Freelancing....all about
Moderator: anex
-
NikolaKZ91
#701 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jel u ovom pozivu pise da trebamo platiti porez na dohodak ili doprinose??? Ako placamo doprinose za zdravstveno, zasto ne placamo i penzijsko onda?
-
pinkman
#702 Re: Porez na dohodak na freelancing?
NikolaKZ91 wrote:Jel u ovom pozivu pise da trebamo platiti porez na dohodak ili doprinose??? Ako placamo doprinose za zdravstveno, zasto ne placamo i penzijsko onda?
Pa procitaj zakon pa ces vidjeti zasto ne placas i penzijsko.
- kica
#703 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Odoh ja sutra to da prijavim, dakle ide od 2015 godine ?
Jel da ponesem izvode iz PayPal ?
Ili i Payoneer ?
Jel da ponesem izvode iz PayPal ?
Ili i Payoneer ?
- 512MB
#704 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Valjda je penziono dobrovoljno?
-
jahh
#705 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemoj nam Payoneer. 
- Casual's
#706 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vjerujem da ti trenutno odvajaš određeni postotak poreza na internet koji će se za 3 godine regulisati u sklopu poreza na trošarine.512MB wrote: Nije rekla da se nekad nece trebat platit. Ko je pametan odvajo je 14% na stranu.
-
Floyd_666
#707 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moze li ko pojasniti oba formulara navedena u ovom obavjestenju PUF-a? Koji sluzi za sta, u kratkim crtama?
http://www.pufbih.ba/v1/novosti/1177/po ... ostranstva
I kako da navedem podatke o isplatiocu (obrazac AMS - 1035) kad mi firma isplacuje na PayPal a ja povlacim sa PayPala na karticu? PayPal ne mogu navest jer nit znam nista o njima nit mi oni placaju. Ako navedem bilo sta o firmi od koje primam lovu, onda ce ispast da petljam jer mi PayPal kao online posrednik isplacuje pare.
http://www.pufbih.ba/v1/novosti/1177/po ... ostranstva
I kako da navedem podatke o isplatiocu (obrazac AMS - 1035) kad mi firma isplacuje na PayPal a ja povlacim sa PayPala na karticu? PayPal ne mogu navest jer nit znam nista o njima nit mi oni placaju. Ako navedem bilo sta o firmi od koje primam lovu, onda ce ispast da petljam jer mi PayPal kao online posrednik isplacuje pare.
- SpecialOffer
#708 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja kad sam placao proslu godinu u komadu ona sluzbenica mi je to nesto spominjala da imam pravo na to. Ali da bi imao pravo na to moras izvaditi poreznu karticu.NikolaKZ91 wrote:Jel zna neko imamo li bar pravo na taj licni odbitak i na odbitak za nezaposlenog clana uze porodice? Kolko znam u Rs je taj odbitak 2400 a u Fbih 3600. I jos 900 na nezaposlenog clana porodice. Ako nema ni to, to je onda klasicna diskriminacija.
- SpecialOffer
#709 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Posto vidim da nas ima dosta tzv. "freelancer-a", cime se tacno bavite, na kojim platformama radite, sta vam je izvor prihoda?
-
NikolaKZ91
#710 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kakva je situacija u RS oko poreza na frilensing? U Srbiji nikoga ne ganjaju zasad oko toga niti to ko pominje. Za RS znam da je nekad prosle god objavljen tekst na portalu Buka al nzm jel se tu pocelo provoditi sta ili ganjaju li koga?
