Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ultima_palabra

#701 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

Thorgerson wrote: - Briga o trudnicama, djeci inace. NIkakva. Zene koje radjaju tretiraju ko krave (ako ne podmazes). Djeca se rode dobiju paketic pelena. Da bi izganjao nekakvu doplatu za dijete ne smijes imati nista, dakle moras biti puki siromah da bi ti dijete dobilo doplatak 50ak KM (to su dva paketa pelena).
Poslodavcu je "na volju" ostavljeno hoće li plaćati porodilji platu. Zamisli kako to u praksi izgleda.

Porodiljske naknade su isto tako ostavljene "na volju" kantonima. U Sarajevu je kao najbolje, 350 KM.

U isto vrijeme, u šumskom Mordoru su te stvari regulisane maksimalno u korist porodilja. Čak i otac ima opciju da uzme ""porodiljsko" odsustvo par mjeseci.
kiligonzales

#702 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

Thorgerson wrote:
kiligonzales wrote:
Ima tu jos razloga sto je nama lose, svi bi da se jebu a da im ne udje, hoce da malo uloze, a dobiju mnogo. Zato u BiH i tone sve.
Lose nam je jer smo zakasnili sa tranzicijom + rat nas je dodatno unazadio.

Ovo sto mi sada radimo, zapad je uradio prije 30-40 godina.

Imas detaljno uradjenu analizu gdje se tacno procjenjuje da ce Sarajevo ja mislim 2030 godine biti na nivou sadasnje Ljubljane. Dakle, plate, kvalitet zivota itd. Ali na nivou danasnje Ljubljane. A gdje ce Ljubljana tada 2030 godine biti to samo bog zna. Ali ja ne zelim cekati jos 15 godina.

Jednostavno, mi cemo uvijek zaostajati. Jedino da nam se desi neki boom, da se opametimo svi i da postanemo neki novi tigar. Mislim sve je moguce.
Uradio je to zapad puno prije jer su oni bili i ostali svijet prije svijeta.

Vrijednosti kojim tezimo su njihovo cedo.

Nista nebi bilo nemoguce, da smo mi odgovornije drustvo.
racionalista

#703 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by racionalista »

Bosna je "država" za roštilja. Ja sam se davno razočarao, preradio to razočarenje i sad me zaboli neka stvar za sve što se dešava u državi.Empatija prema državi, narodu itd. je na nuli. Ja sa strane samo posmatram taj svet, što bi rekao Balašević :D
Thorgerson

#704 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

ultima_palabra wrote:
Thorgerson wrote: - Briga o trudnicama, djeci inace. NIkakva. Zene koje radjaju tretiraju ko krave (ako ne podmazes). Djeca se rode dobiju paketic pelena. Da bi izganjao nekakvu doplatu za dijete ne smijes imati nista, dakle moras biti puki siromah da bi ti dijete dobilo doplatak 50ak KM (to su dva paketa pelena).
Poslodavcu je "na volju" ostavljeno hoće li plaćati porodilji platu. Zamisli kako to u praksi izgleda.

Porodiljske naknade su isto tako ostavljene "na volju" kantonima. U Sarajevu je kao najbolje, 350 KM.

U isto vrijeme, u šumskom Mordoru su te stvari regulisane maksimalno u korist porodilja. Čak i otac ima opciju da uzme ""porodiljsko" odsustvo par mjeseci.
Ja mislim da i u Federaciji tj u Sarajevu vazi isti zakon. Dakle, moze i otac uzeti porodiljsko, ali mama onda ide na posao. Dakle, ne mogu oboje. Ne znam jel u RS to mogu oboje?

To je tacno. Npr. hercegovacko-neretvanski kanton nema nikakve naknade za porodilje.

Poslodavac se veoma lako rjesava porodilja, iako u zakonu jasno stoji. Od jarana zenu dok je bila na porodiljskom premjestili u drugu poslovnu jedinicu udaljenu nekih 40-50km od mjesta gjde trenutno zivi, znajuci da nece to prihvatiti. Naravno, sporazumni otkaz i mirna bosna. Ili sistematizacija radnih mjesta, ma ima tu caka milion. Rijetke su firme koje postuju slovo zakona ovdje. Bas rijetke.
Thorgerson

#705 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

kiligonzales wrote: Uradio je to zapad puno prije jer su oni bili i ostali svijet prije svijeta.

