Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#701 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Da li postoje zapisi o tim ljudima?
Pošto vjernik vjeruje na temelju vjere u objavljenu Božiju Riječ, prema kur'anskom kazivanju prvi koji je primio božanske Riječi kao prvu ovozmaljsku objavu bio je Adem. Od tada počinje i ta vrsta božanskog očitovanja ljudskoj vrsti.
Kur'an spominje neke od poslanika i vjerovjesnika, većinu ne, niti imenom niti kojim zajednicama su dolazili (svakako svojim), ali postoji opći poziv ljudima u Kur'anu s tim u vezi: putujte po svijetu kako biste se upoznali s tim narodima, civilizacijama kojima su dolazili poslanici, odnosno koje su bile pozivane a nisu se ili jesu odazvale. To znači, za mene, i Maje, i Asteci, i Eskimi, i Sijuksi, i možda narodi o kojima nemamo pojma niti ćemo ikada znati, vjerovatno...
Kao vjernik koji tako vjeruje i na taj način gleda, sve što pronađem u vjerovanjima istočnih, zapadnih, sjevernih ili bilo kojih naroda, gdje uočim vjerovanje u Jednog pa makar i vrhovnog Boga (makar ga i ne zvali Bogom), gdje vidim vjerovanje u Vječna Lovišta, dušu, itd. ja prepoznajem ono zajedničko, odnosno vidim dio od one istine koja je Jedna, s Jednog Izvora potekla, bez obzira da li su i u kojoj mjeri ljudi dodali ili oduzeli od nje, kroz hieropovijest ili povijest...
To ako krenemo od te kreacionističke nebuloze sa Ademom.
Ti si rekao od početka čovječanstva, ja to posmatram onda od pojave Homo sapiensa (nećemo o onim drugim verzijama, familijarna sramota). Ne moramo posmatrati na taj način, već recimo od prve pojave bilo kakvog pisma (slike u pećinama ne računam u ovo) - da li je ljudska vrsta u tom stadiju, a već je posjedovala razvijeno vjerovanje, zapisivala pojave ljudi koji su širili vjeru u Jednoga (a da nisu filozofska promišljanja) , a naspram njihovog tadašnjeg politeizma...?
Povezati ideju duše sa svojom monoteističkom religijom, te izvesti zaključak da onda mora da je dio istine koju ti smatraš jedino ispravnom je nategnuto. Istina koja je JEdna, sa JEdnog Izvora - valjda bi u najranijim počecima razvoja ljudskog vjerovanja i neke dogme bila najčistija, te da do zagađenja dolazi što se više odmičemo u vremenu (naravno u ovu pretpostavku ubaciti ljude koje Bog šalje - ali samo na određenom prostoru na Zemaljskoj kugli iz nekog čudnog razloga - da rade ispravku iskrivljene istine)?
arzuhal

#702 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Naravno, ništa se ne mora posmatrati na jedan, uvijek ima više načina da se stvari posmatraju ovako ili onako, tumače ovako ili onako, tamam. Ja velim, onako općenito, kako to islam gleda...
harač

#703 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

eh, da, greska u metodoloskim koracima; malo se mijesa teologija i historija, i cine kategoricke greske. slanje poslanika i njihove propagandne aktivnosti su potencijalno empirijska cinjenica koja se - potencijalno - da dokazati, ili pobiti. vjerovanje u transtemporalni kontinuitet jedne vjere (od adema vamo), kroz razlicite kulture je pak stvar druge vrste
Last edited by harač on 27/03/2018 12:02, edited 1 time in total.
Kikibombona

#704 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

Smrcak
nevjerovatni ste

hajmo okrenuti stol naopako.....sta evo da je spomenuta amerika, koja nije imala to ime u tom vreeemenu , ni australija koja nije se tako zvala u tom vremenu

sta bi to znacilo ljudima i pustinje koji nikad culi ni vidjeli a niti bi vidjeli te drzave, sta bi to njima znacilo znanje? nista

zasto bi onda spominjao te kontinente??? kakva je poenta sta bi spostigao sa tim.
Ne bi znacilo nista, slazem se sa tobom. Uz to, Muhamed nije imao pojma o tome kada je pisao/diktirao Kur'an. Sadrzaj Kur'ana oslikava Muhamedovo znanje. Napisao je ono sto je njemu bilo poznato.

