Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
palermo

#701 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: 23/08/2021 17:24
palermo wrote: 23/08/2021 15:47

Prilično tačno.....i mislim da je osnovni razlog u nepostojanju osnovnog sistema vrijednosti, prevashodno kod Bošnjaka. Neke stvari se ne bi trebale raditi,i to bi svatko tebao znati, a i ako se rade onda bi se takođe trebalo znati da na sebe preuzimaš rizik osude zajednice. Ali kod nas je sve dozvoljeno i sve je podložno relativizaciji.
Hoces reci da Bingo ne bi trebao da otvara prodavnice po PCu ili HIFA benzinske :mrgreen:, hvatamo se samo muzicara jer njih gledamo svaki dan, muzika/zabava su proizvod isto kao i ona stolarija sto se napravi u Zavidovicima a prodaje u BanjaLuci.
Ne, naprotiv , Bingo , Hifa i još mnoge druge takve firme su učinile mnogo više za Bosnu i Hercegovinu upravo otvaranjem prodavnica ili beznzinskih pumpa po RS-u nego ijedan političar. Otvarale su ih kao bosanskohercegovačke firme.

Hoću reći da ja ne bih pristao pjevati Čoviću na rođendan, da ne bih pristao igrati za drugu reprezentaciju nego za Bosnu i Hercegovinu, da ne bih pristao svoje usluge kakve god vrste bile, staviti u službu nečega što je protiv države Bosne i Hercegovine.

Al da ne ulazimo preduboko u diskusiju, kao što rekoh, sve se može izrelativizirati, ako se hoće.
Tanqueray

#702 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Tanqueray »

Mislim da je jedan od najvecih razloga za odlazak/nevracanje upravo ovakve anti-Bazdulj price i sasjecanje u korjenu svakog misljenja koje odstupa od standarda uspostavljenog od SDA. Mada mnogi ce reci da su protiv SDA, ali mora se priznati da je SDA nametnuo shvatanje koje je opste prihvaceno.
Tako je ona ploca na Vijecnici apsolutno neprihvatljiva i kada je vidi neko kao Cola, jedva ceka da zamakne.
detroit-mercy

#703 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by detroit-mercy »

palermo wrote: 23/08/2021 17:33
detroit-mercy wrote: 23/08/2021 17:24
Hoces reci da Bingo ne bi trebao da otvara prodavnice po PCu ili HIFA benzinske :mrgreen:, hvatamo se samo muzicara jer njih gledamo svaki dan, muzika/zabava su proizvod isto kao i ona stolarija sto se napravi u Zavidovicima a prodaje u BanjaLuci.
Ne, naprotiv , Bingo , Hifa i još mnoge druge takve firme su učinile mnogo više za Bosnu i Hercegovinu upravo otvaranjem prodavnica ili beznzinskih pumpa po RS-u nego ijedan političar. Otvarale su ih kao bosanskohercegovačke firme.

Hoću reći da ja ne bih pristao pjevati Čoviću na rođendan, da ne bih pristao igrati za drugu reprezentaciju nego za Bosnu i Hercegovinu, da ne bih pristao svoje usluge kakve god vrste bile, staviti u službu nečega što je protiv države Bosne i Hercegovine.

Al da ne ulazimo preduboko u diskusiju, kao što rekoh, sve se može izrelativizirati, ako se hoće.
Znaci Halid ne treba da pjeva u Ljubuskom ili B.Luci ili ne treba da pjeva Covicu koji je predsjednik BH stranke sa kojom ti miljenici imaju dubok/neprekinut odnos vec vise od 30 godina i koji ti sjede u vlasti svih ovih 30 godina. Halid je pjevo i kad je Dacic dolazio jer su ga ljudi iz vlasti zvali da pjeva, pjevo je na korona derneku gdje se je okupila krema BH drustva/politike.
I vidim da si jako selektivan po pitanju proizvoda i usluga, pa cak i kad HIIFA prodaje gorivo iz pancevacke rafinerije :mrgreen: ipak je dosa ucinila za BiH kao i BINGo kada na policama uredno ima proizvode iz firmi koje su pod sapom ili Covica ili Dode.
Btw, Jones ne bi trebala da igra za nasu reprezentaciju ili drugi mogu da igraju za nasu reprezentaciju ali mi ne za druge.
U pravu si, sve se moze izrelativirati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#704 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by _BataZiv_0809 »

