Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#701 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:ime Alah, kao i zenska verzija imena Alat , su bili poznati pojmovi prije objave Kur'an/Islama :) Alah je bio jedan od bozanstava pred-islamskog perioda u arapskoj mitologiji :)

prije objave Islama su hanif-i vjerovali u jednog abrhamskog Boga :)
prolupala si , nemoj dalje svega ti... :maca:

prvo da te pitam, sta to ima sa ovom temom?

drugo, kome je alah bio jedan od bozanstava??

moze neko doci i reci, alah je bio naziv jedan kip prije islama, kome su se ljudi klanjali, nista nama to neznaci, jer Allah je ime ne materijalnog Boga na nebesima, ili izvan naseg univerzuma, sad ako neko poplupijan nadodje na ideju poslije nekoliko casa alkhola, pa kaze hajmo ovaj kip d kamena nazvati Allah , da ga vidimo, jer nama je nepojmljivo da s eklanjamo nekome koga ne vidimo, daj da ga materijalizujemo pa cemo mu se klanjati, pa onda nazovu kipa Allah i tako to krene....a to sto je personalno ime pravog, istinskog i jedino g BOga na nebesima , ne umanjuje njegov znacanj sto polupijana buranija se odluci na nakardne poteze pa odluce da materijalizuju Allaha kroz svoje obozavanje njega.

nista to nama ne znaci, tako da ti ova sva prica ne smisla na ovoj temi...
Connaisseur Karlin

#702 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ime Alah, kao i zenska verzija imena Alat , su bili poznati pojmovi prije objave Kur'an/Islama :) Alah je bio jedan od bozanstava pred-islamskog perioda u arapskoj mitologiji :)

moze neko doci i reci, alah je bio naziv jedan kip prije islama, kome su se ljudi klanjali, nista nama to neznaci, jer Allah je ime ne materijalnog Boga na nebesima, ili izvan naseg univerzuma, sad ako neko poplupijan nadodje na ideju poslije nekoliko casa alkhola, pa kaze hajmo ovaj kip d kamena nazvati Allah , da ga vidimo, jer nama je nepojmljivo da s eklanjamo nekome koga ne vidimo, daj da ga materijalizujemo pa cemo mu se klanjati, pa onda nazovu kipa Allah i tako to krene....a to sto je personalno ime pravog, istinskog i jedino g BOga na nebesima , ne umanjuje njegov znacanj sto polupijana buranija se odluci na nakardne poteze pa odluce da materijalizuju Allaha kroz svoje obozavanje njega.

jah, isti Alah je bio Bog mjeseca u arapskoj mitologiji :D

kako nema veze, pa pisao si ranije o rijeci Alah u Kur'an i njenom znacenju :)

Islam,kao i Judaizam ili Hriscanstvo, su formirane iz mitologija :)
Smrcak15

#703 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:

jah, isti Alah je bio Bog mjeseca u arapskoj mitologiji :D

kakav crni Bog mjeseca ba, o cemu ti to...sta to uopste predstavlja Bog mjeseca???

da je samo Bog mjeseca i niceg vise??? sta to uopste znaci, taj pojam Bog mjeseca, ili sunca, de pojasni?
Smrcak15

#704 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:Zasto recimo Brojcana cuda u Kur'anu daju dokaz da se vjeruje da je Kur'an od Boga.

Prvo moramo da vidimo kako je objava dolazila, da bi se mogli prebaciti u Muhammedovu obucu da bi ga imitirali i pokusali kopirati pa da stvorimo svoj neki Kur'an.

-Da neznamo citati i pisati
-Da nemamo racunar i pretrazivacke programe kao MS WORD i Corpus Qur'an
-Da nemamo digitron
-Da nemamo dovoljno papira za pisati, pa se moramo koristiti od drugih materijala koje nam dodju do ruke

-Ono sto cemo recitirati kao objavu mora da bude vecinom povodom zivotnih dogadjaja, pitanja ljudi koje ti postavljaju, desavanja koja se desavaju.
Naprimjer dodje ti jaran da ti se pozali na svoju suprugu, ili neka zena da ti se pozali na svog muza, tad dajes znak da ces izrecitirati objavu povodom tog slucaja

kao sto je mnogo primjera bilo iz Muhammedova zivota:

„Allah je čuo riječi one koja se s tobom(Muhammede) o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala.“Kur'an

Znaci ako hoces da kreiras svoj neki Kur'an kao izazov, moras na neki nacin da znas buduce dogadjaje da znas isplanirati sta ces izrecitirati kao objavu, da nebi dodavao nepotrebne rijeci , ili da dodas neke potrebne rijeci da ti se uklope u cijelu koncepciju kodirane knjige.

