Hoće li patriota i ovog kardinala probat pronaći i tužit?

Toliki broj, a poznata imena tek nekoliko. Svakom normalnom bi to odmah pobudilo sumnju. Najvjerodostojniji izvor je svakako neizmjenjena riječ Muhamedovog gospodara..On u Kuranu pominje po imenu samo Jevreje i još nekoliko Bliskoistočnjaka iz neposredne blizine Arabije (Avram, Isak, Ismail, David, Jakov, Jov, Jona, Salih...). Posebno je smiješna verzija Lota, njega opisuju kao Sodomljanina, iako Biblija kaže da je on došljak porijeklom iz istog kraja kao i Avram.Smrcak15 wrote:
kroz historiju Bog je poslao 124 000 poslanika
sigurno je da su slati i kinezima i indijcima, pogotovo imam dokaza da su slati Indijski poslanici to se moze zakljuciti iz hinduistickih svetih Knjiga.
asurbanipal wrote:
arzuhal wrote: ...
Suština je u čvrstom vjerovanju u Jednog Boga. A tek potom, kao potvrdu ili vanjsku manifestaciju te vjere - činjenju dobrih djela. I to je to. To je ono o čemu Kur'an kaže ukratko kada tvrdi da će i oni Jevreji, hrišćani, Sabejci (ili bilo ko drugi) koji budu vjerovali u Boga i činili dobra djela - postići ono što budu željeli, da neće ni za čim žaliti niti će od nečeg strahovati.
i homoseksualizam kao društvena vrijednost i mjera stvari (narod Lutov), itd. i stoje prkosno i snažno naspram one kur'anske maksime: la ilahe illellah.
oh, kako je ovo dobar post.arzuhal wrote:Kur'an tvrdi da nema i nije bilo naroda kojem nije došao poslanik ili vjerovjesnik (onima davnašnjim i nama nepoznatim, na bilo kojem kontinentu da su bili), neko ko ih je opomenuo i pozvao u ono (ili onome) što je kur'anska maksima, što je suština i sažetak najveće vjerske (i same kao takve) istine koja je bila i jeste jednaka svim (i za sve) Božijim poslanicima - neka je na njih sve mir i spas Gospodnji! - od prvog Njegovog poslanika do posljednjeg, naime ono čemu su oni svi, i na početku i na kraju, jednako pozivali: da se po/vjeruje da nema boga (više bogova, božanstava) osim (Jednog i Jedinog) Boga (la ilahe illellah). Konkretni vjerski propisi su mogli biti različiti, od naroda do naroda, od doba do doba, zavisno od različitih okolnosti koje su promjenjive (kao primjer u različitosti šerijatske zabranjenosti se, recimo, uzima slika adamovskog šerijata i zabranjenosti plodova samo i tek jednog jedinog drveta na Početku ljudske odiseje i, eto, zabranjenosti više plodova danas, u okvirima muhammedanskog šerijata - i svih različitosti između ta dva krajnja primjera...), pa tako Kur'an slika određene narode ističući posebnost njihova grijeha po kojem su bili karakteristični i zbog kojeg su bivali pozvani da se odreknu tih zala...Otprilike sva (pojedinačna a društvena) zla s kojima su se hrvali pojedini narodi kroz hijeropovijest a kojima je došao neko od njih kao poslanik da ih pozove vjeri, danas su skupljena i združena u savremenom dobu, u ummetu Muhamedovom, zajedno: i zaslijepljenost vlastitom civilizacijskom veličinom iz koje su crpili pravo da budu nadmeni i tlače druge narode (narod Ad), i razvijenost i rasprostranjenost "vještine" trgovačkog varanja i zakidanja do savršenstva i otvorene bahatosti (narod Semud), i homoseksualizam kao društvena vrijednost i mjera stvari (narod Lutov), itd. i stoje prkosno i snažno naspram one kur'anske maksime: la ilahe illellah.