Hifa toliko voli bosnjacki narod da je pokupovala sav pelet da ga tom istom narodu prodaje po skupljim cijenama. Vlasnik im je u glavnom odboru zelene gamadi. Htjeli za 25 maraka prodavat malinarove majice i napravili nagradnu igru ko smisli tuzniji citat za Srebrenicu dobije je dzaba. Nabijem ja takve patriote na kurac.
detroit-mercy

#705 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2021 17:57 Hifa toliko voli bosnjacki narod da je pokupovala sav pelet da ga tom istom narodu prodaje po skupljim cijenama. Vlasnik im je u glavnom odboru zelene gamadi. Htjeli za 25 maraka prodavat malinarove majice i napravili nagradnu igru ko smisli tuzniji citat za Srebrenicu dobije je dzaba. Nabijem ja takve patriote na kurac.
Kompanija koja je jedan od glavnih finasijera SDA gamadi, u stvari ja ne mogu da prokuzim, ko je sta, ili je SDA HIFA ili je HIFA SDA, toliko su uvezani. Ali sto je najbitnije, rade za dobrobit BIH a ne za svoj dzep. Sta drugo ocekivati od deklariranih hadzija :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#706 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: 23/08/2021 18:00
_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2021 17:57 Hifa toliko voli bosnjacki narod da je pokupovala sav pelet da ga tom istom narodu prodaje po skupljim cijenama. Vlasnik im je u glavnom odboru zelene gamadi. Htjeli za 25 maraka prodavat malinarove majice i napravili nagradnu igru ko smisli tuzniji citat za Srebrenicu dobije je dzaba. Nabijem ja takve patriote na kurac.
Kompanija koja je jedan od glavnih finasijera SDA gamadi, u stvari ja ne mogu da prokuzim, ko je sta, ili je SDA HIFA ili je HIFA SDA, toliko su uvezani. Ali sto je najbitnije, rade za dobrobit BIH a ne za svoj dzep. Sta drugo ocekivati od deklariranih hadzija :mrgreen:
Image
palermo

#707 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by palermo »

drugovi otišlo se od teme......ili bolje reći, i sama tema se izrelativizirala i skrenula u pravcu u kojem ne bi trebala da ide. Namjerno ili ne, ne znam....ali ne bih da je zbog mene, bilo je ugodno čitati dosadašnju postove...pa ću ja ostaviti ljudima da pišu, a ja ću da čitam...
Osmi Socrates

#708 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Osmi Socrates »

Tanqueray wrote: 23/08/2021 17:46 Mislim da je jedan od najvecih razloga za odlazak/nevracanje upravo ovakve anti-Bazdulj price i sasjecanje u korjenu svakog misljenja koje odstupa od standarda uspostavljenog od SDA. Mada mnogi ce reci da su protiv SDA, ali mora se priznati da je SDA nametnuo shvatanje koje je opste prihvaceno.
Tako je ona ploca na Vijecnici apsolutno neprihvatljiva i kada je vidi neko kao Cola, jedva ceka da zamakne.
I ti činiš istu grešku kao i Bazdulj. Mnogi ljudi koji mrze SDA mogu oko nekih stvari imati isto mišljenje kao SDA. Ili, SDA može iskoristiti mišljenje mnogih ljudi da se stavi na tu stranu u nadi da će zaraditi moguće glasove. To se zove populizam. Ali, tu nisu krivi ljudi, nego je to politička realnost.