Znaci zivotni dogadjaji ti na neki nacin diktiraju objavu, a ti moras da iz tih recitacija sve to ukombinujes i pozicioniras na tacna mjesta da bi kodiranje bilo validno.

Ko je to od nas u stanju da recituje kodiranu knjigu koju diktiraju zivotni dogadjaji? ko moze da predvidi sta ce ko pitati , sta ce se desiti, pa da to sve postavimo na svoje mjesto u jednoj kodiranoj knjizi.

Mnogi od vas misle da je lahko pobrojati rijeci kao u Kur'anu, andjeli-djavoli 88 puta, ovaj svijet-buduci svijet 115 puta, muskarac-zena 25 puta itd itd masa slicnih primjera

to je mozda i lahko kada imamo pomagala, racunar, pretrazivace, pa samo ukucamo rijec koju trazimo a ono nam markira koliko puta i gdje je spomenuto...ali tako nemozemo, nego moramo se postavit u Muhammedovu obucu pa iz te perspektive poceti recitirati i imitrati Muhammeda da bi sporedjenje bilo validno.

Kad imamo ovo sve u vidu sta je potrebno uraditi da bi se postavili na mjesto Muhammeda, moramo jos dodati zivotne okolnosti a to su:

- da si tlacen, progonjen, ekonomski embargo, ubijani muslimani, strah, glad, zedj , muceni, konstantno prezivljavanje i borba za goli zivot
ko bi od nas mogao da recituje knjigu u po rata, dok neprijteljska vojska napada s vremena na vrijeme, meci i granate fijucu i pitanje je hoces li docekati sledeci dan, tuga zbog gubitka svoje djece i ostale rodbine.

Kada sve ovo gore navedeno uzmemo u obzir, jeli vam sad jasno zasto mi kao vjernici vjerujemo da je Kur'an od Boga, nevazno jeli neko upoznat sa brojcanim cudima ili nekim drugim cudima Kur'ana.
ovdje se mora dodati jos jedna tacka a to je:

- U pocetku kada je pisan prvi Kur'an, uopste nije bilo pobrojanih ajeta, da se oznaci brojem koji je koji ajet, nego su inace govorili, ajet taj i taj, znaci tekstualno su se referirali, ajet koji kaze to i to, nije bilo da kazu ajet 13 ili 5 ili 110 itd

Pisani Kuran je imao krajeve ajeta oznacene sa tri ili vise tacaka, ili su se koristi simboli ili dekoracije nacrtanih ruza, uglavnom nije bilo pobrojanih ajeta.

ovako izgledalo
Image

eh kad imamo to u uvidu, zamisli te kolika je nocna mora kodirati Kur'an kojima nemas pobrojane ajete uz sve gore nabrojano

Stvarno treba biti hrabar i doci kod Allaha na sudnji dan i reci , Hej Allahu nisam vidio nikakva cuda u Kuranu, niti sam uopste znao da si postojao, poslije ovih prezentiranih stvari koji jasno upucuje zasto mi vjerujemo da je Kuran od Boga a ne od Muhammeda ili bilo kog covjeka.
Connaisseur Karlin

#705 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote: jah, isti Alah je bio Bog mjeseca u arapskoj mitologiji :D

kakav crni Bog mjeseca ba, o cemu ti to...sta to uopste predstavlja Bog mjeseca???

da je samo Bog mjeseca i niceg vise??? sta to uopste znaci, taj pojam Bog mjeseca, ili sunca, de pojasni?
ima jos jedno obrazlozenje:

The exclusive monotheistic deity in Islam. The name is derived from 'al-ilah', which literally means "the god". The Prophet Muhammad declared Allah the one and only god (of the Islam) in the 7th century CE.
In pre-Islamic times, Allah was the supreme creator-god of the Arabs. The goddesses Allat, Manat, and al-Uzza were considered to be his daughters.
Smrcak15