Suština (vječite božanske a time i) kur'anske poruke je u vjerovanju u Jednog Boga, Stvoritelja, Koji Nema Ravnog Sebi, Koji Nikome I Ničemu Nije Sličan, to je ono od vjere najveće i najvažnije. Suština nije ni u obavljanju namaza, niti hadždža, ni u postu mjeseca ramazana, niti ičemu sličnom što pripada određenom šerijatu, određenog doba, iako je šerijat koji je vezan za Muhammeda, neka je mir Gospodnji na njega i njegovu porodicu, i njegov ummet šerijat propisan svim ljudima svijeta, cijeom čovječanstvu, a ne samo, kao što je bio običaj do tada (uključujući i Isaa sina Merjemina, neka je mir Gospodnji na njih oboje), samo jednom, konkretnom narodu, recimo Jevrejima. Suština je u čvrstom vjerovanju u Jednog Boga. A tek potom, kao potvrdu ili vanjsku manifestaciju te vjere - činjenju dobrih djela. I to je to. To je ono o čemu Kur'an kaže ukratko kada tvrdi da će i oni Jevreji, hrišćani, Sabejci (ili bilo ko drugi) koji budu vjerovali u Boga i činili dobra djela - postići ono što budu željeli, da neće ni za čim žaliti niti će od nečeg strahovati. Kur'an je odmah u/kazao kako i oni koji se formalno ne izjašnjavaju muslimanima ili ne slijede nešto konkretnije propise šerijata vezanih za njihovo doba - mogu postići spas i sreću. Kur'an govori tako o nemuslimanima prije 1400 godina, a Katolička crkva će tek na Drugom vatikanskom koncilu prije pedesetak godina (Nostra Aetate) prihvatiti mogućnosti da i drugi ljudi, nehrišćani (dakle Jevreji, muslimani, budisti, itd.) mogu postići spasenje izvan Crkve i primanja tajne kršetnja, itd.
Druge crkve, pravoslavna i protestantska, koliko mi je poznato i ako se ne varam (volio bih da se varam i da ne znam pa da me neko obraduje) nikada nisu ili ne bi priznale takvo nešto što je uradila Katolička crkva jer ko nije kršten i ko nije prihvatio Isusa, taj je "obr'o bostan"...Allahu/Bogu/Stvoritelju se može pristupiti i bez Muhameda i poznavanja Kur'ana...Bogu Ocu nema puta osim preko Isusa, ukoliko nešto nisam propustio?
A šta će oni narodi, neki indijanci, nekakvi otočki domoroci koji nemaju pojma ili nisu stoljećima imali pojma za Isusa i ne znaju uopće da je sin Božji, odnosno da je sam Bog lično sišao na zemlju na jednom parčetu mediteranske zemlje i da umre na krstu zbog njih, šta će oni koji nisu kršteni i nisu prihvatili Isusa, osim što su vjerovali, na neki (bilo koji) način, da postoji Jedan koji je sve stvorio? Za islam nema neke sumnje kako i takvi mogu biti spašeni jer svjedoče suštinu svebožanske poruke od Početka do Kraja, iako pojma nisu imali za druge objave, druge poslanike, druge narode, za Ibrahima, Mojsija i sl...To je nebitno.
Upravo na tom tragu, na otkrivanju te jedinstvene mudrosti koja je, potekavši iz istog Izvora, prošikljala - snagom bespogovorne Volje i neograničene i ničim uslovljene Milosti Jednog Stvoritelja i Uzdržavatelja, Gospodara Mojsijevog, Isusovog i Muhamedovog - u raznorodnim tradicijama različitih naroda, kroz vijekove ljudskog postojanja, na tragu vječite poruke koja se odgonetava u tragovima pređašnjih civilizacija i kultura, u onoj nebeskoj i duhovnoj istosti jedne te iste suštinski ISTE poruke u svim religijama, u onom povezujućem, u onom "plagijatorskom, jer se ponavlja", razvit će se perenijalna filozofija koja "prepoznaje" Jednog u svemu, vidi Njegov potpis i pečat, Njegov blagoslov i Njegovu prisutnost...