Koji bi ti natpis stavio na Vijećnicu, ali da on realno prikaže istorijske činjenice? Pošten Srbin ne bi trebao da se identificira sa srpskim zločincima. Ili ti misliš da ne treba nikakav natpis kad neko ciljano i proračunato uništi najveću kulturnu instituciju jedne države? Ili se možda sve samo uništilo? Bilo koji drugi natpis ima svoje posljedice.
detroit-mercy

#709 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by detroit-mercy »

palermo wrote: 23/08/2021 18:20 drugovi otišlo se od teme......ili bolje reći, i sama tema se izrelativizirala i skrenula u pravcu u kojem ne bi trebala da ide. Namjerno ili ne, ne znam....ali ne bih da je zbog mene, bilo je ugodno čitati dosadašnju postove...pa ću ja ostaviti ljudima da pišu, a ja ću da čitam...
Uopste se nije skrenulo od teme, jer se pominje kroz ovu temu fenomen odlazaka odredjenih ljudi iz BiH, neki su otisli zobg ovog, neki zbog onog ali javni diskurs za sekundu spremi linc, pa tako vidimo da se sad provlaci i Halid Beslic, vjerovatno ce i njemu da se prilijepi status izdajnika. Isto kao sto se i svako propitivanje zasluga/uloge oca nacije tretira kao dio ili guranje velikosrpskog projekta.
Dok se halal biznisi ne diraju ni po koju cijenu :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#710 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by _BataZiv_0809 »

Jesmo otisli od teme. Halid je pjevac, po definiciji zabavljac i dvorska luda, pjevat ce svakom ko plati. Jebo Halida, zaradio on milion ili dva mene licno ne dotice. Meni je veci problem sto lider Bosnjaka lideru Srba ide na noge i povladjuje mu gore nego dvorska luda. Dvorska luda bar uzme pare a daje glas. Ovaj daje drzavu za zeninu fotelju.
Piaty

#711 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Piaty »

Tanqueray wrote: 23/08/2021 17:46 Mislim da je jedan od najvecih razloga za odlazak/nevracanje upravo ovakve anti-Bazdulj price i sasjecanje u korjenu svakog misljenja koje odstupa od standarda uspostavljenog od SDA. Mada mnogi ce reci da su protiv SDA, ali mora se priznati da je SDA nametnuo shvatanje koje je opste prihvaceno.
Da je vidi Cola, a?

Tebi je bitniji Cola, a nama su bitnija djeca iz istocne Bosne koja dodju na ekskurziju u Sarajevo i koja ce da procitaju sta se desilo sa Vijecnicom. Kakav Cola?

A sta mislis da je vidi Brega? Ili Lepa Brena?

SDA nametnuo? Evo mene steglo u stomaku pa trcim u WC, SDA rekla da se ide u WC kada se sere.

To sto ti govoris je zapravo blisko sa SDA, ne ovo nase. Nije mi stari bio na liniji 4 godine da bi mi Cola laprdo sta treba da stoji a sta ne treba.
Tanqueray

#712 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Tanqueray »

Osmi Socrates wrote: 23/08/2021 18:40
I ti činiš istu grešku kao i Bazdulj. Mnogi ljudi koji mrze SDA mogu oko nekih stvari imati isto mišljenje kao SDA. Ili, SDA može iskoristiti mišljenje mnogih ljudi da se stavi na tu stranu u nadi da će zaraditi moguće glasove. To se zove populizam. Ali, tu nisu krivi ljudi, nego je to politička realnost.

Koji bi ti natpis stavio na Vijećnicu, ali da on realno prikaže istorijske činjenice? Pošten Srbin ne bi trebao da se identificira sa srpskim zločincima. Ili ti misliš da ne treba nikakav natpis kad neko ciljano i proračunato uništi najveću kulturnu instituciju jedne države? Ili se možda sve samo uništilo? Bilo koji drugi natpis ima svoje posljedice.
Evo sada i floskula posteni Srbin :oops: sve gore od goreg. Cim napises srpski zlocinci, a ne kazes tacno koji su to, kod nesrba izaziva mrznju prema Srbima, a kod Srba poruku sta se misli o njima, onako generalno, jer je i sama ploca generalizacija jednog naroda.
Na zalost sada je Beograd vise multi-etnicki od od Sarajeva, cak i poslije 10 godina Vucica na vlasti. :skoljka:
palermo

