BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kinesko prkno

#701 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Kinesko prkno »

animals wrote:
detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:dobrota jedne drzave se mjeri po tome kako se odnosi sa najnižim slojem. Slabi, neobrazovani, stari i nemoćni.
to je mjerilo dame i gospodo.
i po tome je USA na samom dnu :-D
Dobrota jedne drzave mjeri se u tome da li ti daje fer mogucnosti za uspijeh ili ne.
Pa tako, sin jednog emigranta iz Kenije zavrsi Harvard i postane predsjednik najmocnije drzave. A to ces vidjeti u Svedskoj ili Norveskoj ili Njemackoj ali u kurcu.
Opet, bio zivio na oba kontineta i ne moze se porediti.
Pise so o iseljenistvu, a cio tok price ide o tome kolika je socijala gdje. Je li se ljudi iseljavaju da bi isli na socijalu ili da sebi stvore neku drugu realnost koju nisu bili ustanju stvoriti u svojoj zemlji.
Po tom stvaranju nove realnosti, USA je za tri koplja ispred svih ostalih zemalja.
Nasa raja veoma cesto glorifikuje to neku socijalu, kao da im je to jedini smisao bivstvovanja na Zapadu. I o toj famoznoj socijali, svi koje ja znam a koji su bili u Njemackoj na socijali bili su te neke prve dvije-tri godine, malo socijala malo rad na crno dok se financijski ne ustabile. Ali 98% njih je gledalo da se sto prije rijesi te socijale i da si nadje nesto kako treba jer kad si na socijali zna se gdje pripadas i kolike su ti mogucnosti.
Socijala je zamisljena kao pomoc slabim i ugrozenim..
i sad kad je obilno pocnu koristiti useljenici, onda su domaci koji se pobune protiv toga
fasisti..po nekom forumskom rezonu..
Socijala je izmisljena da bi se podigli porezi,i nije problem socijala,problem je sto skandinavski narodi nemaju nekog majstorluka u sebi,pa tako oni na svakog useljenika izmisle supervizora za socijalu,pa biro,pa integracija a ti ljudi kostaju ko deset useljenika.
Ne sad ,al kroz 10-20 godina ja ne vidim svijetlu buducnost za skandinaviju,jednostavno nemaju takmicarskog karaktera potrebnog za kapitalizam.
animals

#702 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Roboti tj. masine i preuzimaju radna mjesta ..
samo pitanje dokle ce to ici..
jer ako roboti budu sve radili, pitanje ko ce te proizvode kupovati..
roboti sigurno nece..
tako da to gubi smisao..
stakasa

#703 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

Kinesko prkno wrote: Socijala je izmisljena da bi se podigli porezi,i nije problem socijala,problem je sto skandinavski narodi nemaju nekog majstorluka u sebi,pa tako oni na svakog useljenika izmisle supervizora za socijalu,pa biro,pa integracija a ti ljudi kostaju ko deset useljenika.
Ne sad ,al kroz 10-20 godina ja ne vidim svijetlu buducnost za skandinaviju,jednostavno nemaju takmicarskog karaktera potrebnog za kapitalizam.
Pa kako su im firme desetljecima u vrhu?
insomnia78

#704 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by insomnia78 »

Evo ga. Roboti. Kakvi ba roboti. Dok dodje do robota i cemo uveliko mirisati travu odozdo
jeza u ledja

#705 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Evo ga. Roboti. Kakvi ba roboti. Dok dodje do robota i cemo uveliko mirisati travu odozdo
Pa hocemo mi, al djeca nasa, unuci i to.
Fudo387

#706 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
insomnia78 wrote:Evo ga. Roboti. Kakvi ba roboti. Dok dodje do robota i cemo uveliko mirisati travu odozdo
To k'o u onom crtanom filmu kad su sve udebljali i niko vise nije mogao da hoda a kamo li radi.
Zaboravio sam kako se zvao fim, ima smisla. :lol:
jeza u ledja

#707 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

animals wrote:Roboti tj. masine i preuzimaju radna mjesta ..
roboti sigurno nece..
tako da to gubi smisao..
Pa mozda ne znaci da ako ne radis da neces imati novca. Mozda neki zele reci da neke zemlje vec to donekle prakticiraju - podjele X iznos mjesecno i hajmo, trosi to.
jeza u ledja

#708 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:
To k'o u onom crtanom filmu kad su sve udebljali i niko vise nije mogao da hoda a kamo li radi.
Zaboravio sam kako se zvao fim, ima smisla. :lol:
A jebemu sad cu morat potrazit clanak o tome. :-x
insomnia78

#709 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:
Pa oni ce uciti programirati, popravljati robote. Mjenjati ulje, dihtunge il sta vec
animals

#710 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Ne mislim na prave robote iz filmova..
roboti u svakoj vecoj firmi, su vec u proizvodnji..
jeza u ledja

#711 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

stakasa wrote:
Kinesko prkno wrote: Socijala je izmisljena da bi se podigli porezi,i nije problem socijala,problem je sto skandinavski narodi nemaju nekog majstorluka u sebi,pa tako oni na svakog useljenika izmisle supervizora za socijalu,pa biro,pa integracija a ti ljudi kostaju ko deset useljenika.
Ni ja ovo ne kontam?
Ovako odokativno mi se Skandinavija uvijek iznadprosjecno cini zastupljena u svjetskoj ekonomiji. Cisto onako firme i proizvodi za koje sam cuo. Mozda se varam.