-
bosanka hercegovic
#711 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak kojim se definisu obaveze za uplatu poreza na prihode iz inostranstva, te kojim su propisani i pripadajuci obrasci je objavljen u Sluzbenim novinama F BiH je stupio na snagu 21.04.2018.godine. Do tada, ako si zelio da platis porez na prihod, porezna je nastojala da tvoj slucaj ugura u sistem kao za ugovor o djelu, tj da se prizna 20% rashoda, te da se obracuna zdravstvo 4% i PIO 6%, te porez na dohodak od 10%, sto je po meni nezakonito, jer obveznik uplate poreza i doprinosa po ugovoru o djelu je isplatilac, tj.poslodavac, koji je duzan da u poreznu peda i propisani obrazac AUG-1031. E sad, dosta ljudi nije uplacivalo porez zato sto zakon nije bio tacno odredjen po ovom pitanju....obzirom da su konacno dali uputu pomenutim pravilnikom iz aprila ove godine, sada je red da se placa.....al smatram da nema osnova da se ovaj pozakonski akt primjenjuje unatrag, ima li ovdje pravnika da pojasne da li se neki obavezujuci zaoknski propis moze primjenjevati unatrag?
- kica
#712 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja se apsolutno slazem sa tobom o tome i pricam cijelo vrijemebosanka hercegovic wrote:Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak kojim se definisu obaveze za uplatu poreza na prihode iz inostranstva, te kojim su propisani i pripadajuci obrasci je objavljen u Sluzbenim novinama F BiH je stupio na snagu 21.04.2018.godine. Do tada, ako si zelio da platis porez na prihod, porezna je nastojala da tvoj slucaj ugura u sistem kao za ugovor o djelu, tj da se prizna 20% rashoda, te da se obracuna zdravstvo 4% i PIO 6%, te porez na dohodak od 10%, sto je po meni nezakonito, jer obveznik uplate poreza i doprinosa po ugovoru o djelu je isplatilac, tj.poslodavac, koji je duzan da u poreznu peda i propisani obrazac AUG-1031. E sad, dosta ljudi nije uplacivalo porez zato sto zakon nije bio tacno odredjen po ovom pitanju....obzirom da su konacno dali uputu pomenutim pravilnikom iz aprila ove godine, sada je red da se placa.....al smatram da nema osnova da se ovaj pozakonski akt primjenjuje unatrag, ima li ovdje pravnika da pojasne da li se neki obavezujuci zaoknski propis moze primjenjevati unatrag?
trebali su upoznat nas freelencere i dat nam rok od 3-4 mjeseca da skontamo kako cemo i sta cemo i onda da kren da djeluje, a ne da ga stave od 2015g unazad.
ne znam da li ima pravnika ovdje, ali ovo ce na sudu da padne bilo koga na ovaj nacin da sankcionisu jer nijedan zakon ne moze naopacke da djeluje.
- kica
#713 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Freelanceri nezadovoljni: Umjesto da nas podstiče, država želi da nas oporezuje
https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... uje/445153
BANJALUKA, SARAJEVO - Iako su od ove godine freelanceri, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH, prema Zakonu o porezu na dohodak dužni platiti ovaj porez, oni poručuju da je taj zakon nemoguće sprovesti.
"Moje mišljenje se ne razlikuje mnogo od drugih freelancera, a to je da je taj zakon nemoguće sprovesti. Nemaju razvijen sistem nadgledanja protoka novca, te bi se taj porez mogao sprovesti samo na dobrovoljnoj bazi freelancera. A koliko su oni zainteresovani da dobrovoljno plaćaju tu naknadu, zavisi od onoga koliko država stimuliše ovu vrstu rada i generalno freelancing. Država želi da uzme, a da ništa ne vrati zauzvrat, to definitivno nije zdrava ekonomija", smatra D.B., freelancer iz Gradiške. Dodaje da u BiH malo ko razumije pojam freelancinga.
"To nije samo neka djelatnost koja je strogo vezana za software development, što je ono o čemu se danas mnogo priča, nego se tim bave svi oni čija je djelatnost van okvira privatnog ili državnog prijavljenog posla, a to uključuje vodoinstalatere, mehaničare, knjigovođe i sva ostala zanimanja koja zahtijevaju jednokratni ili jednodnevni angažman. Pitanje je da li su i oni spremni da plate tu istu naknadu kao i ovi koji rade za računarom", navodi ovaj freelancer.
