Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Connaisseur Karlin

#701 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

Euridika wrote: Ne znam jesi li me dobro razumio, ali ja jesam govorila o pravima žena u odnosu na muška prava u okviru istog društvenog staleža. Nisam uopće poredila prava muškaraca i žena u međuklasnim odnosima. Svakako da su žene plemića i veleposjednika imale mnogo veća prava nego ijedan muški (ili ženski) rob, kmet, zemljoradnik i sl. I inače, svi nižerangirani slojevi društva su generalno živjeli (i danas žive) mnogo težim životima, i obespravljeni su u poređenju sa vladajućim strukturama i bogatašima.
Ali, ako uporediš muška i ženska prava iste društvene skupine, vidjet ćeš da postoje razlike. Sve do 20-og stoljeća žene nisu imale pravo glasa, bilo im je ograničeno kretanje, nisu imale mogućnost zaposlenja ili im je zarada bila daleko manja od muškaraca (čak i za iste poslove) i sl.

Mislim da griješiš kad kažeš da je ženska vladavina bila brutalnija. Prvo, broj ženskih vladara je daleko, daleko manji od broja muških vladara u povijesti. Drugo, žene su rijetko dolazile na vlast samostalno, osim kao žene ili udovice vladara, ili kao majke maloljetnih vladara. Ženska brutalnost je imala sasvim druge motive u odnosu na mušku i uglavnom je bila ograničenog djelovanja. Nije baš da historija pljušti od osoba kao što su Krvava Mary ili Elizabeth Bathory. Bilo ih je, da, ali većinom se radi o ženama koje su bile psihičke poremećene i te svoje psihičke poremećaje su iskaljivale na potlačenima. S druge strane, motiv većini muških vladara je bilo stjecanje većeg stepena moći i novca. I oni su ti koji su vodili geopolitičke ratove sa ciljem osvajanja novih teritorija i porobljavanja življa. Žene vladari su se uglavnom držale svojih matičnih teritorija, a i one koje jesu učestvovale u ratovima, nisu bile same vojskovođe. Uvijek je tu uz njih bila vojska sa svojim komandantima koji su diktirali tokove bitaka i osvajanja, i oni su učestvovali, ako ne i vodili aktivno sve ratne pohode. Ili bi se žene vladari udruživale sa vladarima drugih država (muškarcima) u zajedničkim pohodima za osvajanje trećih država itd. Iako je i među muškim vladarima bilo monstruma i psihopata, većina ih bila samo željna moći i zaljubljena u sebe (možemo diskutovati da je i to jedan vid psihičkog poremećaja, ali nažalost ovaj je, u većoj ili manjoj mjeri, sveprisutan kod ljudi).

Ja sam uvijek za umjerenu i konstruktivnu diskusiju. Ako vidim da diskusija izlazi iz tih okvira, ja se uljudno povučem, nikog ne vrijeđam niti se prepucavam po forumu. :)
Euridica, lijepo pises, ne idi sa teme, treba nas vise koji ozbiljno razmisljmo o statusu zena u drstvima,a jucer napsiah, religije su bile dio takvih drustava, religije nisu nikad ni imale cilj poboljsati status zena, jer svako poboljasenja statusa zena u drustvima je uslovilo intrerne promjene tretiranja zena od strane relgijskih insittucija. Jod od '80 tih godina u liberalnijim drustvima , zene su pocele mijenajti svoj status u okviru npr. crkvenih poslova, obrazlozenja teoloskog materijala i sl. :thumbup:
Connaisseur Karlin

#702 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:Mogao sam se u biznis kakav bacit s tim da sam znao koliko je popularno žensko obrezivanje...

Samostalna zanatska radnja "PAJSER" (tattoo, piercing & sunnah - only for ladies)
aroznja, nije smijesno, jer isto danas jeste biznis, a to rade u bolnicama, ileglano, ali rade

u US , srecom, imigranit sve manje salju djevojcie preko-okenaa na obrezivanje

na zlaost, popularno jeste !
Connaisseur Karlin

#703 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Nurudin wrote:E bravo, svaka čast , znači i ti si protiv toga da se nasiljem djecu (ili bilo koga, a djecu pogotovo) uvodi u vjeru.
Eto vidiš već imamo nešto konkretno šta bi trebalo da se izbaci, a jeste prisutno u našoj tradiciji .
pa hidzab je nesto sto djevojcie moraju nositi radi vjere
r_faruk

#704 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by r_faruk »

dje se deklariso?
choxnox

#705 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by choxnox »

zforumas wrote:
choxnox wrote:
Inace se po cijelom ovom forumu provlaci kako su vehabije zatvoreno drustvo i drze se za sebe, samo se eto "slucajno zna" (i to jos u najmanje dva slucaja) tako neka jako privatna i intimna stvar kao da li je spolni organ i k tome jos kod zene - obrezan ili nije.