#706 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: ima jos jedno obrazlozenje:

The exclusive monotheistic deity in Islam. The name is derived from 'al-ilah', which literally means "the god". The Prophet Muhammad declared Allah the one and only god (of the Islam) in the 7th century CE.
In pre-Islamic times, Allah was the supreme creator-god of the Arabs. The goddesses Allat, Manat, and al-Uzza were considered to be his daughters.
The name is derived from 'al-ilah', which literally means "the god"
neznam bas to da je tako.
The Prophet Muhammad declared Allah the one and only god (of the Islam) in the 7th century CE.
valas gluposti, i zidovi i krscani su zvali Boga Allaha, pa i danas ga zovu tako.

The Prophet Muhammad declared Allah the one and only god (of the Islam) in the 7th century CE.
i sta to sad treba da znaci sto je neki polupijani ili pijan do gole koze arap nadosao na takvu ideju pa poturio je u opticaj pa ljudi nasjeli na to...sto veze nema sa oistinom, jer i sam Allah kaze o tome u Kuranu

to ste vi tako nadjenuli imena tim laznim bozanstvima, Allah vam nikakav dokaz nije dao za njih. znaci vi ste to izmislili, Allah nema nista sa tim, ali za to ce te odgovarati pred njim za lazi koje iznosite na njega.

Molim te drzi se tebe, ovo nema smisla pokretati ovakve teme na temi brojcana cuda.
Connaisseur Karlin

#707 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ima jos jedno obrazlozenje:

The name is derived from 'al-ilah', which literally means "the god"
neznam bas to da je tako.
valas gluposti, i zidovi i krscani su zvali Boga Allaha, pa i danas ga zovu tako.

i sta to sad treba da znaci sto je neki polupijani ili pijan do gole koze arap nadosao na takvu ideju pa poturio je u opticaj pa ljudi nasjeli na to...sto veze nema sa oistinom, jer i sam Allah kaze o tome u Kuranu

to ste vi tako nadjenuli imena tim laznim bozanstvima, Allah vam nikakav dokaz nije dao za njih. znaci vi ste to izmislili, Allah nema nista sa tim, ali za to ce te odgovarati pred njim za lazi koje iznosite na njega.

Molim te drzi se tebe, ovo nema smisla pokretati ovakve teme na temi brojcana cuda.
ja vjerujem u ONO , srednji rod za bozanstvo, i ne pisem protiv abrahamskog Alaha, prestani biti drzak :-D

Al-Lāt, North Arabian goddess of pre-Islāmic times to whom a stone cube at aṭ-Ṭāʾif (near Mecca) was held sacred as part of her cult. Two other North Arabian goddesses, Manāt (Fate) and al-ʿUzzā (Strong), were associated with al-Lāt in the Qurʾān (Islāmic sacred scriptures). The Prophet Muḥammad once recognized these three as goddesses, but a new revelation led him to abrogate the approving verses he had earlier recited and to abandon his attempt to placate Meccan pagans. Members of the tribe of Quraysh circumambulated the Kaʿbah in Mecca (now a central shrine of Islām in Mecca’s al-Ḥaram mosque) chanting the praises of al-Lāt, al-ʿUzzā, and Manāt. Each of the three had main sanctuaries near Mecca that were sites of pious visits and offerings until Muḥammad ordered them destroyed. The goddesses were also worshipped by various Arab tribes located as far away as Palmyra, Syria.
pirmin

#708 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by pirmin »

Vrijedi ponavljati :)

Smrcak15

#709 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

pirmin wrote:Vrijedi ponavljati :)

To nema nista sa ovom temom.

Nasumicno trazenja nekog broja u prirodi bez logike nije isto sto prezentujem na ovoj temi
shbc

#710 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Maxxtro, mislim da previse od njega ocekujemo. Sa njim treba kao sa djetetom od 4 godine. Prvo mu poredat brojeve od 1 do 10 da ih prebroji. Kada to uradi onda ustanovis sa njim je li to parni ili neparni broj. Onda mu pokazes formulu kada je u pitanju parni broj cifara. Tada mu opet poredas brojeve i das da trazi koja su dva broja najbliza sredini. Kada ih nadje ide malo tezi dio. Valja sad ta dva broja sabrati. A tek onda belaj, to sto je sabrao podijeliti sa dva... :mrgreen:
znas li razliku izmedju srednjeg broja i polovica?
Zao mi je, ali zaista nemam namjeru da opet ulazim u raspravu oko ovoga sa nekim ko misli da je pametniji od zakona matematike i hiljade matematicara i statisticara koji stoje iza formule koju sam ti postavljao.
belfy