Njegov kolega iz Banjaluke smatra kako u vremenu kada država ima ogromne probleme s nezaposlenošću mladih i njihovim iseljavanjem, umjesto lova na "slobodnjake" i iznalaženja načina da se oni oporezuju, treba da razmisli kako da ih podstiče.
"Na taj način privukli bi obrazovane mlade ljude koji novac dobijaju iz inostranstva i troše ga u našoj zemlji", kaže on.
Inače prema evidencijama Poreske uprave Republike Srpske, u toku ove godine tek stotinak fizičkih lica prijavilo je porez na dohodak ostvaren udaljenim radom (freelancer), za poslodavca u inostranstvu.
Stav Poreske uprave RS je da je to i dalje nedovoljan broj prijava po ovom osnovu pošto je u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme primjetan trend povećanja broja fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u RS obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu, zbog čega je Poreska uprava RS intenzivirala svoje aktivnosti po ovom pitanju.
Naime, pojedini građani koji iz svojih kuća rade za firme u inostranstvu, pritom nemaju ugovore o radu, a zarađuju, tj. primaju novac kroz uplate iz inostranstva, do sada su bili u sivoj zoni jer zakon nije obuhvatao termin "freelancer", ali novim zakonskim rješenjima, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji, zakonodavac ih eksplicitno spominje.
Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, pojasnila je da oni prihod treba da prijave i plate porez na dohodak, te na taj način svoje usluge prebace u legalne tokove i izbjegnu eventualne sankcije. Dodaje da se porez na dohodak obračunava po poreskoj stopi od 10 odsto na osnovicu koju čini naplaćeni prihod tog fizičkog lica.
Sa druge strane, kako pojašnjavaju iz Poreske uprave FBiH, u slučaju kada rezidentno fizičko lice ostvari dohodak od povremene samostalne djelatnosti direktno iz inostranstva od nerezidentnog pravnog lica, obveznik obračuna i uplate akontacije poreza na dohodak iz tog osnova po stopi od 10 odsto i doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje na teret osiguranika po stopi od četiri odsto je sam porezni obveznik koji je ostvario taj dohodak.
BANJALUKA, SARAJEVO - Iako su od ove godine freelanceri, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH, prema Zakonu o porezu na dohodak dužni platiti ovaj porez, oni poručuju da je taj zakon nemoguće sprovesti.
"Moje mišljenje se ne razlikuje mnogo od drugih freelancera, a to je da je taj zakon nemoguće sprovesti. Nemaju razvijen sistem nadgledanja protoka novca, te bi se taj porez mogao sprovesti samo na dobrovoljnoj bazi freelancera. A koliko su oni zainteresovani da dobrovoljno plaćaju tu naknadu, zavisi od onoga koliko država stimuliše ovu vrstu rada i generalno freelancing. Država želi da uzme, a da ništa ne vrati zauzvrat, to definitivno nije zdrava ekonomija", smatra D.B., freelancer iz Gradiške. Dodaje da u BiH malo ko razumije pojam freelancinga.
"To nije samo neka djelatnost koja je strogo vezana za software development, što je ono o čemu se danas mnogo priča, nego se tim bave svi oni čija je djelatnost van okvira privatnog ili državnog prijavljenog posla, a to uključuje vodoinstalatere, mehaničare, knjigovođe i sva ostala zanimanja koja zahtijevaju jednokratni ili jednodnevni angažman. Pitanje je da li su i oni spremni da plate tu istu naknadu kao i ovi koji rade za računarom", navodi ovaj freelancer.
Njegov kolega iz Banjaluke smatra kako u vremenu kada država ima ogromne probleme s nezaposlenošću mladih i njihovim iseljavanjem, umjesto lova na "slobodnjake" i iznalaženja načina da se oni oporezuju, treba da razmisli kako da ih podstiče.
"Na taj način privukli bi obrazovane mlade ljude koji novac dobijaju iz inostranstva i troše ga u našoj zemlji", kaže on.
