Euridica, lijepo pises, ne idi sa teme, treba nas vise koji ozbiljno razmisljmo o statusu zena u drstvima,a jucer napsiah, religije su bile dio takvih drustava, religije nisu nikad ni imale cilj poboljsati status zena, jer svako poboljasenja statusa zena u drustvima je uslovilo intrerne promjene tretiranja zena od strane relgijskih insittucija. Jod od '80 tih godina u liberalnijim drustvima , zene su pocele mijenajti svoj status u okviru npr. crkvenih poslova, obrazlozenja teoloskog materijala i sl.Euridika wrote: Ne znam jesi li me dobro razumio, ali ja jesam govorila o pravima žena u odnosu na muška prava u okviru istog društvenog staleža. Nisam uopće poredila prava muškaraca i žena u međuklasnim odnosima. Svakako da su žene plemića i veleposjednika imale mnogo veća prava nego ijedan muški (ili ženski) rob, kmet, zemljoradnik i sl. I inače, svi nižerangirani slojevi društva su generalno živjeli (i danas žive) mnogo težim životima, i obespravljeni su u poređenju sa vladajućim strukturama i bogatašima.
Ali, ako uporediš muška i ženska prava iste društvene skupine, vidjet ćeš da postoje razlike. Sve do 20-og stoljeća žene nisu imale pravo glasa, bilo im je ograničeno kretanje, nisu imale mogućnost zaposlenja ili im je zarada bila daleko manja od muškaraca (čak i za iste poslove) i sl.
Mislim da griješiš kad kažeš da je ženska vladavina bila brutalnija. Prvo, broj ženskih vladara je daleko, daleko manji od broja muških vladara u povijesti. Drugo, žene su rijetko dolazile na vlast samostalno, osim kao žene ili udovice vladara, ili kao majke maloljetnih vladara. Ženska brutalnost je imala sasvim druge motive u odnosu na mušku i uglavnom je bila ograničenog djelovanja. Nije baš da historija pljušti od osoba kao što su Krvava Mary ili Elizabeth Bathory. Bilo ih je, da, ali većinom se radi o ženama koje su bile psihičke poremećene i te svoje psihičke poremećaje su iskaljivale na potlačenima. S druge strane, motiv većini muških vladara je bilo stjecanje većeg stepena moći i novca. I oni su ti koji su vodili geopolitičke ratove sa ciljem osvajanja novih teritorija i porobljavanja življa. Žene vladari su se uglavnom držale svojih matičnih teritorija, a i one koje jesu učestvovale u ratovima, nisu bile same vojskovođe. Uvijek je tu uz njih bila vojska sa svojim komandantima koji su diktirali tokove bitaka i osvajanja, i oni su učestvovali, ako ne i vodili aktivno sve ratne pohode. Ili bi se žene vladari udruživale sa vladarima drugih država (muškarcima) u zajedničkim pohodima za osvajanje trećih država itd. Iako je i među muškim vladarima bilo monstruma i psihopata, većina ih bila samo željna moći i zaljubljena u sebe (možemo diskutovati da je i to jedan vid psihičkog poremećaja, ali nažalost ovaj je, u većoj ili manjoj mjeri, sveprisutan kod ljudi).
Ja sam uvijek za umjerenu i konstruktivnu diskusiju. Ako vidim da diskusija izlazi iz tih okvira, ja se uljudno povučem, nikog ne vrijeđam niti se prepucavam po forumu.
Položaj žene u islamu
- Connaisseur Karlin
#701 Re: da li je žena u islamu ponižena?
- Connaisseur Karlin
#702 Re: da li je žena u islamu ponižena?
aroznja, nije smijesno, jer isto danas jeste biznis, a to rade u bolnicama, ileglano, ali radearzuhal wrote:Mogao sam se u biznis kakav bacit s tim da sam znao koliko je popularno žensko obrezivanje...
Samostalna zanatska radnja "PAJSER" (tattoo, piercing & sunnah - only for ladies)
u US , srecom, imigranit sve manje salju djevojcie preko-okenaa na obrezivanje
na zlaost, popularno jeste !
- Connaisseur Karlin
#703 Re: da li je žena u islamu ponižena?
pa hidzab je nesto sto djevojcie moraju nositi radi vjereNurudin wrote:E bravo, svaka čast , znači i ti si protiv toga da se nasiljem djecu (ili bilo koga, a djecu pogotovo) uvodi u vjeru.
Eto vidiš već imamo nešto konkretno šta bi trebalo da se izbaci, a jeste prisutno u našoj tradiciji .
-
r_faruk
#704 Re: da li je žena u islamu ponižena?
dje se deklariso?