#713 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: 23/08/2021 18:56
palermo wrote: 23/08/2021 18:20 drugovi otišlo se od teme......ili bolje reći, i sama tema se izrelativizirala i skrenula u pravcu u kojem ne bi trebala da ide. Namjerno ili ne, ne znam....ali ne bih da je zbog mene, bilo je ugodno čitati dosadašnju postove...pa ću ja ostaviti ljudima da pišu, a ja ću da čitam...
Uopste se nije skrenulo od teme, jer se pominje kroz ovu temu fenomen odlazaka odredjenih ljudi iz BiH, neki su otisli zobg ovog, neki zbog onog ali javni diskurs za sekundu spremi linc, pa tako vidimo da se sad provlaci i Halid Beslic, vjerovatno ce i njemu da se prilijepi status izdajnika. Isto kao sto se i svako propitivanje zasluga/uloge oca nacije tretira kao dio ili guranje velikosrpskog projekta.
Ne mislim ja da se sprema linč Halidu, niti treba da se sprema linč. Gluho bilo
Ja samo mislim da Halidu to nije bilo potrebno i da je on sam morao znati to. A znao bi kada bi u društvu postojao jasan sistem vrijednosti šta je prihvatljivo a šta nije.

A poređenje Hife, Binga i Muharema zaista nisu adekvatna.....i klasična su relativizacija.
detroit-mercy

#714 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by detroit-mercy »

palermo wrote: 23/08/2021 19:21
detroit-mercy wrote: 23/08/2021 18:56
Ne mislim ja da se sprema linč Halidu, niti treba da se sprema linč. Gluho bilo
Ja samo mislim da Halidu to nije bilo potrebno i da je on sam morao znati to. A znao bi kada bi u društvu postojao jasan sistem vrijednosti šta je prihvatljivo a šta nije.

A poređenje Hife, Binga i Muharema zaista nisu adekvatna.....i klasična su relativizacija.
Ja ne poredim Muharema gluho bilo sa HIFOm ili BINGOm, Muharem je nebitan u ovoj prici.
Sistem vrijednosti ne postoji jos od dana kada se otac nacije suporostavio namjeri visokog predstavnika da zabrani SDS, jer on zna najbolje kako sa njima (mada je sistem vrijednost jos ranije bio pomjeren). Sistem vrijednosti je pomijeren od momenta kad je politicka elita izdijelila drzavno/drstvenu imovinu po zna se kom principiu (ko je sta jamio/jamio). Sad, pojedinac treba da se drzi nekog sistema vrijednost koga se otac nacije i ahbabi nisu drzali :mrgreen:. Sistemima vrijednosti je tako lako manipulisati kao sto vidimo, jer problem je kad Halid pjeva Covicu ali nije problem kad HIFA kupuje naftu iz Panceva :-). Ako se zalazes za sistem vrijednosti onda zahtijevaj da on krene od vrha pirmide prema dnu a ne da se hamelj pridrzava sistema vrijednosti a da elita bere kajmak :skoljka:
btw, ne imputiraj mi Muharema nego sam poredio Halida i HIFU :mrgreen:
palermo

#715 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: 23/08/2021 20:09
jer problem je kad Halid pjeva Covicu ali nije problem kad HIFA kupuje naftu iz Panceva :-).
Ako Halidu nije problem da pjeva Čoviću, neka pjeva. Moje je pravo da mislim da vala nije morao. I da nije trebao

zaista ne vidim šta je problem što HIFA kupuje naftu u Pančevu....