Inače prema evidencijama Poreske uprave Republike Srpske, u toku ove godine tek stotinak fizičkih lica prijavilo je porez na dohodak ostvaren udaljenim radom (freelancer), za poslodavca u inostranstvu.
Stav Poreske uprave RS je da je to i dalje nedovoljan broj prijava po ovom osnovu pošto je u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme primjetan trend povećanja broja fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u RS obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu, zbog čega je Poreska uprava RS intenzivirala svoje aktivnosti po ovom pitanju.
Naime, pojedini građani koji iz svojih kuća rade za firme u inostranstvu, pritom nemaju ugovore o radu, a zarađuju, tj. primaju novac kroz uplate iz inostranstva, do sada su bili u sivoj zoni jer zakon nije obuhvatao termin "freelancer", ali novim zakonskim rješenjima, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji, zakonodavac ih eksplicitno spominje.
Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, pojasnila je da oni prihod treba da prijave i plate porez na dohodak, te na taj način svoje usluge prebace u legalne tokove i izbjegnu eventualne sankcije. Dodaje da se porez na dohodak obračunava po poreskoj stopi od 10 odsto na osnovicu koju čini naplaćeni prihod tog fizičkog lica.
Sa druge strane, kako pojašnjavaju iz Poreske uprave FBiH, u slučaju kada rezidentno fizičko lice ostvari dohodak od povremene samostalne djelatnosti direktno iz inostranstva od nerezidentnog pravnog lica, obveznik obračuna i uplate akontacije poreza na dohodak iz tog osnova po stopi od 10 odsto i doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje na teret osiguranika po stopi od četiri odsto je sam porezni obveznik koji je ostvario taj dohodak.
-
Rimes87
#714 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Izvini, ali odakle tebi ta informacija?bosanka hercegovic wrote:Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak kojim se definisu obaveze za uplatu poreza na prihode iz inostranstva, te kojim su propisani i pripadajuci obrasci je objavljen u Sluzbenim novinama F BiH je stupio na snagu 21.04.2018.godine.
-
bosanka hercegovic
#715 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Izvini, ali odakle tebi ta informacija?[/quote]
https://www.akta.ba/legislativa/praviln ... odak/89444Rimes87 wrote:Izvini, ali odakle tebi ta informacija?bosanka hercegovic wrote:Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak kojim se definisu obaveze za uplatu poreza na prihode iz inostranstva, te kojim su propisani i pripadajuci obrasci je objavljen u Sluzbenim novinama F BiH je stupio na snagu 21.04.2018.godine.
-
Rimes87
#716 Re: Porez na dohodak na freelancing?
bosanka hercegovic wrote:Izvini, ali odakle tebi ta informacija?
https://www.akta.ba/legislativa/praviln ... odak/89444[/quote]Rimes87 wrote:Izvini, ali odakle tebi ta informacija?bosanka hercegovic wrote:Pravilnik o izmjeni i dopuni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak kojim se definisu obaveze za uplatu poreza na prihode iz inostranstva, te kojim su propisani i pripadajuci obrasci je objavljen u Sluzbenim novinama F BiH je stupio na snagu 21.04.2018.godine.
Okej, hvala. Evo i verzije sa stranice PUF-a: http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... -30-18.pdf
-
Floyd_666
#717 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ljudi moji zna li iko sta treba da uradim ako zaradjujem novac preko neke online platforme i isplacujem ga na karticu posredstvom PayPala? Koji formular da popunim i kako uopste da dam podatke o isplatiocu kad ne znam nista o njima. Nisam vezan ugovorom, radim na otvorenoj platformi koja je dostupna svima.
-
bosanka hercegovic
#718 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Takodje sam pronasla u Zakonu o doprinosima, clan 10a, pod 1. kaze na teret OSIGURANIKA iz osnovice po stopi 4% zdravstveno osiguranje...ovaj clan se odnosi na uplatu doprinosa po ugovoru o djelu, a propisuje da isplatilac tj poslovac obustavi i uplati od ugovorenog iznosa 4% za zdravstveno na teret OSIGURANIKA! Da li je Freelancer osiguranik...jest, al malo sutra...nalazu mu da uplacuje zdravstveno osiguranje od kojeg nece imati nikakvog prava....inace kod svih ovih raznoraznihuplata poreza na dohodak ima se pravo na priznavanje rashoda, samo za freelancere, ne...to je cista diskriminacija...