Nisam samo siguran da li ste svjesni koliko ste providni i jadni u svojim pokusajima ili mislite da ste vi pametni, a svi drugi glupi da ce progutati ovakve bljuvotine i nicim potvrdjene informacije ciji je izvor od komsinicine tetke sestrisna.
Tako brate, reci da si vehabija, sto se ustrucavas.
Zena od 27 godina je umrla prirodnom smrcu, a da bi prikrio sramotu, njen brat je slagao da su njegov zet i zetov brat pokusali da obrezu njegovu sestru, nazalost, sa kobnom posljedicom.
Inace ljudi to tako hoce, ne daj boze da narod sazna da je umrla zdrava-prava.
Sad nam jos samo reci da su kod vehabija noge preduge a nisu tole kratke.
Naravno, vehabija sa dna kace i jos k tome koristim takvu novotariju kao sto je internet.

Svi imate istu matricu djelovanja: kada vam diskusija ne ide u zeljenom pravcu onda krecete sa etiketiranjem i vrijedjanjem jer toboze niko ko ima 2 grama objektivnosti ne bi ukazao na vas ocit propust da kao eto imate tako privatne i intimne podatke o clanovima tako zatvorene zajednice.

Uvijek pravite iste greske i na istim tim greskama uvijek padate jer nemate dovoljan intelektualni kapacitet za smislenu i argumentovanu diskusiju. Nisi ni prvi ni zadnji na ovom forumu. Prije tebe ih je bilo na desetine, a ocigledno da ce ih toliko biti i poslije tebe. Da niste ovoliko zalosni bili bi smijesni.

Nisi polozio. Haj prosetaj sad.
zforumas

#706 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by zforumas »

Zivio ti meni :thumbup:
beautyfool

#707 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by beautyfool »

Pa ova tema treba biti preimenovana Da li je zena u Africi ponizena?
Ovo sve sto pricate su africke tradicije, nema to veze sa tradicijom zene muslimanke u BiH.
KIseljak12

#708 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

HardcoreMX wrote:
KIseljak12 wrote: Sucur Allahu da jesu. Samo kazem da mi Bosnjaci redovno zenimo vise zena, od kojih su, u pravilu, sve osunecene, a ako nisu - osunete se.

</sarkazam>
ako jesu sto ih onda dovodis u isti konktekst....
to si ti cuo negdje pa pomislio da ces dati poseban dojam, inace sarkazam <gristi usne od bijesa>....
Aha, grizem od bijesa, al cevape.

Jel u BiH ikad bila tradicija da se zene sunete? Nije.
Jel to tradicija najvise rasirena u Africi i arabijskom poluostrvu? Jeste.
Da li se na temi protura teza da je to u bosnjackoj tradiciji? Jeste
Da li je to istina? Nije

A ti sad nastavi da citas ono sto ne pise.

:run:
KIseljak12

#709 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

r_faruk wrote:dje se deklariso?
U intervjuu za neku australsku TV.

https://www.pinknews.co.uk/2015/11/04/s ... ianophobe/
Niemand

#710 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

Na stranu sto jes cudno da taj smrtni slucaj nije medijski popracen, al u kojoj to religiji djever moze vidjeti snahin spolni organ? Iskreno, cudan slucaj bez obzira na te dileme oko istinitosti.
djkurt

#711 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by djkurt »

sunnet nije obavezan, Farz jest.
KIseljak12

#712 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

djkurt wrote:sunnet nije obavezan, Farz jest.
Zbog toga (te divergentnih misljenja o hadisima) i imamo Kur'anije..
Connaisseur Karlin

#713 Re: da li je žena u islamu ponižena?

beautyfool wrote:Pa ova tema treba biti preimenovana Da li je zena u Africi ponizena?
Ovo sve sto pricate su africke tradicije, nema to veze sa tradicijom zene muslimanke u BiH.
pa tema nije o islamu iskljucivo u BiH !

