Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#701 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Ali ukoliko gaji potajni bijes i bahatost,
oni postaju očigledni,
pa pošto je većina ljudi takva,
vino je zabranjeno za sve.
Razumijem ja praktičnu prirodu zabrane :)
Ljudi su *insert random mizantropski komentar* i suvišno je očekivati samokontrolu i da se popije jedna čaša vina.

Ali, iako postoji zabrana, postoji pojava alkoholizma i konzumiranja alkohola kod vjernika - očito ni dzehennemske vatre ne priječe ljude da se odaju porocima, a nisu baš svi adiktivne prirode.

Možda eventualno da se je uvela restriktivnija kazna?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#702 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

Okus vina ovog aška
Ne zna svako, kad je baška
Pa kad sipam, ja i pijem
Grijeh je meni, ni ne krijem
arzuhal

#703 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
oni postaju očigledni,
Ljudi su *insert random mizantropski komentar* i suvišno je očekivati samokontrolu i da se popije jedna čaša vina.

Ali, iako postoji zabrana, postoji pojava alkoholizma i konzumiranja alkohola kod vjernika - očito ni dzehennemske vatre ne priječe ljude da se odaju porocima, a nisu baš svi adiktivne prirode.

U Vjerozakonu je zadnje da se kažnjava, prevencija je najpoželjnija...Ali ne bi život bio zanimljiv da nema svega :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#704 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Ljudima je, pa tako i muslimanima, upućen trajni poziv na reformu ili renesansu samih sebe spram samih sebe. Samo, vazda je nekako lakše krenuti od reforme nekoga ili nečega drugog, to je vazda bilo. Pogotovo ako sebe uzmeš kao mjeru stvari.

Kako ono reče Pervan: Ima onih koji kažu "ok je piti ako se pije s mjerom, umjereno". Znaju đavoli da je pitanje mjere jedno od najtežih pitanja ljudske vrste uopće! :mrgreen:
Da, samih sebe i po mogućnosti ne dalje od toga :D
Samih sebe u duhu dogme :D Nikako dogme ili naspram dogme... :mrgreen:
arzuhal

#705 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Ljudima je, pa tako i muslimanima, upućen trajni poziv na reformu ili renesansu samih sebe spram samih sebe. Samo, vazda je nekako lakše krenuti od reforme nekoga ili nečega drugog, to je vazda bilo. Pogotovo ako sebe uzmeš kao mjeru stvari.

Kako ono reče Pervan: Ima onih koji kažu "ok je piti ako se pije s mjerom, umjereno". Znaju đavoli da je pitanje mjere jedno od najtežih pitanja ljudske vrste uopće! :mrgreen:
Da, samih sebe i po mogućnosti ne dalje od toga :D
Samih sebe u duhu dogme :D Nikako dogme ili naspram dogme... :mrgreen:
Pa sve po redu, prvo od sebe krene pa će dalje vidjeti šta i kako :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#706 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Čudno je da ne postoji ta vrsta opcije u religiji.

Ako dovoljno pojedinaca uvidi manjkavosti nekog sistema, zajedničkim zalaganjem rade na promjeni tog sistema rezultirajući (u idealnom slučaju) poboljšanjem sistema.
Ako pojedinac samospozna da on sam ne može biti bolji ili se razvijati dalje od trenutnog stanja zbog sistema u kojem bivstvuje i djeluje, te odluči da krene u pozitivnu promjenu sistema sa drugim istomišljenicima, zašto to nije moguće u religijama?
Bloo
Globalna šefica

#707 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Pa sve po redu, prvo od sebe krene pa će dalje vidjeti šta i kako :mrgreen:
Nema potrebe da se lažemo :)
Reforma od specifičnog/individualnog ka generalnom je nemoguća u ovom slučaju.
ExNihilo