Tu su Isus i Muhamed isti, kao najbliža braća...
Koja je sustina? Da se mora uclaniti u jednu religiju i placati redovno desetinu?Nocty wrote:Kakve veze ima sto je dobar ako ne pokriva suštinu i esenciju?
Rekoh ranije, neko tu zamisli nekakvog boga, a neko se onda zapita ''pa ako cu zamisliti nekog boga, koji je kompleksniji od svega sto postoji (jer mora biti da bi to stvorio) kako onda da objasnim postojanje tog bica''.. i onda odes u nedogled izmisljanja nekih uzroka, a ni prvi ne mozes zapravo dokazati. Odgovor kako sve postoji ne zna danas niko, ko zna da li cemo, i, ako uopste budemo skontali, kada cemo to skontati.triconja wrote:dobar post od arzulaha pravo![]()
Meni jedna stvar nije jasna a to je kako covjek ne moze sam uvidjeti da je bog stvorio sve? Ne treba ni objava ni poslanik nego samo da se malo pogleda u zvijezde i zapita odakle to..
Sta ti vjerujes? U big beng?Dope_Man wrote:Rekoh ranije, neko tu zamisli nekakvog boga, a neko se onda zapita ''pa ako cu zamisliti nekog boga, koji je kompleksniji od svega sto postoji (jer mora biti da bi to stvorio) kako onda da objasnim postojanje tog bica''.. i onda odes u nedogled izmisljanja nekih uzroka, a ni prvi ne mozes zapravo dokazati. Odgovor kako sve postoji ne zna danas niko, ko zna da li cemo, i, ako uopste budemo skontali, kada cemo to skontati.triconja wrote:dobar post od arzulaha pravo![]()
Meni jedna stvar nije jasna a to je kako covjek ne moze sam uvidjeti da je bog stvorio sve? Ne treba ni objava ni poslanik nego samo da se malo pogleda u zvijezde i zapita odakle to..
Ali samo izmisliti neki uzrok za sve i prihvatiti to kao dobar odgovor pored milion nelogicnosti i bezbroj novih pitanja koja se iz tog javljaju i nije bas logicno.
Ovo je sad moje misljenje i ne zelim nikoga da uvrijedim, ne citati dalje ko je osjetljiv jer cu ubaciti dosta hereticizma.Dope_Man wrote:Vala da je dobar, i nije (arzuhalov post). Lako je reci ''eto poslao je svima, ali svima razlicite propise''.. al to nema nikakvog smisla. Dakle recimo da jeste tako. Valjda je bog znao da ce se ljudi tuci oko toga da li se krstiti prvo lijevo pa desno, ili desno pa lijevo, a u istoj vjeri. Kako onda moze imati smisla da bog posalje razlicitim narodima razlicite upute o skoro svakom apektu zivota, a posebno molitve. Pa svako ko ima ikakvog znanja je svjestan da ce sutra, kada se ta dva naroda sretnu, jedni kojima je rekao da se mole dizuci ruke u zrak, a drugi kojima je rekao da se mole padajuci na koljena, poceti da ratuju oko ispravnog nacina molitve, a kao isti bog im poslao upute po svojim ljudima.
Evo i klasican primjer je klanjanje odredjene grupe muslimana koja siri malo previse (prema misljenju mainstream struje ili ti IZ BiH) noge kod stajanja u namazu. Ista vjera, isto sve, samo ovi sire noge malo vise i tu odmah imamo sukob oko toga sta je ispravno. Dakle nikakvog smisla nema da bog razlicitim narodima salje razlicite upute u bilo cemu. Ako ce slati nesto, upute moraju biti apsolutno iste. Uostalom i ta konacna objaca je knjiga za sve ljude, i vodiz za autostopere kroz galaksiju do kraja vremena i valjda svi trebaju da je se drze.. ali eto nije je poslao nit u Aziju, nit Juznu Ameriku nit bilo gdje drugo nije doslo nista slicno, dok moderno drustvo nije omogucilo sirenje te knjige.