Tu grijesis, a i ja s tobom, jer kad malo skontas nije ni njima bilo sve med i mlijeko. Da je zapad svoje problem rijesio olako i davno. Upravo zapad je bio u velikoj gabuli. I oni su u 20-30 godina rijesili hrpu problema. Jer oni kada imaju problem - rjesavaju ga. Evo kod nas je proslo 20+ godina mi tapkamo u mjestu? Pa zasto da onda imam nadu da ce i u narednih 20 godina biti nesto bolje? Mi kada imamo problem - trpamo pod tepih. Bila presuda sejdic - finci, raspravljalo se o tome godinama i hop nikome nista. Ne mogu da se dogovore. Ne mogu da rijese granice. Ne mogu da rijese izborni zakon, nista...bukvalno nista se ne radi.

Zapad je imao svojih problema.
- Njemacka se za 20-30 godina digla na nevjerovatan nivo. Sad ce neko reci dobili milijarade, pa i mi smo. Proporcinoalno gledajuci na velicinu zemlje, obim stanovnistva - mi smo dobili vise novca! Pa Berlinski zid je pao '89 godine. Pa to nije tako davno?
- Irska i njihovi problemi sa IRA-om? Gdje je sada Irska?
- Svedska i njihova ekonomska kriza 90-ih
- Finska je isto bila u krizi pocetkom 90 nakon raspada SSSR jos gore nego Svedska. Ali su odmah regaovali reformama i zakonima, mjerama stednje. 93 godine u Finskoj stopa nezaposlenosti je bila gotovo 20%! Za manje od 10 godina Finska se izdigla gotovo na sami vrh Evrope. Podrska sektoru visoke tehnologije, opet mjere stednje, liberalizacija trzista itd jednostavno ljudi su napravili neki plan i model i uradili nesto. Sada Finska npr opet ima problema, ali oni opet pocinju sa reformama i rade nesto.

Da ne nabrajam dalje. I dan danas se ista ta EU bori sa krizom. Ali se bore..

Sta mi radimo? Koje su to mjere stednje koje je nasa vlada usvojila? Pa eto jbt ajd da se dogovorimo da imamo jednog predsjednika, automatski ne moramo kupiti dodatna dva audija, ne moramo imati jos dodatno obezbjedjenje, dodatno osoblje za tu drugu dvojicu kretena itd. Ajmo poci sa vrha.

A ne narodu govoriti da stedi, da se stisne, a ti ovamo se rasipas.

I prodje od rata 22 godine, mi se pomakli nismo. Dvije decenije od rata - nama je glavna tema opet RAT, nacionalna netrpeljivost, bla bla, paravojska itd. :-) Nas BDP ne raste kako bi trebao da raste jedan BDP jedne siromasne zemlje, zemlje u tranziciji. To jednostavno nije dovoljno.

Ja bih sad potpisao da ostanem u ovoj zemlji, da mi vlada izadje i kaze, evo mi cemo sjesti dogovoriti se, dovest cemo najbolje strucnjake sto nase, sto strane da nam pomognu da napravimo neki eknomski model, da izvedemo ovu drzavu. Evo otvara se hrpa IT preduzeca, pa jbmu ocito da nasa raja to zna raditi, daj usmjeri onda sve u to. Daj im podrsku, tjeraj mlade da se obrazuju u tom smjeru. I da mi kazu boli nas qrac vise za srbe, bosnjake, hrvate to nama vise nije bitno i to necemo uopste spominjati. Pa da mi onda predstave strategiju sta i kako uraditi. A ne usvojit cemo akcize, mozda se nekad otvori IKEA, tvojoj zeni ce bit bolje. Ej, bolan ovo vani da neko izjavi otkaz bi mometalno morao dati! :run:
madner