Mislim, u usporedbi sa zemljama slicne velicine u EU.
animals

#712 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

jeza u ledja wrote:
roboti sigurno nece..
tako da to gubi smisao..
Pa mozda ne znaci da ako ne radis da neces imati novca. Mozda neki zele reci da neke zemlje vec to donekle prakticiraju - podjele X iznos mjesecno i hajmo, trosi to.
Nirvana :D mislis..
jeza u ledja

#713 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa oni ce uciti programirati, popravljati robote. Mjenjati ulje, dihtunge il sta vec
Ma mislim da je poenta u prici kako da bi se nesto napravilo nekad trebalo, lupam, 1000 ljudi, danas treba 100. Sta sa onih 900? I te robote mogu popravljati roboti.

Ma ne pricam ovo kao mastariju, ekonomisti se ozbiljno bave ovim problemom.
Fudo387

#714 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:A jebemu sad cu morat potrazit clanak o tome.
Evo ga,
Wall-e!

:D
jeza u ledja

#715 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

animals wrote:
jeza u ledja wrote:
roboti sigurno nece..
tako da to gubi smisao..
Nirvana :D mislis..
Nekima da. Drugima se to cini kao neka orvelovska buducnost.
TRANCE

#716 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

prog321 wrote:
TRANCE wrote: Briljantno, zaista sjajna metodologija, duboko se klanjam i zahvaljujem, ovakva pronicljivost je rijetko gdje viđena :izet: Ja sam pak mislio da su članci u naučnim časopisima i Eurostat, Destatis, Central Statistics Office i sl. bolji izvor informacija, ali ne lezi vraže, očigledno sam se prevario.
Da,, ja cu tebi na forumu prezentirati sve te podatke, da bi se ti sasrao u njih? :-)

Imas cost of living poredjenje na webu.
Prilicno su tacni i detaljni.
Pa izvoli.
Ako ces se keziti ko nakoksan, onda me preskoci boga ti. :-)
Čak šta više, poželjno je da ne prezentuješ, jer znam tvoje izvore iz dosadašnjeg pisanja na forumu i na šta to liči :) Evo da ti olakšam, troškovi života u Njemačkoj jesu niži u odnosu na Irsku i UK, ali ne i dovoljno niži da imaju i bolji životni standard (iako nije neka velika razlika). Al' eto živo me zanimalo tvoje mišljenje i kakve ćeš grafikone ovaj put postaviti :lol:
stakasa

#717 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

jeza u ledja wrote:
stakasa wrote:
Ni ja ovo ne kontam?
Ovako odokativno mi se Skandinavija uvijek iznadprosjecno cini zastupljena u svjetskoj ekonomiji. Cisto onako firme i proizvodi za koje sam cuo. Mozda se varam.

Mislim, u usporedbi sa zemljama slicne velicine u EU.
Neka da vidim kako je doso do zakljucka da im fali takmicarskog karaktera
animals

#718 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

jeza u ledja wrote:
Ma mislim da je poenta u prici kako da bi se nesto napravilo nekad trebalo, lupam, 1000 ljudi, danas treba 100. Sta sa onih 900? I te robote mogu popravljati roboti.

Pa to ti i pricam..
primjer u mojoj firmi, nekad je na pakovanju i slaganju
kartona i slaganja na palete radilo masa ljudi..
sad to rade par masina..
animals

#719 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Pa pogledajte samo auto industriju, sta rade roboti i kako se sklapaju auta..
MyTao

#720 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by MyTao »

Automacija ce biti bolna jedno vrijeme, ali na kraju ce to biti ono sto ce osloboditi covjeka od obavljanja poslova koje jedan covjek ne treba da obavlja.

Nema smisla da jedan covjek provodi 8 sati vareci neki dio kada to moze uraditi robot... vjerujem da ce doci vrijeme kada ce ljudi dobivati "platu" od drzave samo jer su zivi, a masine ce obavaljati nase prljave poslove. To je korak blize slobodi.
Fudo387

#721 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

animals wrote:
jeza u ledja wrote:

Pa to ti i pricam..
primjer u mojoj firmi, nekad je na pakovanju i slaganju
kartona i slaganja na palete radilo masa ljudi..
sad to rade par masina..
Najbolje bi bilo da se vratimo u doba kad smo zivjeli u pecinama i toljagom placali memebership za teretane. :D
animals

#722 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

MyTao wrote:Automacija ce biti bolna jedno vrijeme, ali na kraju ce to biti ono sto ce osloboditi covjeka od obavljanja poslova koje jedan covjek ne treba da obavlja.