-
NikolaKZ91
#719 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znaci po ovome porez u RS je 10% a u Federaciji 14%?kica wrote:Freelanceri nezadovoljni: Umjesto da nas podstiče, država želi da nas oporezuje
- kica
#720 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi ovdje 99% nas brka pojmove ima li pravnika ovdje.
Ovo je samo POREZ NA DOHODAK - regulisan http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... -tekst.pdf
pise da iznosi 10%
Ovo je samo POREZ NA DOHODAK - regulisan http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... -tekst.pdf
pise da iznosi 10%
-
Rimes87
#721 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pogledaj još jednom onaj obrazac i vidjet ćeš da su uvalili i 4% na zdravstveno.kica wrote:Ljudi ovdje 99% nas brka pojmove ima li pravnika ovdje.
pise da iznosi 10%
- 512MB
#722 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sta recikica wrote:Freelanceri nezadovoljni: Umjesto da nas podstiče, država želi da nas oporezuje
-
TRANCE
#723 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jeste 183 dana prema trenutnom zakonu. Prema novom zakonu će se gledati i "centar životnih interesa", tako da neko ko bude radio izvan BiH, a u BiH bude imao neku nekretninu, auto, ženu/djecu ili pak samo bude slao lovu u BiH, plaćat će i u BiH porez od inostrane plateHaris.ba wrote:
Ako je bio van države duže od 183 dana neJma poreza u FBiH tek tako.
Neće se još porezna uprava baviti porijeklom novca na velikom uzorku. To će doći tek za nekih 5-10 godina.
Taj sistem imaju i Hrvati, pa ljudi odu živjeti u Njemačku, priča zbogom žohari, ne dam više marke poreza domaćim lopovima, a onda im nakon nekog vremena stigne čestitka iz hrvatske porezne: imate nekretninu/auto/ženu/djecu/šaljete novac u Hrvatsku, ostvarili ste prihode toliko i toliko u Njemačkoj, platite toliko i toliko poreza. A ako ne plate, slijedi im ovrha nekretnine, auta ili im uzimaju dio plate u Njemačkoj u saradnji s njihovom poreskom.
-
edossbest
#724 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Toliko ste pisali i spamali forume i drustvene mreze u vezi poreza od freelancing-a da je to neki strucnjak iz porezne vidio i dao prijedlog da se uvede zakon.. To u prevodu znaci zaradis 10k$ PayPal ti uzme odredjenu proviziju 2-3 % , Banka ti uzme proviziju 2-3 % , drzava ti uzme 10% te jos 10% za penziono i osiguranje , pa onda uzmes ono sto ti je ostalo potrosis pa ti uzmu dodatno 17% pdv-a
..
ZNACI TOTALNA GLUPOST SVE INOSTRANE PRIHODE TREBA PUSTITI BEZ IKAKVOG POREZA JER SVE TE PARE KOJE DODJU POTROSE SE U BIH TAKO DA MNOGI LJUDI IMAJU KORIST KAO I DRZAVA KOJA UZME SVOJ DIO KROZ PDV
ZNACI TOTALNA GLUPOST SVE INOSTRANE PRIHODE TREBA PUSTITI BEZ IKAKVOG POREZA JER SVE TE PARE KOJE DODJU POTROSE SE U BIH TAKO DA MNOGI LJUDI IMAJU KORIST KAO I DRZAVA KOJA UZME SVOJ DIO KROZ PDV
- dildi
#725 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Trance, zato Hrvati čim odu iz Hrvatske odmah odjave prebivalište.
“Odjavljeno na period od 5 godina radi odlaska u Njemačku”
“Odjavljeno na period od 5 godina radi odlaska u Njemačku”