#706 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Poredis zemlju koja je 1945 pravila podmornice, kontinentalne rakete, mlazne i raketne avione dok se borila sa ostatkom civilizovanog svijeta sa BiH? :D
Ljudi nisu ni svjesni sta je bilo prije magistralnih puteva i kada su isti napravljeni.
uglavnomja

#707 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

vezano za mentalitet da nista nije promjenjljivo u bih, ono stranke armirani beton, bogom date ... situacija status quo do sudnjeg dana

crnci mirno cekali da ih neko oslobodi ropstva i da im da ljudska prava
zene cekale da dobiju prava glasa, 'nako sjedeci
radnici - sindikati dobili 8-8-8 isto kad je gazdama prahnulo da budu dobri ljudi

zemlje se kroz istoriju oslobadjale okupatora i diktatura miroljubivo, cekajuci da ovim dosadi da ih izrabljuju

:-)
kiligonzales

#708 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

Thorgerson wrote:
kiligonzales wrote: Uradio je to zapad puno prije jer su oni bili i ostali svijet prije svijeta.

Tu grijesis, a i ja s tobom, jer kad malo skontas nije ni njima bilo sve med i mlijeko. Da je zapad svoje problem rijesio olako i davno. Upravo zapad je bio u velikoj gabuli. I oni su u 20-30 godina rijesili hrpu problema. Jer oni kada imaju problem - rjesavaju ga. Evo kod nas je proslo 20+ godina mi tapkamo u mjestu? Pa zasto da onda imam nadu da ce i u narednih 20 godina biti nesto bolje? Mi kada imamo problem - trpamo pod tepih. Bila presuda sejdic - finci, raspravljalo se o tome godinama i hop nikome nista. Ne mogu da se dogovore. Ne mogu da rijese granice. Ne mogu da rijese izborni zakon, nista...bukvalno nista se ne radi.

Zapad je imao svojih problema.
- Njemacka se za 20-30 godina digla na nevjerovatan nivo. Sad ce neko reci dobili milijarade, pa i mi smo. Proporcinoalno gledajuci na velicinu zemlje, obim stanovnistva - mi smo dobili vise novca! Pa Berlinski zid je pao '89 godine. Pa to nije tako davno?
- Irska i njihovi problemi sa IRA-om? Gdje je sada Irska?
- Svedska i njihova ekonomska kriza 90-ih
- Finska je isto bila u krizi pocetkom 90 nakon raspada SSSR jos gore nego Svedska. Ali su odmah regaovali reformama i zakonima, mjerama stednje. 93 godine u Finskoj stopa nezaposlenosti je bila gotovo 20%! Za manje od 10 godina Finska se izdigla gotovo na sami vrh Evrope. Podrska sektoru visoke tehnologije, opet mjere stednje, liberalizacija trzista itd jednostavno ljudi su napravili neki plan i model i uradili nesto. Sada Finska npr opet ima problema, ali oni opet pocinju sa reformama i rade nesto.

Da ne nabrajam dalje. I dan danas se ista ta EU bori sa krizom. Ali se bore..

Sta mi radimo? Koje su to mjere stednje koje je nasa vlada usvojila? Pa eto jbt ajd da se dogovorimo da imamo jednog predsjednika, automatski ne moramo kupiti dodatna dva audija, ne moramo imati jos dodatno obezbjedjenje, dodatno osoblje za tu drugu dvojicu kretena itd. Ajmo poci sa vrha.

A ne narodu govoriti da stedi, da se stisne, a ti ovamo se rasipas.

I prodje od rata 22 godine, mi se pomakli nismo. Dvije decenije od rata - nama je glavna tema opet RAT, nacionalna netrpeljivost, bla bla, paravojska itd. :-) Nas BDP ne raste kako bi trebao da raste jedan BDP jedne siromasne zemlje, zemlje u tranziciji. To jednostavno nije dovoljno.

