Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#701 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

Dozer wrote: Nije to netacno. Netacno je da se Dayton ne moze promijeniti. Moze, i zna se nacin. Sta nedostaje?
volja vladajuce vecine sa svih strana, koja uziva u darovima Daytona. sto bi ista mijenjali kad im je ovako fino?

jesi to htio cuti?

da je ikome bilo u interesu da ova zemlja napreduje, ne bi pristali na onakav sporazum. ne u trenutku kad je ARBiH bila pred Banjalukom. ali povezivati to s mentalitetom, nasom navodnom urodjenom nesposobnoscu koja se nadilazi odseljavanjem, malkice je uvredljivo, da ne velim bezobrazno.
512MB

#702 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

fidoremilienko wrote:
512MB wrote: Shvati da je raja koja je odrasla i skolovana vani i upila zapadnjacki mentalitet mentalno ispred vas za jednu otprilike 50 godina. Tu niste krivi vi nego sistem, al njega treba rusit, tu vam ne moze pomoc dijaspora. Na zapadu bi odavno gorile ulice da ljudi nemogu po noci na wc jer nema vode, il da im je lokalni berber gradonacelnik.
Netacno. Ali totalno netacno. Cak i ovo za proteste. Ne sjecam se kad su Njemci zadnji put protestvovali protiv nekog poskupljenja :-) a cijene svega rastu li rastu iz godine u godinu.

Cak i medju domicilnim stanovnistvom kad razgovaras sa njima, kazu za sebe da se ne bune ni protiv cega. I onda dodje nas covjek i kaze ovdje bi gorile ulice. Ne znam. Zapanjen sam stvarno.
Vidis Nijemci su mentalno decenije ispred, oni zacas okupe na stotine hiljada demonstranata pa i zbog na prvi pogled bezazlene stvari:

Image

Kolko se ljudi okupilo u Rajvosa sto se u 21. stoljecu nema vode?
wewa

#703 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

nisam znala da su svabe ovako napredni govornici engleskog, pa da i parole ispisuju na njemu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fidoremilienko

#704 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by fidoremilienko »

512MB wrote:
fidoremilienko wrote:
512MB wrote: Shvati da je raja koja je odrasla i skolovana vani i upila zapadnjacki mentalitet mentalno ispred vas za jednu otprilike 50 godina. Tu niste krivi vi nego sistem, al njega treba rusit, tu vam ne moze pomoc dijaspora. Na zapadu bi odavno gorile ulice da ljudi nemogu po noci na wc jer nema vode, il da im je lokalni berber gradonacelnik.
Netacno. Ali totalno netacno. Cak i ovo za proteste. Ne sjecam se kad su Njemci zadnji put protestvovali protiv nekog poskupljenja :-) a cijene svega rastu li rastu iz godine u godinu.

Cak i medju domicilnim stanovnistvom kad razgovaras sa njima, kazu za sebe da se ne bune ni protiv cega. I onda dodje nas covjek i kaze ovdje bi gorile ulice. Ne znam. Zapanjen sam stvarno.
Vidis Nijemci su mentalno decenije ispred, oni zacas okupe na stotine hiljada demonstranata pa i zbog na prvi pogled bezazlene stvari:

Image

Ma sve ti vjerujem. Za svaku sitnicu se u DEU okupi "100njak hiljada" demonstranata da protestvuje. (H)alal ti vjera junace.
Dozer

#705 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

@mousstapha
I sve to stoji.
Ja ti samo govorim da su vani sistem, a s njim i mogucnosti, daleko bolji nego ovdje.
I nista od ovoga ne pricam napamet, nego upravo jer znam kako stvari funkcionisu. Privatnik je privatnik svugdje, ali sistem je taj koji stvara okvir i za tog privatnika, njegovo ponasanje, poslovanje, prava i obaveze.

U tome je sustinska razlika.
wewa wrote:volja vladajuce vecine sa svih strana, koja uziva u darovima Daytona. sto bi ista mijenjali kad im je ovako fino?

jesi to htio cuti?

da je ikome bilo u interesu da ova zemlja napreduje, ne bi pristali na onakav sporazum. ne u trenutku kad je ARBiH bila pred Banjalukom. ali povezivati to s mentalitetom, nasom navodnom urodjenom nesposobnoscu koja se nadilazi odseljavanjem, malkice je uvredljivo, da ne velim bezobrazno.
Nisam htio to cuti jer ja to znam, i to ponavljam vec godinama.
A ko stvara vladajucu vecinu? Da li je to mozda do mentaliteta i jedne od standardnih floskula "ma, ne moze se ovdje nista promijeniti"?

Za ta ratna desavanja postoje druge teme, na kojima sam takodjer detaljno opisivao sve to. Nazalost, bio sam dovoljno glup da ostanem ovdje i sve to licno dozivim. I prezivim. Ukratko, Aliju nisam nikad mirisao, a sin mu dismr na kilometre.