I pisao je Arapima, ljudima koji su tada zivjeli, prvenstveno.
nisi shvatio poentu,

principi koje zagovara Kuran i hadis su za cijeli svijet, pravila, a to sto se ne spominje neka drzava nema veze sa tim jeli za cijeli svijet ili nije

nego ako ti vjera kaze nemoj piti alkohol, to vazi za cijeli svijet, ne bitno da spominje drzavu, uopste je drzava ne bitna u ovom slucaju.

znaci pravila sa kojima je islam dosao su za cijeli svijet a islam ne voli nacionalizam, za islam je nacionalizam i rasizam nesto nazadno....i islam pokusava da ga sasijece u korjenu, da nema razlika od arapa i ne arapa, Crna i bijelca.

islam brise nacionalne podjele.
Ne prihvatam da je za cijeli svijet knjiga koja je pisana za Arape. Ona je za Arape i ljude kojima se svidja arapska kultura. U Kur'anu nema ni slova o narodima Juzne Amerike. Nijednog jedinog slova.

Islam je ujedinio Arape i pomogao arapsku teritorijalnu, kulturnu i ekonomsku ekspanziju. Islam je arapska vjera, apsolutno favorizira Arape kao narod. Arapski jezik, arapsko podneblje, arapska kultura i obicaji, sve arapsko. Islam je vjetar u jedra arapskog nacionalizma i hegemonije.
ne spominje u Kur'anu ali u hadisima se spominje

pa spominje zato sto su tim ljudima poznate ta mjesta, logicno da spominje, nece im spominjati Greenland valjda???
Naravno. Slazem se. Kur'an je pisan za ljude koji su zivjeli u tom vremenu a ne za druge narode. O tome trubim cijelo vrijeme. Kur'an je knjiga za tadasnje Arape a ne za daleku buducnost i druge narode.

I naravno da se spominje Sam u Kur'anu. :-) Sam je prostor koji obuhvata Palestinu, Jordan, Siriju, Libanon...
zato sto ljudi razumiju to, nece im valjda spominjati totalno nepoznate zivotinje sa nepoznatim imenima...kakva je poenta onda?
Opet pises argumente u moju korist, opet se slazem sa tobom. Slazem se. Muhamed je pisao svojim ljudima, s ciljem da postigne odredjene ciljeve u tom vremenu. Uz to, Muhamed nije znao da postoje pingivini, a sve i da je znao, ne bi bilo svrhe da prica o njima. Ljudi bi rekli da izmislja.

Isto tako, u Kur'anu se pominju jedino one vocke koje su poznate Arapima. Nema nista sto njima nije poznato. Zato kazem, knjiga je pisana Arapima iz Meke i Medine, a ne drugim narodima, ne cijelom covjecanstvu. Potpuno ista stvar je sa krscanstvom i judaizmom. Sve tri religije su strogo regionalnog karaktera.
nije tacno, Kuran sadrzi price o prijasnjim poslanicima koji nisu bili arapi.

uostalom, evo da je cijeli Kuran prosaran arapskom kulturom, ako je tako Bog objavio kako bi arape ucinio primjerom drugim ljudima na svijetu, gdje onda problem?

pa ti kaze, pogeldajte te ljudi i ucite na njihovim primjerima, kako su e oni mijenjali , od zivotinja u ljudskom obliku postadose civilizacija koja je Vodila cijeli svijet, dok sad nisu usli u letargicno stanje.
Pogledaj listu poslanika iz Kur'ana, sve sami Semiti, nigdje Kineza, Inke, Rusa, Britanca itd. Samo Semitima Bog slao poslanike. :lol:
Adem, Šit, Idris, Nuh, Hud, Salih, Ibrahim, Lut, Zul-Karnejn, Ismail, Ishak, Ja'kub, Jusuf, Ejjub, Zulkifl, Junus, Šu'ajb, Musa, Harun, Hidr, Jošua, Ilijas, Hezekijel, El'jese, Samuel, Davud, Sulejman, Lukman, Ša'ja, Eremija, Danijal, Uzejr, Zekerijja, Jahja, Isa i Muhammed.

Zar to nije malo cudno?

Od tolikog svijeta, od toliko naroda, samo Semiti dobijali poslanike?

Australija, Evropa, Kina, Amerika, Mongolija, Indonezija, juzna Afrika...