#708 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Nemoguća je u bilo kom slučaju. Dobrovoljna i samoinicijativna, naravno.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#709 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

seln wrote: Zasto u hijerarhiji zivotinjskog carstva? Zar nisu uglavnom ljudi oni koji mjere cune?
I nisam zakljucio da je islam "dominantna religija", vec da je rastuca religija, sta god to kome znacilo.
ma kad smo već kod ćuna, pošto vidim da nisi razumio, da kažem da mi je samo izuzetno zadovoljstvo i merak,
što većinu ljudi jednostavno baš briga za islamske propise , a ovi što bi da mogu nekoga kažnjavali nekim svojim
sabljama šerijata , kao što su kroz istoriju to radili na najsvirepije moguće načine (stih Nesimije koji sam naveo npr, a kojem
su šerijatski pravnici naredili da se živom odere koža ) , a danas u 21 vijeku, imamo likove koji će to potvrditi , kao što je
npr za ubijanje Halladža , da to tako i treba i da zaslužuju to zbog svojih riječi, eh takvi likovi koji bi sprovodili svoj zamišljeni šerijat
danas mogu samo da nam popuše..
ja sam siguran da se ti slažeš s tim 100 % , samo ti nije to uputno za priznati, zbog rova koji si zauzeo ;)
Bloo
Globalna šefica

#710 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Nemoguća je u bilo kom slučaju. Dobrovoljna i samoinicijativna, naravno.
Pa ne popij, pa ne razbij nakon ove spoznaje...
seln

#711 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Nurudin wrote:
seln wrote: Zasto u hijerarhiji zivotinjskog carstva? Zar nisu uglavnom ljudi oni koji mjere cune?
I nisam zakljucio da je islam "dominantna religija", vec da je rastuca religija, sta god to kome znacilo.
ma kad smo već kod ćuna, pošto vidim da nisi razumio, da kažem da mi je samo izuzetno zadovoljstvo i merak,
što većinu ljudi jednostavno baš briga za islamske propise , a ovi što bi da mogu nekoga kažnjavali nekim svojim
sabljama šerijata , kao što su kroz istoriju to radili na najsvirepije moguće načine (stih Nesimije koji sam naveo npr, a kojem
su šerijatski pravnici naredili da se živom odere koža ) , a danas u 21 vijeku, imamo likove koji će to potvrditi , kao što je
npr za ubijanje Halladža , da to tako i treba i da zaslužuju to zbog svojih riječi, eh takvi likovi koji bi sprovodili svoj zamišljeni šerijat
danas mogu samo da nam popuše..
ja sam siguran da se ti slažeš s tim 100 % , samo ti nije to uputno za priznati, zbog rova koji si zauzeo ;)
Ja se slazem da me apsolutno zaboli koga i u kojoj mjeri je briga za bilo kakve propise, osim civilnog zakona.
Ne slazem se da je bolje ili gore ako 5% ili 50% ljudi u BiH primjenjuje islamske propise... kao sto rekoh, zalibo me.
I neko slobodno moze da misli kako mi treba odsjeci glavu zbog toga, toliko dugo dok to ne uradi (ili mi ne zaprijeti istim), zaboli me.
Znam da postoji dovoljno ljudi koji bi mi s cejfom odfikarili glavu ko 'orozu, samo zato sto sam musliman, pa makar i sekularni.
Bloo
Globalna šefica

#712 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

seln wrote: Znam da postoji dovoljno ljudi koji bi mi s cejfom odfikarili glavu ko 'orozu, samo zato sto sam musliman, pa makar i sekularni.
Sta je antipod sekularnom muslimanu?
Serijatski musliman? Smrcak? Arzuhal?

Wtf je sekularni musliman?
Nurudin

#713 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
seln wrote: Znam da postoji dovoljno ljudi koji bi mi s cejfom odfikarili glavu ko 'orozu, samo zato sto sam musliman, pa makar i sekularni.
sekularni musliman, to je oksimoron nastao upravo odbijanjem reforme
u teoriji i dogmi takvo nešto ne postoji, nego "Allahova riječ mora biti gornja"
arzuhal

#714 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:Nemoguća je u bilo kom slučaju. Dobrovoljna i samoinicijativna, naravno.
Pa ne popij, pa ne razbij nakon ove spoznaje...
Image
Bloo
Globalna šefica

#715 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Nurudin wrote: sekularni musliman, to je oksimoron nastao upravo odbijanjem reforme
u teoriji i dogmi takvo nešto ne postoji, nego "Allahova riječ mora biti gornja"
Ja ne razumijem sta pises.
Oksimoron nastao odbijanjem reforme...
seln

#716 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
oni postaju očigledni,

Negdje sam procitao da su u ljudskoj istoriji prekrseni bas svi pisani i tradirani zakoni, osim zakona iz-bog-te-pita-koje godine, kojim se zabranjuje pretvaranje neplemenitih metala u zlato.
seln