Svođenje čitavih naših života na za i protiv SDA je postalo degutantno.....i potpuno obesmišljava bilokakvu diskusiju
studiorum_tuzlaensis

#716 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by studiorum_tuzlaensis »

:thumbup:
detroit-mercy

#717 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by detroit-mercy »

palermo wrote: 23/08/2021 20:20
detroit-mercy wrote: 23/08/2021 20:09
jer problem je kad Halid pjeva Covicu ali nije problem kad HIFA kupuje naftu iz Panceva :-).
Ako Halidu nije problem da pjeva Čoviću, neka pjeva. Moje je pravo da mislim da vala nije morao. I da nije trebao

Svođenje čitavih naših života na za i protiv SDA je postalo degutantno.....i potpuno obesmišljava bilokakvu diskusiju
Degutantna je postala tvoja odbrana onoga sto je nebranjivo.
Vidis, moje pravo je da mislim da HIFA ne treba da kupuje naftu iz Panceva, vala i ne mora pored tolikih rafinerija u svijetu, a to sto je Halid pjevo Covicu pa neka je, on je samo pojedinac koji nema uticaj ni na sta, ni na vlast ni na ekonomiju.
Uzgred, svodjenje citavih nasih zivota na odbranu promasaja i nametnutog patriotskog diskursa od strane zna se koga je stvarno nize da nize ne moze biti.
palermo

#718 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: 23/08/2021 20:29
palermo wrote: 23/08/2021 20:20

Degutantna je postala tvoja odbrana onoga sto je nebranjivo.
Vidis, moje pravo je da mislim da HIFA ne treba da kupuje naftu iz Panceva, vala i ne mora pored tolikih rafinerija u svijetu, a to sto je Halid pjevo Covicu pa neka je, on je samo pojedinac koji nema uticaj ni na sta, ni na vlast ni na ekonomiju.
Uzgred, svodjenje citavih nasih zivota na odbranu promasaja i nametnutog patriotskog diskursa od strane zna se koga je stvarno nize da nize ne moze biti.
whatever, meni je već odavno ova naša nazovi diskusija (ne tema,da ne bi ko to pomislio, ima pametnih postova) postala besmislena
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#719 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by _BataZiv_0809 »

Kao i uvijek kad se nagazi SDA.

Kako ono bi-dobar nastup Sebije :lol:
palermo

#720 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2021 20:46 Kao i uvijek kad se nagazi SDA.

Kako ono bi-dobar nastup Sebije :lol:
vidim gdje ja, tu i ti :D

neka, neka :D

al stvarno nije red da kvarimo temu, makar tvoja bila zadnja
Skijaš

#721 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Skijaš »

Tanqueray wrote: 23/08/2021 15:03Nije nista cudno, nego bi trebalo da je zabrinjavajuce.
Dzej Ramadanovski i Johnny Cash su zivjeli na dva razlicita kontinenta i u dvije razlicite kulture, ali ako poslusas njihove pjesme ....

https://www.youtube.com/watch?v=f9HhkMaB9ZU
https://www.youtube.com/watch?v=ED5s1-Fe9FA

... osjetices identicnu zal za onim sto im nedostaje te nedelje. Govore istim jezikom, iako u stvarnosti, ne govore istim jezikom.

Ti i ja s druge strane, koristimo bukvalno iste rijeci i gramatiku ali se opet ne razumijemo, pa pomislih, ne daj boze, da mozda ne dijelimo iste vrijednosti. Mozda nije do rijeci, gramatike i argumenata, mozda tebi (recimo) cinjenica da je Sarajevo sve "svoje" optuzene za ratne zlocine isporucilo Hagu bez pritisaka i prijetnji te da ih nikad nije ni krilo, ne igra ulogu. Mozda u tvom sistemu vrijednosti stavljanje srbijanskog drustva u ulogu jataka ratnim zlocincima uopste ne bude registrovano na radaru. Mozda ti od trenutka kad se probudis, otvoris excel tabelu i popisujes koliko je iz kojeg grada u koji grad taj dan preselilo estradnih umjetnika, a to sa ratnim zlocinima i slicne kamilice, nije relevantno. I ako je tako, onda si u pravu, Beograd sa milion i po stanovnika je sampion po broju onih koje je svojim trzistem privukao.