Negdje sam procitao da su svi poslanici hodali kroz samo tri regiona/zemelje, kroz Egipat, Hidzaz i Sam. Saberi 2 i 2, sve ce ti se samo kazati. Monoteisticke religije su semitski patent. Semitski jezici, semitska kultura, podneblje, obicaji, sve, sve... E sad, sto se cijeli svijet nafurao na semitsku mastu o Bogu, druga je stvar.
Bloo
Globalna šefica

#705 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Naravno, ništa se ne mora posmatrati na jedan, uvijek ima više načina da se stvari posmatraju ovako ili onako, tumače ovako ili onako, tamam. Ja velim, onako općenito, kako to islam gleda...
Islamocentričan pogled na svijet.
Plus nevjerovatno hrabro bezobrazan u svom stavu da je dio istoga izvora, a da je tek došlo do izvitoperenja one primarne poruke...
sve što pronađem u vjerovanjima istočnih, zapadnih, sjevernih ili bilo kojih naroda, gdje uočim vjerovanje u Jednog pa makar i vrhovnog Boga (makar ga i ne zvali Bogom), gdje vidim vjerovanje u Vječna Lovišta, dušu, itd. ja prepoznajem ono zajedničko, odnosno vidim dio od one istine koja je Jedna, s Jednog Izvora potekla, bez obzira da li su i u kojoj mjeri ljudi dodali ili oduzeli od nje, kroz hieropovijest ili povijest...
Naravno, ovo je moje subjektivno partikularno mišljenje, lično, kako ja gledam....ne općenito..ne nečije...
Kikibombona

#706 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

Zanimljiva je semitska opcinjenost egipatskom civilizacijom. Sve tri monoteisticke vjere su prepune pricama o Egiptu i egipatskoj civilizaciji.

Image

Jos jedan neoboriv dokaz da su sve tri vjere strogo regionalnog karaktera. Zasto bi se Bog toliko bavio Egiptom a potpuno ignorisao ostatak svijeta, druge civilizacije i narode!??

Kao da je cijelo covjecanstvo smjesteno na potezu Meka - Damask - Kairo. Sve mimo toga je manje vazno ili nije vrijedno pomena. :D
arzuhal

#707 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Naravno, ništa se ne mora posmatrati na jedan, uvijek ima više načina da se stvari posmatraju ovako ili onako, tumače ovako ili onako, tamam. Ja velim, onako općenito, kako to islam gleda...
Islamocentričan pogled na svijet.
Plus nevjerovatno hrabro bezobrazan u svom stavu da je dio istoga izvora, a da je tek došlo do izvitoperenja one primarne poruke...
sve što pronađem u vjerovanjima istočnih, zapadnih, sjevernih ili bilo kojih naroda, gdje uočim vjerovanje u Jednog pa makar i vrhovnog Boga (makar ga i ne zvali Bogom), gdje vidim vjerovanje u Vječna Lovišta, dušu, itd. ja prepoznajem ono zajedničko, odnosno vidim dio od one istine koja je Jedna, s Jednog Izvora potekla, bez obzira da li su i u kojoj mjeri ljudi dodali ili oduzeli od nje, kroz hieropovijest ili povijest...
Naravno, ovo je moje subjektivno partikularno mišljenje, lično, kako ja gledam....ne općenito..ne nečije...
Pa ja rekoh da govorim kroz, ako to smijem tako reći, Kur'an. Na to sam se ograničio, a Kur'an govori o svemu tome: ranijim objavama, narodima, odstupanjima od objave, itd. do danas ili do Sutra.
I to ne temeljim niti pokušavam dokazati na osnovama savremene znnaosti, pa da tražim materijalne dokaze ove ili one vrste, itd.
Sa tvoje strane to zaista jeste ili može biti islamocentričan pogled, s moje uopće nije: "islam" jeste ime "najmlađe abrahamovske religije" u okvirima uobičajenog govora ili sociologije ili historije religije, ali islam u svojoj suštini, kao predanost Bogu, nije nešto što je počelo s Muhammedom u Meki i Kur'anom nego je oduvijek želejni odnos Boga i čovjeka, bez obzira na kulturu, jezik, podneblje, tradiciju, vjerozakon...Kao što fra Marko jednom reče:"I ja sam musliman u širem značenju, dakle "predan sam i okrenut Bogu" ali kao kršćanin, nisam sljedbenik Muhammedov, nisam "musliman" u tom užem smislu".
Kikibombona

#708 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

Ovo je prostor na koji je Bog slao poslanike. Ovo je prostor gdje se odvija radnja iz Biblije, Tore i Kur'ana!