Nema smisla da jedan covjek provodi 8 sati vareci neki dio kada to moze uraditi robot... vjerujem da ce doci vrijeme kada ce ljudi dobivati "platu" od drzave samo jer su zivi, a masine ce obavaljati nase prljave poslove. To je korak blize slobodi.
Znaci svi ce imati plate i mlade cure za g...
a nista se nece raditi..
nesto mi ovo poznato..
prog321

#723 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by prog321 »

TRANCE wrote:
prog321 wrote:

Da,, ja cu tebi na forumu prezentirati sve te podatke, da bi se ti sasrao u njih? :-)

Imas cost of living poredjenje na webu.
Prilicno su tacni i detaljni.
Pa izvoli.
Ako ces se keziti ko nakoksan, onda me preskoci boga ti. :-)
Čak šta više, poželjno je da ne prezentuješ, jer znam tvoje izvore iz dosadašnjeg pisanja na forumu i na šta to liči :) Evo da ti olakšam, troškovi života u Njemačkoj jesu niži u odnosu na Irsku i UK, ali ne i dovoljno niži da imaju i bolji životni standard (iako nije neka velika razlika). Al' eto živo me zanimalo tvoje mišljenje i kakve ćeš grafikone ovaj put postaviti :lol:
Sto onda ne pratis svoje pisanje ?
Svi podaci su ti linkovi sa weba.

Evo ti zadnje pisanje na ovu temu. Posto vidim da imas drugih problema osim mene.

Consumer Prices in Dublin are 22.70% higher than in Berlin
Consumer Prices Including Rent in Dublin are 39.47% higher than in Berlin
Rent Prices in Dublin are 82.78% higher than in Berlin
Restaurant Prices in Dublin are 53.92% higher than in Berlin
Groceries Prices in Dublin are 21.81% higher than in Berlin
Local Purchasing Power in Dublin is 13.15% lower than in Berlin

"AJD,, ZDRA'O
Last edited by prog321 on 13/02/2017 19:02, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#724 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:A jebemu sad cu morat potrazit clanak o tome.
Evo ga,
Wall-e!

:D
Eh evo nadjoh prvo sto mi izleti nabrzaka:
https://www.wired.com/brandlab/2015/04/ ... bs-humans/
Ako znas sta je Wired magazin znas da nisu neki budalasi.

Tu se spominju i dalje izvori i to, ali evo par citata:
There’s some logic to the thesis, of course, and other economists such as Andrew (The Second Machine Age) McAfee have sided generally with Ford’s outlook. Oxford University researchers have estimated that 47 percent of U.S. jobs could be automated within the next two decades. And if even half that number is closer to the mark, workers are in for a rude awakening.

In Ford’s vision, a full-on worker revolt is on the horizon, followed by a radically new economic state whereby humans will live more productive and entrepreneurial lives, subsisting on guaranteed incomes generated by our amazing machines.
A pazi sta na kraju autor clanka kaze, a shodno ovoj nasoj prici da ljudi kad im dajes na kasiku nece da rade i postanu lijeni:
If people had an income floor, and if the incentives were such that on top of that they could do other things and still keep that extra money, without having it all taxed away, then I think a lot of people would pursue those opportunities.

There’s a phenomenon called the Peltzman Effect, based on research from an economist at the University of Chicago who studied auto accidents. He found that when you introduce more safety features like seat belts into cars, the number of fatalities and injuries doesn’t drop. The reason is that people compensate for it. When you have a safety net in place, people will take more risks. That probably is true of the economic arena as well.

People say that having a guaranteed income will turn everyone into a slacker and destroy the economy. I think the opposite might be true, that it might push us toward more entrepreneurship and more risk-taking.
Pretpostavljam kad se ugugla dalje "Peltzman Effect" da ima vise o tome.

Ovaj Martin Ford u svojoj knjizi predlaze da se ljudima u US dijeli godisnje $10k. :D
MyTao

#725 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by MyTao »

animals wrote:
MyTao wrote:Automacija ce biti bolna jedno vrijeme, ali na kraju ce to biti ono sto ce osloboditi covjeka od obavljanja poslova koje jedan covjek ne treba da obavlja.

Znaci svi ce imati plate i mlade cure za g...
a nista se nece raditi..
nesto mi ovo poznato..
Pa nema druge. Ja se bavim automacijom I mogu ti reci da nepostoji nesto sto je fizicki (repatativni) rad a da se ne moze obavljati masinama... A implementacija masina ce se uvijek isplatiti na duzi period... tako da sve ide u tom pravcu.
Post Reply