Ali to onda nije prica o ljudskosti nego prica o interesu u kojoj osnovne vrijednosti ne znace puno. Mozda otud ovaj trajni nesporazum izmedju nas dvojice, iako kako rekoh, koristimo iste rijeci i istu gramatiku.
Tanqueray

#722 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Tanqueray »

Skijaš wrote: 23/08/2021 22:46
Tanqueray wrote: 23/08/2021 15:03Nije nista cudno, nego bi trebalo da je zabrinjavajuce.
Dzej Ramadanovski i Johnny Cash su zivjeli na dva razlicita kontinenta i u dvije razlicite kulture, ali ako poslusas njihove pjesme ....

https://www.youtube.com/watch?v=f9HhkMaB9ZU
https://www.youtube.com/watch?v=ED5s1-Fe9FA

... osjetices identicnu zal za onim sto im nedostaje te nedelje. Govore istim jezikom, iako u stvarnosti, ne govore istim jezikom.

Ti i ja s druge strane, koristimo bukvalno iste rijeci i gramatiku ali se opet ne razumijemo, pa pomislih, ne daj boze, da mozda ne dijelimo iste vrijednosti. Mozda nije do rijeci, gramatike i argumenata, mozda tebi (recimo) cinjenica da je Sarajevo sve "svoje" optuzene za ratne zlocine isporucilo Hagu bez pritisaka i prijetnji te da ih nikad nije ni krilo, ne igra ulogu. Mozda u tvom sistemu vrijednosti stavljanje srbijanskog drustva u ulogu jataka ratnim zlocincima uopste ne bude registrovano na radaru. Mozda ti od trenutka kad se probudis, otvoris excel tabelu i popisujes koliko je iz kojeg grada u koji grad taj dan preselilo estradnih umjetnika, a to sa ratnim zlocinima i slicne kamilice, nije relevantno. I ako je tako, onda si u pravu, Beograd sa milion i po stanovnika je sampion po broju onih koje je svojim trzistem privukao.

Ali to onda nije prica o ljudskosti nego prica o interesu u kojoj osnovne vrijednosti ne znace puno. Mozda otud ovaj trajni nesporazum izmedju nas dvojice, iako kako rekoh, koristimo iste rijeci i istu gramatiku.
Pa nije rijec samo o Beogradu, nego i o Zagrebu i Ljubljani i sire. Mislim ja govorim jedno, a ti nesto sasvim drugo.
Otisli su ljudi koji su bili legende grada i niko da se pocese za uho, kakve veze oni imaju sa ratnim zlocincima, daj edukuj nas.
Ima li kakve domace odgovornosti i da li iko pokazuje bilo kakve nove ideje i razmisljanja, da i u Sarajevo dolaze kao u ove vec pomenute gradove, da se ukljuce neke centripentalne sile, a ne samo centrifugalne.

Po nekom mom misljenju, to ce se tek desiti kada se u potpunosti demontira SDA, kao i druge stranke koje se brinu samo o jednoj naciji, sto je u nasem slucaju automatski na stetu druge dvije nacije. Na zalost to se ne vidi da je moguce u skoroj buducnosti.
desni

#723 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by desni »

palermo wrote: 23/08/2021 15:47
sehohari wrote: 21/08/2021 23:47 .

Mada ja i stvarno mislim da pojave poput Bazdulja stvarno više govore o nama kao narodu nego o drugima. Mislim, čitam da je Halid Bešlić pjevao Dodiku i Čoviću u Mostaru na privatnoj zabavi. Nekako mi je ipak teško zamisliti da se tako nešto desi kod Srba ili Hrvata, a da o Albancima i ne govorim...
Prilično tačno.....i mislim da je osnovni razlog u nepostojanju osnovnog sistema vrijednosti, prevashodno kod Bošnjaka. Neke stvari se ne bi trebale raditi,i to bi svatko tebao znati, a i ako se rade onda bi se takođe trebalo znati da na sebe preuzimaš rizik osude zajednice. Ali kod nas je sve dozvoljeno i sve je podložno relativizaciji.
Hajde ba, šta ima veze, što bi reko moj komšija, može nam svašta stati u torbu :(
desni

#724 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by desni »

Ako mu smeta istina nek zamakne.

desni

#725 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by desni »