P.S. Svaki Svabo govori tecno Engleski, kao i svi Holandzani, Svedi, Belgijanci, Norvezani, Danci, itd. Francuzi su problematicni, kao i Talijani.
Last edited by Dozer on 07/11/2017 13:36, edited 1 time in total.
512MB

#706 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

wewa wrote:nisam znala da su svabe ovako napredni govornici engleskog, pa da i parole ispisuju na njemu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To ti govorim, stosta ti neznas. Parole su na engleskom da ih i van Njemacke ljudi mogu citat: march of science
wewa

#707 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

btw, isto efekta imaju ove poruke sa slike na poziciju Trumpa i njegov uticaj na svijet, koliko i oni protesti ispred Vlade KS na rekonstrukciju vodovodne mreze i restrukturiranje ViK-a.
wewa

#708 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

512MB wrote:
wewa wrote:nisam znala da su svabe ovako napredni govornici engleskog, pa da i parole ispisuju na njemu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To ti govorim, stosta ti neznas. Parole su na engleskom da ih i van Njemacke ljudi mogu citat: march of science
bolan, kad kopiras, pogledaj sta kopiras. konkretna fotografija je snimljena usred Washingtona.
512MB

#709 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

wewa wrote:
512MB wrote:
bolan, kad kopiras, pogledaj sta kopiras. konkretna fotografija je snimljena usred Washingtona.
March for science je globalna inicijativa bila i sam sudjelovao. Samo u Berlinu je bilo preko 20 hiljada ljudi i nosili su se transparenti na engleskom jeziku.

No u tome nije poanta, kontas sta zelim reci.
mousstapha

#710 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Dozer wrote:@mousstapha
I sve to stoji.
Ja ti samo govorim da su vani sistem, a s njim i mogucnosti, daleko bolji nego ovdje.
I nista od ovoga ne pricam napamet, nego upravo jer znam kako stvari funkcionisu. Privatnik je privatnik svugdje, ali sistem je taj koji stvara okvir i za tog privatnika, njegovo ponasanje, poslovanje, prava i obaveze.

U tome je sustinska razlika.
Naravno da je sistem, u tome se i slazemo. Ja sam samo htio naglasiti da se mentalitet ne moze uvijek posmatrati linearno. Postoje ogromne razlike u mentalitetu Japanaca, Njemaca i Amerikanaca, a opet imaju uredjene drzave i sisteme.
wewa

#711 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

512MB wrote:
512MB wrote: March for science je globalna inicijativa bila i sam sudjelovao. Samo u Berlinu je bilo preko 20 hiljada ljudi i nosili su se transparenti na engleskom jeziku.

a da se ti prvo dogovoris, jel ja mogu ili ne mogu skontati?
ipak sam obrazovana na balkanu. mozda da mi objasni neko nase dijete obrazovano u inostranstvu?
Dozer

#712 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Pa, mentalitet ima vise nivoa, nije linearan. Ali, upravo od mentaliteta zavisi kako ce izgledati sistem.

Japanci su, recimo, veliki tradicionalisti, ali su istovremeno prihvatili i sve moderne tokove u obrazovanju i ekonomiji, i postavili su sebi vrhunske ciljeve i moral kod funkcionisanja drustva. Znam, jer sam radio i s njima. Npr. osnovna japanska poslovna filozofija se svodi na jednu recenicu - Maksimalni kvalitet po najnizoj mogucoj cijeni.

Mi smo takodjer veliki tradicionalisti, ali taj nas tradicionalizam je na pogresnim nogama i zasniva se na religijskim osnovama, pri cemu ne prihvatamo nista izvan toga. To je toliko ocito cak i na ovoj temi, da oci bode.
I onda imamo ovakve situacije:
Japan...
Japanci popravili rupu od 30 metara u samo dva dana
Image

Bosna...
Popravak 10-ak metara ceste nakon pucanja vodovodne cijevi trajao mjesec dana...
Image

E, radi toga su ti Japanci gdje jesu, a mi takodjer gdje jesmo - Japancu ne pada na pamet da dodje i radi kod Bosanaca, a mnogi Bosanci bi i guzice dali da rade kod Japanaca.
Last edited by Dozer on 07/11/2017 14:03, edited 2 times in total.
mousstapha

#713 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Neko taj mentalitet nekada i usmjeri. Da nije bilo prevrata i intervencije iz vana u drugom svjetskom ratu veliko je pitanje gdje bi mentalitet odveo i Njemce i Japance. Drustva se cesto polariziraju na tradicionaliste i moderniste, a mentalitet nije uvijek garancija da ce modernisti imati odlucujucu ulogu.
Bluemore

#714 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

edo_79 wrote:
Bluemore wrote:ma pise, nisi u toku, ovo je novi bosanski iz buducnosti 50 godina
vidi se da si i ti zaostao :cry:
sram me i stid bilo .... čekaj da se bar malo blašujem :stidljiv: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:shock:
vracaj se brzo odakle si doso mrs u 1977 :kiss:
512MB