#711 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:

Nasumicno trazenja nekog broja u prirodi bez logike nije isto sto prezentujem na ovoj temi
Nasumicno trazenje nekog broja u knjizi isto tako. To je bas ono sto prezentujes, a sto sam lijepo opisao u svom zadnjem postu na koji se ni ni smio osvrnuti.
Smrcak15

#712 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Maxxtro, mislim da previse od njega ocekujemo. Sa njim treba kao sa djetetom od 4 godine. Prvo mu poredat brojeve od 1 do 10 da ih prebroji. Kada to uradi onda ustanovis sa njim je li to parni ili neparni broj. Onda mu pokazes formulu kada je u pitanju parni broj cifara. Tada mu opet poredas brojeve i das da trazi koja su dva broja najbliza sredini. Kada ih nadje ide malo tezi dio. Valja sad ta dva broja sabrati. A tek onda belaj, to sto je sabrao podijeliti sa dva... :mrgreen:
znas li razliku izmedju srednjeg broja i polovica?
Zao mi je, ali zaista nemam namjeru da opet ulazim u raspravu oko ovoga sa nekim ko misli da je pametniji od zakona matematike i hiljade matematicara i statisticara koji stoje iza formule koju sam ti postavljao.

trazio sam jednostavnu stvar...nisi u stanju mi odgovoriti pa se izvlacis...
Smrcak15

#713 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:
Smrcak15 wrote:

Nasumicno trazenje nekog broja u knjizi isto tako. To je bas ono sto prezentujes, a sto sam lijepo opisao u svom zadnjem postu na koji se ni ni smio osvrnuti.
niko nasumice ne trazi nikakav broj ba...odakle ti to.
shbc

#714 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Ti bolan nisi u stanju najjednostavniju formulu da popratis. Nekakve polovice, vrece brasna ubacujes jer ne mozes da skontas najosnovnije stvari. Postavis definiciju za medijanu i tvrdis da je ona nesto sto nije jer ne znas engleski jezik. Kada ti se to obije o glavu izignorises kao da se nista nije desilo. Ali haj i to, nego se i dalje pravis lud. Za tebe zakoni matematike su nistavni, mislis da si pametniji i iznad toga. I ja tebi trebam da odgovaram na tvoja besmislena pitanja? Jasta cu.
Connaisseur Karlin

#715 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

nije Smrkoc jedina osoba koja trazi znakove/dokaze u Kur'an to rade mnogi i sa Biblijom i Torom

sto je svrha citanja znakova :-)
Maxxtro

#716 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

HardcoreMX wrote:...e taman...da okoncamo ovu cirkusantsku 'dilemu', de nam matematicar reci koliko je 10 podijeljeno sa dva?
Jel ovo bilo meni upuceno? Ako jeste, ocito da nisi upratio o cemu je ova rasprava od pocetka, jer nije mi jasno cemu potreba za ovako glupim pitanjem. Ako nije meni, ako sam pobrko nesto, izvinjavam se.

Smrcak15 wrote:
Pa jel ti ja trebam objasniti? Ti covjece pricas o nekakvim numerickim cudima i sredinama a ne znas mi ni rijecima definisati tu sredinu!

dovoljno sa bio jasan po tom pitanju, ako nisi razumio do sad. sta se moze

Znaci govoris da 10 nema sredinu, pa da se u nedostatku iste 5 moze uzeti kao "sredina" od 10, a kad ti ljudi dokazu da to nije tako, koristeci upravo logiku, tj formulu kojom se dodje do 6 kao sredine od 11, ti kazes da nisu u pravu.

da, moze se uzeti 5 od 10, nisam nikad ni tvrdio da nemoze

tj formulu kojom se dodje do 6 kao sredine od 11

ti izgleda junace brkas srednji broj sa polovicom, polovica i srednji broj nije isto, razumi se