Image

Ostatak svijeta?

Potpuno nebitan.
Last edited by Kikibombona on 27/03/2018 12:32, edited 1 time in total.
arzuhal

#709 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Otkad smo čekali pravog takmaca i oponentna Smrletu, jednako slikovitog i voljnog...Sabur je čudo.
Kikibombona

#710 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:Otkad smo čekali pravog takmaca i oponentna Smrletu, jednako slikovitog i voljnog...Sabur je čudo.
Moram te razocarati, u prolazu sam...

Cekam voz za Siriju. :D
arzuhal

#711 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Tačno znaš bešćutno zabit kolac u srce, ateistićki onako, bez bismilleta... :cry:
Kikibombona

#712 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:Tačno znaš bešćutno zabit kolac u srce, ateistićki onako, bez bismilleta... :cry:
Fali mi suptilnosti. Mama mi govori, ne mozes tako sa ljudima, ostro i direktno, bez ikakve pripreme i nagovjestaja.

Halali. :D

Smrcak radi odlicnu propagandu u korist ateizma, ne bih to kvario. :D
Bloo
Globalna šefica

#713 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

čuj tog izričaja...kod mene u raji se to fino kaže..bez vazelina...
arzuhal

#714 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
arzuhal wrote:Tačno znaš bešćutno zabit kolac u srce, ateistićki onako, bez bismilleta... :cry:
Fali mi suptilnosti. Mama mi govori, ne mozes tako sa ljudima, ostro i direktno, bez ikakve pripreme i nagovjestaja.

Halali. :D

Smrcak radi odlicnu propagandu u korist ateizma, ne bih to kvario. :D
Ma nije stvar u direktnosti i oštrini u izrazu, to poštujem, nego u odbijanju da razbaciš koju više sa Smrletom nego odmah ode... :mrgreen:
Euridika
Globalna šefica

#715 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Pih... ja taman pomislila da će Kiki sad ostati kao stub odbrane, a on ode da šehidi... :D

Ne da se Smrletu imati istrajnog oponenta... :cry:
Bloo
Globalna šefica

#716 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Pa ja rekoh da govorim kroz, ako to smijem tako reći, Kur'an. Na to sam se ograničio, a Kur'an govori o svemu tome: ranijim objavama, narodima, odstupanjima od objave, itd. do danas ili do Sutra.
I to ne temeljim niti pokušavam dokazati na osnovama savremene znnaosti, pa da tražim materijalne dokaze ove ili one vrste, itd.
Sa tvoje strane to zaista jeste ili može biti islamocentričan pogled, s moje uopće nije: "islam" jeste ime "najmlađe abrahamovske religije" u okvirima uobičajenog govora ili sociologije ili historije religije, ali islam u svojoj suštini, kao predanost Bogu, nije nešto što je počelo s Muhammedom u Meki i Kur'anom nego je oduvijek želejni odnos Boga i čovjeka, bez obzira na kulturu, jezik, podneblje, tradiciju, vjerozakon...Kao što fra Marko jednom reče:"I ja sam musliman u širem značenju, dakle "predan sam i okrenut Bogu" ali kao kršćanin, nisam sljedbenik Muhammedov, nisam "musliman" u tom užem smislu".
Oduvijek željeni odnos? Hrabro od tebe da možeš tako direktno tvrditi u ime bezbrojnog broja vjernika, koji bijahu na ovom svijetu i koji će tek doći.

Da, sve ranije objave su ili izmijenjene ili iskrivljene ili trebaju nadogradnju, a možda baš su ove semitske religije i njihove poruke iskrivljenje jedne nama davno poslane poruke - možda panteizma, možda odmak od Isis...
Idemedosumom

#717 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote: Zar je to jedino što te prijeći da činiš loša djela - ultimativni egoizam šta će poslije biti sa tvojom guzicom? Ništa patnja u očima ljudi kojima si nanio bol svojim riječima i djelima? Samo svoju gujcu gledat....
Je li mene pitaš, vjernike ili sve ljude općenito?

Čovjek je, onako u globalu gledano, jako egoistično biće, i sve što čini, čini iz interesa.