Religije, kao drustveni fenomen, stoljecima prihavataju , zabranjuju ili tolerisu svojim zakonima tradicije raznih drustava!
Smrcak15

#714 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.
KIseljak12

#715 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

Smrcak15 wrote:Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.
Nakon skoro 30 stranica od prvog posta, presli smo jednu tacku iz njega.
triconja

#716 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

arzuhal wrote:Mogao sam se u biznis kakav bacit s tim da sam znao koliko je popularno žensko obrezivanje...

Samostalna zanatska radnja "PAJSER" (tattoo, piercing & sunnah - only for ladies)
A ja htjedoh priupitat morel da dodjemo ja i bloo skupa, imal kakav popust ali to only for ladies :( :lol: :lol: :lol:
triconja

#717 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Slavi li iko jurjev ovdje na forumu? Ja do neke godine nisam htio a sad svake godine, jaro paganluk na kvadrat :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#718 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

Hej islamska zeno ponizena, ima li jos ko umrijeti za te? Kralju Dmit...
KIseljak12

#719 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

triconja wrote:Slavi li iko jurjev ovdje na forumu? Ja do neke godine nisam htio a sad svake godine, jaro paganluk na kvadrat :lol: :lol: :lol:
To on kad su se poslanici Hidr i Ilijas sreli?
triconja

#720 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

KIseljak12 wrote:
triconja wrote:Slavi li iko jurjev ovdje na forumu? Ja do neke godine nisam htio a sad svake godine, jaro paganluk na kvadrat :lol: :lol: :lol:
To on kad su se poslanici Hidr i Ilijas sreli?
More bit, cini mi se da je nesto u vezi boga jarila koji je bio glavni bog kod pagana. Cim se to nesta radi sa jajima znas da su to sejtanska posla, isto ko cimburijada :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#721 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Smrcak15 wrote:Zene se ne trebaju sunetiti i tacka. Hajmo zavrsit ovu pricu vise.
to su Jevreji davno zabranili u svom zakonu, ali nisu muslimani u svomm Islamskom zakonu jos uvijek tolerisu ( citaj, indirketno dobravaju) , a danasnja istrazivanja su dokazala da je isti obicaj najvise zadrzan u pravo u sredinama, npr. danasnje afrike koje su presle na Islam, prije nekoliko stoljeca :) kod Jevreja nije nikad nije bio problem, kod krscana je kasnije postala zabrana :)

sad mozemo nastaviti pricu o besmislu pokrivanja hidzabom djevojcica radi religije , a zamisli, hidzab je predislamska tradicija koju je Islam prihvatio zakonima kao dio religijske obavze :)
Bloo
Globalna šefica

#722 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

triconja wrote:

A ja htjedoh priupitat morel da dodjemo ja i bloo skupa, imal kakav popust ali to only for ladies :( :lol: :lol: :lol:
Bitno je kako se.osjecas...

Molim 2 tetovaze i iscupat cu ti grljkan zubima ako ista probas in lower departments. :)
triconja

#723 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote:
to su Jevreji davno zabranili u svom zakonu, ali nisu muslimani u svomm Islamskom zakonu jos uvijek tolerisu ( citaj, indirketno dobravaju) , a danasnja istrazivanja su dokazala da je isti obicaj najvise zadrzan u pravo u sredinama, npr. danasnje afrike koje su presle na Islam, prije nekoliko stoljeca :) kod Jevreja nije nikad nije bio problem, kod krscana je kasnije postala zabrana :)

sad mozemo nastaviti pricu o besmislu pokrivanja hidzabom djevojcica radi religije , a zamisli, hidzab je predislamska tradicija koju je Islam prihvatio zakonima kao dio religijske obavze :)
Jevreji su poseban narod, ne mozes preko noci postat jevrej. To je i vjera i nacija, znaci ko musliman sto je bio u SFRJu. E drugo je sto ti pokusavas vodu navesti na svoj mlin i tvrdis da su oni nesto zabranili :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#724 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:

islam ne odobra niti je ikad odobravao ono sto se radi po africi, a to je kidanje klitorisa, to je zlocin prema zeni i nema nikakve veze sa islamom.
zforumas

#725 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by zforumas »

Niemand wrote:Na stranu sto jes cudno da taj smrtni slucaj nije medijski popracen, al u kojoj to religiji djever moze vidjeti snahin spolni organ? Iskreno, cudan slucaj bez obzira na te dileme oko istinitosti.
Bio je '99 live story na Instagramu, sve uzivo prenosili.
Post Reply