6 nije polovica od 11, nego je srednji broj jer ima podjednaka dva dijela sa desne i sa lijeve strane

dok 5 nije srednji broj, ali je polovica od 10, ali posto nemamo srednji broj gdje su polovice podjednake moze aproximativno uzeti 5 kao srednji broj.

zasto se 5 moze uzeti kao srednji zato sto izmedju 5 i 6 je sredina, jedna imaginarna sredina koja 5 I 5 , 5 sa lijeve i 5 sa desne strane

dok 6 je sredinji broj od 11 ali nije polovica

kada razumijes razliku izmedju polovice i srednjeg broja onda ces bolje razumjeti ove stvari.
Jel stvarno moguce da si ti ovo napisao? Upirem se svim snagama da shvatim kako nisi pohvatao ama bas nijednu logicku nit ove rasprave. Niti shvatas sta ja govorim, niti shvatas sta ti zelis reci. Postavio sam ti jednostavno pitanje, da mi definises sta je to srednji broj, a ti pises stvari od kojih me tacno jeza hvata. Zbog nacina na koji pises o brojevima i rijeci koje koristis prilicno sam siguran da se ti jos boris sa fundamentalnim konceptima brojeva i brojanja.
Evo jos jedan zoran primjer zasto argumenti kod tebe ne piju vode I zasto je svaka kritika ovdje uzaludna. Ja zaista ne znam kako dalje nastaviti jer ovaj tvoj odgovor nema nikakve relevantnosti niti logickog oslonca u mom prethodnom postu.
Prije svega , nisi objasnio sta je srednji broj, jer nisi u stanju iz svog banalnog primjera izvesti generalno pravilo. Za to je potreban jedan zaista minimalan nivo apstrakcije za koju tvoj mozak ocitno nije sposoban. Sto se tice prve boldovane recenice, zaista mi nije jasno na sta ti repliciras, jer ocito da nista nisi shvatio iz mog posta. Batali brojeve, je li ti razumijes rijeci? Sto se tice druge i trece boldovane recenice, jel ti stvarno meni objasnjavas ove stvari?? Kako dobijes polovicu od prirodnog broja n?!? Kojom racunskom operacijom? Kojom dobijes taj tvoj "srednji broj"?

Pokusao sam razloziti argumente na neki najosnovniji oblik, dovoljno jednostavan da ga zaista i dijete iz osnovne skole moze shvatiti, ali sto je zapanjujuce, ti ne kontas ama bas nista. Razmisljam sta dalje napisati, ali mi u glavi sve jace i jace odzvanjaju rijeci koje je neko na ovoj temi vec napisao a koje te zaista savrseno opisuju - "...fascinantno neinteligentan"
Smrcak15

#717 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote: Jel stvarno moguce da si ti ovo napisao? Upirem se svim snagama da shvatim kako nisi pohvatao ama bas nijednu logicku nit ove rasprave. Niti shvatas sta ja govorim, niti shvatas sta ti zelis reci. Postavio sam ti jednostavno pitanje, da mi definises sta je to srednji broj, a ti pises stvari od kojih me tacno jeza hvata. Zbog nacina na koji pises o brojevima i rijeci koje koristis prilicno sam siguran da se ti jos boris sa fundamentalnim konceptima brojeva i brojanja.
Evo jos jedan zoran primjer zasto argumenti kod tebe ne piju vode I zasto je svaka kritika ovdje uzaludna. Ja zaista ne znam kako dalje nastaviti jer ovaj tvoj odgovor nema nikakve relevantnosti niti logickog oslonca u mom prethodnom postu.
Prije svega , nisi objasnio sta je srednji broj, jer nisi u stanju iz svog banalnog primjera izvesti generalno pravilo. Za to je potreban jedan zaista minimalan nivo apstrakcije za koju tvoj mozak ocitno nije sposoban. Sto se tice prve boldovane recenice, zaista mi nije jasno na sta ti repliciras, jer ocito da nista nisi shvatio iz mog posta. Batali brojeve, je li ti razumijes rijeci? Sto se tice druge i trece boldovane recenice, jel ti stvarno meni objasnjavas ove stvari?? Kako dobijes polovicu od prirodnog broja n?!? Kojom racunskom operacijom? Kojom dobijes taj tvoj "srednji broj"?

