To ako krenemo od te kreacionističke nebuloze sa Ademom.arzuhal wrote:Pošto vjernik vjeruje na temelju vjere u objavljenu Božiju Riječ, prema kur'anskom kazivanju prvi koji je primio božanske Riječi kao prvu ovozmaljsku objavu bio je Adem. Od tada počinje i ta vrsta božanskog očitovanja ljudskoj vrsti.Bloo wrote:Da li postoje zapisi o tim ljudima?
Kur'an spominje neke od poslanika i vjerovjesnika, većinu ne, niti imenom niti kojim zajednicama su dolazili (svakako svojim), ali postoji opći poziv ljudima u Kur'anu s tim u vezi: putujte po svijetu kako biste se upoznali s tim narodima, civilizacijama kojima su dolazili poslanici, odnosno koje su bile pozivane a nisu se ili jesu odazvale. To znači, za mene, i Maje, i Asteci, i Eskimi, i Sijuksi, i možda narodi o kojima nemamo pojma niti ćemo ikada znati, vjerovatno...
Kao vjernik koji tako vjeruje i na taj način gleda, sve što pronađem u vjerovanjima istočnih, zapadnih, sjevernih ili bilo kojih naroda, gdje uočim vjerovanje u Jednog pa makar i vrhovnog Boga (makar ga i ne zvali Bogom), gdje vidim vjerovanje u Vječna Lovišta, dušu, itd. ja prepoznajem ono zajedničko, odnosno vidim dio od one istine koja je Jedna, s Jednog Izvora potekla, bez obzira da li su i u kojoj mjeri ljudi dodali ili oduzeli od nje, kroz hieropovijest ili povijest...
Ti si rekao od početka čovječanstva, ja to posmatram onda od pojave Homo sapiensa (nećemo o onim drugim verzijama, familijarna sramota). Ne moramo posmatrati na taj način, već recimo od prve pojave bilo kakvog pisma (slike u pećinama ne računam u ovo) - da li je ljudska vrsta u tom stadiju, a već je posjedovala razvijeno vjerovanje, zapisivala pojave ljudi koji su širili vjeru u Jednoga (a da nisu filozofska promišljanja) , a naspram njihovog tadašnjeg politeizma...?
Povezati ideju duše sa svojom monoteističkom religijom, te izvesti zaključak da onda mora da je dio istine koju ti smatraš jedino ispravnom je nategnuto. Istina koja je JEdna, sa JEdnog Izvora - valjda bi u najranijim počecima razvoja ljudskog vjerovanja i neke dogme bila najčistija, te da do zagađenja dolazi što se više odmičemo u vremenu (naravno u ovu pretpostavku ubaciti ljude koje Bog šalje - ali samo na određenom prostoru na Zemaljskoj kugli iz nekog čudnog razloga - da rade ispravku iskrivljene istine)?