Ja bih sad potpisao da ostanem u ovoj zemlji, da mi vlada izadje i kaze, evo mi cemo sjesti dogovoriti se, dovest cemo najbolje strucnjake sto nase, sto strane da nam pomognu da napravimo neki eknomski model, da izvedemo ovu drzavu. Evo otvara se hrpa IT preduzeca, pa jbmu ocito da nasa raja to zna raditi, daj usmjeri onda sve u to. Daj im podrsku, tjeraj mlade da se obrazuju u tom smjeru. I da mi kazu boli nas qrac vise za srbe, bosnjake, hrvate to nama vise nije bitno i to necemo uopste spominjati. Pa da mi onda predstave strategiju sta i kako uraditi. A ne usvojit cemo akcize, mozda se nekad otvori IKEA, tvojoj zeni ce bit bolje. Ej, bolan ovo vani da neko izjavi otkaz bi mometalno morao dati! :run:
Zapadnjaci su stvorili sve industrijske revolucije do sada, tako da su zacetnici svega modernog upravo oni. Da ne govorimo da su u jednom periodu historije gospodarili gotovo cijelim svijetom izuzev SSSR i Kinom.

Njemacka je od nastanka njemackog carstva bila sila, cak je s tog puta nije pomeo ni prvi, ni drugi svijetski rat. Vjerovatno obrazovno i ekonomski najdominantnija evropska zemlja sa genijalnim naucnicima, filozofima, umjetnicima. Sami filozofi su udarili temelje mnogim ideologijama koje znamo, naucnici temelje nauci kakve znamo, a umjetnici standard kulturi evropskog kontinenta. Nas je smjesno porediti s njima, Juga se s njima nije mogla porediti, kako mi sami da se poredimo. Infrastrukturalno su vjerovatno najaca zemlja Europe.

Sve njihove krize nakon drugog svijetskog rata, nisu bile ni izbliza krvave i razorne kao nas rat. Nas je zadnji rat restartovao. Rastjerao preko pola miliona ljudi, u zemlju poslao 100 hiljada, a ko zna koliko osakatio izranjavao, plus na to sve izgubili smo silnu inteligenciju u iseljavanju, te su nam razrusili privredu. Ko ce to podici? Realno rat nije izgovor. Ali kad pogledamo, u Sloveniji rat bio fejkaca za rat u BiH, u Hrvatskoj poginulo 4 puta manje ljudi nego u BiH, privreda pretrpila manje razaranja, tek par gradova im bilo na udaru agresora, kod nas 3/5 drzave bile pod agresijom, nema grada i sela u kojem se nije zapucalo ili barem staklo na nekoj kuci razbilo.

Da se mjerama stednje spasava drzava, Grcka bi se spasila, slazem se ja s tobom da nama ne trebaju suvisne pozicije u drzavi i ministarska mjesta po kantonima, ali ni da ubijemo suvisnu birokratiju, nebi drzavu sredili bez jacanja pravne drzave. Samo jaka pravna drzava moze ubiti necije neodgovorno ponasanje i kriminal. Kad to sredimo i ekonomija bi mogla krenuti ka gore. Do tad vladaju neka druga pravila.

Sto se tice ekonomije, nema ekonomije bez prirodnih resursa i proizvodnje, naravno ta proizvodnja mora imati realne ekonomske okvire, proizvodnja prema procjeni potreba trzista, isto tako morai biti kvalitetna sto za domace trziste, sto za strano i u skladu sa standardima i normama koja najmodernija drustva potenciraju. Nisu mi poznate ekonomije koje su se iskljucivo izgradile na pruzanju IT usluga i prividu uspjesnosti pojedinih IT kompanija koje ne mogu u dovoljno nerazvijenom informatickom drustvu postaviti standarde. :D

A te alanfordosvke izjave sa Ikeom nerviraju i mene, ali neka akciza da vidimo dokle cemo mrdnuti sa savjetima MMF i EU :D
kiligonzales

#709 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

uglavnomja wrote:vezano za mentalitet da nista nije promjenjljivo u bih, ono stranke armirani beton, bogom date ... situacija status quo do sudnjeg dana

crnci mirno cekali da ih neko oslobodi ropstva i da im da ljudska prava
zene cekale da dobiju prava glasa, 'nako sjedeci
radnici - sindikati dobili 8-8-8 isto kad je gazdama prahnulo da budu dobri ljudi

zemlje se kroz istoriju oslobadjale okupatora i diktatura miroljubivo, cekajuci da ovim dosadi da ih izrabljuju

:-)
Sve objasnjeno. :thumbup:
DearJohn

#710 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Thorgerson wrote:
DearJohn wrote:
ultima_palabra wrote:Neke stvari ne mozes finansijski kvantificirati... sud, policiju, skolstvo, zdravstvo, administraciju.