Pokusao sam razloziti argumente na neki najosnovniji oblik, dovoljno jednostavan da ga zaista i dijete iz osnovne skole moze shvatiti, ali sto je zapanjujuce, ti ne kontas ama bas nista. Razmisljam sta dalje napisati, ali mi u glavi sve jace i jace odzvanjaju rijeci koje je neko na ovoj temi vec napisao a koje te zaista savrseno opisuju - "...fascinantno neinteligentan"
da Bog sacuva koliko covjek kruzi oko teme a nikad da ubode u pravu stvari, junace puno zujis ali malo nam meda dajes, hocemo meda :D

evo da ti pomognem sta ces napisati

umjesto da mi postavljas protupitanja, pa mi onako unaokolo kruzimo ko muhe oko govneta , fino napises:

Smrle grijesis zbog toga i toga, dokaz je to i to i gotova prica ba.

a poslije je do mene da se izvlacim iz govana da prosti narod ako si u pravu, ili ti si mozda u nekom svom svijetu zablude pa pucas u pogresnom smjeru.
HardcoreMX

#718 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by HardcoreMX »

Maxxtro wrote:
HardcoreMX wrote:...e taman...da okoncamo ovu cirkusantsku 'dilemu', de nam matematicar reci koliko je 10 podijeljeno sa dva?
Jel ovo bilo meni upuceno? Ako jeste, ocito da nisi upratio o cemu je ova rasprava od pocetka, jer nije mi jasno cemu potreba za ovako glupim pitanjem. Ako nije meni, ako sam pobrko nesto, izvinjavam se.
ako ne znas konkretan odgovor na konkretno pitanje, onda samo odgovor moze biti glup :D ... ali eto mozes se iskupiti pa pokusaj ponovo odgovoriti :) ...inace pitanje nije bilo upuceno tebi nego iznad pitanja sbhc, ali eto kad si tu :-D mozes usput i ti objasniti o cemu je konacno rijec u vezi broja 10...
shbc

#719 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

HardcoreMX wrote:
Maxxtro wrote:
ako ne znas konkretan odgovor na konkretno pitanje, onda samo odgovor moze biti glup :D ... ali eto mozes se iskupiti pa pokusaj ponovo odgovoriti :) ...inace pitanje nije bilo upuceno tebi nego iznad pitanja sbhc, ali eto kad si tu :-D mozes usput i ti objasniti o cemu je konacno rijec u vezi broja 10...
Nije prica o polovici od 10, vec o srednjem broju (ili medijani) u nizu od 1 do 10. Tvoj kolega Smrcak ovdje tvrdi da sredina ne postoji jer je u pitanju paran broj cifara i time pravda neka svoja cuda. Iako matematika i statistika jasno kazu da je to 5.5, kao i zdrava logika, medjutim on se na sve nacine pokusava da opere. Ubacujuci pri tome i kojekakve vrece brasna i sta vec...

Eto, kad je vec pitanje bilo upuceno meni.
HardcoreMX

#720 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by HardcoreMX »

shbc wrote: Nije prica o polovici od 10, vec o srednjem broju (ili medijani) u nizu od 1 do 10. Tvoj kolega Smrcak ovdje tvrdi da sredina ne postoji jer je u pitanju paran broj cifara i time pravda neka svoja cuda. Iako matematika i statistika jasno kazu da je to 5.5, kao i zdrava logika, medjutim on se na sve nacine pokusava da opere. Ubacujuci pri tome i kojekakve vrece brasna i sta vec...

a sto nije i tvoj kolega?! zapravo,svi smo kolege..ali ti pravis segregacije :cry:

pa jeste i pitanje kako ces ,npr. odrediti sredinu od 10 komada automobila?! zato i pitam konkretno u kojoj korelaciji je broj 10...zato sto polovina i sredina nisu isto niti su primjenljivi u svim uvjetima i relacijama...srednja vrijednost(aritmeticka) se u statistici obicno koristi da se prikaze neki prosjek u skupu brojeva, ne moraju nuzno biti u egzaktnom numerickom nizu kao ovdje 1 do 10....

i kakav paran broj cifara?! valjda okrugao broj.. cisto logicki ,tocno je da srednja vrijednost izmedju parnog i neparnog broja(i obrnuto) u neprekinutom nizu nece nikada biti okrugal broj(kao,npr.ovdje 5,5) i ako to nije gdjegod navedeno, onda sam definisao novu stvar u matematici..Hardcore axiom :D ..ako ne vjerujes isprobaj sam...
i ako vec nesto predstavljas, onda moras i objaviti metodologiju koju koristis....
eto..
shbc