Čast izuzecima, kojih je ukupno, jako, jako malo, neovisno o vjerskoj (ne)pripadnosti.
arzuhal

#718 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Pa ja rekoh da govorim kroz, ako to smijem tako reći, Kur'an. Na to sam se ograničio, a Kur'an govori o svemu tome: ranijim objavama, narodima, odstupanjima od objave, itd. do danas ili do Sutra.
Oduvijek željeni odnos? Hrabro od tebe da možeš tako direktno tvrditi u ime bezbrojnog broja vjernika, koji bijahu na ovom svijetu i koji će tek doći.

Da, sve ranije objave su ili izmijenjene ili iskrivljene ili trebaju nadogradnju, a možda baš su ove semitske religije i njihove poruke iskrivljenje jedne nama davno poslane poruke - možda panteizma, možda odmak od Isis...
Možda :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#719 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:
Bloo wrote: Zar je to jedino što te prijeći da činiš loša djela - ultimativni egoizam šta će poslije biti sa tvojom guzicom? Ništa patnja u očima ljudi kojima si nanio bol svojim riječima i djelima? Samo svoju gujcu gledat....
Čovjek je, onako u globalu gledano, jako egoistično biće, i sve što čini, čini iz interesa.
Čast izuzecima, kojih je ukupno, jako, jako malo, neovisno o vjerskoj (ne)pripadnosti.
Pa evo vidim arzuhal voli da govori u ime svekolikog pučanstva koje je vjerovalo, vjeruje i vjerovat će kao Gojer, pa te pitam za vjernike :D
Bloo
Globalna šefica

#720 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Možda :mrgreen:
Apsolutno nebitni dio posta. :D

I dalje sam osupnuta ovom tvrdnjom o oduvijek željenom odnosu :mrgreen:
Odoh se dohavizati na balkonu, svjež zrak, friško skuhana kafa, oblaci nada mnom, ibrećenje u meni...
Idemedosumom

#721 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote:
Idemedosumom wrote:
Pa evo vidim arzuhal voli da govori u ime svekolikog pučanstva koje je vjerovalo, vjeruje i vjerovat će kao Gojer, pa te pitam za vjernike :D
Svi smo u biti sebični. Vjera nas uči da je "naše" ustvari ono što udijelimo drugima, jer ćemo jedino to sa sobom na onaj svijet ponijeti.

Tako da, i oni što su merhametli, pa pomažu druge, su u neku ruku, jel', sebični. :D
Last edited by Idemedosumom on 27/03/2018 14:00, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#722 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:
Svi smo u biti sebični. Vjera nas uči da je "naše" ustvari ono što udjelimo drugima, jer ćemo jedino to sa sobom na onaj svijet ponijeti.
Tako da, i oni što su merhametli, pa pomažu druge, su u neku ruku, jel', sebični. :D
Zato im ja ništa ne dam, jer sam širokogrudna.Na više načina. A i teško je regal kroz iglene uši božje provući na onom tamo svijetu.
ExNihilo

#723 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:... oblaci nada mnom, ibrećenje u meni...
Good one.
HardcoreMX

#724 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Bloo wrote:
Idemedosumom wrote:
Svi smo u biti sebični. Vjera nas uči da je "naše" ustvari ono što udjelimo drugima, jer ćemo jedino to sa sobom na onaj svijet ponijeti.
Zato im ja ništa ne dam, jer sam širokogrudna.Na više načina. A i teško je regal kroz iglene uši božje provući na onom tamo svijetu.
sirokogrudni skrtac..posteni lopov..jahali su pjeske..
Connaisseur Karlin

#725 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
islam u svojoj suštini, kao predanost Bogu, nije nešto što je počelo s Muhammedom u Meki i Kur'anom nego je oduvijek želejni odnos Boga i čovjeka, bez obzira na kulturu, jezik, podneblje, tradiciju, vjerozakon...Kao što fra Marko jednom reče:"I ja sam musliman u širem značenju, dakle "predan sam i okrenut Bogu" ali kao kršćanin, nisam sljedbenik Muhammedov, nisam "musliman" u tom užem smislu".
ne postoji relgija , pa tako nije ni Islam, kao nekakva predanost Bogu, to jednsotavno nije tocno :)

religije nemaju pojma o Bogu, ako cemo biti iskreni :)

a vecina ljudi-vjernika ne zeli to priznati :) ni vi vjernici ne poznajete Boga :)
Locked