Da imas cenera platu neke stvari ne mozes rijesiti... ulozis u nekretninu neko ti sagradi zgradu u blizini, sjebe pogled, okupira parking... ili ti otvori kafanu i pravi buku do kasno u noc.

Djetetu ti neko otme telefon ili ga otruje u obdanistu. Ili ganjas papire 3 mjeseca za nesto sto se na zapadu rijesi online. Hoces nesto da kupis na Amazonu, plati 3x toliko postarine (ko da si u jebenom Burundiju). Hoces da vidis iole solidan koncert, potegni najmanje do Zagreba.

Sve su to stvari koje drasticno smanjuju kvalitet zivljenja, a mi smo se istrenirali da ih ne vidimo kako se ne bi dodatno sjebavali.
Svega toga ima i vani burazeru. Neke stvari su samo malo ljepše zapakovane, kad zagrebeš...
Cega bolan ima vani, je li ovo ima vani:

- 49% drzave radi sve dijametralno suprotno od ostatka drzave (+15ak % hdz-ovih). U sopstvenoj drzavi se ne smijes drzavnicki ponasati. Ne mozes tek tako otici u VIsegrad ili Zvornik, SIroki brijeg i velicati svoju drzavu. Ne mozes sopstveni jezik da ucis, ne daju ti. Vec sam spomenuo prijatelja iz Finske. Jebeni hladni finci su obezbjedili njegovom djetetu da uci bosanski jezik, ako zeli. Kao dodatnu nastavu, organizvoali za njega i za jos bosanaca. Ovdje u sopstvenoj drzavi 150km od Sarajeva djeci ne daju da uce bosanski jezik.

- Obrazovanje generalno zastarjelo i nikakvo. Djeca uce gluposti i bubaju stvari. Ovi po srednjim i fakultetima prakse u zivotu vidjeli nisu. Djeca zavrse ekonomiju fakture, predracuna vidjeli nisu. Ne znaju ba nista, izadju ko telad. Dvije skole pod jednim krovom? Gdje to jos ima? Mozda po Africi, mada mislim da su i dole to iskorjenili. Po vrticima zabranjuju djeda mraza, u drugima pak druga krajnost.

- Infrastruktura nikakva. Od jednog do drugog grada udaljenih 120-130km ti treba po 3h i to moras Kur'an, Bibliju staviti pod sjediste, jer ces naletiti na barem 2-3 samoubice koji preticu itd.

- Zdravstvo. Mislim da ovo ne moram ni elaborirati. Jeste besplatno (djelimicno) ali brate ako se razbolis najebao si posteno. Il ako trebas ganjati neke nalaze, komotno uzmi godisnji odmor. Plus planiraj da pljunes lovu i privatnim labarotorijama, jer ovi gore pola reagensa - nemaju.

- Briga o trudnicama, djeci inace. NIkakva. Zene koje radjaju tretiraju ko krave (ako ne podmazes). Djeca se rode dobiju paketic pelena. Da bi izganjao nekakvu doplatu za dijete ne smijes imati nista, dakle moras biti puki siromah da bi ti dijete dobilo doplatak 50ak KM (to su dva paketa pelena).

- Nepostivanje zakona. Evo je tek posebna stavka. Niko ziv zakone ne postuje. Pocevsi od same policije. Politicara. Pa do poslodavaca. Sasvim je normalno da se plate isplacuju minimalac na racun + keš u ruke. I to svi znaju. Ali svi se prave blesavi.