Bazdulj otkriva uzore našeg bosanskohercegovačkog oskarovca, Danisa Tanovića. Njegovi iskazi su kaže polupismene i tugaljive varijacije na originalne misli Ante Starčevića i imenjaka mu Pavelića :izet:
Povod Tanovićev intervju za Vučićevom režimu omiljeni beogradski list "Danas" .
Valja opravdati članstvo u Upravnom odboru RTS-a :run:
Čudno da nije pomenuo konteksta radi Fazlagića Kulu :lol:
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... zam/427938
! / Muharem Bazdulj zapjenušano reagirao na intervju Danisa Tanovića: To je rasizam
22. 08. 2021. u 10:19:00Radiosarajevo.ba
Pisac i član Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije (RTS) Muharem Bazdulj oglasio se na stranici Kulturnog centra iz Novog Sada, sa Bojanom Panaotovićem na čelu, sociologom poznatim po iskazima podrške predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a povodom intervjua kojeg je uglednom beogradskom listu 'Danas' dao oskarovac, bh. reditelj Danis Tanović.

Kod čika Villya Brandta
Podsjetimo, na pitanje novinarke Aleksandre Ćuk kakav je njegov odnos prema dopunama Krivičnog zakonika BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, Tanović je kazao:

"Imam takav odnos da vama treba, zbog vas, ne čak ni zbog nas, prvo zbog vas, da vam treba Vili Brant. Srbiji treba Vili Brant. Treba čovjek da kaže 'izvinjavamo se za sve što smo uradili, to smo radili, nije bilo u redu'. Tačka. Nama više ništa ne treba. Ne tražimo mi nikakve odštete, samo da neko kaže – to je bilo pogrešno, a ne da imamo nekog ko živi 80 kilometara odavde i kaže – to nije bio genocid, možda
vam se ponovo desi."

! / Tanović za beogradski list: Vama treba Villy Brandt, ne zbog nas, nego prvo zbog vas
Bazdulj na početku ističe da je "Danas" kojem "kulturna elita Srbije tepa da je jedini ozbiljan, nezavisan i netabloidan dnevnik u Srbiji, opširno i izrazito benevolentno izveštavao sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala."

"U danu službenog završetka festivala, na naslovnoj stranici je najavljen intervju sa bosanskohercegovačkim režiserom Danisom Tanovićem. Najava intervjua na naslovnici glasi: "Srbiji treba Vili Brant". Sam naslov je u istom tonu, ali malo direktniji: "Danis Tanović: Vama treba Vili Brant, ne čak zbog nas, nego prvo zbog vas". Uz samo zrno imaginacije, naslov će svakom imalo upućenijem čitaocu savršeno sugerisati sadržaj intervjua. Tu je gomila milion puta prežvakanih floskula, masa analogija koje su bile lažne i kad su prvi put upotrebljene, a kamoli danas, brdo simplifikacija i pregršt čistih neistina", navodi Bazdulj.

Ono što je Bazdulju posebno zasmetalo jeste citat iz intervjua beogradskom listu u kojem Tanović doslovno kaže:

"Kad Srbija prestane da srbuje i kad se uzvisi na nivo ljudskosti i kad prestane da se odnosi prema svijetu da su, bože dragi, protiv njih, a da su oni jadni i nevini, onda će se stvar počet menjat. Meni je strašno što je 150.000 Srba odselilo iz Sarajeva nakon što se rat završio. Ali nisu te Srbe otjerale Sarajlije. Tim Srbima su Radovan Karadžić i Ratko Mladić rekli bjež’te glavom bez obzira zbog njihove politike...

Iako je "sasvim spreman da očekuje sve najgore", Bazdulj dodaje:

"Nisam mogao da verujem da je Tanović zaista rekao to što je rekao odgovarajući na pitanje 'Kako vidite odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine u budućnosti?'.

Zaustavimo se, udahnimo...
Veli kako bi trebalo bi napisati poseban tekst "o sramotnom falsifikatu prema kojem Izetbegovićeva vlast nije imala nikakve veze sa egzodusom Srba iz delova Sarajeva koji su u Dejtonu pripali Federaciji, a dotad su bili pod kontrolom Vojske Republike Srpske".