#721 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

HardcoreMX wrote:
shbc wrote: Nije prica o polovici od 10, vec o srednjem broju (ili medijani) u nizu od 1 do 10. Tvoj kolega Smrcak ovdje tvrdi da sredina ne postoji jer je u pitanju paran broj cifara i time pravda neka svoja cuda. Iako matematika i statistika jasno kazu da je to 5.5, kao i zdrava logika, medjutim on se na sve nacine pokusava da opere. Ubacujuci pri tome i kojekakve vrece brasna i sta vec...

a sto nije i tvoj kolega?! zapravo,svi smo kolege..ali ti pravis segregacije :cry:

pa jeste i pitanje kako ces ,npr. odrediti sredinu od 10 komada automobila?! zato i pitam konkretno u kojoj korelaciji je broj 10...zato sto polovina i sredina nisu isto niti su primjenljivi u svim uvjetima i relacijama...srednja vrijednost(aritmeticka) se u statistici obicno koristi da se prikaze neki prosjek u skupu brojeva, ne moraju nuzno biti u egzaktnom numerickom nizu kao ovdje 1 do 10....

i kakav paran broj cifara?! valjda okrugao broj.. cisto logicki ,tocno je da srednja vrijednost izmedju parnog i neparnog broja(i obrnuto) u neprekinutom nizu nece nikada biti okrugal broj(kao,npr.ovdje 5,5) i ako to nije gdjegod navedeno, onda sam definisao novu stvar u matematici..Hardcore axiom :D ..ako ne vjerujes isprobaj sam...
i ako vec nesto predstavljas, onda moras i objaviti metodologiju koju koristis....
eto..
Sredinu od 10 automobila ne. Ovdje je prica o matematickom nizu, obzirom da Smrcak trubi o matematickim cudima. Isti je izjavio da je najlogicnija sredina 5 (parafiram, veci je niz bio u pitanju). Ako vec pricamo o matematici, onda je najlogicnija sredina 6. Obzirom da formula za medijanu jasno kaze da je srednji broj 5,5, a matematika taj broj uvijek zaokruzuje na 6, nilad na 5.

Ne brkaj srednji broj sa srednjom vrijednoscu. Nije rijec ni o njoj ni o polovici. Vec sredini sekvence, srednjem broju ili medijani. Nazovi kako hoces.
Smrcak15

#722 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
HardcoreMX wrote:

eto..
Sredinu od 10 automobila ne. Ovdje je prica o matematickom nizu, obzirom da Smrcak trubi o matematickim cudima. Isti je izjavio da je najlogicnija sredina 5 (parafiram, veci je niz bio u pitanju). Ako vec pricamo o matematici, onda je najlogicnija sredina 6. Obzirom da formula za medijanu jasno kaze da je srednji broj 5,5, a matematika taj broj uvijek zaokruzuje na 6, nilad na 5.

Ne brkaj srednji broj sa srednjom vrijednoscu. Nije rijec ni o njoj ni o polovici. Vec sredini sekvence, srednjem broju ili medijani. Nazovi kako hoces.
moze li mi iko ziv na ovom forumu objasniti kako je srednji broj 5,5 od 10 ????

kako moze 5,5 biti srednji broj ako imamo sa jedne strane 5,5 a sa druge 4,5,

5,5 I 4,5

zar nije sredina izmedju

5 I 5

Znate li vi ljudi sta znaci uopste 5,5 od 10, to nije srednji broj, nego nego prosjecna vrijednost

(1+2+3+4+5+6+7+8+9+10) / 10 =5,5

mi ovdje ne trazi prosjecan broj nego sredinu pobogu si brate

zato sam vam donio slikovit primjer sa vrecama brasna da razumijete

ako imamo 10 podjednakih vreca brasna, srednju vrecu brasna nemamo ali imamo polovicu to je 5+5

ali ako imamo 11 vreca brasna onda sredna vreca je 6 vreca brasna jer imamo 5 vreca sa jedne i 5 sa druge strane.

