kiligonzales wrote:
Uradio je to zapad puno prije jer su oni bili i ostali svijet prije svijeta.
Vrijednosti kojim tezimo su njihovo cedo.
Nista nebi bilo nemoguce, da smo mi odgovornije drustvo.
Tu grijesis, a i ja s tobom, jer kad malo skontas nije ni njima bilo sve med i mlijeko. Da je zapad svoje problem rijesio olako i davno. Upravo zapad je bio u velikoj gabuli. I oni su u 20-30 godina rijesili hrpu problema. Jer oni kada imaju problem - rjesavaju ga. Evo kod nas je proslo 20+ godina mi tapkamo u mjestu? Pa zasto da onda imam nadu da ce i u narednih 20 godina biti nesto bolje? Mi kada imamo problem - trpamo pod tepih. Bila presuda sejdic - finci, raspravljalo se o tome godinama i hop nikome nista. Ne mogu da se dogovore. Ne mogu da rijese granice. Ne mogu da rijese izborni zakon, nista...bukvalno nista se ne radi.
Zapad je imao svojih problema.
- Njemacka se za 20-30 godina digla na nevjerovatan nivo. Sad ce neko reci dobili milijarade, pa i mi smo. Proporcinoalno gledajuci na velicinu zemlje, obim stanovnistva - mi smo dobili vise novca! Pa Berlinski zid je pao '89 godine. Pa to nije tako davno?
- Irska i njihovi problemi sa IRA-om? Gdje je sada Irska?
- Svedska i njihova ekonomska kriza 90-ih
- Finska je isto bila u krizi pocetkom 90 nakon raspada SSSR jos gore nego Svedska. Ali su odmah regaovali reformama i zakonima, mjerama stednje. 93 godine u Finskoj stopa nezaposlenosti je bila gotovo 20%! Za manje od 10 godina Finska se izdigla gotovo na sami vrh Evrope. Podrska sektoru visoke tehnologije, opet mjere stednje, liberalizacija trzista itd jednostavno ljudi su napravili neki plan i model i uradili nesto. Sada Finska npr opet ima problema, ali oni opet pocinju sa reformama i rade nesto.
Da ne nabrajam dalje. I dan danas se ista ta EU bori sa krizom. Ali se bore..
Sta mi radimo? Koje su to mjere stednje koje je nasa vlada usvojila? Pa eto jbt ajd da se dogovorimo da imamo jednog predsjednika, automatski ne moramo kupiti dodatna dva audija, ne moramo imati jos dodatno obezbjedjenje, dodatno osoblje za tu drugu dvojicu kretena itd. Ajmo poci sa vrha.
A ne narodu govoriti da stedi, da se stisne, a ti ovamo se rasipas.
I prodje od rata 22 godine, mi se pomakli nismo. Dvije decenije od rata - nama je glavna tema opet RAT, nacionalna netrpeljivost, bla bla, paravojska itd.

Nas BDP ne raste kako bi trebao da raste jedan BDP jedne siromasne zemlje, zemlje u tranziciji. To jednostavno nije dovoljno.
Ja bih sad potpisao da ostanem u ovoj zemlji, da mi vlada izadje i kaze, evo mi cemo sjesti dogovoriti se, dovest cemo najbolje strucnjake sto nase, sto strane da nam pomognu da napravimo neki eknomski model, da izvedemo ovu drzavu. Evo otvara se hrpa IT preduzeca, pa jbmu ocito da nasa raja to zna raditi, daj usmjeri onda sve u to. Daj im podrsku, tjeraj mlade da se obrazuju u tom smjeru. I da mi kazu boli nas qrac vise za srbe, bosnjake, hrvate to nama vise nije bitno i to necemo uopste spominjati. Pa da mi onda predstave strategiju sta i kako uraditi. A ne usvojit cemo akcize, mozda se nekad otvori IKEA, tvojoj zeni ce bit bolje. Ej, bolan ovo vani da neko izjavi otkaz bi mometalno morao dati!