@mousstapha
I sve to stoji.
Ja ti samo govorim da su vani sistem, a s njim i mogucnosti, daleko bolji nego ovdje.
I nista od ovoga ne pricam napamet, nego upravo jer znam kako stvari funkcionisu. Privatnik je privatnik svugdje, ali sistem je taj koji stvara okvir i za tog privatnika, njegovo ponasanje, poslovanje, prava i obaveze.
U tome je sustinska razlika.
wewa wrote:volja vladajuce vecine sa svih strana, koja uziva u darovima Daytona. sto bi ista mijenjali kad im je ovako fino?
jesi to htio cuti?
da je ikome bilo u interesu da ova zemlja napreduje, ne bi pristali na onakav sporazum. ne u trenutku kad je ARBiH bila pred Banjalukom. ali povezivati to s mentalitetom, nasom navodnom urodjenom nesposobnoscu koja se nadilazi odseljavanjem, malkice je uvredljivo, da ne velim bezobrazno.
Nisam htio to cuti jer ja to znam, i to ponavljam vec godinama.
A ko stvara vladajucu vecinu? Da li je to mozda do mentaliteta i jedne od standardnih floskula "ma, ne moze se ovdje nista promijeniti"?
Za ta ratna desavanja postoje druge teme, na kojima sam takodjer detaljno opisivao sve to. Nazalost, bio sam dovoljno glup da ostanem ovdje i sve to licno dozivim. I prezivim. Ukratko, Aliju nisam nikad mirisao, a sin mu dismr na kilometre.
P.S. Svaki Svabo govori tecno Engleski, kao i svi Holandzani, Svedi, Belgijanci, Norvezani, Danci, itd. Francuzi su problematicni, kao i Talijani.