Okanite se vise 5,5 od 10 jer je to prosjecna vrijednost od ukupnog broja, NE TRAZIMO PROSJECNU VRIJEDNOST NEGO SREDNJI BROJ, SREDNJU VRECU BRASNA.
HardcoreMX

#723 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by HardcoreMX »

shbc wrote: Sredinu od 10 automobila ne. Ovdje je prica o matematickom nizu, obzirom da Smrcak trubi o matematickim cudima. Isti je izjavio da je najlogicnija sredina 5 (parafiram, veci je niz bio u pitanju). Ako vec pricamo o matematici, onda je najlogicnija sredina 6. Obzirom da formula za medijanu jasno kaze da je srednji broj 5,5, a matematika taj broj uvijek zaokruzuje na 6, nilad na 5.

Ako vec preciziras i pozivas se na matematicka pravila, ne mozes onda nazivati proizvoljno kako hoces...Medijan je centralna vrijednost(pojam iz statistike) kojom se trazi egzaktna sredina nekog skupa brojeva, otkud sad i zaokruzivanje?! I sredinu cega zapravo vi trazite?! Ne mozes statistiku svagdje koristiti, upravo zato i dajem primjere...10 automobila je takodjer matematicki niz...inace ne znam cime se sluzis kad u trgovini hoces uzeti 10 jabuka ili pola od tog broja, ali nek ti zaokruzi na 6 jer je to sigurno sredina :D ti bi svom kolegi 4, a tebi 6.. :D
Smrcak15

#724 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Evo jedan izazov za sve one koji nevjeruju da je Kur'an od Boga, za sve ateiste raznih vrsta i velicina

Zasto su brojcana cuda Kur'ana dokaz da je Kur'an od Boga, a vi pokusajtye to osporiti ako mozete

- Muhammed bio nepismen, niti znao citati ni pisati

- Muhammed nije imao pomagala, racunar, digitron, pretrazivace, niti dovoljno papira da bi uopste krenuo u projekat programiranja knjige.

- Muhammedu su slucajevi iz svakodnevnog zivota diktirali objavu, neko se posvadja, objava stize, neko nesto kaze objava stize, neko nesto uradi objava stize, neko nesto nece da radi objava stize, Muhammed nesto kiksa objava stize, nesto kiksaju prijatelji Muhammeda objava stize, zena se zali na muza muz na zenu objava stize...itd znaci nije samo da sjedes i smisljas i programiras sta ces da kazes i koliko ces da kazes sta nesmijes da kazes, nego sve spontano mora da ide, znaci buduci slucajevi iz svakodnevnog zivota formiraju sadrzaj knjige.

-Teska situacija u kojoj je muhammed bio tokom spustanja objave, rat, strah, progonstvo, ubistva, mucenja, ekonmske sankcije, siromastvo, tuga zbog gubitka clanova familije itd....kome je do programiranja knjige brojcano u u ovim situacijama???

-Da bi se programirala knjiga moras imati numrerisane ajete i sure, to nije bio slucaj kada je prvi Kur'an pisan, nije bilo ajet 34 ili 56 ili 71 itd Nego se referiralo ajet koji kaze to i to, a krajevi ajeta su bili oznaceni sa vise tacaka ili sa simbolima. Zamislite sad neko hoce da programira ajete Kur'ana bez da su numrerisani, kakva je to nocna mora za nekoga koji hoce da se upusti u takvu avanturu.

-Poznavanje buducih dogadjaja, gdje ce se brojcano ukonponovati u tekstove i brojeve ajete i sura. Koji covjek moze da poznaje neke specificnosti buduceg dogadjaja osim ako dodje objava od sveznajuceg Boga.

Ovih 6 tacka su dokaz da je Kur'an od BOga i nije realno da je od Muhammeda ili bilo kog covjeka iz tog perioda.
Dali je iko od vas u stanju da ospori ove argumente?
Zaitsev

#725 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zaitsev »

Ja sam čuo jednu fascinantnu priču od rođaka koji dijeli Smrletovo ubjeđenje. Naime on kaže da Kur'an govori o tome da se Mjesec nekad u prošlosti raspolovio pa se ponovo sastavio i da je nauka ustvari to dokazala. Pa bih da mi se to malo pojasni, jer rođo je kmet sa vokabularom od 46 riječi pa nije mogao, iako sam sve vrijeme šutio i željno iščekivao objašnjenje.
Locked