#717 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Bloo wrote:

Ja znam sta je za mene... ti za sebe moras sama naci definiciju sekularnog muslimana.
seln

#718 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:
sekularni musliman, to je oksimoron nastao upravo odbijanjem reforme
Sta je krscanin koji vjeruje u boga po krscanskom vjerozakonu, ali nije redovan u crkvi i ne cuva se od sedam smrtnih grijeha?
Last edited by seln on 10/04/2018 14:57, edited 1 time in total.
arzuhal

#719 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:

U pravu je @seln. Zbivanja iz zadnje agresije na BiH mu daju za pravo...Barem meni prve jasne slike i snažni utisci dođu pred oči kada neko nešto kaže kao što je on ovo...Dovoljno je da se zoveš Mustafa, Ćamil, Ešref, pa makar nikad u životu ne pao na sedždu Gospodu, makar popio rakije više od ruke koja će te zaklat, makar ne ušao u džamiju nikada i sl. al' će napuniti jame s tobom i takvim...
Nurudin

#720 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: sekularni musliman, to je oksimoron nastao upravo odbijanjem reforme
Ja ne razumijem sta pises.
Oksimoron nastao odbijanjem reforme...
da , jedno isključuje drugo
islamu svome učenju ne poznaje niti priznaje sekularnost , već pretendira da uđe i uredi po svome svaku poru društva.
čak postoji i imperativ u Mushafu "borite se dok Allahova riječ-zakon, ne bude gornja" .
očigledno da imamo muslimane u sekularnom društvu, a da je po učenju dogme to nešto nezamislivo.

dakle to je oksimoron po definiciji , sekularni musliman ali u praksi nije
zašto se to ne promijeni u učenju islama ?
zato što još vjeruju klerici da će se impertiv iz tog ajeta moći ispuniti kad se steknu uvjeti , tipa u Ksa ili Iranu.
Bloo
Globalna šefica

#721 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:

U pravu je @seln. Zbivanja iz zadnje agresije na BiH mu daju za pravo...Barem meni prve jasne slike i snažni utisci dođu pred oči kada neko nešto kaže kao što je on ovo...Dovoljno je da se zoveš Mustafa, Ćamil, Ešref, pa makar nikad u životu ne pao na sedždu Gospodu, makar popio rakije više od ruke koja će te zaklat, makar ne ušao u džamiju nikada i sl. al' će napuniti jame s tobom i takvim...
Odnosno neko ko je samo nominalno musliman?
Vječni problem sa narodima na ovim prostorima. Prokleta imena i svrstavanje u torove na osnovu toga. :) kod sve 3 strane...
Nurudin

#722 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

seln wrote:[
Sta je krscanin koji vjeruje u boga po krscanskom vjerozakonu, ali nije redovan u crkvi i ne cuva se od sedam smrtnih grijeha?
on je griješnik
ali kršćanstvo se je reformiralo nekoliko puta i prilagođavalo vremenu , dok islam nije .
ne postoji ni jedna država na svijetu koja je pandan islamskim šerijatskim državama .
ExNihilo

#723 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Niđe veze. Neko ko je nominalno musliman ne mora znati ni šta znači riječ "sekularno", a kamoli da ga definiramo kroz taj pojam.
seln

#724 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by seln »

Nurudin wrote: očigledno da imamo muslimane u sekularnom društvu, a da je po učenju dogme to nešto nezamislivo.

dakle to je oksimoron po definiciji , sekularni musliman ali u praksi nije
zašto se to ne promijeni u učenju islama ?
zato što još vjeruju klerici da će se impertiv iz tog ajeta moći ispuniti kad se steknu uvjeti , tipa u Ksa ili Iranu.
Znas sta? de nam se skini sa kolektivnog osunecenog i sa dogmom, jebala te dogma.
Jesi li citao Bibliju? GoT je karina u poredjenju sa svim onim masakrima, genocidima, incestom, ubistvima, prevarama... i?
Je li sad krscanstvo problem? Sve one "demokratske" partije koje se pozivaju na krscansku tradiciju?
Idi pa njima malo seri o potrebi reforme.
Nurudin

#725 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

ExNihilo wrote:Niđe veze. Neko ko je nominalno musliman ne mora znati ni šta znači riječ "sekularno", a kamoli da ga definiramo kroz taj pojam.
pa on se sam definirao tako , kao sekularni musliman
Locked