- choxnox
#705 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Naravno, vehabija sa dna kace i jos k tome koristim takvu novotariju kao sto je internet.zforumas wrote:Tako brate, reci da si vehabija, sto se ustrucavas.choxnox wrote:
Inace se po cijelom ovom forumu provlaci kako su vehabije zatvoreno drustvo i drze se za sebe, samo se eto "slucajno zna" (i to jos u najmanje dva slucaja) tako neka jako privatna i intimna stvar kao da li je spolni organ i k tome jos kod zene - obrezan ili nije.
Nisam samo siguran da li ste svjesni koliko ste providni i jadni u svojim pokusajima ili mislite da ste vi pametni, a svi drugi glupi da ce progutati ovakve bljuvotine i nicim potvrdjene informacije ciji je izvor od komsinicine tetke sestrisna.
Zena od 27 godina je umrla prirodnom smrcu, a da bi prikrio sramotu, njen brat je slagao da su njegov zet i zetov brat pokusali da obrezu njegovu sestru, nazalost, sa kobnom posljedicom.
Inace ljudi to tako hoce, ne daj boze da narod sazna da je umrla zdrava-prava.
Sad nam jos samo reci da su kod vehabija noge preduge a nisu tole kratke.
Svi imate istu matricu djelovanja: kada vam diskusija ne ide u zeljenom pravcu onda krecete sa etiketiranjem i vrijedjanjem jer toboze niko ko ima 2 grama objektivnosti ne bi ukazao na vas ocit propust da kao eto imate tako privatne i intimne podatke o clanovima tako zatvorene zajednice.
Uvijek pravite iste greske i na istim tim greskama uvijek padate jer nemate dovoljan intelektualni kapacitet za smislenu i argumentovanu diskusiju. Nisi ni prvi ni zadnji na ovom forumu. Prije tebe ih je bilo na desetine, a ocigledno da ce ih toliko biti i poslije tebe. Da niste ovoliko zalosni bili bi smijesni.
Nisi polozio. Haj prosetaj sad.
- zforumas
#706 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Zivio ti meni 
- beautyfool
#707 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa ova tema treba biti preimenovana Da li je zena u Africi ponizena?
Ovo sve sto pricate su africke tradicije, nema to veze sa tradicijom zene muslimanke u BiH.
Ovo sve sto pricate su africke tradicije, nema to veze sa tradicijom zene muslimanke u BiH.
-
KIseljak12
#708 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Aha, grizem od bijesa, al cevape.HardcoreMX wrote:ako jesu sto ih onda dovodis u isti konktekst....KIseljak12 wrote: Sucur Allahu da jesu. Samo kazem da mi Bosnjaci redovno zenimo vise zena, od kojih su, u pravilu, sve osunecene, a ako nisu - osunete se.
</sarkazam>
to si ti cuo negdje pa pomislio da ces dati poseban dojam, inace sarkazam <gristi usne od bijesa>....
Jel u BiH ikad bila tradicija da se zene sunete? Nije.
Jel to tradicija najvise rasirena u Africi i arabijskom poluostrvu? Jeste.
Da li se na temi protura teza da je to u bosnjackoj tradiciji? Jeste
Da li je to istina? Nije
A ti sad nastavi da citas ono sto ne pise.
-
KIseljak12
#709 Re: da li je žena u islamu ponižena?
U intervjuu za neku australsku TV.r_faruk wrote:dje se deklariso?
https://www.pinknews.co.uk/2015/11/04/s ... ianophobe/
-
Niemand
#710 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Na stranu sto jes cudno da taj smrtni slucaj nije medijski popracen, al u kojoj to religiji djever moze vidjeti snahin spolni organ? Iskreno, cudan slucaj bez obzira na te dileme oko istinitosti.
- djkurt
#711 Re: da li je žena u islamu ponižena?
sunnet nije obavezan, Farz jest.
-
KIseljak12
#712 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Zbog toga (te divergentnih misljenja o hadisima) i imamo Kur'anije..djkurt wrote:sunnet nije obavezan, Farz jest.
- Connaisseur Karlin
#713 Re: da li je žena u islamu ponižena?
pa tema nije o islamu iskljucivo u BiH !beautyfool wrote:Pa ova tema treba biti preimenovana Da li je zena u Africi ponizena?
Religije, kao drustveni fenomen, stoljecima prihavataju , zabranjuju ili tolerisu svojim zakonima tradicije raznih drustava!
- Smrcak15
#714 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.
-
KIseljak12
#715 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Nakon skoro 30 stranica od prvog posta, presli smo jednu tacku iz njega.Smrcak15 wrote:Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.
- triconja
#716 Re: da li je žena u islamu ponižena?
A ja htjedoh priupitat morel da dodjemo ja i bloo skupa, imal kakav popust ali to only for ladiesarzuhal wrote:Mogao sam se u biznis kakav bacit s tim da sam znao koliko je popularno žensko obrezivanje...