- Nebriga za penzionere. Od jarana mi stari ima 42 godine radnog staza ne moze u penziju. Nije mu uvezan radni staz. Je li postoji ijedan covjek na zapadu koji je rintao 40 godina da ne moze u penziju. Postoji mozda takva situacija, ali samo ako je covjek umro. Kod nas je to normalno. I sta da ja onda ocekujem, da cu ja imati neku penziju kad ostarim?

Da ne nabrajam dalje. Ove stvari sigurno nemaju na zapadu, znam jer sam vidio i uvjerio se. Ko god napise suprotno, jednostavno laze.
De ba, ne perendaj vise, ja sam ti odgovorio na prvi post. Ima na zapadu i toga da prave buku, i da ti sagradi i zagradi pogled, i da djeci otimaju mobitele. Neki dan cuo sam u Svedskoj sedmorica silovala curu, imaju dokazi sve, svi oslobodjeni...Znas li ti koliko je pucnjava u zadnjih mjesec dana bilo tamo? Briga o trudnicama? Pa zene ne mogu da dobiju mjesto u Stokholmu na porodjajnom da se porode, salju ih u okolna mjesta a ti mi pricas o brigi o trudnicama (da, istina je ovo sto pisem, nemaju kapacitete). Ali tebi je ocigledno predobro tamo dje si i neka te tamo.
uglavnomja

#711 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

prije par godina, mislim u finskoj?, bio je neki mars neonacista i jedan od njih je na sred glavne ulice izudarao momka, nepozeljnog izgleda, sve snimljeno, stotine svjedoka... momak umro u bolnici kasnije ...

ubica dobio 0 ili slovima NULA dana zatvora.
mousstapha

#712 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mousstapha »

I tako lagano se tema pretvorila u raspravu gdje ne losije, vani ili u Bosni.
stakasa

#713 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:prije par godina, mislim u finskoj?, bio je neki mars neonacista i jedan od njih je na sred glavne ulice izudarao momka, nepozeljnog izgleda, sve snimljeno, stotine svjedoka... momak umro u bolnici kasnije ...

A sta tebe drzi u toj istoj Skandinaviji sve ove godine?
DearJohn

#714 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

mousstapha wrote:I tako lagano se tema pretvorila u raspravu gdje ne losije, vani ili u Bosni.
Ma nije, nego meni lično idu na k.... pokondirene tikve iz dijaspore što pametuju...Ko je čito “ Pokondirenu tikvu” shvatiće.
Last edited by DearJohn on 17/01/2018 19:23, edited 1 time in total.
kloniran

#715 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

stakasa wrote:
uglavnomja wrote:prije par godina, mislim u finskoj?, bio je neki mars neonacista i jedan od njih je na sred glavne ulice izudarao momka, nepozeljnog izgleda, sve snimljeno, stotine svjedoka... momak umro u bolnici kasnije ...

A sta tebe drzi u toj istoj Skandinaviji sve ove godine?
a gdje ces je to pitati :mrgreen:
Seyfo

#716 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Seyfo »

Ja se na ovoj temi osjecam kao u twilight zone...u smislu neki prevrnuse plocu skroz kontra...npr.drug meteorit
kapljica kise

#717 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kapljica kise »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zastupn ... /180117122

:shock: :(

Kad covjek procita ovakve i slicne vijesti, sta reci na ovo sta?

Stvarno smo SHITHOLE drzava

Kad sve zbrojim i oduzmem, ne slazem se s pokretacem teme
uglavnomja

#718 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

kapljica kise wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/zastupn ... /180117122

:shock: :(

Kad covjek procita ovakve i slicne vijesti, sta reci na ovo sta?