#715 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

wewa wrote:
512MB wrote:
512MB wrote: March for science je globalna inicijativa bila i sam sudjelovao. Samo u Berlinu je bilo preko 20 hiljada ljudi i nosili su se transparenti na engleskom jeziku.

a da se ti prvo dogovoris, jel ja mogu ili ne mogu skontati?
ipak sam obrazovana na balkanu. mozda da mi objasni neko nase dijete obrazovano u inostranstvu?
Hvatas se za pogresnu slamku, bila obrazovana ili ne zaboli te djon sto u 21. stoljecu u glavnom gradu nemas vode i sto ti je nepismena SDA bolumenta srozala drzavu na zadnji rang svih mogucih ljestvica i nebi digla guzicu na demonstraciju jer "ionako nema nish od tog". To je razlika u mom i tvom mentalitetu.
statixx

#716 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by statixx »

Dok se nasi dogovore ciji ce rodjak pokupiti kajmak od radova, Japanci vec zavrsili... :lol:
edo_79

#717 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

Bluemore wrote:
edo_79 wrote:
Bluemore wrote:ma pise, nisi u toku, ovo je novi bosanski iz buducnosti 50 godina
vidi se da si i ti zaostao :cry:
sram me i stid bilo .... čekaj da se bar malo blašujem :stidljiv: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:shock:
vracaj se brzo odakle si doso mrs u 1977 :kiss:
nije 77 nego 79 ..... i odo .... :spavalica:
Bluemore

#718 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

512MB wrote:
wewa wrote:
Dozer wrote:Nego sta je presudno?
uredjenost sistema - pri cemu je nas rezultat onog derneka u Daytonu, jedan, jedini i neponovljivi. da hoce, ne bi opet mogli smisliti ovakav, sve da se na glavu nasade.
Dayton je sasvim dovoljan okvir za napredak.
DAyton je pazi sad kazu pravnici koji su se uspjesno transformisali na Zapadu

nikakva osnova nizasta

citiram experta ne forumskog nego pravog iz 1998....

koliko j u pravu se i lajici mozemo uvjeriti dugi niz godina, tako da tvoja izjava sto se mene tice -10000000 points
Dozer

#719 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

statixx wrote:Dok se nasi dogovore ciji ce rodjak pokupiti kajmak od radova, Japanci vec zavrsili... :lol:
Naravno. I to nije stvar mentaliteta? Uredjenja drustva koje je uzrokovano tim mentalitetom? Ako nije to, ja onda ne znam sta jeste...
wewa

#720 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

512MB wrote: Hvatas se za pogresnu slamku, bila obrazovana ili ne zaboli te djon sto u 21. stoljecu u glavnom gradu nemas vode i sto ti je nepismena SDA bolumenta srozala drzavu na zadnji rang svih mogucih ljestvica i nebi digla guzicu na demonstraciju jer "ionako nema nish od tog". To je razlika u mom i tvom mentalitetu.
ja mislim da sam ti dala dovoljno prilika da nagadjas o tome sta sam, ko sam i sta mislim o cemu. ja sam imala vise nego dovoljno prilike da zakljucim da je dalja diskusija, ili pokusaj diskusije s tobom suvisan.

hvala lijepo na slusanju.
fidoremilienko

#721 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by fidoremilienko »

512MB wrote:

Image

De se dogovori sam sa sobom, jel 20 tisuca ili 100 tisuca?
Bluemore

#722 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

512MB wrote:
wewa wrote:
512MB wrote: Dayton je sasvim dovoljan okvir za napredak.
to ti ozbiljno? na osnovu cega to tvrdis?
Dayton je donio mir i kao takav je ok. Problem je narod koji na izborima bira to sto bira, aplaudira kad se svecano otvori trotoar il trafo stanica i nezainteresiran sto mu polupismeni berberi pred nosom pokrase boga i oca.
sta rece iz banjaluke ili od ?
ok, znaci nisi zaista vrijedan citanja....

odoh kupiti avaz ili Kronen da citam
Last edited by Bluemore on 07/11/2017 14:35, edited 1 time in total.
Dozer

#723 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Koliko god da je, vise je nego jadnih 200-300 kod nas.
Da tamo nema vode godinama kao ovdje, na ulicama bi bilo minimalno pola miliona ljudi... I to ne nakon 5-6 godina tog maltretiranja i nerada, uz istovremenu pljacku, nego nakon 10 dana.
Mentalitet, valjda...sta li...
fidoremilienko

#724 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by fidoremilienko »

Sta minimalno pola miliona. Bolan minimalno pola Njemacke 40 i kusur mil bi doslo da protestvuje sto jedan grad u IStocnoj Njemackoj vode nema.
512MB

#725 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

fidoremilienko wrote:

512MB wrote:

Image

De se dogovori sam sa sobom, jel 20 tisuca ili 100 tisuca?
Ja sam ispravno napisao, pokusaj ponovo procitat.
Post Reply