Samostalna zanatska radnja "PAJSER" (tattoo, piercing & sunnah - only for ladies)
- triconja
#717 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Slavi li iko jurjev ovdje na forumu? Ja do neke godine nisam htio a sad svake godine, jaro paganluk na kvadrat

- insomnia78
#718 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Hej islamska zeno ponizena, ima li jos ko umrijeti za te? Kralju Dmit...
-
KIseljak12
#719 Re: da li je žena u islamu ponižena?
To on kad su se poslanici Hidr i Ilijas sreli?triconja wrote:Slavi li iko jurjev ovdje na forumu? Ja do neke godine nisam htio a sad svake godine, jaro paganluk na kvadrat![]()
![]()
- triconja
#720 Re: da li je žena u islamu ponižena?
More bit, cini mi se da je nesto u vezi boga jarila koji je bio glavni bog kod pagana. Cim se to nesta radi sa jajima znas da su to sejtanska posla, isto ko cimburijadaKIseljak12 wrote:To on kad su se poslanici Hidr i Ilijas sreli?triconja wrote:Slavi li iko jurjev ovdje na forumu? Ja do neke godine nisam htio a sad svake godine, jaro paganluk na kvadrat![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#721 Re: da li je žena u islamu ponižena?
to su Jevreji davno zabranili u svom zakonu, ali nisu muslimani u svomm Islamskom zakonu jos uvijek tolerisu ( citaj, indirketno dobravaju) , a danasnja istrazivanja su dokazala da je isti obicaj najvise zadrzan u pravo u sredinama, npr. danasnje afrike koje su presle na Islam, prije nekoliko stoljecaSmrcak15 wrote:Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.
sad mozemo nastaviti pricu o besmislu pokrivanja hidzabom djevojcica radi religije , a zamisli, hidzab je predislamska tradicija koju je Islam prihvatio zakonima kao dio religijske obavze
- Bloo
- Globalna šefica
#722 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Bitno je kako se.osjecas...triconja wrote:A ja htjedoh priupitat morel da dodjemo ja i bloo skupa, imal kakav popust ali to only for ladiesarzuhal wrote:Mogao sam se u biznis kakav bacit s tim da sam znao koliko je popularno žensko obrezivanje...
Samostalna zanatska radnja "PAJSER" (tattoo, piercing & sunnah - only for ladies)![]()
![]()
![]()
Molim 2 tetovaze i iscupat cu ti grljkan zubima ako ista probas in lower departments.
- triconja
#723 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Jevreji su poseban narod, ne mozes preko noci postat jevrej. To je i vjera i nacija, znaci ko musliman sto je bio u SFRJu. E drugo je sto ti pokusavas vodu navesti na svoj mlin i tvrdis da su oni nesto zabraniliConnaisseur Karlin wrote:to su Jevreji davno zabranili u svom zakonu, ali nisu muslimani u svomm Islamskom zakonu jos uvijek tolerisu ( citaj, indirketno dobravaju) , a danasnja istrazivanja su dokazala da je isti obicaj najvise zadrzan u pravo u sredinama, npr. danasnje afrike koje su presle na Islam, prije nekoliko stoljecaSmrcak15 wrote:Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.kod Jevreja nije nikad nije bio problem, kod krscana je kasnije postala zabrana
![]()
sad mozemo nastaviti pricu o besmislu pokrivanja hidzabom djevojcica radi religije , a zamisli, hidzab je predislamska tradicija koju je Islam prihvatio zakonima kao dio religijske obavze
- Smrcak15
#724 Re: da li je žena u islamu ponižena?
islam ne odobra niti je ikad odobravao ono sto se radi po africi, a to je kidanje klitorisa, to je zlocin prema zeni i nema nikakve veze sa islamom.Connaisseur Karlin wrote:to su Jevreji davno zabranili u svom zakonu, ali nisu muslimani u svomm Islamskom zakonu jos uvijek tolerisu ( citaj, indirketno dobravaju) , a danasnja istrazivanja su dokazala da je isti obicaj najvise zadrzan u pravo u sredinama, npr. danasnje afrike koje su presle na Islam, prije nekoliko stoljecaSmrcak15 wrote:Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.kod Jevreja nije nikad nije bio problem, kod krscana je kasnije postala zabrana
![]()
- zforumas
#725 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Bio je '99 live story na Instagramu, sve uzivo prenosili.Niemand wrote:Na stranu sto jes cudno da taj smrtni slucaj nije medijski popracen, al u kojoj to religiji djever moze vidjeti snahin spolni organ? Iskreno, cudan slucaj bez obzira na te dileme oko istinitosti.