"Ovde Tanović mrtav-hladan kaže da Srbija tek treba 'da se uzvisi na nivo ljudskosti'. Zaustavimo se, udahnimo duboko, izbrojimo do deset, pa pročitajmo opet. Danis Tanović, oskarovac, umetnik i intelektualac kaže da je Republika Srbija ispod nivoa ljudskosti i da tek treba da se uzvisi na taj nivo. Živimo u vremenu u kojem lokalni moralisti svako malo trube li trube o dehumanizaciji. Postoji li eklatantniji i
paradigmatskiji primjer dehumanizacije od toga da kažeš da su neka zemlja i neko društvo ispod nivoa ljudskosti?", bilježi Bazdulj.

Nadalje, ističe kako je u Sarajevu napisana "cela biblioteka knjiga o tome kako su bh. muslimani dehumanizovani u beogradskim medijima krajem osamdesetih i početkom devedesetih", ali on ne može da se "seti nijednog iskaza gde neko izričito i doslovno kaže" - da bh. muslimani tek treba "da se uzvise na nivo ljudskosti".

Potvrđeno / Odluka REM-a: Muharem Bazdulj izabran u Upravni odbor RTS-a
"I onda se takav Tanovićev iskaz još bez ikakve rezerve štampa u beogradskom listu uz niz pohvala "mudrom sagovorniku"?! Ali da se razumemo, ni ovde Tanović nije originalan. To je samo tugaljiva i polupismena varijacija na davna rasistička Starčevićeva bulažnjenja...", optužuje i ruži Bazdulj.

Postoji, dodaje Bazdulj, stavljajući pritom u zastrašujući kontekst oskarovca Danisa Tanovića - "jasan kontinuitet između Starčevićeve teoretske dehumanizacije Srba i genocidne prakse njegovog imenjaka Pavelića".

Zbog toga Bazdulj posebno smatra krivim list "Danas", navlačeći im, očito, "na kosti" dokazane "profesionalce" i "demokrate" iz srbijanskih tabloida pod kontrolom Vučića.

"Ali u svemu ovome je zaista najgore to što ni onaj koji ovakve stvari izgovara, ni ona koja s njim razgovara, ni urednici 'Danasa' u tome, čini se, ne vide ništa problematično. Teza da je Srbija "ispod nivoa ljudskosti" je normalizovana. Zamislite da ukrajinski režiser kaže za moskovski list da Rusija tek treba da se uzvisi na nivo ljudskosti. Zamislite da iranski režiser kaže za vašingtonski list da Amerika
tek treba da se uzvisi na nivo ljudskosti.Zamislite da jermenski režiser kaže za istanbulski list da Turska tek treba da se uzvisi na nivo ljudskosti. Nezamislivo, zar ne?", piše, uz ostalo, Bazdulj.

Oni sebe vide kao nadljude
Pita se dalje šta bi se desilo da je slično objavljeno u Sarajevu ili Prištini?

To čak i ako zamislimo, veli autor, "čovek bi bio 'kanselovan' pre nego bi se štamparska boja na njegovom intervjuu i osušila".

Bazdulj ide toliko daleko da Tanovića između redova optužuje za fašizam!?

"Tanović će, međutim, nastaviti da bude "regionalna zvezda", sa pristojno brojnom sektom beogradskih fanova, ostajući duboko ubeđen da je on zapravo jedan kosmopolita kome nije bitno ko je ko, nego kakav je ko čovek. (Ono, to možda i jeste tačno, pošto, videli smo, on sam kaže da su za njega Srbi ispod nivoa ljudskosti, pa se oni svakako ne računaju.)

Ne bih se usudio da spekulišem o bilo čijem nivou ljudskosti, ali bih rekao da oni koji za celu jednu zemlju kažu da je ispod nivoa ljudskosti sebe po svoj prilici vide kao nadljude, ibermenše, da baš ne kažem – arijevce", zaključio je Bazdulj
Post Reply