Gledanokroz tu prizmu islam, judaizam i krscanstvo su ista vjera i svi oni ce u islamski raj. Svi se drze sustine: vjerovanje u jednog jedinog boga. E to sto je jednima dao jedne molitve, drugima druge, a trecima trece, pa je to dovelo do vijekova neprestanog proljevanja krvi.. ah hebiga, desi se, svi mi grijesimo, makar bili svemoguci i savrseni valjda.
Reko Sam koja je u tom postutriconja wrote:Koja je sustina? Da se mora uclaniti u jednu religiju i placati redovno desetinu?Nocty wrote:Kakve veze ima sto je dobar ako ne pokriva suštinu i esenciju?
Umalo nešto ne rekoh...Challenger__ wrote:Moram da kažem da me od njih trojice najviše dojmio rabin.
Ovaj lik.
Ima materiju u malom prstu i vlada aktivno sa više jezika.
Da, dobar ti je post. Imam slicno misljenje kao i ti o velikim "poslanicima". Najvjerovatnije da su se "zagudrili" pa im svakakve ideje padale na pametNocty wrote:Reko Sam koja je u tom postutriconja wrote:Koja je sustina? Da se mora uclaniti u jednu religiju i placati redovno desetinu?Nocty wrote:Kakve veze ima sto je dobar ako ne pokriva suštinu i esenciju?
Moraš znat sve da bi mene mogo razumit ili više od sveg.
Pa to što kaže roki iz audicije
jednim postom zamijenis kompletan kurikulum predmeta Kultura religija, aferim!arzuhal wrote:Kur'an tvrdi da nema i nije bilo naroda kojem nije došao poslanik ili vjerovjesnik (onima davnašnjim i nama nepoznatim, na bilo kojem kontinentu da su bili), neko ko ih je opomenuo i pozvao u ono (ili onome) što je kur'anska maksima, što je suština i sažetak najveće vjerske (i same kao takve) istine koja je bila i jeste jednaka svim (i za sve) Božijim poslanicima - neka je na njih sve mir i spas Gospodnji! - od prvog Njegovog poslanika do posljednjeg, naime ono čemu su oni svi, i na početku i na kraju, jednako pozivali: da se po/vjeruje da nema boga (više bogova, božanstava) osim (Jednog i Jedinog) Boga (la ilahe illellah). Konkretni vjerski propisi su mogli biti različiti, od naroda do naroda, od doba do doba, zavisno od različitih okolnosti koje su promjenjive (kao primjer u različitosti šerijatske zabranjenosti se, recimo, uzima slika adamovskog šerijata i zabranjenosti plodova samo i tek jednog jedinog drveta na Početku ljudske odiseje i, eto, zabranjenosti više plodova danas, u okvirima muhammedanskog šerijata - i svih različitosti između ta dva krajnja primjera...), pa tako Kur'an slika određene narode ističući posebnost njihova grijeha po kojem su bili karakteristični i zbog kojeg su bivali pozvani da se odreknu tih zala...Otprilike sva (pojedinačna a društvena) zla s kojima su se hrvali pojedini narodi kroz hijeropovijest a kojima je došao neko od njih kao poslanik da ih pozove vjeri, danas su skupljena i združena u savremenom dobu, u ummetu Muhamedovom, zajedno: i zaslijepljenost vlastitom civilizacijskom veličinom iz koje su crpili pravo da budu nadmeni i tlače druge narode (narod Ad), i razvijenost i rasprostranjenost "vještine" trgovačkog varanja i zakidanja do savršenstva i otvorene bahatosti (narod Semud), i homoseksualizam kao društvena vrijednost i mjera stvari (narod Lutov), itd. i stoje prkosno i snažno naspram one kur'anske maksime: la ilahe illellah.
