
U pravu bi kolega od sinoć, mada i nije neka razlika između ovih metoda. Hajd baci ponovo računicu ako imaš vremena :D
The Webster/Sainte-Laguë method is used in Bosnia and Herzegovina, Iraq, Kosovo, Latvia, New Zealand, Norway and Sweden. In Germany it is used on the federal level for the Bundestag, and on the state level for the legislatures of Baden-Württemberg, Bremen, Hamburg, North Rhine-Westphalia, Rhineland-Palatinate, and Schleswig-Holstein.
gidra

#721 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by gidra »

Image
madner

#722 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by madner »

JThomas wrote:suštinski stvari su vrlo jednostavne. matematika bez sda postoji. nije čak ni "navučena". postoji u više modusa, ne samo jednom.

Prvo i osnovno, izuzetno sam pozitivno iznenadjen da opste pokusavaju da sastave ovu koaliciju NS, NiP i SDP. Bio sam ubjedjen da ce NS da se drzi sigurnih voda opozicije. Drugo, imamo javne izjave nekoliko stranaka da nece sa SDA. Jos jedan pomak svijesti.
Nivelacija

#723 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Nivelacija »

gidra wrote:Image
Mozes li ovo za ZDK napraviti ?
cyprus

#724 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by cyprus »

A jel to ima i softver za ovo? Ja računo u excelu :D
video

#725 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by video »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/cetiri- ... /181010072

kako li ce ovaj momenat uticati na formiranje vlasti u KS

Prvi zvanicni potez kifle pajdasenje sa kukom :run:

Kao sto i napisah na njihovoj temi, jako inteligentan potez :shock: :skoljka:
Last edited by video on 10/10/2018 15:13, edited 1 time in total.
Locked