Stvarno smo SHITHOLE drzava

Kad sve zbrojim i oduzmem, ne slazem se s pokretacem teme

ne kontam ovu informaciju, nepotpuna je, sta hoce df? kakvu vrstu obrazovanje i gdje?

djeca sa blazim stepenom retardacije, ukljucujuci i autisticnu djecu, se obrazuju, u specijalnim ustanovama i "obicnim" skolama, u okviru inkluzivne nastave.
i osnovno i srednje obrazovanje, mjedenica, centar vladimir nazor ... (plus skole za slijepu ili gluhu djecu, u koje cesto idu i djeca sa blazom retardacijom)
meteorit135531

#719 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

Seyfo wrote:Ja se na ovoj temi osjecam kao u twilight zone...u smislu neki prevrnuse plocu skroz kontra...npr.drug meteorit
Nisam ja prevrnuo plocu. Ja bih volio ako je ikako moguce da zaboravim bosanski jezik. Volio bih da mogu zaboraviti odakle sam, sve sto me veze za BIH sto zbog prijasnjih mahom negativnih iskustava, sto zbog toga jer sam ucahuren u jednom cosku i ne mrdam se vec dobrih godinu dana.
Ali mislim da ne trebam zaboraviti odakle sam.
Jasno je meni gdje ja idem, samo volio bi da ostanem ono sto jesam, i da ne pokusavam biti ono sto ne mogu biti.
Postoji hiljadu razloga zasto ne volim grad u kojem zivim, ali ne treba da se stidim svog porijekla, gdje god da odem.
Mozda ozenim Svabicu pa polako i izblijedi sjecanje na to neko Sarajevo, ali vjerujem kad se covjek kroz neko vrijeme sredi, da se ipak sjeti ko je i sta je.
Pouka je da jednostavno manje od 1% ljudi koji emigriraju na Zapad, rade to sa zeljom da se nikad ne vrate. Svi ostali Njemacku posmatraju kao zlatnu euro koku koja lijeze hrpe novcanica , ne raskida se veza sa Bosnom tako lako i tako brzo kao sto neki misle.
Broj ucesnika na ovom forumu iz dijaspore to svakako potvrdjuje.
kapljica kise

#720 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kapljica kise »

Kolega, ne svodi se FBiH samo na Sarajevo, ovdje se radi o amandmanu na budzet FBiH za ovu kategoriju djece.
Mjedenica zaista jeste za primjer, ali cak i oni vape za kadrovima i osobljem, te zele povecati kapcitete
Ali da ne spamamo covjeku temu...
kox

#721 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kox »

ultima_palabra wrote:

Malo je bezveze uzimati najbolje sa zapada i porediti sa Bosnom. Valjda su i SAD zapad pa se za porodiljsko odsustvo dobija 12 sedmica ili manje neplaćenog odsustva, u Holandiji koja važi za jednu od 'socijalnijih' evropskih država 16 sedmica plaćenog, u Francuskoj isto toliko. Godina dana kao u BiH sa svim manjkavostima koje postoje je prilična rijetkost.
Last edited by kox on 17/01/2018 23:05, edited 1 time in total.
Fudo387

#722 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Ne znam za Holandiju, al' u AmerikU kad se zena porodi od firme dobije cestitku,
It's a boy, or girl, sa pravom zajebanim smajlijem.
I haj' kuci.
ultima_palabra

#723 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

kox wrote:
ultima_palabra wrote:

Malo je bezveze uzimati najbolje sa zapada i porediti sa Bosnom. Valjda su i SAD zapad pa se za porodiljsko odsustvo dobija 12 sedmica ili manje neplaćenog odsustva, u Holandiji koja važi za jednu od 'socijalnijih' evropskih država 16 sedmica plaćenog, u Francuskoj isto toliko. Godina dana kao u BiH sa svim manjkavostima koje postoje je prilična rijetkost.
Cega godina dana? Neplacenog porodiljskog? Ako nisi budzetlija.
Thorgerson

#724 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

Fudo387 wrote:Ne znam za Holandiju, al' u AmerikU kad se zena porodi od firme dobije cestitku,
I haj' kuci.
U bosni dobije otkaz. I ne dobije nikakvu cestitku.
mousstapha

#725 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mousstapha »

Thorgerson wrote:
Fudo387 wrote:Ne znam za Holandiju, al' u AmerikU kad se zena porodi od firme dobije cestitku,
I haj' kuci.
U bosni dobije otkaz. I ne dobije nikakvu cestitku.
Nije tacno.

Otkaz dobije kad direktor sazna da je trudna.
Post Reply