Suština (vječite božanske a time i) kur'anske poruke je u vjerovanju u Jednog Boga, Stvoritelja, Koji Nema Ravnog Sebi, Koji Nikome I Ničemu Nije Sličan, to je ono od vjere najveće i najvažnije. Suština nije ni u obavljanju namaza, niti hadždža, ni u postu mjeseca ramazana, niti ičemu sličnom što pripada određenom šerijatu, određenog doba, iako je šerijat koji je vezan za Muhammeda, neka je mir Gospodnji na njega i njegovu porodicu, i njegov ummet šerijat propisan svim ljudima svijeta, cijeom čovječanstvu, a ne samo, kao što je bio običaj do tada (uključujući i Isaa sina Merjemina, neka je mir Gospodnji na njih oboje), samo jednom, konkretnom narodu, recimo Jevrejima. Suština je u čvrstom vjerovanju u Jednog Boga. A tek potom, kao potvrdu ili vanjsku manifestaciju te vjere - činjenju dobrih djela. I to je to. To je ono o čemu Kur'an kaže ukratko kada tvrdi da će i oni Jevreji, hrišćani, Sabejci (ili bilo ko drugi) koji budu vjerovali u Boga i činili dobra djela - postići ono što budu željeli, da neće ni za čim žaliti niti će od nečeg strahovati. Kur'an je odmah u/kazao kako i oni koji se formalno ne izjašnjavaju muslimanima ili ne slijede nešto konkretnije propise šerijata vezanih za njihovo doba - mogu postići spas i sreću. Kur'an govori tako o nemuslimanima prije 1400 godina, a Katolička crkva će tek na Drugom vatikanskom koncilu prije pedesetak godina (Nostra Aetate) prihvatiti mogućnosti da i drugi ljudi, nehrišćani (dakle Jevreji, muslimani, budisti, itd.) mogu postići spasenje izvan Crkve i primanja tajne kršetnja, itd.
Druge crkve, pravoslavna i protestantska, koliko mi je poznato i ako se ne varam (volio bih da se varam i da ne znam pa da me neko obraduje) nikada nisu ili ne bi priznale takvo nešto što je uradila Katolička crkva jer ko nije kršten i ko nije prihvatio Isusa, taj je "obr'o bostan"...Allahu/Bogu/Stvoritelju se može pristupiti i bez Muhameda i poznavanja Kur'ana...Bogu Ocu nema puta osim preko Isusa, ukoliko nešto nisam propustio?
A šta će oni narodi, neki indijanci, nekakvi otočki domoroci koji nemaju pojma ili nisu stoljećima imali pojma za Isusa i ne znaju uopće da je sin Božji, odnosno da je sam Bog lično sišao na zemlju na jednom parčetu mediteranske zemlje i da umre na krstu zbog njih, šta će oni koji nisu kršteni i nisu prihvatili Isusa, osim što su vjerovali, na neki (bilo koji) način, da postoji Jedan koji je sve stvorio? Za islam nema neke sumnje kako i takvi mogu biti spašeni jer svjedoče suštinu svebožanske poruke od Početka do Kraja, iako pojma nisu imali za druge objave, druge poslanike, druge narode, za Ibrahima, Mojsija i sl...To je nebitno.
Upravo na tom tragu, na otkrivanju te jedinstvene mudrosti koja je, potekavši iz istog Izvora, prošikljala - snagom bespogovorne Volje i neograničene i ničim uslovljene Milosti Jednog Stvoritelja i Uzdržavatelja, Gospodara Mojsijevog, Isusovog i Muhamedovog - u raznorodnim tradicijama različitih naroda, kroz vijekove ljudskog postojanja, na tragu vječite poruke koja se odgonetava u tragovima pređašnjih civilizacija i kultura, u onoj nebeskoj i duhovnoj istosti jedne te iste suštinski ISTE poruke u svim religijama, u onom povezujućem, u onom "plagijatorskom, jer se ponavlja", razvit će se perenijalna filozofija koja "prepoznaje" Jednog u svemu, vidi Njegov potpis i pečat, Njegov blagoslov i Njegovu prisutnost...
Tu su Isus i Muhamed isti, kao najbliža braća...
Pojavljuju se takvi redovno. Oni pametniji, tj. danasnji Isusi i Muhamedi koriste istu strategiju kao i ova dvojica: postepeno skupljanje sljedbenika bez pretjeranog javnog eksponiranja, bar dok ne skupe dovoljno sljedbenika. A kada ih skupe dese se stvari poput Jamestown-a ili Scijentologije. Ovi drugi koji se po ulici deru da je kraj blizu i da pricaju sa bogovima nisu i u vrijeme Muhe i Isusa bili bitni. Pametni (uprkos ludim idejama) i karizmaticni mogu skupiti grupu sljedbenika i danas, kao i tad, samo sto danas ne mozes tek tako doci u grad sa par stotina sljedbenika i poklati populaciju.triconja wrote: Ovo je sad moje misljenje i ne zelim nikoga da uvrijedim, ne citati dalje ko je osjetljiv jer cu ubaciti dosta hereticizma.
Dope_man sta mislis koliko je novih "poslanika" u zadnjih hiljadu godina "dobilo od boga" objave? Moje misljenje barem 10 hiljada ljudi. Koliko ih je zavrsilo u zicama? Skoro svaki. Od ovih mejnstrim poslanika su prosle "objave" i ljudi su poceli furati tu religiju i to je razlog sto postoji islam, krscanstvo i judaizam. Da se slucajno danasnji psiholozi upoznaju sa tim "pravim poslanicima" sigurno bi ih u zice preventivno smjestili.
Pametan odgovor i dodatak na moj postDope_Man wrote:Pojavljuju se takvi redovno. Oni pametniji, tj. danasnji Isusi i Muhamedi koriste istu strategiju kao i ova dvojica: postepeno skupljanje sljedbenika bez pretjeranog javnog eksponiranja, bar dok ne skupe dovoljno sljedbenika. A kada ih skupe dese se stvari poput Jamestown-a ili Scijentologije. Ovi drugi koji se po ulici deru da je kraj blizu i da pricaju sa bogovima nisu i u vrijeme Muhe i Isusa bili bitni. Pametni (uprkos ludim idejama) i karizmaticni mogu skupiti grupu sljedbenika i danas, kao i tad, samo sto danas ne mozes tek tako doci u grad sa par stotina sljedbenika i poklati populaciju.triconja wrote: Ovo je sad moje misljenje i ne zelim nikoga da uvrijedim, ne citati dalje ko je osjetljiv jer cu ubaciti dosta hereticizma.
Dope_man sta mislis koliko je novih "poslanika" u zadnjih hiljadu godina "dobilo od boga" objave? Moje misljenje barem 10 hiljada ljudi. Koliko ih je zavrsilo u zicama? Skoro svaki. Od ovih mejnstrim poslanika su prosle "objave" i ljudi su poceli furati tu religiju i to je razlog sto postoji islam, krscanstvo i judaizam. Da se slucajno danasnji psiholozi upoznaju sa tim "pravim poslanicima" sigurno bi ih u zice preventivno smjestili.
I gle cuda svaki poslanik ima posebnog boga koji je jedini praviDope_Man wrote:Tek sad vidim kakav lapsus napravih gore.. nisam zelio reci poklati, bas grozno od mene. Zelio sam reci da ne mozes doci u grad sa par stotina naoruzanih sljedbenika i organizovati knjizevnu vecer gdje ces objasniti ljepote svoje religije koju ce onda svi prisutni osjetiti kao istinu i prihvatiti, dok ce tek rijetki, u koje ce u tom trenutku uci djavo, pokusati da se suprotstave. Njih je onda opravdano iskontrolisati na nacin da se mozak odvoji od tijela kako bi se isCer'o djavo iz njihA.